slobodni radikali oksidativni steres

Slobodni radikali i oksidativni stres

Pojmovi „slobodni radikali“ i „oksidativni stres“ većini ljudi ne znače mnogo, ali kad jednom shvate šta je njihovo značenje, videće koliko su važni, i zašto je toliko važno kontrolisati ih.

SLOBODNI RADIKALI

Da bi razumeli šta su slobodni radikali, potrebno je da krenemo od početka, od sastava atoma, odnosno molekula (skupa od dva ili više atoma), koji se sastoji od tri vrste čestica – protona i neutrona koji čine jezgro i elektrona koji kruže oko jezgra atoma.

Možemo  reći da su slobodni radikali sami po sebi nestabilni molekuli sa nedostatkom; nedostaje im jedan elektron, pa su zbog toga i aktivniji.

Oni mogu donirati elektron ili prihvatiti elektron iz drugih molekula, ponašajući se kao oksidanti ili reduktanti.

U nastojanju da uzmu nedostajući elektron iz drugih molekula, čija je struktura u savršenom redu, molekul koji je i sam postao žrtva, pretvara se u slobodni radikal.  Postupak se ponovno pokreće.

Sve započinje s njima. Priroda ih je stvorila s razlogom. Slobodni radikali, mogu biti korisni – imunološki sistem ih koristi u borbi protiv virusa koje eliminišu svojim agresivnim napadima u lovu na elektrone i tako pomažu u sprečavanju štete po organizam.

U većini slučajeva količina slobodnih radikala daleko premašuje ono što je imunološkom sistemu potrebno za tzv. odbrambene operacije. Usled ove nastale neravnoteže oni nanose štetu i zdravim ćelijama.

ANTIOKSIDANSI I NJIHOV UTICAJ NA SLOBODNE RADIKALE

U borbi protiv slobodnih radikala postoje antioksidansi koji neutrališu njihovu aktivnost. Telo ih može proizvesti samostalno, a mogu se uneti u organizam putem zdrave hrane bogate vitaminima.

Najmoćniji antioksidansi su vitamini A, C i E,  a pomažu im i enzimi.

Zadatak antioksidanasa je da zaustave reakcije koje dovode do stvarana novih slobodnih radikala.

Problem je u tome što osoba ne može uneti toliko ovih supstanci u potrebnoj količini putem hrane; u nekim se proizvodima njihova koncentracija smanjuje zbog nepravilne obrade ili skladištenja.

Potrebno je paziti kako na svoju ishranu, tako i na uspostavljanje normalnog režima spavanja. Neophodno je provoditi više vremena na mestima s čistim vazduhom uz punu fizičku aktivnost i pokušati zaštititi se od stresa.

U normalnim okolnostima telo zapravo može neutralizovati efekte slobodnih radikala antioksidansima.

Antioksidansi se u osnovi pojave da ponude jedan od svojih elektrona, stavljajući tačku na lančane reakcije krađe elektrona. Problemi počinju kad stvaranje slobodnih radikala nadmaši sposobnost antioksidansa da ih neutrališu.

Ta se neravnoteža naziva oksidativni stres.

OKSIDATIVNI STRES I NJEGOVI EFEKTI NA TELO

Tokom oksidativnog stresa slobodni radikali pronalaze razne ranjivosti u telu i prvo napadaju ćelijske membrane.

Posledice zavise od toga koje su ćelije pogođene.

Memorija pati od oštećenja nervnih ćelija; bolesti kardiovaskularnog sistema mogu se pojaviti zbog činjenice da se oštećuju vaskularne ćelije, a oštećene ćelije kože dovode do smanjenja njenog tonusa, stvrdnjavanja i skvrčavanja tkiva – pojava celulita, gubitka jasnoće kontura lica, pojave bora.

Najgore od svega, ako slobodni radikali dođu do DNK ćelija; to može dovesti do puno opasnih mutacija.

Ako obratite pažnju na to kako se osećate, brzo možete shvatiti da li je vaše telo osetljivo na oksidativni stres.

Očigledni su znakovi smanjenja imuniteta, osećaj stalnog umora, pogoršanje koncentracije i pamćenja, koža postaje manje elastična, dolazi do stvrdnjavanja i skvrčavanja tkiva – pojava celulita, i bore koje će se pojaviti kasnije.

Oksidativni stres može oštetiti svaku komponentu ćelija – proteine, enzime, pa čak i DNA. Ova se šteta može izmeriti raznim testovima.

Oksidativni stres je neravnoteža između slobodnih radikala i antioksidansa u vašem telu.

Slobodni radikali su molekuli koje sadrže kiseonik s manjim brojem elektrona.

Manji broj elektona omogućuje im jednostavnu reakciju s drugim molekulima. Te se reakcije nazivaju oksidacijom, što je normalan i neophodan proces koji se odvija u vašem telu, i mogu biti korisne ili štetne.

S druge strane, oksidativni stres nastaje kada postoji neravnoteža između aktivnosti slobodnih radikala i antioksidativnog delovanja.

Kada pravilno funkcionišu, slobodni radikali mogu pomoći u borbi protiv patogena koji dovode do infekcija.

Kada je prisutno više slobodnih radikala nego što ih antioksidansi mogu održati u ravnoteži, slobodni radikali mogu početi oštećivati ​​tkivo, DNA i proteine ​​u vašem telu, tako da oštećenja s vremenom mogu dovesti do velikog broja bolesti.

To uključuje:

 • Dijabetes;
 • Aterosklerozu;
 • Upalna stanja;
 • Visok krvni pritisak (hipertenzija);
 • Srčanu bolest;
 • Neurodegenerativne bolesti, poput Parkinsonove i Alzheimerove bolesti;

Oksidativni stres takođe doprinosi starenju.

Koji su faktori rizika?

Svako stvara neke slobodne radikale prirodno u svom telu kroz razne procese (vežbanje ili upale). To je normalno i deo je zamršenog sistema održavanja zdravlja.

Takođe, možete biti izloženi slobodnim radikalima iz okoline.

Izvori radikala iz okoline:

 • određeni pesticidi i sredstva za čišćenje
 • dim cigarete
 • radijacija
 • zagađenje

Ishrana bogata šećerom, masnoćama i alkoholom, takođe može doprineti proizvodnji slobodnih radikala.

UPRAVLJANJE I PREVENCIJA OKSIDATIVNOG STRESA

Nemoguće je potpuno izbeći izlaganje slobodnim radikalima i oksidativnom stresu. Međutim, postoje stvari koje možete učiniti kako bi umanjili efekte oksidativnog stresa na vaše telo.

Glavna stvar koju možete učiniti je da povećate nivo antioksidansa i smanjite stvaranje slobodnih radikala.

Jedna od metoda sprečavanja oksidativnog stresa je da osigurate da unosite dovoljno antioksidansa kroz ishranu.

Više obroka različitog voća i povrća dnevno, najbolji je način da svom telu pružite ono što mu je potrebno za proizvodnju antioksidansa.

Primeri voća i povrća kao izvora antioksidanasa:

 • agrumi,
 • suve šljive,
 • tamno lisnato povrće,
 • brokoli,
 • šargarepa,
 • paradajz,
 • masline,
 • bobice,
 • višnje.

Primeri ostalih prehrambenih izvora antioksidansa:

 • riba i orašasti plodovi,
 • kurkuma,
 • zeleni čaj,
 • luk,
 • beli luk,

Iako ne možete u potpunosti izbeći izlaganje slobodnim radikalima, možete donositi odluke o načinu života u vezi s ishranom, vežbanjem i okolinom kako bi održali telo u ravnoteži i sprečili štetu i bolesti.

Evo nekoliko izbora u načinu života koji će vam pomoći:

 • Redovno, ali umerena vežbanje. Redovno vežbanje doprinsi dužem životnom veku, smanjuje  efekate starenja i rizike od bolesti.
 • Nemojte da pušite, jer duvan je pravi rudnik toksičnih materija. Izbegavajte i izlaganje pasivnom dimu.
 • Budite oprezni sa hemikalijama.
 • Koristite kremu za sunčanje. Krema za sunčanje sprečava oštećenje kože ultraljubičastim zracima.
 • Smanjite unos alkohola.
 • Vodite računa o snu. Dosta sna je vrlo važno za održavanje ravnoteže u svim vašim telesnim sistemima. Spavanje utiče narad mozga, proizvodnju hormona, ravnotežu antioksidansa i slobodnih radikala, te na niz drugih stvari. Odraslima je potrebno između 7 – 9 sati sna.
 • Izbegavajte prejedanje. Studije su pokazale da prejedanje, kao i stalno jedenje održavaju vaše telo u stanju oksidativnog stresa češće nego ako jedete u odgovarajućim razmacima i jedete male ili umerene porcije.

Smatra se da je stres glavni krivac što se znakovi starenja javljaju ranije, čak i u mladosti.

Ovde se ne radi samo o svakodnevnom emocionalnom stresu, već o oksidativnom stresu, onom što se događa sa ćelijama našeg tela, a takođe direktno utiče na mehanizme starenja, iako promene možda dugo nećemo videti ili osetiti.

ZAKLJUČAK

Kada se poremeti ravnoteža, reakcije oksidacije postaju sve veće, i tako nastaje oksidativni stres.

Najčešće probleme izaziva životni stil uopšteno, kao i spoljni efekti poput loše ekologije i prekomernog UV zračenja.

Uzimanje antioksidativnih dodataka korisno je za suzbijanje oksidativnog stresa, stoga vam preporučujemo ROSProtect koji će zaštiti telesne ćelije od prekomernih radikala kiseonika, slobodnih radikala i drugih štetnih sredstava koja pospešuju starenje ili ćelijsku smrt.

Upotrebom ROSProtect-a zaštitićete imuni sistem, značajno smanjiti šanse za nastanak različitih oboljenja (reumatoidni artritis, stvrdnjavanje i skvrčavanje tkiva (npr. celulit), inflmatorne bolesti, cistična fibroza, ishemija, dijabetes, kancer, neurodegenerativne bolesti) i usporiti proces starenja.

ROSProtect za zaštitu od oksidativnog stresa

Reference:

https://www.springer.com/gp/book/9780306458132

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10856414/

zaštita organizma od oksidativnog stresa

Pružite zaštitu organizmu od oksidativnog stresa

Pojava oksidativnog stresa je sasvim prirodna, ali kao dugoročno stanje može ozbiljno ugroziti zdravlje čoveka i dovesti do oštećenja tkiva.

Oksidativni stres je krucijalni faktor u razvoju brojnih hroničnih oboljenja i da bi se uspešno tretirala ili sprečila neophodno je razumeti šta ga tačno uzrokuje.

Takođe, potrebno je detaljnije proučiti ponašanje slobodnih radikala, značaj antioksidanata i prirodna sredstva koja mogu biti od pomoći.

SLOBODNI RADIKALI I OKSIDATIVNI STRES

Tokom korišćenja kiseonika koji udišemo i stvaranja potrebne energije za ćelije u čitavom telu dešava se metabolički proces koji se naziva oksidacija.

Tada se stvaraju slobodni radikali, molekuli koji stvaraju oštećenja na ćelijama, ali istovremeno stimulišu stvaranje novih pa je u suštini njihovo prisustvo normalno.

Kada dođe do preterane produkcije slobodnih radikala i time se spreči obnavljanje oštećenog tkiva to postaje problem poznat pod nazivom oksidativni stres.

Oksidativni stres se događa kao rezultat korišćenja glukoze radi pretvaranja u energiju, borbe imunološkog sistema sa uzročnicima infekcije, detoksikacije organizma i mnogih drugih procesa.

Organizam trpi veću štetu od oksidativnog stresa ukoliko je pod biološkim ili psihološkim stresom.

NEGATIVNO DEJSTVO OKSIDATIVNOG STRESA NA LJUDSKI ORGANIZAM

Telo ubrzano stari i rano se javljaju sede vlasi i bore na koži.

Dolazi do bolova u predelu glave i vrata, u mišićima i zglobovima.

Nije neuobičajen razvoj artritisa usled oštećenja na tkivu zglobova izazvanih oksidativnim stresom.

Isto tako, moguća je pojava bolesti poput ateroskleroze, dijabetesa i Alchajmerove bolesti.

Kod pacijenata često kao posledica oksidativnog stresa javlja se problem sa vidom.

Oni su takođe podložniji infekcijama jer imunitet nije u mogućnosti da se efikasno izbori sa bakterijama, virusima, parazitima i gljivicama.

Dolazi i do rekurentnih infekcija koje se otežano i dugo leče.

Prisutan je hroničan umor, a uz to i gubitak memorije i poteškoće sa učenjem i pamćenjem.

Čak je i rak jedan od rezultata dugoročnog oksidativnog stresa.

DA LI JE MOGUĆE ZAŠTITITI TELO OD OKSIDATIVNOG STRESA?

Kada je pod kontrolom, oksidacija je sasvim normalan proces u telu koji se svakodnevno događa.

Svo vreme dok postoji balans između aktivnosti slobodnih radikala i antioksidanata posledica po zdravlje neće biti.

Dobra preventiva će pružiti potrebnu zaštitu.

Pravovremena reakcija u slučaju narušene ravnoteže sprečava komplikacije.

U svakom slučaju potrebno je redukovati izlaganje oksidaciji i pojačati unos antioksidanata kroz ishranu i suplementaciju, a ROSProtect je odlično sredstvo koje će na prirodan način pružiti potrebnu zaštitu od negativnog delovanja oksidativnog stresa.

ULOGA ANTIOKSIDANATA U BORBI PROTIV OKSIDATIVNOG STRESA

Antioksidanti eliminišu slobodne radikale i tako sprečavaju oksidativni stres.

Reč je o molekulima koji sprečavaju oksidaciju drugih, nestabilnih molekula i prevremenu ćelijsku smrt.

Jedan deo antioksidanata telo samo proizvodi u sklopu sopstvenog odbrambenog mehanizma, a drugi deo se dobija kroz ishranu i suplemente.

Bez antioksidanata nije moguće odbraniti telo od uzročnika infekcija i toksina, kao i razvoja opasnih oboljenja.

Antioksidanti su neophodni da bi svako živo biće preživelo i ostalo zdravo.

Iz tog razloga, putem ishrane je neophodno uzimati što više voća i povrća, naročito u svežem obliku da bi telo dobilo i apsorbovalo što više antioksidanasa.

Po potrebi, koriste se dodaci na bazi prirodnih sastojaka sa antioksidansima i time uspešno neutrališu slobodne radikale.

MOĆ SUPEROKSID DISMUTAZE

Superoksid dismutaza je bez sumnje najsnažniji antioksidans u ćeliji i prvi enzim za detoksikaciju.

Ova komponenta pripada prvoj liniji odbrane od reaktivnih vrsta kiseonika i čuva ćelije od prekomerne oksidacije, kao i drugih štetnih sredstava i procesa zbog kojih se događa prevremena ćelijska smrt.

Superoksid dismutaza predstavlja metaloenzim, što znači da mu je potreban metalni kofaktor da bi bio aktivan, a najčešće su to cink ili magnezijum.

Superoksid dismutaza pomaže u sprečavanju razvoja ozbiljnih bolesti čiji je ’’okidač’’ upravo oksidativni stres i takođe deluje terapeutski kod već prisutnih takvih medicinskih stanja.

Superoksid dismutaza iz kapsula ROSProtect se kompletno apsorbuje jer je dobijen iz posebne vrste dinje putem posebnog tehnološkog postupka.

NAC KAO DEO ANTIOKSIDATIVNE ZAŠTITE TELA

N-acetil-L-cistein, izvor sulfhidrilnih grupa poznat pod skraćenicom NAC, važan je deo ukupne antioksidativne zaštite organizma i prevencije oksidativnog stresa.

Povoljno deluje na stanja pokrenuta dugoročnim oksidativnim stresom i pomaže u kontroli kancera, kardiovaskularnih bolesti i trovanja teškim metalima uzrokovanih upravo prekomernom aktivnošću slobodnih radikala.

NAC zajedno sa glutaminom i glicinom stvara glutation.

Esencijalan je za normalno funkcionisanje imunološkog sistema i sprečavanje oštećenja tkiva usled oksidacije.

Pored toga, pruža olakšanje u radu jetre i bubrega time što filtrira teške metale, ali i druge toksine iz spoljašnje sredine.

Poboljšava stanje pacijenata obolelih od neurodegenerativnih bolesti.

SNAŽNA ANTIOKSIDATIVNA AKTIVNOST ELAGIČNE KISELINE

Elagična kiselina je najznačajnija kada je u pitanju zaštita od toksičnih efekata nastalih upravo zbog oksidativnog stresa.

Stimuliše kaskadno eliminisanje slobodnih radikala.

Održava jak odbrambeni mehanizam u borbi protiv različitih uzročnika infekcija, posebno ako ih pokreću bakterije i virusi.

Elagična kiselina se ponaša i antikancerogeno, antimutageno i hemopreventivno.

Ovde su potrebna dodatna istraživanja da bi se u potpunosti potvrdilo takvo dejstvo, što bi bilo od velikog značaja za pacijente obolele od raznovrsnih formi raka.

Najbolji prirodni izvori elagične kiseline su bobičasto voće (jagode, borovnice, maline, kupine…) i orasi.

Elagična kiselina je često sastojak suplemenata namenjenih zaštiti organizma od oksidativnog stresa i kontroli bolesti nastalih usled izlaganja prekomernoj oksidaciji.

VITAMINI I MINERALI ZA OKSIDATIVNI STRES

1. Natrijum askorbat

NATRIJUM ASKORBAT je zapravo puferizovana forma vitamina C i u tom obliku je hidrosolubilan i odlično se koristi u slučaju oksidativnog stresa i prevencije ovog stanja.

Kao deo prve linije antioksidativne odbrane, štiti proteine i lipidne membrane od oštećenja uzrokovanih od strane slobodnih radikala.

Gasi reaktivnost ovih nestabilnih molekula tako što im donira elektrone.

Utiče u rastu i podeli ćelija. Stimuliše imunitet i sintezu kolagena i istovremeno učestvuje u detoksikaciji tela od teških metala.

2. Vitamin D

VITAMIN D se mahom dobija kroz apsorbovanje sunčeve svetlosti, a u određenoj količini moguće ga je pronaći i u različitim namirnicama.

Njegov značaj ogleda se u antiinflamatornom dejstvu, podsticaju imunološkog sistema i prevenciji teških bolesti kao što su dijabetes, koronarna bolest i hronična bubrežna oboljenja.

Indukuje ekspresiju molekula uključenih u antioksidativni sistem odbrane gde se ubrajaju superoksid dismutaza i glutation.

Vitamin D održava jačinu kostiju i mišića i pomaže u apsorpciji kalcijuma.

3. Cink

CINK redukuje stvaranje slobodnih radikala, a time i oksidativni stres i njegovo negativno delovanje na organizam.

Uključen je u brojne metaboličke procese u telu.

Bez cinka nemoguća je sinteza DNK, sinteza proteina, reakcija enzima i odbrana od strane imuniteta.

Cink je ključan u procesu zarastanja rana, a deci je neophodan za normalan rast i razvoj.

Širok spektar hrane sadrži cink, a na tržištu su dostupni i raznovrsni suplementi bazirani upravo na cinku.

4. Magnezijum

MAGNEZIJUM je kofaktor superoksid dismutaze i drugih antioksidativnih enzima.

Podstiče njihovu aktivnost, a deo se deponuje u okviru koštano-zglobnog sistema.

Ljudskom telu je potreban u velikim količinama da bi sprečio oksidativni stres, ali i razvoj artritisa, kardiovaskularnih oboljenja i neurodegenerativnih oboljenja nalik Parkinsonovoj i Alchajmerovoj bolesti.

Zdravo formiranje i mineralizacija kostiju odvijaće se bez problema uz prisustvo dovoljnih količina magnezijuma.

Učestalost migrena se redukuje ukoliko se magnezijum unosi svakodnevno u potrebnim dozama kroz ishranu ili suplementaciju.

ROSPROTECT ZA ZAŠTITU OD OKSIDATIVNOG STRESA

ROSProtect dodatak ishrani u formi kapsula idealan je za prevenciju zdravstvenih problema koji nastaju zbog oksidativnog stresa.

Čuva ćelije tkiva od oštećenja stvorenih zbog negativnog uticaja slobodnih radikala, radikala kiseonika i drugih štetnih faktora.

Pomaže u jačanju imuniteta, usporava proces starenja organizma i smanjuje šansu za razvoj opasnih bolesti kao što su dijabetes, neurodegenerativna oboljenja i kancer.

U sastav preparata ROSProtect ulaze specijalno odabrane antioksidativne komponente i to superoksid dismutaza, NAC, elagična kiselina i vitamini i minerali među kojima su natrijum askorbat, vitamin D, cink i magnezijum.

Kao takav, ROSProtect postiže vrlo efikasne rezultate u borbi protiv oksidativnog stresa i čuva vitalnost i zdravlje tela.

Prema uputstvu za upotrebu neophodno je uzimati dve kapsule dnevno odjednom ili po jednu 2 puta u toku dana.

DODATNA POMOĆ

Kao što je već rečeno, tokom sprovođenja terapije, ali i prevencije nakon toga, najvažnije je fokusirati se na dve stvari:

 1. IZBEGAVATI NEPOTREBNU OKSIDACIJU – Održavajte nivo glukoze u krvi izbalansiranim tako što ćete pre svega poštovati načela zdrave ishrane bez suvišnih ugljenih hidrata. Vodite računa o ličnoj higijeni da bi izbegli infekcije i nemojte biti u blizini zaraženih. Eliminišite iz upotrebe sve što sadrži toksine (brza hrana, pojedini proizvodi za negu tela i čišćenje kuće, cigarete, mirisne sveće…) Takođe, ne dozvolite psihološkom stresu da Vas razara i pokušajte da se opustite putem joge, meditacije, uživanja u prirodi, razgovora sa prijateljima…
 2. POJAČANJE KOLIČINA ANTIOKSIDANASA U TELU – Unosite hranu koja sadrži glutation, moćan prirodni antioksidans (breskve, paradajz, spanać, orasi). Glutation se lakše apsorbuje uz sumpor koji se može naći u crnom i belom luku, avokadu, karfiolu i brokoliju. Suplementi poput ROSProtect-a će Vam naročito pomoći i poslužiti kao podsticaj organizmu da se brže regeneriše i oporavi. Pijte crni i zeleni čaj i kao začine za jela češće koristite cimet, kurkumu i đumbir.

ZAKLJUČAK

Potrebno je održati balans između slobodnih radikala i antioksidanasa da bi se očuvalo dobro zdravlje organizma i sprečile posledice i komplikacije koje proizilaze iz oksidativnog stresa.

Srećom, to je moguće učiniti pomoću prirodnih metoda ali i proizvoda za tu namenu, sačinjenih od prirodnih sastojaka, kao što je ROSProtect.

Svakako, pre upotrebe istog, konsultujte se sa lekarom koji prati Vaše stanje.

ROSProtect za zaštitu od oksidativnog stresa

Reference:

https://www.healthline.com/health/oxidative-stress

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3236599/

oksidativni stres

Prirodna odbrana od oksidativnog stresa

Kada je u pitanju zdravlje ćelija i celokupno zdravlje čoveka, kao i koliko će on dugo i kvalitetno živeti, prva tema koja se pokreće i istražuje jeste delovanje slobodnih radikala i oksidativni stres koji pritom nastaje.

Potrebno je zaštititi ćelije od kojih su izgrađena tkiva, proteine i gene da ne bi došlo do razvoja bolesti i komplikacija vezanih za rad organa.

Zbog oksidativnog stresa javljaju se dijabetes, bubrežne bolesti, rekurentne infekcije, kardiovaskularna oboljenja i rak.

Zaštitite se na prirodan način.

ŠTA JE OKSIDATIVNI STRES?

Disbalans slobodnih radikala i antioksidanasa u organizmu pokreće oksidativni stres.

Dakle, sa jedne strane su slobodni radikali koji poseduju jedan ili više nesparenih elektrona, a sa druge su antioksidansi koji im doniraju još jedan elektron da bi sprečili njihovu reaktivnost.

U suštini, oksidativni stres je deo normalnog procesa starenja, a dešava se i trenutno usled delovanja uzročnika infekcija ili traumatske povrede.

Ukoliko nije kontrolisan, tačnije kada slobodni radikali u većoj meri nadvladaju antioksidanse, oksidativni stres značajno ubrzava proces starenja i stvara podlogu za razvoj različitih oboljenja.

ZAŠTO DOLAZI DO OKSIDATIVNOG STRESA?

Uzročnici oksidativnog stresa su raznovrsni.

Na primer, neadekvatna ishrana i nezdrav način života smatraju se glavnim faktorima za uništavanje ćelija.

Određen uticaj imaju i faktori iz spoljašnje sredine kao što su infektivni mikroorganizmi, toksične materije, nizak kvalitet vazduha i radijacija.

Ukoliko patite od gojaznosti, pušite, svakodnevno unosite velike količine alkohola ili uzimate pojedine medikamente, pod rizikom ste od komplikacija koje nastaju usled oksidativnog stresa.

ZNACI KOJI UKAZUJU NA OKSIDATIVNI STRES

Postoje signali koje organizam šalje ukoliko oksidativni stres razara ćelije.

Osoba sa ovakvim problemom je konstantno umorna i oseća bolove u mišićima i zglobovima, kao i učestale glavobolje.

Osetljiva je na buku i podložna infekcijama.

Neretko dolazi do rane pojave sedih vlasi, bora i problema sa vidom.

BOLESTI KOJE NASTAJU USLED NEKONTROLISANOG OKSIDATIVNOG STRESA

Postoji verovatnoća da će doći do razvoja kardiovaskularnih oboljenja poput ateroskleroze i hipertenzije ili čak do infarkta miokarda ukoliko je osoba predugo izložena delovanju slobodnih radikala.

Raste rizik od pojave insulinske rezistencije koja može da preraste u dijabetes.

Reumatoidni artritis je takođe jedna od bolesti čiji razvoj podstiče oksidativni stres.

Ova pojava stvara uslove i za javljanje hronične opstruktivne plućne bolesti i raznovrsna oboljenja bubrega.

Jake upale i problemi sa vidom česti su kod slučajeva dugoročnog oksidativnog stresa.

Neurodegenerativne bolesti, nalik Parkinsonovoj i Alchamerovoj bolesti, nastaju takođe usled disbalansa slobodnih radikala i antioksidanasa.

Različiti tipovi raka mogu se javiti kao rezultat oksidativnog stresa.

KAKO SE ZAŠTITITI?

Moguće je sačuvati zdravlje i sprečiti komplikacije koje se dešavaju zbog oksidativnog stresa i to na potpuno prirodan način.

Pre svega je važno uspostaviti normalan balans i nadoknaditi antioksidanse kroz zdravu ishranu i unos namirnica sa visokim sadržajem antioksidanasa.

Ponekad je potrebno razmisliti i o korišćenju suplemenata jer oni mnogo brže mogu nadoknaditi nutrijente koji telu nedostaje da bi ostalo zdravo i funkcionalno.

Preporučuje se nekoliko antioksidanasa čije snažno i brzo dejstvo vraća potrebnu ravnotežu, sprečava dalja oštećenja na ćelijama, pomaže u regeneraciji ugroženih tkiva i održava imunitet stabilnim. 

DELOVANJE SUPEROKSID DISMUTAZE U SLUČAJU OKSIDATIVNOG STRESA

Superoksid dismutaza predstavlja enzim koji je prisutan u svim živim ćelijama i predstavlja njihov najsnažniji prirodan antioksidans čija je jedna od uloga i detoksikacija organizma.

Njegovo dejstvo se ispoljava u razlaganju potencijalno opasnih molekula unutar ćelija i to sprečava stvaranje oštećenja na tkivima organa.

To ga čini važnom komponentom prve linije odbrane protiv reaktivnih vrsta kiseonika.

Ovaj enzim sprečava prerano starenje i propadanje ćelija i uticaj slobodnih radikala.

Često se preporučuje pacijentima sa osteoartritisom i reumatoidnim artritisom da bi se što više usporilo razlaganje hrskavice i ublažili prateći simptomi.

Superoksid dismutaza je metaloenzim i da bi bio aktivan potreban mu je metalni kofaktor, a kod oksidativnog stresa posebno je značajan magnezijum.

MANJAK MAGNEZIJUMA UVEĆAVA RIZIK OD OKSIDATIVNOG STRESA

Studije sprovedene na pacovima u Indiji pokazale su da deficijencija magnezijuma stvara podlogu za razvoj zdravstvenih problema nastalih usled oksidativnog stresa.

Takođe, zbog nedovoljnog unosa ovog minerala putem ishrane ili suplementacije smanjuje se aktivnost superoksid dismutaze.

Redukuje se i koncentracija glutationa, čija je glavna funkcija neutralisanje slobodnih radikala.

Inače, magnezijum je uključen u stotine biohemijskih reakcija u telu i tad se stvara energija, formiraju proteini, održava genetski materijal i regulišu funkcije mišića i nervnog sistema.

Magnezijum ima protivupalno dejstvo i doprinosi u regulaciji glukoze u krvotoku i krvnog pritiska. 

VAŽNOST N-ACETIL-L-CISTEINA

Bez ovog izvora sulfuidrilnih grupa, efektna antioksidativna zaštita tela je nemoguća.

N-acetil-L-cistein stimuliše produkciju glutationa zajedno sa glicinom i glutaminom.

Tako sprečava ćelijska oštećenja i održava imunološki sistem stabilnim.

Koristan je kod svih medicinskih stanja koja su praćena oksidativnim stresom.

NAC pruža doprinos i u radu jetre i bubrega i čini proces detoksikacije lakšim, bez posledica po organizam.

Tada sprečava, pre svega, negativno delovanje pojedinih medikamenata i toksina iz spoljašnje sredine koji mogu naneti ozbiljnu štetu tkivima organa.

Sinteza glutationa u kojoj učestvuje NAC je od značaja i kod tretiranja duševnih bolesti. 

ANTIOKSIDATIVNA AKTIVNOST ELAGIČNE KISELINE

Elagična kiselina pruža zaštitu ćelijama od oksidativnog stresa nastalog delovanjem toksičnih materija unutar organizma.

Snižava lipidnu peroksidaciju i istovremeno utiče na rast nivoa GSH-a koji predstavlja redukovanu formu glutationa.

Prirodni izvori elagične kiseline su orašasti plodovi i bobičasto voće, a takođe je čest sastojak suplemenata za pojačanu zaštitu tela od slobodnih radikala, stimulaciju imuniteta i detoksikaciju organizma.

Smatra se da elagična kiselina ima antikancerogeno dejstvo, da poboljšava izgled i zdravlje kože i ima pozitivan uticaj na sposobnost učenja i pamćenja.

ZAŠTITNA ULOGA NATRIJUM ASKORBATA KOD OKSIDATIVNOG STRESA

Natrijum askorbat je zapravo puferizovana forma vitamina C i predstavlja moćan redukujući agens, snažan antioksidant i imunomodulator.

Podjednako je delotvoran i unutar ćelija i izvan njih.

Donira elektrone slobodnim radikalima i tako gasi njihovu reaktivnost.

Natrijum askorbat učestvuje u rastu i podeli ćelija i pomaže imunitetu da pravovremeno reaguje i eliminiše uzročnike infektivnih bolesti.

Čisti telo od teških metala i podstiče sintezu kolagena i apsorpciju gvožđa.

U slučaju da vitamin C ne možete dovoljno da nadoknadite putem ishrane, postoje suplementi koji sadrže natrijum askorbat.

VITAMIN D ZA REGULACIJU OKSIDATIVNOG STRESA

Zahvaljujući vitaminu D, moguće je sprečiti razvoj hroničnih bolesti koje nastaju zbog izlaganja oksidativnom stresu.

Među njima su kardiovaskularna oboljenja, dijabetes i bolesti bubrega.

Vitamin D, koji je poznat i kao sunčev vitamin jer su sunčevi zraci jedan od njegovih prirodnih izvora, umanjuje štetu na ćelijama nastalu dejstvom slobodnih radikala.

Inače, jačinu i stabilnost kostiju održava upravo vitamin D jer bez njega organizam nije u mogućnosti da apsorbuje kalcijum.

Ovaj element je značajna podrška u radu imunološkog sistema, smanjenju postojećih upalnih procesa i funkcionisanju mišića i nervnog sistema. 

CINK – MOĆAN ANTIOKSIDANS

Mineral cink je važan za održavanje imuniteta jakim i redukciji štete koju mogu naneti slobodni radikali.

Zahvaljujući redovnom unosu cinka putem ishrane ili suplemenata prevenira se javljanje hipertenzije i dijabetesa tokom života.

Deficijencija ovog minerala vodi ka rekurentnim infekcijama.

Cink pomaže u regeneraciji kožnog tkiva i ubrzava zarastanje rana.

Odlaže progresiju degeneracije makule koja je povezana sa procesom starenja i čuva vid.

U medicinskom istraživanju iz 2017. godine na pacovima utvrđeno je pozitivno dejstvo cinka kod sposobnosti učenja i pamćenja što tek treba da se ispita na ljudima.

ROSPROTECT – NAJBOLJA ZAŠTITA OD OKSIDATIVNOG STRESA

ROSProtect je prirodan proizvod, odnosno dodatak ishrani u formi kapsula koji sadrži sve navedene komponente koje su prirodni antioksidansi i štite telo od destruktivnog dejstva oksidativnog stresa.

Potreban je za dobro zdravlje i funkcionisanje ćelija u čitavom telu i štiti ih od svih faktora koji mogu uzrokovati oštećenja ili njihovu smrt.

ROSProtect je koristan za održavanje jačine odbrambenog mehanizma tela, odnosno našeg imuniteta, a takođe se preporučuje za prevenciju mnogih hroničnih bolesti – posebno onih koje se razvijaju nakon dugoročnog izlaganja oksidativnom stresu.

Prema uputstvu za upotrebu, potrebno je uzimati dva puta dnevno po jednu kapsulu ili jednom dnevno po dve kapsule u bilo koje doba dana.

ŠTA JOŠ ČUVA ORGANIZAM OD OKSIDATIVNOG STRESA?

 • Jedite hranu bogatu antioksidansima.

Suplementi pomažu u nadoknadi važnih hranljivih materija, ali svakako treba voditi računa o ishrani i odabiru adekvatnih namirnica koje u sebi nemaju prazne kalorije, toksine i suvišne masnoće i ugljene hidrate. Za borbu protiv slobodnih radikala obezbedite sebi dovoljno svežeg voća i povrća i biljnih začina za jela kao što su đumbir i kurkuma.

 • Opustite telo i naučite da se oduprete bilo kakvom stresu.

Pronađite nešto što će vas relaksirati i pomoći da u stresnim situacijama uspostavite kontrolu nad sopstvenim telom i sprečite štetu koja može da nastane. Joga i meditacija su odlične ideje, a takođe i neki zanimljiv hobi, razgovor sa dragim ljudima, uživanje u prirodi, šetnja i slušanje lagane muzike.

 • Izbegavajte toksine.

Otrovne materije su svuda oko nas i to je činjenica, ali treba znati da od mnogih možemo da se zaštitimo u potpunosti. Npr. prestanite da pušite ili udišete dim u društvu pušača, da upotrebljavate jake hemikalije za čišćenje doma i da pijete vodu ili sokove iz plastične ambalaže.

ZAKLJUČAK

Otpornost organizma na uticaj oksidativnog stresa i prevencija hroničnih bolesti održavaju se pravilnom ishranom, zdravim životnim navikama i po potrebi korišćenjem suplemenata.

Važno je da znate da pre nego što probate ROSProtect ili bilo koji drugi sličan preparat neophodno je da se konsultujete sa vašim lekarom.

ROSProtect za zaštitu od oksidativnog stresa

Reference:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3488923/

https://www.hindawi.com/journals/omcl/2018/6576093/