prirodna formula za balans želudačne kiseline

Prirodna formula za balans želudačne kiseline

Želudac je deo digestivnog trakta gde se obavlja proces varenja i deponovanja hrane.

Želudačna kiselina koja se stvara u želucu pomaže u razlaganju hrane i održavanju sredine koja je jedina u ljudskom telu kisela.

Često se dešava disbalans nivoa kiseline u želucu, a uglavnom se to manifestuje kao smanjena proizvodnja iste što je poznato pod nazivom hipohlorhidrija.

Narušena ravnoteža ponovo se može postići uz pomoć posebnih, prirodnih komponenata koje sadrže dodaci ishrani poput HCl-Balansa.

O ŽELUDAČNOJ KISELINI

Želudačna kiselina predstavlja bezbojnu, probavnu tečnost koja se formira u želucu.

Pomaže u razlaganju unete hrane i lakšeg izdvajanja i apsorpcije svih neophodnih nutrijenata iz nje.

Odlikuje je visoka kiselost i samo takva može efikasno da razloži sve – od mesa do vlaknastog voća i povrća.

Iako ima takvu karakteristiku, ljudsko telo je stvoreno da bude otporno na određen nivo kiselosti formirane u želucu tako da nema opasnosti od zdravstvenih problema i razvoja opasnih oboljenja.

Želudačna kiselina sa svojom kiselošću eliminiše većinu infektivnih mikroorganizama koji u organizam mogu dospeti kroz unos hrane.

Po sastavu, želudačna kiselina je hlorovodonična kiselina.

ŠTA JE HLOROVODONIČNA KISELINA?

Hlorovodonična kiselina (HCl) nastaje putem razlaganja hlorovodonika u vodi i klasifikuje se kao jaka, bezbojna kiselina, prepoznatljivog oporog zadaha.

Hlorovodonična kiselina u razblaženom obliku je glavni sastojak želudačne kiseline, a pored nje prisutno je nekoliko enzima i mukus kojim je obložena sluzokoža želuca.

Ovo je jedna od najvažnijih industrijskih kiselina koja ima višenamensku upotrebu.

Koristi se kao reagens za uklanjanje kamenca, čišćenje metala, obradu kože, ekstrakciju ruda, ali i kao sastojak u proizvodnji želatina.

VAŽNOST HLOROVODONIČNE KISELINE ZA LJUDSKI ORGANIZAM

Hlorovodonična kiselina pomaže telu da razloži pojedenu hranu, da je svari i apsorbuje sve nutrijente iz nje.

Takođe, pruža zaštitu telu od infekcija tako što uništava bakterije i viruse.

Time predstavlja važan element odbambenog mehanizma ljudskog organizma.

Naročito je bitna za razlaganje proteina kada pretvara pepsinogen u pepsin.

Nizak nivo hlorovodonične kiseline će se negativno odraziti na sve ove procese.

Normalne količine stvaraju uslove za prevenciju brojnih infektivnih oboljenja nalik bakterijskom peritonitisu, pojedinim tipovima pneumonije, tuberkulozi…

ŠTA JE HIPOHLORHIDRIJA?

Hipohlorhidrija je pojava niskih vrednosti kiseline u želucu.

Tada se remeti probava i organizam ne dobija potrebne hranljive materije i energiju.

Patogeni uneti iz spoljašnje sredine kroz hranu se nekontrolisano razmnožavaju, a infekcija koju izazivaju se otežano leči.

Sa druge strane postoji hiperhlorhidrija kao javljanje pojačane sekrecije želudačne kiseline i ahlorhidrija, gde je uočeno potpuno odsustvo ili vrlo malo prisustvo kiseline u želucu.

Hipohlorhidrija se dijagnostikuje tako što lekar prvo obavlja klinički pregled i nakon toga testira pH nivo abdomena.

Postoje simptomi koji ukazuju na postojanje medicinskog stanja kao što je hipohlorhidrija, a mahom su vezani za rad sistema organa za varenje: nadutost, mučnina, gorušica, gasovi, želja za hranom iako nije prisutna glad…

Takođe je normalno prisustvo nesvarene hrane u stolici, ali i deficijencija različitih vitamina i minerala.

Pacijent sa hipohlorhidrijom oseća hroničan umor, ima lomljive nokte, promene na koži poput akni, kosa mu često opada i ima neurološke probleme kao što su ukočenost i poremećaji vida.

Ukoliko se ne tretira na vreme, hipohlorhidrija dovodi to trajnog oštećenja tkiva na organima digestivnog trakta, rekurentnih i hroničnih infektivnih bolesti, kao i drugih različitih hroničnih oboljenja koja mogu biti opasna po život obolele osobe.

FAKTORI RIZIKA ZA POJAVU HIPOHLORHIDRIJE

Među najčešćim razlozima koji imaju uticaj na javljanje stanja poput hipohlorhidrije nalazi se starenje.

Inače, statistika govori da više od 50% osoba starijih od 60 godina ima problem sa atrofičnim gastritisom, odnosno lučenjem malo ili nimalo želudačne kiseline.

Kod starijih od 80 godina ovakvo stanje je sasvim prirodno i uobičajeno.

Međutim, tu su i faktori čija pojava u mladosti ili srednjem dobu značajno remeti balans kiseline u želucu i ostavlja posledice na čitav organizam, a ne samo na digestivni trakt.

Loša ishrana puna ugljenih hidrata i poremećaji u ishrani poput neuhranjenosti i gojaznosti, ali i intolerancija na određenu hranu, mogu dovesti do hipolorhidrije.

Ka tome vode manjak fizičke aktivnosti i preterivanje sa fizičkom aktivnošćću.

Prekomerna upotreba cigareta, alkohola, droga i pojedinih medikamenata kao što su antibiotici narušiće balans želudačne kiseline.

Pacijenti sa hroničnom infekcijom izazvanom helikobakterijom i kancerogenim tumorima u sklopu digestivnog trakta su pod povećanim rizikom od hipohlorhidrije.

POSLEDICE MANJKA ŽELUDAČNE KISELINE

Dugoročan nizak nivo kiseline u želucu može ozbiljno da ugrozi zdravlje čoveka i podstakne pojavu opasnih bolesti.

Tu pojavu prati širok spektar negativnih delovanja na telo i zdravstvenih komplikacija.

Utvrđena je povezanost takvog prolongiranog stanja sa lupusom, alergijama, astmom i bolestima štitne žlezde.

Remeti se crevna flora uz rast štetnih bakterija i pojavu kandide.

Dolazi do refluksa kiseline kada se ona vraća u jednjak, ali je moguća i pojava sindroma propustljivih creva – tačnije slabe spojevi ćelija u tkivu iz zidova creva što dopušta toksinima i bakterijama da prodiru u krvotok.

Zbog poremećaja probave moguća je deficijencija gvožđa, što vodi ka anemiji.

Istraživanja su pokazala da pacijenti koji nisu na vreme tretirali hipohlorhidriju imaju povećan rizik od fraktura kostiju i osteoporoze.

Kod hroničnog atrofičnog gastritisa smanjena proizvodnja želudačne kiseline može biti pokretač ili prateći efekat.

Nije neuobičajeno da pacijenti sa hipohlorhidrijom imaju problematičnu kožu, a najčešće se to manifestuje kroz pojavu akni, psorijazu i ekcem.

Pacijenti sa kliničkom slikom koja uključuje hipohlorhidriju brže stare i pate od anksioznosti i depresije.

HCl-BALANS – REŠENJE ZA NARUŠEN BALANS HLOROVODONIČNE KISELINE U ŽELUCU

HCl-Balans predstavlja efektnu formulu u obliku dodatka ishrani namenjenu za balans želudačne kiseline i to u slučaju hipohlorhidrije.

Ovaj proizvod odlikuje prirodan sastav i pažljivo, stručno odabrane komponente radi postizanja optimalnog procesa varenja unete hrane u želucu.

Istovremeno će se osigurati potpuno iskorišćavanje hranljivih materija poput amino-kiselina i proteina.

HCl-Balans pomaže u rešavanju zdravstvenih problema izazvanih hipohlorhidrijom.

U sastavu HCl-Balansa se nalaze betain hidrohlorid, pepsin i bromelain.

Prema uputstvu za upotrebu, neophodno je uzimati jednom do tri puta dnevno po dve kapsule i to neposredno pre ili posle obroka da bi se ispoljilo što bolje pozitivno dejstvo.

OSNOVNE KOMPONENTE HCL BALANSA

BETAIN HIDROHLORID pomaže u stvaranju hlorovodonične kiseline u želucu.

U pitanju je kiseli oblik betaina, materije koja je veoma slična vitaminima, a najčešće se može naći u žitaricama.

Redukuje simptome koji prate hipohlorhidriju i podstiče probavu.

Deluje zaštitno na jetru isto kao na želudac i creva.

Preporučuje se i za tretiranje stanja nalik anemiji, astmi, aterosklerozi, poremećaju rada štitne žlezde i kamenu u žuči.

Delotvoran je kod hroničnih formi kandidijaze – čak i onih do čijeg je razvoja došlo usled dugoročnog niskog nivoa želudačne kiseline.

Betainhidrohlorid dostupan je u brojnim dijetetskim suplementima za probavu i regulaciju nivoa želudačne kiseline, a jedna kapsula HCl-Balansa u sebi ima 325 mg ove komponente.

PEPSIN je protelitički enzim koji se stvara u želucu i služi za razlaganje proteina koji u organizam dolaze kroz unos mesa, jaja, semenki i mlečnih proizvoda.

Ima primenu u tretiranju hipohlorhidrije tako što se unosi putem suplementacije u kombinaciji sa hlorovodoničnom kiselinom.

Upravo zbog toga se nalazi u sastavu HCL Balansa.

Manjak želudačne kiseline znači i poremećaj varenja i apsorpcije unetih proteina, a dodatni pepsin će olakšati ove procese i ublažiti simptome koji prate hipohlorhidriju.

Jedna kapsula HCl-Balansa sadrži 40mg pepsina.

BROMELAIN predstavlja kompleks proteolitičkih enzima dobijenih iz različitih delova ananasa.

Pomaže u procesu varenja i kod pacijenata sa hipohlorhidrijom i kod osoba sa drugim poremećajima u radu digestivnog trakta, a blagotvorno dejstvo ispoljava i kod zdravih ljudi.

Podstiče obnovu sluzokože želuca i creva.

Osim što pospešuje probavu, bromelain takođe poseduje antiinflamatorna i antikancerogena svojstva.

Ponaša se i kao imunomodulator i pruža pojačanu zaštitu organizma od infekcija čak i kad je nivo želudačne kiseline niži od uobičajenog.

Pomaže u zarastanju rana, inhibiranju agregacije trombocita i u tretiranju određenih oboljenja digestivnog trakta. Jedna kapsula HCl-Balansa sadrži 50mg bromelaina.

DODATNA POMOĆ

 • Smanjite porcije i jedite češće.

Obilni obroci mogu predstavljati stres za osetljiv digestivni trakt. Velika količina hrane uneta u kratkom vremenskom roku se sporo i otežano vari i isto tako apsorbuje.

 • Pojačajte unos cinka kroz ishranu.

Cink iz govedine, školjki, semenki, orašastih plodova, jogurta i obogaćenih cerealija koristi se u želucu za produkciju kiseline. Dijeta siromašna cinkom vodi ka nižem nivou želudačne kiseline od normalnog.

 • Dobro sažvaćite svaki zalogaj.

Žvakanje je prvi korak u varenju hrane i neophodno je da sa njim ne žurite. Uzimajte male zalogaje i jedite polako.

 • Jedite fermentisano povrće.

Kiseli kupus i krastavčići prirodno regulišu nivo želudačne kiseline i imaju efekat probiotika. Unosom fermentisanog povrća značajno će se poboljšati varenje i lakše eliminisati patogeni organizmi koji su iz spoljašnjosti dospeli u želudac.

ZAKLJUČAK

Ako posumnjate na bilo kakav problem sa varenjem, neophodno je da na vreme odete na lekarski pregled i utvrdite da li je reč o disbalansu želudačne kiseline.

Ukoliko se radi o hipohlorhidriji, poštujte smernice koje vam je dao lekar uz odgovarajuću terapiju.

Konsultujte se o korišćenju HCl-Balansa kao glavnom sredstvu za regulisanje kiseline u želucu ili bar pomoćnom preparatu koji će vam pružiti olakšanje i ublažiti brojne simptome koji prate stanje hipohlorhidrije.

Proizvod na bazi prirodnih sastojaka najbolje podstiče probavu i pruža željene efekte.

HCl-Balans

HCl-Balans, formula za balans želudačne kiseline.

HCl-Balans dodatak ishrani
Zatvori

HCl-Balans

2.352,00 din.

Reference:

https://www.healthline.com/health/how-to-increase-stomach-acid

https://www.healthline.com/health/how-strong-is-stomach-acid

manjak zeludacne kiseline

Kako rešiti problem manjka želudačne kiseline

Ako se ne leči, Hipohlorhidrija može uzrokovati vrlo ozbiljne zdravstvene probleme, stoga je veoma važno da na vreme potražite lekarsku pomoć.

Rešavanje problema ne samo da će povećati i normalizovati nivo želudačne kiseline, nego i poboljšati zdravlje vašeg probavnog sistema i smanjiti stres u organizmu.

Više od polovine ljudi s bolestima gastrointestinalnog trakta nije ih ni svesno, iz razloga što se većina bolesti ne oseti do određenog vremena, a kad telo postane nesposobno nositi se s bolešću koja se razvija, počinju se pojavljivati ​​prvi simptomi.

ŠTA JE HIPOHLORHIDRIJA?

Hipohlorhidrija je medicinski izraz za nizak nivo želudačne kiseline.

Želudačna kiselina, zajedno s nekoliko enzima, pomaže u razgradnji hrane, ubija bakterije kako bi sprečila infekciju i pomaže telu da apsorbuje određene hranjive sastojke, poput vitamina B-12, gvožđa, cinka, kalcijuma i proteina.

Da bi želudac proizvodio HCl, telo treba apsorbovati cink iz ishrane, a hrana koja je bogata cinkom:

 • semenke bundeve,
 • rakovi,
 • govedina i svinjetina,
 • pasulj,
 • indijski oraščići, i dr.

Kućni lek za povećanje nivoa želudačne kiseline je svakako hrana bogata cinkom.

Bolje je započeti s nemasnim izvorima hrane koji su bogati cinkom, semenke bundeve su najbolje u tom pogledu.

Nizak nivo želudačne kiseline može rezultirati i drugim nedostacima, poput nedostatka gvožđa, vitamina B-12 i kalcijuma, stoga vam lekar može preporučiti uzimanje suplemenata ili povećati prehrambeni unos ovih hranjivih sastojaka.

Jednom, kada vam lekar utvrdi zašto je nivo želudačne kiseline nizak, preporučiće adekvatne načine za ublažavanje ili prevenciju simptoma.

Pravovremeno lečenje smanjiće rizik od komplikacija.

Želucu je potrebna kisela sredina iz nekoliko razloga:

 • Želudačna kiselina je prva barijera koja sprečava prolaz različitih mikroorganizama.
 • Želudačna kiselina pomaže u probavi proteina stimulišući aktivaciju enzima pepsina. Ako u želucu nema dovoljno kiseline, mogu se adekvatno razgraditi proteini uneti hranom.
 • Stimuliše pankreas i tanko crevo da proizvode probavne enzime i žuč za razgradnju proteina, masti i ugljenih hidrata. Hipohlorhidrija narušava apsorpciju masti i ugljenih hidrata, što dovodi do nadutosti, probavnih smetnji i nedostatka vitamina topivih u mastima kao što su A, D, E i K.
 • Želudačna kiselina inicira peristaltičko kretanje, odnosno ritmičko stezanje creva, za prenos hrane kroz gastrointestinalni trakt.
 • Želudačna kiselina je neophodna za apsorpciju vitamina B12, koji je ključ za normalno funkcioniranje eritrocita mozga i nervnog sistema.
 • Želudačna kiselina je neophodna za pravilnu apsorpciju elemenata u tragovima kao što su kalcijum, magnezijum, cink, bakar, gvožđe, selen, bor i dr.

Ko je pod rizikom?

Iako se simptomi počinju javljati već posle 35 godine, najveći rizik od hipohlorhidrije je kod osoba starijih od 65 godina.

Određeni faktori mogu povećati rizik od razvoja bolesti, kao što je: uzimanje lekova za smanjenje proizvodnje želudačne kiseline, stres, ishrana u kojoj nedostaje cink, koji imaju infekciju H. pylori, i dr.

SIMPTOMI HIPOHLORHIDRIJE

Simptomi hipohlorhidrije mogu uključivati:

 • podrigivanje
 • nadimanje
 • proliv
 • gasove
 • gorušica
 • crevne infekcije
 • nedostatak hranjivih sastojaka
 • neprobavljena hrana u stolici
 • nervozan želudac
 • gubitak kose
 • lomljivi nokti
 • problem sa vidom

Takođe, postoji veza između hipohlorhidrije i nekoliko drugih medicinskih problema, kao što su:

 • anemija
 • astma
 • alergije
 • autoimuni poremećaji (lupus)
 • problemi s kožom, uključujući akne i psorijazu

DIJAGNOZA BOLESTI

Da bi dijagnostifikovao hipohlorhidriju, lekar će pregledati vašu istoriju bolesti i obaviti fizički pregled, odnosno proveriti krvnu sliku i nivo kiselosti vašeg želuca, pomoću pH skale.

Vrednost pH 3–5 ukazuje na hipohlorhidriju, dok nivo pH manji od 3 ukazuje na normalan nivo želudačne kiseline.

Ako je pH vrednost veća od 5, to ukazuje na gotovo potpuno odsustvo želudačne kiseline, koja se naziva aklorhidrijom.

Da bi sami potvrdili da li imate nizak nivo želudačne kiseline uradite jedan test koji daje približno tačne rezultate, a sve što vam je potrebno je soda bikarbona i malo vode.

Budući da je test i jeftin i siguran, možete češće da proverite nivo želudačne kiseline.

Pomešajte kašičicu sode bikarbone sa malo hladne vode i prvo popijte mešavinu ujutro pre nego što pojedete ili popijete bilo šta drugo.

Izmerite vreme koliko vam treba da podrignete; ako vam treba više od pet minuta ili ukoliko uopšte ne podrignete, to je znak slabe želudačne kiseline.

Test deluje pokretanjem hemijske reakcije u želucu mešanjem osnovne sode bikarbone sa želudačnom kiselinom.

Prirodni odgovor ako imate dovoljno želučane kiseline je gas ugljen dioksid koji uzrokuje podrigivanje.

LEČENJE HIPOHLORHIDRIJE

Lečenje hipohlorhidrije zavisiće od uzroka i težine simptoma.

Neki lekari preporučuju pristup koji se prvenstveno zasniva na promenama u ishrani i suplementima.

Korisna hrana:

 • Ananas, zbog svog enzima bromelaina, kao i papaja i njegov enzim papain, smatraju se korisnom hranom, budući da njihovi enzimi podstiču probavu.
 • Gorka hrana, poput rukole, radiča, limunovog soka i dr., dokazano podstiču probavu.
 • Povećavanje unosa omega 3, koja se nalazi u lososu, skuši, haringi tuni i lanenom semenu, pomaže kod smanjenja upale.

Obavezno treba isključiti:

 • Soju, budući da je bogata belančevinama, pa se teško probavlja,
 • Kikiriki,
 • Alkohol i pušenje, jer podstiču upalu,
 • Antacide, jer oni neutrališu želudačnu kiselinu.

Takođe, preporučuje se:

 • Češći, a smanjeni obroci, kako bi maksimalno smanjili opterećenje želuca.
 • Održavanje hidratacije.
 • Prestanak uzimanja bilo kakvih lekova koji umanjuju lučenje Hlorovodične kiseline (HCl).

PRIRODNI LEKOVI ZA HIPOKLORHIDRIJU

Dobra vest je da prirodnim putem možete povećati proizvodnju ili količinu želudačne kiseline pomoću nekih jednostavnih kućnih lekova.

 • Razmislite o uzimanju gorkog bilja.

Artičoka, encijan, koren maslačka, hmelj, lovor itd., gorko je bilje i povrće koje je vrlo efikasno u podsticanju proizvodnje želudačnih kiselina.

Još jedan sastojak hrane koji pomaže u proizvodnji probavnih sokova je đumbir.

Neki alternativni stručnjaci kažu da gorko bilje uzeto pre jela može podstaći lučenje želudačne kiseline i probavnih enzima, a gorke biljke kao što su encijan, artičoka, hmelj i korijen maslačka neke su od najsigurnijih i najefikasnijih biljaka u podsticanju želudačne kiseline.

Gorke namirnice su korisne ne samo da podstiču probavu, već sprečavaju gomilanje toksina u organizmu, bore se protiv virusa, gljivica i bakterija, podstiču rad jetre, jačaju imunitet, pomažu u slučaju umora i iscrpljenosti, podstiču rad nerava, i dr.

Jednostavan ayurvedski lek je polako žvakati tanku krišku svežeg đumbira s prstohvatom kamene soli 5-10 minuta pre jela.

 • Manuka med

Manuka med ima antimikrobna svojstva.

Manuka med se proizvodi na Novom Zelandu i u Australiji od pčela koje oprašuju stablo manuka i sadrži prirodni sadržaj peroksida što ga čini snažnim antibakterijskim sredstvom.

Važno je napomenuti da med treba kupovati od proverenih proizvođača.

 • So kao kućni lek

Nerafinisana morska so, himalajska.

 • Beli luk i ulje origana

Razmotrite određene biljke, poput belog luka i origano ulja, jer su to dodaci koji pomažu ukoliko dođe do bakterijskog rasta.

 • Pijte čaj od đumbira

Smatra se da đumbir pomaže probavi i smanjuje nadutost. U ayurvedskoj medicini i tradicionalnoj kineskoj medicini, đumbir se smatra tonikom za probavu.

 • Limun i limunov sok

Limun i limunov sok mogu pomoći u povećanju proizvodnje HCl, uravnotežiti pH u želucu i regulisati probavne enzime.

 • Uzmimanje multivitamina

Mnogi ljudi širom sveta uzimaju neke vitaminske suplemente svakog dana, da bi poboljšali svoje zdravlje.

Budući da hipohlorhidrija može dovesti do nedostatka određenih vitamina i minerala, može se preporučiti multivitaminski i mineralni dodatak.

Imajte u vidu da neki vitamini i minerali bolje rade svoj posao u kombinaciji, dok neke druge kombinacije mogu umanjiti apsorpciju.

Gvožđe se, na primer, bolje apsorbuje ako se uzima u kombinaciji sa vitaminom C.

 • Uzimanje vitamina B kompleksa

Neki stručnjaci predlažu dodatni vitamin B kompleks.

Iako to nije lečenje hipoklorhidrije, može se preporučiti da se nadoknadi potencijalni nedostatak B12 i drugih vitamina B.

B12 je najznačajniji nedostatak vitamina s niskim nivoom HCl.

 • Uzmite probiotike

Oni mogu podržati probavni sistem i pomoći u zaceljivanju i obnavljanju pozitivne GI mikrobiote, kao i sprečiti rast neželjene patogene mikroflore.

 • Uzmite probavne enzime

Enzimi su od velike koristi za vaše zdravlje. Njihov manjak ili nedostatak može ozbiljno smetati zdravlju i znatno umanjiti kvalitet života, dok bez nekih život ne bi bio moguć.

 • Pokušajte sa uzimanjem kapsula sa betain hidrohloridom

To nadopunjuje ono što vaš sistem prirodno proizvodi za poboljšanje probave i apsorpciju hranjivih sastojaka; uzmite ga sa proteinima kako bi osigurali dobre rezultate.

Ništa manje nije važno da:

 • Temeljno žvačite hranu.

Kvalitet vaše ishrane bitno utiče na stvaranje želudačne kiseline, pa tako i na način na koji je jedete.

Temeljitim žvakanjem hrane pomažemo hrani da se dobro probavi u želucu, jer enzimi velike komade ne mogu razgraditi i mogu izazvati nelagodu, bol i grčeve. Dobra probava je ključ zdravlja.

I na kraju, treba zapamtiti, da je vašem organizmu potrebna želudačna kiselina, i da je vaš cilj da dođete do uravnoteženog nivoa.

Takođe, preparat HCl-Balans, postaje formula za balans želudačne kiseline, nastao stručno odabranom kombinacijom betain hidrohlorida, enzima pepsina i bromelaina visoke proteolitičke aktivnosti, čime se postiže optimalan proces varenja hrane u želucu.

HCl-Balans povećava svarljivost i iskoristljivost proteina i amino-kiselina iz hrane što je posebno važno za ljude koji su fizički aktivni (sport, teretana…).

HCl-Balans

HCl-Balans, formula za balans želudačne kiseline.

HCl-Balans dodatak ishrani
Zatvori

HCl-Balans

2.352,00 din.

Reference:

https://www.healthline.com/health/how-to-increase-stomach-acid

https://www.medicalnewstoday.com/articles/322491

bolovi u ledjima

Tri moćna sastojka za bolove u leđima

Posao, stres, prirodan tok starenja i drugi faktori uzrokuju zdravstveni problem koji je veoma čest, a to su bolovi u leđima.

Čak 80% ljudi će u nekom periodu života osetiti neprijatne tegobe koje prate to stanje.

Ukoliko se ne utvrdi tačan uzrok bolova i ništa ne preduzme da bi se oni eliminisali ili bar ublažili, postoji opasnost da će doći do komplikacija i poteškoća u izvršavanju svakodnevnih obaveza i obavljanju dnevnih aktivnosti i rutinskih radnji.

Bolovi će nestati u roku od nekoliko dana ili nedelja ili će postati hroničan problem i u svakom slučaju potrebno je potražiti olakšanje.

Priroda nudi efektna rešenja, a tri dragocena sastojka iz proizvoda 3-HOT naročito se ističu.

NAJČEŠĆI UZROCI BOLOVA U LEĐIMA

Često, više uzroka predstavlja pokretače bolova u predelu leđa, a ne samo jedan.

Na primer, loše držanje u mladosti, nepravilno sedenje i neprirodne poze koje telo zauzima na radnom mestu nakon dužeg vremenskog perioda izazivaju ozbiljne zdravstvene probleme i poteškoće sa leđima.

Nedostatak fizičke aktivnosti tokom života kao rezultat daje ukočenost i slabost leđnih mišića.

Isto tako, istegnuti mišići su bolni, a do toga dolazi posle podizanja teških predmeta i naglih, neobičnih pokreta tela.

Bol proističe iz povreda, bolesti koštano-mišićno-zglobnog sistema, strukturalnih problema i poremećaja nervnih funkcija.

Ređi uzroci bolova u leđima su infektivna oboljenja i tumori.

SIMPTOMI KOJI PRATE BOLOVE U LEĐIMA

Sami bolovi se mogu javiti na bilo kom delu leđa i mogu biti tupi ili probadajući.

Ponekad imaju tendenciju širenja na vrat, glavu, ramena ili noge.

Osoba sa bolovima u leđima se otežano kreće, ima poteškoće pri promeni pozicije tela (npr. prelazak iz ležećeg u sedeći položaj) i broj pokreta je ograničen.

Savijanje ili ispravljanje kičme postaje problem zbog bolova.

U zavisnosti od toga koliko dugo traju simptomi, bolovi se karakterišu kao akutni ili hronični.

Bol u leđima je hroničan ako traje duže od tri meseca.

USPOSTAVLJANJE DIJAGNOZE

Klinički pregled je uglavnom dovoljan da bi se ustanovio bol i leđima.

Tada lekar može da utvrdi potekoće pri kretanju i ograničene pokrete.

Po potrebi se od pacijenta zahteva da preda u laboratoriju uzorke krvi ili urina na testiranje ili da mu se uradi rendgensko snimanje ili magnetna rezonanca.

 1. BELA VRBA ZA BOLNA LEĐA

Najmoćniji aktivni sastojak kore bele vrbe jeste salicin koji je sličan aspirinu zbog hemijske strukture.

Zbog toga se bela vrba smatra odličnim prirodnim sredstvom za smanjenje bolova i upalnih procesa bez obzira na intezitet.

Ublažiće ili otkloniti bolove u predelu leđa među kojima su i hronične forme.

U suštini, dejstvo salicina kod bolova nastupa nešto sporije u odnosu na aspirin, ali je delovanje mnogo duže, dok neželjenih efekata skoro i da nema.

Nakon unosa u organizam, salicin se konvertuje u salicilnu kiselinu koja je inače glavni sastojak aspirina i potom ispoljava svoje dejstvo, smanjujući jačinu bolova i druge tegobe.

Pored salicina, bela vrba sadrži flavonoide, tanine i glikozide.

Bela vrba ulazi u sastav mnogih čajeva protiv bolova, a takođe se u vidu suvog ekstrakta dodaje u suplemente.

 1. POVRATIĆ ZA UBLAŽAVANJE BOLOVA U LEĐIMA

Povratić je prirodni analgetik i sredstvo koje ispoljava antiinflamatorno delovanje.

Ove karakteristike poseduje zbog prisustva partenolida i drugih seskviterpenskih laktona.

Povratić se tradicionalno upotrebljava za bolove u leđima i druga bolna stanja (npr. artritis, glavobolja, zubobolja) i pruža olakšanje korisniku u kratkom vremenskom roku.

Smanjuje produkciju prostaglandina, supstance koja uzrokuje osećaj bola.

Utvrđeno je da povratić ima sposobnost da umanji učestalost napada migrene kod pacijenata kojima je to dugoročni zdravstveni problem.

Ova lekovita biljka poboljšava proces varenja, a takođe pomaže kod steriliteta i menstrualnih tegoba.

Povratić ispoljava antibakterijsko dejstvo i prema gram-pozitivnim i prema gram-negativnim bakterijama.

 1. SMOLA BOSVELIJE KOD BOLNIH STANJA

Smola biljke bosvelije poznata je i kao indijski tamjan zbog karakterističnog, aromatičnog mirisa i porekla.

U Indiji i Egiptu je smola bosvelije veoma cenjena i vekovima se koristi u tradicionalnoj medicini kao sredstvo za lečenje raznih bolesti.

Na granama drveta Boswellia serrata prave se rezovi da bi se došlo do gumaste smole koja postaje čvrsta nakon kontakta sa vazduhom.

U sastavu indijskog tamjana nalaze se brojne triterpenske kiseline od kojih je najznačajnija bosvelinska kiselina.

Ova kiselina ublažava bolna stanja u koja se ubrajaju i problemi sa kičmom.

Smetnje pri kretanju nestaju, poboljšava se snaga tela i vraća pokretljivost bez ukočenosti i nelagodnosti.

3-HOT PROTIV BOLOVA U LEĐIMA

Kapsule 3-HOT namenjena su za raznovrsna bolna stanja među kojima su bolovi u leđima.

Stvorene su od suvih ekstrakata kore vrbe, cveta povratića i smole bosvelije.

Sva tri sastojka u kombinaciji imaju moćno analgetičko dejstvo bez negativnog uticaja na sistem organa za varenje.

3-HOT uspešno uklanja bolove i ukočenost u leđima, ali i u predelu vrata i ramena.

Služi i kao prevencija kod raznih tipova glavobolja, a naročito migrene.

Postiže se maksimalan pozitivan efekat.

Potrebno je uzimati dva puta dnevno po jednu kapsulu prema uputstvu za upotrebu ovog proizvoda koji je odobren od strane Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

ZA ŠTA JOŠ SLUŽI 3-HOT?

Ovaj dodatak ishrani delotvoran je kod svih medicinskih stanja koja su praćena upalom, kao i povišenom telesnom temperaturom.

Preporučuje se za simptome prehlade i gripa.

Čuva normalne funkcije nervnog sistema i mišića i istovremeno održava sve fizičke i mentalne sposobnosti.

3-HOT je sjajan i za pacijente koji se bore protiv tendinitisa, burzitisa i miozitisa.

Ovaj proizvod karakterišu i antikancerogeno i hemoterapijsko dejstvo.

Moguće je uključiti ga u terapiju za tretiranje kongestivne kardiotonične insuficijencije i umanjenje agregacije trombocita radi prevencije arterijskih tromboza.

DODATNI SAVETI

 • Fizička aktivnost je poželjna ukoliko je to moguće jer pruža dodatno olakšanje.

U većini slučajeva ležanje u krevetu i izbegavanje rekreacije i sportova može samo još više pojačati postojeće bolove. Slobodno nastavite da se krećete kao i ranije s tim što treba da izdvojite pola sata dnevno za aktivnost koja će ojačati vaše mišiće i sprečiti nove bolove u budućnosti. Takođe je važno znati da ne smete preterivati da ne bi postigli potpuno suprotan efekat od željenog. Krenite laganim tempom pa postepeno pojačajte intezitet vežbanja koliko vaše telo može da izdrži bez preteranog zamaranja. Ono što se najviše preporučuje pacijentima sa bolnom kičmom jeste tai či, ali i joga, vežbe u vodi, biciklizam i šetnja.

 • Naučite da se suprotstavite stresu koji dodatno jača bolove i pogoršava stanje vaših leđa.

Stres proizvodi negativne efekte u čitavom organizmu i takođe dodatno ugrožava bolna leđa. Zbog stresa dolazi do nekontrolisanog grčenja mišića, što bolove čine češćim i intezivnijim, a s tim i teže podnošljivim. Zbog toga je važno da naučite kako da se opustite i sprečite da stresne situacije remete vaše zdravstveno stanje. Vežbe dubokog disanja odlične su za relaksaciju i ublažiće bolove u leđima, a takođe je korisna i meditacija.

 • Masaža opušta napete mišiće u predelu leđa i oslobađa vas bola.

Jačina bolova se smanjuje, a često ove neugodne senzacije u potpunosti nestaju. Poboljšavaju se funkcije leđa i olakšava kretanje. Dugoročna masaža kod profesionalnog masera umanjiće potrebu za antiinflamatornim medikamentima. Zakažite termin kod stručne osobe koja ima iskustva u radu sa pacijentima koje muče bolovi u leđima različitog porekla.

 • Postoje dokazi da alkalna ishrana u određenoj meri pomaže pri tretiranju bolova u leđima.

Postoje režimi ishrane koji se zasnivaju na upotrebi alkalnih namirnica u cilju smanjenja telesne težine, umora i bolova. Istovremeno, redukuje se rizik od razvoja bolesti poput osteoporoze, artritisa, poremećaja funkcije bubrega i oboljenja jetre. Alkalna dijeta podrazumeva umanjen unos ili eliminaciju crvenog mesa, punomasnih mlečnih proizvoda, industrijskih prerađevina i proizvoda u čijem sastavu se nalaze belo brašno, beli šećer, trans masti i konzervansi. Preporuka je da se konzumira dosta svežeg voća i povrća, semenki, orašastih plodova i mahunarki.

 • Mnogi prirodni, domaći recepti pokazali su se kao delotvorni kod problema sa bolnim leđima.

Kupanje u vodi u koju ste dodali epsom so poboljšava cirkulaciju i opušta napete mišiće u čitavom telu. Jednom dnevno popijte čašu toplog mleka u kojoj ste razmutili kašičicu kurkume u prahu da bi se upalni procesi u telu smanjili. Sok od višanja bez dodatog šećera ublažava čak i hronične bolove. Čaj od đumbira deluje protivupalno i pomaže u prevenciji bola.

KADA JE POTREBNO ZATRAŽITI HITNU MEDICINSKU POMOĆ?

Postoje trenuci kada sami sebi ne možete pomoći i kad je neophodna reakcija i tretman stručnog medicinskog osoblja.

Događa se da bol u leđima nagoveštava razvoj neke bolesti ili zdravstvenog poremećaja.

Nagli bol koji se javlja iznenada bez očiglednog uzroka je razlog za brigu, kao i jaki bolovi koji dugo traju i pacijent ne može da ih trpi.

Kombinacija bolova u predelu leđa sa simptomima poput hroničnog umora ili gubitka telesne težine isto tako zahteva hitnu posetu lekaru.

Simptomi koji predstavljaju indikatore ozbiljnijih zdravstvenih problema su i povišena telesna temperatura, ukočenost i grčevi u nogama i gubitak kontrole nad pražnjenjem bešike i creva.

ZAKLJUČAK

Često je moguće u kućnim uslovima, uz pomoć prirodnih metoda, otkloniti problem bolova u leđima.

3-HOT je jedan od preparata koji će olakšati kretanje, omogućiti kvalitetan san i učiniti da se osećate komforno.

Ipak, u slučaju da su tegobe i dalje prisutne neophodno je obratiti se lekaru koji će izvršiti pregled i odrediti adekvatnu terapiju.

Takođe, pre korišćenja proizvoda 3-HOT ili sličnih suplemenata potrebna je konsultacija sa lekarom koji prati vaše zdravstveno stanje.

3-HOT za eliminaciju bola

3-HOT za eliminaciju bola
Zatvori

3-HOT

1.230,00 din.

Reference:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/back-pain/symptoms-causes/syc-20369906

https://www.medicalnewstoday.com/articles/172943

Kako se rešiti bolova u zglobovima

Kako se rešiti bolova u zglobovima

Instiktivno, čim osetimo nelagodnost ili neprijatnost u predelu zglobova i drugim delovima tela, kao što je osećaj bola, odmah krećemo u potragu za sredstvom koje će nam pružiti olakšanje.

Srećom, postoje prirodna rešenja koja veoma brzo deluju, dostupna su svima i mogu se primenjivati bez straha od potencijalnih neželjenih efekata.

Pojedine metode moguće je isprobati u kućnim uslovima, a za neke tretmane neophodno je iskustvo stručne osobe.

ULOGA ZGLOBOVA U LJUDSKOM TELU

Zglobovi povezuju kosti i podržavaju pokrete tela.

Bez njih ljudsko telo ne bi bilo mobilno.

Smatraju se svojevrsnom strukturalnom podrškom skeletu.

Sačinjeni su od više vrsta vezivnog tkiva, među kojima su kolagen, ligamenti i hrskavica.

Osim što omogućavaju pokretljivost, zglobovi služe i kao zaštita vitalnim organima, kao i samim kostima od povreda nastalih trenjem.

ŠTA UZROKUJE BOLOVE U ZGLOBOVIMA?

Tegobe mogu poticati od bolesti zglobova kao što je artritis.

I druga oboljenja koja nemaju direktnu vezu sa zglobovima kao jedan od simptoma uključiće bol u zglobovima, a najčešće su to autoimune bolesti poput fibromijalgije.

Bolovi se javljaju i kao rezultat traumatskih povreda ili neaktivnog načina života.

Tokom procesa starenja vrlo je moguća pojava neprijatnog osećaja u zglobovima.

Manjak sna prate hroničan umor, nesvestica, ukočenost i bol u predelu jednog ili više zglobova.

ZONE KOD KOJIH SE NAJČEŠĆE OSEĆA BOL

Vrlo često, zbog nekog zdravstvenog poremećaja ili bolesti, ljudi osećaju neprijatnost i nekomfornost u predelu jednog ili više zglobova.

Ponekad se čini da bol potiče od mišića ili susednih kostiju, što neretko nije tačno.

Upalni proces se razvija baš na tkivu od kojeg je zglob sačinjen što, između ostalog, može da bude praćeno bolom različite jačine i dužine trajanja.

Počev odgore ka dole, tegobe se obično lociraju na zadnjem delu vrata, vilici, ramenima, šakama, gornjem i donjem delu kičme, kukovima, kolenima i stopalima.

Ukoliko bol traje nekoliko nedelja smatra se da je postojeće stanje akutno, a dijagnostikuje se kao hronično ako je prisutno više meseci.

RECEPTI ALTERNATIVNE MEDICINE

1. Epsom so smanjuje osećaj bola u zglobovima

EPSOM SO deluje protivupalno, a samim tim smanjuje i osećaj bola koji se može javiti bilo gde u telu, kao i u zglobovima.

Opušta organizam, redukujući i efekte stresa podstičući produkciju serotonina, supstance koja smiruje telo i um.

Takođe, održava i dobro zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Pola šolje ove vrste soli sipajte u lavor tople vode. Unutra potopite bolne zglobove i sačekajte 15 minuta pre nego što ih osušite trljajući mekanim peškirom. Ponoviti po potrebi.

2. Senf je odlično prirodno sredstvo za tretiranje bolnih zglobova

SENF  je izvor korisnih nutrijenata i antioksidanata. Isto tako, služi i kao odlično prirodno sredstvo za tretiranje bolnih zglobova.

Pored toga, pruža zaštitu od infekcija, ublažava simptome kožnih oboljenja i ponaša se antikancerogeno.

Konzumiranjem senfa u ishrani smanjuje se nivo glukoze u krvi.

Pomešati kašiku ljutog senfa, kašiku meda, kašiku sode bikarbone i kašiku soli. Pomešajte da dobijete ujednačenu smesu.

Uveče pred spavanje, nanesite je u manjoj količini na mesto koje je izvor bola, odgore staviti parče folije i zavezati preko vunenim šalom.

Isprati nakon dva sata delovanja. Ostatak smeše čuvati u kutiji od kreme za lice ili sličnoj ambalaži.

3. Kurkuma za bolove u zglobovima

KURKUMA  pruža olakšanje osobama koje imaju bolove u zglobovima zbog stanja kao što su osteoartritis i reumatoidni artritis.

Kurkumin je aktivni sastojak iz ovog začina koji se ponaša antiinflamatorno, ublažavajući neprijatne bolove.

Kurkuma takođe snižava holesterol i šećer u krvotoku.

Pomešajte kašičicu kurkume u prahu, kašičicu himalajske soli i pola kašičice vode. Dobićete smešu koju je potrebno naneti na bolno mesto.

Posle 20 minuta delovanja isperite sve mlakom, čistom vodom. Ponoviti 1-2 puta dnevno, u zavisnosti od jačine bola.

4. Kopriva smanjuju intezitet bolova

KOPRIVA  sadrži vitamine, minerale, aminokiseline i polifenole značajne za funkcionisanje zglobova.

Ovi elementi pružaju zaštitu vezivnom tkivu od novih oštećenja i smanjuju intezitet bolova.

Pomažu u borbi protiv infekcija i tretiranju rana i opekotina.

Dve kašičice osušenih listova koprive preliti sa 200ml vrele, prokuvane vode. Nakon 15 minuta stajanja procediti čaj i popiti ga. Konzumirati tri puta dnevno.

5. Maslinovo ulje dokazano smanjuje bol i oticanje zglobova

MASLINOVO ULJE  dokazano smanjuje bol i oticanje kod pacijenata sa artritisom i povredama zglobova.

Odlikuje ga moćno protivupalno delovanje zbog prisustva zasićenih masnih kiselina.

Potražite ekstra devičansko, hladno ceđeno ulje jer je samo u tom obliku lekovito.

U 200ml vode sipajte 300ml kvalitetnog maslinovog ulja i 10 supenih kašika morske soli. Mešati sastojke dok se so potpuno ne rastopi. Sipati u praznu sprej bočicu.

Poprskati jednom mesto koje je bolno i otečeno. Nežno masirati za početak 2-3 minute pa polako iz dana u dan povećavati vreme do 15 minuta.

6. Žumance ublažava bol u predelu zglobova

ŽUMANCE  ublažava bol u predelu zglobova bez obzira na uzrok.

Proteini i drugi elementi koji se nalaze u njemu štite tkivo od kojeg su sačinjeni zglobovi i kontrolišu upalu.

Pomešajte jedno žumance sa dve kafene kašičice soli. U smešu potopite pamučnu gazu koju ćete staviti na upaljen zglob.

Sve pričvrstiti pomoću zavoja i pustiti da lek deluje dva sata. Nakon toga skloniti zavoj i gazu i isprati sve mlakom vodom.

Ponoviti 3-4 puta tokom jednog dana.

7. Piskavica za tretiranje bolnih zglobova

PISKAVICA  je od velike pomoći kod borbe protiv srčanih oboljenja i gojaznosti, a veoma je važno napomenuti i da je njeno seme korisno kod tretiranja bolnih zglobova.

Organsko jedinjenje diosgenin, koje se nalazi u semenkama piskavice, prema pojedinim istraživanjima i postignutim rezultatima sprečava dalji razvoj osteoporoze i osteoartritisa.

Potopite dve kašike semenki piskavice u 200ml vode i ostavite ih tako da odstoje preko noći.

Ujutru procedite vodu i popijte je, a seme izmiksujte u blenderu i nanesite ga kao pastu na bolne zglobove.

Isprati posle sat vremena delovanja. Ponavljati postupak svakog dana.

8. Tamjan za bolove u zglobovima

TAMJAN  se za bolove u zglobovima koristi u obliku ulja i to topikalno.

Nakon što ga upije koža, neprijatne tegobe nestaju.

Osim toga, ulje tamjana je od velikog značaja kada je u pitanju jačanje imunološkog sistema, borba protiv negativnih emocija, ublažavanje negativnih efekata hemoterapije i usporavanje procesa starenja kože.

Pet kapi čistog ulja tamjana pomešati sa kašičicom otopljenog kokosovog ulja. Namazati zglobove masirajući ih kružnim, laganim pokretima. Radite ovo 2-3 puta dnevno.

SPECIJALNE METODE ZA BOLNE ZGLOBOVE

 • MASAŽA je vrlo efikasna i efektna za bolne zglobove, a postoji nekoliko tipova koje možete probati u konsultaciji sa lekarom i stručnim maserom. Jedan od njih je šiacu gde se masiraju tačke izvora bola uz blago istezanje mišića. Drugi je švedska masaža, poznata po dugim potezima i kružnim pokretima. Limfnu drenažu je moguće primeniti i kod bolnih zglobova, istovremeno čineći ih pokretljivijim i manje opterećenim.
 • TERAPIJA MAGNETIMA značajna je za ublažavanje bolova nastalih zbog problema sa zglobovima. Prislanjanjem na kožu, magnet opušta mišiće i zidove krvnih sudova istovremeno ublažavajući osećaj bola. Jača se cirkulacija zajedno sa protokom kiseonika kroz organizam. Magneti se na tržištu mogu pronaći u različitim oblicima – ulošci, diskovi, narukvice…
 • PROGRESIVNA RELAKSACIJA MIŠIĆA predstavlja kombinaciju kontrolisanog zatezanja i opuštanja mišića zajedno sa disanjem. Ovaj metod možete primenjivati i sami u kućnim uslovima. Krenite da laganim ritmom zatežete i opuštate mišiće, počev od gornjih ka donjim delovima tela. Udahnite vazduh tokom kontrakcija, a uz opuštanje mišića izdahnite.
 • AKUPUNKTURA je najstarija terapija protiv svih vrsta bolova i deo je tradicionalne kineske medicine. Korišćenjem vrlo tankih finih igala stimulišu se energetske tačke na telu i redukuju tegobe. Prate se posebne putanje na površini kože poznate kao meridijani i time se reguliše narušen energetski balans nastao zbog prisustva neke bolesti ili zdravstvenog poremećaja. Akupunkturu primenjuju samo stručne osobe sa sterilnim iglama.

REGULACIJA ISHRANE RADI UBLAŽAVANJA BOLA U ZGLOBOVIMA

Uvođenjem izmena u standardni jelovnik rešićete se osećaja bola u zglobovima i smanjiti telesnu težinu što će telo rasteretiti i pružiti dodatno olakšanje.

Bolove obično prati upalni proces i zato je poželjno kod neprijatnog osećaja u predelu zglobova uzimati namirnice čiji sastojci deluju antiinflamatorno.

Jedite dosta svežeg voća i povrća jer sadrže veliku količinu antioksidanata koji će u ovom slučaju biti od velike koristi.

Omega-3 masti će smanjiti upalu, a one se mogu pronaći u mesu ribe, orašastim plodovima i čia semenkama.

Osobe koje redovno jedu vlankastu hranu primetiće drastično smanjen intezitet bolova.

U ovu grupu spadaju mahunarke, integralna testenina, maline, kruške i brokoli.

KORISNI SAVETI

 • Svakoga dana provedite 15-30 minuta na sunčevoj svetlosti. Na ovaj način ćete svom organizmu obezbediti dovoljno vitamina D i ublažiti oticanje i bol u zglobovima.
 • Plivanje se preporučuje osobama sa bolnim zglobovima. Postoje čak i časovi plivanja prilagođeni osobama sa ovakvim stanjem radi ublažavanja nelagodnosti u zonama upale.
 • Isprobajte tople ili hladne obloge. Pamučna krpa u koju ste umotali kocku leda će usporiti nervne impulse i prekinuti signale za bol, a vruća flaša napunjena vodom će poboljšati cirkulaciju i opustiti ukočene i otekle zglobove.
 • Važno je da sebi obezbedite dovoljno sna. Odmarajte se u provetrenoj i zamračenoj prostoriji tokom noći i pokušajte da odspavate onoliko koliko se inače preporučuje – sati dnevno.

ZAKLJUČAK

Osećaj bola, bez obzira gde je lociran, vrlo je neugodan i uvek postoji potreba za rešenjem koje će dati brz pozitivan efekat.

Nema sumnje da je i sa bolnim zglobovima situacija potpuno ista, a postojanje delotvornih prirodnih recepata i metoda olakšaće tretiranje istih.

Uz konsultaciju sa lekarom koji prati vaše zdravstveno stanje, isprobajte trikove alternativne medicine i regulišite način ishrane.

Budite aktivni onoliko koliko vam organizam dozvoljava a istovremeno odvajajte i vreme za odmor i san.

Problemi sa bolovima će biti ublaženi ili će iščeznuti u potpunosti.

MagicFlex za regulaciju inflamacije zglobova
Zatvori

MagicFlex

1.800,00 din.
CurcuminPlus_za_normalno_funkcionisanje_kardiovaskularnog_sistema
Zatvori

CurcuminPlus

2.100,00 din.

Reference:

https://www.healthline.com/health/joint-pain

https://www.healthline.com/health/osteoarthritis/arthritis-natural-relief

https://www.webmd.com/pain-management/guide/joint-pain#1

Vaginalna kandidijaza

Vaginalna kandidijaza

Posle bakterijskih, gljivične vaginalne infekcije su najčešće kod devojaka i žena bez obzira na godine.

Prirodno je da se u sklopu vaginalne, a i crevne flore nalaze gljivice kao što je kandida, ali samo ako se ona svo vreme kontrolisano razmnožava.

Čim količina gljivica pređe normalnu, dolazi do razvoja infekcije praćene upečatljvim simptomima baš kao što je vaginalna kandidijaza.

Ova infekcija poznata je i kao vulvovaginalna kandidijaza i kandidalni vaginitis, a može se uspešno lečiti primenom sredstava koje nudi priroda.

Neki prirodni lekovi će Vam pružiti olakšanje i ublažiti simptome vaginalne kandidijaze.

Postoje brojne opcije koje su dokazano delotovorne i dostupne su svima.

Redovna primena će ubrzo dati rezultate i pomoći Vam da kontrolišete razmnožavanje gljivica.

KANDIDA I NJENA ULOGA U LJUDSKOM TELU

Kandida je vrsta gljivice koja živi u sklopu digestivnog trakta, vaginalne zone i usne duplje.

Ukoliko se nalazi u manjim količinama, ne predstavlja opasnost za ljudski organizam.

Naime, tada pomaže u procesu varenja hrane i pravilno usmerava imunološki sistem da detektuje i uništi opasne bakterije.

Kada se razmnožavanje kandide otme kontroli, dolazi do pojave infekcije.

ŠTA JE VAGINALNA KANDIDIJAZA?

Ovaj tip kandidijaze predstavlja rezultat preteranog razmnožavanja gljivice Candida albicans u unutrašnjosti vagine, ženskog reproduktivnog organa.

Čim se stvore pogodni uslovi, kandida će početi da se širi i stvara simptome.

Smatra se da se sa ovakvom infekcijom suočava svaka ženska osoba makar 3 ili 4 puta tokom života.

Dijagnostikovanje vaginalne kandidijaze vrši se vizuelnim pregledom i laboratorijskim testiranjem vaginalnog sekreta.

 


U saradnji sa sajtom www.prirodnolecenje.com obezbedili smo Vam

BESPLATAN primerak E-knjige

8 prirodnih namirnica + 10 čajeva za eliminaciju Kandide

KLIKNITE OVDE ZA PREUZIMANJE

e-knjiga-kandida-small


ZBOG ČEGA DOLAZI DO RAZVOJA OVAKVE INFEKCIJE?

Uzročnika koji prokreću vaginalnu kandidijazu ima mnogo.

Smatra se da je u trudnoći ova infekcija sasvim normalna i uobičajena pojava koju svakako treba tretirati pre porođaja.

Korišćenje antibiotika remeti balans vaginalne flore i uzrokuje nekontrolisano razmnožavanje kandide.

Neke vrste hormonskih terapija imaju isti efekat.

I stres može biti jedan od okidača infekcije.

KARAKTERISTIČNI SIMPTOMI

Vaginalnu kandidijazu je vrlo lako prepoznati.

Ona je često praćena iritacijom i intezivnim svrabom uz pojavu upečatljivog gustog, belog sekreta koji ima strukturu nalik kreču i nema miris.

Osećaj peckanja je takođe čest i najčešće se javlja tokom mokrenja ili nakon polnog odnosa.

Vulva je crvenkaste boje i otečena zbog prisustva infekcije.

U vaginalnoj zoni je moguća pojava osipa.

FAKTORI RIZIKA

Osobe koje praktikuju seksualni odnos bez zaštite su pod visokim rizikom od prenosa i razvoja kandidijaze.

Dijabetičari i pacijenti sa autoimunim bolestima se često sreću sa ovom gljivičnom infekcijom.

Svako ko duži period koristi antibiotike će se možda u budućnosti boriti sa kandidijazom.

Skoro sve trudnice će u nekom momentu primetiti simptome vaginalne kandidijaze.

PRIRODNI LEKOVI ZA VAGINALNU KANDIDIJAZU

1. Kokosovo ulje dokazano deluje u borbi protiv kandide

Upotreba kokosovog ulja daje brojne pozitivne efekte na celokupan organizam, a dokazano je delotvorno i u borbi protiv kandide.

Ovo ulje sprečava dalju kolonizaciju gljivice zahvaljujući prisustvu nekoliko vrsta masnih kiselina.

Ublažava postojeće simptome, ne dozvoljavajući infekciji da dalje napreduje.

Kokosovo ulje održava normalnu pH vrednost vagine i balansira ostatak vaginalne flore.

Otopiti manju količinu kokosovog ulja. Naneti ga na zahvaćeno područje i sačekati da ga upije koža. Ispiranje nije potrebno. Ponavljati postupak svakodnevno.

2. Kantarion uspešno eliminiše kandidu

Osim što poseduje antibakterijsko i antivirusno dejstvo, kantarion uspešno eliminiše i kandidu.

Ublažava osip koji prati infekciju i podstiče zarastanje ranica na osetljivoj koži.

Ova lekovita biljka se može koristiti u formi ulja ili čaja.

Kašiku osušene biljke preliti sa 200ml vode. Kuvajte čaj 15 minuta, a zatim sklonite sud sa strane i ostavite da odstoji par minuta pre nego što procedite tečnost. Piti tri puta dnevno po četvrtinu šolje.

3. Jogurt za borbu protiv kandide

Jogurt sadrži probiotske bakterije koje su veliki neprijatelji gljivica poput kandide.

Ublažava simptome poput svraba i crvenila i takođe sprečava dalje razmnožavanje gljivice.

Koristite običan jogurt i nikako voćni, jer sadrži šećere kojima se kandida hrani.

U jednu čašu jogurta dodajte dva ispasirana čena belog luka, jednu manju rendanu šargarepu, pola kašičice đumbira u prahu i malo cimeta u prahu. Sve promešati i pojesti. Konzumirajte ovaj lek svaki dan.

4. Soda bikarbona je odličan lek protiv vaginalne kandidijaze

Da li ste znali da kesica sode bikarbone iz Vaše kuhinje može poslužiti kao odličan lek protiv vaginalne kandidijaze?

Njeno umirujuće delovanje ublažava osip i iritaciju osetljive sluzokože.

Vraća normalnu pH vrednost vagine.

Možete koristiti običnu ili farmaceutsku sodu bikarbonu za tretiranje infekcije izazvane aktivnošću kandide.

U čašu prokuvane i prohlađene vode dodajte supenu kašiku sode bikarbone. Isperite intimnu regiju ovim rastvorom. Ponavljati jednom dnevno narednih sedam dana.

5. Žalfija je prirodan lek za vaginalnu kandidijazu

Žalfija se pokazala kao sjajan začin i delotvoran prirodan lek za crevnu, ali i vaginalnu kandidijazu.

Sadrži brojne korisne vitamine i minerale, kao i antioksidante koji neutralizuju gljivice poput kandide.

Čaj od žalfije možete piti ili ga koristiti kao sredstvo za ispiranje vagine.

Dve kašike listova žalfije prelijte sa 100ml ključale vode. Sačekajte da se tečnost ohladi, procedite je, a zatim njom isperite vaginu. Ponoviti postupak svaki dan.

6. Jabukovo sirće kao lek za vaginalnu kandidijazu

Ova vrsta sirćeta deluje antibakterijski i antifugalno.

U razblaženom ili nerazblaženom obliku može se koristiti kao lek za vaginalnu kandidijazu.

Sprečava dalje razmnožavanje kandide i istovremeno smanjuje intezitet pratećih simptoma.

Napunite kadu do pola toplom vodom i sipajte u nju 2 šolje jabukovog sirćeta. Sedite tako da Vam donji deo tela bude potpuno potopljen u vodi i sačekajte 15 minuta pre nego što se istuširate. Ponoviti svaki dan dok se infekcija ne izleči.

7. Ulje čajnog drveta protiv kandide

Ulje čajevca ili čajnog drveta se već dugo ceni kao prirodni lek upravo zbog antifugalnog delovanja.

Nakon nekoliko dana primene uočićete olakšanje i pozitivnu promenu u vaginalnom sekretu.

Ulje čajnog drveta pre korišćenja uvek razblažite u baznom ulju kao što je maslinovo, kokosovo ili jojobino.

Pomešajte 3 kapi ulja čajnog drveta sa 30ml maslinovog ulja. U mešavinu umočite tampon pa ga stavite u vaginu. Važno je da postupak ponovite nekoliko puta i redovno menjate tampone.

8. Borna kiselina je pokazala dobre rezultate u borbi protiv vaginalne kandidijaze

Praktična primena borne kiseline pokazala je dobre rezultate u borbi protiv vaginalne kandidijaze.

Ovaj lek se pokazao kao delotvoran i kod žena sa slabijim imunitetom koje imaju česta ponavljanja infekcije.

Bornu kiselinu za lečenje vaginalne infekcije možete nabaviti u obliku želatinaste kapsule.

Jednom dnevno u vaginu stavite 600mg borne kiseline u formi kapsule. Tretman ne treba da traje duže od 14 dana.

ULOGA ISHRANE U LEČENJU VAGINALNE KANDIDIJAZE

Prvi korak je izbacivanje namirnica iz jelovnika koje podstiču razvoj infekcije i razmnožavanje gljivica.

To su uglavnom slatkiši, skrob i alkoholna pića.

Pojačajte unos namirnica koje su prirodni izvori probiotskih bakterija, a najbolji primeri su jogurt i kefir.

Potražite prirodne izvore vitamina C kao što je npr. citrusno voće.

Ovaj vitamin jača imunitet i pomaže telu da se lakše reši infekcije i pratećih simptoma.

Jedite i dosta zelenog lisnatog povrća koje sadrži visoku koncentraciju vlakana i komponenata koje ne dozvoljavaju kandidi da se dalje razmnožava.

KADA TREBA POSETITI LEKARA?

Ukoliko su simptomi vrlo intezivni i infekcija se konstantno vraća i nakon uspešne primene prirodnih sredstava za lečenje kandide, važno je obratiti se lekaru i zatražiti pregled i posebnu terapiju.

Hitna medicinska pomoć je potrebna i u slučajevima stvaranja rana na mestima gde je osip prethodno formiran, ali i ako je osoba trudna, ima dijabetes ili joj je poremećen imunološki sistem.

PREVENCIJA

 • Nosite pamučni donji veš.

Prirodni materijal poput pamuka dozvoljava koži da ’’diše’’ i sa lakoćom upije višak vlage. Ovo nije slučaj sa sintetičkim materijalima. Menjajte veš svakoga dana, a nakon upotrebe perite ga na temperaturi većoj od 60 stepeni.

 • Neka područje vagine bude suvo.

Nemojte predugo nositi mokar veš ili kupaći kostim, jer gljivicama odgovara vlažno okruženje. Nakon tuširanja, obrišite osetljivu regiju čistim peškirom. Upotrebljen peškir ćete odmah nakon toga baciti na pranje.

 • Izbegavajte proizvode za negu tela jakih mirisa i aroma.

Posebno je važno prestati sa upotrebom parfimisanih prozvoda za intimnu regiju. Čak i neki deterdženti i omekšivači za veš mogu iritirati vaginu i pogoršati simptome kandidijaze. Crvenilo i iritacija će postati intezivniji, što će dovesti do dodatnog oštećenja osetljive kože.

 • Ne zloupotrebljavajte antibiotike.

Koristite ih samo ako lekar to traži od vas, jer samo on može da proceni da li su Vam zaista neophodni ili ne. U pitanju su medikamenti koji se piju u tačno određenim količinama i koriste tokom ograničenog vremenskog perioda. Zbog toga, treba ih shvatiti ozbiljno.

 • Ne zaboravite zaštitu tokom polnog odnosa.

Najpogodnije sredstvo jeste prezervativ. Nezaštićenim seksualnim kontaktom ćete preneti infekciju na partnera ili ćete je dobiti od njega. Mnogi lekari će preporučiti izostanak odnosa tokom sprovođenja terapije.

 • Naučite da se izborite sa stresom.

S obzirom da stres utiče na nekontrolisan razvoj vaginalne kandidijaze, pokušajte da se opustite. Posebno je opasan hroničan oblik stresa koji može poremetiti i funkcionisanje imunološkog sistema. Isprobajte jogu ili meditaciju uz slušanje lagane instrumentalne muzike.

SIMPTOMI VAGINALNE KANDIDIJAZE SE VRLO LAKO MOGU ELIMINISATI POMOĆU ODGOVARAJUĆEG TRETMANA

Vaginalna zona je vrlo osetljiva i vrlo je važno tretirati je s pažnjom da bi se infekcija u potpunosti iskorenila.

U roku od nekoliko dana, neugodni simptomi će nestati, a vaginalna flora vratiti svoj zdrav balans.

Naravno, sve zavisi od Vašeg organizma, stadijuma infekcije i generalnog zdravlja.

U slučaju da Vam je neophodna dodatna pomoć i niste u mogućnosti da se sami odlučite za neki od prirodnih lekova, svakako potražite savet lekara koji prati Vaše stanje.

Za neutralizaciju kandide (Candida) u organizmu.

Kandifit za_gljivicne_infekcije kandidom
Zatvori

Kandifit

3.600,00 din.

Reference:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/yeast-infection/symptoms-causes/syc-20378999

https://www.medicalnewstoday.com/articles/317935.php

https://www.healthline.com/health/womens-health/yeast-infection-home-remedy

Prirodno lečenje fibroze jetre

Prirodno lečenje fibroze jetre

Jetra ima zaista fascinantnu karakteristiku koju ne poseduje nijedan drugi organ, a to je mogućnost regeneracije.

Mrtve ćelije zamenjuju nove i zdrave što regeneriše ugrožena tkiva.

Međutim, usled nekih oštećenja jetra nije u mogućnosti da se samostalno zaleči, već je za to neophodna odgovarajuća terapija dok šteta ne postane permanentna i opasna po život pacijenta.

Kao jedna od tipičnih pretnji po zdravlje jetre, ali i čitavog ljudskog organizma, ističe se fibroza.

Pored standardnih, konvencionalnih metoda lečenje, osobe sa fibrozom mogu normalizovati rad svoje jetre i putem prirodnih lekova.

Alternativna medicina nudi brojna rešenja koja su se pokazala kao delotvorna, a najbolje od svega što je svako od njih pristupačno i lako za primenu.

ŠTA JE FIBROZA JETRE?

Fibroza je proces pretvaranja zdravih tkiva organa u ožiljke, što remeti njihov normalan rad.

Jetra takođe može biti ugrožena zbog razvoja fibroze.

Nakon povrede tkiva ili razvoja jakog upalnog procesa, ćelije jetre pokušavaju da samostalno stimulišu regeneraciju.

Tokom lečenja, vrši se deponovanje suvišnih proteina unutar organa.

Jetra postaje preopterećena i samotretiranje se završava neuspešno.

Stvaraju se trajni ožiljci i nastupa fibroza.

Stepen oštećenja organa se određuje utvrđivanjem nivoa ili stadijuma napredovanja bolesti.

To se vrši putem uzimanja uzorka tkiva jetre ili biopsije.

Najnapredniji oblik fibroze je poznat kao ciroza i on se javlja nakon 10-20 godina od stvaranja prvih ožiljaka.

PET STADIJUMA FIBROZE JETRE

 • F0 – Jetra je zdrava, normalno funkcioniše, a ožiljci nisu prisutni.
 • F1 – Postoje blagi ožiljci, organizam trpi manje i skoro neprimetne poremećaje, a prognoze za izlečenje su izuzetno povoljne.
 • F2 – Ožiljci su uvećani, pacijent oseća izraženije simptome, a lečenje je vrlo složeno.
 • F3 – Jetra trpi teška oštećenja, ožiljci su trajni i ozbiljni, a verovatnoća za oporavak drastično opada.
 • F4 – Nastupanje ciroze.

ŠTA UZROKUJE RAZVOJ FIBROZE JETRE?

Do formiranja ožiljka na organu kao što je jetra dolazi usled veoma jake upale ili povrede tkiva.

Mnoga druga oboljenja mogu direktno uticati na razvoj fibroze, a to su uglavnom virusni hepatitis B i C i nealkoholna ili alkoholna masna jetra.

Autoimune bolesti i poremećaj protoka krvi takođe mogu biti među okidačima.

Osim velike koncentracije proteina i višak gvožđa pokreće stvaranje trajnih oštećenja na jetri.

Pojedini lekovi kao neželjeno dejstvo uzrokuju ožiljke na jetri nalik medikamentima koji se koriste za tretiranje tuberkuloze i kortikosteroidi.

SIMPTOMI KOJI SE JAVLJAJU KOD PACIJENATA SA FIBROZOM JETRE

Na samom početku razvoja bolesti, čitavo stanje je neretko asimptomatsko, što znači da se pacijent oseća dobro i ne primećuje ništa što bi moglo da ga navede da posumnja na postojanje ožiljaka na jetri.

Prema istraživanjima i dostupnoj statistici, 6-7% od ukupnog broja slučajeva fibroze je asimptomatsko.

Dalje napredovanje praćeno je znacima poput malaksalosti, gubitka apetita i često prisutnog osećaja mučnine.

Koža i beonjače dobijaju žutu nijansu, a tečnost počinje da se taloži u predelu nogu i abdomena.

Površina kože postaje veoma iritirana i svrbi, a rane teško zarastaju.

Urin postaje tamniji.

Osoba sa fibrozom može imati problem sa koncentracijom i pamćenjem.

 


U saradnji sa sajtom www.prirodnolecenje.com obezbedili smo Vam

BESPLATAN primerak E-knjige

25 prirodnih namirnica koje se preporučuju kod bolesti jetre

KLIKNITE OVDE ZA PREUZIMANJE

jetra-small


PRIRODNI LEKOVI ZA TRETIRANJE FIBROZE JETRE

1. Kurkuma uspešno štiti jetru od stvaranja novih ožiljaka

Aktivni sastojak kurkumin, koji se nalazi u ovom začinu, daje mu prepoznatljivu intezivnu žutu boju i lekovitost.

On vrlo uspešno štiti jetru od stvaranja novih ožiljaka i podstiče njen rad.

Ublažava postojeće upalne procese i jača imunološki sistem.

U 400ml vode koja je prethodno proključala sipajte kašičicu kurkume u prahu. Dodajte malo kvalitetnog meda, prstohvat crnog bibera i nekoliko kapi limunovog soka. Dobijenu količinu piti svakodnevno u dva puta.

2. Beli luk sa preporučuje osobama koje pate od fibroze jetre

Čenovi belog luka se posebno preporučuju osobama koje pate od fibroze koju je izabrao neki od oblika virusnog hepatitisa.

Takođe, pomažu pri čišćenju krvotoka od toksina i time rasterećuju bolesnu jetru.

Beli luk sprečava stvaranje novih oštećenja na jetri i podstiče normalan proces regeneracije.

Ispasirajte jedan čen belog luka i sačekajte minut da se oslobode aktivni sastojci. Pomešati ga sa pola čaše kefira i odmah popiti. Konzumirati svakog jutra pre doručka.

3. Ulje semena divlje šargarepe za fibrozu jetre

Često se preporučuje obolelima od fibroze, ali i ciroze.

Njegova topikalna upotreba uspešno ublažava postojeće simptome.

Bogato je beta-karotenom i vitaminima E i A.

Ovo ulje štiti zdrava tkiva jetre od trajnih oštećenja.

Pozitivno utiče na proces detoksikacije.

Pomešati 12 kapi ulja na bazi semenki divlje šargarepe i 30ml maslinovog ulja. Naneti na kožu u predelu abdomena i donjeg dela leđa. Ponavljati postupak svakodnevno.

4. Spanać je idealnan prirodni lek za bolesnu jetru

Velika količina važnih vitamina i antioksidanata čini spanać idealnim prirodnim lekom za bolesnu jetru.

Ovi elementi su značajni i za tretiranje fibroze.

Sprečavaju dalja oštećenja na jetri, kao i negativan uticaj slobodnih radikala na ovaj organ.

U blenderu izmiksati šaku svežih listova spanaća, tri male šargarepe, jednu jabuku i komadić korena đumbira dužine oko 1cm. Po potrebi dodati vode. Piti jednom dnevno između bilo koja dva glavna obroka.

5. Rotkvica poboljšava funkcionalnost jetre

Poboljšava funkcionalnost jetre koju je zahvatila fibroza.

Podstiče stvaranje novih enzima koje jetra koristi za detoksikaciju organizma.

Snažan antioksidans antocijan čuva zdrave ćelije organa od daljih oštećenja.

Očistiti 1kg rotkvica od zelenog dela i izrendati ih. Pomešati sa 250g meda i ceđenim sokom od 2 limuna. Poklopiti sud i ostaviti ga na hladnijem mestu da stoji oko 24h pa procediti sok. Piti tri puta dnevno po jednu supenu kašiku.

6. Laneno seme se smatra idealnom hranom za pacijente sa fibrozom jetre

Prisustvo omega-3 zasićenih masnih kiselina i vlakana čini semenke lana zaista idealnom hranom za pacijente sa fibrozom jetre.

Osim toga, ovo seme koristi se i kao sastojak brojnih prirodnih lekova namenjenih za tretiranje bolesne jetre.

Ublažićee postojeću upalu i smanjiti stepen oštećenja nastao zbog fibroze.

U čašu mlake vode sipajte kašičicu mlevenih lanenih semenki. Dodati par kapi limunovog soka i sve promešati. Uzimati jednom ili dva puta dnevno.

7. Rusa trava ublažava sve simptome koji prate fibrozu jetre

Ova biljka je poznata i kao rosopas ili krvavo zelje.

Sjajna je za tretiranje raznovrsnih zdravstvenih tegoba i oboljenja vezanih za sistem organa za varenje, a ni jetra nije izuzetak.

Naime, rusa trava ublažava sve simptome koji prate fibrozu jetre i sprečava javljanje komplikacija.

Pola kafene kašičice sušene biljke preliti sa 250ml vrele, proključale vode. Nakon deset minuta stajanja procedite čaj. Piti polako, u malim gutljajima. Uzimati jednu do dve šolje na dan.

RAZNOVRSNA ISHRANA PUNA KORISNIH NUTRIJENATA JE OBAVEZNA

Sveže voće i povrće, namirnice pune lako svarljivih vlakana i riba bogata omega-3 masnim kiselinama treba da budu obavezan deo jelovnika svakog pacijenta sa fibrozom jetre.

Plodovi povrća i voća sadrže korisne vitamine i minerale, a posebno su važni antioksidanti koji deluju protivupalno i neutrališu uticaj slobodnih radikala.

Vlaknasta hrana čisti jetru od toksina i sprečava deponovanje velikih količina nepotrebnih elemenata.

Omega-3 masti poboljšavaju funkcije bolesne jetre.

Kada je u pitanju hrana koju treba izbaciti ili smanjiti njeno konzumiranje, na listi su namirnice koje sadrže veliku koncentraciju trans masnoća, soli i šećera.

Trans masnoće su beskorisne i bespotrebno se talože u jetri, izazivajući dodatno opterećenje.

Previše šećera doprinosi taloženju suvišnih masti i može biti pogubno baš kao i konzumiranje alkohola.

Višak soli podiže krvni pritisak i tako utiče na stvaranje dodatnih oštećenja.

KORISNI SAVETI

 • Zaboravite na alkohol, čak i u najmanjim količinama.

Pića koja u sebi sadrže čak i vrlo male koncentracije alkohola itekako mogu negativno uticati na jetru, a pogotovo ako je ona već ugrožena zbog razvoja fibroze. Ako je razlog pojave ove bolesti upravo alkohol to je razlog više da ga u potpunosti prestanete konzumirati.

 • Prestanite da pušite.

Putem duvanskog dima u telo se unose opasne toksične materije koje dodatno mogu ubrzati napredovanje ciroze i otežati generalno zdravstveno stanje pacijenta. Takođe, izbegavajte i pasivno pušenje, odnosno izlaganje tela duvanskom dimu i udisanje istog u prisustvu drugih pušača.

 • Ne zanemarite količinu vode koju unosite svakog dana.

Ona mora da se poštuje da bi telo bilo hidrirano, a toksini što pre izbačeni u spoljašnju sredinu. 8 čaša dnevno jeste preporuka od strane medicinskih stručnjaka.

 • Održavajte idealnu telesnu težinu.

Gojaznost dodatno opterećuje bolesnu jetru i podstiče napredovanje fibroze. Umerena fizička aktivnost i prilagođena ishrana pomoći će Vam da postignete željene rezultate i rešite se suvišnih kilograma.

 • Redovno perite ruke.

Posebno vodite računa da higijenu ne preskačete nakon odlaska u toalet, pre i posle pripreme hrane i nakon promene pelena. Korišćenje mlake vode i sapuna je sasvim dovoljno.

MOGUĆE KOMPLIKACIJE

Problemi sa disanjem praćeni jakim stomačnim bolovima i nesvesticom zahtevaju momentalnu reakciju stručnog lica.

Isto važi za nagli porast telesne temperature praćen groznicom i prisustvo krvi u sadržaju izbačenim povraćanjem ili defekacijom.

Svakako, krajnji stadijum fibroze jetre, odnosno ciroza, smatra se pojavom koja je neminovna ukoliko se bolest od početka ne tretira pravilno ili uopšte ne leči.

Kao najgori ishod javlja se potpuno otkazivanje rada organa što vodi ka smrti obolelog.

Ciroza se inače smatra jednom od najsmrtonosnijih bolesti na našoj planeti.

KONTROLIŠITE FIBROZU I POMOZITE SVOJOJ JETRI DA NEOMETANO IZVRŠAVA SVOJE FUNKCIJE

Promene u načinu života i korišćenje prirodnih metoda lečenja su učinkoviti u očuvanju ugrožene jetre i zaustavljaju daljeg napredovanja fibroze.

Svakako, rano otkrivanje garantuje brže i bolje rezultate.

Odmah nakon dijagnoze pomozite sebi, držite se propisane terapije i isprobajte darove prirode da bi rasteretili jetru i olakšali njeno funkcionisanje.

Ljudski organizam ne može da živi i opstane bez jetre i zbog toga moramo brinuti o njoj i reagovati čim se jave prvi sumnjivi simptomi.

Za normalnu funkciju i regeneraciju jetre:

LV-HepatoProtect preparat za obnavljanje jetre
Zatvori

LV-HepatoProtect

990,00 din.

Reference:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6035307/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/325073.php
Lecenje glavobolje prirodnim putem

Lečenje glavobolje prirodnim putem

Svako od nas se više puta suočavao sa bolovima u glavi različitog inteziteta.

Prema statističkim podacima, 9 od 10 odraslih osoba je tokom života imalo probleme sa glavoboljom.

Uzroci ovog neprijatnog osećaja su raznovrsni, a uzimanje medikamenata da bi tegobe iščezle nije uvek najbolje rešenje.

Naprotiv, često korišćenje aspirina ili ibuprofena može samo još više pojačati postojeće simptome.

Glavobolje postaju frekventnije i javlja se rezistencija na uzete medikamente nakon određenog vremena, što svakako nije krajnji efekat koji pacijent želi da postigne.

Upravo zato, priroda nudi mnogo delotvornija i bezbednija rešenja za glavobolju koja sa sobom ne nose nikakve potencijalne neželjene efekte, već samo olakšanje u svakom smislu te reči.

I kod ređih i kod češćih slučajeva glavobolje, primenom alternativne medicine ćete se osećati mnogo bolje i komfornije.

ŠTA JE GLAVOBOLJA I KAKO JE MOŽETE PREPOZNATI?

Bolovi koji se najčešće javljaju kod čoveka, bez obzira na pol, uzrast i generalno zdravstveno stanje, jesu oni koji se lociraju u predelu glave.

Glavobolja se odražava kao privremena i prolazna pojava ili znak koji ukazuje na postojeću infekciju u telu ili bolest.

Ovaj osećaj potiče od receptora unutar krvnih sudova u mozgu i meningama tj. membranama kojima je mozak obavijen i imaju zaštitnu ulogu.

Dolazi do tenzije u bilo kom delu glave koja se može širiti ka vratu, ramenima i leđima.

Najčešće, glavobolja se javlja kao posledica fizičkog ili psihičkog stresa.

Ukoliko su Vaši sinusi otečeni ili začepljeni, kao prateći simptom može se osetiti glavobolja.

Preskakanje obroka, manjak fizičke aktivnosti i dehidriranje organizma takođe vode do bolova u glavi.

ALTERNATIVNA MEDICINA ZA TRETIRANJE GLAVOBOLJE

1. Lavanda za tretman glavobolje

Eterično ulje na bazi lavande uglavnom se koristi kod tretiranja negativnih efekata hroničnog stresa i opuštanja tela zbog vrlo karakterističnog umirujućeg efekta. Taj efekat je veoma koristan i kod rešavanja problema sa glavoboljom, bez obzira na njen uzrok. Samo udisanje prepoznatljivog mirisa uspešno ublažava akutne oblike glavobolje.

1-2 kapi eteričnog ulja lavande razredite u 10 kapi ulja jojobe ili masline. Naneti smešu na površinski sloj kože i pustite da se lagano upije dok udišete njen miris.

2. Bosiljak je prirodno sredstvo za tretiranje glavobolje

Svež ili osušen bosiljak nije samo poznata začinska biljka, već i prirodno sredstvo za tretiranje glavobolje. Oslobodiće Vas nesnosnog bola i pulsiranja u ugroženoj zoni i takođe pokrenuti proces opuštanja napetih mišića. Bosiljak se često preporučuje za glavobolje koje su uzrokovane upalom sinusa.

U 400ml vode dodati nekoliko svežih ili osušenih listova bosiljka. Stavite vodu da provri pa je skloniti sa strane. Nagnite se nad sud, pokrijte glavu peškirom i inhalirajte isparenje oko 10-15 minuta. Pazite da se tokom udisanja pare ne opečete.

3. Repuh uspešno uklanja bolove u glavi

Deluje protivupalno, a takođe uspešno uklanja i bolove u glavi, vratu i ramenima. Sjajno je i preventivno sredstvo i terapija koja uključuje korišćenje korena ove biljke može sprečiti nove glavobolje u budućnosti.

Pomešati 50g korena repuha i 50 cveta vratića. Kašičicu dobijene biljne smeše prelijte sa 250ml vrele vode koja je prethodno proključala. Piti najviše dve šolje čaja dnevno, a terapija ne sme da traje duže od dve nedelje.

4. Kamilica eliminiše sve simptome vezane za glavobolju

Umirujuće i opuštajuće delovanje kamilice može itekako da eliminiše sve simptome vezane za glavobolju. Deluje kao potpuno prirodni sedativ. Možete piti čaj od ove biljke ili je koristiti topikalno na tačkama koje su izvori bola, a oba načina su jednako efektna.

Kesicu čaja od kamilice držite 2-3 minute u vreloj vodi da bi se oslobodili aktivni sastojci. Nanesite kesicu na bolnu tačku i držite je dok se ne osuši. Po potrebi uzeti novu kesicu i ponoviti postupak.

5. Đumbir ublažavaju simptome glavobolje

Koren đumbira pruža momentalno olakšanje kada su u pitanju glavobolje. Supstance koje se nalaze u njemu svojim delovanjem ublažavaju simptome ovakvih bolova. Među njima je gingerol, poznat po svom antiinflamatornom dejstvu i sposobnosti eliminacije bilo kakvog osećaja bola. Koristite svež koren đumbira ili đumbir u prahu i štagod odaberete nećete pogrešiti jer oba oblika pružaju olakšanje.

Pola kašičice đumbira u prahu sipati u čašu mlake vode i dodati kašičicu sirovog meda. Sve dobro promešati i popiti dobijen lek.

6. Cimet rešava probleme glavobolje

Da bi rešili problem glavobolje, iskoristite lekovito dejstvo cimeta. Osim što će Vam ovaj začin pomoći da se velikom brzinom rešite glavobolje, takođe će regulisati cirkulaciju, a sa njom i nivo holesterola i šećera u krvi. U cimetu ćete naći i potrebne količine vlakana, kao i minerala nalik gvožđu i kalicijumu.

Nekoliko štapića cimeta sameljite u fin prah. Dodati malo vode da bi napravili gustu pastu. Naneti dobijeno sredstvo na čelo, potiljak i vrat. Lezite i sačekajte 30 minuta pa isperite pastu.

7. Timijan za glavobolju

Pruža olakšanje kod glavobolja, smanjuje tenziju mišića i umiruje nervni sistem. Predstavlja jedan od začina sa najvećom koncentracijom antioksidanata. Koristite svež timijan ukoliko je to moguće. Možete ga gajiti u saksiji, u svom domu i po potrebi ga koristiti .

Dve grančice timijana sa što više listova preliti sa 400ml vrele vode. Procediti nakon 15 minuta stajanja i dodati dve kašičice meda i ceđeni sok od pola limuna. Popiti dobijen napitak u dva puta.

NEMOJTE ZANEMARITI VAŽNOST ISHRANE

Ono što unosimo u organizam putem ishrane, kao i raspored obroka u toku dana je vrlo bitno za tretiranje glavobolja i njihovu prevenciju.

Tri glavna jela i dve zdrave užine će rešiti problem nesnosnih tegoba i takođe omogućiti telu da redovno dobija neophodnu enegiju i hranljive materije.

Zahteva se konzumiranje namirnica koje su bogate važnim vitaminima i mineralima.

Izvori magnezijuma, kao što je avokado, opuštaju napete mišiće i normalizuju protok krvi kroz čitavo telo.

Vitamin B2 se može naći u ribljem mesu, nekim tvrdim sirevima i susamovom ulju, a njegova važnost se ogleda u prevenciji glavobolje.

Bareni krompir i banane su prave riznice kalijuma, minerala koji u većim količinama takođe deluje olakšavajuće u slučaju nesnosnih bolova u predelu glave.

REDOVAN SAN JE OD VELIKOG ZNAČAJA

Osam sati dnevno koje treba izdvojiti za noćni san, kao i pola sata do sat dnevnog odmora, važno je poštovati da bi se glavobolja izlečila i sprečila u budućnosti.

Kao što manjak spavanja može uticati na pojavu bolova u glavi, isto tako i višak može imati svoj negativan uticaj na ovu vrlo osetljivu zonu.

Držite se preporuke koju velika većina lekara daje i ne odstupajte od nje.

Ležite u krevet u tačno određeno vreme i svako jutro se probudite nakon 8 sati odmora i mirnog sna.

Da bi izbegli nepotrebno buđenje tokom noći i da bi se organizam što više relaksirao, važno je da sva svetla budu ugašena, da jedete najkasnije dva sata pre odlaska u krevet i da izbegavate uspavljivanje uz televizor i mobilni telefon.

Prostorija mora biti provetrena, dobro zamračena i tiha.

MASAŽA ZA UBLAŽAVANJE SIMPTOMA GLAVOBOLJE

Nežni pokreti će umanjiti ili u potpunosti otkloniti sve postojeće tegobe koje su karakteristične za bolove u predelu glave.

Oslobodićete se neprijatnog pritiska i pulsiranja i poboljšati cirkulaciju.

Lagano pritiskajte tačke bola uz pomoć kažiprsta ili palca.

Kružnim i sporim pokretima se može masirati područje oko slepoočnica.

Postoji i metod koji podrazumeva masiranje zadnjeg dela vrata uz pomoć dve teniske loptice koje ćete staviti u čarapu.

Lezite na tvrdu podlogu kao što je pod i lopticama pritiskajte i blago trljajte deo gde se spajaju glava i vrat.

DODATNA POMOĆ

 • Hidratacija nikako ne treba da bude zanemarena.

Ovde se misli na redovan unos čiste, filtrirane vode koja će ublažiti simptome i istovremeno podsticati detoksikaciju organizma. 8-10 čaša dnevno je optimalna količina koju je poželjno uzeti svakoga dana.

 • Kofein je dozvoljen, ali samo u kontrolisanih količina.

Jedna ili dve šoljice crne kafe dnevno čak i pomaže u borbi protiv glavobolje tako što drastično smanjuje intezitet bolova. Veće doze dovode do kontraefekta.

 • Fizička aktivnost će takođe rešiti probleme sa glavoboljom.

Vežbanjem se oslobađaju endorfini, koji predstavljaju potpuno prirodna sredstva za uklanjanje bolova. Svakodnevno aktiviranje organizma kroz plivanje, biciklizam ili makar šetnju učiniće da potpuno zaboravite na medikamente i da oporavak protekne brzo i prirodno.

 • Isprobajte akupunkturu da bi tretirali glavobolju.

Ovaj metod podrazumeva ubadanje finih igala u tačke na telu da bi se pojačao protok energije i stimulisala pravilna cirkulacija krvi kroz čitav organizam. Primena akupunkture dokazano ublažava učestalost i jačinu glavobolja.

 • Ne dozvolite da stres dodatno ugrožava Vaše zdravlje.

Ukoliko je Vaš organizam konstantno pod tenzijom, to se loše može odraziti na bolove koje često osećate u predelu glave. Primenite vežbe dubokog disanja i opuštanja tela koje mogu biti veoma korisne.

KADA SE TREBA HITNO OBRATITI LEKARU?

Postoje situacije koje čine glavobolju ozbiljnom i zahtevaju pregled i reakciju stručnog medicinskog osoblja.

Kontaktirajte Vašeg lekara ili službu za pružanje hitne medicinske pomoći ako primetite neku neobičnu pojavu ili simptom koji mogu biti signali za moguću komplikaciju.

Na primer, glavobolja praćena vrlo visokom temperaturom, slabošću tela ili nesvesticom se ne tretira u kućim uslovima, već zahteva praćenje stručnog lica i odgovarajuću terapiju.

ZAKLJUČAK

Alternativnom medicinom moguće je uspešno tretirati glavobolju i sprečiti je u budućnosti.

Ako znate uzrok bolova u glavi i šta ih dodatno pojačava, čitava procedura će proteći mnogo lakše i brže.

Konačno ćete doći do olakšanja koje Vam je neophodno, bez bojazni da ćete dodatno ugroziti svoje zdravlje i izazvati komplikacije.

Jednostavni recepti, saveti i metode u kombinaciji će pomoći da se zauvek rešite glavobolje.

DeMigra kapsule za prevenciju glavobolje i migrene

DeMigra za prevenciju glavobolje i migrene
Zatvori

DeMigra

960,00 din.

Reference:

https://www.webmd.com/migraines-headaches/nontraditional-headache-treatments#1

https://www.healthline.com/nutrition/headache-remedies

Uticaj ishrane na kandidu

Uticaj ishrane na kandidu

Ljudsko telo svakodnevno trpi uticaj štetnih mikroorganizama, a prvi simptomi zahtevaju proveru i utvrđivanje tačnog pokretača infektivnog procesa.

Odmah nakon što se dijagnostikuje kandida, važno je što pre krenuti sa lečenjem jer može doći do pojave hroničnih stanja kao što su opasne autoimune bolesti.

Neretko, kandida može putem krvotoka da se širi kroz celo telo, dodatno ga ugrožavajući i otežavajući tretiranje.

Kada je u pitanju lečenje i prevencija gljivične infekcije koju izaziva kandida, ishrana ima veoma veliku i značajnu ulogu.

Pravilno formiranje jelovnika će normalizovati količinu gljivica u telu i u velikoj meri doprineti tretiranju postojeće infekcije.

Ovo ćete postići uvođenjem namirnica koje će zaustaviiti napredovanje kandidijaze i ne dozvoliti stvaranje uslova koji su idealni za njeno širenje i javljanje komplikacija.

OPŠTE INFORMACIJE O KANDIDI I KANDIDIJAZI

Kandida predstavlja vrstu gljivice koja boravi u digestivnom traktu čoveka, ali i mukoznim membranama varine i usne duplje i na površinskom sloju kože.

U zdravom organizmu, njen uticaj na proces varenja je veoma značajan jer ona može da pomogne pri razlaganju određenih materija.

Osim toga, kada je pod kontrolom, ona pozitivno utiče i na apsorpciju nutrijenata.

Kao što je njeno prisustvo značajno, isto tako u određenim uslovima može postati pretnja po zdravlje čoveka.

Postoji više od 100 vrsta kandide, a oko 20 ima sposobnost da pokrene infektivni proces.

Kada dođe do nekontrolisanog razmnožavanja kandide dolazi do razvoja gljivične infekcije koja je poznata kao kandidijaza.

Infekcija može da zahvati određen deo tela (npr. grlo ili creva) ili da bude sistemska (ima tendenciju širenja na druge organe).

Sistemska kandidijaza se teže dijagnostikuje od one koja je koncentrisana na određeni region u organizmu.

Infekciju prate različiti simptomi koji variraju u zavisnosti od njene lokacije i generalnog zdravstvenog stanja pacijenta.

SIMPTOMI KARAKTERISTIČNI ZA KANDIDIJAZU

Crevna kandidijaza najčešće je praćena bolovima u predelu abdomena, gasovima i mučninom.

Osobe sa kandidom u usnoj duplji mogu primetiti na jeziku i desnima fleke bele boje, bol i upalu grla i problem sa žvakanjem i gutanjem hrane.

Vaginalnu kandidijazu karakterišu znaci poput osećaja bola nakon uriniranja ili polnog odnosa, gustog belog sekreta i iritirane sluzokože.

Ukoliko se kandida nalazi na koži, uočljive su promene kao što su osip, crvenilo i perutanje površinskog sloja.

ŠTA UZROKUJE INFEKCIJU?

Postoji nekoliko faktora koji izazivaju preterano razmnožavanje kandide i direktno podstiču razvoj infekcije.

Među njima su zloupotreba antibiotika i negativni efekti koje proizvodi hroničan stres.

Trudnice i dijabetičari koji neredovno kontrolišu glukozu se često suočavaju sa kandidijazom.

Rizik dodatno povećavaju manjak sna i nepravilna ishrana.

Prisustvo kandide u crevima i njena uloga u procesu varenja mogu da se kontrolišu odabirom namirnica koje će se svakodnevno unositi u organizam.

Takođe, unos pogrešne hrane koja sadrži štetne sastojke može samo stvoriti odlične uslove za pojavu infekcije.


U saradnji sa sajtom www.prirodnolecenje.com obezbedili smo Vam

BESPLATAN primerak E-knjige

8 prirodnih namirnica + 10 čajeva za eliminaciju Kandide

KLIKNITE OVDE ZA PREUZIMANJE

e-knjiga-kandida-small


ŠEĆER PODSTIČE NAPREDOVANJE INFEKCIJE

Da bi gljivica napredovala i širila se kroz ljudski organizam, neophodna joj je neka vrsta ’’goriva’’ koje će podsticati njen razvoj.

Idealnom hranom za samu kandidu smatra se šećer i preteran unos šećera nije dozvoljen tokom lečenja infekcije.

Takođe, ovaj sastojak čini situaciju još gorom jer pogoršava postojeće upalne procese.

Sasvim očigledne izvore šećera treba maksimalno izbegavati, a tu su svakako slatkiši i industrijski napici.

Treba voditi računa i o odabiru voća, koje u svojim plodovima sadrži visoku koncentraciju fruktoze.

Posebno su rizične banane, grožđe, mango i urme.

Zaboravite na sušeno voće jer je bogatije šećerom od svežeg.

Za pacijente sa kandidijazom se uglavnom preporučuju citrusi kao što su limun, narandža, grejpfrut i limeta.

Ukoliko se plašite da ćete izbegavanjem voća prestati sa unosom važnih minerala i vitamina, koncentrišite se na povrće koje će Vam pružiti sve to bez prisustva šećera.

ZABORAVITE NA HRANU KOJA U SEBI SARŽI GLUTEN

Gluten često kod ljudi izaziva alergijske reakcije, ali takođe komplikuje kandidijazu i podstiče širenje upale koja prati aktivnost gljivice.

Nakon što se unese u organizam, gluten se putem varenja razlaže u jednostavne ugljene hidrate kojima se kandida hrani.

Gluten pogubno deluje i na imunitet.

U namirnice sa glutenom spadaju žitarice poput pšenice, ječma i raža.

Izbegavajte hleb, pite, kolače, pivo, testenine, pomfrit i gotove umake.

Takođe, glutena ima i u instant kafi i sladoledu.

IDEALNO POVRĆE ZA PACIJENTE SA KANDIDIJAZOM

Jedite sveže ili kuvano povrće, a najbolje je ono koje u svom sastavu uopšte nema skroba ili ga ima u vrlo malim količinama.

Sjajni primeri su karfiol i brokoli zbog ogromne količine antioksidanata i vlakana.

Zeleno lisnato povrće, nalik spanaću, kelju i prokelju, je prepuno aktivnih sastojaka koji stimulišu imunitet i poboljšavaju metabolizam.

Slobodno možete uzimati i paradajz, papriku, krastavac, tikvice ili crni luk kroz redovne obroke ako patite od kandidijaze.

DISKUTABILNA FERMETNISANA HRANA

Brojni stručnjaci još uvek ispituju uticaj fermentisane hrane na uzročnike infekcija.

Utvrđuje se u kakvim uslovima sastojci fermentisanih namirnica deluju pozitivno, a kada negativno, uključujući i one u kojima je kandida naglo uznapredovala i pokrenula infektivni proces.

Za sada, većina istraživača na polju medicine se slaže da u slučaju kandidijaze treba smanjiti unos ovakve hrane, jer pored korisnih bakterija sadrži i kvasac koji doprinosti daljem razvoju gljivične infekcije.

Vraćanje nivoa značajnih bakterija u sklopu digestivnog trakta putem konzumiranja fermentisanih namirnica (jogurt, kefir, kombuha čaj, kiseli kupus) moguće je isključivo kada se ponovo uspostavi kontrola nad kandidom.

NAJBOLJI ZAČINI ZA KANDIDU

 • Cimet

Cimet ne dozvoljava kandidi da se dalje razmnožava i eliminiše postojeće simptome.

Cejlonski cimet u štapićima je odličan izbor jer druge vrste zbog dugoročne upotrebe mogu naškoditi jetri.

 • Beli luk

Beli luk daje specifičnu aromu hrani, a aktivni sastojak alicin iz njegovih čenova može biti koristan tokom tretiranja kandidijaze.

Najbolje koristite sveže, ispasirane čenove.

 • Karanfilić

Karanfilić u sebi sadrži aktivni sastojak eugenol koji ima antifugalno dejstvo. On podstiče imunološki sistem da se efikasnije bori protiv infektivnog procesa kojeg je pokrenula kandida.

JOŠ KORISNIH NAMIRNICA

 • MESO RIBE je značajno zbog prisustva korisnih lipida koji ublažavaju upalu i sve prateće simptome infekcije.
 • KOKOSOVO ULJE dokazano ubija suvišne gljivice zahvaljujući antifugalnom delovanju.
 • IZVORI KVALITETNIH PROTEINA poput živinskog mesa i jaja pomažu pri balansu nivoa šećera u krvi.

JOŠ NEPOŽELJNIH NAMIRNICA

 • MLEKO I MLEČNI PROIZVODI otežavaju lečenje postojeće upale i stvaraju uslove za dalji razvoj infekcije.
 • GMO HRANA sadrži hemikalije koje remete nivo korisnih bakterija u digestivnom traktu i pokreću gljivičnu infekciju koja potiče od preterane aktivnosti i nekontrolisanog razmnožavanja kandide.
 • ALKOHOL nije dozvoljen jer narušava funkcionisanje imuniteta i stvara se fermentacijom u koju je uključen šećer.

RECEPTI ZA PACIJENTE SA KANDIDIJAZOM

ČORBA OD TIKVICA I CRNOG LUKA – Obariti dve manje tikvice i jednu osrednju glavicu crnog luka. Napraviti pire od gotovog povrća i dodajte mu dva ispasirana čena belog luka, dve kašičice maslinovog ulja, prstohvat morske soli i vode po potrebi.

OMLET SA POVRĆEM – Umutite dva jajeta sa malo morske soli. Dodati šaku seckanih listova spanaća, pola seckane crvene paprike i pola male glavice crnog luka. Peći u tiganju uz par kapi maslinovog ulja.

BROKOLI SA BELIM LUKOM – 4 šolje obarenih cvetova brokolija začiniti sa dva pasirana čena belog luka, prstohvatom morske soli i pola kašičice aleve paprike. Dodati i dve kašičice maslinovog ulja.

KINOA SALATA SA PILEĆIM BELIM MESOM – Iseckati jedan veći komad obarenog pilećeg belog mesa. Pomešati sa ¼ šolje skuvane i ohlađene kinoe. Dodati seckani štapić celera, malo svežeg bosiljka, prstohvat soli i bibera i kašičicu lajt majoneza.

JEDNOSTAVNI ZELENI NAPITAK – U blender dodati dva manja iseckana krastavca, jedan seckan limun bez kore i šaku peršunovog lišća. Sve sastojke dobro izmiksati da se dobije ujednačena smeša. Po potrebi dodati malo vode.

BEZGLUTENSKI KREKERI – Pomešajte četiri šoljice bademovog brašna sa dva jajeta, kašičicom himalajske soli i malo mlevenog crnog bibera. Ostavite testo da malo miruje i zatim ga razvaljajte što tanje između dva papira za pečenje. Skinite gornji papir i izrežite krekere nožem u obliku kvadratića. Peći na 180 stepeni oko 15 minuta.

PALAČINKE OD KOKOSOVOG BRAŠNA – Umutiti tri jajeta sa prstohvatom soli. Dodati im dve izlišne kašike kokosovog brašna. Staviti komadić putera u tiganj da se otopi pa peći palačinke od pripremljene smese.

DODATNI SAVETI

– Kada kupujete gotove namirnice u supermarketima obavezno čitajte šta piše na pakovanju. Ovako ćete saznati da li je i u kojoj meri prisutan šećer. Verovali ili ne, ali se šećer može naći i prelivima za salate, proteinskim barovima i mesnim prerađevinama, zato pazite šta ćete staviti u korpu.

Pijte dosta vode da bi hidrirali organizam i pomogli mu da se oporavi od kandidijaze. Poboljšaće se varenje, a telo očistiti od toksina i istovremeno ubrzati izlečenje od infekcije. 8 čaša dnevno će pozitivno delovati i na Vašu psihu, nivo energije i sposobnost kontrole telesne temperature.

Brinite se o sebi i svom telu. Osim što ćete uvesti promene u načinu ishrane, potrudite se da više spavate i da se oduprete svakodnevnom stresu. Svakoga dana odvojte dovoljno vremena za fizičke aktivnosti, kao i za relaksaciju.

KORIGUJTE SVOJU ISHRANU I BRZO ĆETE IZLEČITI KANDIDIJAZU

Kandida ugrožava Vaše telo i iznutra i spolja.

Eliminacijom postojećih simptoma i zaustavljanjem potencijalnog širenja kandidijaze na ostale delove organizma ponovo će Vašem telu vratiti energiju i dati olakšanje.

Težite ka tome da i budete zdravi i siti, a da istovremeno ’’izgladnite’’ gljivicu i uspešno je držite pod kontrolom.

Za neutralizaciju kandide (Candida) u organizmu.

Kandifit za_gljivicne_infekcije kandidom
Zatvori

Kandifit

3.600,00 din.

Reference:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/326795.php

https://www.healthline.com/nutrition/candida-diet

jacanje imuniteta posle hemoterapije

Jačanje imuniteta posle hemoterapije

Postoji više faktora koji mogu uticati na slabljenje imunološkog sistema, a to može biti i hemoterapija kao jedna od metoda koja se primenjuje za lečenje kancera.

Posle nekoliko tretmana koji uključuju hemoterapiju, pacijent će se osećati slabo i malaksalo, a njegovo telo će biti podložnije infekcijama.

Bez obzira na sve, itekako je moguće oporaviti telo od efekata bolesti i hemoterapije.

U proseku, nakon završene terapije, ljudskom telu je potrebno između 21-28 dana da se oporavi i da se imunitet obnovi.

U nekim slučajevima to može potrajati i nekoliko meseci.

Uz par trikova čitav proces se svakako može ubrzati.

FUNKCIJE IMUNOLOŠKOG SISTEMA

Imunitet predstavlja vrlo složen mehanizam čija je glavna uloga da telo zaštiti od oboljenja koje izazivaju bakterije, virusi, paraziti i gljivice.

Kada unutar organizma dođe do bilo kakve promene koja može ugroziti njegovo celokupno zdravlje, imunološki sistem se aktivira i svojim reakcijama pruža otpor, štiteći zahvaćene ćelije i tkiva.

Postoje dva tipa imuniteta. Jedan se stiče rođenjem, a drugi se tokom života gradi nakon preležanih bolesti.

Imunitet može pomoći i u borbi protiv kancera, a takođe može i da oslabi pod uticajem bolesti i zbog primene metoda za lečenje kao što je hemoterapija.


U saradnji sa sajtom www.prirodnolecenje.com obezbedili smo Vam

BESPLATAN primerak E-knjige

Prirodne namirnice koje će ojačati vaš imunitet i zaštititi vaš organizam

KLIKNITE OVDE ZA PREUZIMANJE

e-knjiga-jacanje-imuniteta


ŠTA JE HEMOTERAPIJA?

Ova vrsta terapije je jedna od najčešćih koja se primenjuje u tretiranju svih tipova kancera.

Koristi se da bi se postojeći tumor smanjio i sprečio njegov dalji rast i širenje po organizmu.

Tada se uništavaju sve ćelije u telu koje se brzo dele, među kojima su kancerogene ćelije, ali i one zdrave.

Efekti hemoterapije zbog toga negativno deluju na kosu, nokte, kožu, krvotok, kičmenu moždinu i creva.

Kancerogene ćelije se velikom brzinom uništavaju jer ne poseduju sposobnost da se ponovo oporave, ali zdrave ćelije tela itekako mogu nakon što se terapija završi.

Tokom hemoterapije koristi se jedan ili više tipova medikamenata koji se u telo unose oralno (u vidu tablete ili pilule) ili intravenski (putem igle, kroz venu).

Cela procedura se obavlja u bolnici ili klinici koja ima odeljenje specijalizovano za tretiranje pacijenata od svih tipova raka.

ZBOG ČEGA KANCER I HEMOTERAPIJA SLABE IMUNITET?

Kancer predstavlja oboljenje opasno po život čoveka koje tokom napredovanja ima tendenciju da se širi na sa jednog zahvaćenog organa na druga okolna tkiva.

Na taj način, kancer može da dopre do koštane srži, koja ima ulogu da stvara krvne ćelije koje spadaju u sastav imunološkog sistema i bore se protiv infekcija.

Ovo nije slučaj samo kod leukemije, maligne bolesti koja ugrožava koštanu srž i krvotok, već i kod drugih oblika kancera.

Oboljenje može napredovati do te mere da u potpunosti zaustavi stvaranje odbrambenih krvnih ćelija.

Kada je u pitanju hemoterapija, nakon svakog ovakvog tretmana kod pacijenata je primećen nagli pad leukocita – krvnih ćelija bez kojih imunitet ne može pravilno da funkcioniše.

S obzirom da se delimično ugrožava kičmena moždina, produkcija krvnih ćelija se drastično smanjuje, što remeti rad čitavog imunološkog sitema.

Smatra se da je telo najugroženije odmah nakon tretmana.

Koliko će hemoterapija oslabiti imunitet zavisi od više faktora kao i samog organizma koji se leči od kancera.

Konačni rezultati variraju od vrste medikamenata koji se primenjuju, doziranja istih i dužine primene.

HRANITE SE ZDRAVO

Tokom i nakon hemoterapije, unosite u organizam širok spektar zdravih namirnica.

Fokusirajte se na unos nutrijenata koji imaju mogućnost da ojačaju Vaš imunitet.

Sve bitne hranljive materije unosite kroz hranu, a suplemente uzimajte samo ako ih Vaš lekar preporuči i to u tačno propisanim dozama.

Akcenat neka bude na svežem voću i povrću, kao i na zdravim proteinima koji se nalaze u jajima, crnom pasulju, kikirikiju i semenkama suncokreta.

Jedite češće, a porcije treba da budu manje.

Tokom pripreme hrane imajte na umu da i Vaša kuhinja može predstavljati rizik po Vaše zdravlje.

Okruženje u kom pripremate hranu mora biti čisto, sudovi temeljno oprani, a hrana pravilno termički obrađena.

NASPAVAJTE SE

Manjak sna stvara dodatan napor telu i u velikoj meri usporava vraćanje imuniteta u normalu.

Bićete podložniji delovanju raznovrsnih bakterija, virusa, parazita i gljivica.

Nećete moći da se oporavite kao normalna, zdrava osoba i zato vodite računa o tome da uveče uvek u isto vreme legnete u krevet.

Postavite cilj i obezbedite sebi 7-8 sati sna svake noći.

Da bi lakše zaspali, formirajte večernje rituale, poput tuširanja i aromaterapije.

Za aromaterapiju koristite eterična ulja sa umirujućim efektom, kao što su ona na bazi lavande, sandalovine i matičnjaka.

Spavajte u tihoj i zamračenoj prostoriji, a uređaje kao što su mobilni telefon i televizor ugasite.

ISPROBAJTE TRIKOVE ALTERNATIVNE MEDICINE

 • LIMUN je jedno od najboljih prirodnih sredstava za jačanje oslabljenog imuniteta nakon hemoterapije. Bogat je vitaminom C koji pomaže imunitetu da bolje odgovori na potencijalne pretnje. Poboljšava varenje, tretira anemiju i telesnu težinu drži pod kontrolom. Limun sadrži i dragocene antikancerogene komponente.

Svakog dana popijte jednu ili dve čaše zdrave limunade, tako što ćete ceđeni sok od polovine limuna pomešati sa čašom vode i malo meda.

 • BELI LUK je vrlo efektan kada je u pitanju stabilizovanje oslabljenog imuniteta i oporavak od opake bolesti kao što je kancer. Alicin iz belog luka se uspešno bori protiv svake infekcije. Koristite sveže i ispasirane čenove.

U blender stavite 4  šargarepe, komadić korena đumbira, 2 oljuštena limuna, 2 čena belog luka i kašiku jabukovog sirćeta. Piti po tri rakijske čašice dobjene smeše dnevno.

 • BADEMI su bogati vitaminom E bez kojeg imunološki sistem ne može pravilno da funkcioniše, niti da se oporavi od efekata hemoterapije. Ovaj vitamin se ponaša kao antioksidans, štiteći ćelije od slobodnih radikala, među kojima su i molekuli koji se stvaraju kada se telo izloži duvanskom dimu ili radijaciji. Osim što ćete ponovo biti otporni na delovanje štetnih mikroorganizama, poboljšaćete i zdravlje Vašeg nervnog sistema, kože, srca i krvotoka.

Svakog dana pojedite za užinu šaku badema.

 • KURKUMA u sebi sadrži veliku količinu antioksidanata koji neutralizuju slobodne radikale i pomažu Vašem imunitetu da ponovo ojača. Ima i antiinflamatorno dejstvo, što znači da uspešno ublažava sve upalne procese u telu.

Svako jutro pre doručka u čašu mlakog mleka sipajte kašičicu kurkume u prahu i popijte dobijen napitak.

 • ORIGANO je savršen kao začin, ali i sredstvo za jačanje imuniteta koje mogu koristiti i osobe koje su hemoterapijom lečene od kancera. On se ponaša i kao prirodni antibiotik i zato je idealan i kao prevencija i kao sredstvo za tretiranje infekcija.

Pijte čaj od origana, a pripremićete ga tako što ćete kašičicu sušene biljke sipati u 2dl vrele, prokuvane vode i sačekati nekoliko minuta. Procedite napitak i zasladite ga kvalitetnim medom. Konzumirajte 1-2 šolje dnevno.

 • NARANDŽA je još jedna vrsta citrusnog voća koja obiluje vitaminom C, ali i vitaminom A, koji je podjednako važan za normalan rad imunološkog sistema. Unos narandži podstiče produkciju leukocita i pomaže im da se aktiviraju po potrebi.

Izblendajte dve šake svežih listova spanaća, dve oljuštene narandže, dva štapića celera i kašičicu đumbira u prahu. Popijte po jednu dozu ovog prirodnog sredstva svakog dana.

 • LAVANDA je biljka koja je poznata po svom umirujućem dejstvu, a veoma je korisna za pacijente lečene od kancera kojima je oslabio imunitet. Njena specifična aroma je od velike pomoći u borbi protiv stresa, koji dodatno ugrožava odbrambeni sistem čitavog tela.

Napunite difuzer vodom i u njega dodajte tri kapi eteričnog ulja na bazi lavande. Inhalirajte miris jednom ili dva puta dnevno.

DODATNI SAVETI

– Prestanite da pušite. Konzumiranje cigareta ozbiljno narušava Vaše zdravlje, a posebno ukoliko ste lečeni od kancera i prošli kroz proces hemoterapije. Poslednje što Vam treba jeste razvoj još jednog oboljenja i pojava komplikacija i zato potražite pomoć stručnog lica da bi se što pre rešili ove veoma ružne i nezdrave navike.

Naučite da se borite protiv stresa. Samo saznanje da bolujete od kancera je stresno, ali je važno da ostanete pribrani, jer sam stres stvara hemijske reakcije u telu koje dodatno narušavaju ugrožen imunitet. Isprobajte vežbe dubokog disanja, kao i jogu i meditaciju kao metode koje Vam mogu pomoći u ovom slučaju.

– Budite u toku sa vakcinacijama, jer i na taj način možete da se zaštitite od potencijalnih infekcija. Mnogi pacijenti koji se bore protiv kancera mogu slobodno da prime vakcine kao zaštitu od drugih bolesti, kao što je vakcina protiv gripa.

Ograničite kontakt sa ljudima koji se bore protiv bilo kakve zarazne infekcije. Izbegavajte veliku gužvu, jer se u njoj sigurno nalaze pojedinci sa virusnom ili nekim drugim tipom infekcije. Sa zaraženima nemojte deliti lične stvari kao što su peškiri i donji veš.

– Nemojte ignorisati simptome, čak i kada su blagi. Ukoliko se ne osećate dobro, odmah idite kod svog lekara i recite mu šta Vas muči. Ono što izgleda kao mali problem može vrlo brzo da se pretvori u ozbiljni zdravstveni poremećaj, pogotovo ako se lečite ili ste lečeni od kancera putem hemoterapije.

ZAKLJUČAK

Kada se hemoterapija završi, zaštitite se od infekcija dok imunitet ne ojača.

Uskoro ćete moći da se vratite normalnom životu, a sve što treba jeste dobra preventiva i malo opreza.

Odbrambeni mehanizam Vašeg tela će biti ponovo stabilan i sposoban da spreči štetne mikroorganizme da izazivaju infekcije praćene različitim simptomima, koji Vam mogu samo otežati oporavak od bolesti kao što je kancer.

LV Pharm proizvodi koji vam mogu pomoći u jačanju imuniteta:

Reference:

https://www.healthline.com/health/cancer/chemo-immune-system-infection-prevention#1

https://www.webmd.com/cancer/cancer-treatment-protect-immune-system#1

Kandida gljivica

Kandida gljivica – istovremeno korisna i opasna

Ljudsko telo predstavlja stanište mnogim mikroorganizmima među kojima su bakterije, virusi i gljivice.

Mnogi od njih samo privremeno ostaju unutar našeg organizma ili se zadržavaju do kraja njegovog životnog veka.

Neki su uzročnici ozbiljnih oboljenja, a pojedini borave bez ikakve aktivnosti i simptoma.

Određene vrste čak doprinose zdravlju čoveka, a u slučaju preteranog razmnožavanja dovode do pojave infekcije.

Ova poslednja grupa opisuje gljivicu kandidu, koja može biti istovremeno i korisna i opasna.

Za njen razvoj i napredovanje uglavnom smo krivi mi sami, ali na sreću postoje načini za njeno kontrolisanje i uspešno tretiranje.

ŠTA JE KANDIDA?

Kandida predstavlja vrstu gljivice i to formu kvasca. Postoji više vrsta, a ona sa kojom se ljudi najčešće susreću jeste Candida albicans.

Sasvim je normalno na mala količina kandide obitava u ljudskom organizmu – preciznije unutar usne duplje i u crevima.

Kandida može biti korisna i pomagati da se olakšano odvija svaki proces varenja unete hrane, a takođe bitno podsticati i apsorpciju nutrijenata.

Vrlo često, događa se da se razmnožavanje kandide otme kontroli što stvara upalne procese u telu i infekciju.

RAZVOJ INFEKCIJE KOJU UZROKUJE KANDIDA

Kada se spomene gljivična infekcija, uglavnom je prva asocijacija kandida.

Preterana produkcija kandide dovodi do oštećenja na zidovima i sluzokoži creva. Na taj način ona ulazi u krvotok, oslobađajući toksične produkte.

Istovremeno, dolazi do gljivične infekcije koju prate različiti simptomi.

Preko 90% slučajeva infekcije se uspešno tretira, a rizik od komplikacija ne postoji.

Sve što treba jeste terapija prilagođena vrsti gljivice, uzroku koji je uticao na njenu pojačanu aktivnost i generalno zdravstveno stanje pacijenta.

FAKTORI KOJI DOVODE DO NEKONTROLISANOG RAZMNOŽAVANJA KANDIDE

U najvećem broju slučajeva, loša ishrana je okidač za infekciju i preveliku koncentraciju kandide u telu pacijenta.

Ovde se misli na unos namirnica koje sadrže veliku količinu ugljenih hidrata i preterivanje sa fermentisanom hranom.

Često konzumiranje alkoholnih pića može biti jedan od uzročnika kandidijaze.

Isto tako, uzimanje oralne kontracepcije kao jedan od neželjenih efekata ima upravo infekciju kandidom.

Veliki stres može takođe da utiče na pojavu kandidijaze. Preterano konzumiranje antibiotika daje potpuno isti efekat.

Osobe sa slabim imunološkim sistemom i dijabetičari su podložniji infekcijama, a tu se misli, između ostalog, i na kandidijazu.

NAJČEŠĆI SIMPTOMI KANDIDIJAZE

Vidljivi znaci infekcije koju pokreće kandida jesu promene na koži nalik ekcemu, fungus na noktima i problemi sa kosom u vidu iritacije i peruti.

Osoba sa kandidijazom veoma teško može da se reši suvišne telesne težine.

U zavisnosti kako deluju gljivice, mogu se pojaviti poteškoće sa varenjem, beli sloj na jeziku nalik kreču i vaginalni ili rektalni svrab. Sezonske alergije su izražajnije.

Pacijenti se osećaju malaksalo, imaju probleme sa koncentracijom i poremećaj memorije.

Promene u ponašanju su česte, kao i psihički problemi nalik depresiji i anksioznosti.

Primećuje se i pojačana želja za unosom slatkiša.

U nešto ređe simptome kandidijaze spadaju bolovi u mišićima i zglobovima, iritacija očiju, hiperaktivnost i panični napadi.

DIJAGNOSTIKOVANJE PROBLEMA SA KANDIDOM

Ukoliko prepoznajete navedene simptome u svom slučaju, možete se obratiti lekaru i zatražiti proveru nivoa kandide u organizmu i utvrđivanje moguće infekcije.

Dijagnoza se uspostavlja putem laboratorijskog testiranja uzorka krvi i stolice putem provera količine antitela, a moguće je utvrditi i vrstu kandide koja ugrožava zdravlje pacijenta, što olakšava određivanje terapije.

Važno je odmah započeti sa tretiranjem nakon dijagnostikovanja zdravstvenog problema.

STRATEGIJA ZA TRETIRANJE KANDIDE

Uspešna terapija namenjena za suzbijanje ovakve infekcije mora biti skoncentrisana na regulisanje količine gljivica u organizmu čoveka.

Isto tako, neophodno je ponovo izgraditi mrežu korisnih bakterija koje će ubrzati oporavak pacijenta, u slučaju da je kandida potekla iz creva.

To će zaustaviti njeno dalje prodiranje u krvotok. Ne treba dozvoliti kandidi da dolazi do hrane koja će je stimulisati, što će ubrzati dejstvo terapije.

 


U saradnji sa sajtom www.prirodnolecenje.com obezbedili smo Vam

BESPLATAN primerak E-knjige

8 prirodnih namirnica + 10 čajeva za eliminaciju Kandide

KLIKNITE OVDE ZA PREUZIMANJE

e-knjiga-kandida-small


ALTERNATIVNA MEDICINA ZA BORBU PROTIV KANDIDE

1. Beli luk za borbu protiv kandide

Antifugalno delovanje belog luka i alicina iz njegovog sastava dragoceni su kada je u pitanju tretiranje kandide.

Konzumirati rendane ili gnječene čenove jer se tako najlakše oslobađaju i potpuno apsorbuju korisni sastojci ove biljke.

Izrendajte 2 čena belog luka zajedno sa jednom šargarepom i malo đumbirovog korena (otprilike jedna kašičica).

Dodati šolju probiotskog jogurta i pola kafene kašičice cimeta u prahu.

Jesti jednom dnevno nakon što se sastojci dobro promešaju, a smeša malo odstoji.

2. Pelin sprečava dalje napredovanje kandidijaze

Poseduje izuzetno gorak ukus, specifičan prepoznatljiv miris i moćno i vrlo pozitivno delovanje na ljudsko telo koje sprečava dalje napredovanje kandidijaze.

Ubrzava metabolizam, poboljšava cirkulaciju i olakšava varenje unete hrane.

Ne dozvoljava dalji rast i razvoj gljivica kao što je kandida. Obnavlja i oporavlja ugrožen organizam.

Pripremiti smešu od 50g pelina, 50g listova oraha, 100g žalfije i 100g bršljana.

Tri kašike dobijenog čaja prelijte sa 500ml vode.

Nakon što je sve odstojalo sat vremena, procedite tečnost i pijte je dva puta dnevno.

3. Eterično ulje cimeta uspešno ubija kandidu

Ovo ulje uspešno ubija kandidu i dokazano je da u praksi odlično tretira gljivične infekcije.

Priprema se od kore drveta cimeta. Preporučuje se osobama sa problematičnim imunitetom, ali ne i deci mlađoj od 6 godina.

Kada su u pitanju simptomi na koži, noktima i kosi, moguća je topikalna primena.

Mala količina ulja cimeta u razblaženoj formi se sme uzimati oralno radi borbe protiv kandidijaze.

U 250ml vode sipajte jednu kap eteričnog ulja na bazi cimeta i dve kašičice meda. Piti svaki dan po jednu dozu.

4. Karanfilić brzo i efikasno eliminiše i najuporniju kandidu

Ovaj začin i biljka blagotvornog dejstva na ljudsko zdravlje brzo i efikasno eliminiše i najuporniju kandidu iz krvotoka.

Pokazuje izrazito pozitivne efekte i u slučajevima kada kandida postane otporna na pojedine medikamente.

Karanfilić jača imunoliški sistem i samim tim dodatno olakšava borbu protiv infekcije.

12-30 kapi eteričnog ulja na bazi karanfilića razblažite u 1l vode.

Popijte dobijenu tečnost u tri puta tokom jednog dana.

5. Ulje jagorčevine je provereno prirodno sredstavo za kandidu

Koristi se kao jedno od proverenih prirodnih sredstava za kandidu.

Dobija se hladnim ceđenjem semenki biljke i ovim postupkom se ne gube korisni aktivni sastojci iz njih.

Neki od tih sastojaka su esencijalne masne kiseline, vitamin E i minerali poput kalijuma, gvožđa i cinka.

Osim antifugalnog, poseduje i protivupalno dejstvo.

Pored kandide, uljem jagorčevine se mogu tretirati osteoporoza, rane koje teško zarastaju i tegobe u menopauzi i predmenstrualnom periodu.

Piti svako veče po 25 kapi ulja jagorčevine radi ublažavanja simptoma kandidijaze.

6. Limun se preporučuje pacijentima sa kandidijazom

Limun je jedna od retkih voćki koja se preporučuje pacijentima sa kandidijazom.

Primenjuje se kroz jelovnik i alternativnu medicinu.

Pojačava efikasnost sistema organa za varenje i vraća normalan balans gljivica, uspešno tretirajući postojeću infekciju.

Iskoristite plod limuna kao dodatak salatama i ribljem mesu.

Iscedite sok od jedne polovine limuna u čašu mlake vode.

Popijte dobijen rastvor 2-3 puta dnevno i to bez dodatog zaslađivača.

7. Kokosovo ulje za tretiranje kandide

Ukoliko u svom domu imate teglu kokosovog ulja, možete je slobodno iskoristiti za tretiranje kandide.

Kaprična kiselina u ovom ulju deluje antifugalno i sa uspehom rešava probleme koje sa sobom nosi kandidijaza.

Ona prodire u ćelijske zidove gljivice, uništavajući je iznutra.

Zanimljivo je da kokosovo ulje deluje mnogo brže od mnogih antifugalnih medikamenata, a neželjenih efekata uopšte nema.

Kokosovo ulje koristite tokom termičke obrade hrane i dodajte ga u salate.

Svako jutro pojedite jednu ili dve supene kašike kvalitetnog kokosovog ulja.

REGULISANJE ISHRANE KAO VAŽAN KORAK U TRETIRANJU KANDIDE

U borbi protiv kandide pomoći će izvori omega-3 masnih kiselina, kao što su losos i avokado.

Komponente u povrću kao što je karfiol, brokoli, kelj i kupus, bazirane na sumporu i azotu, doprinose čitavom procesu.

Preporučuju se sveži sokovi od šargarepe, cvekle ili stabljika celera koje možete piti svakodnevno.

Uključite više kiselih namirnica poput citrusa i cikorije.

Neka se u Vašem jelovniku nađu stavke sa što nižim procentom ugljenih hidrata u svom sastavu.

Ugljeni hidrati, kao što su šećer i skrob, predstavljaju hranu za kandidu i pomažu infekciji da dalje napreduje.

Umesto belog kristal šećera, kao zaslađivač koristite steviju.

Ne zaboravite da i u voću ima šećera, odnosno fruktoze, pa ga jedite u manjim količinama.

I mlečni proizvodi sadrže posebnu vrstu šećera – laktozu.

Tokom terapije, nemojte unositi ni fermentisanu hranu, jer i njeni sastojci stimulišu aktivnost gljivice.

Kada jedite, hranu potpuno sažvaćite i nemojte da žurite da bi olakšali proces varenja iste.

Neka obroci ne budu preobilni, već manji i češći nego inače.

KORISNI SAVETI

 • U procesu regeneracije organizma od kandidijaze spavanje ima veoma važnu ulogu. Zbog toga, obezbedite sebi 6-8 sati noćnog sna svake večeri.
 • Ukoliko ste dijabetičar, redovno kontrolišite nivo glukoze u krvotoku. Pojačana koncentracija šećera u krvi će dodatno da podstiče aktivnost kandide.
 • Antibiotike koristite samo kada su Vam zaista neophodni. Imajte na umu da ne možete samostalno da započnete njihovu primenu i da ih dozirate, već Vam je za to neophodno odobrenje i savetovanje lekara.
 • Naučite da se kontrolišete u stresnim situacijama. Budite opušteni i mislite pozitivno, a u tome će Vam dosta pomoći aktivnosti poput joge i meditacije.

ZAKLJUČAK

Kandida sa lakoćom može da prodre u krvotok i izazove infekciju, ali je ipak moguće tretirati je sa uspehom i eliminisati sve prateće simptome.

Utvrdite u Vašem slučaju koja vrsta kandide je pokrenula infekciju i šta su uzroci da proces oporavka prošao što lakše i brže.

Količina ove gljivice će se normalizovati i izbalansirati, a perfektan balans će poboljšati zdravlje pacijenta i ceo organizam će ponovo funkcionisati besprekorno.

Za neutralizaciju kandide (Candida) u organizmu.

Kandifit za_gljivicne_infekcije kandidom
Zatvori

Kandifit

3.600,00 din.

Reference:

https://en.wikipedia.org/wiki/Candida_albicans

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3654610/

https://www.thecandidadiet.com/what-is-candida-albicans

Prirodno lecenje jetre

Lečenje jetre prirodnim putem

Jetra je fundamentalni deo ljudskog tela i odgovorna je za mnoge procese u organizmu. Zbog toga, treba očuvati njeno zdravlje i voditi računa o njenom radu.

Svaki poremećaj treba ozbiljno shvatiti i pristupiti tretiranju. Bilo kakva bolest koja zahvati jetru negativno deluje na metabolizam i izaziva raznovrsne tegobe koje mogu ozbiljno poremetiti svakodnevni život pacijenta.

Ne čekajte dugo, već pomozite svojoj jetri da se oporavi na prirodan način i da ponovo funkcioniše normalno.

Na više načina, možete ubrzati njen rad, a tipični primeri su promene u ishrani i načinu života.

ULOGA I ZNAČAJ JETRE

Jetra predstavlja jedan od najznačajnijih vitalnih organa kod čoveka. Predstavlja deo digestivnog trakta i najveći je unutrašnji organ.

U potpunosti je sinhronizovana sa ostalim organima za varenje hrane, detektujući nivo potrebnih nutijenata i beskorisnih elemenata.

Poseduje mnoge funkcije koje održavaju čitav organizam stabilnim. Jedna od njih jeste uloga prirodnog filtera toksina, teških metala i štetnih hemikalija.

Sve ove potencijalno opasne materije eliminiše upravo jetra i ne dozvoljava da se šire kroz organizam i apsorbuju od strane drugih organa.

Uticaj jetre se ogleda i u transportu krvi kroz telo i sprovođenju hranljivih materija i kiseonika.

Jetra stvara žuč, deponuje vitamine i minerale i konvertuje određene elemente (npr. ugljene hidrate pretvara u glukozu, a višak čuva u rezervi za kasniju upotrebu).

Bez zdrave jetre, nema pravilnog metabolizma, balansiranih hormona i normalne cirkulacije krvi.

Osoba kog koje jetra pravilno funkcioniše ima dovoljno energije, čistu kožu i pozitivne misli.

Njen imunitet je jak, uspešno sprečavajući razvoj infekcija.

SPOSOBNOST REGENERACIJE

Verovali ili ne, jetra je jedini organ koji ima sposobnost da se regeneriše sam od sebe. Poseduje mogućnost da se fizički oporavi od oštećenja.

Ukoliko se ukloni 75% organa, on može deobom zdravih ćelija i izgradnjom novog tkiva da se vrati na staru veličinu, što je zaista fascinantno.

S obzirom da je jetra u konstantnom dodiru sa različitim toksinima i hemikalijama, oni joj tokom procesa filtriranja nanose određenu štetu.

Tada dolazi do prirodne regeneracije i organ sam sebe tretira uklanjajući oštećenja. 

 


U saradnji sa sajtom www.prirodnolecenje.com obezbedili smo Vam

BESPLATAN primerak E-knjige

25 prirodnih namirnica koje se preporučuju kod bolesti jetre

KLIKNITE OVDE ZA PREUZIMANJE

jetra-small


NAJČEŠĆA OBOLJENJA JETRE

Jetra deluje kao neuništiv organ, ali ipak u nekom trenutku može doći do njenog preopterećenja i razvoja bolesti koja može biti vrlo opasna.

Upravo takva je fibroza jetre, koja vremenom može da preraste u cirozu.

Unos velikih količina alkohola je jedan od tipičnih uzroka ove bolesti, a rezultat je stvaranje trajnih ožiljaka na organu i potpuno odumiranje tkiva.

Delovi jetre na kojima su formirani ožiljci više ne funkcionišu kao ranije i to remeti sve njene funkcije, izazivajući brojne tegobe.

Masna jetra smatra se ozbiljnim zdravstvenim problemom i javlja se često nakon deponovanja velikih količina masnoća u jetri.

Jetra se smatra masnom ukoliko 5-10% njene težine predstavljaju lipidi.

Hepatitis je bolest izazvana virusom hepatitis A, B ili C, a na njeno pogoršanje mogu uticati neki medikamenti, gojaznost, alkohol i alergijske reakcije.

Javlja se u akutnom ili hroničnom obliku.

Način širenja virusa je raznovrstan – putem prljavih ruku, zagađene hrane i vode, transfuzijom krvi, zaraženim iglama i polnim putem.

Svakako jedno od najopasnijih stanja jeste rak jetre.

Postoje i genetske bolesti koje mogu zahvatiti jetru, a to su uglavnom hemohromatoza, Vilsonova bolest i Gilbertova bolest.

Osobe koje pate od bilo kakve bolesti jetre su pod visokim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa.

SIMPTOMI KOJI UKAZUJU NA PROBLEME SA JETROM

Pacijenti sa poremećenim radom jetre često osećaju hroničan umor i malaksalost, bez obzira na svakodnevno odvajanje određenog vremena za odmor i san.

Bol u predelu abdomena može biti jedan od mogućih znakova, kao i nadutost.

Disbalans hormona neretko nastaje zbog poremećaja rada jetre.

Javljaju se i žuta nijansa kože, tamnija boja urina i stolica koja može biti vrlo bleda ili skoro crna. Otok u predelu nogu, prekomerno znojenje i konfuzija takođe mogu ukazati na nepravilnosti vezane za jetru.

DIJETA ZA DETOKSIKACIJU

Hrana sa velikom količinom soli, šećera i masnoća u velikoj meri šteti jetri. Uglavnom se preporučuju namirnice sa visokim procentom lako svarljivih vlakana.

Birajte organski proizvedeno voće, povrće, meso, orašaste plodove, mahunarke, mlečne proizvode i produkte od integralnog brašna – bez veštačkih aditiva i štetnih hemikalija kao što su pesticidi.

Uzimajte visokokvalitetne proteine i korisne lipide unosom jaja, živinskog mesa i morske ribe.

Neka se na Vašem jelovniku nađu kiseli kupus, zeleno lisnato povrće, aromatično začinsko bilje i voće prepuno antioksidanata.

Preporučuju se i prirodni probiotici, a tipični primeri su jogurt i kefir.

Zaboravite na alkohol, kofein, gazirane napitke, čips, hamburgere i picu. 

SUPLEMENTI ZA PACIJENTE SA BOLESNOM JETROM

 • Vitamin E u vidu suplementa se preporučuje osobama sa masnom jetrom. Njegovo redovno uzimanje vidno poboljšava funkcionisanje jetre. Takođe, vitamin E ublažava simptome kao što su upala i nadutost.
 • Berberin predstavlja vrstu soli koja se može naći u sastavu biljaka. Osim što ubrzava regulaciju jetre, uspešno normalizuje nivo šećera u krvotoku. Suplementi na bazi berberina se uzimaju nakon obroka u tačno određenim dozama.
 • Selen štiti ćelije jetre od trajnih oštećenja i može se, pored ishrane, unositi i kao suplement. Ovaj element je neophodan za zdravlje jetre i njeno normalno funkcionisanje. Koristan je i kod naprednijih oblika bolesti tako što usporava dalje napredovanje istih.

BILJNA MEDICINA

 • MED štiti jetru od oštećenja koja mogu izazvati toksične supstance, što su potvrdili medicinski stručnjaci putem brojnih istraživanja. Takođe, poboljšava sposobnost ovog ključnog organa da kontroliše glukozu u krvotoku. Med smanjuje i rizik od razvoja opasnih oboljenja jetre. Koristite isključivo med koji je kvalitetan i organski proizveden. Pomešajte jednu manju rendanu šargarepu sa dve kašike meda i dobijenu smešu pojedite svako jutro. Tri puta dnevno pojedite kašiku mešavine koju ćete pripremiti od 200ml soka od rena i 500g meda.
 • GUJINA TRAVA je puna moćnih organskih komponenti koje su vrlo značajne za rad jetre i njeno tretiranje. Može se slobodno koristiti za različite bolesti koje mogu zahvatiti ovaj organ, kao i ublažavanje pratećih simptoma. Silimarin u gujinoj travi doprinosi pročišćavanju toksina kroz stimulisanje rada jetre. Kašiku mlevenih semenki ove biljke prelijte sa 2 čaše prokuvane i filtrirane vode. Sačekajte 5 minuta i procedite čaj koji možete piti jednom dnevno nakon ručka.
 • KOKOSOVO ULJE ublažava oksidativni stres koji izaziva hronična stanja kod jetre. Sprečava nastajanje oštećenja na njoj koja mogu izazvati različiti toksini. Podstiče korišćenje masnoća u svrhu energije i služi kao prevencija raka jetre. Osim što štiti jetru, kokosovo ulje blagotvorno deluje i na srce i reguliše nivo holesterola u krvi. Uzimajte 1-2 kašike kokosovog ulja tako što ćete ga pojesti samostalno ili dodavati u jela.
 • MASLAČAK je biljka koja se nalazi svuda oko nas, a mnogi nisu svesni njenog značaja za jetru. Koren maslačka se tradicionalno koristi za tretiranje stanja kao što su hepatitis i povišen bilirubin u krvotoku. Reguliše i nivo glukoze, holesterola i triglicerida. Smanjuje postojeće upale u telu i pomaže u borbi protiv gojaznosti. Ispecite 4 i po kašičice usitnjenog korena maslačka dok ne dobije braon boju. Dodajte 400ml vode i sačekajte da tečnost proključa. Pustite da sve vri na nižoj temperaturi oko pola sata, a zatim procedite čaj. Dobićete potrebnu dozu za jedan dan koju ćete popiti u dva puta.
 • JABUKOVO SIRĆE služi kao prirodna podrška filtriranju krvi od toksina i pomaže jetri da što bolje obavi ovaj proces. Poboljšava varenje i pomaže u kontrolisanju apetita i regulaciji telesne težine. Svako jutro popijte 250ml mlake vode u koju ste dodali dve kašičice jabukovog sirćeta i malo meda.
 • SLADIĆ se takođe koristi za prirodno tretiranje jetre, a najznačajniji deo ove biljke jeste koren. Iz njega se dobija jedinjenje glicirhizin koje je korisno za tretiranje hepatitisa B. Pola kašičice korena sladića prelijte sa 200ml vode koja je prethodno proključala pa nakon 5 minuta procedite čaj. Uzimati tri puta dnevno, a tretman treba da traje od 4-6 nedelja.

DODATNI KORACI

U POTPUNOSTI PRESTANITE DA KONZUMIRATE ALKOHOL. Bilo kakvo piće koje sadrži alkohol makar u malom procentu može da utiče na daljnje uništavanje već ugrožene jetre. Ako niste u mogućnosti da sami prekinite sa unosom alkoholnih pića, potražite stručnu pomoć.

VODITE RAČUNA O UNOSU VODE. Što više čiste, filtrirane vode budete pili, brže će se pročistiti Vaš organizam, a sa njim i sama jetra. Telo će biti hidrirano, a opasni toksini uklonjeni.

FIZIČKA AKTIVNOST POMAŽE PACIJENTIMA KOJI IMAJU PROBLEME SA JETROM. Vežbanjem i sportom ublažićete postojeću upalu i oksidativni stres. Poboljšaćete cirkulaciju, protok korisnih materija, kao i filtriranje toksina od strane same jetre.

PRATITE NIVO HOLESTEROLA, TRIGLICERIDA I ŠEĆERA U KRVI. U održavanju normalnog nivoa masnoća i glukoze u krvotoku pomoći će Vam ishrana i vežbe. Ukoliko to nije dovoljno, zatražite od lekara terapiju koja Vam može vratiti narušen balans.

ZAKLJUČAK 

Mnogi ljudi čekaju predugo pre nego što započnu proces tretiranja svoje jetre, što ih dovodi u veliku opasnost od razvoja oboljenja koje mogu da se završe smrtnim ishodom.

Loša ishrana, unos alkohola, kao i drugi faktori mogu izazvati permanentnu štetu. Uvođenjem promena u način života možete pomoći Vašoj jetri da se lakše oporavi.

Krenite da radite na sebi pre nego što se stvore trajna oštećenja na ovom organu i komplikacije. Živećete dugo i zdravo.

Ako niste sigurni koje prirodne metode najviše odgovaraju Vašem zdravstvenom stanju, potražite dodatne savete kod Vašeg lekara ili nutricioniste.

Za normalnu funkciju i regeneraciju jetre:

LV-HepatoProtect preparat za obnavljanje jetre
Zatvori

LV-HepatoProtect

990,00 din.

Reference:

https://www.healthline.com/nutrition/11-foods-for-your-liver

https://www.healthline.com/health/fatty-liver-diet

Foods for your liver: 7 foods that naturally cleanse and clean your liver

 

Jacanje imuniteta

Jačanje imuniteta

Tokom godine, postoje periodi kada je širenje infekcija najizraženije.

Neke osobe ne primećuju zdravstvene tegobe i osećaju se dobro, a neke svaki napad virusa i infekcija osete uz temperaturu, kašalj, osip ili glavobolju.

Pod najvećim rizikom su osobe koje imaju slab imunitet, a one se takođe i najteže bore protiv simptoma koji prate bolest.

Čak i pored prevencije, nisu u mogućnosti da se odbrane od upornih infekcija.

Uzroci zbog kojih imunološki sistem ne može da se suprotstavi štetnim mikroorganizmima su raznovrsni, a mnogi se mogu regulisati vrlo jednostavno.

Postoje male promene koje možete uneti u svakodnevni život i pomoću njih dosta poboljšati imunitet i celokupno zdravlje.

DEFINISANJE IMUNITETA

Imunitet čoveka se može opisati kao jedinstven, kompleksni sistem odbrane tela od uticaja spoljašnje sredine i slobodnih radikala.

Imunitet postoji kod čoveka, ali i kod životinja, štiteći ih od bilo kakvih pretnji. Komponente koje ga čine su leukociti, antitela, limfni čvorovi i organi.

Što je on jači, manja je šansa od razvoja različitih bolesti.

Svaki pojedini element imunološkog sistema je stvoren da neutrališe patogene i toksine, sprečavajući njihovo negativno delovanje na čitav ljudski organizam.

Imunitet karakteriše tačna i brza reakcija na potencijalne opasnosti po zdravlje organizma.

Način na koji telo stari i kvalitet života igraju važnu ulogu u održavanju jakog imuniteta.

ZNAKOVI KOJI UKAZUJU NA SLABOST IMUNOLOŠKOG SISTEMA

Primarni znak koji pokazuje da imunitet ne funkcioniše pravilno jesu učestale bakterijske, virusne i gljivične infekcije.

Kada se jave, teško se tretiraju, a simptomi su veoma izraženi i dugotrajni. Autoimuno oboljenje može biti uzrok slabe odbrane od štetnih mikoroorganizama, kao i poremećaj varenja i abnormalnosti u krvotoku.

Konstantan, hroničan umor može biti jedan od alarmantnih znakova.

Kod gojaznih osoba, velika količina masnih ćelija oslobađa citoksine, koji podstiču stvaranje hronične upale.

S obzirom da je upala jedna od reakcija imunološkog sistema na pretnje po zdravlje tela, njena dugotrajnost može da poremeti čitav odbrambeni mehanizam, oslabi ga i spreči ga da se bori protiv infekcija.

Ako primetite da rane na koži sporo zarastaju, to je takođe jedan od simptoma slabosti imuniteta.


U saradnji sa sajtom www.prirodnolecenje.com obezbedili smo Vam

BESPLATAN primerak E-knjige

Prirodne namirnice koje će ojačati vaš imunitet i zaštititi vaš organizam

KLIKNITE OVDE ZA PREUZIMANJE

e-knjiga-jacanje-imuniteta


ULOGA RAZNOVRSNE ISHRANE

Jedan od faktora koji negativno utiču na imunitet čoveka je siromašna ishrana i nezdrava jela puna praznih kalorija, šećera i trans masti.

Regulisanje jelovnika je ključno za jačanje imunološkog sistema.

Uzimajte raznovrsne zdrave namirnice i jedite širok spektar voća i povrća. Na ovakav način ćete uneti važne vitamine i minerale koji će biti od velike pomoći Vašem telu tokom borbe protiv štetnih mikroorganizama.

Ne zaboravite na klasičnu toplu pileću supu i meso morske ribe, a pozitivno dejstvo imaju i neke vrste pečuraka, kao što su šitake.

Redovnu hidrataciju takođe ne treba zanemariti. Zato, pijte dovoljno vode i zdravih napitaka kao što su čajevi i sveže ceđeni sokovi.

VITAMINI ZA IMUNITET

Brojne namirnice su bogate vitaminima koji podstiču normalno funkcionisanje imunološkog sistema čoveka.

Vitamini se standardno unose putem bogate i raznovrsne ishrane, a takođe i u vidu suplemenata. Svakako, akcenat je najčešće na vitaminu C, a brojni razlozi dokazuju njegov pozitivan uticaj na imunitet.

Deficijencija vitamina C je jedan od uzroka pada imunološkog sistema i povećanja osetljivosti organizma na uzročnike bolesti.

U hranu bogatu C vitaminom ubrajaju se jagode, citrusno voće, paprika i zeleno lisnato povrće. Potrebno je uvrstiti u jelovnik ove namirnice i svakodnevno ih konzumirati.

Za produkciju antitela je važan vitamin D. Ako ga unosite putem ishrane u dovoljnim količinama i svakog dana se izlažete sunčevim zracima, suplementacija Vam neće biti neophodna.

Vrlo moćan prirodni antioksidant, poznat kao vitamin E, dodatno pomaže telu da se odbrani od infekcije i formira jak odbrambeni mehanizam.

Spanać, semenke i orašasti plodovi su izuzetno bogati vitaminom E i upravo zato ih treba svaki dan unositi u organizam.

Kod suplemenata na bazi vitamina E, treba voditi računa jer vrlo lako može doći do negativnih efekata.

Vitamin B6 je ključan za mnoge hemijske rekcije vezane konkretno za imunitet i potrebno je uzimati ga u neophodnim dozama.

Pileće meso je prava riznica ovog vitamina, ali i riba i zeleno povrće.

Ukoliko uzimate suplemente na bazi vitamina B6, obavezno vodite računa o doziranju istih.

PRIRODNA SREDSTVA ZA JAČANJE IMUNITETA

1. Kurkuma za jačanje imuniteta

Kurkuma je vekovima poznata kao začin koji hrani daje specifičnu aromu i boju, ali i lek protiv bola i upala. Uključite je u režim prevencije gripa i prehlade, jer je karakteriše sposobnost jačanja imuniteta.

Smatra se jednim od najjačih prirodnih imunomodulatora zahvaljujući aktivnom sastojku kurkuminu. Ubrzava zarastanje rana i dezinfikuje ih. Istraživanjima je dokazano i antikancerogeno delovanje kurkume.

Dodajte kurkumu svako jutro u omiljeni smuti. Svaki dan popijte čašu toplog mleka u koju ste dodali kašičicu kurkume u prahu i prstohvat mlevenog crnog bibera. Napravite čaj tako što ćete dve kašičice kurkume preliti sa 2dl prokuvane, vrele vode i dodati par kapi limunovog soka.

2. Zeleni čaj za jak imunitet

Zeleni čaj u sebi sadrži antioksidanse korisne u borbi protiv slobodnih radikala i jačanju imunološkog sistema. Među njima su polifenoli i flavonoidi, elementi koji uspešno ubijaju uzročnike infekcija i sprečavaju narušavanje celokupnog zdravlja čoveka.

Imunitet podstiče i još jedan sastojak zelenog čaja, a to je aminokiselina L-teanin. Vodite računa o količini čaja koju ćete popiti tokom dana, a maksimalna doza jeste 3-5 šolja dnevno.

Zeleni čaj pripremite tako što ćete smešu staviti u cediljku postavljenu na šolju. Kašičicu smeše prelijte sa 2dl vruće vode i sačekajte par minuta. Sklonite cediljku i promešajte dobijenu tečnost. Dodajte malo meda po želji.

3. Đumbir za jačanje imunološkog sistema

Đumbir  poseduje protivupalno dejstvo koje je dragoceno prilikom jačanja imuniteta. Odlikuje ga bogatstvo antioksidantima, kao i sposobnost olakšavanja procesa varenja unete hrane. Antibakterijsko delovanje je značajno jer ublažava simptome poput mučnine i bolova u predelu abdomena.

¼ šolje seckanog đumbirovog korena sipati u 1l vode i sačekati da sve provri. Zatim, smanjite temperaturu i pustite da čaj vri 15 minuta. Procediti tečnost i dodati sok od pola limuna i dve kašike meda. Od komada đumbira, malo kurkume u prahu, jedne jabuke i dva limuna možete u blenderu napraviti napitak koji ćete svaki dan piti iz rakijskih čašica, 2-3 doze dnevno.

4. Beli luk za imunitet

Beli luk pomaže prilikom tretiranja različitih zdravstvenih poremećaja, zahvaljujući alicinu, a takođe je vrlo koristan za imunitet. Konzumirajte sirove čenove belog luka, koje ćete ispasirati pre konzumiranja. Na taj način se najbolje apsorbuju korisni sastojci, a alicin se najlakša oslobađa.

Svako jutro i veče pojedite kašiku meda pomešanu sa 2 usitnjena čena belog luka. Za doručak, možete jesti integralni tost hleb sa namazom od svežeg, pasiranog belog luka. Pripremite čorbu od šitake pečuraka u koju ćete dodati đumbir, maslinovo ulje i naravno malo belog luka. U omiljenu salatu ili dresing možete dodati beli luk.

5. Ehinacea stimuliše imunološki sistem

Ehinacea je biljka koja uspešno stimuliše imunološki sistem i pomaže organizmu da se izbori protiv postojećih upala i infekcija. Ona deluje tako što utiče na produkciju leukocita.

Inače, komercijalni preparati za imunitet gotovo uvek u svom sastavu sadrže koren ehinacee. Bogata je antioksidantima i nudi zaštitu od razvoja raka.

Ehinacea je prilično bezbedna biljka, a ne bi trebali da je uzimaju samo oni koji su alergični na nju i HIV-pozitivne osobe.

Napravite čaj tako što ćete u 200ml vrele vode sipati kašičicu i po sušene ehinacee. Nakon 15 minuta procediti tečnost i po želji dodati malo limuna ili sirovog meda. Piti 1-2 šolje dnevno, najviše dve nedelje.

JOŠ NEKOLIKO KORISNIH SAVETA

 • Budite fizički aktivni. Aktivan život će u velikoj meri stabilizovati Vaš imunitet i pomoći mu da Vas odbrani od opasnih oboljenja. Svakodnevno odvojite oko 30 minuta za šetnju, džogiranje ili neki sport.
 • Obezbedite svom organizmu dovoljno sna. Osam sati spavanja će regenerisati Vaše telo i učiniti ga otpornijim na bolesti. Očuvaćete zdravlje i imati dovoljno energije za obavljanje svakodnevnih radnih zadataka.
 • Na imunitet negativno može da utiče hronični stres. Fokusirajte se na pozitivne misli i istovremeno ojačajte svoje telo. Oslobodite se anksioznosti i tenzije putem meditacije ili joge.
 • Prestanite da pušite. Duvanski dim je vrlo štetan za čoveka, jer slabi imunitet, a takođe i drastično povećava rizik od nastanka raka. Ako niste u mogućnosti da sami prestanete sa konzumiranjem duvanskih proizvoda, što pre potražite stručnu pomoć.
 • Kontrolišite unos alkohola. Studije su pokazale da preterano konzumiranje alkoholnih pića itekako utiče na pad imuniteta. Jedna čaša ili čašica dnevno su sasvim dovoljne, a još bolji efekat ćete postići ukoliko alkohol u potpunosti izbacite iz upotrebe.
 • Ne zaboravite na redovnu vakcinaciju. Posavetujte se sa lekarom koje vakcine su Vam neophodne, a koje možda treba da preskočite ukoliko imate slab imunitet. Vakcinacija predstavlja preventivnu meru koju ne treba zaobići ako će pomoći u jačanju imuniteta.

ZAKLJUČAK

Male promene u ishrani i svakodnevnim rutinama dokazano igraju veliku ulogu u jačanju imuniteta. Uvedite ih u svoj život i uočićete kako Vaš organizam postaje otporniji na infekcije.

Osim toga, u budućnosti ćete biti zaštićeniji od mnogo opasnijih oboljenja kao što je rak. Vremenom, Vaša prirodna odbrana protiv uzročnika bolesti će postati stabilna i jaka.

Važno je da znate da je u određenim slučajevima delovanje prirodnih, alternativnih tretmana ograničeno.

Ako primetite da nakon primene istih nema poboljšanja ili je iznenada došlo do komplikacija, javite se svom lekaru radi detaljnog pregleda i određivanja neophodne terapije.

LV Pharm proizvodi koji vam mogu pomoći u jačanju imuniteta:

Reference:

https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/how-to-boost-your-immune-system

https://www.healthline.com/health/food-nutrition/foods-that-boost-the-immune-system

https://www.medicalnewstoday.com/articles/322412.php

12