Alergija na histamin
Ukoliko se borite sa čestim alergijama i tegobama koje se konstantno vraćaju, velika je verovatnoća da je pokretač ovih problema histamin.
Ova supstanca je značajna za ljudsko zdravlje, ali kod mnogih utiče i negativno putem reakcija na unete namirnice, dodir sa hemikalijama ili kontakt sa polenom.
Postoji na stotine raznovrsnih prirodnih sredstava koje uspešno tretiraju alergijske reakcije nastale zbog uticaja histamina.
Njihova primena će vidno ublažiti postojeće simptome bez dodatnog rizika za već ugroženo zdravlje.
ŠTA JE HISTAMIN?
Histamin je organsko jedinjenje koje je uključeno u funkcionisanje imunološkog sistema čoveka i utiče na njegovu responzivnost na potencijalne pretnje po zdravlje.
Ponaša se i kao neurotransmiter, odnosno posreduje u prenosu električnih signala u sklopu nervnog sistema.
Oslobađa se od strane mastocita, vrste belih krvnih ćelija koje se stvaraju unutar krvi i koštane srži.
Uloga mastocita jeste detekcija nepoznatih stvari poput polena, elemenata iz hrane ili čak mikroorganizama kao što su virusi.
Nakon prepoznavanja, mastociti pokušavaju da eliminišu alergen i to pomoću histamina.
ALERGIJSKE REAKCIJE IZAZVANE HISTAMINOM
Prisustvo alergena u telu utiče na oslobađanje histamina koji napada različite ćelije i tkiva u telu, izazivajući brojne simptome.
Osim što uništava alergene, histamin ugrožava i telo ugrožene osobe.
Tada se formiraju otoci i oslobađaju tečnosti, što kao rezultat daje klasične simptome alergije kao što su nazalna kongestija, kijanje, kašalj, glavobolja, svab, osip na koži i iritacija očiju.
Ovo su najčešći simptomi jer se u predelu nosa, očiju i kože najviše oslobađa histamin, a oni mogu varirati ukoliko je u opasnosti neki drugi deo tela.
Da bi se sprečile nepoželjne reakcije, potrebno je blokirati dejstvo histamina i stabilizovati funkcionisanje mastocita.
Smatra se da 1% od ukupnog broja svetske populacije ima razvijenu netoleranciju na histamin.
80% pripadnika te grupe predstavljaju osobe srednjih godina ili starijeg doba, a tačan uzrok alergije neretko je potpuna nepoznanica lekarima.
KAKO DELUJU ANTIHISTAMINICI?
Postoje brojna rešenja koja su potpuno prirodna i bez neželjenih efekata vam mogu pomoći da sprečite tegobe pokrenute delovanjem histamina.
Konvencionalni medikamenti, osim blokiranja histamina, istovremeno se ponašaju kao sedativi, indukujući neprirodnu pospanost uz opadanje koncentracije.
Negativan uticaj na kognitivne funkcije, psihomotorne sposobnosti i memoriju su samo dodatni razlog za odabir prirodnih metoda, koje bez ikakvog delovanja na nervni sistem rešavaju problem sa alergijom.
Ukoliko je to moguće, bazirati terapiju samo na prirodnim antihistaminicima.
PRIRODNI ANTIHISTAMINICI
1. Bosiljak je odličan antihistaminik
Bosiljak deluje kao odličan antihistaminik, pogotovo u slučajevima gde organizam burno reaguje na zmijski otrov i ubod pčele.
U slučaju respiratornih alergija ublažava postojeće simptome.
Lekovitost bosiljka postoji zahvaljujući prisustvu etarskih ulja i flavonoida.
Pored toga što je koristan kod alergije na histamin, bosiljak se ponaša kao sredstvo protiv jakih upala.
Koristite ga u ishrani kao dodatak salati, sosu za testeninu ili čorbi od povrća.
Pripremajte čaj od sušene biljke tako što ćete jednu kašičicu preliti prokuvanom, vrelom vodom i procediti tečnost posle 5 minuta stajanja.
Piti dok je toplo 1-2 puta dnevno.
2. Potočarka se ponaša kao antihistaminik
Potočarka je biljka ljutog ukusa i oštrog mirisa od velikog značaja jer se ponaša kao antihistaminik.
U svom sastavu ima vitamine C, A, K i E.
Takođe, konzumiranje sveže potočarke sjajno je za prevenciju opasnih oboljenja poput dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti, a takođe doprinosi i u rešavanju problema gojaznosti.
Potočarka se koristi za salate u svežem obliku jer je takva najhranljivija, a od nje se priprema i lekovit sok.
Šaku biljke izmiksati u blenderu sa 600ml vode i uzimati 2-3 puta dnevno samo po jednu supenu kašiku.
3. Ulje karanfilića ima karakter antihistaminika
Ulje karanfilića ima karakter antihistaminika i njegova efektivnost se posebno primećuje kod simptoma karakterističnih za kožne alergije.
Stvoreno je destilacijom svežih cvetova karanfilića.
Ima izuzetno jaku aromu, a eugenol je primarna aktivna komponenta koja ga čini lekovitim.
Kod stanja kao što su astma i alergijski kašalj vidljivo je olakšanje posle inhaliranje arome ovog ulja.
Pored toga, ulje karanfilića je korisno u slučaju glavobolje, zubobolje, poremećaja varenja i bakterijskih infekcija.
15 kapi ulja karanfilića razrediti u 30ml maslinovog ulja i koristiti dobijenu smešu za masiranje zahvaćenog područja na koži.
4. Kurkuma je prirodni antihistaminik
Kurkuma je jedan od najbezbednijih prirodnih antihistaminika jer nakon upotrebe u velikoj meri smanjuje oslobađanje histamina u telu.
Ublažava alergijske simptome, olakšava rad respiratornog trakta i kontroliše reakcije odbrambenog mehanizma tela na alergene.
Isto tako, prah kurkume je delotvoran kod infekcija – posebno onih koje su izazvale gljivice i bakterije.
Kurkuma je začin koji se lako kombinuje sa svim jelima, a posebno daje aromu pilećem mesu, supama i smutijima.
Pomešati kašičicu kurkume u prahu sa dve kašičice kvalitetnog meda i šoljicom vode i popiti svakog dana ovako pripremljenu smešu ujutru pre jela.
4. Papaja umanjuje stvaranje histamina
Papaja umanjuje stvaranje histamina i simptome koji ovaj proces mogu pratiti.
Prepuna je vitamina C i folne kiseline i takođe sadrži 212 aminokiselina, pektine i enzime.
Lekovitost papaje ogleda se i u jačanju srčanog mišića i krvnih sudova, olakšavanju funkcionisanja digestivnog trakta i prevenciji degenerativnih oboljenja.
Trenutno se testira list papaje kao potencijalno sredstvo za tretiranje raka.
Plod papaje se najčešće jede sirov i potpuno zreo, a kada je u pitanju priprema jela moguće je dodati ga u smutije i salate.
Izblendajte 4 crvene paprike i dve seckane papaje sa malo vode i popijte.
5. Timijan reguliše uticaj histamina na organizam
Timijan je biljka koja predstavlja pravu riznicu vitamina C i drugih protivupalnih komponenata koje regulišu uticaj histamina na organizam.
Ističe se i njegovo antimikrobno dejstvo vrlo korisno za eliminisanje bakterija i gljivica.
Poznata je upotreba ove biljke za tretiranje anemije.
Moguće je koristiti je i za lečenje glavobolja, bronhitisa i prehlade.
Deluje umirujuće na nervni sistem, ali ne uspavljuje kao konvencionalni antihistaminici.
Timijan je odličan začin za mediteranska jela i nakon termičke obrade ne gubi hranljive sastojke.
Tri grančice timijana ubaciti u 350ml vode koja je prethodno proključala.
Procediti i piti nakon nekoliko minuta stajanja.
6. Đumbir
Đumbir se smatra jednim od najmoćnijih prirodnih lekova i između ostalog poseduje i karakter antihistaminika.
Sjajan je za stomačne probleme poput grčeva, mučnine i gasova.
Kada je u pitanju upotreba u ishrani, đumbir najbolje upotrebiti kao sastojak za deserte, čajeve, smutije, zapečeno povrće i marinirano meso.
Dve kašike tanko sečenog korena đumbira sipati u 400ml vode i neka sve ključa oko 15 minuta.
Skloniti sa strane da se čaj prohladi, procediti ga, zasladiti medom i popiti u dva puta tokom dana.
7. Kopriva je sjajan antihistaminik
Kopriva je sjajan antihistaminik koji ublažava alergijske reakcije i oslobađanje histamina posebno nakon kontakta organizma sa polenom ili ambrozijom.
Za dejstvo koprive zaslužan je kvercetin, dragocen sastojak za tretiranje alergije na histamin.
Ova biljka čisti krvotok od toksina, leči disajne orane od različitih bolesti i tretira anemiju nastalu zbog deficijencije gvožđa u krvi.
Kašiku usitnjene, najbolje sveže, koprive i pola kašike majčine dušice sipati u 250ml vrele vode i procediti napitak nakon nekoliko minuta.
Piti po dve doze dnevno i po želji zasladiti medom.
ISHRANA ZA ALERGIJU NA HISTAMIN
Akcenat je svakako na vitaminu C koji se ponaša kao antioksidans i ublažava simptome alergija, istovremeno čuvajući ćelije tkiva od oštećenja nastalih delovanjem slobodnih radikala.
Hranu bogatu vitaminom C najbolje jedite svežu, jer se termičkom obradom uglavnom gubi veći procenat ovog dragocenog sastojka.
Ovaj vitamin možete naći u citrusnom voću, mangu, bobicama, paradajzu, zelenom lisnatom povrću, paprikama i mnogim drugim izvorima.
Flavonoid kvercetin je pigment odgovoran za postojanje boja kod voća i povrća, a od velike je koristi kod osoba alergičnih na histamin jer sprečava stvaranje i oslobađanje ovog organskog jedinjenja.
Kvercetin je prisutan u citrusima, jabukama, belom luku, brokoliju i mahunarkama.
Ne zaboravite na namirnice sa omega-3 masnim kiselinama u svom sadržaju zato što se njihov značaj ogleda u ublažavanju alergijskih reakcija i upalnih procesa u telu.
Omega-3 grupa nalazi se u mesu ribe, lanenim semenkama, čia semenu i orašastim plodovima.
IMUNOTERAPIJA ZA ALERGIJU NA HISTAMIN
Dejstvo imunoterapije ogleda se u ’’podučavanju’’ tela da se adaptira na alergen.
Pre početka procesa važno je već znati šta tačno uzrokuje alergijsku reakciju i oslobađanje histamina.
Tokom ovog tretmana, osoba koja je stručna i obučena će Vam dati nekoliko injekcija koje sadrže malu količinu alergena.
Ukoliko već nije, radi se alergo test koji pokazuje kakva antitela su izgrađena.
Te doze se vremenom blago povećavaju dok se ne stvori otpornost na supstancu koja pokreće simptome alergije.
Ovako se rešava problem sa postojećim alergijama i sprečavaju u budućnosti neke nove reakcije.
Osim injekcija, SLIT metod imunoterapije, odnosno stavljanje određenih tableta ispod jezika, uspešno prevenira tegobe.
Ovo deluje najbrže i najefektnije kod alergije na polen.
Važno je napomenuti da imunoterapija ima velik značaj u tretiranju alergijskog rinitisa i smanjenju upale i simptoma vezanih za sve forme astme.
KORISNI SAVETI
Nakon što se detektuje alergen koji izaziva pojačano oslobađanje histamina, izbegavajte ga.
Ovo je važan korak i najjednostavniji način da sprečite pojavu neprijatnih tegoba.
Možda ćete morati da uradite alergo test koji će pouzdano otkriti koji alergen stvara reakcije u Vašem organizmu.
ZAKLJUČAK
Život sa alergenima je pravi izazov, a nova medicinska istraživanja su došla do sjajnih prirodnih otkrića koja mogu zauvek osloboditi pacijente tegoba, pomoći organizmu da se privikne na alergen i uspešno kontrolisati produkciju histamina.
Prirodni antihistaminici služe kao dopuna postojećoj terapiji ili je mogu zameniti u potpunosti, a za takve korake je potrebna konsultacija sa lekarom koji će prema zdravstvenom stanju pacijenta proceniti šta mu je tačno neophodno da bi se brže oporavio bez posledica.
Pomaže kod alergijskih stanja izazvanih viškom histamina
Reference:
https://www.histamineintolerance.org.uk/about/the-food-diary/the-food-list/