kurkuma i djumbir

Kurkuma i đumbir za kardiovaskularni sistem

Kada se govori o bolestima koje su najčešći uzročnik smrti na našoj planeti, prvo mesto bez sumnje zauzimaju kardiovaskularna oboljenja.

Mnoga od njih je moguće uspešno lečiti ukoliko se na vreme otkriju ili sprečiti da se dogode u budućnosti uz primenu jednostavnih metoda ili sredstava na prirodnoj bazi.

Moćni dodatak ishrani sa kurkumom i đumbirom će očuvati nesmetano funkcionisanje i zdravlje Vašeg kardiovaskularnog sistema.

FUNKCIJE KARDIOVASKULARNOG SISTEMA

Srce, krvni sudovi i krv delovi su kardiovaskularnog sistema pomoću kojih se vrši transport hranljivih materija, hormona i kiseonika do svih ćelija u telu.

Istovremeno, uklanja se metabolički otpad kao što je ugljen-dioksid.

Cirkulacijom krvi vrši se i prenos leukocita, antitela i komplementarnih proteina koji predstavljaju elemente imuniteta i kao takvi štite telo od negativnih uticaja iz spoljašnje sredine.

Kardiovaskularni sistem takođe reguliše telesnu temperaturu tela, koncentraciju vode u ćelijama i pH vrednost tečnosti u organizmu.

Medicinska stanja koja pogađaju kardiovaskularni sistem potrebno je shvatiti ozbiljno i lečiti na  vreme jer su u pitanju vitalni organi bez kojih je život nemoguć.

NAJČEŠĆE BOLESTI SRCA I KRVNIH SUDOVA

Aritmija predstavlja stanje srčanog mišića kod kog je ritam otkucaja neujednačen.

Kada srce ne dobija dovoljno kiseonika javlja se osećaj bola i stezanja u grudima koje je u medicini poznato kao angina.

Do razvoja ateroskleroze dolazi kada krvni sudovi postanu suženi i izgube elastičnost usled formiranja plaka na njihovim unutrašnjim zidovima.

Koronarna bolest nastaje zbog smanjenog protoka krvi kroz arterije srca.

Periferna arterijska bolest zahvata krvne sudove koji transportuju krv do nogu, ruku, bubrega i digestivnog trakta.

Srčana insuficijencija definiše se kao nemogućnost srca da pumpa dovoljno krvi da bi se čitavo telo snabdevalo.

Infarkt srca nastupa nakon naglog prekida dotoka krvi do određenog tkiva srca.

NAJČEŠĆI SIMPTOMI PROBLEMA SA RADOM KARDIOVASKULARNOG SISTEMA

Osobe sa zdravstvenim problemima koji ugrožavaju rad srca i krvne sudove su često umorne, dešava im se da osete nesvesticu i otežano dišu.

Primetna su odstupanja u srčanom ritmu i povremen bol u grudima.

Ruke i noge su bolne i otečene, uz osećaj slabosti i otežano kretanje.

DIJAGNOSTIKOVANJE KARDIOVASKULARNIH BOLESTI

Da bi se utvrdilo šta se tačno dešava sa radom srčanog mišića i krvnih sudova, neophodno je uraditi laboratorijski test uzorka krvi, EKG, ultrazvuk srca i rendgensko snimanje.

Po potrebi, pacijenti se šalju na magnetnu rezonancu da bi se izvršio detaljniji pregled.

TRADICIONALNA MEDICINA ZA ZDRAVLJE KARDIOVASKULARNOG SISTEMA

Kardiovaskularne bolesti su komplikovane i na njihov razvoj utiču brojni faktori poput povišenog nivoa holesterola u krvi, hipertenzije, dijabetesa, pušenja, gojaznosti i nedostatka fizičke aktivnosti.

U svakom slučaju, moguće je sprečiti njihov razvoj ili olakšati proces lečenja ukoliko su se već pojavile.

Za početak se menja način ishrane i životne navike, a mnoge lekovite biljke ispoljavaju blagotvorno dejstvo kada je u pitanju zdravlje srca i krvnih sudova.

Često se kao prirodna sredstva za tretiranje kardiovaskularnog sistema ili prevenciju opasnih oboljenja koriste kurkuma i đumbir.

LEKOVITOST KURKUME I ĐUMBIRA

Kurkuma i đumbir su aromatični začini i poznati su kao takvi.

Međutim, mnogo važnija činjenica je da sadrže aktivne sastojke koji su dragoceni i daju ovim biljkama lekovitost.

Koren kurkume i đumbira u svežem ili sušenom obliku veoma se cene u tradicionalnoj medicini mnogih naroda zbog pozitivnog dejstva na čitav organizam, a takođe se tu ubraja i kardiovaskularni sistem.

Kurkuma i đumbir su česti sastojci suplemenata namenjenih za zdravlje srca i krvnih sudova, ali i creva, kostiju, zglobova, mišića, nervnog sistema…

Glavni sastojci korena kurkume su kurkuminoidi i etarsko ulje.

Kurkuminoidi se ubrajaju u flavonoide, a tri se posebno izdvajaju: kurkumin, demetoksikurkumin i bisdemetoksikurkumin.

Najdominantniji je kurkumin i zahvaljujući njemu kurkuma ima prepoznatljivu intezivno žutu boju.

On je moćan antioksidant i takođe deluje antiinflamatorno.

Kao takav, efektivan je poput brojnih protivupalnih medikamenata, s tim što ne proizvodi neželjene efekte.

Neutrališe delovanje slobodnih radikala i istovremeno stimuliše enzime tela da se tako ponašaju.

Kurkumin utiče na porast neurotrofnog moždanog faktora koji ima uticaj na rast novih neurona i tretiranje degenerativnih bolesti nervnog sistema.

Putem medicinskih istraživanja dokazano je da kurkuminoidi zajednički učestvuju u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

Đumbir u svom sastavu ima aktivnu komponentu koja se naziva džindžerol.

Takođe se ponaša kao antioksidant i prirodno antiinflamatorno sredstvo.

Džindžerol je prirodno ulje iz đumbira koje mu daje jedinstven miris i ukus, a takođe pruža brojne benefite za zdravlje čoveka.

Pomaže u redukovanju telesne težine, što je korisno jer je gojaznost jedan od faktora za razvoj kardiovaskularnih i drugih bolesti.

Olakšava hodanje i smanjuje intenzitet bolova kod pacijenata sa osteoartritisom.

Džindžerol iz đumbira se preporučuje kod lečenja raznovrsnih poremećaja probave i smanjenja menstrualnih tegoba.

Ublažava različite oblike mučnine, kao što je jutarnja mučnina karakteristična za gestacijski period, ali i mučnina nakon hirurškog zahvata ili posle primljene hemoterapije.

Džinžerol pomaže u prevenciji srčanih oboljenja.

KURKUMA ZA KARDIOVASKULARNI SISTEM

Pre svega, kurkuminoidi iz kurkume održavaju funkcionisanje endotelijuma, sloja epitelnih ćelija kojim su obloženi unutrašnji zidovi krvnih sudova.

Disfunkcionalni endotelijum ima uticaj na pojavu različitih kardiovaskularnih bolesti i dovodi do nemogućnosti regulacije tenzije i zgrušavanja krvi.

S obzirom da oksidativni stres i upala takođe pokreću probleme sa radom kardiovaskularnih sistema, kurkuma sprečava njihov negativan uticaj.

Upotreba kurkumina ili dodataka ishrani na bazi kurkuminoida smanjuje rizik od angine pektoris i infarkta miokarda.

Oni deluju i kao prirodni aspirin, s tim što je šansa da će doći do neželjenih efekata daleko manja nego kod upotrebe pravog aspirina.

ĐUMBIR ZA SRCE I KRVNE SUDOVE

Postoje studije koje su pokazale da džindžerol iz đumbira predstavlja sjajno sredstvo za prevenciju kardiovaskularnih bolesti kod pacijenata sa dijabetesom.

Povišen nivo LDL holesterola vodi ka pojačanom riziku od razvoja takvih zdravstvenih problema, a džindžerol (gingerol) pomaže u održavanju normalnih vrednosti masnoća u krvotoku.

Isto tako utiče i na ukupan holesterol i nivo triglicerida u krvi.

Svakodnevni unos džindžerola iz đumbira ili putem suplementacije smanjuje rizik od pojave koronarne arterijske bolesti i održava vrednost krvnog pritiska u granicama tolerancije.

CURCUMINPLUS ZA ZDRAVLJE KARDIOVASKULARNOG SISTEMA

Ovaj dodatak ishrani baziran je na dva prirodna sastojka koja blagotvorno deluju na funkcionisanje kardiovaskularnog sistema.

Prvi je suvi ekstrakt rizoma kurkume, standardizovan na 95% ukupnih kurkuminoida, i suvi ekstrakt korena đumbira, standardizovan na 5% džindžerola.

Njihova kombinacija podstiče jače pojedinačno delovanje i pozitivne efekte koji se mogu odraziti na rad srca i krvotok.

CurcuminPlus održava normalan rad srčanog mišića i cirkulaciju, a takođe i normalne vrednosti holesterola, triglicerida i glukoze u krvi.

Pomaže kod hipertenzije i ubažava upalne procese u telu koji mogu da prate i pojedine bolesti kardiovaskularnog sistema.

Prema uputstvu za upotrebu, uzima se dva puta dnevno po dve kapsule i to najbolje u toku ili posle obroka.

CurcuminPlus je odobren od strane Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

ZA ŠTA JOŠ SLUŽI CURCUMINPLUS?

Pored toga što blagotvorno deluje na srce i krvne sudove, CurcuminPlus podstiče probavu i održava normalno funkcionisanje creva.

Zbog sposobnosti smanjenja vrednosti šećera u krvotoku uspešno drži pod kontrolom dijabetes melitus.

Sastojci dodatka ishrani CurcuminPlus ponašaju se i kao snažni antioksidansi i kao takvi neutrališu slobodne radikale i sprečavaju negativno dejstvo oksidativnog stresa na čitav organizam.

Utvrđeno je da ovi elementi zaustavljaju kognitivno propadanje kod Alchajmerove bolesti.

CurcuminPlus poseduje i dokazano antikancerogeno delovanje i takođe je koristan kod reumatskih oboljenja gde značajno ublažava postojeće tegobe.

KORISNI SAVETI ZA ZDRAVLJE KARDIOVASKULARNOG SISTEMA

 • Budite fizički aktivni.

Minimum 30 minuta dnevno možete da izdvojite za vežbe ili sport što će održati Vaše telo funkcionalnim, uključujući i kardiovaskularni sistem. Na ovaj način se možete rešiti suvišnih kilograma, jer činjenica je da gojaznost predstavlja veliki rizik kada se govori o bolestima srca i krvnih sudova.

 • Pazite na ishranu.

Jedite manje porcije koje će biti izbalansirane i bogate nutrijentima važnim za normalan rad srca i zdrave krvne sudove. Uzimajte dosta svežeg voća i povrća, kao i vlaknastih namirnica koje će održati krvni pritisak u granicama normale. Izbegavajte trans masti da bi se smanjio nivo holesterola i triglicerida u krvotoku i time smanjila verovatnoća da će se javiti ateroskleroza.

 • Prestanite da pušite.

Duvanski dim je jednako poguban i za srce i krvne sudove kao i za pluća. Negativan uticaj ima i pasivno pušenje, odnosno udisanje duvanskog dima u društvu drugih pušača.

 • Redovan san je jedan od uslova za zdrav kardiovaskularni sistem.

Ako ne spavate dovoljno, rizik da ćete se razboleti raste bez obzira koliko godina imate i kakvo je Vaše zdravlje uopšte. Osam sati noćnog sna u tihoj, provetrenoj i mračnoj prostoriji je nešto što treba da obezbedite sebi da bi sačuvali srce i krvne sudove.

 • Kontrolišite krvni pritisak pomoću kućnog aparata za merenje.

Ako imate problema sa naglim skokovima tenzije, preporučuje se da u bilo kojoj apoteci ili online kupite aparat za merenje krvnog pritiska. Jednostavni su za upotrebu i bezbedni, a pomoći će Vam da u svakom trenutku proverite da li je krvni pritisak u redu ili je van granica normale.

ZAKLJUČAK

Putem ishrane se unosi veoma mala količina kurkuminoida i džindžerola, a često se dešava i otežana apsorpcija ovih aktivnih komponenata od strane organizma.

Zbog toga, da bi održali normalan rad srca i krvnih sudova i dobro zdravlje organizma uopšte, potrebno je da uvedete suplementaciju, a odličan izbor je upravo CurcuminPlus.

Pre upotrebe se svakako konsultujte sa Vašim lekarom da bi se utvrdilo da li je moguće ovakav dodatak ishrani kombinovati sa Vašom terapijom i prilagoditi ga Vašem zdravstvenom stanju.

CurcuminPlus za  normalno funkcionisanje kardio-vaskularnog sistema

CurcuminPlus_za_normalno_funkcionisanje_kardiovaskularnog_sistema
Zatvori

CurcuminPlus

2.100,00 din.

Reference:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3083808/

https://www.irishexaminer.com/lifestyle/healthandwellbeing/arid-40072862.html

https://www.pukkaherbs.com/us/en/wellbeing-articles/benefits-of-turmeric.html

simptomi visokog krvnog pritiska

Simptomi visokog krvnog pritiska

Povišen krvni pritisak je veoma česta pojava, koja je odgovorna za brojne hronične zdravstvene probleme i razvoj kardiovaskularnih oboljenja.

Osim toga, visok pritisak, zajedno sa kardiovaskularnim bolestima, predstavlja jedan od najčešćih uzroka smrti u svetu.

Ovakvo stanje može biti asimtomatsko ili praćeno simptomima koji se lako prepoznaju i često remete svakodnevne aktivnosti pacijenata.

Ako primetite da ste često malaksali, da se pojačano znojite i brine Vas zujanje u ušima, to može upozoriti na povišen krvni pritisak.

Prvi znaci ili rezultati merenja tenzije koji pokazuju vrednosti iznad normalnih dovoljni su razlozi da počnete sa uzimanjem terapije i uvedete promene u svoj život.

OPŠTE INFORMACIJE O VISOKOM KRVNOM PRITISKU

Uloga krvnih sudova jeste cirkulisanje krvi kroz organizam i prenos hranljivih materija i kiseonika.

Visok krvni pritisak ili visoka tenzija ili hipertenzija predstavlja pojavu koja nastupa kada krv cirkuliše kroz telo uz stvaranje pojačane sile, odnosno pritiska na arterije.

Važnu ulogu u razvoju hipertenzuje imaju brojni faktori među kojima su pojačan unos natrijuma putem ishrane, konzumiranje alkohola, stres, gojaznost i genetske predispozicije.

Hipertenzija se javlja kao primarna ukoliko sekundarni pokretač nije definisan ili sekundarna ako je izaziva neko drugo stanje poput bolesti štitne žlezde, oboljenja bubrega ili apneja u spavanju opstruktivnog tipa.

Nivo krvnog pritiska utvrđuje se merenjem.

Tada se prepoznaju vrednosti tzv. gornjeg i donjeg pritiska.

Kada je tenzija povišena, gornji ili sistolni pritisak je jednak ili veći od 140mmHg, a donji ili dijastolni jednak ili veći od 90mgHg.

Na osnovu izmerenih rezultata definišu se tri stadijuma hipertenzije.

 • Prvi stadijum je blaga hipertenzija, odnosno izmerene vrednosti između 140/90 – 159/99mmHg.
 • Drugi stadijum predstavlja umerena hipertenzija koja iznosi 160/100 – 179/109mmHg.
 • Treći stadijum se opisuje kao teška hipertenzija čija je izmerena vrednost 180/110mmHg ili viša.

NAJČEŠĆI SIMPTOMI KOJI PRATE POVIŠEN KRVNI PRITISAK

GLAVOBOLJA se kod pacijenata sa hipertenzijom manifestuje uglavnom u jutarnjim časovima i njen intezitet i dužina trajanja variraju. Opisuje se kao neprijatno pulsiranje i to sa jedne ili obe strane glave. U slučaju preskakanja terapije ili naglog skoka tenzije, bolovi su jači.

MALAKSALOST se takođe javlja kao efekat visokog krvnog pritiska. Pacijenti se osećaju umorno, pospano i bez energije. Ako osoba spava noću kraće od 6 sati, remeti se čitav nervni sistem i pojačava uticaj stresa na organizam, što pojačava umor.

TINITUS predstavlja zujanje u ušima koje se opisuje kao žubor vode, pištanje ili cvrčanje. U svakom slučaju, javlja se zvuk koji je neobičan i neprijatan. Moguć je samo u jednom ili u oba uveta, a dešava se da tinitus može biti nepodnošljiv toliko da negativno utiče na san i raspoloženje osobe sa hipertenzijom.

ZAMAGLJEN VID je jedan od tipičnih simptoma hipertenzije i nastaje zbog ograničenja protoka krvi kroz retinu usled smanjenja i oštećenja krvnih sudova koji transportuju krv u smeru oba oka. Zamućenje vida tada prati diplopija, odnosno pojava duplih slika. Primetan je i otok u predelu očiju.

EPISTAKSA jeste pojava koja je poznatija kao krvarenje iz nosa. Nagli skok tenzije uzrokuje rascep krvnog suda i gubitak njegove elastičnosti, što je praćeno isticanjem krvi iz nozdrva. Vraćanje nivoa krvnog pritiska u normalu zaustavlja krvarenje.

OTEŽANO DISANJE javlja se kao rezultat povišenog pritiska u arterijama koje se nalaze u okviru respiratornog trakta. Kratkoća daha je česta pogotovo nakon fizičke aktivnosti ili fizičkog rada. Neretko, poteškoće sa disanjem ukazuju i na probleme sa srcem poput srčane insuficijencije, poremećaja srčanog ritma i mogućeg infarkta srca.

MUČNINA se smatra neprijatnim osećanjem koji može, a i ne mora da preraste u nagon za povraćanjem, odnosno izbacivanjem želudačnog sadržaja kroz usta. Takvu nelagodnost prate osećaj gađenja i pojačano lučenje pljuvačke. Pacijenti sa hipertenzijom često navode mučninu kao jedan od simptoma.

ANKSIOZNOST utiče na rast krvnog pritiska jer se tad događaju promene unutar nervnog sistema koje utiču na protok krvi kroz telo. Događa se da ova pojava dobije oblik paničnog napada – iznenadnog, jakog straha koji preplavljuje i parališe čitav organizam. Ukoliko su strahovi učestali, uvećavaju rizik od razvoja kardiovaskularnih oboljenja i drugih komplikacija.

HIPERTENZIJA BEZ SIMPTOMA

Nije neobično da povišen krvni pritisak postoji kod pacijenata kao asimptomatsko stanje, odnosno kao pojava bez ikakvih naznaka ili tegoba koje bi upozorile na ugroženo zdravlje.

Dešava se da ljudi imaju skokove tenzije i da to uopšte ne primećuju i nisu toga svesni.

Prema dosadašnjim istraživanjima, oko 20% pacijenata sa visokim krvnim pritiskom nemaju nikakve simptome koji bi ukazali na ovakav problem.

Zato hipertenzija neretko nosi nadimak ’’tihi ubica’’, jer njeno dugoročno zadržavanje itekako može da se završi smrtnim ishodom ukoliko se ne tretira na vreme.

PROBLEMI DUGOROČNE HIPERTENZIJE I MOGUĆE KOMPLIKACIJE

Nekontrolisan visok krvni pritisak ili pogrešna terapija mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Dugotrajne visoke vrednosti mogu pokrenuti razvoj kardiovaskularnih oboljenja, kao i mnogo ozbiljnije pojave poput infarkta miokarda i oštećenja na srčanom mišiću.

Trajne posledice javljaju se i u vidu bolesti bubrega i oka.

Od velike je važnosti pravovremeno utvrditi i pravilno tretirati hipertenziju kao preventivu da bi se sprečile ove komplikacije u budućnosti.

UBLAŽAVANJE SIMPTOMA VISOKOG KRVNOG PRITISKA PUTEM ISHRANE

Korekcija jelovnika održaće tenziju u granicama normale i uz fizičku aktivnost takođe pomoći u eliminisanju suvišne telesne težine.

Bazirajte se na svežem voću i povrću, kao i mahunarkama i namirnicama sa velikim količinama vlakana.

Pad krvnog pritiska za 5mmHg dogodiće se ukoliko iz ishrane izbacite so kao začin, kao i industrijske prerađevine i gotova jela.

Konzumirajte namirnice koje su bogate kalijumom i magnezijumom, nalik bananama i urmama, radi jednostavnijeg snižavanja dijastolnog krvnog pritiska.

Isti efekat ima i kvalitetna crna čokolada, sa što većim procentom kakaa.

Jedite ribu koja sadrži omega-3 masne kiseline i niskomasne mlečne proizvode.

Samostalno u svom domu pripremajte jela i kontrolišite doziranje svih sastojaka.

Radi poboljšanja ukusa, umesto soli okrenite se biljnim varijantama poput bibera, kardamoma i bosiljka.

Moguće je i korišćenje suplemenata kao što su oni na bazi koenzima Q10, fitosterola i ribljeg ulja, ali uvek uz prethodnu konsultaciju sa lekarom.

TRADICIONALNE METODE TRETIRANJA HIPERTENZIJE

Pored diuretika, beta blokatora i ACE inhibitora, koje pacijenti često moraju uzimati bez prekida, u terapiju je moguće uključiti prirodne lekove uz prethodno savetovanje sa lekarom.

Ovo su sredstva prirodnog porekla koja su mnogim pacijentima pomogla da snize povišen krvni pritisak:

1. JABUKOVO SIRĆE za regulaciju povišenog pritiska

Jabukovo sirće je prepuno kalijuma i enzima renina, neophodnog svim osobama sa hipertenzijom radi regulacije povišenih vrednosti.

Utvrđeno je da unos jabukovog sirćeta podstiče detoksikaciju krvotoka koja uključuje izbacivanje suvišnog natrijuma iz organizma.

Jednostavno pomešajte kašiku jabukovog sirćeta sa malo meda u čaši mlake vode i dobijen rastvor popijte svako jutro.

2. HIBISKUS smanjuje pritisak na zidove arterija

Hibiskus je potpuno prirodni diuretik koji smanjuje pritisak na zidove arterija i uklanja višak soli iz tela.

Cvetovi hibiskusa se smatraju i prirodnom varijantom ACE inhibitora jer opuštaju krvne sudove i umanjuju volumen krvi.

Kašičicu sušene biljke preliti sa 200ml ključale vode i procedite posle 5 minuta, a zatim dodajte malo kvalitetnog meda i popijte dok je toplo.

3. PISKAVICA spušta povišen krvni pritisak

Piskavica spušta povišen krvni pritisak i istovremeno sprečava deponovanje holesterola i glukoze u unutrašnjosti arterija.

Njeni sastojci poboljšavaju elastičnost krvnih sudova.

Dve kašičice semenki piskavice neophodno je prokuvati u ključaloj vodi 2-3 minute.

Izgnječiti seme da se dobije fina pasta.

Jednu kašičicu pojesti ujutru, a jednu uveče na prazan stomak.

4. CVEKLA za tretman hipertenzije

Cvekla je moćno prirodno sredstvo za tretiranje hipertenzije, a njena lekovitost postoji zahvaljujući prisustvu magnezijuma, kalijuma i nitratima koji se nakon unosa u telo pretvaraju u nitrite.

Ti nitriti pokreću stvaranje molekula koji imaju opuštajući efekat na krvne sudove, spuštajući povišen pritisak.

Jednu oljuštenu cveklu i dva limuna sa korom sameljite u blenderu uz dodatak male količine vode.

Procediti sok i zasladiti ga medom po ukusu.

KORISNI SAVETI

 • Redovno kontrolišite nivo krvnog pritiska.

Čak i kod kuće možete pomoću specijalnog aparata za merenje krvnog pritiska utvrditi trenutne vrednosti.

Radite ovo svakodnevno radi kontrole i kad se osećate dobro i ukoliko primećujete sumnjive simptome.

Ako u svom domu nemate aparat za merenje tenzije, posetite najbližu zdravstvenu ustanovu ili apoteku gde će vam osoblje proveriti nivo krvnog pritiska.

 • Morate znati koliko je često neophodno proveravati nivo tenzije.

Ako Vam je dijagnostikovana hipertenzija, merenje obavljajte po uputstvu lekara i redovno zapisujte izmerene vrednosti da bi se vaše stanje lakše pratilo i sprečile moguće komplikacije.

Ukoliko nemate dijagnozu i zdravi ste, dovoljno je da jednom ili dva puta godišnje izmerite nivo krvnog pritiska.

Imajte na umu da ćete vremenom ovo činiti češće, jer sa godinama se uvećava rizik od pojave hipertenzije.

 • Fizička aktivnost produžava život.

Ukoliko svakog dana odvojite minimum 30 minuta za fizičke vežbe ili sportske aktivnosti, lakše ćete kontrolisati nivo tenzije i sprečiti pogoršanje zdravlja u budućnosti.

Pacijentima sa hipertenzijom preporučuju se dinamične aerobik vežbe, džogiranje, vožnja bicikla i plivanje.

Nikada ne preterujte sa intezitetom vežbanja i nemojte preterano zamarati svoje telo.

ZAKLJUČAK

Ukoliko posumnjate da imate problem sa povišenim krvnim pritiskom i kod sebe prepoznajete simptome karakteristične za hipertenziju, neophodno je da zakažete pregled kod lekara specijaliste koji će postaviti tačnu dijagnozu.

Ponekad takvi znaci ukazuju na sasvim drugi zdravstveni problem i zato je pre određivanja terapije važno zatražiti stručnu pomoć i mišljenje.

Svakako, poštujte smernice lekara i doziranje propisanih medikamenata i isprobajte prirodna sredstva i metode u konsultaciji sa osobom koja prati vaše stanje i kretanje nivoa tenzije u vašem organizmu.

CurcuminPlus za  normalno funkcionisanje kardio-vaskularnog sistema

CurcuminPlus_za_normalno_funkcionisanje_kardiovaskularnog_sistema
Zatvori

CurcuminPlus

2.100,00 din.

Reference:

https://www.webmd.com/hypertension-high-blood-pressure/guide/hypertension-symptoms-high-blood-pressure

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-pressure/symptoms-causes/syc-20373410

Kako sniziti visok pritisak

Kako sniziti visok pritisak

Sve više ljudi u svetu bori se protiv problema sa visokim pritiskom.

Odsustvo terapije za povišen pritisak i njegovo dugoročno zadržavanje prouzrokovaće mnogobrojne komplikacije u organizmu pacijenta pa je zbog toga nakon dijagnostikovanja ovakvog problema neophodno što pre pristupiti lečenju.

Među sredstvima koje je moguće primeniti jesu recepti alternativne medicine, ali i promene u načinu života kao što je regulisanje jelovnika, fizička aktivnost i izbacivanje nezdravih navika.

DEFINISANJE VISOKOG PRITISKA

Visok pritisak ili hipertenzija jeste često stanje kod kog je krvni pritisak unutar arterija konstantno iznad vrednosti koje su određene kao normalne.

Kada je izmeren rezultat veći od 140/90 pritisak se smatra povišenim. Gornji-sistolni pritisak (140) jeste rezultat merenja kontrakcija leve komore srca, a donji-dijastolni pritisak (90) meri se kad se aortni zalisci zatvore, a komora opusti.

Brojni stručnjaci visok pritisak nazivaju ’’tihim ubicom’’ što je sasvim opravdano jer se simptomi javljaju tek kada se na srcu stvore oštećenja.

Dugotrajna povišena tenzija je razlog zbog kojeg srčani mišić napornije radi, što sa sobom nosi brojne posledice.

Naime, kod polovine od ukupnog broja smrtnih slučajeva sa srčanim oboljenjima kao zdravsteni problem navodi se i uporna hipertenzija.

FAKTORI RIZIKA

Neki ljudi su podložniji problemima koje prate rast krvnog pritiska.

Među kritičnim grupama veći procenat je žena nego muškaraca i to starosti iznad 65 godina.

Uticaj ima i genetski faktor tako da hipertenzija može biti nasledna.

Isto tako, sa hipertenzijom će se u nekom periodu života verovatno suočiti osobe koje su gojazne, puše, često piju alkohol ili unose hranu prepunu natrijuma.

Dokazano je i da dugotrajno izlaganje hroničnom stresu podiže nivo krvnog pritiska.

Samo kod genetike povišen pritisak ne može da se spreči, a kod svih ostalih faktora je prevencija moguća.

KOLIKO JE POVIŠEN PRITISAK OPASAN ZA ZDRAVLJE ČOVEKA?

Ukoliko se tenzija iznad normalnih vrednosti dugo zadrži u telu, osoba je pod rizikom od brojnih komplikacija i razvoja vrlo opasnih bolesti.

U najvećem broju slučajeva, ugrožen je upravo kardiovaskularni sistem i javljaju se oboljenja nalik koronarnoj arterijskoj bolesti i perifernoj vaskularnoj bolesti.

Pored toga, događaju se nepravilnosti vezane za rad srčanog mišića, a takođe i iznenadni i potencijalno smrtonosan infarkt srca.

Među čestim pojavama koje proističu iz dugoročne hipertenzije su hronična oboljenja bubrega, impotencija, demencija i gubitak čula vida.

PRIRODNA SREDSTVA ZA HIPERTENZIJU

1. BELI LUK kao prirodni lek za hipertenziju

Čenovi belog luka smatraju se najjačim prirodnim lekom za hipertenziju.

Olakšava se rad srca i poboljšava cirkulacija. Krvni sudovi se proširuju, a napeti mišići opuštaju, što uzrokuje pad krvnog pritiska.

Aktivni sastojci, među kojima je dominantan alicin, daju belom luku i karakter diuretika jer kroz izbacivanje znoja i urina eliminiše i suvišan natrijum iz organizma.

Dva izgnječena čena belog luka pomešajte u čaši mlake vode sa malo meda i popijte odmah.

Ponoviti postupak svakog dana.

2. CVEKLA sniževe krvni pritisak

Koren cvekle u svom sastavu ima nitrate koji snižavaju krvni pritisak i održavaju normalne vrednosti duže od 6 sati nakon ulaska u krvotok.

Deluju tako što šire krvne sudove, a pored toga ublažavaju postojeće upalne procese. Drastično se smanjuje rizik od infarkta srca i oboljenja bubrega.

U blenderu izmiksati jednu veću cveklu, jabuku i šargarepu osrednje veličine, narandžu srednje veličine, tri sveža lista kelja i komadić korena đumbira dužine oko 4cm.

Često konzumirajte ovaj lekovit napitak.

3. KOKOSOVA VODA za brzu regulaciju krvnog pritiska

Ovaj osvežavajući napitak  prepun je korisnih elemenata poput kalijuma, gvožđa i proteina neophodnih za pravilan rad srca i krvnih sudova.

Interesantna je njena sličnost sa ljudskom plazmom, kao i sposobnost brze regulacije krvnog pritiska i u slučaju hipertenzije.

Zagrejte 1l vode, ali pazite da tečnost ne proključa. Izmiksati je u blenderu sa 250g kokosovog brašna, a zatim procediti sve kroz gazu i dodati malo ekstrata vanile.

Uzimati 250ml kokosove vode dnevno, a ostatak dok se ne potroši čuvati u frižideru.

4. ŠARGAREPA za zaštitu krvnih sudova

Antioksidanti iz ovog narandžastog povrća pružaju zaštitu krvnim sudovima od oštećenja koja mogu nastati kao posledica visokog krvnog pritiska.

Kalijum iz sastava šargarepe neutralizuje unet natrijum.

Očišćene šargarepe (250g) potopiti u čistu vodu i ostaviti ih da odstoje pola sata.

Nakon toga, izmiksati ih u blenderu zajedno sa malim komadićem svežeg đumbira, 2 pomorandže i pola šolje vode.

Uzimati po 2 doze lekovitog napitka na dan.

5. SUSAM za povišenu tenziju

Za povišenu tenziju i prevenciju kardiovaskularnih bolesti idealan je susam jer sadrži omega-6 masne kiseline.

One opuštaju zidove arterija i tako utiču na pad krvnog pritiska.

Aktivne komponente iz sastava semenki susama pomažu i kod povišenog nivoa holesterola u krvi.

300g tahinija, odnosno paste od mlevenog susama i 300g kvalitetnog meda pomešati da se dobije smesa slična plastelinu od koje ćete praviti kuglice i uvaljati ih u susamovo seme.

Uzimati 2-3 kuglice dnevno, a ostatak čuvati u frižideru.

6. KARDAMON spušta povišen pritisak

Ovaj začin oštrog ukusa i karakterističnog mirisa je veoma poznat po blagotvornom dejstvu na kardiovaskularni sistem.

Pomaže arterijama da se dovoljno prošire i time olakšaju protok krvi, a samim tim se spušta i povišen pritisak.

Pored toga, pomaže pri varenju hrane, ubažavanju upala i tretiranju infekcija izazvanih aktivnošću bakterija, virusa i gljivica.

Kašičicu kardamona u prahu rastvoriti u čaši vode zajedno sa kašičicom sirovog meda.

Uzimati ovaj lekoviti rastvor dva puta dnevno.

7. NAR za zdravlje srčanog mišića

Plod voćke kao što je nar smatra se među najzdravijim prirodnim lekovima i riznicom moćnih antioksidanata.

Između ostalog, bobice nara održavaju dobro zdravlje srčanog mišića, kao i normalne vrednosti krvnog pritiska.

1kg bobica nara spojiti sa 1kg šećera. Sve ostaviti na hladno mesto da odstoji 24h i za to vreme povremeno mešati zaslađeno voće.

Izblendati da se dobije glatka mešavina, odnosno sirup, koji ćete piti rastvoren u vodi.

Pijte 1-2 čaše na dan.

8. MAČJA KANDŽA snižava povišen krvni pritisak

Osim što uspešno ublažava simptome osteoartritisa i jača oslabljeni imunološki sistem, biljka mačja kandža snižava i povišen krvni pritisak.

Takođe, usporava zgrušavanje krvi i deluje protivupalno.

Alkaloidi iz ove lekovite biljke smanjuju ili eliminišu simptome virusnih infekcija.

Kod nas na tržištu moguće je pronaći ekstrat mačje kandže najčešće u vidu praha.

Pola kafene kašičice mačje kandže u prahu rastvoriti u 500ml tople vode sa kašičicom limunovog soka.

Uzimati ovu dozu napitka svakog dana.

ISHRANA ZA OSOBE KOJE PATE OD VISOKOG PRITISKA

Jedna od stavki koja ima dominantnu ulogu u kontroli pritiska je svakodnevna ishrana.

Kreće se od najvažnije stavke – smanjenja unosa natrijuma iz namirnica.

To se najlakše postiže minimalnim korišćenjem soli illi njenog potpunog izbacivanja iz upotrebe, jer je jedan od njenih sastojaka upravo natrijum.

Svakako, osobe sa hipertenzijom treba da same sebi spremaju hranu radi lakše kontrole uzimanja natrijuma i da potpuno zaborave na gotove obroke iz restorana, supermarketa, pekara i lanaca brze hrane.

Pacijentima se predlaže da svakog dana pojedu 5 manjih porcija svežeg voća ili povrća koje u sebi nemaju previše kalorija, ali sadrže dovoljno elemenata značajnih za snižavanje povišenog pritiska.

Od velike važnosti je hrana puna omega-3 masnih kiselina bez kojih je dobro zdravlje srca i krvnih sudova nezamislivo.

Ove korisne masnoće pronaći ćete u mesu ribe, orašastim plodovima, lisnatom zelenom povrću, mahunarkama i lanenom semenu.

U okvir novog režima ishane poželjno je uključiti i proizvode od integralnog brašna, mlečne proizvode sa niskim procentom masnoća i biljne začine koji će jelima dati lepši i bogatiji ukus od soli.

KORISNI SAVETI

 • Svakodnevno proveravajte nivo krvnog pritiska.

Kontrolišite pritisak samostalno kod kuće i kupite aparat za merenje krvnog pritiska. Ovo će pomoći i vama i vašem lekaru da utvrdite koliko je delotvorna terapija koju uzimate.

 • Redovna fizička aktivnost može da vam spase i produži život.

Aktiviranjem tela izgubićete suvišnu telesnu težinu, lakše kontrolisati hipertenziju i maksimalno smanjiti rizik od komplikacija. Za početak krenite sa 30 minuta lagane šetnje i istezanja dnevno, a zatim lagano i postepeno produžite vreme na 90 min uz aerobik, plivanje ili biciklizam.

 • Zaboravite na pušenje.

Negativan uticaj visokog krvnog pritiska na organe dodatno pojačavaju cigarete i ukoliko imate takav zdravstveni problem što pre prestanite da pušite. Isto tako, izbegavajte udisanje duvanskog dima u društvu drugih pušača, odnosno pasivno pušenje, koje je takođe štetno i ugrožava Vaše stanje.

 • Alkohol konzumirajte samo u kontrolisanim količinama ili u potpunosti prekinite da ga unosite.

Kad su u pitanju minimalne doze, za žene je to jedno piće dnevno i najviše 4 u jednoj nedelji, a za muškarce 1-2 pića dnevno i najviše 7 tokom cele nedelje. Najbolja solucija je konzumiranje jedne čaše crnog vina, najbolje posle ručka, što će za zdravlje imati pozitivan efekat.

 • Naučite kako da se borite protiv stresa.

Samokontrola, bistar um i pozitivne misli su moćno oružje protiv stresa koji je često okidač za hipertenziju. Sjajni načini za redukciju negativnih efekata na organizam koje proizvodi stres jesu joga, pilates i meditacija.

ZAKLJUČAK

Da bi se sačuvalo dobro zdravlje kardiovaskularnog sistema i ostalih organa u ljudskom telu i takođe obezbedio nesmetan protok hranljivih materija i kiseonika putem krvotoka, od velike je važnosti održavati normalan nivo krvnog pritiska.

Kao što je navedeno, ovaj proces je vrlo jednostavan i što pre počnete da jedete zdravo, vežbate i pripremate prirodna sredstva za lečenje veća je verovatnoća da ćete izbeći komplikacije i dodatno pogoršanje zdravlja u budućnosti.

Kada je u pitanju alternativna medicina, raspitajte se kod svog lekara da li njom možete zameniti uzimanje konvencionalnih lekova i koji metod Vam najviše odgovara kao glavni način lečenja ili dopuna postojećoj terapiji.

CurcuminPlus za  normalno funkcionisanje kardio-vaskularnog sistema

CurcuminPlus_za_normalno_funkcionisanje_kardiovaskularnog_sistema
Zatvori

CurcuminPlus

2.100,00 din.

Reference:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-pressure/in-depth/high-blood-pressure/art-20046974

https://www.healthline.com/health/high-blood-pressure-hypertension/lower-it-fast#1

https://www.healthline.com/health/foods-good-for-high-blood-pressure

Prirodno lecenje visokog krvnog pritiska

Prirodno lečenje visokog krvnog pritiska

Redovna provera krvnog pritiska je veoma bitna jer se na taj način mogu otkriti zdravstveni poremećaji kojih možda nismo ni svesni.

Ovako se otkriva visok pritisak koji je izuzetno opasan ako se ne leči.

Ignorisanje povišene tenzije ili neadekvatna terapija praćena lošom ishranom sa sobom nose ozbiljne posledice po zdravlje pacijenta.

Uvedite promene u svoj život koje će vam pomoći da se izborite sa ovim problemom i da u budućnosti sprečite nagle skokove tenzije.

ŠTA JE VISOK KRVNI PRITISAK?

Povišen krvni pritisak ili povišena tenzija ili hipertenzija podrazumeva protok krvi kroz arterije uz stvaranje velike sile ili pritiska na njihove unutrašnje zidove.

Ta sila izaziva oštećenja na krvnim sudovima i javlja se rizik od razvoja ozbiljnih kardiovaskularnih bolesti i srčanog udara.

Pored toga, dolazi do poremećenog rada bubrega, dijabetesa ili trajnog gubitka vida.

Dobijena vrednost 120/80, nakon merenja aparatom za tu namenu, smatra se normalnom.

Za svako merenje veće od 140/90 konstatuje se povišen krvni pritisak.

FAKTORI RIZIKA

Za hipertenziju često je odgovoran genetski faktor.

Pored toga ishrana prepuna zasićenih masti i soli kombinovana sa manjkom fizičke aktivnosti takođe može izazvati čest skok tenzije.

Deficijencija pojedinih nutrijenata, najviše vitamina D i kalcijuma, podstiče rast pritiska.

Među ugroženima nalaze se pušači, gojazne osobe i stariji ljudi.

Stresne situacije mogu uzrokovati hipertenziju i osobe koje su često izložene hroničnom stresu uglavnom pate od visokog krvnog pritiska.

KAKO PREPOZNATI POVIŠEN KRVNI PRITISAK?

Hipertenzija je uglavnom asimptomatska i zato nosi epitet ’’tihog ubice’’.

Događa se da bude prisutna godinama i da pacijent sve vreme ne zna dok ne počne češće da kontroliše nivo pritiska u krvotoku.

Znakovi su uočljivi kad krvni pritisak postane ekstremno visok i to su obično jaki bolovi u glavi i grudima, zamućenje vida, problemi sa disanjem i aritmija.

Ako to primetite, važno je da što pre potražite lekarsku pomoć radi sprečavanja potencijalnih komplikacija.

PRIRODNA SREDSTVA ZA SNIŽAVANJE TENZIJE + RECEPTI

1. Beli luk za spuštanje krvnog pritiska

BELI LUK sa svojim aktivnim sastojcima podstiče telo da proizvodi azotne okside i time širi krvne sudove i opušta mišiće. Ovako se spušta krvni pritisak i snižava nivo holesterola u krvotoku, a samim tim i sprečava razvoj opasnih kardiovaskularnih oboljenja.

U 200ml vode staviti 3 izgnječena čena blog luka. Neka sve ključa 5-6 minuta. Procediti tečnost kada se malo prohladi i dodati joj sok od pola limuna. Popiti svakog jutra pola sata pre obroka.

2. Hibiskus poseduje blagotvorno dejstvo na srce i krvne sudove

HIBISKUS je izuzetno lekovit i aromatičnog ukusa, a najpoznatiji je po blagotvornom dejstvu na srce i krvne sudove. Uspešno spušta tenziju i nivo holesterola i triglicerida u krvotoku.

Od velike je pomoći gojaznim osobama jer podstiče gubitak suvišne telesne težine. Takođe, hibiskus poboljšava zdravlje jetre i tretira bakteriološke infekcije.

Kašiku sušenih cvetova hibiskusa prelijte sa 200ml vrele vode koja je prethodno proključala. Procediti čaj posle 30 minuta stajanja. Piti najviše 3 šolje dnevno.

3. Bosiljak je sjajan za povišen krvni pritisak

BOSILJAK daje savršen ukus mnogim jelima i služi kao sjajan lek za povišen krvni pritisak. Zahvaljujući sastojku eugenolu, ova biljka ne dozvoljava određenim supstancama da sužavaju arterije.

Preporučuje se korišćenje svežeg bosiljka prilikom tretiranja hipertenzije. Slobodno ga možete koristiti i kao prirodnu zamenu za so.

Napravite smuti tako što ćete u blender sipati sok od 8 ceđenih narandži, šolju svežih listova spanaća i 5-6 listića bosiljka. Popiti za doručak ili iskoristiti kao užinu.

4. Đumbir kao preventivno sredstvo za hipretenziju

ĐUMBIR se koristi radi poboljšanja cirkulacije i kao preventivno sredstvo za hipertenziju. njegov koren u svežem obliku ili u prahu opušta zidove krvnih sudova i sprečava stvaranje oštećenja na tkivima od kojih su oni izgrađeni.

Osim što povoljno utiče na rad svih organa kardiovaskularnog sistema, đumbir deluje protivupalno, reguliše nivo glukoze i holesterola u krvi i stimuliše varenje.

Svako jutro popijte čašu mlake vode u koju ste dodali kafenu kašičicu đumbira u prahu.

5. Cimet opušta krvne sudove i vraća krvni pritisak u normalno stanje

CIMET takođe širi i opušta krvne sudove i vraća krvni pritisak u normalno stanje. Antioksidanti u njegovom sastavu i protivupalno delovanje održavaju čitav krvotok zdravim i omogućavaju pravilan transport svih hranljivh materija kroz organizam.

Korišćenjem cimeta lakše ćete skinuti višak kilograma i održati tolerantne vrednosti glukoze u krvi. Postoje dve vrste cimeta: cejlonski i kasija (kineski) cimet.

Cejlonski cimet se smatra kvalitetnijim i lekovitijim. Svakog dana popijte šolju niskomasnog jogurta u koju ste dodali pola kašičice cimeta u prahu.

6. Peršun za problem visoke tenzije

PERŠUN je idealan za sve koji žele da brzo i uspešno reše problem visoke tenzije.

U njemu se nalazi i obilje vitamina C koji sprečava pojavu ozbiljnih srčanih oboljenja i istovremeno održava imunitet jakim i stabilnim.

Stavite na ringlu sud sa 250ml vode da provri. Tom vodom prelijte ¼ šolje svežeg i sitno iseckanog peršuna.

Procediti čaj posle 10 minuta stajanja i dodati par kapi limuna. Konzumirati svaki dan i to po dve šolje.

7. Borovnica sprečava rast krvnog pritiska

BOROVNICA čuva Vaše krvne sudove i sprečava rast krvnog pritiska. Borovnice su prepune minerala i vitamina korisnih za očuvanje zdravlja srca i krvnih sudova.

85% sadržaja ploda je voda, a pored nje su prisutna vlakna, vitamin C, vitamin K, mangan i mnogi drugi nutrijenti.

Izblendajte šolju svežih plodova borovnice, jedan oljušten kivi, 6 svežih ili smrznutih plodova jagode i pola šolje svežih listića mente. Konzumirajte ovu smešu svakog dana.

8. Cvekla je od velike pomoći kod tretiranja hipertenzije

CVEKLA je impresivna biljka i vitaminska bomba. Blagotvorno deluje na celokupno ljudsko zdravlje, a pored svega je od velike pomoći kod tretiranja hipertenzije.

Deluje nekoliko sati nakon konzumira i nivo krvnog pritiska dugo održava u normali. Cvekla pozitivno utiče i na stanje digestivnog trakta i nervnog sistema. Sprečava i nekontrolisan rast kancerogenih ćelija.

Povremeno napravite salatu od 300g rendane cvekle, pola kašičice seckane mirođije, kašike maslinovog ulja i nekoliko kapi limunovog soka.

9. Laneno seme snižava krvni pritisak

LANENO SEME snižava krvni pritisak, a takođe i nivo holesterola i glukoze u krvotoku.

Svaka semenka je prava riznica omega-3 masnih kiselina koje su veoma važne za zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Redovan unos smanjuje opasnost od infarkta. Takođe, seme lana u sebi sadrži i vlakna pa se zato lako vari nakon kozumiranja.

Izgnječite jednu bananu i dodajte joj supenu kašiku semenki lana. Jedite ovo često za užinu da bi rešili problem hipertenzije.

10. Glog spušta povišen krvni pritisak

GLOG jača srčani mišić i spušta povišen krvni pritisak opuštajući arterije.

Pripremite džem od gloga tako što ćete pomešati 1kg šećera sa vodom da bi prvo dobili proziran sirup.

U njemu prokuvati 1kg bobica gloga, a zatim skloniti s vatre i ostaviti da sve stoji na tamnom mestu 12 sati.

Ponovo staviti smešu na vatru da se kuva uz dodatak kesice vanil šećera i kesice limuntusa. Posle 25 minuta kuvanja prohladite džem i napunite tegle. Pojedite svaki dan 1-2 kašike džema od gloga.

ISHRANA ZA OSOBE SA HIPERTENZIJOM

Ukoliko želite da regulišete krvni pritisak i da poboljšate svoje zdravlje uopšte od velike je važnosti promeniti navike u ishrani.

Za doručak pripremite ovsenu kašu, bogat obrok prepun lako svarljivih vlakana i niskog sadržaja natrijuma i lipida.

Od voća i povrća, od velike pomoći su nar, banane, spanać, brokoli, paradajz, šargarepa, rotkvica, tikvica…

Kada je meso u pitanju jedite živinsko meso i ribu bogata omega-3 masnoćama.

Sojini izoflavoni pojačavaju produkciju enzima zaduženih za kreiranje azotnih oksida koji šire krvne sudove i spuštaju tenziju. Zbog toga u jelovnik uključite proizvode od soje.

Stručnjaci preporučuju da svakog dana pojedete bar jednu ili dve kockice kvalitetne crne čokolade jer njeni sastojci izazivaju dilataciju krvnih sudova.

Pronađite čokoladu koja u sebi ima visok procenat kakaa (minimum 70%) i što manje šećera.

Nemojte previše da solite hranu jer zadržava tečnost unutar organizma koja drastično podiže pritisak u krvotoku.

Kada je u pitanju odabir ulja za pripremu jela, kupite susamovo ili maslinovo ulje.

Koristite ih bez termičke obrade za salate ili samo par kapi za pečenje – nikako ne pržite hranu u dubokoj masnoći.

DODATNA POMOĆ

 • Ako ste pušač, krajnje je vreme da se rešite cigareta

Nikotin razara sluzokožu unutar krvnih sudova pa uz hipertenziju podstiče razvoj srčanih oboljenja i stvara opasnu štetu organima kardiovaskularnog sistema. Ukoliko niste u mogućnosti da sami ostavite duvanske proizvode, obratite se stručnom licu za pomoć.

 • Оgraničite unos alkohola

Za žene važi pravilo da mogu popiti jedno, a muškarci dva pića dnevno. Ako imate problem sa hipertenzijom, a inače redovno konzumirate dosta alkohola, polako smanjujte doze jer nagla promena dovodi do hipotenzije, odnosno pada tenzije.

 • Redovna fizička aktivnost u velikoj meri može smanjiti povišen krvni pritisak

Rešićete se velikog problema, ali i suvišnih kilograma ako patite od gojaznosti. Lekari preporučuju džogiranje tako što ćete pronaći sebi adekvatan tempo i brzinu i krenuti za početak sa 10 minuta laganog trčanja dnevno.

 • Smeh je lekovit

Naučno je dokazano da smeh podstiče širenje endotelijuma i samim tim pojačava cirkulaciju krvi. Konačan rezultat jeste smanjena tenzija.

 • Izborite se protiv stresa koji negativno deluje na čitav ljudski organizam

Između ostalog, stres podiže i krvni pritisak. Isprobajte meditaciju i vežbe dubokog disanja da bi naučili telo da se opusti.

ZAKLJUČAK

Ako su vam prepisani medikamenti koje pijete da bi krvni pritisak održavali u normali, nikako ne prekidajte terapiju i ne menjajte je u potpunosti alternativnom medicinom.

Sredstva prirodnog porekla služe kao svojevrsna dopuna i pre njihovog korišćenja se obavezno konsultujte sa lekarom koji prati vaše zdravstveno stanje.

Naravno, korekcije u ishrani i životnim navikama pojačaće efektivnost propisane terapije, ali i prirodnih lekova koji se uzimaju uz nju.

Čak i male promene su od velikog značaja.

CurcuminPlus za  normalno funkcionisanje kardio-vaskularnog sistema

CurcuminPlus_za_normalno_funkcionisanje_kardiovaskularnog_sistema
Zatvori

CurcuminPlus

2.100,00 din.

Reference:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/318716

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-pressure/in-depth/high-blood-pressure/art-20046974

https://www.healthline.com/health/high-blood-pressure-hypertension/herbs-to-lower

https://www.healthline.com/health/high-blood-pressure-home-remedies

Kako normalizovati nivo holesterola

Visok nivo holesterola u krvi i kako ga normalizovati

Holesterol je voskasta supstanca koja je po strukturi slična masti. On je sastavni deo organizma i potreban je za normalno funkcionisanje svake ćelije. Organizmu je neophodna određena količina holesterola za normalno funkcionisanje. Najveći deo holesterola nastaje u jetri, a do njegove sinteze može doći i u sluzokoži creva i nadbubrežnim žlezdama. Odatle se putem krvotoka transportuje do ćelija u organizmu.

Holesterol se nalazi u hrani koju svakodnevno jedemo, a neophodan je za proizvodnju hormona, kao i vitamina D.

Previše holesterola u krvi može  da dovede do određenih zdravstvenih problema, posebno do nastanka kardiovaskularnih bolesti.

Šta je holesterol?

Za razumevanje  šta znači kad neko ima povišen nivo holesterola u krvi, važno je znati neke činjenice o samom holesterolu.

Krv je vodena, a holesterol je masna supstanca. Baš kao ulje i voda, ni holesterol i krv ne funkcionišu zajedno. Zbog toga je, da bi nesmetano putovao kroz krvotok, holesterol spakovan u male pakete koje nazivamo lipoproteini. Oni su napravljeni od masti (lipida) iznutra i proteina spolja.

Dve vrste lipoproteina su nosioci holesterola u celom organizmu, te je važno da oni budu u okviru propisanih vrednosti.

LDL holesterol  (Low density lipoproteins – lipoproteini male gustine)  često se naziva „lošim“ holesterolom.

Visok nivo LDL holesterola dovodi do nastanka holesterola u arterijama, a što je nivo LDL u krvi veći, veća je šansa za nastanak bolesti srca.

Sa druge strane HDL (High-density lipoproteins – lipoproteini velike gustine) holesterol se naziva „dobar“ holesterol.

HDL vraća LDL holesterol iz drugih delova tela nazad u jetru, koja uklanja holesterol iz organizma. Što je veći nivo HDL holesterola, to je šansa za nastanak kardiovaskularnih bolesti manja.

Trigliceridi

Masnoća iz hrane se hidrolizuje u tankom crevu, apsorbuje i resintetiše u ćelijama crevne sluzokože, ulazi u limfne sudove i u cirkulaciju, tj. stiže do jetre. Višak se deponuje u obliku masnih naslaga.

Komplikacije:

Previše holesterola u krvi može se nagomilati na zidovima arterija, što može dovesti do nastanka plaka.

Tokom vremena, plak može da izazove sužavanje arterija, odnosno aterosklerozu.

Arterije koje srce snabdevaju krvlju su koronarne arterije. Sužavanje koronarnih arterija zbog naslaga može da zaustavi ili uspori protok krvi u srce. Kada su arterije uske, količina kiseonika u krvi je smanjena i dolazi do kardiovaskularnih bolesti. Velike površine plaka mogu dovesti do  “angine pectoris” koja se manifestuje bolom u grudima.

Određeni tipovi plaka imaju tanku koru i pukotine što može dovesti do ispuštanja masnoće u krvotok. Tako nastaju krvni ugrušci koji blokiraju slobodan protok krvi i neretko iniciraju infarct, ali i anginu pectoris.

Visok nivo holesterola u krvi poznat je i kao:

 • Hiperholesterolemija i
 • Hiperlipidemija.

Iako se na mnoge faktore koji utiču na dobijanja holesterola ne može uticati, postoje stvari na koje se mora obratiti pažnju, a to su:

Šta jedemo? Holesterol se nalazi u namirnicama bogatim trans mastima, ali i u namirnicima životinjskog porekla.

Koliko smo fizički aktivni? Bavljenje nekom od mnogobrojnih fizičkih aktivnosti može smanjiti nivo lošeg holesterola.

Da li smo gojazni? Svaka osoba čija je težina iznad granica normalnih vrednosti  spada  u grupu rizika povišene vrednosti LDL-a.

Dijagnostika:

Visok nivo holesterola u krvi dijagnostikuje se kontrolom nivoa holesterola u krvi. Najbolje je uraditi test krvi koji se naziva profil lipoproteina.

Vrednosti holesterola u krvi

 • Normalne vrednosti 3,1 – 5,5 mmol/l
 • Snižene vrednosti <3,1 mmol/l
 • Povećane vrednosti >5,5 mmol/l

Lečenje:

S obzirom na to da nema jasnih znakova koji ukazuju na hiperlipidemiju, mnoge osobe i ne znaju da od nje pate.

Zbog toga je od velike važnosti redovna kontrola zdravlja.

Primarni cilj lečenja holesterola je smanjenje nivoa LDL-a kako bi se smanjio rizik od srčanog udara ili drugih bolesti uzrokovanih očvršćavanjem arterija. Uopšte, što je veći nivo LDL-a, to su veće šanse za razvoj srčanih bolesti ili srčanog udara.

Faktori rizika koji utiču na povišen LDL su:

 • Pušenje
 • Dijabetes
 • Godine starosti
 • Visok krvni pritisak

LV Pharm rešenje

natto NKCP je dijetetski proizvod koji razlaže trombove i fibrinske naslage sa zidova krvnih sudova (ateroskleroza). Pored toga, natto NKCP smanjuje gustinu krvi, sprečava slepljivanje krvnih ćelija, odnosno sprečava nastanak trombova. Reguliše holesterol i trigiceride. Saznajte više na stranici proizvoda.

Prosirene vene mogu uzrokovati veca srcana oboljenja

Proširene vene povećavaju rizik za nastanak krvnih ugrušaka

Koliko ste dobro upoznati sa varikoznim venama i rizicima koje nose?

Proširene vene na nogama se javljaju usled zastoja krvi koje uzrokuju neke smetnje ili dugotrajno stajanje. Uzročnici za njihovo nastajanje su brojni, a jedan od vodećih jeste nasledna slabost zida vena.

Ova izuzetno rasprostranjena bolest savremenog doba, usled neadekvatnog lečenja, može dovesti i do pojave krvnih ugrušaka.

Poznate kao duboka venska tromboza (DVT), ovi ugrušci u nogama mogu biti opasni po život ako putem krvi dodju do pluća ili srca, kažu tajvanski istraživači.

„Varikozne vene nisu samo kozmetička ili simptomatska briga, jer mogu biti povezane sa povećanim rizikom od ozbiljnijih bolesti“, objasnio je vodeći istraživač Dr. Shiue-Luen Chang, dermatolog na odjeljenju za dermatologiju u Memorial Gang Memorial Hospital u Taoiuan.

Varikozne vene su često stanje koje utiče na oko 23 odsto odraslih Amerikanaca, kažu istraživači.

„Pacijenti sa varikoznim venama moraju biti pod pažljivim nadzorom i neophodna je rana procena stanja“, dodao je Čang.

Među grupom od više od 425.000 ljudi, od kojih je polovina imala varikozne vene, Changov tim je otkrio da je stanje povezano sa 5,3 puta povećanim rizikom od duboke venske tromboze.

Međutim, nije poznato da li proširene vene uzrokuju stvaranje trombova, ili su rizik za njihovo stvaranje, rekao je Čang. Potrebno je više istraživanja, jer studija nije dokazala da proširene vene uzrokuju trombove, rekao je on.

„Nije mnogo toga poznato o proširenim venama i njihovom učešću u riziku stvaranja drugih bolesti“, rekao je Čang. „Veoma je važno utvrditi potencijalne veze između varikoznih vena i bolesti opasnih po zdravlje.“

Naučna istraživanja su takođe utvrdila trend povećanog rizika od plućne embolije ili PE (ugrušci u plućima) ili PAD (suženje arterija nogu) među pacijentima sa varikoznim venama, ali nisu otkrila da li su varikozne vene stvarni rizik za ova stanja.

Za studiju, Chang i kolege su koristili podatke iz Tajvanskog nacionalnog programa zdravstvenog osiguranja. Pacijenti su upisani u bazu podataka od 2001. do 2013. godine, a potom su bili praćeni do 2014. godine.

Jedna od slabosti studije je što podaci dobijeni od zdravstvenog osiguranja ne uključuju informacije o pacijentima koji nisu tražili medicinsku negu.

Prema tome, nalazi se mogu primeniti samo na rizik kod pacijenata sa težim varikoznim venama kojima je potrebna medicinska pomoć, ističu istraživači.

Jedan američki kardiolog pozvao je na više istraživanja o mogućoj povezanosti.

„S obzirom na visoku prevalencu varikoznih vena u opštoj populaciji širom sveta, rezultati ovog istraživanja trebalo bi da pokrenu buduće studije da bi se dodatno istražio efekat varikoznih vena na upale i stvaranje krvnog ugruška i proceniti vezu između varikoznih vena i DVT-a „, rekla je dr Maja Zarić. Ona je interventni kardiolog u bolnici Lenok Hill u Njujorku.

Studija sugeriše da o varikoznim venama treba ozbiljnije razmišljati i verovatno ih tretirati agresivnije.

„Mudro bi bilo utvrditi koja je kategorija pacijenata sa varikoznim venama u najvećem riziku, koliko agresivan tretman i koliko rano ga treba primeniti, kako bi se sprečile ozbiljne komplikacije, obzirom na morbiditet i mortalitet povezan sa DVT i PE“, rekla je dr Zarić.

 

Zena uzima antibiotik

Da li su antibiotici povezani sa srčanim oboljenjima?

Postoji određena veza između konstantnog konzumiranja antibiotika i naglog porasta fatalnih ishoda, uzrokovanih problemima sa srcem.

Konstantan i neophodan razvoj medicine zahteva i neprastana istaživanja na tom polju. Prema najnovijim podacima, usled dugoročnog uzimanja antibiotika, žene starije od 60 godina imaju veću šansu da dožive infarkt.

Ipak, sprovedena studija koja je ispitivala preko 3700 žena, nije mogla dokazati da li su lekovi protiv bakterija bili krivci za ove smrtne ishode ili su oni uzrokovani bolestima koje su antibiotici prvobitno trebali da pobede (suzbiju, izleče).

Osnovane indicije

“Ispitanica koja je prijavila da uzima antibiotike, možda je patila i od neke druge bolesti koja nije bila u okvirima naših istraživanja.”

Izjavio je za magazine MedicineNet, Dr. Lu Qi professor epidemiologije na Tulane Univerzitetu u Nju Orleansu, koji je bio na čelu čitavog ovog istraživanja.

Rezultati sprovedenih studija otkrivaju da su žene u svojim šezdesetim godinama, kao i one strarije od toga u većoj opasnosti. Naime, one  imaju tri puta veće šanse da usled korišćenja antibiotika u periodu od najmanje dva meseca, u narednih osam godina preminu od raznih uzroka. No, oni uzroci koji su povezani srcem bili su u prednosti i to za 58 proceneta.

Ovo se pokazalo tačnim i nakon što su istraživači razmotrili druge potencijalne faktore koji mogu rezultirati smrtnim ishodom, poput preterane gojaznosti i upotrebe drugih lekova.

No, postavlja se pitanje da li su antibiotici ti koji povećavaju rizik od potencijalne smrti?

Studije su došle do zaključka da antibiotici mogu dovesti do trajnih promena u crevima. Preterana izloženost antibioticima utiče nacrevnu floru i narušava njenu ravnotežu. Nije strano da promene u crevnoj flori dođe i nakon što osoba prestane sa terapijom antibioticima. Zbog toga je važno da bolje razumemo kako, anibiotici mogu uticati na pogoršanje hroničnih bolesti.” Otkrio je Dr. Lu Qi za MedicineNet.

Žene koje su učestvovale u istraživanju sprovednom od 2004 do 2012 bile su podeljene u četiri grupe, na osnovu njihov prethodnog iskustva sa antibioticima. Tako su se u jednoj grupi našle ispitanice koje ih nikada nisu koristile. Drugu grupu činile su one žene koje su na terapiji bile nešto manje od petnaest dana.

Žene koje su konzumirale antibotike između 15 i 60 dana bile su u trećoj grupi, dok je četvrta grupa bila rezervisana za one koje su antibiotike koristile preko dva meseca.

Veza između upotreba leka protiv bakterija i povećanog rizika od smrti bila je primetnija među onim ženama koju su navele da su i ranijih godina lečene antibioticima, za razliku od onih koje u ih svojoj mlađoj dobi nisu koristile kao terapiju.

Međutim neki od doktora specijalista bili su nepoverljivi prema rezultatima u kojoj su glavni krivci antibiotici.

Dr. Rachel Bond iz Lenox Hill bolnice u Njujorku  smatra da:

“Ukoliko pacijenti zahtevaju lečenje antibioticima u periodu od preko dva meseca do godinu dana, onda se automatski radi o dosta bolešljivijoj populaciji  bolesnika. Zbog toga i ne čudi da žene koje spadaju u tu populaciju imaju i slabije srce.”

Dr. Cindy Grines, načelnica kardiologije Long Island Jewish Medical Center saglasna je sa mišljenjem dr Dr. Lu Qui da postoje brojna upozorenja o povezanosti pojedinih antibiotika iznenadnih slučajevima smrti usled srčane aritmije.

“Kada se radi o blagim infekcijama poput sinusitisa i bronhitisa, svojim pacijentima ne prepisujem terapije antibioticima, jer se opasnosti za srce uglavnom javljaju tokom terapije, a ne godina kasnije”, navodi Dr. Cindy Grines.

“Antibiotici sa produženim dejstovom davani su isključivo pacijentima sa ozbiljnim zdravstvenim problema koji su na kraju rezultirali su smrtnim ishodima dvadeset godina kasnije,” zaključuje  Dr. Cindy Grines.