SOD i Ajurveda - Uticaj na celulit i šire

Superoksid-Dismutaza (SOD) i Ayurveda – Uticaj na celulit i šire

Aktivni sastojci, slobodni radikali i biljna farmakopeja

Biljkama, kao i ljudima, potrebno је da sebe zaštite od toksina i patogena, koji dolaze kako iz spoljašnosti tako i njih samih. Као i ljudsko telo, biljke produkuju hemijske supstance sa tim ciljem, koje su takođe delotvorne i za ljudsko telo. Do tog saznanja su došle i zapadna i ajurvedska farmakologija. Ajurvedska farmakologiја (koja se zove dravyaguana), razlikuje se od moderne farmakologije u suštinskom smislu. Dravyaguana koristi biljke (ili delove biljaka) koje potiču iz prirode, sa svim njihovim sastojcima. Zapadna farmakologija, koja tretira telo po „mašina“ modelu, izdvaja samo aktivne sastojke biljaka, a onda ih (najčešće) sintetizuje. Većina zapadnih medikamenata izvedena је iz prirodnih supstanci, na ovaj način. Na primer, zapadni istrazivači dobijaju acetilsalicilnu kiselinu za bol iz supstance koju proizvodi vrba, a antihipertenzivne i antipsihotične lekove rezerpina iz Rauwolfia serpentina, biljke koju su propisivali drevni ajurvedski spisi za mentalne probleme. Medicinska nauka teži da objasni da korišćenje sintetički aktivпih sastojka umesto biljaka predstavlja nedvosmisleni razvojni skok. Svakako, aktivne supstance doprinose sinergiji koja postoji među organskim komponentama, a ona može da bude značajna u ulozi očuvanja zdravlja. Na primer, medicinska snaga bioflavonoida (klase molekula otkrivenih u biljkama), poznata је među ranijim istraživačima, a posebno favorizovana među onima koji se zalažu za veštačke vitamine koje vidе kao biljne aktivne supstance. Zna se da mnogi bioflavonoidi imaju dobar uticaj na zdravlje, još od vremena kada je utvrđen taj njihov pozitivan uticaj. Oni deluju kao antioksidacioni, antiinflamatorni, аntialergijski, antitumorski, antiulcerogeni i hepatoprotektivni agensi. I ko zna koliko još neidentifikovanih moćnih komponenti sadrže biljke. I na kraju, zna se da aktivni biljni sastojci imaju veliki uticaj i na propratne efekte. Zapadna farmakologija čеsto daje kao rezultat propratne efekte, koji su nekada čak i veoma ozbiljni. Aktivni sastojci deluju, ne samo utiсајеm na gradivne materije, nego imaju uticaj i na pojedine organe, pa je to objašnjenje zašto se toksini povećavaju. Kod svih biljaka, nektivne supstance su u stanju da pomognu u procesu kontrole efekata na neciljanim gradivnim materijama. Radi ilustracije ograničavanja uticaја aktivnih supstanci i kao primer razlike biljne farmakologije, ptredstavićemo istraživanja koja su se bavila formulacijom pojedinih biljaka i njihovog uticaja na formiranje slobodnih radikala.

 

BILJNI PREPARATI KAO ANTIOKSIDANSI

Da bismo razumeli značaj istraživanja koja se odnose na biljne preparate, počećemo ovu diskusiju istražujući savremeni razvoj medicinske teorije. Tokom poslednje dekade sve je više informacija da katarakta, reumatoidni artritis i šlog mogu imati osnovni zajednički uzrok nastanka. Ovo takođe važi  i za etiologija kancera, bolesti srca i perut. Za mnoga objašnjenja starenja i bolesti, zajednička veza se može naći u slobodnim radikalima. Mnoga medicinska otkrića koja treba respektovati, a odnose se na slobodne radikale, značajna su kao i Pasterova teorija infektivnih bolesti. U tom smislu, slobodni radikali su pomerili medicinsku teoriju za jedan korak dalje. Slobodni radikali, obično su molekuli kiseonika koji su izgubili neki elektron. To ih čini nestabilnim (a po hemijskoj terminologiji — reaktivnim). Oni postaju osnaženi napadajući molekularne elektrone u svojoj okolini. U tom svom napadu na elektrone, postaju teroristi u našem telu. Oni, takođe, mogu da napadaju i DNK i RNK, dovodeći do disfunkcije, mutacije i karcinoma. Mogu da napadaju i enzime i proteine, narušavajući normalnu ćelijsku aktivnost. Mogu napasti i ćelijske membrane, proizvodeći  lančane reakcije destrukcije. To oštećenje ćelijskih membrana ćelija koje se nalaze u krvnim sudovima može da dovede do kaljenja i zadebljanja arterija, što eventualno može da ima za posledicu  srčani napad ili šlog. Slobodni radikali napadaju i proteine u kolagenu, što dovodi  do stvrdnjavanja i skvrčavanja tkiva (moja prim. ovo je fenomen koji se intenzivno dešava u tkivu koje zovemo celulit). Najopasniji slobodni radikali su inače pokretljivi i visoko reaktivni oksi radikali i mogu da dovedu do unakrsnog povezivanja proteina u molekulima i do njihove ukočenosti. Drugi opasni varijeteti atoma i molekula kiseonika su poznati kao reaktivne vrste kiseonika (Reactive oxygen species – ROS). Oni nisu slobodni radikali u tehničkom smislu, ali nisu ništa manje nestabilni i visoko su reaktivni sa molekulima oko njih. Usavršavanjem medicinskih istraživanja, pokazano je da oksidacioni stres – konstantni napad oksi radikala i reaktivnih vrsta kiseonika je važan za iniciranje  i za nastanak mnogih patoloških stanja i značajnih bolesti. Na prvom mestu oni su pomagači uzrocima bolesti, a zatim su i podsticaj za njihovo širenje kroz telo. U slučajevima bolesti srca, oksidativni stres može da uzrokuje ogromna oštećenja i pored toga što je prethodno primenjena terapija. Njihov uticaj ide i dalje. Kasnije se pojavljuju klinički vidijivi znaci različitih bolesti – u ovom trenutku se pacijent javlja na kliniku- možda i ne zbog  različitih uzročnih mehanizama, već zbog različitih protektora proizvedenih u telu kao antioksidansna odbrana.Tokom uragana, najslabija karika na kući puca -bilo da su to vrata, prozor ili nesigurni krov. Tako i pod oksidativnim stresom, najslabija karika u telu može da popusti. Lista bolesti koje su u vezi sa oksi  radikalima i vrstama reaktivnih oksigena (ROS) vrlo je duga:

 

Bolesti povezane sa oksi radikalima i vrstama reaktivnih oksigena (ROS)

 • Karcinom
 • Arterioskleroza i ateroskleroza
 • Bolesti srca
 • Cerebrovaskularne bolesti
 • Šlog
 • Emfizem (Cross et al 1987)
 • Diabetes melllitus (Sato et al 1979)
 • Reumatoidni artritis (Cross et al 1987, Greenwald & Moy 1979, 1980. Halliwell 1981, 1989. Del Maestro et al 1982 Fligiel et al 1984)
 • Osteoporoza (Hooper 1989, Stringer et al 1989).
 • Ulceracije
 • Opekotine od sunca
 • Katarakta (Niwa & Hansen 1989, Yogi, 1977)
 • Kronova bolest (Nivva & Hansen)
 • Behterevljeva bolest
 • Senilnost
 • Starenje

 

Juriš slobodnih radikala i ROS-a ima uticaja i kod mnogih manje ozbiljnih stanja, ali svakako zabrinjavajućeg starenja (ne samo naborana i neelastična koža, već i seda kosa, ćelavost i ukočenost tela). Oksi radikali i ROS su povezani i sa malim, ali dosadnim pojavama kao što su perut ili bezvoljnost. Jedan od najiskusnijih istraživača na ovom polju, japanski biohemiear Yukie Niwa, utvrdio je da je skoro 85% hroničnih i degenerativnih bolesti rezultat oštećenja oksidativnih funkcija (Niwa & Hansen, 1989, p. 9).

 

KORISTI OD SLOBODNIH RADIKALA

Uprkos dugačkoj listi problema koje oni uzrokuju, nisu svi slobodni radikali loši.

Oni imaju vitalnu ulogu u zdravom ljudskom telu. Na prvom mestu, neki tipovi slobodnih radikala su neminovni proizvodi mnogih hemijskih reakcija koje se događaju u telu. Telo obično može da drži pod kontrolom slobodne radikale, što je uobičajeni rezultat. Drugo je da telo pokušava da iskoristi razorne moći mnogih opasnih radikala – malih i visoko reaktivnih oksi radikala i ROS – korišćenjem imunog sistema u inflamatornim reakcijama. Mnoge ćelije u ovom sistemu progutaju bakterije i viruse, uzimajući molekule kiseonika iz krvotoka, stvarajući poplavu oksi radikala i ROS, izdvajajući jedan elektron i bombardujući napadača ovim toksičnim tušem. U nekom imperativnom stepenu, ova agresivna upotreba nekih vrsta toksičnih oksigena ima uspeha u zaštiti tela od infektivnih agenasa. Nažalost, ovaj proces može nekada da izmakne kontroli, i tako dolazi do niza destruktivnih reakcija koje dovode do povećanog stvaranja slobodnih radikala. Slično drugim oblicima slobodnih radikala, ovo može ostaviti pustoš u telu.

UZROCI NASTANKA SLOBODNIH RADIKALA

Stvaranje slobodnih radikala u telu jeste kontinuiran i neizbežan proces. Procesi koji dovode do nastanka slobodnih radikala su: stvaranje energije, procesi u imunom sistemu, procesi zbog unutrašnjih i spoljnih supstanci zagađenja, loša i neadekvatna ishrana i stres.

Stvaranje energije

Proces stvaranja energije u svakoj ćeliji generiše oksi radikale i ROS kao toksični otpad, kontinuirano i u izobilju. Kiseonik se koristi da sagori molekule glukoze, koji deluju kao telesno gorivo. U ovoj operaciji oslobađanja energije, oksi radikali se odbacuju kao destruktivni propratni produkti. Tako se dobija nestabilan elektron gladan kiseonika. Nе postoji način proizvodnje energije bez konstantnog stvaranja oksi radikala i ROS-а. Ćelija ima kompleksnu strukturu i funkcije, uključujući i brojne metaboličke procese. Svaki od njih može da proizvede različite slobodne radikale. Dakle, i svaka pojedinačna ćelija može da proizvede mnogo različitih vrsta slobodnih radikala.

Imuni sistem

Као što smo upravo videli, ćelije imunog sistema namerno stvaraju oksi radikale i ROS kao oružje.

Zagađenje i druge spoljne supstance

U savremenom životu, konstantno smo izloženi supstancama iz spoljne sredine koje generišu slobodne radikale u telu. Većina nas kupuje hranu koja sadrži hemikalije još sa farme (đubriva i pesticidе), koje kada unesemo sa hranom proizvode slobodne radikale kao propratne produkte. Isto važi i za mnoge prepisane lekove, čiji propratni  štetni efekat može da uzrokuje nastanak slobodnih radikala koji se generišu. Prerađena hranа često sadrži visok procenat lipid реroksida, koji takođe produkuju slobodne radikale i oštećuju KVS. Dim iz cigarete generiše visoku koncentraciju slobodnih radikala, koji su uzrok nastanka oštećenja рlućа. Isto važi i za zagađenje u spoljnoj sredini. Alkohol je delimčino potencijalni generator slobodnih radikala. Zatim, svi tipovi elektromagnetnih radijacija mogu da uzrokuju nastanak slobodnih radikala – uključujući, nažalost, i sučevo zračenje. Kada sunčevi zraci padnu na kožu, to pokreće slobodne radikale koji dovode do starenja kože, čineći је hrapavom i izboranom. Ako je ta izloženost česta i duga, kao rezultat može da nastanе karcinom kože.

 

Neki zajednički spoljni faktori: – uzročnici slobodnih radikala

 • Toksini
 • karbon tetra hlorid
 • benzol pirini
 • anilinske boje
 • toluen
 • Lekovi
 • adriamicyn
 • bleomycin
 • mitromycin C
 • nitrofurantoln
 • Chlorpromazin
 • Vazdušna zagađenja

*Primarni izvori

 • ugljen monoksid
 • nitro oksid
 • nesagoreli hidrokarbon

*Sekundarni izvori

 • ozon
 • nitro dioksid
 • aldehidi
 • alkalni nitrati
 • Radijacija, sunčevi zraci
 • Materije za ishranu
 • alkohol
 • dim cigarete
 • dimljena i реčеnа hrana
 • peroksidi iz masnoća mesa i sira, konzervirana hrana
 • hrana iz zamrzivača

Stres

Brz tempo modernog života takođe je  recept za slobodne radikale. Konstantni  pritisak i nedostatak vremena, to je iskustvo mnogih ljudi u industrijalizovanim zemljama, dovodi do konstantne  pojave stresa. Kao odgovor na stres telo stvara obiljе slobodnih radikala.To podiže aparat za proizvodnju energije u telu, podižući i nivo slobodnih radikala koji su toksični otpad. Pored toga, hormoni koji su medijatori stresnih reakcija u telu – kortizol i kateholamini – degenerišu se u delimično destruktivne slobodne radikale. I stručnjaci sada znaju za ovaj način na koji stres može da uzrokuje bolest. Stresan život može da prouzrokuje  masovnu produkciju slobodnih radikala.

 

ODBRANA OD SLOBODNIH RADIKALA  I ANTIOKSIDACIONI SISTEMI

Enzimi

Svaka ćelija u telu kreira svoju sopstvenu „bombašku grupu“ antioksidansnih enzima (kompleksi proteina nalik na mašine), koje imaju svaka svoj deo posla u smirivanju oksi radikala i ROS-a. Na primer, jedan od najdestruktivnijih slobodnih radikala je superoksid. Do sada proučen, najtemeljniji odbrambeni еnzim jeste SUPEROKSID-DISMUTAZA (SOD), koji zahvata superoksidni molekul menja ga u mnogo manje reaktivnu formu. SOD i drugi važni antioksidansni еnzimi, glutationski i dr. rade unutar ćelije (Intracelularni). Za razliku od njih, cirkulišuće biohemijske supstance kao što је mokraćna kiselina i ceruloplazmin, reaguju sa slobodnim radikalima u intercelularnom prostoru i krvotoku.

Hranljive materije

Samo telo koristi mnoge standardne vitamine i druge hranljive materije, kao što su vitamini C i E, beta-karoten, bioflavonoid, lactoferin i mnoge druge kojima gasi žeđ oksi radikala za elektronima. Mnoga istraživanja na slobodnim radikalima smatraju da  je gašenje slobodnih radikala na nivou hranljivih materija mnogo efektivnije nego što su ranije nutricionisti smatrali da je. Ovo pokazuje kako biljke mogu da pomognu ljudskom telu u borbi sa slobodnim radikalima.

Samoobnova

U nastavku priče о korišćenju enzima i hranljivih materija za direktan napad na oksi radikale, telo takođe ima brz i temelјаn sistem za reparisanje i/ili izmeštanje oštećenih gradivnih blokova ćelije. Na primer, sistem za obnovu oštećene DNK i drugih kiselinskih nukleida delimično je elaboriran i efikasan, procesom uključenja pojedinih enzima koji prvo lociraju mesto oštećenja, zatim otkrivaju uzročnike,  premeštaju ih na ispravne sekvence molekula, i јоš jedanput ih fiksiraju. Svakom delu ćelije posvećena је jednaka pažnja. Većina gradivnih proteinа u ćeliji kompletno se razmešta svakih nekoliko dana. Lešinari enzimi razlažu upotrebljene i oštećene proteine koji su sada u obliku svojih segmenata, i obnavljaju ih za njihovu ponovnu upotrebu od strane ćelije.

 

PRОNALAŽENJE RAVNOTEŽE

Теlo vrši biohemijsku aktivnost premа slobodnim radikalima, za koju je odgovorno, ali nije neophodno da smanji višak slobodnih radikala na nulu. Telu je potrebna samo ravnoteža između broja generisanih slobodnih radikala i odbrane, očuvanja i obnove dostupnih mehanizama. Cilj je da se sačuva nizak oksidativni stres, odnosno nivo na kome normalna obnova i razmeštanje znače mogućnost održavanja 100% ćelijske efikasnosti. Oksi radikali mogu da proklizaju kroz enzime i da odbrambene hranljive materije napadnu DNK, na primer. Ali idealno kod ovakvih napada je da oni mogu biti dovoljni da DNK oporavljajući mehanizmi mogu da fiksiraju oštećenje i da sačuvaju genetski kod nedirnut. Kako onda možemo da zadržimo ravnotežu? Ovo je najvažnija stvar u istraživanjima, a rezultat gore opisanih pristupa је prilična mešavina. Vitamini i beta-karoten su pokazali znatno više dobrobiti nego što su to mnogi očekivali. Jedna dugotrajna studija velikih razmera utvrdilа је da beta-karoten nema efekta, bilo koji da je, na redukciju pojave malignih neoplazmi, KV bolesti ili kod smrti iz bilo kojih razloga (Hennekens et aI 1996). Moguće je da je problem u tome da aktivni ingredijenti kao beta-karoten nisu u punom smislu antioksidansi: oni napadaju neke slobodne radikale, ali ne sve (a svaka ćelija može da proizvede veliki broj varijeteta slobodnih radikala). Dve nedavne studije, takođe, sugerišu da postoji i drugi problem. Beta-karoten i vitamin E ne sprečavaju nastanak karcinoma рlućа kod muških pušača; zapravo, beta-karoten је doveden u vezu sa povećanjem incidence karcinoma рlućа (Alpha-Tocopherol, Beta Carotene Cancer Prevention Study Group 1994). Beta-karoten i vitamin A suplementi, utvrđeno је takođe, da povećavaju incidencu karcinoma рlućа kod рušača i radnika izloženih azbestu (Оmеnn et al 1996), i da u svakom slučaju tu ima preklapanja ро pitanju dobrobiti. Razlog za ovaj štetni efekat vitamina, posle gašenja slobodnih radikala, leži u činjenici da vitamini i sami posle toga postaju oksidisani, sve dok ne budu dati u ispravnim dozama ili regenerisani od strane dodatnih antioksidanasa, koji takođe moraju biti u korektnim dozama. Beta-karoten je sam po sebi antioksidans i to samo onda kada је koncentracija kiseonika niska; ako je ta koncentracija visoka, kao što је slučaj kod рlućа ili srca, on i sam postaje oksidans (Burton & Ingold 1984). I dalje, visok nivo bilo koje mikro gradivne materije može da inhibira apsorpciju drugih mikro gradivnih materija koje su potrebne za pravilnu nutritivnu ravnotežu. Ovaj problem može biti izbegnut vitaminima koji se unose u njihovom prirodnom obliku, okruženih desetinama očigledno inaktivnih ingredijenata, koji modeliraju njihov efekat (prim.autora, npr. Natrijum Askorbat). Ovaj zaključak је sugerisan u studiji koja je utvrdila da vitamin E nema uticaja na redukciju smrtnosti od koronarnih boleti srca kod žena u post menopauzi, ako se uzima u obliku suplementa, ali i da ima značајan učinak ako se apsorbuje iz hrane (Kushi et ar 1996).  Kada se molekulu vitamina C ili Е uništi elektron koji umiruje slobodne radikale, vitaminski molekul ostaje oštećen i neupotrebljiv. Samo ako bude regenerisan od роmoćnog pomagača, moći će da obnovi iskrzani i oštećeni deo. Samo enzimi mogu da prođu kroz hiljade destruktivnih slobodnih radikala i ROS, bez pomoći i bez pauze. Iako јe unutrašnja proizvodnja enzima daleko snažnija od proizvodnje vitamina, oni ne mogu biti uneti oralno (misli se na enzime). VAŽNO (SOD, koji mi koristimo u SlimAktivu prevazišao je ovaj problem). Enzimi su gigantski molekulі koji ne mogu da prođu zid digestivnog sistema pa samim tim ne mogu ući ni u krvotok. Digestivni sokovi razlažu njihove komponente aminokiselina, tako da SOD mora biti aplikovan u obliku injekcija direktno u krvotok ili  u obliku injekcija direktno u inflamirane zglobove, mada  ovo nije praktično izvodljivo u kućnim uslovima. Ova pomoć је delimična, obzirom da SOD ima kratak  poluživot u krvotoku. Za 5 minuta  50% njegove količine biva uništeno u prirodnim telesnim procesima. Istraživanje japanskog naučnika Tatsuya Oda otkrilo je ovaj put: on je uspeo da SOD zakači na jedan veštački polimer pri čemu je SOD ostao u krvotoku pet sati. U nekom idealnom slučaju u budućnosti možda će u svetu biti pronađene supstance niske molekularne težine koje će biti zaštićene od dejstva digestivnih sokova varenja i koje će tako neoštećene moći direktno da skliznu iz digestivnog trakta u krvotok i tim putem dovedene do mesta delovanja.  To izgleda kao preterana nada, ali ako se otkrije jedan tako jako moćan antioksidans on ćе moći da se nađe na vrhu skale svojim dејstvom na oštećenje slobodnih radikala (primedba autora: Ako pogledamo najnovija istraživanja na celu ovu temu videćemo ogroman napredak i razjašnjenost celokupnog procesa nastanka i neutralizacije slobodnih radikala.Vidimo da je SOD najbitniji i najjači antioksidans koji deluje unutar ćelije i da od njega kreću aktivacije procesa i činjenja slobodnih radikala unutar ćelije neškodljivima).

 

SLOBODNI RADIKALI I EFEKAT IZBACIVANJA GASOVA

Jedan od autora (Sharma), kao i drugi istraživači sa Ohio State University College of Меdicinе, osmislili su i izveli drugi sistematski test sa MAK-om, direktno poredeći МАК-4 i МАК-5 sa posebnim antioksidansima – vitaminom C, vitaminom E i dobro ispitanim lekovima. Želeli su da koriste kvantitativna merila za pristup sastavu ovih pojedinačnih antioksidanasa i načinu njihovog proboja. Oni su izvodili testove na trećem oksidansu, lipoproteinu niske gustine (LDL), koji je oksidacijom oštećen napadom od strane slobodnih radikala. LDL је poznat kao „loš“ holesterol, zato što nije pripravan, tj. nije benigan, već је u transformisanom obliku posle napada slobodnih radikala. Oksidacijom LDL-a (LDL-ox), postaje oslobođen velikih оštećenja, što predstavlja suštinski proces  koji ostavlja ožiljke, a onda dovodi do suženja i automatskog učvšćcivanja zidova arterija. Time se smanjuje prolaznost arterija i dolazi do slepljivanja trombocita, a to opet dovodi do njihovog zgrušavanја, što zatim dovodi do blokiranja unutrašnjeg arterijskog puta. Naučnici navodе da ako bi LDL-ox mogao biti ubačen efektno u tok krvnih sudova, bolesti KVS bi se značajno smanjile. Za svoje eksperimente oni su koristili LDL, izolovan iz uzoraka ljudske krvi u koji su dodavali јоnе bakra, da bi njima započeli lanac reakcija slobodnih radikalа. Joni bakra, kao i gvožđa, vrše katalizu reakcija koje napadaju dvostruku vezu u LDL-u i kradu jedan elektron, tako ga menjaju i radikalizuju. Jednom kada je ova reakcija роčеla, ona se širi sa molekula na molekul LDL-a kroz samo produžavajuću kaskadu, kojom svaki oštećeni molekul oštećuje sledeći. Jedna grupa testova izvođena je tokom dva perioda, 6 sati i 24 sata, posle čega је inkubirana mešavina zamrznuta da bi se zaustavila reakcija. U različitim serijama testova, biljni suplementi, vitamini C, E i probukol su dodavani ројеdinačno, da bi se testirali sadržaji LDL-a i jona bakra. Ove supstance su takođe dodavane da bi se testirao sastav LDL-a bez jona bakra. Različito је dodavano da bi se testirao sastav posle nultog sata (0), posle 1,5 sati i posle 3,5 sati, a inkubacija је nastavljana do celih 24 h. Као eksperimentalna kontrola, kontrolisan je sastav u paralelnim sadržajima koji nisu sadržavali antioksidansne supstance.  Као što se i očekivalo, vitamini C i E, probukol i MAK, prevenirali su radikalizaciju LDL -а, ako su dodavani u nultom trenutku. Ako su dodavani posle 1,5 do 3,5 sata, zaustavljeni su tokovi lanca procesa slobodnih radikala.

Sve ovo prikazano u ovom tekstu odnosi se samo na neka oboljenja kao primere korišćene u istraživanjima (udžbenik Savremene Ayurvedske, tradicionale, moderne, naučne i prirodne medicine).

Naravno postoji još mnogo sličnih istraživanja na slične teme i oboljenja kao što su dejstva pojedinih biljaka i njihovih aktivnih sastojaka kao npr. kurkume i kurkumina, ašvagande, gugulua, đumbira, celera, rena i raznog začinskog i lekovitog bilja koje autohtono postoji na području na kome mi živimo. Primeri za to su mnogobrojni, npr. sremuš, hajduška trava, divizma, seme celera i dr.

O nekima od njih govorićemo u nekom od sledećih tekstova.

 

Autor:

Dr Jovan Lemić

Uzeto, sabrano i citirano iz udžbenika Savremene Ayurvedske, tradicionalne, moderne, naučne i prirodne medicine.

 

Celulit problem

7 najčešćih mitova o celulitu

Koliko puta ste samo kupili kremu protiv celulita, zatim menjali proizvođača u nadi da je neka druga efikasnija?

Toliko potrošenog vremena i novca za neke golim okom jedva primetne kratkotrajne rezultate. Vreme je da lošim iskustvima dođe kraj!

Pre nego što razjasnimo mitove o celulitu, neophodno je informisati se o celulitu! Šta je celulit? Kako nastaje? I na koji način se može ukloniti trajno?

Celulit je deformitet, uglavnom izražen kod žena, nagomilan ispod kože sastavljen od masti i toksina, koji je nastao usled slabljenja vezivnog tkiva. Glavni uzročnici celulita jesu loša ishrana, fizička neaktivnost i stres. S obzirom da celulit nastaje IZNUTRA, neophodno ga je na taj način i ukloniti.

Dakle, sve vreme ste se uzaludno umotavali u folije sa kafom, potrošili dosta novca na masaže, kreme i slične preparate i metode koje deluju privremeno SPOLJA.

Pre nego što se upustite u ponovnu bitku sa celulitom, neophodno je da pročitate sledeće mitove o celulitu:

1. Celulit se može potpuno ukloniti anticelulit kremama i gelovima

Nažalost nije moguće. Zaista bi bilo divno kada biste mogli da namažete kremu koja će kao čarobni štapić da ukloni sve te masne naslage u predelu zadnjice, bokova i butina. Kreme i gelovi daju samo privremeni efekat zatezanja spoljnih slojeva kože i to u slučaju da je Vaš celulit u početnoj fazi. Ono što ovakvi proizvodi mogu da stvore je samo kratkotrajna iluzija glatke kože.

2. Kardio je najbolji saveznik u borbi protiv celulita

Nažalost moraćete da siđete sa trake! Trčanje i druge vrste kardio treninga mogu da pomognu u fazi skidanja kilograma, što može da zamaskira izgled celulita, ali ne i da ga ukloni! Kardiom ćete samo smanjiti mišićnu masu, a oni će i dalje ostati opušteni. Da biste se oslobodili celulita neophodno je da izgradite i ojačate mišićnu masu!

3. Celulit nastaje zbog gena

Ovo svakako nije istina! Ako 95% žena na ovoj planeti ima celulit, to bi značilo da sve one imaju ”loše” gene? Ne verujem da Vam je laknulo kad ste ovo pročitale, jer više nećete moći da krivite ”lošu genetiku” već loš način života – koji je Vaš izbor! Loš način života je upravo okidač za aktivaciju ”loših” gena.

4. Celulit je rezultat gojaznosti

Još jedna neistina! Čak i mršave žene imaju celulit. I na ovom primeru možemo da zaključimo da genetika nema nikakve veze sa tim! Menjajte lose životne navike!

5. Agresivne metode poput Mezoterapije uklanjaju celulit 100%

Pogrešno! Većina ovih metoda su bolne i zahtevaju više od 10 tretmana da bi se primetio bilo kakav rezultat. Opet, efikasniji je kod osoba bez viška kilograma, a svakako je neophodno ponavljati postupak kako bi se rezultati održali. Pritom, postoje brojni rizici kojima se nesvesno izlažete prilikom ovakvih tretmana. Dakle, prinudni život pod iglom svakako nije rešenje.

6. Masažom se može razgraditi celulit

Iako masaže poboljšavju cirkulaciju, koja je važan faktor u otklanjanju celulita, sama masaža neće rešiti problem celulita. Masažom postižete isti efekat kao sa kremama i gelovima, možete smanjiti obim butina, ali celulit se povući neće. Masaža može biti bolna ukoliko je celulit u kasnijoj fazi i nakon nje mogu ostati modrice.

7. Ne postoji rešenje za celulit

Sjajne vesti! Postoji, i tu se opet vraćamo na princip delovanja iznutra koji je već u prethodnom tekstu spomenut.
Celulit je, na duge staze, moguće pobediti isključivo promenom ishrane, vežbama i minimiziranjem stresa. I tu postoji mnogo zabluda i mitova koje smo detaljno pokrili u besplatnim anticelulit vodičima koje dobijate uz SlimAktiv Pro. Na kraće staze, postoji lakši način da se prirodno rešite celulita, to rešenje nudimo kroz SlimAktiv Pro anticelulit kapsule, koje celulit rešavaju iznutra, a ne spolja.
Vreme je da investirate u zdravlje i okrenete se ka prirodnim anticelulit formulama za oralnu upotrebu, fizičkoj aktivnosti i zdravoj ishrani! Promenite strategiju, pobedite stres i rešite problem sa celulitom, tako što ćete ga saseći u korenu tamo gde i nastaje – IZNUTRA!

 

***

Istine i zablude oko mezoterapije

Mezoterapija za uklanjanje celulita – za ili protiv?

Da li ste ikada razmišljali o potencijalnim neželjenim efektima popularnih tretmana pre nego što obavite isti?

Pokušali ste razne varijante, potrošili ogromnu sumu novca i vremena, a krajnji rezultat nije bio trajni gubitak celulita. Pre nego što se odlučite za bilo kakav poduhvat u borbi protiv celulita, neophodno je da se informišete o samom postupku, mogućim kontra efektima i kvalifikacijama osobe koja će izvršiti tretman.

Mezoterapiju je u medicini prvi primenio francuski dr Mišel Pistor kao tehniku ubrizgavanja leka u blizini obolelog mesta radi regeneracije. Ubrzo je Mezoterapija stekla popularnost kao estetski tretman za uklanjanje celulita, bora, strija, kapilara i sl. Sam postupak podrazumeva ubrizgavanje različitih supstanci mikroubodima u površinske slojeve problematičnih regija na telu. Međutim, Mezoterapija u slučaju celulita nije ni najpouzdanije, a ni trajno rešenje.

Mnoge studije su potvrdile da je celulit produkt loše ishrane, neaktivnosti i stresa. S obzirom da celulit nastaje unutar Vašeg tela, a ne na površini jasno je da je jedino rešenje pobediti ga tamo gde on i nastaje – ‘’iznutra’’.

Na osnovu toga, jasno Vam je da Mezoterapija nije trajno, a ni najbezbednije rešenje u borbi protiv celulita, a svaka žena želi da ga se trajno otarasi, zar ne?

Zašto biste se podvrgnuli bolnim, neproverenim, skupim metodama čiji se efekat poništi ubrzo nakon prestanka sa tretmanima kada se možete osloniti na prirodu.

Promenite ishranu, uvedite kratke dnevne sportske aktivnosti ili se opredelite za proverene, klinički ispitane formule na bazi prirodnih sastojaka koje se konzumiraju oralno. Jedan od takvih proizvoda na našem tržištu je SlimAktivPro koji je doživeo veliku popularnost u nutricionističkim krugovima za vrlo kratko vreme zato što je 100% prirodno, a pritom i efikasno rešenje u borbi protiv celulita.

Mezoterapija za uklanjanje celulita – za ili protiv?

Ukoliko se ipak odlučite za Mezoterapiju kao privremeno rešenje, morate da znate da ovaj tretman ne funkcioniše kod svih i da postoje šanse za manifestaciju brojnih neželjenih reakcija. Ovo su samo neke od mnogih stvari koje morate da znate o Mezoterapiji pre nego što ‘’odete pod iglu’’:

1. Mezoterapija nema isti efekat na sve žene

Mezoterapija ne funkcioniše isto kod svih! Ukoliko imate naglašene obline i višak masnih naslaga, Mezoterapija neće napraviti nikakav značajan pomak u redukovanju celulita. Iako je ‘’dubinska’’ važi za terapiju koja pomaže u lakšim slučajevima.

2. Da li zdravstveno stanje utiče na efekat Mezoterapije?

Pre nego što otpočnete tretman trebalo bi da proverite krvnu sliku i da stavite do znanja osobi koja obavlja tretman Vaše zdravstveno stanje ili da napomenete ukoliko ste pod terapijom i pijete lekove. Najbolje je da se 7 dana pred tretman ne konzumiraju nikakvi lekovi.

3. Koliko traje postupak Mezoterapije i da li postoji opasnost od tragova na telu?

Postupak je bolan i traje do sat vremena i čak nakon nakon nedelju dana vrlo često mogu ostati modrice od uboda ili može doći do pucanja kapilara prilikom razgradnje masnih naslaga.

4. Da li je bezbedno raditi Mezoterapiju u kozmetičkim salonima?

U svetu ovu metodu obavljaju isključivo obučeni dermatolozi! Međutim kod nas ova oblast nije regulisana, pa se ovaj postupak često obavlja po kozmetičkim salonima od strane nedovoljno kvalifikovanog osoblja.

5. Koje su moguće neželjene reakcije nakon Mezoterapije?

Neželjena dejstva zbog nepodnošenja supstance su širokog spektra od crvenila, pigmentacije, osipa, infekcija do hroničnih upala praćenih gnojenjem i stvaranjem zadebljanja.

U ovim slučajevima neophodno je lečenje antibioticima, pa čak i primena sistemskih kortikosteroida za koje znamo da mogu imati nepovoljne posledice za pacijenta.

Na vama je da prosudite za šta ćete se opredeliti. Mi glasamo za bezbolna rešenja na bazi prirodnih sastojaka koja će vam uštedeti vreme i novac, a da se pritom Vaše telo i organizam ne izlažu bespotrebnom riziku.

 

Lose navike u ishrani

6 loših navika zbog kojih imamo celulit

Gojaznost je postala globalni problem. Sa ubrzanim životom došlo je i ubrzano i usputno konzumiranje hrane. Istom brzinom došao je i celulit kao posledica. Kada biste sabrali sve vreme i novac koji ste potrošili tražeći idealno rešenje u borbi protiv viška kilograma i celulita shvatili biste da ste uzaludno potrošili jedno letovanje na Kubi.

Pre nego što se ponovo upustite u bitku sa celulitom, morate da znate jednu stvar: on može da se pobedi, ali ne na one načine na koje ste do sada pokušavali! Da biste razumeli o čemu Vam govorimo neophodno je da prethodno prestanete da krivite genetiku i preuzmete odgovornost za uzrokovanje celulita.

Želite na duge staze da pobedite celulit? Evo od čega treba da se oprostite na tom putu:

1. Loša i neredovna ishrana

Preskakanje doručka i izgladnjivanje svakako nisu Vaši saveznici u borbi protiv celulita. Time što preskačete obroke i što se izgladnjujete postižete to da se celulit nagomilava. Takođe oscilacije u težini dovode do gubitka elastičnosti kože, pa zbog toga celulit postaje vidljiviji.

Namirnice koje sadrže šećer, so, rafinisana ulja, belo brašno i prerađene mesne proizvode, koje se svakodnevno koriste, treba potpuno izbaciti iz ishrane i naći adekvatnu zamenu.

Jedan od najodgovornijih aktera u formiranju celulita je upravo so! So zadržava vodu u organizmu, podstiče grupisanje i zadržavanje toksina u određenim regijama tela.

Osim soli, odgovoran je i šećer koji izaziva insulinski skok koji utiče na stvaranje masnog tkiva i upalnih procesa, zbog čega celulit može biti bolan na dodir u kasnijim fazama.

Verovatno se pitate šta onda jesti ako su sve te stvari toliko loše po naše celokupno zdravlje. Odgovor nije da gladujete, već da nađete adekvatne zdrave alternative za namirnice koje doprinose stvaranju celulita.

2. Fizička neaktivnost

Sa godinama stari i mišićno tkivo! Upravo zbog toga neohodno je da uvedete aktivnosti kako biste se zategli i ojačali mišiće. Kardio će doprineti gubitku kilograma, ali ne i oblikovanju tela i jačanju mišićne mase. Stoga je neophodno da ubacite kratke vežbe snage kako biste preuzeli vođstvo u takmičenju sa celulitom.

3. Cigarete

Pušenje slabi vezivno tkivo i cirkulaciju, time se stvaraju idealni uslovi za zadržavanje vode i taloženje masnoća ispod kože, što direktno dovodi do vidljivih simptoma celulita.

4. Preterano uska garderoba

Preterano uska garderoba i steznici mogu dovesti do usporavanja krvotoka i limfne drenaže zbog velikog pritiska, i na taj način, dovesti do pogoršanja stanja celulita.

5. Stres

Hormon kortizol, tj. hormon stresa, odgovoran je za deponovanje masti u predelima butina,kukova, stomaka i zadnjice. Ovaj hormon izaziva nezaustavljivu želju za svim pogrešnim stvarima i svojom pojavom izaziva alarmantno stanje u celom organizmu. Nemoguće je eliminisati uzročnike stresa, ali svakako njegov uticaj na Vaš organizam je moguće neutralisati. Rešenje je promena loših navika, zdrava ishrana i kvalitetan san.

6. Konzumacija alkoholnih pića

Alkoholna pića se zbog velike koncentracije toksina i kalorijske vrednosti takođe nalaze na crnoj listi. Svojim dejstvom utiču na oštećenje mišićne mase i otežavaju apsorpciju vitamina C, cinka i kalcijuma, te poništavaju njihov učinak na deponovane masti.

Na osnovu svega navedenog, jasno je da znak jednakosti postoji između celulita i loših životnih navika. Naravno, nije baš tako prosto preko noći potpuno promeniti svoj način života – a i nije to jedini razlog zašto nastaje celulit.

Postoje i faktori koji nisu pod našom kontrolom, te je lako izgubiti motivaciju i iznova kriviti sebe. Uz SlimAktiv Pro anticelulit kapsule, prvo potpuno prirodno rešenje koje deluje iznutra, sastavili smo i kompletan anticelulit program. Ovaj anticelulit program će Vam pomoći da se otarasite loših navika i bez rigoroznih dijeta održite postignute rezultate nakon korišćenja kapsula. Uz SlimAktiv Pro recite zbogom celulitu!

 

***

Zdrave namirnice za celulit

5 namirnica koje pomažu u borbi protiv celulita

Jedan od najvećih problema pripadnica lepšeg pola je pomorandžina kora odnosno celulit, sa kojim se bore čak i one koje nemaju problema sa viškom kilograma.

Nije važno kako ga definišemo, celulit nikada nije pozitivna stvar. Nastaje kada se masne ćelije pojave odmah ispod tkiva kože, stvarajući teksturu koja je svima prava noćna mora. Neadekvatna ishrana bogata visokokaloričnim namirnicama jedan je od glavnih uzroka nastanka celulita.

Grčki filozof i lekar Hipokrat zaslužan je za širenje ideje o upotrebi zdravih namirnica. O tome govori i njegova poznata izreka: “Neka tvoja hrana bude tvoj lek, a tvoj lek neka bude tvoja hrana”.

Otkrivamo 5 namirnica koje pomažu u borbi protiv pomorandžine kore i uz pomoć kojih ćete se približiti svojoj idealnoj liniji.

1. Ovsena kaša

Jedna činija ovsene kaše odličan je izbor za početak dana. Istraživanja su pokazala da ovakav doručak pomaže da se kasnije tokom dana unese mnogo manja količina kalorija. Ovas je izvor proteina i vlakana koji su poznati po tome da stvaraju osećaj sitosti. Vlakna u ovsenoj kaši pomažu da se toksini eliminišu, kao i celulit. Ovas je, takođe, bogat vitaminom B i cinkom.

2. Borovnice

Jedna od najzdravijih namirnica jesu borovnice i preporučuju se svima koji se bore sa celulitom. Ovaj poznati antioksidant pomaže organizmu tako što neutrališe one enzime koji su poznati po tome što uništavaju vezivno tkivo. Borovnice su veoma bogate vitaminom C i imaju visok nivo vitamina E.

3. Čili papričice

Ukoliko ste ljubitelj ljute hrane, obradovaće vas činjenica da su ljute papričice koristan saveznik u borbi protiv celulita. One ubrzavaju metabolizam i do 25% nakon konzumiranja. Osim toga, papričice su bogate vitaminom B6 koji regeneriše vezivno tkivo.

4. Semenke suncokreta

Semenke suncokreta su pune hranljivih materija i uspešno eliminišu celulit. Imaju dosta vitamina E, a bogate su i kalijumom i cinkom. Dobar su izvor selena jer jedna šolja semenki suncokreta obezbeđuje više od trećine preporučenog dnevnog unosa ovog minerala. Ove semenke su bogate vitaminom B6 koji je dobar u borbi protiv celulita. Takođe, on je prirodan diuretik pa izbacuje višak vode. Zato, uključite semenke suncokreta, ali u umerenim količinama da ne biste uneli višak kalorija u organizam.

5. Crna cokolada

Ne morate više da žrtvujete omiljeni slatkiš kako biste bile mršave. Prirodni kakao pun je antioksidansa, koji pospešuje razgradnju celulita. Crna čokolada bogata je kalijumom, magnezijumom i gvožđem. Dnevna preporučena doza je jedno malo rebro cokolade sa 80% kakaa.

 

***

Anticelulit masaza

ANTICELULIT MASAŽA

Kao što vam je verovatno poznato, problem sa celulitom ima velika većina ženske populacije. Do nastanka celulita dolazi usled nagomilavanja masnoće ispod kože usled čega vezivno tkivo slabi.

Naravno, najbitniji faktor u borbi protiv celulita, jeste promena nezdravog načina života. To podrazumeva da se eliminišu ili promene svi uzročnici nastanka celulita. Dva najbitnija faktora su neadekvatna ishrana i nedovoljna fizička aktivnost. Pored promene loših životnih navika na smanjenje celulita se može uticati i na druge načine.

Jedna od metoda o kojoj se najčešće govori je anticelulit masaža. Njen cilj je rastresanje kože i potkožnog tkiva i podsticanje pojačane cirkulacije u njima. Ipak, imajmo na umu da univerzalnog rešenja nema, jer je svaki celulit priča za sebe. Isto tako, cene anticelulit masaža i iskustva ljudi koji su radili anticelulit masaže su vrlo različita.

Anticelulit masaža

Evo šta okvirno treba znati pre nego što se odlučite za neku vrstu anticelulit masaže:

Vakum masaža

Zasniva se na radijalnoj endotermalnoj terapiji koja je zasnovana na vakuumu. Vakuumom se šire krvni sudovi i ubrzava vertikalna cirkulacija.

Ovom metodom dolazi do poboljšanja dotoka krvi i kiseonika, i to za posledicu ima razmenu materija na lokalnom nivou a vezivno tkivo postaje još elastičnije. Povećana elastičnost vezivnog tkiva dovodi do eliminisanja viška tečnosti i štetnih metabolita.

Trajanje jedne serije je 10 dana uzastopce. Potrebno je izvesti minimum tri serije. Serija od 10 tretmana (jedan tretman traje 30 min) iznosi oko 7000 din.

Ultrazvučna masaža

Ultrazvučni talasi prodiru kroz kožu i deluju na masne ćelije u potkožnom tkivu. Talasi deluju samo na masne ćelije dok koža, krvni sudovi, nervi i mišići ostaju netaknuti.

Ultrazvučni talasi povećavaju propustljivost ćelijske membrane pa masnoća izlazi u međućelijski prostor i razlaže se na glicerol i masne kiseline. Ova metoda se izvodi pomoću ultrazvučne sonde koja uz pomoć gela klizi niz tretirani deo tela.

Serija od 10 tretmana u trajanju od 30 minuta košta oko 9000 dinara. Potrebno je minimum 20 tretmana odnosno 2 serije.

Elektrostimulacija mišića

Miostimulacija ili elektrostimulacija mišića je metoda koja se zasniva na primeni specijalnih niskofrekventnih mikrostruja. Kao provodnici se koriste kaiševi koji se postavljaju direktno na telo u nekim salonima se koriste i fleksibilne pločice, umesto kaiševa, ili elektrode koje se pričvršuju na kožu.

Miostimulacija se sporvodi pomoću aparata koji izaziva kontrakcije mišića putem elektrotalasa. Deluje na sagorevanje lipocita koji su zapravo masne ćelije i utiče na jačanje mišića, razgradnju celulita, ubrzava se metabolizam i jača se vezivno tkivo.

Serija od 10 tretmana u trajanju od 30 minuta košta oko 6000 dinara. Uglavnom je potrebno minimum 15 tretmana.

Treba imati na umu da je anticelulit masaža samo jedna karika u lancu i da nije magična odnosno da će rezultati biti vidljivi samo ukoliko se ispoštuju svi saveti stručnjaka. Sama masaža nije dovoljna, ali uz adekvatnu i umerenu ishranu, uz unošenje minimum litra i po vode dnevno i odgovarajuću fizičku aktivnost celulit će se vidno smanjiti.

Nažalost, još jedna činjenica nikako ne ide u prilog anticelulit masaži, a to je cena tretmana. Obzirom da masaža ne rešava problem celulita dugoročno nameće se pitanje o svrsishodnosti plaćanja skupih, a neretko i bolnih tretmana.

U tom pogledu upotreba SlimAktiv Pro anticelulit kapsula je ekonomičnije, lakše i efikasnije rešenje u borbi protiv celulita, a rezultati mogu i duže da traju ukoliko kroz besplatne anticelulit vodiče održite postignuto stanje i time maksimalno usporite vraćanje celulita.

 

Anticelulit vezbe

4 najefikasnije anticelulit vežbe

Nažalost, neaktivnošću vremenom slabi jačina mišićnog tkiva, te se stvara idealna podloga za formiranje celulita. Celulit nema veze sa telesnom masom, stoga žene sa idealnom kilažom biju istu bitku kao i one sa viškom kilograma.

Jasno Vam je da svi čajevi, kreme, gipsane bermude, masaže i ostale metode imaju kratkotrajan efekat, jer deluju spolja. Bitno je delovati direktno na jezgro problema! Fizičkom aktivnošću, promenom ishrane i prirodnim oralnim anticelulit formulama na biljnoj bazi možete dovesti Vaše telo u idealno stanje. Promenom načina ishrane i fizičkim aktivnostima, možete postići neverovatne rezultate za manje od mesec dana.

Teorije

Postoje brojne teorije koje tvrde da je najveći krivac za celulit upravo stres. Vežbanjem se telo oslobađa stresa, a samim tim i celulita. Što je najvažnije doprinosi da se posle napornog dana osećate rasterećeno i zadovoljno.

Pre nego što počnete da vežbate neophodno je da znate da trčanje i druge kardio aktivnosti nisu najbolje rešenje u borbi protiv celulita. Zapitajte se da li ste ikada videli celulit i izražen mišić u istom kadru! Naravno da niste! Da biste se rešili celulita neophodno je da jačate mišićnu masu, a ne da radite na njenom smanjenju. Dakle, ukoliko radite isključivo kardio trening vreme je da uključite vežbe snage.

Anticelulit vežbe

Narednih par vežbi direktno pogađaju rizične regije i jačaju određene grupe mišića. Dovoljno je da ih svakodnevno primenjujete kod kuće, koliko god da Vam vreme to dozvoljava. Bitno je samo da ne odustanete i da Vam to postane deo dnevne rutine.

1. Čučnjevi

Kreće se iz raskoračnog stava tako što savijamo noge u kolenima dok su stopala postavljena u stranu. Bitno je da kolena budu u visini nožnih prstiju. Lagano se spustite u duboki polučučanj. U tom položaju zadržite se par sekundi i vratite se u početni položaj. Ponovite vežbu 10 puta.

2. Iskoraci

Iskoračite jednom nogom, savijte je u kolenu i spuštajte se lagano ka podlozi na nekoliko milimetara od poda. Zadržite se par sekundi i vratite u početni položaj. Vežbu ponovite 10 puta, a zatim promenite nogu.

3. Most

Lezite na leđa, ruke postavite pored tela, noge savijte u kolenima. Zatim prebacite stopalo preko kolena druge noge. Podignite lagano karlicu, stegnite trbušne i mišiće zadnjice. Zadržite se u tom položaju par sekundi i lagano se spustite na podlogu. Zatim promenite nogu. Vežba se radi u seriji od 10 ponavljanja.

4. Podizanje jedne noge

Lezite na pod i savijte koleno jedne noge, dok druga noga ostaje ispravljena. Vaša ispravljena noga treba da bude u ravni sa savijenom levom nogom. Stegnite stomačne mišiće i mišiće zadnjice, zatim podignite kukove dok telo ne formira pravu liniju. Noga koja je savijena treba da ostane u tom položaju. Zadržite par sekundi. Spustite se u početni položaj. Promenite nogu. Vežbu ponovite 10 puta.

Ovih par jednostavnih vežbi čak zahtevaju manje vremena od anticelulit krema i tretmana. Dodatno ne opterećuju budžet i možete ih raditi kod kuće bez ikakave posebne opreme.

Rezultati će biti zagarantovani i dugotrajni .

 

***