Blog, Saveti

Pružite zaštitu organizmu od oksidativnog stresa

zaštita organizma od oksidativnog stresa

Pojava oksidativnog stresa je sasvim prirodna, ali kao dugoročno stanje može ozbiljno ugroziti zdravlje čoveka i dovesti do oštećenja tkiva.

Oksidativni stres je krucijalni faktor u razvoju brojnih hroničnih oboljenja i da bi se uspešno tretirala ili sprečila neophodno je razumeti šta ga tačno uzrokuje.

Takođe, potrebno je detaljnije proučiti ponašanje slobodnih radikala, značaj antioksidanata i prirodna sredstva koja mogu biti od pomoći.

SLOBODNI RADIKALI I OKSIDATIVNI STRES

Tokom korišćenja kiseonika koji udišemo i stvaranja potrebne energije za ćelije u čitavom telu dešava se metabolički proces koji se naziva oksidacija.

Tada se stvaraju slobodni radikali, molekuli koji stvaraju oštećenja na ćelijama, ali istovremeno stimulišu stvaranje novih pa je u suštini njihovo prisustvo normalno.

Kada dođe do preterane produkcije slobodnih radikala i time se spreči obnavljanje oštećenog tkiva to postaje problem poznat pod nazivom oksidativni stres.

Oksidativni stres se događa kao rezultat korišćenja glukoze radi pretvaranja u energiju, borbe imunološkog sistema sa uzročnicima infekcije, detoksikacije organizma i mnogih drugih procesa.

Organizam trpi veću štetu od oksidativnog stresa ukoliko je pod biološkim ili psihološkim stresom.

NEGATIVNO DEJSTVO OKSIDATIVNOG STRESA NA LJUDSKI ORGANIZAM

Telo ubrzano stari i rano se javljaju sede vlasi i bore na koži.

Dolazi do bolova u predelu glave i vrata, u mišićima i zglobovima.

Nije neuobičajen razvoj artritisa usled oštećenja na tkivu zglobova izazvanih oksidativnim stresom.

Isto tako, moguća je pojava bolesti poput ateroskleroze, dijabetesa i Alchajmerove bolesti.

Kod pacijenata često kao posledica oksidativnog stresa javlja se problem sa vidom.

Oni su takođe podložniji infekcijama jer imunitet nije u mogućnosti da se efikasno izbori sa bakterijama, virusima, parazitima i gljivicama.

Dolazi i do rekurentnih infekcija koje se otežano i dugo leče.

Prisutan je hroničan umor, a uz to i gubitak memorije i poteškoće sa učenjem i pamćenjem.

Čak je i rak jedan od rezultata dugoročnog oksidativnog stresa.

DA LI JE MOGUĆE ZAŠTITITI TELO OD OKSIDATIVNOG STRESA?

Kada je pod kontrolom, oksidacija je sasvim normalan proces u telu koji se svakodnevno događa.

Svo vreme dok postoji balans između aktivnosti slobodnih radikala i antioksidanata posledica po zdravlje neće biti.

Dobra preventiva će pružiti potrebnu zaštitu.

Pravovremena reakcija u slučaju narušene ravnoteže sprečava komplikacije.

U svakom slučaju potrebno je redukovati izlaganje oksidaciji i pojačati unos antioksidanata kroz ishranu i suplementaciju, a ROSProtect je odlično sredstvo koje će na prirodan način pružiti potrebnu zaštitu od negativnog delovanja oksidativnog stresa.

ULOGA ANTIOKSIDANATA U BORBI PROTIV OKSIDATIVNOG STRESA

Antioksidanti eliminišu slobodne radikale i tako sprečavaju oksidativni stres.

Reč je o molekulima koji sprečavaju oksidaciju drugih, nestabilnih molekula i prevremenu ćelijsku smrt.

Jedan deo antioksidanata telo samo proizvodi u sklopu sopstvenog odbrambenog mehanizma, a drugi deo se dobija kroz ishranu i suplemente.

Bez antioksidanata nije moguće odbraniti telo od uzročnika infekcija i toksina, kao i razvoja opasnih oboljenja.

Antioksidanti su neophodni da bi svako živo biće preživelo i ostalo zdravo.

Iz tog razloga, putem ishrane je neophodno uzimati što više voća i povrća, naročito u svežem obliku da bi telo dobilo i apsorbovalo što više antioksidanasa.

Po potrebi, koriste se dodaci na bazi prirodnih sastojaka sa antioksidansima i time uspešno neutrališu slobodne radikale.

MOĆ SUPEROKSID DISMUTAZE

Superoksid dismutaza je bez sumnje najsnažniji antioksidans u ćeliji i prvi enzim za detoksikaciju.

Ova komponenta pripada prvoj liniji odbrane od reaktivnih vrsta kiseonika i čuva ćelije od prekomerne oksidacije, kao i drugih štetnih sredstava i procesa zbog kojih se događa prevremena ćelijska smrt.

Superoksid dismutaza predstavlja metaloenzim, što znači da mu je potreban metalni kofaktor da bi bio aktivan, a najčešće su to cink ili magnezijum.

Superoksid dismutaza pomaže u sprečavanju razvoja ozbiljnih bolesti čiji je ’’okidač’’ upravo oksidativni stres i takođe deluje terapeutski kod već prisutnih takvih medicinskih stanja.

Superoksid dismutaza iz kapsula ROSProtect se kompletno apsorbuje jer je dobijen iz posebne vrste dinje putem posebnog tehnološkog postupka.

NAC KAO DEO ANTIOKSIDATIVNE ZAŠTITE TELA

N-acetil-L-cistein, izvor sulfhidrilnih grupa poznat pod skraćenicom NAC, važan je deo ukupne antioksidativne zaštite organizma i prevencije oksidativnog stresa.

Povoljno deluje na stanja pokrenuta dugoročnim oksidativnim stresom i pomaže u kontroli kancera, kardiovaskularnih bolesti i trovanja teškim metalima uzrokovanih upravo prekomernom aktivnošću slobodnih radikala.

NAC zajedno sa glutaminom i glicinom stvara glutation.

Esencijalan je za normalno funkcionisanje imunološkog sistema i sprečavanje oštećenja tkiva usled oksidacije.

Pored toga, pruža olakšanje u radu jetre i bubrega time što filtrira teške metale, ali i druge toksine iz spoljašnje sredine.

Poboljšava stanje pacijenata obolelih od neurodegenerativnih bolesti.

SNAŽNA ANTIOKSIDATIVNA AKTIVNOST ELAGIČNE KISELINE

Elagična kiselina je najznačajnija kada je u pitanju zaštita od toksičnih efekata nastalih upravo zbog oksidativnog stresa.

Stimuliše kaskadno eliminisanje slobodnih radikala.

Održava jak odbrambeni mehanizam u borbi protiv različitih uzročnika infekcija, posebno ako ih pokreću bakterije i virusi.

Elagična kiselina se ponaša i antikancerogeno, antimutageno i hemopreventivno.

Ovde su potrebna dodatna istraživanja da bi se u potpunosti potvrdilo takvo dejstvo, što bi bilo od velikog značaja za pacijente obolele od raznovrsnih formi raka.

Najbolji prirodni izvori elagične kiseline su bobičasto voće (jagode, borovnice, maline, kupine…) i orasi.

Elagična kiselina je često sastojak suplemenata namenjenih zaštiti organizma od oksidativnog stresa i kontroli bolesti nastalih usled izlaganja prekomernoj oksidaciji.

VITAMINI I MINERALI ZA OKSIDATIVNI STRES

1. Natrijum askorbat

NATRIJUM ASKORBAT je zapravo puferizovana forma vitamina C i u tom obliku je hidrosolubilan i odlično se koristi u slučaju oksidativnog stresa i prevencije ovog stanja.

Kao deo prve linije antioksidativne odbrane, štiti proteine i lipidne membrane od oštećenja uzrokovanih od strane slobodnih radikala.

Gasi reaktivnost ovih nestabilnih molekula tako što im donira elektrone.

Utiče u rastu i podeli ćelija. Stimuliše imunitet i sintezu kolagena i istovremeno učestvuje u detoksikaciji tela od teških metala.

2. Vitamin D

VITAMIN D se mahom dobija kroz apsorbovanje sunčeve svetlosti, a u određenoj količini moguće ga je pronaći i u različitim namirnicama.

Njegov značaj ogleda se u antiinflamatornom dejstvu, podsticaju imunološkog sistema i prevenciji teških bolesti kao što su dijabetes, koronarna bolest i hronična bubrežna oboljenja.

Indukuje ekspresiju molekula uključenih u antioksidativni sistem odbrane gde se ubrajaju superoksid dismutaza i glutation.

Vitamin D održava jačinu kostiju i mišića i pomaže u apsorpciji kalcijuma.

3. Cink

CINK redukuje stvaranje slobodnih radikala, a time i oksidativni stres i njegovo negativno delovanje na organizam.

Uključen je u brojne metaboličke procese u telu.

Bez cinka nemoguća je sinteza DNK, sinteza proteina, reakcija enzima i odbrana od strane imuniteta.

Cink je ključan u procesu zarastanja rana, a deci je neophodan za normalan rast i razvoj.

Širok spektar hrane sadrži cink, a na tržištu su dostupni i raznovrsni suplementi bazirani upravo na cinku.

4. Magnezijum

MAGNEZIJUM je kofaktor superoksid dismutaze i drugih antioksidativnih enzima.

Podstiče njihovu aktivnost, a deo se deponuje u okviru koštano-zglobnog sistema.

Ljudskom telu je potreban u velikim količinama da bi sprečio oksidativni stres, ali i razvoj artritisa, kardiovaskularnih oboljenja i neurodegenerativnih oboljenja nalik Parkinsonovoj i Alchajmerovoj bolesti.

Zdravo formiranje i mineralizacija kostiju odvijaće se bez problema uz prisustvo dovoljnih količina magnezijuma.

Učestalost migrena se redukuje ukoliko se magnezijum unosi svakodnevno u potrebnim dozama kroz ishranu ili suplementaciju.

ROSPROTECT ZA ZAŠTITU OD OKSIDATIVNOG STRESA

ROSProtect dodatak ishrani u formi kapsula idealan je za prevenciju zdravstvenih problema koji nastaju zbog oksidativnog stresa.

Čuva ćelije tkiva od oštećenja stvorenih zbog negativnog uticaja slobodnih radikala, radikala kiseonika i drugih štetnih faktora.

Pomaže u jačanju imuniteta, usporava proces starenja organizma i smanjuje šansu za razvoj opasnih bolesti kao što su dijabetes, neurodegenerativna oboljenja i kancer.

U sastav preparata ROSProtect ulaze specijalno odabrane antioksidativne komponente i to superoksid dismutaza, NAC, elagična kiselina i vitamini i minerali među kojima su natrijum askorbat, vitamin D, cink i magnezijum.

Kao takav, ROSProtect postiže vrlo efikasne rezultate u borbi protiv oksidativnog stresa i čuva vitalnost i zdravlje tela.

Prema uputstvu za upotrebu neophodno je uzimati dve kapsule dnevno odjednom ili po jednu 2 puta u toku dana.

DODATNA POMOĆ

Kao što je već rečeno, tokom sprovođenja terapije, ali i prevencije nakon toga, najvažnije je fokusirati se na dve stvari:

  1. IZBEGAVATI NEPOTREBNU OKSIDACIJU – Održavajte nivo glukoze u krvi izbalansiranim tako što ćete pre svega poštovati načela zdrave ishrane bez suvišnih ugljenih hidrata. Vodite računa o ličnoj higijeni da bi izbegli infekcije i nemojte biti u blizini zaraženih. Eliminišite iz upotrebe sve što sadrži toksine (brza hrana, pojedini proizvodi za negu tela i čišćenje kuće, cigarete, mirisne sveće…) Takođe, ne dozvolite psihološkom stresu da Vas razara i pokušajte da se opustite putem joge, meditacije, uživanja u prirodi, razgovora sa prijateljima…
  2. POJAČANJE KOLIČINA ANTIOKSIDANASA U TELU – Unosite hranu koja sadrži glutation, moćan prirodni antioksidans (breskve, paradajz, spanać, orasi). Glutation se lakše apsorbuje uz sumpor koji se može naći u crnom i belom luku, avokadu, karfiolu i brokoliju. Suplementi poput ROSProtect-a će Vam naročito pomoći i poslužiti kao podsticaj organizmu da se brže regeneriše i oporavi. Pijte crni i zeleni čaj i kao začine za jela češće koristite cimet, kurkumu i đumbir.

ZAKLJUČAK

Potrebno je održati balans između slobodnih radikala i antioksidanasa da bi se očuvalo dobro zdravlje organizma i sprečile posledice i komplikacije koje proizilaze iz oksidativnog stresa.

Srećom, to je moguće učiniti pomoću prirodnih metoda ali i proizvoda za tu namenu, sačinjenih od prirodnih sastojaka, kao što je ROSProtect.

Svakako, pre upotrebe istog, konsultujte se sa lekarom koji prati Vaše stanje.

ROSProtect za zaštitu od oksidativnog stresa

Reference:

https://www.healthline.com/health/oxidative-stress

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3236599/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *