Heliko bakterija kao uzročnik gastritisa i peptičkog ulkusa

Heliko bakterija kao uzročnik gastritisa i peptičkog ulkusa

Ranije, smatralo se da su za gastritis i pojaču čireva na želucu i dvanaestopalačnom crevu odgovorni faktori kao što su pušenje i stres, da bi početkom osamdesetih godina prošlog veka Beri Maršal i Robin Waren otkrili pravog uzročnika.

U pitanju je heliko bakterija, jedan od brojnih mikroorganizama koji se iz spoljašnje sredine nastanjuje u čovekovom organizmu gde može da miruje čitav njegov životni vek ili da se aktivira.

Svojim ponašanjem heliko bakterija može ozbiljno da ugrozi čitav sistem organa za varenje, ali su ipak dostupna brojna sredstva za njeno tretiranje i mnoga od njih potiču iz prirode.

ŠTA JE HELIKO BAKTERIJA

Helicobacter Pylori ili heliko bakterija predstavlja gram negativnu bakteriju spiralnog oblika koja prodire u ljudski organizam iz spoljašnjosti, a nastanjuje se u sklopu digestivnog trakta.

Njoj uopšte ne smeta kisela sredina, jer se lako adaptira, a još lakše menja okruženje u kom obitava u svoju korist.

Ona ispušta toksične produkte kao što je citoksin i negativno utiče na sluzokožu želuca i creva.

Prelazak mikoroorganizma Helicobacter Pylori iz stanja mirovanja u aktivno razmnožavanje i delovanje uglavnom počinje stvaranjem upalnog procesa u sklopu digestivnog trakta.

Smatra se da čak dve trećine ljudske populacije u sebi nosi heliko bakteriju.

Deo zaraženih nije svestan prisustva ovog mikroogranizma u sebi, a ostali pak osećaju simptome infekcije i poremećaja rada organa zaduženih za varenje unete hrane.

KAKO ZDRAVA OSOBA MOŽE DA SE INFICIRA?

Smatra se da pacijenti sa Helicobacter Pylori infekcijom dolaze u dodir sa samom bakterijom u najranijem detinjstvu putem prljavih ruku.

Vaš digestivni trakt na nekoliko načina može postati novi dom heliko bakterije.

Život u nehigijenskim uslovima i kontakt sa kontaminiranom hranom i vodom predstavljaju najčešći vid kontakta sa ovim mikroorganizmom.

Moguć je i prenos sa osobe na osobu i to uglavnom putem pljuvačke i fekalija.

I izmet životinja može da sadrži heliko bakteriju.

HELIKO BAKTERIJA KAO UZROČNIK GASTRITISA I PEPTIČKOG ULKUSA

Helicobacter Pylori je odgovorna za postojanje 90% čireva na dvanaestopalačnom crevu i želucu, kao i 80% slučajeva gastritisa.

Pre nego što je ovaj mikroorganizam otkriven, medicinski stručnjaci su bili ubeđeni da hroničan stres, duvanski dim i loša ishrana uzrokuju ovakva oboljenja, da bi se na kraju utvrdilo da ovi faktori zapravo komplikuju bolest koja je već otpočela da se razvija delovanjem heliko bakterije.

Gastritis nastaje nakon upale ugrožene sluzokože. Dolazi do promena u sastavu tkiva koje čini sluzokožu i gube se ćelije koje imaju zaštitnu ulogu.

Netretiran gastritis može uticati da takve ćelije postanu kancerogene i da se vremenom pojavi rak.

U zavisnosti od uzročnika, postoje tri tipa gastritisa.

Tip B izaziva upravo Helicobacter Pylori i on je najdominantniji kod pacijenata.

Ostala dva tipa su gastritis u formi autoimunog oboljenja (tip A) i gastritis koji potiče usled delovanja hemijskih iritanata (tip C).

Javljanjem peptičkog ulkusa prethodi dugoročno stvaranje oštećenja na sluzokoži želuca i creva od strane heliko bakterije.

Ispuštaju se manje količine želudačne kiseline koja nagrizanjem osetljivog tkiva dovodi do formiranja otvorene rane, koja je poznata kao čir ili peptički ulkus.

Sluzokoža inače ima zaštitnu ulogu protiv kiseline i njeno probijanje dovodi do pojave oštećenja.

Bol koji prati čir može biti različitog inteziteta i trajati od nekoliko minuta do nekoliko sati.

Veoma je specifičan i širi se od abdomena ka vratu i nazad do pupka kroz kičmu.

SIMPTOMI KOJI UKAZUJU NA POSTOJANJE HELIKO BAKTERIJE

Ova bakterija ne mora da remeti zdravlje zaražene osobe i često je njeno prisustvo asimptomatsko.

Većina slučajeva je upravo ovakva, a heliko bakterija ne mora uopšte ni da izazove bilo kakve znakove infekcije i upale do kraja životnog veka organizma u kojem boravi.

Još uvek nije sa sigurnošću utvrđeno zbog čega se ovo dešava i zašto neki ljudi trpe tegobe, a neki ne.

Ukoliko su simptomi prisutni, kao najčešći izdvajaju se upravo promene vezane za rad sistema organa za varenje u vidu nadutosti, grčeva, abdominalnih bolova i gasova.

Neretko, dolazi do mučnine i povraćanja želudačnog sadržaja.

Tokom vremena, nastupaju malaksalost i smanjenje apetita.

Broj leukocita ima tendenciju opadanja.

Dolazi do promena u stolici, koja može biti ređa i tamnija nego inače.

Pacijenti imaju probleme i sa gorušicom i lošim zadahom.

TEST NA HELIKO BAKTERIJU

Ukoliko sumnjate da u Vašem slučaju poremećaj varenja, promene u stolici i neprijatan osećaj u predelu abdomena izaziva upravo heliko bakterija, možete se testirati i proveriti.

Vaš lekar će svakako, radi određivanja tačne dijagnoze, zatražiti test na heliko bakteriju.

Laboratorijska provera uzorka krvi i stolice utvrdiće moguće prisustvo bakterije.

Postoji još jedna opcija, a to je izdisajni test koji funkcioniše tako što pacijent pije ureu, ona se u telu razlaže na amonijak i ugljen-dioksid, a ugljen-dioksid se dalje izbacuje putem izdaha.

Izdahnuta količina tog ugljen-dioksida će se izmeriti i poslužiti kao dokaz postojanja heliko bakterije u organizmu.

 


U saradnji sa sajtom www.prirodnolecenje.com obezbedili smo Vam

BESPLATAN primerak E-knjige

7 prirodnih namirnica koje se preporučuju za borbu protiv Heliko bakterije

KLIKNITE OVDE ZA PREUZIMANJE

helikobakterija-baner-small


TRETIRANJE HELIKO BAKTERIJE PRIRODNIM PUTEM

Vaš lekar će Vam verovatno odrediti medikamente koje treba da koristite da bi se oporavili, a njih možete slobodno kombinovati sa darovima iz prirode koji su delotvorni u suzbijanju infekcije izazvane heliko bakterijom.

Svi oni provereno pomažu u ublažavanju simptoma koji se javljaju sa aktivnošću ovog mikroorganizma i mogu se naći u bilo kom supermarketu ili prodavnici zdrave hrane.

Kao vrlo efektivni pokazali su se:

1. ZELENI ČAJ je dragocen kod tretiranja heliko bakterije

Sadrži vrlo korisne hranljive materije i snažne antioksidante koji su dragoceni kod tretiranja heliko bakterije.

Unos ovog čaja ublažiće postojeću upalu i smanjiti količinu bakterija u digestivnom traktu.

Takođe, smanjuje se verovatnoća da će doći do hroničnog oblika gastritisa ili formiranja peptičkog ulcera.

Kašičicu mešavine čaja sipajte u cediljku koju ćete staviti na šolju. Preliti sa 200ml prokuvane, vruće vode. Nakon tri minute sklonite cediljku i konzumirajte topli napitak. Piti 2-3 doze dnevno.

2. RIBIZLA pomaže organizmu da se izbori protiv Heliko bakterije

Prepuna je vitamina C koji jača imunitet i pomaže organizmu da se izbori protiv postojeće infekcije.

Sprečava stvaranje većih oštećenja na sluzokoži creva i želuca za koje je odgovorna heliko bakterija, a takođe zaustavlja aktivnost samog mikroorganizma.

Efekti ribizle primećeni su i u slučajevima kada je bakterija postala otporna na antibiotike.

Svakog dana izmiksujte u blenderu čašu svežih ili zamrznutih plodova ribizle, pola jabuke i malo kurkume u prahu. Piti između dva obroka.

3. BELI LUK se često primenjuje za tretiranje heliko bakterije

Ima značajno antibakterijsko delovanje zahvaljujući aktivnom sastojku alicinu, a smatra se i najjačim prirodnim antibiotikom.

Zbog toga, često se primenjuje za tretiranje heliko bakterije.

Naučna istraživanja su dokazala da korišćenje čenova belog luka smanjuje verovatnoću da će se javiti čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu kod pacijenata sa heliko bakterijom, kao i druge komplikacije.

Koristite beli luk u svakodnevnoj ishrani kao dodatak jelima. Najbolje bi bilo da ga dodajete svežeg i ispasiranog u salate.

4. JABUKOVO SIRĆE održava kiselost sredine

Održava kiselost sredine u kojoj heliko bakterija neće moći normalno da se razmnožava, niti da funkcioniše.

Ne postoji još naučnih potvrda o efektima jabukovog sirćeta na heliko bakteriju, ali mnogi pacijenti su uvereni da im je upravo ovakav metod pružio olakšanje.

Njegovo antibakterijsko delovanje je, doduše, neosporno i može biti od velike koristi.

2-3 puta dnevno popijte rastvor koji ćete napraviti od 200ml mlake vode i kašičice kvalitetnog jabukovog sirćeta.

5 KOKOSOVO ULJE dokazano ubija heliko bakteriju

Dokazano ubija heliko bakteriju i pomaže pri borbi protiv uporne i neprijatne infekcije koju ona izaziva.

Masne kiseline koje se nalaze u sastavu ovog ulja uništavaju ćelijsku membranu mikroorganizma i tako ga uspešno eliminiše.

Pomažu u jačanju imunološkog sistema i sprečavaju dalja oštećenja na sluzokoži organa digestivnog trakta.

Kokosovo ulje smanjuje postojeću upalu, a sa njom i bolove i ostale neprijatnosti koje se mogu osetiti u predelu abdomena.

Svakog dana pojedite 3 kašike kokosovog ulja – po kašiku pola sata pre svakog glavnog obroka.

ISHRANA ZA OSOBE SA HELIKO BAKTERIJOM

Izvori probiotika, poput kefira i jogurta, vratiće normalan balans crevne flore i dosta pomoći u tretiranju heliko bakterije.

Varenje će ubrzati i olakšati hrana sa visokim sadržajem vlakana.

Preporučuju se sveže voće i povrće, čia semenke, proizvodi od integralnog brašna, živinsko i riblje meso i jaja.

Dodavanje velikih količina začina i šećera u hranu je nepoželjno.

Smanjite unos alkohola i gaziranih napitaka.

Kada je ishrana u pitanju, mnogo važnije od odabira namirnica jeste kako spremate i termički obrađujete hranu.

Poseban akcenat je na mesu, koje uvek mora biti dovoljno pečeno ili kuvano da bi se moglo bezbedno jesti.

Kupujte kod pouzdanih dobavljača, redovno čistite posuđe i podlogu za pripremu jela i takođe sprečite dodir sirove hrane sa gotovim namirnicama.

PREVENTIVNE MERE

  • Higijena je na prvom mestu. Redovno perite ruke toplom vodom i sapunom, posebno pre i nakon rukovanja hranom i posle kontakta sa životinjama.
  • Ukoliko neko iz Vaše porodice ima dijagnostikovanu infekciju, neophodno je da ima sopstveni pribor za jelo i svoju čašu. Ne zaboravite da je putem pljuvačke moguće preneti heliko bakteriju.
  • Pijte samo onu vodu koja je provereno čista. Filtrirana i kontrolisana voda ne nosi rizik od potencijalne zaraze heliko bakterijom.

ZAKLJUČAK

Borba protiv heliko bakterije nije laka, ali je pozitivan ishod nakon sprovedene terapije itekako moguć.

Neophodno je vreme da bi došlo do dobrih rezultata i da bi simptomi u potpunosti iščezli.

Ne zaboravite da redovno održavate higijenu svog tela i da pazite šta jedete i pijete.

Stručnjaci uveliko rade na vakcini koja će nas zaštiti od heliko bakterije, a do tada nam kao zaštita mogu poslužiti svest, oprez i briga o sebi.

Efikasan proizvod koji uklanja Heliko bakteriju i sve probleme koje ona izaziva, bez štetnih posledica.
Gastrolact-pakovanje
Zatvori

Gastrolact®

4.998,00 din.

Reference:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1486230/

https://academic.oup.com/jn/article/131/10/2789S/4686486

Heliko bakterija u crevima

Heliko bakterija u digestivnom traktu

Ljudsko telo svakodnevno dolazi u kontakt sa brojnim mikroorganizmima.

Mnogi od njih biraju naš organizam za stalno utočište gde ostaju u stanju mirovanja ili svojim delovanjem dovode do pojave infekcije.

Svakako jedan od najčešćih primera jeste Helicobacter pylori, a smatra se da 8 od 10 osoba u svom telu nosi ovu gram negativnu bakteriju.

Ona uglavnom napada sluzokožu želuca, dovodeći do razvoja gastritisa, ali nije neobično ni njeno prisustvo u crevima.

Ovu pojavu mogu ili ne moraju pratiti simptomi, a u svakom slučaju se može primeniti neki od brojnih i efektnih tretmana da bi se infekcija tretirala sa uspehom.

ŠTA JE HELIKO BAKTERIJA?

Heliko bakterija, originalnog naziva Helicobacter pylori, jeste vrsta mikroorganizma koji živi i razvija se u digestivnom traktu čoveka.

Nakon što aktivnost bakterije izazove simptome i ona se nastani u digestivnom traktu dolazi do infekcije.

Bakterija može obitavati u telu čoveka tokom čitavog njegovog životnog veka bez pojave bilo kakvih smetnji po zdravlje i oštećenja na tkivima organa za varenje.

Mnogi ljudi zbog toga nisu ni svesni da su zaraženi.

Postoji nekoliko načina za dijagnostikovanje heliko bakterije, a to mogu biti laboratorijski test krvi i stolice, izdisajni test ili endoskopski pregled.

 


U saradnji sa sajtom www.prirodnolecenje.com obezbedili smo Vam

BESPLATAN primerak E-knjige

7 prirodnih namirnica koje se preporučuju za borbu protiv Heliko bakterije

KLIKNITE OVDE ZA PREUZIMANJE

helikobakterija-baner-small


ŠIRENJE INFEKCIJE

Situacije u kojima je praktično nemoguće odrediti kako je do infekcije došlo nisu neobične. Takođe, naučnici treba da utvrde zašto se uopšte kod pojedinaca javlja infekcija, a kod nekih osoba infekcija miruje.

Konzumiranje kontaminirane hrane i vode je jedan od najčešćih uzročnika unosa heliko bakterije u zdrav organizam.

Neretko, do kontakta sa ovim mikroorganizmom dolazi putem prljavih ruku još u ranom detinjstvu.

Ukoliko zdrava osoba dođe u dodir sa pljuvačkom zaraženog, njegovom stolicom ili sadržajem izbačenim povraćanjem, može u svoje telo uneti heliko bakteriju.

DEJSTVO HELIKO BAKTERIJE NA CREVA

Heliko bakterija se tokom razvoja infekcije ponaša prema crevima na sličan način kao prema želucu. Ona prodire u sloj sluzokože, što dovodi do upale.

Kada je u pitanju heliko bakterija u crevima, za tretiranje infekcije lekari određuju upotrebu posebnih antibiotika u tačno propisanim dozama.

Tokom terapije, moguće je koristiti i brojne preparate i sredstva prirodnog porekla, koji se slobodno kombinuju bez pojave neželjenih efekata.

NAJČEŠĆI SIMPTOMI

Kod velikog broja ljudi, prisustvo heliko bakterije u crevima je asimptomatsko. Ona može živeti i razmnožavati se potpuno neprimetno.

Ukoliko se razvije infekcija i bakterija prodre unutar sluzokože creva, moguća je pojava simptoma poput bola u predelu abdomena, mučnine, nadutosti i gubitka apetita.

Mučnina može biti toliko jaka da se kao prateći efekat može javiti povraćanje. Pacijenti mogu osetiti malaksalost i hroničan umor.

BOLESTI CREVA KOJE SE MOGU JAVITI NAKON RAZVOJA INFEKCIJE

Helicobacter pylori je mikroorganizam koji je odgovoran za pojavu gastritisa, čira na želucu, kao i raka želuca.

Međutim postoje i druga oboljenja koja su usko povezana sa infekcijom, a zahvataju creva:

  • DUODENALNI ULKUS

Ova bolest poznata je i kao čir na dvanaestopalačnom crevu.

Čir, odnosno peptički ulcer, predstavlja ranu na sluzokoži koja obuhvata crevo. On predstavlja najčešći produkt delovanja heliko bakterije i sama infekcija je jedan od glavnih uzroka nastanka čira.

Ranije se smatralo da je za pojavu duodenalnog ulkusa odgovoran stres ili pušenje, ali su novija istraživanja pokazala da su ovo zapravo samo faktori koji stvaraju komplikacije.

Zapravo, mikroorganizam Helicobacter pylori tokom prodiranja u sluzokožu, zajedno sa kiselinom, izaziva formiranje ulkusa.

  • SINDROM IRITABILNOG KOLONA

Ovo je uobičajen poremećaj koji zahvata debelo crevo. Predstavlja kombinaciju dugotrajnih simptoma kao što su bolovi u predelu abdomena, gasovi, promene u teksturi i gustini stolice i prisustvo mukusa u stolici.

Faktori koji dovode do pojave ovog sindroma su kontrakcije mišića unutar creva, abnormalnosti kod nerava koji su locirani unutar digestivnog trakta, ali i promene u crevnoj flori i prisustvo upale.

Infekcija nastala delovanjem heliko bakterije u naprednijoj fazi je često povezana sa ovakvim tipom poremećaja.

  • RAK DEBELOG CREVA

Novije studije su utvrdile da prisustvo heliko bakterije u organizmu može u velikoj meri uvećati rizik od pojave raka debelog creva.

Među najčešćim simptomima ove opasne bolesti jesu nagle promene u teksturi, boji i gustini stolice, prisustvo krvi u stolici, abdominalni grčevi, velik gubitak telesne težine i slabost tela.

ALTERNATIVNA MEDICINA ZA HELIKO BAKTERIJU U CREVIMA

1. Laneno seme za osobe sa heliko bakterijom u crevima

LANENO SEME je prepuno nutrijenata i lako svarljivih vlakana pa se često preporučuje svima da ga češće unose u telo, a posebno pacijentima koji imaju bilo kakav problem sa digestivnim traktom.

Osobe sa heliko bakterijom u crevima će nakon konzumiranja semenki lana vrlo brzo osetiti olakšanje, a važno je da ih pre toga samelju u blenderu.

Kašiku mlevenog lanenog semena treba preliti sa 200ml ključale vode. Nakon 2 sata stajanja, procediti i uzimati po jednu supenu kašiku pre svakog glavnog obroka.

2. Čuvarkuća je izuzetno zdrava za čitav digestivni trakt

ČUVARKUĆA je biljka koja se često može videti u našim krajevima, a pored toga što je vrlo otporna, takođe je izuzetno zdrava za čitav digestivni trakt.

Osim što poboljšava varenje, čuvarkuća ublažava i simptome infekcije u crevima izazvane aktivnošću heliko bakterije nalik bolovima u predelu abdomena.

300g listića biljke je potrebno samleti i pomešati sa dve kašike kvalitetnog meda. Svako jutro uzeti po jednu kašiku pre doručka.

3. Beli luk je odlično za tretiranje heliko bakterije u crevima

BELI LUK je veoma poznat kao prirodan antibiotik i njegovo konzumiranje je dragoceno tokom tretiranja heliko bakterije u crevima.

Može se uzimati i svež i termički obrađen, a najbolje je sirove čenove ispasirati i takve uneti u organizam jer se na taj način najbrže oslobađaju aktivni sastojci poput alicina.

Uzimati kroz ishranu 1-2 čena dnevno.

4. Limunova trava za suzbijanje infekcije koju izaziva Helicobacter pylori

LIMUNOVA TRAVA poseduje antibakterijska svojstva koja su korisna kod suzbijanja infekcije koju izaziva Helicobacter pylori.

Oslobodiće Vas bolova, mučnine i uspešno će tretirati dijareju, a takođe poslužiti i kao prevencija ulkusa.

Limunovu travu koristite u formi eteričnog ulja tako što ćete inhalirati njegov miris.

Takođe možete pomešati 2-3 kapi ulja limunove trave sa kašikom kokosovog ulja i naneti dobijeno sredstvo direktno na stomak pa isprati kožu posle pola sata delovanja.

5. Kurkuma u borbi protiv uporne heliko bakterije u crevima

KURKUMA je značajna u alternativnoj medicini zbog prisustva kurkumina, aktivnog sastojka koji pozitivno deluje na ljudsko zdravlje.

Kurkumin je koristan i u borbi protiv uporne heliko bakterije u crevima. Ublažava postojeću upalu i sprečava razvoj raka.

Kašičicu ovog žutog začina u prahu sipajte u čašu toplog mleka, promešajte i odmah popijte.

Ponavljajte postupak svaki dan, uzimajte po jednu dozu, a neka tretman traje nedelju dana.

6. Maslinovo ulje ublažava simptome infekcije

MASLINOVO ULJE sadrži polifenole koji sprečavaju heliko bakteriju da dalje stvara oštećenja na sluzokoži creva i ublažava simptome infekcije.

Ulje masline, kvalitetno i hladno ceđeno, dokazano uništava i bakterije koje su postale otporne na antibiotike.

Redovno konzumiranje maslinovog ulja sprečiće i stvaranje duodenalnog ulkusa.

Svakoga dana, dodajte po jednu kašiku maslinovog ulja u omiljena jela, a posebno u salate.

ISHRANA ZA PACIJENTE SA HELIKO BAKTERIJOM

Postoji nekoliko izmena koje treba da uvedete u jelovnik da bi ubrzali tretiranje postojeće infekcije čiji je pokretač Helicobacter pylori.

Za početak, izbegavajte namirnice koje mogu dodatno iritirati osetljiva creva.

Nemojte koristiti jake začine, a tokom terapije ne konzumirajte napitke sa kofeinom (kafa, energetska pića, koka-kola, zeleni čaj, crni čaj) i alkohol.

Neka Vam kao vodič posluži mediteranski način ishrane koji obiluje dragocenim izvorima antioksidanasa i zdravih masnoća.

Antioksidansi će zaštiti tkivo creva i ostatka digestivnog trakta od oštećenja izazvanih heliko bakterijom.

Zdrave masti, poput omega-3 grupe, deluju antibakterijski i nakon unosa deluju kao protivtumorni molekuli, drastično smanjujući rizik od nastanka raka.

Oporavak će dodatno ubrzati unos probiotika, a najpoznatiji primeri su jogurt i kefir.

DODATNI SAVETI

Svaki put pre i posle jela, kao i pre i nakon pripreme hrane, obavezno operite ruke. Koristite toplu vodu i sapun.

– Nemojte jesti sumnjive namirnice, niti piti nefiltriranu vodu. Takođe, ne konzumirajte meso koje je nedovoljno termički obrađeno.

– Prestanite da pušite, jer cigarete i duvanski dim remete crevnu floru, dopuštajući štetnim mikroorganizmima da negativno deluju na čitav digestivni trakt. Ukoliko niste u mogućnosti da to učinite sami, potražite stručnu pomoć u specijalizovanim klinikama za odvikavanje.

Ako želite da se testirate na heliko bakteriju putem ispitivanja stolice i izdisajnog testa, preskočite dozu antibiotika i medikamenata koji pomažu pri tretiranju peptičkog ulcera, ukoliko ih koristite. Njihovo prisustvo u organizmu tokom sprovođenja testa može dovesti do pogrešnih rezultata.

KADA TREBA ZATRAŽITI HITNU MEDICINSKU POMOĆ?

Važno je da odmah reagujete i posetite lekara ukoliko uočite krv u sadržaju izbačenom povraćanjem ili defekacijom.

Intezivni, dugoročni i neizdrživ bol takođe zahteva momentalnu stručnu pomoć, ali i velike poteškoće pri gutanju hrane.

Razlozi za zabrinutost jesu i gubljenje svesti i problemi sa disanjem.

Ako primetite bilo koju od ovih pojava, veoma je važno da odmah reagujete i obratite se lekaru, jer dalje odlaganje može ozbiljno ugroziti Vaše zdravstveno stanje.

ZAKLJUČAK

Odmah nakon detektovanja heliko bakterije u organizmu i prepoznavanja pratećih simptoma infekcije, neophodno je što pre pristupiti tretiranju iste.

Odgovarajuća sredstva postoje i dostupna su i u apotekama i u prodavnicama zdrave hrane.

Heliko bakterija može da se kontroliše, ali neophodno je njeno dodatno izučavanje i pronalazak rešenja vezanog za preventivu.

Medicinski stručnjaci su na dobrom putu do otkrivanja vakcine.

Do tada, uz povećanu svest o higijeni i oprez prilikom konzumiranja hrane i vode, procenat zaraženih će u budućnosti značajno opasti.

Efikasan proizvod koji uklanja Heliko bakteriju i sve probleme koje ona izaziva, bez štetnih posledica.
Gastrolact-pakovanje
Zatvori

Gastrolact®

4.998,00 din.

Reference:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11902583

https://www.nature.com/articles/s41419-018-0982-2

https://www.msdmanuals.com/home/digestive-disorders/gastritis-and-peptic-ulcer-disease/helicobacter-pylori-infection

https://www.healthline.com/health/digestive-health/h-pylori-natural-treatment

prirodni lekovi za heliko bakteriju

Heliko bakterija – lečenje prirodnim putem

Kontakt čoveka sa mikroorganizmima iz spoljašnjeg sveta jeste uobičajena pojava.

Mnoge bakterije, virusi, gljivice i paraziti svoje novo utočište nalaze baš unutar ljudskog organizma, a neretko je njihovo postojanje potpuno neprimetno.

Prikriven u čoveku, taj vrlo mali organizam može da se aktivira na sebi svojstven način i izazove infekciju, odnosno pokrene razvoj određenog oboljenja.

Takva je upravo heliko bakterija, koja se ponekad veoma teško može lečiti.

Napredak medicine omogućio je olakšanu borbu protiv heliko bakterije, a brojni prirodni tretmani su se pokazali i dokazali kao sjajna sredstva u ovoj svrsi.

DEFINISANJE HELIKO BAKTERIJE

Helicobacter pylori, odnosno nama poznata i kao heliko bakterija. Do čovekovog organizma svoj put nalazi na nekoliko načina, a zadržava se u sistemu organa za varenje.

Produkcijom enzima, heliko bakterija stvara okruženje koje pogoduje njenom funkcionisanju i reprodukciji.

Čak i kisela sredina digestivnog trakta ne može da uništi ovaj mikroorganizam, a često i sam imunološki sistem zaražene osobe nije u mogućnosti da je prepozna kao pretnju zbog sposobnosti savršenog prilagođavanja.

KONTAKT SA HELIKO BAKTERIJOM

U najvećem broju slučajeva, zaraženi unose Helicobacter pylori već u ranom detinjstvu.

Smatra se da su pod najvećim rizikom stanovnici zemalja u razvoju, zbog nedostatka pijaće vode.

Ova bakterija je zarazna i može se preneti sa čoveka na čoveka, uglavnom putem sekrecije pljuvačnih žlezda i fekalija.

Kao jedan od faktora koji doprinosi širenju zaraze jeste i loša higijena.

Kontaminirana hrana i nečista voda veoma često su način prenosa heliko bakterije.

Do unosa ovog mikroorganizma može doći i u dodiru sa zaraženim životinjama.

SIMPTOMI KOJI UKAZUJU NA INFEKCIJU

Mnogi zaraženi mogu u svom sistemu organa za varenje nositi Helicobacter pylori i biti potpuno nesvesni njenog prisustva. Tada simptomi u potpunosti izostaju, jer bakterija miruje.

U 20% slučaja infekcije javljaju se različite tegobe.

Bolovi u predelu abdomena su često upozorenje na delovanje heliko bakterije, a njihov intezitet raste kada je prisutna glad ili tokom noći, što remeti san pacijenta.

Javlja se osećaj mučnine, a sa njim i povraćanje. Apetit opada, a sa njim naglo i telesna težina zaraženog. Primetna je nadutost, kao i otežano varenje unete hrane.

Zanimljivo je da zajedno sa infekcijom može da se javi i depresija kod pacijenata.

HELIKO BAKTERIJA KAO PRETNJA LJUDSKOM ZDRAVLJU

Veliki procenat ljudske populacije u sebi nosi heliko bakteriju, koja se nalazi u stanju mirovanja. Zbog toga, ne izaziva nikakve simptome i ljudi uopšte nisu svesni da je ona smeštena baš unutar njihovih tela.

Ona može, a i ne mora biti opasna i destruktivna. Događa se da Helicobacter pylori postane uzročnik brojnih tegoba vezanih za digestivni trakt tek nakon nekoliko godina neprimetnog boravka u stomaku.

Heliko bakterija uvećava rizik od javljanja gastritisa, peptičkog ulcera, raka abdomena i limfoma želuca.

Dijagnostikovanje bakterije na vreme znači i jednostavnije tretiranje iste, jer dugoročna infekcija može itekako da postane velika pretnja zdravlju pacijenta.

Ukoliko se delovanje heliko bakterije ignoriše, ona ostaje unutar zaraženog do kraja života.

 


U saradnji sa sajtom www.prirodnolecenje.com obezbedili smo Vam

BESPLATAN primerak E-knjige

7 prirodnih namirnica koje se preporučuju za borbu protiv Heliko bakterije

KLIKNITE OVDE ZA PREUZIMANJE

helikobakterija-baner-small


ALTERNATIVNA MEDICINA I HELICO BACTER PYLORI

Brojne studije su dokazale da se mnoge biljke, namirnice i suplementi mogu iskoristiti za tretman heliko bakterije čiji je ishod uglavnom vrlo uspešan.

Terapija prirodnog porekla može samostalno da se primenjuje na samom početku infekcije, a u kasnijem stadijumu, pogotovo u slučaju gastritisa ili stvaranja peptičkog ulkusa, neophodna je kombinacija sa standardnim medikamentima.

Najčešće, kada su u pitanju konvencionalni tretmani, biraju se antibiotici, koji se upotrebljavaju zajedno sa probioticima.

Antibiotike, kao i sve ostale medikamente namenjene za tretiranje heliko bakterije, pacijent ne sme da koristi samostalno, već samo uz preporuku stručnog lica i važeći lekarski recept.

ODABIR ALTERNATIVNIH TRETMANA

Svaki organizam se različito ponaša i odgovara na promene, kao i na infekciju izazvanu heliko bakterijom. Zbog toga je važno razmotriti moguće opcije za kućno tretiranje prirodnim sredstvima i prilagoditi ih stanju u kome se pacijent nalazi.

Lekar koji prati trenutnu situaciju i nutricionista mogu Vam pružiti dragocenu stručnu pomoć.

Mnogi sastojci prirodnih tretmana i korisne namirnice mogu se nabaviti u svim supermarketima i specijalizovanim prodavnicama zdrave hrane, kao i putem interneta.

Poštujte doze koje su prepisane za svaki recept ili primenu suplemenata.

PRIRODNI TRETMANI ZA HELIKO BAKTERIJU

1. Mleko i kurkuma za tretman Heliko bakterije

Mleko sa dodatkom kurkume u prahu se može konzumirati kao deo terapije za heliko bakteriju, a ovde je posebno značajno protivupalno dejstvo elementa kurkumina.

Zahvaljujući kurkuminu, ovaj začin ima prepoznatljivu žutu boju i efektno deluje protiv infekcije i njenog uzročnika.

U čašu toplog mleka dodajte kašičicu finog praha kurkume, promešajte da se sastojci sjedine i dobijeni napitak popijte odmah.

Piti svakodnevno po jednu čašu narednih nedelju dana.

2. Sok od sirovog kupusa u borbi protiv heliko bektarije

Sok od sirovog kupusa se odavno u našem narodu koristi za tretiranje peptičkog ulcera, a njegov pozitivan efekat je neosporan kod svakog oblika infekcije koju izaziva Helicobacter pylori.

Bogat je vitaminom C i korisnim antioksidantima.

Blendirajte 300g seckanog kupusa sa dve osrednje šargarepe i dve jabuke srednje veličine i svaki dan popijte ovako pripremljen napitak.

3. Sirovi med za brobu protiv heliko bakterije

Sirovi med ima antibakterijsko delovanje i može se primeniti kao sredstvo u borbi protiv mikroorganizma kao što je heliko bakterija. Mnogi ga nazivaju prirodnim antibiotikom.

Svaki dan pojedite jednu ili dve kašike kvalitetnog meda.

Možete uzimati med samostalno ili ga razrediti u čaju, mleku ili domaćem, sveže ceđenom voćnom soku.

4. Etarsko ulje limunove trave za tretiranje heliko bakterije

Etarsko ulje limunove trave sadrži esencijalne minerale i vitamine, a provereno deluje i protiv uporne heliko bakterije.

Uspešno ublažava mnoge simptome poput bolova u predelu abdomena i upale.

Pomešajte par kapi etarskog ulja na bazi limunove trave sa kašikom kokosovog ulja.

Namažite smešu na stomak i isperite je nakon pola sata delovanja. Ponavljati dva puta dnevno.

5. Izdanci brokolija kao prirodno sredstvo za borbu protiv heliko bakterije

Izdanci brokolija su prirodno sredstvo za borbu protiv heliko bakterije koje preporučuju mnogi medicinski stručnjaci.

Komponenta poznata kao sulforafan se nalazi u izdancima brokolija, a značajna je jer ublažava upalu sluzokože želuca, kao i mnoge prateće simptome infekcije.

Sprečava dalju kolonizaciju bakterije, a istovremeno sprečava i nastanak raka.

Nekoliko kašičica izdanaka možete dodavati u sendviče, salate ili musli sa probiotskim jogurtom.

6. Sok od ananasa za tretiranje mikroogranizma Helicobacter pylori

Sok od ananasa pokazuje odlične rezultate kod tretiranja mikroogranizma Helicobacter pylori i ublažavanja simptoma infekcije.

Plod ananasa i elementi koji se u njemu nalaze poboljšavaju protok krvi kroz digestivni trakt, olakšavaju varenje i smanjuju rizik od nastanka raka.

Svakodevno popijte po jednu čašu soka, a konzumirajte ga polako, u malim gutljajima.

DIJETA ZA HELICOBACTER PYLORI

Promenite svakodnevnu ishranu i ubrzajte oporavak. Izbegavajte prazne kalorije, a bazirajte se na hranljivim namirnicama koje će Vam obezbediti neophodne nutrijente.

Sveže voće i povrće karakteriše visok procenat vitamina i minerala, kao obilje lako svarljivih vlakana.

U vlaknastu hranu se takođe ubrajaju mahunarke, orašasti plodovi i produkti od integralnog brašna.

Obezbedite sebi kvalitetne proteine i omega-3 masne kiseline koje možete naći u mesu ribe.

Uključite prirodne probiotike u svakodnevni jelovnik, koji će pojačati dejstvo tretmana kojeg se pridržavate.

Konzumirajte jogurt, kefir i fermentisani kombuha čaj, koji obiluju korisnim probiotskim bakterijama. Svaki dan popijte po čašu kvalitetnog crnog vina, a izbacite pića koja sadrže kofein.

SUPLEMENTI ZA TRETIRANJE SIMPTOMA HELIKO BAKTERIJE

Probiotski suplementi se često preporučuju ukoliko pacijent uzima antibiotike kao deo terapije za Helicobacter pylori. Oni će olakšati proces varenja hrane i njenu apsorpciju i istovremeno zaustaviti širenje i aktivnost heliko bakterije. Konzumirajte probiotske suplemente u dogovoru sa svojim lekarom i poštujte doze navedene na pakovanju.

Glutamin deluje blagotvorno na celokupan digestivni trakt i može umiriti simptome koji prate infekciju izazvanu heliko bakterijom. Suplementi na bazi glutamina se nalaze u prodaji uglavnom u obliku praška. Radi pravilne i efektne primene, pratite uputstvo i doziranje koji su određeni od strane proizvođača.

Vitamin D je neophodan za ljudski organizam kao i svaki drugi u neophodnim količinama, a važno je znati da nedostatak ovog elementa može da podstakne razvoj infekcije i razmnožavanje heliko bakterije. Izvori vitamina D su sunčevi zraci i pojedine namirnice, a dodatak možete obezbediti sebi suplementacijom. Pratite uputstva sa pakovanja pre nego što započnete primenu suplementa na bazi vitamina D.

PREVENCIJA JE NAJBOLJI LEK

  • Vodite računa o higijeni. Redovno koristite mlaku vodu i sapun, a posebno obratite pažnju na ruke, jer se uglavnom preko njih unosi bakterija.
  • Obratite pažnju na pripremu hrane. Namirnice kupujte na proverenim mestima, a pre upotrebe ih temeljno operite i termički obradite. Kada je u pitanju voda za piće, konzumirajte samo onu koja je sigurno bezbedna i fitrirana.
  • Prestanite da pušite. Smatra se da ovaj korak može sprečiti infekciju u budućnosti. Ukoliko ne možete sami da ostavite cigarete, potražite stručnu pomoć u klinikama za odvikavanje.
  • Izbegavajte bliski kontakt sa zaraženima. Nemojte koristiti njihovo posuđe i pribor za jelo. Nemojte deliti peškire za umivanje i kupanje.

ZAKLJUČAK

Određene supstance u darovima prirode svakako mogu zaustaviti dalje delovanje i širenje bakterije, ali je ne mogu u potpunosti ukloniti iz zaraženog organizma.

Kombinacija sa medikamentima koje je odredio lekar specijalista će dati najefektnije rezultate, a redovna primena date terapije će dovesti do ozdravljenja pacijenta.

Za dodatnu pomoć, neophodno je uvesti promene u režim ishrane, uz obogaćenje iste suplementima na bazi prirodnih sastojaka.

Svaka pozitivna promena će se pozitivno i odraziti na zdravlje zaražene osobe, što će rezultirati u vidu uspešne borbe protiv uporne heliko bakterije.

Efikasan proizvod koji uklanja Heliko bakteriju i sve probleme koje ona izaziva, bez štetnih posledica.
Gastrolact-pakovanje
Zatvori

Gastrolact®

4.998,00 din.

Reference:

https://www.stylecraze.com/articles/helicobacter-pylori-natural-treatment/#gref

https://www.healthline.com/health/digestive-health/h-pylori-natural-treatment

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3925854/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/322627.php

Predavanje Subotica LV-Pharm

Predavanje u Subotici u saradnji sa Poliklinikom Badawi

Škola zdravlja Poliklinike Badawi i LV-Pharm organizovali su akreditovano predavanje za doktore i farmaceute, pri čemu je predavanje bilo otvoreno i za građanstvo, na sledeće teme:

MODUL 1
„Da li bakterije i biljke mogu pomoći u lečenju Helicobacter pylori infekcije?“ (A – 1 – 1487/ 17).
Pogledaj: Gastrolact®

MODUL 2
„Savremeni pristup u prevenciji i terapiji infekcije Candidom albicans“ (A – 1 – 1482/ 17).
Pogledaj: Kandifit

Predavanje-Subotica-LV-Pharm

Predavanje Subotica LV-Pharm

 

Datum i vreme: četvrtak, 16.11.2017. godine, od 17:00 do 19:00 časova
Mesto: „Škola zdravlja Poliklinike Badawi“, Otvoreni univeritet Subotica, Trg Cara Jovana Nenada, Subotica, Sala:213

Predavači:
Prof. dr Jasna Jović, Klinika za gastroenterologiju i hepatologiju VMA
Doc. dr Janko Samardžić, Institut za farmakologiju, kliničku farmakologiju i toksikologiju Medicinski fakultet Beograd

PREDAVANJE PDF

 

Gorušica i LV Pharm pomoć

Gorušica

Milioni ljudi širom sveta imaju gorušicu, i ukoliko se ovaj problem pravilno ne leči može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme i značajno uticati na kvalitet života.

Gorušica je bolan osećaj pečenja u grudima ili grlu, a javlja se kao rezultat vraćanja (refluksa) želudačnog sadržaja (hlorovodonične kiseline, pepsina, žuči) iz želuca u jednjak, odnosno kao posledica gastroezofagealnog refluksa (GER). Gastroezofagelni refluks (GER) se definiše kao Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB/GERD) kada simptomi  počnu značajno uticati na kvalitet života i/ili kada dođe do komplikacija. Na razlikovanje GER od GERB utiče pre svega učestalost i ozbiljnost simptoma. Osobe koje imaju osećaj gorušice više od 2 do 3 puta nedeljno potencijalno mogu imati GERB. Gastroezofagealna refluksna bolest pored simptoma gorušice, gde dominira osećaj pečenja u centru grudi koji se ponekad širi i na grlo, može imati i niz drugih simptoma kao što su kiseo ukus u ustima i bol u stomaku, mučnina, povraćanje, nadimanje. Mogu se ispoljiti i tzv. netipični simptomi kao što su kašalj, promuklost, astma, bol u grudima i pogoršanje stanja zuba koji ukoliko se jave treba potražiti pomoć lekara. Takođe, alarmantni simptomi koji zahtevaju obaveznu posetu lekaru su nagli, nenamerni gubitak telesne težine, povraćanje krvi, crna stolica ili krv u stolici, teško gutanje (disfagija), bol pri gutanju i teški simptomi gorušice.

Početkom 20. veka GERB je bio gotovo nepoznat. Tridesetih godina prošlog veka u medicinskoj literaturi je zabeleženo tek stotinjak primera bolesti jednjaka zbog vraćanja želudačnog sadržaja. Poslednjih desetak godina vlada veliki interes za ovu bolest. Podaci upućuju na to da ona naročito u zapadnom svetu dostiže gotovo epidemijske razmere, dok je u nerazvijenim zemljama relativno slabije prisutna. U zapadnom  svetu simptomi GERB-a se pojavljuju u oko 20 do 40 odsto inače zdrave populacije, a svakodnevna pojava gorušica u 7 do 10 odsto odraslih. Pojava refluksne bolesti s komplikacijama raste s godinama, naročito nakon 40. godine života i to najčešće kod muškaraca. No, razlog zašto ova u osnovi benigna bolest pobuđuje sve veći interes jeste činjenica  da postoji snažna uzročna veza između GERB-a i sve veće pojave adenokarcinoma jednjaka. Što su češći, teži i dugotrajniji simptomi GERB-a to je veći rizik od nastanka adenokarcinoma.

Lečenje gorušice

Lečenje gorušice je veoma važno jer vremenom želudačni sadržaj može uništiti sluznicu jednjaka koja je osetljiva na dejstvo želudačnog soka. Tretman blagog refluksa kiseline podrazumeva pre svega higijensko-dijetetski režim gde se savetuje spavanje na podignutom uzglavlju (15-20 cm), ukoliko je potrebno smanjiti telesnu masu, izbegavati tesnu odeću u predelu struka, smanjenje količinskog unosa hrane, izbegavanje hrane koja izaziva refluks (citrusno voće, paradajz, luk, kafa, gazirana pića, čokolada, začinjena i masna jela, alkohol), hranu koja prirodno sadrži histamin, izbegavati kasne obroke (večera najkasnije tri sata pre odlaska na spavanje), izbegavati savijanje i ležanje odmah nakon obroka i prestanak pušenja. Izbor leka zavisi pre svega od stanja pacijenta. Pre odluke o korišćenju nekog leka obavezno se posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom u apoteci. Upotrebom nekih od naših preparata kao što su LV-GastroProtect koji obnavlja sluzokožu želuca, zatim DigestFood koji povećava svarljivost unetih hranljivih materija i njihovu maksimalnu iskoristljivost, gorušica se može eliminisati. Tu je i DeHist koji pomaže razgradnju histamina, smanjuje upale probavnog trakta i neutrališe efekte histamina iz namirnica koje ga prirodno sadrže. Kandida takođe može biti uzročnik gorušice, pa se preporučuje  Kandifit koji je namenjen neutaralizaciji i sprečavanju rasta Candide albicans. Ovi preparati se mogu koristiti po potrebi za otklanjanje epizoda gorušice. Ponekad je neophodna terapija tokom dužeg perioda.

Gorušica može da se javi i kao posledica infekcije želuca bakterijom Helicobacter pylori, koja je jedna od najrasprostranjenijih infekcija u svetu. Eliminisanjem Helicobacter pylori doći će i do nestanka simptoma gorušice. Gastrolact je dijetetski proizvod za eliminaciju  Heliko bakterije (med. Helicobacter Pylori – HP) iz želuca i dvanaestopalačnog creva, ali i za otklanjanje posledica upala želuca i creva izazvanih ovom bakterijom. Gastrolact eliminiše Heliko bakteriju bez upotrebe antibiotika, bez takozvane trojne terapije, ne remeti fiziološku mikrofloru probavnog trakta pa ne zahteva ni upotrebu prebiotika I probiotika,. Nema nuspojava, nema rezistencije, može se koristiti  preventivno i terapijski, i nema invanzivnih i neinvazivnih dijagnostičkih metoda.

 

Autori: Stručni tim LV-Pharm

 

DeHist preparat
Zatvori

DeHist

1.360,00 din.
LV-HepatoProtect preparat za obnavljanje jetre
Zatvori

LV-HepatoProtect

990,00 din.
DigestFood - enzimi za bolje varenje
Zatvori

DigestFood

990,00 din.
Infekcija Helikobakter pylori

GASTROLACT I INFEKCIJA HP (HELIKOBAKTER PYLORI)

Morfologija želuca je prikazana na slici iznad.

Kako želudac anatomski izgleda i gde se morfološki nalazi u abdomenu, poznato je svima. Ima gornju i donju kurvaturu, kardijacni i pilorusni deo, a u centru fundus.

Na kojim ligamentima i sa čime je povezan takođe je poznato je profesionalcima. Iz koje grane se snabdeva krvlju i kakva mu je drenaža pretpostavljam isto.

Histološki ima sluzokozu, mišicni deo i serozu.

Sluzokoža je neravna, kriptozna sa sekretornim i parijetalnim ćelijama koje luče HCl i mukus.

Mišićni sloj je jak sa glatkom muskulaturam i omogućava snažne kontrakcije.

Serozni deo prekriva ceo organ i štiti ga sa spoljašnje strane i odvaja ga od drugih organa.

Fiziologija želuca:

Sada malo osnovne fiziologije čisto kao podsetnik.

Želudac prima hranu i normalan kapacitet mu je oko 450 g sadržaja. Resorpcija mu je skoro pa nikakva. Resorbuje se alkohol direktno i neki lekovi kao npr. aspirin, brufen i slično.

Varenje se svodi na vlaženje, mešanje i otpočinjanje razlaganja krupnih proteinskih struktura. Šećere i masti skoro da i ne dira (tačnije samo 10-15%).

Želudac nam je važan zbog otpočinjanja razlaganja proteinskih struktura. Najbitnije za nas su kolagene i kazeinske strukture, tj. animalni proteini.

Biljnim proteinima manje se bavi i to prepušta crevima, tj. pankreasu.

Nakon što njih sredi (velike proteinske lance) pušta ih dalje i prepušta donjim partijama digestivnog trakta.

Kako to radi?

Informaciju o dolasku pomenutih proteina dobija tkivni hormon gastrin, odnosno ćelije koje ga sintetišu. One su najkoncetrisanije u pilorusno-fundusnom delu. Gastrin tada stimuliše produkciju histamina iz ćelija tkiva želuca. Histamin potom deluje na parijentalne ćelije žlezdanog tkiva želuca, a te ćelije počinju produkciju i lučenje hlodovodonične kiseline (HCl). Koncentracija HCl se povećava i stimuliše pretvaranje drugog želudačnog enzima pepsinogena u pepsin. Ovo pretvaranje, odnosno aktivacija pepsinogen-pepsin, odvija se samo pod uslovima kada je količina HCl dovoljna (pri pH 2 do 3), (Već na pH 4 je smanjena, a pri pH 5 i višem, nema stvaranja pepsina pa samim tim ni razlaganja proteina. Započinje proces truljenja.). Enzim pepsin počinje varenje, tj. razlaganje krupnih i velikih lanaca proteina koje smo pominjali. Sve dok u želucu traju ove međusobno povezane reakcije i koncetracija HCl je visoka, duodenum drži zatvoren prolaz do njega, ne dozvoljavajući prolazak hrane prema njemu, tačnije u njega.

Zašto je to tako?

Dudenum ne propušta kiselinu iz želuca jer se enzimi koji se u njemu stvaraju ili luče iz drugih organa aktiviraju isključivo u baznoj sredini. Dakle, produkcija i lučenje enzima pankreasa moguće je samo u baznoj sredini dudenuma. Kada toga ne bi bilo HCl bi razložila enzime pankeasa i suprimirala njihovo lučenje. S druge strane, dodatnu neutralizaciju preostale HCl koja je došla iz želuca hranom u dudenum, pankreas neutrališe produkcijom bikarbonata.

Pepsin završava razlaganje krupnih proteinskih struktura pa je njih sve manje u želucu. Smanjuje se stvaranje, lučenje i količina HCl, tj.smanjuje se nadražaj i lučenje gastrina pa sada proces ide u suprotnom smeru. Kiselost u želucu se smanjuje naročito u pilorusnom delu želuca. Postaje manje kiseo, neutralan. Pilorusni deo duodenuma registruje ovu promenu i polako se otvara za prolaz sadržaja iz želuca. Želudac se kontrahuje i lagano istiskuje sadržaj prema duodenumu. Ceo ovaj proces, zavisno od toga šta smo i koliko jeli, traje par sati (oko 3 do 4 sata).

Iz iznetog može se videti zašto ne treba jesti često, obimno i u kraćim vremenskim intervalima dodavati novu količinu hrane jer time remetimo prirodni ciklus varenja hrane. Upravo navedeno je najčešća greška ljudi koja dovodi do poremećaja varenja hrane na relaciji želudac-duodenum, stvarajući uslove za razvoj infekcija i aktivaciju Helicobacter pylori. Dakle, ovo je veća greška nego ishrana lošim namirnicama. Ovakve greške vode u neinfektivni gstritis i poremećaje koji se projektuju na donje partije crevnog trakta.

Neobrađene i nerazložene krupne partikule proteina u želucu prolaze u tanka creva koja nemaju mehanizme za njihovo varenje a koji kasnije mogu u debelim crevima podleći pravim procesima truljenja. Jedno vreme ovo kompenzuju saprofitske bakterije ali to je već neka druga priča.

Prilikom opisanog procesa dešava se još jedan važan momenat, a to je pravilna aktivacija vitamina B12 i gvožđa iz hrane, što je već posebna tema.

Vraćamo se na želudac i Helicobacter pylori.

Helicobacter pylory:

Postoji nekoliko teorija o mehanizmima infektivnosti Helicobacter pylori-jem.

Jedna od njih je da je Helicobacter pylori saprofit koji normalno živi u želucu u određenom i kontrolisanom broju, uglavnom u kardijačnom delu želuca. Uloga mu je da stalno provocira želudac na lučenje mukusa-sluzi koji ima protektivno dejstvo na sluzokožu želuca, štiteći je od dejstva sopstvene HCl. Po našem tumačenju to može da bude tačno, ali ipak ima dosta ljudi koji uopšte nemaju prisutnu ovu bakteriju u svom želucu, kao i ljudi koji su dokazano pozitivni na Helikobacter pylori a savršeno su zdravi. Naučnici koji su otkrili Helicobacter pylori i za to dobili Nobelovu nagradu, sada tvrde da bi Helicobacter pylori trebalo da bude uvek prisutan oko 15% u želucu, jer osobe koje ga imaju u toj količini nikada ne oboljevaju od karcinoma kardije (povećava se procenat kod pacijenata koji su bili na eradikaciji Helicobacter pylori), kao i da retko oboljevaju od alergijskih bolesti. Koliko je to tačno ne znamo, ali pomenuti naučnici kažu da je pouzdano dokazano.

Druga teorija je da Helicobacter pylori nije normalni stanovnik želuca i da se mi njome zaražavamo oralnim putem a da će se ona razviti kada se u želucu stvore uslovi za to. Logično, može da se desi, ali kako onda objasniti česte reinfekcije Helicobacter pylori naročito nakon temeljnog lečenja a ponekad često i za kratko vreme od završene totalne eradikacije. Moguće je da jedan broj uspeva da preživi i da se opet razvije pod uslovom da nisu obezbeđeni drugi faktori regulacije normalne fiziologije želuca. Dakle iste greške u ishrani, loše navike, neadekvatna ishrana…

Treća tvrdnja je da Helicobacter pylori prolazi želudačnu barijeru, naseljava jejunum (deo takog creva), pa kada se u želucu poremeti sredina, tj. postane bazna, on se penje na gore (uzbrdo) najčešće regurgitacijom i naseljava želudac. Postoje još neke teorije ali nisu dokazane, a to su da Helicobacter pylori dolazi iz usne duplje, tako što neke bakterije npr. Actinomices mutiraju u želucu ili sam Helicobacter pylori živi u usnoj šupljini, zatim da Campilobacter jejuni dospevši u želudac takođe mutira.

Međutim, postoji još jedna zanimljiva teorija na koju bismo ovom prilikom stavili akcenat iako nigde nismo našli naučnu potvrdu iste, ali nam se klinički čini mogućom. Ona glasi da Candida stvara povoljnu sredinu za razvoj Helicobacter pylori i obrnuto, a činjenica je da se hranom zaista dosta unosi ova gljivica.

Šta i kako radi Helicobacter pylory u želucu:

Sada, kada smo ukratko apsolvirali sve ove složene procese, probaćemo da ih malo pojednostavimo.

Naime, Helicobacter pylori živi u baznoj sredini pa se zato zahvaljujući svojoj građi zavlači u mukozni deo želuca gde je inače pH bazan. Bakterija Helicobacter pylori, izgleda kao burgija, ima duge cilije na jednom svom polu kojima se mašući kreće. One se rotiraju, rotirajući tako celu ćeliju, kao burgija što joj omogućava zavlačenje u mukus. Tako rotirajući se, rotira se cela ćelija. Slično kao spermatozoid s tim što sprematozoid ima „lager“ na repnom delu koji mu omogućava da vrti bič, ali mu glava, tj. telo ne rotira već se samo kreće u željenom pravcu. Helicobacter pylori sa strane na telu ima manje treplje kojima se kači za zid želuca. Kada se zakači na ćelije zida želuca koje se nalaze u kriptama, počinje svojim produktima metabolizma da uništava ćelije zida želuca, razvijajući sve simptome inflamacije. Vrši destrukciju ćelija domaćina. Tom prilikom oslobađaju se prostaglandini, citokini, leukini, interleukini i drugi produkti zapaljenja. Oni ulaze u cirkulaciju i prenose se po organizmu dalje. Organizam reaguje histaminskom reakcijom i mi dobijamo sliku jakog gastritisa (o tome malo kasnije). On započinje i svoju fazu intenzivnog razmnožavanja. Sa druge strane Helicobacter pylori produkuje jedan enzim, ureazu, koju izbacuje u spoljnu sredinu (u lumen želuca). Ovaj enzim razlaže azotna (proteinska) jedinjenja iz hrane, tj. ureu, iz nitrita i nitrata na amonijak (NH3) i ugljen dioksid (CO2).

Znači imamo sada histamin u višku, NH3, CO2 i produkte zapaljenja.

CO2 se resorbuje, ulazi u cirkulaciju, dolazi do pluća i mi ga izdisanjem izbacujemo u spoljnu sredinu (ovaj fenomen inače se koristi u dijagnozi infekcije Helicobacter pylori, i to je takozvani izdisajni test). CO2 remeti acido-bazni status krvi.

Jedan deo NH3 se resorbuje, remeti dodatno  acido-bazni status krvi i metaboliše u jetri. Inače, urea u jetri se stvara od amonijaka i ugljen-dioksida. Posledica je višak uree i ceo organizam se zakiseljava. Drugi deo NH3 pasira dalje kroz digestivni trakt. Međutim, ovaj NH3 neutrališe HCl povećavajući stepen baznosti želuca što povećava dobre uslove za razvoj i razmnožavanje Helicobacter pylori.

Na ovaj način bakterija Helicobacter pylori stvara sebi životnu sredinu za rast i razvoj. Organizam se u početku brani tako što povećava produkciju HCl jer registruje njen manjak sa jedne strane a sa druge provocirana je visokim nivoom histamina. Ona se gomila u centralnom delu želuca (lumenu). Ovaj momenat mi registrujemo kao hiperhlorhidrija.Tada najčešće nastaje i simptom koji mi zovemo gorušica-vraćanje sadržaja ponovo kroz jednjak ka grlu i usnoj duplji.

Zašto se ovo dešava?

Duodenum registruje višak HCl i ne pušta je u sebe. Otvara se kardija i sadržaj se vraća prema jednjaku. Ovako isprovociran HCl-om organizam produkuje i veću količinu mukusa a sve ovo još više pogoduje Helicobacter pylori. Kroz vreme ulazimo u sindrom zvani GERD.

(Opaska autora: Čovek sa ovim problemima počinje da pije h2 blokatore, ranisan ili od lekara dobije h1 ili h2 blokatore, inhibiše lučenje histamina ili HCl i još više pogoduje razvoju Helicobacter pylori. Sve ovo na kraju vodi ka hipohlorhidriji i komplikacijama varenja hrane u želucu.)

CO2, kao gas, uvećava volumen želuca pa je jedan od simptoma osećaj nadutosti, učestalog podrigivanja i slični simptomi. Gas kroz vreme može dovesti do anatomskog pomeranja želuca što omogućava lakše pražnjenje prema jednjaku i produbljivanja simptoma GERD-a. Sve pobrojano vodi finalno u atoniju želuca a posledično može doći i do hijatus hernije (dijafragmalne hernije). Dodajmo sada na sve ovo i ishranu koja je prirodno bogata histaminom i možemo videti kako se krug zatvara.

No, sve navedeno u ovom delu teksta još je i benigno. U šta može da se razvije ova infekcija svima je poznato. To su u početku erozije zida želuca, mikročirevi, kasnije čir a sve ovo može da pređe u karcinom, limfom pa i da se širi dalje na druge organe. Ovo su dokazane činjenice. Mehanizam nastanka ovih oboljenja je složen, ali za detaljniji opis bilo bi nam potrebno mnogo više vremena. Najkraće moguće, lezije na sluzokoži zida želuca isprovocirane toksinima Helicobacter pylori registruje naš odbrambeni sistem. Naši tkivni makrofagi, potom neutrofili i ostala armija znaju da ne smeju da uđu u lumen želuca jer će tamo biti uništeni od strane sopstvene HCl. Zato one dolaze blizu ognjišta infekcije, ispaljuju radikale pokušavajući da unište Helicobacter pylori. Tako vrše destrukciju sopstvenog tkiva zarad odbrane od neprijatelja, žrtvuju sopstveno tkivo u cilju uništenja neprijatelja. Sada se povećavaju produkti raspada i zapaljenja koja hvataju antitela trudeći se da ih neutrališu. Žestoka borba se razvija. Ako se ne tretira vodi u čir. Pepsin, sa druge strane, dodatno uništava sopstveno tkivo jer sada ogoljene mišićne strukture želuca tretira kao što tretira „šniclu“ koju smo uneli hranom. Znači, nastanak čira kod Helicobacter pylori infekcije nije isti mehanizmu koji smo mi učili u školi a koji je posledica dejstva sopstvene HCl na tkivo želuca. Dalje komplikacije ne treba da navodimo, same se nameću. Karakteristično za deo priče kada nastaju lezije i kada počinje destrukcija tkiva je bolnost u predelu stomaka i zatrpavanje hranom. Oboleli se subjektivno oseća lakše kada se najede, jer bol nestaje.

Imajući sve u vidu jasno je zašto je test iz krvi na antitela nepouzdan. Prvo kasni, a drugo koncentracija antitela ostaje još dugo nakon završene infekcije čak 6 do 12 meseci, jer je organizmu potrebno vreme da se od svega umiri. Senzibilisan je mnoštvom produkata infekcije.

Najbolja metoda za dijagnostifikovanje Helicobacter pylori infekcije je po našem mišljenju izdisajni test sa nereaktivnim C13 reagensom tako da se bezopasno može više puta u kratkom vremenskom periodu ponavljati.

O Gastrolactu:

Kada se poznaju svi ovi procesi jasno je zašto je sastav Gastrolact-a takav kakav je, i zašto svi koji su koristili Lactobacilus Reuteri nisu u tretmanima dobijali željene rezultate.

Suština je eliminisati Helicobacter pylori a opet ga ostaviti na željenoj količini. Gastrolact to postiže bez obzira koja je od opisanih teorija nastanka infekcije tačna. On ga skuplja i eliminiše dužinom celog digestivnog trakta, od usta do anusa.

Drugo, neutralisati višak histamina, kako onog iz hrane tako i inflamatornog. Mehanizmi i metabolizam histamina je priča za sebe i o tome drugi put (tako je koncipiran proizvod DeHist).

Treće, obezbediti dovoljno kontakta Lactobacilus Reuteriju sa Helicobacter pylori.

Ubaciti u smesu pravi broj Lb. Reuterija, nosača i drugih sastojaka.

Neutralisati višak HCl.

Obezbediti razvoj saprofitske mikroflore, podići imunitet i reparaciju oštećenog tkiva.

Ukloniti uslove i sprečiti dalji razvoj i razmnožavanje Helicobacter pylori.

Neutralisati nastali NH3 i CO2.

Helicobacter pylori troši i vitamin C za svoj život i metabolizam pa mi ubrzo postajemo deficitarni u ovom važnom vitaminu a nismo sposobni da ga sami sintetišemo (vidi više u delu o proizvodu Natrijum-Askorbat). To je još jedan razlog zašto se natrijum-askorbat nalazi u Gastrolactu.

Omogućiti brzi subjektivni osećaj opšteg boljitka, tj. ublažavanje simptoma.

Otkloniti glavne subjektivne opšte simptome, slabost, hronični umor, depresivnost, nervozu, anksioznost i slično (do ovoga dolazi zbog poremećene aktivacije vitamina B12 i gvožđa i nemogućnosti njegove kasnije resorpcije, a što smo premostili dok se ne uspostave funkcionalni uslovi, kombinujući vitamin B6 i folnu kiselinu).

O svemu tome vodili smo računa prilikom koncepcije i eksperimenata radeći na ovom proizvodu.

Ipak, suština priče bila je kako tehnološki napraviti proizvod koji bi omogućio da se pravilno zakači i rasporedi Lb. Reuteri a koji bi kasnije in vivo obezbedio željeni kontakt i eliminaciju Helicobacter pylori iz celog organizma, tj.celog digestivnog trakta.Takođe, zadatak je bio i obezbediti formu pakovanja, rastvorljivost i podnošljiv ukus kao i odrediti vreme i količinu korišćenja, doziranje…

Gastrolact je koncipiran na osnovnim principima dravja-guna-ajurvedske fitoterapije, evropske fitoterapije i naturopatije ali ipak baziran na znanjima moderne nauke.

Pakovanje

14 doznih kesica rastvorljivih u 150 do 200 ml obične vode.

Proizvod nema nikakvih dodataka, aroma, emulgatora i sličnog sadržaja.

I na kraju zastupljenost infekcije Helicobacter pylori-jem u svetu:

Prisutan je na celoj planeti kod svih naroda i rasa. Ipak Kinezi dominiraju, mada ni slovenski narodi nisu baš za pohvalu, slede zatim Afrika, J.Amerika, S.Amerika, Evropa.

Generalno, nema regije gde je zastupljenost ispod 50%, barem po zvaničnim podacima.

Poštovani, nadam se da smo uspeli da približimo ovaj sve veći problem današnjeg čoveka, vremena i načina u kome se i na koji se živi.

Autor teksta: Jovan Lemić u saradnji sa Nadom Vasiljević i Jasnom Jović

***

Stomacni problemi zbog helikobakter piroli

Gastrolact i Helicobacter Pylori

Helicobacter pylori je gram-negativna bakterija spiralnog oblika obložena trepljama, sa bičem na jednom kraju koja ima izraženu ureaznu aktivnost. Smatra se da je oko dve trećine svetske populacije inficirano ovom bakterijom. Prvobitna infekcija se dešava u ranom detinjstvu. Što su uslovi života lošiji to je veća mogućnost infekcije i obrnuto. Čak 80-90% stanovnistva do dvadesete godine života u zemljama u razvoju je inficirano Helicobacter pylori bakterijom. Nasuprot tome, svega 20% stanovnika razvijenih zemalja inficira se ovom bakterijom do svoje dvadeset pete godine. Helicobacter pylori u naš oranizam ulazi putem vode, hrane, ali i u kontaktu sa ljudima i životinjama (psi, mačke…).

Helicobacter pylori ne može da opstane u kiseloj sredini i zato je neophodno da najpre prodre u mukusni sloj želuca gde je pH viši što joj omogućava da opstane i razmnožava se. Infekcija pokreće imunološki odgovor domaćina koji dovodi do niza događaja počev od upale sluznice želuca pa do razvoja adenokarcinoma ili posebne vrste limfoma želuca. Zapaljenje želuca ili stručno gastritis može da se ispolji pojavom bolova u celom stomaku, bolovima visoko u stomaku (epigastrijum) , gorušicom, osećajem nadutosti, gasovima i karakterističnim „krčanjem“ u stomaku. Pored ovih tegoba mogu se javiti umor i glavobolja. Ishrana bogata azotnim jedinjenjima sa dosta urata (mokraćne kiseline u urei) pogoduje razmnožavanju Helicobacter pylori.

To su namirnice kao što su mesne prerađevine, konzervisana hrana, brza hrana, gazirana pića, hrana koja sarži neke veštačke dodatke koji održavaju ili poboljšavaju ukus hrane. Naime, navedene namirnice i supstance bogate uratima doprinose tome da Helicobacter pylori dejstvom ureaze razloži urate na CO2 (ugljen dioksid) i NH3 (amonijak), što dovodi do povećanja pH koji pogoduje opstanku i razmnožavanju Helicobacter pylori.

Ugljen dioksid se uklanja preko pluća izdahnutim vazduhom, a amonijak direktno dovodi do povišenja pH. Deo ovih produkata ureaze Helicobacter pylori prelazi u krv i dovodi do smanjenja pH krvi (zakiseljavanje krvi), zbog čega se natrijum (iz želuca i creva) i kalcijum (iz kostiju) mobilišu da bi se ponovo uspostavila ravnoteža i normalizovao pH. Rezultat je poremećan metabolizam hlorovodonične kiseline u želucu, a remeti se i aktivnost gastrina i pepsina, pa se ne vare pravilno veliki molekuli proteina, što dodatno dovodi do poremećaja rada organa za varenje.

S obzirom da se kao odgovor na infekciju Helicobacter pylori u početku razvija gastritis, stvara se dosta histamina koji najpre dovodi do pojačanog lučenja hlorovodonične kiseline (zbog porasta gastrina) i povećanja kontraktilnosti želuca. Histamin u crevima neutrališe enzim diaminoksidaza (DAO) koja se stvara duž čitavog tankog creva. Pored DAO, bakterije saprofitske mikroflore uz pomoć vitamina C i B6 takođe uklanjaju histamin. Odlični biljni ekstrakti za neutralizaciju histamina iz hrane ali i inflamatornog (zapaljenskog) histamina su deglicerizovani ekstrakt korena sladića, ekstrakt lista koprive i enzim bromelain poreklom iz ananasa. Ovi biljni extrakti po kliničkim iskustvima daju isti a za nijansu i bolji efekat kao i DAO-enzim, uneti kroz usta u organizam kao suplement.

Kako infekcija Helicobacter pylori bakterijom napreduje, nastaju produkti zapaljenja i nastaju hronični gastritis, erozije i uklusi želuca i dvanaestopalačnog creva, gastroezofagealni refluks, želudačna kila (dijafragmalna hernija)… Često nastaju poremećeni metabolizam gvožđa, vitamina B12 i homocisteina. Posledično mogu nastati anemija i neuropsihijatrisjki poremećaji (razdražljivost, depresivnost, napetost, bezvoljnost). Pored tipično gastrointestinalnih simptoma mogu se javiti i rozacea, učestalo mokrenje, poremećaj sna, problemi sa sinusima i drugo.

Iz gore navedenog proizilazi da Helicobacter pylori u velikoj meri može narušiti mukoznu barijeru želuca, najpre povećavajući produkciju hlorovodonične kiseline, zatim dovodeći do uključivanja imunoloških faktora, izazivajući hroničnu upalu. Sve različite kombinacije antibiotika i blokatora protonske pumpe nisu u mogućnosti da postignu maksimalni očekivani učinak. To je rezultat otpornosti Helicobacter pylori na antibiotike koja se u nekim sredinama kreće za pojedine antibiotike i preko 80%. Tragajući za efikasnijim terapijama za uništavnje Helicobacter pylori u poslednjih desetak godina uvode se različiti biljni preparati, prebiotici i probiotici.

Gastrolact je preparat koji je smišljen da deluje ne samo na Helicobacter pylori već i da popravi štetu koju je njeno prisustvo proizvelo kod bolesnika. Njegov glavni sastojak koji treba da neutrališe Helicobacter pylori je Lactobacilus Reuteri (LbR) koji je u studijama in vitro (u laboratoriji) i in vivo (na živom) pokazao delotvornost. U ispitivanjima koja su bila nasumična, duplo slepa i kontrolisana pokazano je da su bolesnici koji su dobjali LbR samostalno ili uz standatnu terapiju imali bolje rezultate u uništavanju bakterije Helicobacter pylori i u kontrolisanju tegoba koje su rezultat Helicobacter pylori infekcije.

Gastrolact ima više komponenti:

  • inulin(vlakno cikorije) ima zadatak da omogući što bolji kontakt sa HP i istovremeno da ukloni višak mukusa.
  • ekstrakt deglicerizovanog sladića, ekstrakt lista koprive i bromelain iz ananasa – neutrališe histamin
  • vitamin B6 koji sprečavajući sintezu homocisteina zamenjuju ulogu vitamina B12
  • natrijum ascorbat – jača imunitet
  • folna kiselina smanjuje simptome depresije

Komponente Gastrolacta su, sem u slučaju alergije, apsolutno neškodljive, što se za trostruku i četvorostiku kombinaciju antibiotika i blokatora protonske pumpe ne može reći. Naime, ove kombinacije lekova (antibiotika i blokatora protonske pumpe) remete normalnu crevnu floru praveći disbaketriozu, a nekada infekciju c.difficile (poslebno kod starih i iznemoglih bolesnika).

Polazeći od tvrdnje nekih istraživača da osobe koje imaju manju količinu HP (10-15%) u želucu nikada ne dobiju adenokarcinom kardijalne regije, Gastrolact je idealan proizvod jer eliminiše oko 90% bakterije Helicobacter pylori. S obzirom na odličan profil podnošljivosti preprat se može ponovljeno uzimati bez ograničenja koliko je puta potrebno. Ono što je još jedna prednost je da nije potrebno određivati prisustvo Helicobacter pylori bakterije pre terapije. Takođe, Gatsrolact mogu uzimati i zdrave osobe u cilju prevencije eventualnih infekcija koje prolaze bez simptoma i da bi se ojačala odbrambena sposobnost organizma kroz ojačanje mukozne barijere i eventulanih posledica nepravilne ishrane (bogate histaminom, ureom).

Tretman bolesnika i zdravih osoba sprovodi se 14 dana, a preprat se uzima u 100-200ml vode posle najobilnijeg obroka. Eventualna provera efikasnosti Gastrolacta može se obaviti odmah po prekidu tretmana Gastrolact-om jer nema upotrebe lekova koji ometaju izvođenje ureaza izdisajnog testa, testiranje Antigena Helicobacter pylori u stolici, ili brzi ureaza test tokom gastroskopije.

 

Autor stručnog mišljenja:

prof. dr sci. med. Jasna Jović

Internista, Gastroenterolog-Hepatolog

***

Gastrolact-pakovanje
Zatvori

Gastrolact®

4.998,00 din.