Blog, Saveti

Rešenje za upalu mišića, tetiva i zglobova

Upala-misica-tetiva-zglobova

Upala je zaštitna reakcija organizma, tačnije leukocita i drugih elemenata imunog sistema, na potencijalnu infekciju.

Ona predstavlja normalnu pojavu koja se javlja prilikom delovanja odbrambenog mehanizma tela na uzročnike infektivnih bolesti.

Upala zahvata bilo koji deo tela koji može biti ugrožen.

Tu se svakako ubrajaju zglobovi, mišići i tetive.

Upalu je moguće ublažiti na nekoliko načina, među kojima su i sredstva prirodnog porekla – tačnije određeni prirodni ekstrakti i aktivne materije biljnog ili životinjskog porekla.

UPALA KAO POJAVA KOJA PRATI OBOLJENJA MUSKULOSKELETNOG SISTEMA

Inflamacija nastaje kao rezultat različitih poremećaja i oboljenja koštano-mišićno-zglobnog sistema.

Tu su raznovrsna autoimuna oboljenja (reumatoidni artritis kao najčešći primer) i infektivne bolesti (recimo grip i HIV su virusne infekcije koje izazivaju upalu mišića).

To znači da upala može da se javi kada su patogeni prisutni i kao greška imuniteta koji zdrava tkiva prepoznaje kao inficirana.

Kao i kod ostalih zdravstvenih problema i u ovom slučaju upale mogu da se podele u dve grupe:

akutne i hronične.

Akutna upala nestaje nakon nekoliko dana, dok hronična traje mesecima ili godinama.

Jedan od primera hronične upale jeste ona koja prati reumatoidni artritis ili lupus.

SIMPTOMI KOJI SE JAVLJAJU PORED UPALE

Osobe sa upalom mišića, tetiva i zglobova često trpe bolove različitog intenziteta i dužine trajanja.

Prisutno je otežano kretanje kao i slabost tela i ukočenost.

Moguće je oticanje i crvenilo na zahvaćenim mestima.

Upaljeni zglobovi, mišići i tetive topli su na dodir usled uvećanog protoka krvi ka ugroženom području.

Povremeno dolazi i do pojave simptoma koji podsećaju na grip, a to su povišena telesna temperatura, glavobolja i gubitak apetita.

DIJAGNOSTIKOVANJE INFLAMATORNIH BOLESTI MUSKULOSKELETNOG SISTEMA

Za početak, lekar radi klinički pregled i traži sve moguće znakove koji bi mogli ukazivati na određeno stanje.

Isto tako, moguće je zahtevanje uzimanje uzorka krvi radi laboratorijskog testiranja ili rendgensko snimanje da bi se otkrio nivo CRP-a i sedimentacije eritrocita.

Detaljnije istraživanje i utvrđivanje mogućih problema se obavlja i kroz kompjutersku tomografiju i magnetnu rezonanciju, gde se vide kompletan skelet i mišići zajedno sa vezivnim tkivima.

CILJEVI ANTIINFLAMATORNE TERAPIJE

U zavisnosti od tipa utvrđene bolesti, godina pacijenta, izraženosti simptoma i generalnog zdravlja formira se terapija čiji je cilj da se upala što više redukuje ili ako postoji mogućnost da ona, pomoću medikamenata, u potpunosti iščezne.

Pacijentu se savetuje da smanji ili izbaci aktivnosti koje jačaju bol i pored prepisanih lekova, a ako je to neophodno, određuje i fizikalnu terapija, pomoćna sredstva za kretanje ili hirurški zahvat.

Ukoliko je moguće, preporučuje se blaga fizička aktivnost, dok su češći periodi odmora i mirovanja obavezni.

Predlog je uključenje prirodnih metoda i sredstava za lečenje upale mišića, tetiva i zglobova, a pojedini sastojci poreklom iz biljaka, životinja i gljiva itekako doprinose u tretiranju takvih zdravstvenih poremećaja.

 1. GLUKOZAMIN ZA UPALNE PROCESE KOJI ZAHVATAJU MUSKULOSKELETNI SISTEM

Ovaj tip amino šećera deo je humanih tkiva, konkretno vezivnih.

Posebno je važna njegova uloga u izgradnji hrskavice, kao i u njenoj obnovi.

Naše telo vrši sintezu glukozamina, ali je ipak neophodno unositi ga u dovoljnim količinama i putem hrane i suplementacije, naročito ukoliko vas muče stanja sa upalom mišića, tetiva ili zglobova.

Najčešći prirodni izvori su životinjske kosti i moždine, a sadrže ga i pojedine gljive i školjke i to u relativno malim količinama.

Što je osoba starija, sve manje se stvara glukozamin u njenom organizmu i sve su veće potrebe za suplementima.

Glukozamin se za proizvodnju prirodnih suplemenata uzima iz školjki, kukuruza, pšenice ili gljiva.

Mnogi uzimaju glukozamin kod osteoartritisa, naročito ako je lociran u zoni kukova ili kolena.

Smanjuje bol bez obzira na jačinu i učestalost i usporava degeneraciju zglobova.

Uzimanje glukozamina pomaže kod uvećanja pokretljivosti nakon sportske povrede.

Glukozamin se preporučuje i pacijentima sa drugim inflamatornim stanjima, dijabetesom i povišenim nivoom holesterola u krvi.

 1. VAŽNOST MSM-A ZA MIŠIĆE, TETIVE I ZGLOBOVE

Skraćenica MSM odnosi se na metil-sulfonil-metan, odnosno formu sumpora koja je organskog porekla i važna za stvaranje kolagena, hrskavice, keratina i elastina.

Bez tih supstanci, muskuloskeletni sistem ne bi bio pokretan i izdržljiv.

Zahvaljujući MSM-u obnavljaju se mišići i smanjuje neprijatan bol.

Pored toga, značajno je spomenuti važnost MSM-a za imuni sistem i katalizu metaboličkih reakcija kod kojih se vrši konverzija unete hrane u energiju.

Njegovi prirodni izvori su voće, povrće, mleko i žitarice, a takođe je utvrđeno i da se u određenoj količini može naći u urinu životinja.

MSM ima kristalnu strukturu i rastvorljiv je u vodi.

Studije su pokazale da uzimanje MSM-a kod osteoartritisa olakšava kretanje.

Osim što poseduje sposobnost da smanji jačinu bola i upale u okviru muskuloskeletnog sistema, metil-sulfonil-metan redukuje i simptome koji se javljaju uz kožne alergije i ubrzava zarastanje rana.

Koristi se i kod strija, upale desni, gubitka kose i bora.

Delotvoran je i kod akutne i kod hronične inflamacije.

 1. CETIL MIRISTOLEAT – ZA BOLNE I UPALJENE DELOVE MUSKULOSKELETNOG SISTEMA

Estar koji se naziva cetil miristoleat prisutan je u biljkama i životinjama, u malim količinama, a njegovo delovanje u slučaju bolnih upalnih stanja mišića i zglobova je dragoceno i medicinski dokazano.

Sve više dobija na značaju kao sastojak suplemenata namenjenih za kontrolu i tretiranje inflamacije muskuloskeletnog sistema.

Naročito poboljšava komfor pri pokretanju zahvaćenih zglobova gde se ponaša kao lubrikant pri čemu se smanjuje bol i održava stabilnost tkiva.

Deluje kod medicinskih stanja kao što su osteoartritis, reumatoidni artritis, fibromialgija i sportske povrede.

Ima učinak i kod autoimunih bolesti poput lupusa, multiple skleroze i psorijaze.

Prilikom produkcije suplemenata na bazi cetil miristoleata, ovaj sastojak se ekstrahuje mahom iz ribljeg ulja ili punomasnog mleka.

Osim što se na tržište plasira u vidu dodatka ishrani, cetil miristoleat prisutan je i u kremama za lice i telo.

 1. ANTIINFLAMATORNO DELOVANJE BOSVELIJE

Poznata je i kao indijski tamjan i karakterišu je specifična struktura, miris i ukus.

Poseduje veoma snažno protivupalno dejstvo zahvaljujući prisustvu bosvelične kiseline koja sprečava formiranje leukotriena, masnih molekula koji su odgovorni na pojavu upalnih procesa u telu.

Suvi prirodni ekstrakt bosvelije ima dugu tradiciju u AjurVedskoj medicini i to kod tretiranja različitih formi artritisa.

Ublažava bol i upalu koji ih prate.

Ukočenost nestaje, a pokretljivost je znatno olakšana.

Zaustavlja gubitak hrskavice kod oboljenja kao što su osteoartritis i reumatoidni artritis.

Bosvelija je našla primenu i kod drugih medicinskih stanja među kojima su Kronova bolest, bronhijalna astma, žutica, kamen u bubregu, dizenterija…

Ima lekovito delovanje, a takođe je i odlična prevencija kada su u pitanju sva ova stanja.

Čuva zdravlje kostiju, zglobova, mišića i tetiva.

Medicinska istraživanja testirala su i potvrdila efekat bosvelije u lečenju raka, gde je primećeno da ona ubija stanice raka dojke i limitira napredovanje maligne leukemije.

MAGICFLEX – KOMBINACIJA ČETIRI NAVEDENA SASTOJKA I PRVA POMOĆ KOD UPALE KOŠTANO-MIŠIĆNO-ZGLOBNOG SISTEMA

Proizvod MagicFlex koristi se kao dodatak ishrani radi prevencije nastanka degenerativnih bolesti skeleta i mišića, gde se podrazumevaju i vezivna tkiva.

Dobijen je mešavinom gore navedenih komponenata koje redukuju inflamaciju praćenu bolom, otežanom pokretljivošću i drugim simptomima koji su često neugodni i teško podnošljivi.

Osim toga, MagicFlex pokreće sintezu kolagena, elastina i keratina, a samim tim i proces regeneracije hrskavice i pratećeg vezivnih tkiva.

MagicFlex ima i pozitivan uticaj na rad imunološkog sistema.

Prema uputstvu za upotrebu, potrebno je uzimati dva puta dnevno po dve kapsule.

Proizvod je odobren od strane Ministarstva zdravlja Republike Srbije i preporučuje se svim osobama koje pate od oboljenja nalik reumatoidnom artritisu, osteoartritisu i fibromialgiji.

NEKOLIKO KORISNIH SAVETA ZA PACIJENTE SA INFLAMATORNIM STANJIMA MUSKULOSKELETNOG SISTEMA

 • Prilikom kreiranja jelovnika, bazirajte se na antiinflamatornoj ishrani.

Postoje brojne namirnice koje deluju protivupalno što može pomoći u lečenju brojnih oboljenja mišića, zglobova i tetiva ili bar doneti neki vid olakšanja. Unosite više svežeg voća i povrća, ali i mahunarki i proizvoda od integralnog brašna. Češće jedite hranu koja u svom sastavu sadrži omega-3 masne kiseline koje utiču na smanjenje upalnih procesa u telu, a odličan primer je meso ribe kao što je losos, ali i kvalitetno maslinovo ulje. Ograničite konzumiranje industrijskih prerađevina, masne hrane i slatkiša.

 • Pronađite način koji će vam pomoći da se oslobodite stresa.

Hroničan stres naročito pogoršava stanje pacijenata sa upalom zglobova, tetiva i mišića. Poznato je njegovo negativno delovanje na čitav organizam, ali postoje rešenja koja vas mogu opustiti i osloboditi bolova i poteškoća pri kretanju. Isprobajte vežbe dubokog disanja. Neki opuštajući hobi poput slikanja, štrikanja, pecanja ili aranžiranja cveća itekako može imati opuštajuće dejstvo i uticati na to da se osećate mnogo bolje.

 • Poboljšajte kvalitet sna.

8  sati noćnog spavanja pomaže telu da se regeneriše, relaksira i oporavi. Svako veče lezite u isto vreme, a da bi lakše zaspali pomoći će vam večernja rutina. Ona može da obuhvati slušanje lagane muzike, ležanje u toploj kupki i nakon toga gašenje svetla. Takođe je važno da ugasite sve uređaje koji vas mogu ometati nalik televizoru i mobilnom telefonu.

ZAKLJUČAK

Zahvaljujući inovativnim metodama, ali i tradicionalnoj medicini, moguće je značajno smanjiti upalne procese u bilo kom delu tela, kao i u sklopu koštano-mišićno-zglobnog sistema.

Uz to se redukuje i intenzitet pratećih simptoma i poboljšava kvalitet života pacijenta.

MagicFlex je sjajan jer upravo to pruža svojim korisnicima – pomaže im u unosu ključnih materija za obnovu tkiva od kog su izgrađeni mišići, zglobovi i tetive, omogućava pokretanje ugroženih delova tela bez neprijatnosti i direktno deluje na prisutnu upalu.

MagicFlex  za regulaciju inflamacije zglobova, zglobnih površina, mišića i tetiva

Sinergističnim delovanjem pažljivo odabranih komponenti napravljen je odličan proizvod za prevenciju razvoja degenerativnih bolesti vezivnog tkiva i koštano-mišićno-zglobnog sistema.

MagicFlex povoljno deluje na:
 • regeneraciju (izgradnju) hrskavice i pratećeg vezivnog tkiva,
 • smanjenje bolova kod inflamacije,
 • povećavnu pokretljivost,
 • sintezu kolagena, keratina, elastina
 • modulaciju imunog sistema.
MagicFlex za regulaciju inflamacije zglobova
Zatvori

MagicFlex

1.800,00 din.

Reference:

https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=1&contentid=739

https://www.msdmanuals.com/home/bone,-joint,-and-muscle-disorders/symptoms-of-musculoskeletal-disorders/musculoskeletal-pain

https://www.arthritis.org/diseases/tendinitis

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *