Preporuke

Gorušica

Gorušica i LV Pharm pomoć

Milioni ljudi širom sveta imaju gorušicu, i ukoliko se ovaj problem pravilno ne leči može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme i značajno uticati na kvalitet života.

Gorušica je bolan osećaj pečenja u grudima ili grlu, a javlja se kao rezultat vraćanja (refluksa) želudačnog sadržaja (hlorovodonične kiseline, pepsina, žuči) iz želuca u jednjak, odnosno kao posledica gastroezofagealnog refluksa (GER). Gastroezofagelni refluks (GER) se definiše kao Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB/GERD) kada simptomi  počnu značajno uticati na kvalitet života i/ili kada dođe do komplikacija. Na razlikovanje GER od GERB utiče pre svega učestalost i ozbiljnost simptoma. Osobe koje imaju osećaj gorušice više od 2 do 3 puta nedeljno potencijalno mogu imati GERB. Gastroezofagealna refluksna bolest pored simptoma gorušice, gde dominira osećaj pečenja u centru grudi koji se ponekad širi i na grlo, može imati i niz drugih simptoma kao što su kiseo ukus u ustima i bol u stomaku, mučnina, povraćanje, nadimanje. Mogu se ispoljiti i tzv. netipični simptomi kao što su kašalj, promuklost, astma, bol u grudima i pogoršanje stanja zuba koji ukoliko se jave treba potražiti pomoć lekara. Takođe, alarmantni simptomi koji zahtevaju obaveznu posetu lekaru su nagli, nenamerni gubitak telesne težine, povraćanje krvi, crna stolica ili krv u stolici, teško gutanje (disfagija), bol pri gutanju i teški simptomi gorušice.

Početkom 20. veka GERB je bio gotovo nepoznat. Tridesetih godina prošlog veka u medicinskoj literaturi je zabeleženo tek stotinjak primera bolesti jednjaka zbog vraćanja želudačnog sadržaja. Poslednjih desetak godina vlada veliki interes za ovu bolest. Podaci upućuju na to da ona naročito u zapadnom svetu dostiže gotovo epidemijske razmere, dok je u nerazvijenim zemljama relativno slabije prisutna. U zapadnom  svetu simptomi GERB-a se pojavljuju u oko 20 do 40 odsto inače zdrave populacije, a svakodnevna pojava gorušica u 7 do 10 odsto odraslih. Pojava refluksne bolesti s komplikacijama raste s godinama, naročito nakon 40. godine života i to najčešće kod muškaraca. No, razlog zašto ova u osnovi benigna bolest pobuđuje sve veći interes jeste činjenica  da postoji snažna uzročna veza između GERB-a i sve veće pojave adenokarcinoma jednjaka. Što su češći, teži i dugotrajniji simptomi GERB-a to je veći rizik od nastanka adenokarcinoma.

Lečenje gorušice

Lečenje gorušice je veoma važno jer vremenom želudačni sadržaj može uništiti sluznicu jednjaka koja je osetljiva na dejstvo želudačnog soka. Tretman blagog refluksa kiseline podrazumeva pre svega higijensko-dijetetski režim gde se savetuje spavanje na podignutom uzglavlju (15-20 cm), ukoliko je potrebno smanjiti telesnu masu, izbegavati tesnu odeću u predelu struka, smanjenje količinskog unosa hrane, izbegavanje hrane koja izaziva refluks (citrusno voće, paradajz, luk, kafa, gazirana pića, čokolada, začinjena i masna jela, alkohol), hranu koja prirodno sadrži histamin, izbegavati kasne obroke (večera najkasnije tri sata pre odlaska na spavanje), izbegavati savijanje i ležanje odmah nakon obroka i prestanak pušenja. Izbor leka zavisi pre svega od stanja pacijenta. Pre odluke o korišćenju nekog leka obavezno se posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom u apoteci. Upotrebom nekih od naših preparata kao što su LV-GastroProtect koji obnavlja sluzokožu želuca, zatim DigestFood koji povećava svarljivost unetih hranljivih materija i njihovu maksimalnu iskoristljivost, gorušica se može eliminisati. Tu je i DeHist koji pomaže razgradnju histamina, smanjuje upale probavnog trakta i neutrališe efekte histamina iz namirnica koje ga prirodno sadrže. Kandida takođe može biti uzročnik gorušice, pa se preporučuje  Kandifit koji je namenjen neutaralizaciji i sprečavanju rasta Candide albicans. Ovi preparati se mogu koristiti po potrebi za otklanjanje epizoda gorušice. Ponekad je neophodna terapija tokom dužeg perioda.

Gorušica može da se javi i kao posledica infekcije želuca bakterijom Helicobacter pylori, koja je jedna od najrasprostranjenijih infekcija u svetu. Eliminisanjem Helicobacter pylori doći će i do nestanka simptoma gorušice. Gastrolact je dijetetski proizvod za eliminaciju  Heliko bakterije (med. Helicobacter Pylori – HP) iz želuca i dvanaestopalačnog creva, ali i za otklanjanje posledica upala želuca i creva izazvanih ovom bakterijom. Gastrolact eliminiše Heliko bakteriju bez upotrebe antibiotika, bez takozvane trojne terapije, ne remeti fiziološku mikrofloru probavnog trakta pa ne zahteva ni upotrebu prebiotika I probiotika,. Nema nuspojava, nema rezistencije, može se koristiti  preventivno i terapijski, i nema invanzivnih i neinvazivnih dijagnostičkih metoda.

 

Autori: Stručni tim LV-Pharm

 

DeHist preparat
Zatvori

DeHist

1.360,00 din.
LV-HepatoProtect preparat za obnavljanje jetre
Zatvori

LV-HepatoProtect

990,00 din.
DigestFood - enzimi za bolje varenje
Zatvori

DigestFood

990,00 din.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *