Upala-misica-tetiva-zglobova

Rešenje za upalu mišića, tetiva i zglobova

Upala je zaštitna reakcija organizma, tačnije leukocita i drugih elemenata imunog sistema, na potencijalnu infekciju.

Ona predstavlja normalnu pojavu koja se javlja prilikom delovanja odbrambenog mehanizma tela na uzročnike infektivnih bolesti.

Upala zahvata bilo koji deo tela koji može biti ugrožen.

Tu se svakako ubrajaju zglobovi, mišići i tetive.

Upalu je moguće ublažiti na nekoliko načina, među kojima su i sredstva prirodnog porekla – tačnije određeni prirodni ekstrakti i aktivne materije biljnog ili životinjskog porekla.

UPALA KAO POJAVA KOJA PRATI OBOLJENJA MUSKULOSKELETNOG SISTEMA

Inflamacija nastaje kao rezultat različitih poremećaja i oboljenja koštano-mišićno-zglobnog sistema.

Tu su raznovrsna autoimuna oboljenja (reumatoidni artritis kao najčešći primer) i infektivne bolesti (recimo grip i HIV su virusne infekcije koje izazivaju upalu mišića).

To znači da upala može da se javi kada su patogeni prisutni i kao greška imuniteta koji zdrava tkiva prepoznaje kao inficirana.

Kao i kod ostalih zdravstvenih problema i u ovom slučaju upale mogu da se podele u dve grupe:

akutne i hronične.

Akutna upala nestaje nakon nekoliko dana, dok hronična traje mesecima ili godinama.

Jedan od primera hronične upale jeste ona koja prati reumatoidni artritis ili lupus.

SIMPTOMI KOJI SE JAVLJAJU PORED UPALE

Osobe sa upalom mišića, tetiva i zglobova često trpe bolove različitog intenziteta i dužine trajanja.

Prisutno je otežano kretanje kao i slabost tela i ukočenost.

Moguće je oticanje i crvenilo na zahvaćenim mestima.

Upaljeni zglobovi, mišići i tetive topli su na dodir usled uvećanog protoka krvi ka ugroženom području.

Povremeno dolazi i do pojave simptoma koji podsećaju na grip, a to su povišena telesna temperatura, glavobolja i gubitak apetita.

DIJAGNOSTIKOVANJE INFLAMATORNIH BOLESTI MUSKULOSKELETNOG SISTEMA

Za početak, lekar radi klinički pregled i traži sve moguće znakove koji bi mogli ukazivati na određeno stanje.

Isto tako, moguće je zahtevanje uzimanje uzorka krvi radi laboratorijskog testiranja ili rendgensko snimanje da bi se otkrio nivo CRP-a i sedimentacije eritrocita.

Detaljnije istraživanje i utvrđivanje mogućih problema se obavlja i kroz kompjutersku tomografiju i magnetnu rezonanciju, gde se vide kompletan skelet i mišići zajedno sa vezivnim tkivima.

CILJEVI ANTIINFLAMATORNE TERAPIJE

U zavisnosti od tipa utvrđene bolesti, godina pacijenta, izraženosti simptoma i generalnog zdravlja formira se terapija čiji je cilj da se upala što više redukuje ili ako postoji mogućnost da ona, pomoću medikamenata, u potpunosti iščezne.

Pacijentu se savetuje da smanji ili izbaci aktivnosti koje jačaju bol i pored prepisanih lekova, a ako je to neophodno, određuje i fizikalnu terapija, pomoćna sredstva za kretanje ili hirurški zahvat.

Ukoliko je moguće, preporučuje se blaga fizička aktivnost, dok su češći periodi odmora i mirovanja obavezni.

Predlog je uključenje prirodnih metoda i sredstava za lečenje upale mišića, tetiva i zglobova, a pojedini sastojci poreklom iz biljaka, životinja i gljiva itekako doprinose u tretiranju takvih zdravstvenih poremećaja.

 1. GLUKOZAMIN ZA UPALNE PROCESE KOJI ZAHVATAJU MUSKULOSKELETNI SISTEM

Ovaj tip amino šećera deo je humanih tkiva, konkretno vezivnih.

Posebno je važna njegova uloga u izgradnji hrskavice, kao i u njenoj obnovi.

Naše telo vrši sintezu glukozamina, ali je ipak neophodno unositi ga u dovoljnim količinama i putem hrane i suplementacije, naročito ukoliko vas muče stanja sa upalom mišića, tetiva ili zglobova.

Najčešći prirodni izvori su životinjske kosti i moždine, a sadrže ga i pojedine gljive i školjke i to u relativno malim količinama.

Što je osoba starija, sve manje se stvara glukozamin u njenom organizmu i sve su veće potrebe za suplementima.

Glukozamin se za proizvodnju prirodnih suplemenata uzima iz školjki, kukuruza, pšenice ili gljiva.

Mnogi uzimaju glukozamin kod osteoartritisa, naročito ako je lociran u zoni kukova ili kolena.

Smanjuje bol bez obzira na jačinu i učestalost i usporava degeneraciju zglobova.

Uzimanje glukozamina pomaže kod uvećanja pokretljivosti nakon sportske povrede.

Glukozamin se preporučuje i pacijentima sa drugim inflamatornim stanjima, dijabetesom i povišenim nivoom holesterola u krvi.

 1. VAŽNOST MSM-A ZA MIŠIĆE, TETIVE I ZGLOBOVE

Skraćenica MSM odnosi se na metil-sulfonil-metan, odnosno formu sumpora koja je organskog porekla i važna za stvaranje kolagena, hrskavice, keratina i elastina.

Bez tih supstanci, muskuloskeletni sistem ne bi bio pokretan i izdržljiv.

Zahvaljujući MSM-u obnavljaju se mišići i smanjuje neprijatan bol.

Pored toga, značajno je spomenuti važnost MSM-a za imuni sistem i katalizu metaboličkih reakcija kod kojih se vrši konverzija unete hrane u energiju.

Njegovi prirodni izvori su voće, povrće, mleko i žitarice, a takođe je utvrđeno i da se u određenoj količini može naći u urinu životinja.

MSM ima kristalnu strukturu i rastvorljiv je u vodi.

Studije su pokazale da uzimanje MSM-a kod osteoartritisa olakšava kretanje.

Osim što poseduje sposobnost da smanji jačinu bola i upale u okviru muskuloskeletnog sistema, metil-sulfonil-metan redukuje i simptome koji se javljaju uz kožne alergije i ubrzava zarastanje rana.

Koristi se i kod strija, upale desni, gubitka kose i bora.

Delotvoran je i kod akutne i kod hronične inflamacije.

 1. CETIL MIRISTOLEAT – ZA BOLNE I UPALJENE DELOVE MUSKULOSKELETNOG SISTEMA

Estar koji se naziva cetil miristoleat prisutan je u biljkama i životinjama, u malim količinama, a njegovo delovanje u slučaju bolnih upalnih stanja mišića i zglobova je dragoceno i medicinski dokazano.

Sve više dobija na značaju kao sastojak suplemenata namenjenih za kontrolu i tretiranje inflamacije muskuloskeletnog sistema.

Naročito poboljšava komfor pri pokretanju zahvaćenih zglobova gde se ponaša kao lubrikant pri čemu se smanjuje bol i održava stabilnost tkiva.

Deluje kod medicinskih stanja kao što su osteoartritis, reumatoidni artritis, fibromialgija i sportske povrede.

Ima učinak i kod autoimunih bolesti poput lupusa, multiple skleroze i psorijaze.

Prilikom produkcije suplemenata na bazi cetil miristoleata, ovaj sastojak se ekstrahuje mahom iz ribljeg ulja ili punomasnog mleka.

Osim što se na tržište plasira u vidu dodatka ishrani, cetil miristoleat prisutan je i u kremama za lice i telo.

 1. ANTIINFLAMATORNO DELOVANJE BOSVELIJE

Poznata je i kao indijski tamjan i karakterišu je specifična struktura, miris i ukus.

Poseduje veoma snažno protivupalno dejstvo zahvaljujući prisustvu bosvelične kiseline koja sprečava formiranje leukotriena, masnih molekula koji su odgovorni na pojavu upalnih procesa u telu.

Suvi prirodni ekstrakt bosvelije ima dugu tradiciju u AjurVedskoj medicini i to kod tretiranja različitih formi artritisa.

Ublažava bol i upalu koji ih prate.

Ukočenost nestaje, a pokretljivost je znatno olakšana.

Zaustavlja gubitak hrskavice kod oboljenja kao što su osteoartritis i reumatoidni artritis.

Bosvelija je našla primenu i kod drugih medicinskih stanja među kojima su Kronova bolest, bronhijalna astma, žutica, kamen u bubregu, dizenterija…

Ima lekovito delovanje, a takođe je i odlična prevencija kada su u pitanju sva ova stanja.

Čuva zdravlje kostiju, zglobova, mišića i tetiva.

Medicinska istraživanja testirala su i potvrdila efekat bosvelije u lečenju raka, gde je primećeno da ona ubija stanice raka dojke i limitira napredovanje maligne leukemije.

MAGICFLEX – KOMBINACIJA ČETIRI NAVEDENA SASTOJKA I PRVA POMOĆ KOD UPALE KOŠTANO-MIŠIĆNO-ZGLOBNOG SISTEMA

Proizvod MagicFlex koristi se kao dodatak ishrani radi prevencije nastanka degenerativnih bolesti skeleta i mišića, gde se podrazumevaju i vezivna tkiva.

Dobijen je mešavinom gore navedenih komponenata koje redukuju inflamaciju praćenu bolom, otežanom pokretljivošću i drugim simptomima koji su često neugodni i teško podnošljivi.

Osim toga, MagicFlex pokreće sintezu kolagena, elastina i keratina, a samim tim i proces regeneracije hrskavice i pratećeg vezivnih tkiva.

MagicFlex ima i pozitivan uticaj na rad imunološkog sistema.

Prema uputstvu za upotrebu, potrebno je uzimati dva puta dnevno po dve kapsule.

Proizvod je odobren od strane Ministarstva zdravlja Republike Srbije i preporučuje se svim osobama koje pate od oboljenja nalik reumatoidnom artritisu, osteoartritisu i fibromialgiji.

NEKOLIKO KORISNIH SAVETA ZA PACIJENTE SA INFLAMATORNIM STANJIMA MUSKULOSKELETNOG SISTEMA

 • Prilikom kreiranja jelovnika, bazirajte se na antiinflamatornoj ishrani.

Postoje brojne namirnice koje deluju protivupalno što može pomoći u lečenju brojnih oboljenja mišića, zglobova i tetiva ili bar doneti neki vid olakšanja. Unosite više svežeg voća i povrća, ali i mahunarki i proizvoda od integralnog brašna. Češće jedite hranu koja u svom sastavu sadrži omega-3 masne kiseline koje utiču na smanjenje upalnih procesa u telu, a odličan primer je meso ribe kao što je losos, ali i kvalitetno maslinovo ulje. Ograničite konzumiranje industrijskih prerađevina, masne hrane i slatkiša.

 • Pronađite način koji će vam pomoći da se oslobodite stresa.

Hroničan stres naročito pogoršava stanje pacijenata sa upalom zglobova, tetiva i mišića. Poznato je njegovo negativno delovanje na čitav organizam, ali postoje rešenja koja vas mogu opustiti i osloboditi bolova i poteškoća pri kretanju. Isprobajte vežbe dubokog disanja. Neki opuštajući hobi poput slikanja, štrikanja, pecanja ili aranžiranja cveća itekako može imati opuštajuće dejstvo i uticati na to da se osećate mnogo bolje.

 • Poboljšajte kvalitet sna.

8  sati noćnog spavanja pomaže telu da se regeneriše, relaksira i oporavi. Svako veče lezite u isto vreme, a da bi lakše zaspali pomoći će vam večernja rutina. Ona može da obuhvati slušanje lagane muzike, ležanje u toploj kupki i nakon toga gašenje svetla. Takođe je važno da ugasite sve uređaje koji vas mogu ometati nalik televizoru i mobilnom telefonu.

ZAKLJUČAK

Zahvaljujući inovativnim metodama, ali i tradicionalnoj medicini, moguće je značajno smanjiti upalne procese u bilo kom delu tela, kao i u sklopu koštano-mišićno-zglobnog sistema.

Uz to se redukuje i intenzitet pratećih simptoma i poboljšava kvalitet života pacijenta.

MagicFlex je sjajan jer upravo to pruža svojim korisnicima – pomaže im u unosu ključnih materija za obnovu tkiva od kog su izgrađeni mišići, zglobovi i tetive, omogućava pokretanje ugroženih delova tela bez neprijatnosti i direktno deluje na prisutnu upalu.

MagicFlex  za regulaciju inflamacije zglobova, zglobnih površina, mišića i tetiva

Sinergističnim delovanjem pažljivo odabranih komponenti napravljen je odličan proizvod za prevenciju razvoja degenerativnih bolesti vezivnog tkiva i koštano-mišićno-zglobnog sistema.

MagicFlex povoljno deluje na:
 • regeneraciju (izgradnju) hrskavice i pratećeg vezivnog tkiva,
 • smanjenje bolova kod inflamacije,
 • povećavnu pokretljivost,
 • sintezu kolagena, keratina, elastina
 • modulaciju imunog sistema.
MagicFlex za regulaciju inflamacije zglobova
Zatvori

MagicFlex

1.800,00 din.

Reference:

https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=1&contentid=739

https://www.msdmanuals.com/home/bone,-joint,-and-muscle-disorders/symptoms-of-musculoskeletal-disorders/musculoskeletal-pain

https://www.arthritis.org/diseases/tendinitis

obnavljanje hrskavice zglobova

Prirodni lek za obnavljanje hrskavice zglobova

Bez zglobova čovek ne bi mogao da se kreće i funkcioniše. Dobro zdravlje zglobova, kao i čitavog skeleta, nemoguće je bez hrskavice.

Simptomi koji prate probleme sa hrskavicom zglobova su vrlo intezivni i neprijatni. Oni otežavaju tok života pacijenta i eventualno mogu dovesti do potpune nepokretnosti zahvaćenog dela.

Blaga oštećenja se mogu lečiti prirodnim putem ili se alternativna medicina kombinuje sa terapijom koju određuje lekar specijalista, što zavisi od generalnog zdravstvenog stanja osobe i stepena oštećenja hrskavice.

ULOGA HRSKAVICE U LJUDSKOM TELU

Hrskavica predstavlja proteinsku supstancu koja služi kao barijera između zglobova i kostiju. Sami zglobovi su obavijeni ovim vezivnim tkivom. Ono je klizavo, meko i elastično, što dopušta laku pokretljivost čitavog skeleta.

U sastavu hrskavice nalaze se hondrociti, odnosno ćelije koje je održavaju i obnavljaju. Zajedno sa hondrocitima prisutni su kolagen i elastična vlakna. 70% sadržaja je voda.

Hrskavica je avaskularna, što znači da se unutar nje ne nalaze krvni sudovi koji bi je snabdevali nutrijentima. Ona hranljive materije prima kroz okolna vezivna tkiva, a čitav proces je vrlo spor, zboč čega i njeno obnavljanje dugo traje.

Oštećenja na hrskavici zglobova se mogu desiti na više načina, a u najvećem broju slučajeva ona propada zbog osteoartritisa.

Dijagnostikovanje problema sa hrskavicom i zglobovima vrši se putem korišćenja magnetne rezonance ili artroskopije.

OSTEOARTRITIS – NAJČEŠĆE OBOLJENJE ZGLOBOVA

Fiziološka i degenerativna bolest, osteoartritis, je jedan od oblika artritisa koji zahvata zglobove, razlagajući vezivno tkivo koje ih oblaže.

Postepeno raspadanje hrskavice znači i delimično ili potpuno nestajanje obloge koja razdvaja i štiti kosti.

One se pokretima trljaju jedna od drugu, a kao rezultat javlja se upala zajedno sa jakim bolom, otežanim kretanjem i skoro nemogućim obavljanjem svakodnevnih rutinskih radnji i radnih zadataka.

Tada dolazi i do oštećenja samih kostiju koje je nemoguće tretirati.

Od simptoma tu su i jutarnja ukočenost, malaksalost i oticanje zahvaćenih područja.

Osteoartritis uglavnom pogađa kičmu, kukove, kolena i stopala.

ŠTA JOŠ UGROŽAVA HRSKAVICU ZGLOBOVA?

Ozbiljno oštećenje zgloba negativno utiče i na hrskavicu kojom je obložen. Ovo se neretko događa kao posledica saobraćajne nezgode, zbog sportske povrede ili nakon pada sa velike visine.

Gojaznost dodatno opterećuje čitav skelet i sprečava zaštitno tkivo na zglobovima da se prirodno obnavlja na normalan i uobičajen način.

Oštećenje hrskavice može da se javi i kao produkt starenja. To je posledica i dugotrajne imobilnosti.

Čak i svakodnevno i preterano forsiranje nekih zglobova će vremenom uništiti hrskavicu.

LEČENJE HRANOM

Pažljivo isplaniran jelovnik i pravilan odabir namirnica će ubrzati Vaš oporavak i regeneraciju zglobova.

Fokusirajte se na hranu koja deluje antiinflamatorno, odnosno ublažava postojeće upalne procese koji prate raspadanje hrskavice. Istovremeno se smanjuje i otok, a sa njim i osećaj bola.

Neka se na Vašem spisku za kupovinu namirnica nađu sveže povrće, proizvodi od integralnog brašna i riba.

Prokelj je bogat vitaminom K, koji je esencijalan za dobro zdravlje kostiju i zglobova. Obarite ga i jedite uz dodatak maslinovog ulja.

Za užinu odaberite orašaste plodove pune magnezijuma – minerala koji podstiče apsorpciju hijaluronske kiseline.

Unos jedne šake badema, lešnika ili oraha dnevno doprineće ’’podmazivanju’’ zglobova.

Dobar izbor su i niskomasni mlečni proizvodi puni kalcijuma i vitamina D.

Za pripremu jela koristite biljna ulja kao što su maslinovo i orahovo ulje. Izbegavajte hranu punu šećera, soli i trans masti.

Produkte od belog brašna izbacite iz upotrebe jer pojačavaju upalu.

RECEPTI ALTERNATIVNE MEDICINE

1. POMORANDŽA pomaže da se hrskavica regeneriše i zaštiti od novih oštećenja

Primarne komponente pomorandži su kolagen i vitamin C koji pomaže da se on lakše apsorbuje. Ovo pomaže da se hrskavica regeneriše i zaštiti od novih oštećenja.

Pomorandže su jednako dobre za obnavljanje ugrožene kože i regulaciju nivoa šećera i holesterola u krvotoku.

Izblendirajte 2 pomorandže bez kore, dve manje oljuštene šargarepe, ¼ limete  sa korom i ¼ šolje vode. Miksirati dok se ne dobije ujednačena smesa. Procediti i popiti odmah. Uzimati ovaj lekoviti napitak svaki dan.

2. KURKUMA podstiče obnavljanje oštećene hrskavice zglobova

Aktivna komponenta kurkumin čini ovaj začin lekovitim. Između ostalog, on podstiče obnavljanje oštećene hrskavice zglobova. On deluje kao protivupalno sredstvo, ublažavajući prateće simptome poput ukočenosti i bola.

Kurkumin je takođe vrlo moćan antioksidans. Smanjuje rizik od srčanih bolesti i održava nervni sistem funkcionalnim.

Pripremite zlatno mleko od pola kašičice kurkume u prahu, šolje bademovog mleka i prstohvata crnog bibera. Dodatak bibera olakšava iskorišćavanje punog potencijala kurkume. Popiti odmah celu pripremljenu količinu. Uzimati dve doze dnevno.

3. MAČJA KANDŽA je vrlo korisno kod oštećenja na zglobovima i hrskavici

Protivupalno delovanje ove lekovite biljke je vrlo korisno kod oštećenja na zglobovima i hrskavici. Ublažava i neprijatne bolove.

Alkaloidi iz mačije kandže jačaju imunološki sistem i pomažu mu da zaštiti telo od negativnog uticaja slobodnih radikala.

Smanjuju povišen krvni pritisak, čiste organizam od toksina i ponašaju se antikancerogeno.

Mačija kandža je čest sastojak antiage preparata jer podstiče obnavljanje kože i održava njen mladalački izgled.

Jednom dnevno popiti 500 ml tople vode u koju ste razmutili kašičicu mačije kandže u prahu.

4. ZELENI ČAJ pomaže u olakšanju tegoba kod osteoartritisa

Brojne studije su dokazale da polifenoli u zelenom čaju pomažu u olakšanju tegoba kod osteoartritisa.

Najvažnija njihova karakteristika jeste sposobnost da obnove hrskavicu zglobova i da joj pruže zaštitu od novih oštećenja.

Pomešati rendanu koru od dva limuna, šolju listića mente, šolju listića zelenog čaja, šolju listića crnog čaja, ¼ šolje cvetova kamilice i kašiku lavande. Koristite prethodno osušene biljke.

Svakog dana popiti 2-3 šolje čaja pripremljene tako što ćete kašičicu smeše preliti sa 200ml prethodno proključale vode i nakon 5 minuta stajanja procediti lekovitu tečnost.

5. SEMENKE BUNDEVE pomažu u obnavljanju hrskavice zglobova

Ulje iz bundevinog semena deluje protiv upalno i svakodnevni unos pomoći će da se hrskavica na Vašim zglobovima brže obnovi.

Pozitivni rezultati su primetni i kod hroničnih slučajeva.

S obzirom da bol koji prati oštećenja na hrskavici remeti spavanje, semenke bundeve normalizovaće noćni san i opustiti organizam.

Ovo seme se preporučuje muškarcima za zdravlje prostate i plodnost.

Svakog dana pojedite pola šolje pečenih semenki bundeva sa malo kurkume u prahu i nekoliko kapi maslinovog ulja.

6. BELA VRBA

Upaljene zglobove i ugroženu hrskavicu moguće je tretirati korom bele vrbe.

Poznato je i njeno korišćenje za ublažavanje svih tipova glavobolja.

Bela vrba se može uključiti u terapiju namenjenu za lečenje prehlade i gripa jer smanjuje povišenu telesnu temperaturu.

Kašičicu vrbine kore prelijte sa 2dl hladne vode. Zatim poklopite sud i zagrejte tečnost do ključanja i sklonite sve sa strane da stoji 5-10 minuta.

Piti tri šolje dnevno, odnosno nakon svakog glavnog obroka po jednu.

7. EPSOM SO ublažava otok upalu i bol

Otok, upala i bol su prateći efekti oštećene hrskavice na zglobovima, a epsom so je sjajno sredstvo za njihovo ublažavanje.

Deluje opuštajuće i brzo deluje. Koristi se topikalno i apsorbuje putem kože.

Olakšava funkcionisanje nervnog sistema i mišića. Istovremeno, uklanja toksine iz tela i sprečava stvaranje krvnih ugrušaka u krvnim sudovima.

U vruću vodu sipati dve kafene kašike epsom soli. Potopiti u rastvor bolni deo tela. Sačekati pola sata pa se obrisati peškirom. Ponavljati postupak tri puta nedeljno.

8. ĐUMBIR za tretman osteoartritisa

Spoljašnja upotreba đumbira je primenljiva u slučaju osteoartritisa i drugih stanja koja obuhvataju ugroženu hrskavicu na zglobovima.

Ovako dolazi do stimulacije cirkulacije i opuštanja mišića.

Šaku rendanog đumbira staviti u gazu i sok iscediti u 4l vruće vode. Umačite peškir i stavite ga na bolno mesto kao oblog.

Na svaka 3 minuta ponovo kvasite i stavljajte peškir dok koža ne dobije crvenu nijansu.

MASAŽA ZA OBNAVLJANJE HRSKAVICE NA ZGLOBOVIMA

Pojedine tehnike masaže pokazale su se kao korisne za osteoartritis, ali i druge probleme vezane za hrskavicu na zglobovima.

Pacijenti će ovako postići željeno olakšanje od bolova i ukočenosti. Pokretljivost će se bar delimično vratiti.

Tretiraju se mišići u zoni koja trpi pritisak da bi se oni zagrejali, a cirkulacija krvi poboljšala.

Preporuka stručnjaka jeste tretman u trajanju od osam nedelja koji podrazumeva po jedan sat masaže nedeljno.

Važno je da se obratite maserima koji imaju iskustva u radu sa osobama koje imaju zdravstvene probleme sa hrskavicom na zglobovima jer će Vam samo oni pružiti neophodnu pomoć.

KORISNI SAVETI

 • Umerena fizička aktivnost je poželjna ukoliko je to moguće.

Na ovaj način, mišići oko zahvaćenog zgloba će ojačati, pružajući mu neophodnu podršku. Ugrožena hrskavica će lakše primati nutrijente koji su potrebni za njeno obnavljanje. Stručnjaci preporučuju lagane treninge sa tegovima i neke aerobik vežbe.

 • Standardne terapije za obnovu hrskavice zglobova podrazumevaju i gubitak suvišnih kilograma.

Ovo je posebno važno ukoliko ste gojazni, jer veća telesna težina stvara veći pritisak i stres na zglobove. Čak i manji napredak, odnosno smanjenje za 5-10kg, pokazaće pozitivne rezultate i olakšanje pri kretanju. Kombinujte zdravu ishranu i redovnu fizičku aktivnost da bi smršali i rasteretili čitav skelet, a sa njim i same zglobove.

 • Sa bolnim i otečenim zglobovima i oštećenom hrskavicom ćete se lakše izboriti ukoliko budete odmorni i naspavani.

15 minuta pre odlaska u krevet istuširajte se toplom vodom. Izbegavajte da jedete bilo šta posle 21h. Provetrite i zamračite sobu u kojoj ćete spavati.

ZAKLJUČAK

Pažljivo tretirajte oštećenja na hrskavici. Ne čekajte zadnji momenat, već reagujte čim uočite prve simptome. Što pre preduzmete neophodne mere, brže ćete se izlečiti.

Čak i kod neizlečivih oboljenja poput osteoartritisa dolazi do poboljšanja stanja u kome se nalazite.

Na raspolaganju Vam stoje brojna prirodna i bezopasna rešenja, a iznenadićete se i koliko će Vam tegobe olakšati promene u ishrani i uvođenje novih, zdravih rutina u svakodnevni život.

MagicFlex za regulaciju inflamacije zglobova, zglobnih površina, mišića i tetiva

Sinergističnim delovanjem pažljivo odabranih komponenti napravljen je odličan proizvod za prevenciju razvoja degenerativnih bolesti vezivnog tkiva i koštano-mišićno-zglobnog sistema.

MagicFlex povoljno deluje na:
 • regeneraciju (izgradnju) hrskavice i pratećeg vezivnog tkiva,
 • smanjenje bolova kod inflamacije,
 • povećavnu pokretljivost,
 • sintezu kolagena, keratina, elastina
 • modulaciju imunog sistema.
MagicFlex za regulaciju inflamacije zglobova
Zatvori

MagicFlex

1.800,00 din.

Reference:

https://natureshealthyroots.com/2018/07/01/knee-cartilage-regeneration-home-remedy/

https://www.healthline.com/health/osteoarthritis/natural-home-remedies