Šetnja kao izvor zdravlja

Zašto je šetanje bitno za zdravlje?

Jedan od najprirodnijih, najstarijih i najjednostavijih lekova za jačanje opšte otpornosti organizma jeste šetnja.

Dijapazon prednosti koje nam ovaj vid rekreacije pruža je beskonačan.

Osim karardiovaskularnih koristi, šetnja i drugi umereni programi vežbanja pomažu u zaštiti od demencije, bolesti perifernih arterija, gojaznosti, dijabetesa, depresije, raka debelog creva.

U tekstu koji sledi, nalaze se neki od razloga, zbog kojih biste šetanje trebali da uvrstite u svoju svakodnevnicu i to ne samo kao metod za postizanje idealne telesne težine, već i kao sredstvo za zaštitu i održavanje zdravlja.

Hodanje je prevencija protiv Dijabetesa tipa 2.

The Diabetes Preventon Program“ je pokazao da samo 150 minuta šetnje nedeljno, kao i gubljenje 7 posto od ukupne telesne težine može umanjiti rizik od pojave ove opake bolesti i to za čak 58 posto.

Vežbe i šetnja mogu pomoći mišićima da mnogo bolje apsorbuju šećer iz krvi i da na taj način spreče neželjeni porast njegovog nivoa. Ovaj efekat može da traje nekoliko sati nakon šetanja, ali čak i po nekoliko dana. Međutim, on ne može da traje zauvek. Zato je važno da se šetanjem bavite redovno i da na taj način osigurate mnogo bolju glikoregulaciju.

Sa druge strane, šetanje štiti srce i krvne sudove, a osobe koje boluje od dijabetesa su u većem riziku od dobijanja različitih kardiovaskularnih oboljenja.

Saveznik u borbi protiv depresije

Fizička aktivnost, ma koliko lagana bila, pospešuje oslobađanje endorfina u telu i čini nas raspoloženijima. Upravo zbog toga se šetnja preporučuje kao sredstvo za ublažavanje simptoma blage depresije, ali i kao preventiva.

Studija iz 2005. pokazala je da šetnja u trajanju od 35 minuta, pet puta nedeljno, ili 60 minuta tri puta nedeljno, primetno ublažava simptone depresije. S obzirom da smanjuje nivo kortizola, samim tim utiče na smanjenje nivoa stresa.

Čuva naše psihičko zdravlje

Šetanje poboljšava i psihičku funkicju ali i umanjuje  mogućnost psihičke nestabilnosti, posebno kod starijih osoba.

Najčešća neurodegenerativna bolest , posle alchajmera je Vaskularna demencija. Ona se pojavljuje kada se zakrče krvni sudovi, pretežno u predelu vrata, što onemogućava slobodan protok krvi do glave.

Naučnici is SAD-a su otkrili da su zdrave životne navike, kao i umerena fizička aktivnost važne u sprečavanju ili usporavanju toka određenih bolesti.

Ne samo da održava zdravu telesnu težinu nego i podiže nivo energije, oslobađajući hormone epinephrine i norepinephrine.

Hodanje samo tri puta nedeljno po 30 minuta može značajno povećati kardiorespiratorni fitness.

Prevencija protiv raka

Mnoge studije su pokazale da vežbanje može sprečiti rak debelog creva. Sve i da se kod pojedinca razvije rak debelog creva, koristi vežbi se nastavljaju kako povećanjem kvaliteta života tako i smanjenjem smrtnosti. Kod pacijenata kojima je dijagnostifikovan rak debelog ceva, samo tri kilometra hodanja na dan smanjuje rizik od smrti za čak 50 posto.

Organizacija “Walking for Health” je prilikom istraživanja o blagodetima fizičke aktivnosti, otkrila da šetanje uveliko smanjuje slabost tela prouzrokovanu terapijama za lečenje raka.

Za zdravije zglobove i ligamente

Između ostalog, redovna šetnja može pogodno uticati na fleksibilnost zglobova, posebno zglobova kukova i kolena, jačajući mišiće i ligamente koji ih drže.

Takođe, osobe koje pate od artritisa, od šetanja imaju pogodnosti poput smanjenja bola.

Olakšava menopauzu

Žene koje su u postmenopauzi i hodaju približno jedan kilometer svakoga dana, imaju veću ukupnu gustinu kostiju od onih žena koje su fizički neaktivne. Najnovija razmišljanja idu ka smeru gde vežbanje razgrađuje estrogen, te na taj način proizvodi takozvane dobre metabolite, koji smanjuju rizik od određenih oblika raka.

Iako navedeni benefiti koje imamo od hodanja, nisu novost, dobar deo svetske populacije je i pored ovih, medicinskih činjenica i dalje  fizički neaktivan.

Poslednjih godina, naučnici su svoj fokus istraživanja preusmerili sa pozitivnih aspekata šetnje na negativne posledice sedenja.

U skladu sa time došli su do zaključka da su osobe koje veći deo svoga dana provode sedeći,  imaju veće šanse od prevremene smrti nastale usled kardiovaskularnih bolesti.

Menopauza i uticaj na opste zdravlje

Menopauza i uticaj na opšte zdravlje

Kada stvaranje hormona u jajnicima padne ispod nivoa koji izaziva menstruaciju, ona izostaje.

Menopauza predstavlja period od 12 meseci bez menstrualnog ciklusa.

Menopauza je kraj ženskog menstrualnog ciklusa i plodnosti. Nastaje kada jajnici prestanu da luče estrogen i progesteron, dva hormona odgovorna za plodnost žene.

Iako je prirodni biološki proces, neprijatni simptomi menopauze mogu poremetiti spavanje, smanjiti energiju ili pak uticati na emocionalno zdravlje.

Simptomi menopauze:

 • Gubitak menstuacije
 • Promene raspoloženja
 • Valunzi
 • Ubrazan rad srca
 • Gubitak daha
 • Nesanica
 • Pojačano znojenje
 • Razdražljivost
 • Umor
 • Nervoza
 • Urinarne tegobe
 • Noćno znojenje

Menopauza se dešava prirodno sa godinama. Kako žena stari postepeno se smanjuje funkcija njenih jajnika i proizvodnja estrogena.

Estrogen igra ključnu ulogu u celom organizmu, utiče na: mozak, kosti, kožu, srce, krvne sudove i druge funkcije u organizmu. Tokom prirodne menopauze dolazi do  postepenog pada estrogena, koji u slučaju hirurške intervencije biva naglao zaustavljen.

Hirurška menopauza

Indukovana odnosno hirurška menopauza je menopauza uzrokovana operacijom.

Ooforektomija je termin za hirurško uklanjanje jajnika i ukoliko nije kombinovana sa histerektomijom (uklanjanje materice), neće doći do indukovane menopauze, jer materica i dalje luči estrogen. U slučaju histerektomije dolazi do momentalnog gubitka menstrualnog ciklusa.

Taj nagli pad estrogena može dovesti do simptoma menopauze koji mogu imati ozbiljne posledice.

Starosna granica

Starosna granica za ulazak u menopauzu je individualna, a u velikoj meri je genetski predodređena.

U većini slučajeva, započinje posle 50-te godine života, ali može nastupiti i znatno ranije, u 40-tim godinama, i to je predmenopauza.

Perimenopauza

Perimenopauza je period kada jajnici postepeno počinju da proizvode manju količinu estrogena. Obično počinje u četrdesetoj, ali može početi  i u 30-tim godinama ili čak ranije i traje do menopauze. U poslednje 1-2 godine perimenopauze dolazi do znatnog pada proizvodnje estrogena.

Prosečna dužina perimenopauze je 4 godine. Kod nekih žena ova faza može trajati samo nekoliko meseci, dok god drugih može trajati i do 10 godina, a završava se kada tokom godinu dana žena nije imala nijedan menstrualni ciklus.

Žene koje rano ulaze u menopauzu imaju simptome slične prirodnoj menopazi, a to su valunzi , preterano znojenje, ubrzan rad srca, umor, nesanica, smanjena sekusalna želja, nepravilan ciklus, promene raspoloženja.

Uzroci mogu biti različiti: prehlade, hirurške intervencije, hemioterapija, genetika, autoimune bolesti.

Nakon menopauze povećava se rizik za nastanak određenih zdravstvenih problema.

 • Bolesti srca i krvnih sudova (kardiovaskularne bolesti)

Kada se nivo estrogena smanjuje, rizik od kardiovaskularnih bolesti se povećava. Zato je važno redovno vežbanje, zdrava ishrana, održavanje normalne telesne  težine.

 • Osteoporoza

U menopauzi kosti postaju krhke i slabe, što dovodi do povećanog rizika od preloma. Tokom prvih nekoliko godina nakon menopauze, može doći do brzog gubitka gustine kostiju, što povećava rizik za nastanak osteoporoze.

Žene u postmenopauzi sa osteoporozom su naročito podložne prelomima kičme, bokova i zglobova.

 • Urinarna inkontinencija

Kako tkiva vagine i uretre gube elastičnost, može doći do čestih, iznenadnih, jakih nagona za mokrenjem. Češće nastaju infekcije urinarnog trakta. Kegelove vežbe dovode do jačanja mišića karlice, čime se ublažavaju ovi simptomi.

Hormonska terapija može biti efikasna opcija lečenja urinarnog trakta u menopauzi i kod vaginalnih promena koje mogu dovestido urinarne inkontinencije.

 • Gojenje

Mnoge žene dobijaju na težini tokom prelaza u menopauzu i u postmenopauzi zbog usporenog metabolizma.

Preventivna zdravstvena zaštita tokom starenja uključuje zdravstvene skrining testove kao što su: kolonoskopija, mamografija, i skrining triglicerida, ispitivanje štitne žlezde.

Hormonska terapija zamene (HRT) je najefikasniji i najčešće korišćeni tretman za simptome menopauze, koja podrazumeva nadoknadu estrogena do čijeg pada dolazi tokom menopauze. HRT ima za cilj da ublaži simptome koji nastaju gubitkom estrogena. Koristi HRT-a kao terapije su potvrđene. Međutim, kod nekih žena prilikom primene hormonske terapije može doći do pojave neželjenih efekata kao što su: grčevi u nogama, mučnina, razdražljivost, depresija.

Joga, aromaterapija, akupunktura, fitoterapija mogu pomoći u ublažavanju ovih simptoma.

LV Pharm rešenje

Natural Twist Fave je dijetetski proizvod namenjen regulaciji hormonske neravnoteže. Smanjuje i ublažava simptome menopauze. Natural Twist Fave je jedini preparat na tržištu na bazi BOBA (AUTOHTONA BILJKA koja raste u Srbiji, NIJE GENETSKI MODIFIKOVANA), koji je izvor biološki aktivnih jedinjenja i koji pokazuje mnogobrojne povoljne efekte po ljudsko zdravlje.