Protein od kozije surutke

LV Pharm protein – Kvalitet ispred kvantiteta

Šta je to na osnovu čega zaključujemo da je neki proizvod kvalitetniji od drugih? Koji su to parametri koji nam pomažu da u moru proizvoda izaberemo najbolji i šta je to što našu surutku izdvaja od ostalih?

Kvalitet uvek ispred kvantiteta.

Ono što nam u samom startu daje prednost jesu kvalitet i uslovi gajenja životinja.

Životinje, od kojih se dobija surutka, potrebna za izradu proteina, hrane se isključivo na paši. Zahvaljujući zdravim biljkama i lišću koje u svojoj ispaši uzimaju iz prirode, sasvim je prirodno da će dati mnogo zdravije i kvalitetnije mleko.

Iako jedna koza ili ovca, u ovakvim uslovima daje 5 do 6 litara mleka dnevno, za razliku od jedne rasne i kvalitetne krave koja pod istim uslovima daje do 40 litara mleka dnevno, jasno je da je nama kvalitet uvek ispred kvantiteta.

Na početku imamo mleko, pa sir i na kraju tečnu surutku.

Kozije mleko je jedno od najkvalitetnijih i po sastavu najpribližnije majčinom mleku i zbog svojih blagodeti se smatra lekom.

Koza na ispasi

Kod ovčije a posebno kod kozije surutke u sastav ulaze i minerali, vitamini ali i biljna ulja i lekoviti produkti iz biljaka, koje koza uzima prilikom ispaše.

Kombinacija proteina, koja je najbolja, najsvarljivija i za upotrebu najprikladnija je upravo kombinacija koja se dobija mešavinom kozije i ovčije surutke.

Ovo je jedina surutka i koncentrat surutkinih proteina koja ne izaziva kiselost organizma, za razliku od svih ostalih proizvoda ove vrste.

Sada tu tečnu surutku treba da dehidriramo i pretvorimo u suvu. To se radi na nekoliko tehnoloških načina.

Kako se, naša surutka, tehnološkim procesom dehidrira?

Proces filtracije koji mi koristimo za naše proteine je identičan tehnologiji koja se koristi u proizvodnji mlečnih formula za bebe.

Samim procesom tehnološke obrade tečne frakcije surutke na određeni način, dobija se i određeni kvalitet proteina surutke.

50% ukupnih proteina mleka pređe iz mleka u surutku, a to su uglavnom imunoglobulini i neki sitniji peptidi, kratki lanci proteina vrlo lako svarljivi.

Tečna surutka se u našoj tehnologiji propušta kroz mikrofiltere pod pritiskom, zatim se suši  procesom liofilizacije i na taj način koncentriše.

Filteri su različitih mikropromera na kojima se zadržavaju različite veličine lanaca proteina.

To se radi dok koncentracija istih ne dođe do cifre 80% što je ujedno i maksimum prilikom filtracije.

Ono što je  važno je da se naša surutka ne dobija od homogenizovanog mleka već od svežeg. Cilj ovog procesa je sačuvati sve kvalitete mlečnih proteina, ne uništiti ih i ne promeniti ni na jedan način.

Sa druge strane, izolati se dobijaju korišćenjem hemije i to su najčešće organske kiseline koje vezuju proteine, zatim se te kiseline čiste drugom hemijom koja ih neutrališe i tako dalje.

Problem je što uvek ostaju neke količine, koje su zanemarljive i u dozvoljenim granicama, ali dužom upotrebom vrlo opasne jer se akumuliraju u organizmu.

Inače ovaj proces je sam po sebi jeftiniji i isplativiji i zbog veće količine izdvojenih proteina.

Preporučeni dnevni unos:

Preporučena količina naših proteina je 10 grama dnevno iz prostog razloga što kod konzumacije i unosa proteina nije važno koliko ih unosimo, već i kakva je njihova apsorpcija u organizmu, kolika je veličina proteinskih lanaca od kojih zavisi ugradnja aminokiselina u mišiće.

U zavisnosti od potrebe, kod oporavka od bolesti ili velikih fizičkih opterećenja dnevni unos proteina  može da iznosi do 45 grama dnevno.

Ono što je takođe važno jeste da su ova surutka, ovi proteini i u ovoj količini namenjeni  onima kojima je na prvom mestu zdravlje.

Zato, ne zaboravite da kvantitet ne znači obavezno i kvalitet.