Opis
HCl-Balans
HCl-Balans je rešenje za narušeni balans u želucu, usled manjka želudačne kiseline (hipohlorhidriju). Nastao je stručno odabranom kombinacijom betain hidrohlorida, enzima pepsina i bromelaina visoke proteolitičke aktivnosti, čime se postiže optimalan proces varenja hrane u želucu. Povećava svarljivost i iskoristljivost proteina i amino-kiselina iz hrane što je posebno važno za ljude koji su fizički aktivni (sport, teretana…).
Želudačna kiselina je probavna tečnost koja se formira u želucu, a sadrži hlorovodoničnu kiselinu (HCl) koja je važna za zdravlje želuca, probavnog trakta i čitavog organizma i ima ključnu ulogu u varenju proteina.
Uloga HCl-a:
- Aktivacija pepsinogena u pepsin radi razlaganja proteina
- Aktivacija intrinzičnog faktora vitamina B12 radi apsorpcije vitamina B12
- Apsorpcija gvožđa Fe3+→ Fe2+ → Fe3+
- Antimikrobno dejstvo
Želudac je jedini organ gde bi trebala da bude jaka kisela sredina a poželjno je da kiselost bude između pH 2 i 3. Želudačna kiselina pomaže: pri razgradnji proteina, pri ubijanju mikroba i patogenih bakterija, i štiti od gljivica (npr. kandide). Pomaže: u varenju proteina aktivirajući pepsinogen u pepsin, pri aktivaciji intrinzičnog faktora apsorpcije vitamina B12; pri apsorpciji kalcijuma, magnezijuma, cinka, gvožđa, askorbinske kiseline, beta karotena.
U normalnim uslovima kada se u želucu stvara ova kiselina, stvara se i tanak sloj sluzi (mukus) otporne na kiselinu koja oblaže unutrašnjost želuca. Taj sloj čuva želudac od agresivnih i jakih želudačnih sokova i enzima, pa je uvek poželjan savršen balans između kiseline i odbrambenih kontrolnih mehanizama.
Ukoliko je ravnoteža u želucu poremećena usled različitih faktora i ne proizvodi se dovoljno želudačne kiseline, ili kiselina oštećuje sluzokožu želuca, dolazi do različitih gastrointestinalnih problema: gorušica, nadutost, gastritis. Pored njih mogu se javiti i problemi sa kožom, kao što su akne i rozacea.
Pored viška mnogo češće dolazi do manjka želudačne kiseline, hipohlorhidrije. Hipohlorhidrija označava pojavu niskih vrednosti kiseline u želucu. Takođe, može doći i do pojave potpunog odsustva ili prisustva vrlo male količine hlorovodonične kiseline u želucu i ta pojava se naziva ahlorhidrija. Ova pojava je povezana sa zdravstvenim problema kao što su hronični gastritis, karcinom želuca, perniciozna anemija i alkoholizam.
Posledice manjka želudačne kiseline su: nadimanje (nadutost), podrigivanje, gorušica, refluks kiseline (GERB), pojava kandide i bakterijski rast u crevima, slabo varenje proteina, manjak ili nedostatak apetita, sitost nakon unosa vrlo male količine hrane, bol i pečenje u želucu, konstipacija, dijareja, pojave sindroma propustljivih creva (SIBO).
Razlozi koji dovode do manjka želudačne kiseline su: loša ishrana bogata prerađenom hranom naročito šećerom, intolerancija na određenu hranu, različiti poremećaji ishrane uključujući neuhranjenost/gojaznost, dugoročno praktikovanje restriktivnih dijeta, nedostatak fizičke aktivnosti, preterana fizička aktivnost u kombinaciji sa vrlo intenzivnim vežbama, upotreba antibiotika i drugih lekova (antacida, NSAID-a, aspirina), prekomerna konzumaciija alkohola, cigareta i psihoaktivnih supstanci, hronični stres.
Na pojavu hipohloridije utiču i starenje, trudnoća i hormonalne promene. Više od 50% muškaraca i žena starijih od 60 godina ima problema sa atrofičnim gastritisom, odnosno u njihovom želucu se ili luči izuzetno malo ili nimalo kiseline a kod starijih od 80 godina ovo stanje je sasvim uobičajeno.
Tokom trudnoće, kao i kod određenih hormonalnih promena i poremećaja, može doći do promene u stvaranju želudačne kiseline, kao i manjka iste.
Usled nedostatka hlorovodonične, odnosno želudačne kiseline može doći do pojave: nesvarene hrane u stolici, pojave kandide, hroničnog umora, problema u radu nadbubrežnih žlezda, anemije, astme, hipoglikemije (nizak nivo šećera u krvi), mnogobrojnih kožnih problema, lupusa, osteoartritisa, osteoporoze.
Za narušeni balans, usled manjka želudačne kiseline (hipohlorhidriju), rešenje je HCl-Balans. Nastao je idealno izbalansiranim odnosom betain hidrohlorida, enzima pepsina i bromelaina visoke proteolitičke aktivnosti, čime se postiže optimalan proces varenja hrane u želucu. Povećava svarljivost i iskoristljivost proteina i amino-kiselina iz hrane što je posebno važno za ljude koji su fizički aktivni (sport, teretana…).
Betainhidrohlorid (325mg po kapsuli) u HCl-Balans koristi se kao pomoć za stvarnje hlorovodonične kiseline u želucu i varenje kod osoba sa simptomima hipohlorhidrije.
Pepsin (40mg po kapsuli – aktivnosti 3000 FCC. U/mg što odgovara 120.000 FCC. U u 40mg) predstavlja protelitički enzim koji se stvara u želucu, aktivacijom pepsinogena želudačnom kiselinom, i služi za razlaganje proteina. Pepsin se koristi i u kombinaciji sa razblaženom hlorovodoničnom kiselinom ili betain-hidrohloridom kao pomoćno sredstvo u tretmanu hipohlorhidrije želuca. Suplementirani enzimi (pepsin, alfa-galaktozidaza, alfa-amilaza, laktaza, pankreatin, papain, bromelain i dr.) se generalno koriste kao pomoć u varenju hrane u slučajevima otežanog varenja ili smanjenja prirodne sekrecije digestivnih enzima. Neki enzimi, kao što su uglavnom proteolitički enzimi mogu da ispoljavaju antiinflamatornu i antikancerogenu aktivnost.
Bromelain (50mg po kapsuli – aktivnosi 2500GDU/g što odgovara 125 GDU u 50mg) je takođe proteolitički enzim i pored digestivne aktivnosti ima i antiinflamatornu, imunomodulatornu, antikancerogenu aktivnost, aktivnost antidijaretika i aktivnost ka zarastanju rana. Bromelain ima ulogu o obnavljanju oštećene sluzokože želuca i creva. Koristi se u post traumatskim i postoperativnim stanjima za zarastanje rana, kao zamena enzima nakon oboljenja pankreasa, redukciji telesne mase i dr. Prema određenim istraživanjima bromelain može: da inhibira agregaciju trombocita, da bude od koristi kod određenih tromboza i angina, da ima pozitivan uticaj kod određenih oboljenja disajnog trakta, dismenoreja i određenih oblika dijareja.
Mirjana –
Odlican proizvod uz koji sam resila problem nadimanja posle obroka. A i vaga je pokazala 2 kg manje .
Tomislav –
Nakon nekog malo jaceg obroka bogatog mesom ili mahunarkama osecao sam tezinu u stomaku i opstu smlacenost i umor. Saznao sam preko gugla za hcl balans i digest food, procitao o njima i ucinilo mi se da mi mogu pomoci. Tako je i bilo. Hvala.
Sreten –
U junu 2020 dobio sam Coronu od koje sam se izlečio. Posledica Korone bio je konstantan problem sa stomakom. Imao sam osećaj da sve što pojedem uopšte ne varim. Komšinica farmaceutkinja, koja je znala za moj problem, rekla mi je da se pojavio neki novi proizvod te da ne bi bilo zgorega da probam sa njim. Otišao sam do apoteke i kupio HCl balans i DigestFood. Već nakon drugog dana korišćenja, moji problemi su praktično nestali. Varim hranu, nemam nadutost i osećaj da mi hrana stoji, stolica mi je urednija. Odličan proizvod.