Aktuelnosti

Važnost uključivanja imunoterapije

Krakov3

Najtraženiji i najprodavaniji su upravo oni dodaci ishrani koji služe za podizanje imuniteta. Svi smo shvatili i intuitivno osećamo da je upravo imunitet najvažnija karika u borbi protiv raznih bolesti. I zaista jeste!

Kako ga sačuvati i održati? Kako se on troši i šta se dešava kad odbrambene snage organizma popuste pred jačim ili drugim ćelijama? Da li je stanje imuniteta odgovorno i za dobijanje raka? Da li je za izlečenje odgovoran taj često pominjani imunitet? Bezbroj pitanja sigurno ima svako od Vas.

Na nedavno održanom 5. BioBran kongresu u Krakovu, u Poljskoj, mogli smo čuti od svetski poznatih lekara mnogo o tome koliko je važno uvesti nove obrasce pri lečenju raka gde je uključena imunoterapija, i tom prilikom predstavljeni su rezultati kliničkih ispitivanja u koja je uključen preparat BioBran. Danas u svetu nema mnogo proizvoda koji naučno dokazano mogu biti imunomodulatori. Šta to znači? To znači da je imunitet u balansu. Upravo je BioBran koji se u svetu proizvodi i primenjuje već skoro dva veka, najjači i najefikasniji imunomodulator. BioBran se dobija posebno patentiranim postupkom razlaganja pirinčanih mekinja pomoću šitaki pečurke, u japanskoj kompaniji „Daiwa Pharmaceutical“. Danas upravo BioBran najčešće kombinujemo sa hemoterapijom i terapijom zračenja jer pacijenti dolaze sa kancerom koji je već uznapredovao. BioBran ispoljava svoje dejstvo putem stimulacije posebne grupe limfocita – NK ćelija, koji imaju značajnu ulogu u odbrani organizma od virusa i tumorskih ćelija. Nadam se da će jednog dana upravo ovakva imunoterapija biti dovoljna sama po sebi u tretmanu pacijenata u ranom stadijumu oboljenja, ali to zahteva dodatna istraživanja. Trenutno, još uvek zavisimo od konvencionalnih načina lečenja raka, ali smo s BioBranom uspeli znatno da uvećamo efikasnost terapije, smanjimo njene negativne efekte i produžimo život pacijenata – rekao nam je prof. dr Tibor Hajto, mađarski imunolog, koji već dugo radi u Švajcarskoj, i dodao: U početku smo najbolje rezultate imali pri primeni BioBrana tokom tretmana kod pacijenata obolelih od pojedinih vrsti raka koji su imali veoma nizak odgovor na konvencionalne tretmane. U pojedinim slučajevima uspeli smo da postignemo remisiju koristeći isključivo imunoterapiju. Pored njega svoje rezultate su predstavili i Prof. Serž Žurasunas, onkolog iz Portugala, koji u svojim protokolima za lečenje raka koristi BioBran već dugi niz godina, zatim dr Josep Brener, onkolog iz Izraela, koji je i sam imao rak i napisao knjigu „Živeti bez raka“, koja je kako kažu njegove kolege, prava biblija onkologije.

Zaključak radionice u Krakovu je da onkolozi zaista moraju da promene svoje obrasce lečenja raka. Objavljeno je mnogo članaka, sprovedena su i klinička istraživanja, i poruka ovde okupljenih svetskih stručnjaka iz oblasti onkologije i imunoterapije je da se imunološka terapija danas čini kao jedan od oslonaca budućeg lečenja malignih belesti. Upravo to je ono što radi BioBran poslednje dve decenije u Japanu, SAD i širom Evrope. Previše pacijenata umire od raka, previše ih pati, što znači da niko ne može i ne sme zatvoriti vrata drugim lekovima koji su pred njima.

Ovaj preparat se preporučuje:

  • kao imunomodulator i imunostimulator kod pacijenata s malignim oboljenjima koji dobijaju hemoterapiju i terapiju zračenjem (radi smanjenja neželjenih efekata standardne terapije), kao i u pripremi kod onkoloških pacijenata za hiruški zahvat kako bi se on što bolje podneo,
  • kod pacijenata sa ozbiljnih virusnim infekcijama i hroničnom infekcijom virusom hepatitisa C,
  • kod pacijenata sa hepatocelularnim karcinomom uz standardnu terapiju.

 

Iz lekarske ordinacije

OPERACIJA VIŠE NIJE BILA OPCIJA

U januaru 1996. godine 67-godišnjem pacijentu dijagnostikovan je rak debelog creva. Usledile su tri operacije u kombinaciji sa hemoterapijom, ali su, nažalost, u aprilu iste godine otkrivene metastaze na jetri. Ponovo su usledile još dve operacije jetre, i krajem 1998. godine saopštili smo mu da više nemamo mogućnost da ga operišemo. Početkom sledeće godine on je primio još jednu dozu hemoterapije i sledećeg meseca posetio je holističku kliniku. Tu su mu uključili BioBran, i posle dva meseca tumor se znatno smanjio, a opšte psihofizičko stanje pacijenta se popravilo. Nakon četiri meseca, svi tumor-markeri bili su dobri i on je nastavio sa primenom BioBrana.

 

RAK PROSTATE JE NESTAO

Pedesetšestogodišnjem muškarcu u novembru 1998. godine otkriven je tumor prostate koji se proširio na limfne čvorove. Data mu je hormonska terapija koja je uticala na smanjenje veličine i broja tumora, ali je u januaru 1999. ipak preostao znatan broj. Primao je hormonsku terapiju ali stanje je bilo nepromenjeno. U aprilu 1999. obratio se klinici za alternativno lečenje i oni su mu uključili BioBran. Primao je pet grama dnevno pet dana, zatim je pravio pauzu dva dana, i tako dva meseca. Dve nedelje nakon početka uzimanja BioBrana nestale su sve tegobe koje je osećao u predelu abdomena, a vrednosti PSA su naglo spale. U junu, PSA se vratio u normalu, a promene na prostati i limfnim čvorovima su nestale. Hormonska terapija je kod ovog pacijenta bila uspešna u susbijanju rasta tumorskih ćelija, ali nije mogla potpuno da uništi tumor. Tek kad je BioBran poboljšao efekte ove terapije, došlo je do eliminacije tumora.

Autor teksta: Vesna Stanimirović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *