Imunitet, Zdrav život

Antihistamini iz prirode. Gde se sve u prirodi, mogu naći sredstva protiv alergije?

Antihistamini iz prirode

Kašalj, kijanje, curenje nosa, problemi sa sinusima i ostali simptomi sezonskih alergija, mogu biti nepodnošljivi svima onima koji od njih pate. Ipak koliko god alergeni otežavali svakodnevnicu, veliki broj ljudi ne želi da im se suprotstavi medikamentima.

Zašto?

Zato što antihistamini suzbijaju brojne neprijatne pojave, ali i sami mogu izazvati niz neželjenih efekata kod osoba koje ih koriste. Ali, ukoliko uspemo da vam malo bolje dočaramo kako antihistamini deluju, njihovu zamenu i to znatno zdraviju možete pronaći i u prirodi.

Kako deluju antihistamini?

Alergije su odgovor imunog sistema na neke spoljašne, bezopasne supstance poput polena, prašine i drugih.

Ovi uzročnici u kontaktu sa našim nosem, grlom, ustima ili stomakom postaju okidači koji oslobađaju histamin, protein odgovoran za sve simptome uzrokovane alergijom.

Antihistamini su tu kako bi blokirali histamine, olakšali tegobe i zaustavili alergiju.

Iako se najčešće nabavljaju u apoteci, antihistamini su kao i sve oko nas potekli iz prirode. Zbog toga vam predstavljamo potpuno prirodne solucije koje će vas rešiti pomenutih, dosadnih simptoma.

1. Kopriva

Ova veoma uobičajena i pristupačna biljka se u 59 odsto slučajeva pokazala delotvornom u suzbijanju alergetskih simptoma.

Samo trista miligrama seruma dnevno, bilo je dovoljno da olakšaju tegobe učesnicima studija.

2. Kvarcetin

Antioksidant koga najviše ima u luku i jabukama poznat je i kao vrsan antihistamin. Ispitivanjem je ustanovljeno da osim simptoma alergije, ublažava upalne procese, deluje protivupalno, antireumatski, antivirusno ali i antikancerogeno.

3. Bromelain

Najveći prirodni izvor bromelaina jesu plodovi i stablo ananasa. Kombinacija svežeg soka od ananasa sa namirnicama koje sadrže proteine potpomaže bolje varenje ovakvih namirnica.

Smatra se da ima povoljan uticaj na respiratorne tegobe ali i da smanjuje nadustost, otpušava krvne sudove i pomaže varanje.

4. Vitamin C

Vitamin C spade u grupu antihistamina koje je lako naći u prirodi. Sadrži ga većina voća i povrća ali i razne suplementacije. Kako ne daje bilo kakve neželjene efekte, predstavlja bezbedno rešenje za lečenje svih simptoma alergija.

5. Đumbir

Đumbir kao antialergik i prirodni antihistaminik pomaže u smanjenju izlučivanja sekreta, potiče imunitet i organizam štiti od negativnog uticaja alergena, a posebno polena u vazduhu.

6. Semenke suncokreta

Zbog vitamina E i minerala selena smanjuju upalnu rekaciju organizma i deluju antioksidativno.

7. Ulje Crnog kima

Crni kim spada među najljekovitije biljke. Ima snažna imunomodulatorna svojstva, što znači da uravnotežuje imunitet, a ujedno je i jak antihistaminik. Njegova dugoročna upotreba dovodi do znatnog smanjenja simptoma, pa čak i potpunog izlečenja.

I hrana koju jedemo sadrži određenu dozu antihistaminika, koji možda nisu tako jaki kao oni upakovani u pilule, ali su svakako prirodniji, a ukoliko se redovno koriste vremenom postaju sve delotvorniji.

 

Okretanje prema onim rešenjima koje nam je majka  priroda dala, predstavljaju najbolji i najpouzdaniji put ka očuvanja zdravlja i vitalnosti.

 

3 misli o “Antihistamini iz prirode. Gde se sve u prirodi, mogu naći sredstva protiv alergije?

 1. Lejla kaže:

  Samo prirodni preparati, pogotovo ukoliko se dete bori sa alergijom. Barem pokusajte prvo prirodno 🙂

 2. Gordana kaže:

  Da li je moguce detetu „izleciti“ alergiju ukoliko je ima od rodjenja? Zapravo me zanima da li izlozenost bebe alergenima u malim dozama moze poboljsati reakcije?

  1. Lejla kaže:

   Moze pomoci u velikoj meri! Imunitet se tako i gradi. Mozete poceti tako sto cete staviti saksiju necega u zivotni prostor. Ali nadgledajte sve vreme

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *