Blog, Saveti

Prirodna odbrana od oksidativnog stresa

oksidativni stres

Kada je u pitanju zdravlje ćelija i celokupno zdravlje čoveka, kao i koliko će on dugo i kvalitetno živeti, prva tema koja se pokreće i istražuje jeste delovanje slobodnih radikala i oksidativni stres koji pritom nastaje.

Potrebno je zaštititi ćelije od kojih su izgrađena tkiva, proteine i gene da ne bi došlo do razvoja bolesti i komplikacija vezanih za rad organa.

Zbog oksidativnog stresa javljaju se dijabetes, bubrežne bolesti, rekurentne infekcije, kardiovaskularna oboljenja i rak.

Zaštitite se na prirodan način.

ŠTA JE OKSIDATIVNI STRES?

Disbalans slobodnih radikala i antioksidanasa u organizmu pokreće oksidativni stres.

Dakle, sa jedne strane su slobodni radikali koji poseduju jedan ili više nesparenih elektrona, a sa druge su antioksidansi koji im doniraju još jedan elektron da bi sprečili njihovu reaktivnost.

U suštini, oksidativni stres je deo normalnog procesa starenja, a dešava se i trenutno usled delovanja uzročnika infekcija ili traumatske povrede.

Ukoliko nije kontrolisan, tačnije kada slobodni radikali u većoj meri nadvladaju antioksidanse, oksidativni stres značajno ubrzava proces starenja i stvara podlogu za razvoj različitih oboljenja.

ZAŠTO DOLAZI DO OKSIDATIVNOG STRESA?

Uzročnici oksidativnog stresa su raznovrsni.

Na primer, neadekvatna ishrana i nezdrav način života smatraju se glavnim faktorima za uništavanje ćelija.

Određen uticaj imaju i faktori iz spoljašnje sredine kao što su infektivni mikroorganizmi, toksične materije, nizak kvalitet vazduha i radijacija.

Ukoliko patite od gojaznosti, pušite, svakodnevno unosite velike količine alkohola ili uzimate pojedine medikamente, pod rizikom ste od komplikacija koje nastaju usled oksidativnog stresa.

ZNACI KOJI UKAZUJU NA OKSIDATIVNI STRES

Postoje signali koje organizam šalje ukoliko oksidativni stres razara ćelije.

Osoba sa ovakvim problemom je konstantno umorna i oseća bolove u mišićima i zglobovima, kao i učestale glavobolje.

Osetljiva je na buku i podložna infekcijama.

Neretko dolazi do rane pojave sedih vlasi, bora i problema sa vidom.

BOLESTI KOJE NASTAJU USLED NEKONTROLISANOG OKSIDATIVNOG STRESA

Postoji verovatnoća da će doći do razvoja kardiovaskularnih oboljenja poput ateroskleroze i hipertenzije ili čak do infarkta miokarda ukoliko je osoba predugo izložena delovanju slobodnih radikala.

Raste rizik od pojave insulinske rezistencije koja može da preraste u dijabetes.

Reumatoidni artritis je takođe jedna od bolesti čiji razvoj podstiče oksidativni stres.

Ova pojava stvara uslove i za javljanje hronične opstruktivne plućne bolesti i raznovrsna oboljenja bubrega.

Jake upale i problemi sa vidom česti su kod slučajeva dugoročnog oksidativnog stresa.

Neurodegenerativne bolesti, nalik Parkinsonovoj i Alchamerovoj bolesti, nastaju takođe usled disbalansa slobodnih radikala i antioksidanasa.

Različiti tipovi raka mogu se javiti kao rezultat oksidativnog stresa.

KAKO SE ZAŠTITITI?

Moguće je sačuvati zdravlje i sprečiti komplikacije koje se dešavaju zbog oksidativnog stresa i to na potpuno prirodan način.

Pre svega je važno uspostaviti normalan balans i nadoknaditi antioksidanse kroz zdravu ishranu i unos namirnica sa visokim sadržajem antioksidanasa.

Ponekad je potrebno razmisliti i o korišćenju suplemenata jer oni mnogo brže mogu nadoknaditi nutrijente koji telu nedostaje da bi ostalo zdravo i funkcionalno.

Preporučuje se nekoliko antioksidanasa čije snažno i brzo dejstvo vraća potrebnu ravnotežu, sprečava dalja oštećenja na ćelijama, pomaže u regeneraciji ugroženih tkiva i održava imunitet stabilnim. 

DELOVANJE SUPEROKSID DISMUTAZE U SLUČAJU OKSIDATIVNOG STRESA

Superoksid dismutaza predstavlja enzim koji je prisutan u svim živim ćelijama i predstavlja njihov najsnažniji prirodan antioksidans čija je jedna od uloga i detoksikacija organizma.

Njegovo dejstvo se ispoljava u razlaganju potencijalno opasnih molekula unutar ćelija i to sprečava stvaranje oštećenja na tkivima organa.

To ga čini važnom komponentom prve linije odbrane protiv reaktivnih vrsta kiseonika.

Ovaj enzim sprečava prerano starenje i propadanje ćelija i uticaj slobodnih radikala.

Često se preporučuje pacijentima sa osteoartritisom i reumatoidnim artritisom da bi se što više usporilo razlaganje hrskavice i ublažili prateći simptomi.

Superoksid dismutaza je metaloenzim i da bi bio aktivan potreban mu je metalni kofaktor, a kod oksidativnog stresa posebno je značajan magnezijum.

MANJAK MAGNEZIJUMA UVEĆAVA RIZIK OD OKSIDATIVNOG STRESA

Studije sprovedene na pacovima u Indiji pokazale su da deficijencija magnezijuma stvara podlogu za razvoj zdravstvenih problema nastalih usled oksidativnog stresa.

Takođe, zbog nedovoljnog unosa ovog minerala putem ishrane ili suplementacije smanjuje se aktivnost superoksid dismutaze.

Redukuje se i koncentracija glutationa, čija je glavna funkcija neutralisanje slobodnih radikala.

Inače, magnezijum je uključen u stotine biohemijskih reakcija u telu i tad se stvara energija, formiraju proteini, održava genetski materijal i regulišu funkcije mišića i nervnog sistema.

Magnezijum ima protivupalno dejstvo i doprinosi u regulaciji glukoze u krvotoku i krvnog pritiska. 

VAŽNOST N-ACETIL-L-CISTEINA

Bez ovog izvora sulfuidrilnih grupa, efektna antioksidativna zaštita tela je nemoguća.

N-acetil-L-cistein stimuliše produkciju glutationa zajedno sa glicinom i glutaminom.

Tako sprečava ćelijska oštećenja i održava imunološki sistem stabilnim.

Koristan je kod svih medicinskih stanja koja su praćena oksidativnim stresom.

NAC pruža doprinos i u radu jetre i bubrega i čini proces detoksikacije lakšim, bez posledica po organizam.

Tada sprečava, pre svega, negativno delovanje pojedinih medikamenata i toksina iz spoljašnje sredine koji mogu naneti ozbiljnu štetu tkivima organa.

Sinteza glutationa u kojoj učestvuje NAC je od značaja i kod tretiranja duševnih bolesti. 

ANTIOKSIDATIVNA AKTIVNOST ELAGIČNE KISELINE

Elagična kiselina pruža zaštitu ćelijama od oksidativnog stresa nastalog delovanjem toksičnih materija unutar organizma.

Snižava lipidnu peroksidaciju i istovremeno utiče na rast nivoa GSH-a koji predstavlja redukovanu formu glutationa.

Prirodni izvori elagične kiseline su orašasti plodovi i bobičasto voće, a takođe je čest sastojak suplemenata za pojačanu zaštitu tela od slobodnih radikala, stimulaciju imuniteta i detoksikaciju organizma.

Smatra se da elagična kiselina ima antikancerogeno dejstvo, da poboljšava izgled i zdravlje kože i ima pozitivan uticaj na sposobnost učenja i pamćenja.

ZAŠTITNA ULOGA NATRIJUM ASKORBATA KOD OKSIDATIVNOG STRESA

Natrijum askorbat je zapravo puferizovana forma vitamina C i predstavlja moćan redukujući agens, snažan antioksidant i imunomodulator.

Podjednako je delotvoran i unutar ćelija i izvan njih.

Donira elektrone slobodnim radikalima i tako gasi njihovu reaktivnost.

Natrijum askorbat učestvuje u rastu i podeli ćelija i pomaže imunitetu da pravovremeno reaguje i eliminiše uzročnike infektivnih bolesti.

Čisti telo od teških metala i podstiče sintezu kolagena i apsorpciju gvožđa.

U slučaju da vitamin C ne možete dovoljno da nadoknadite putem ishrane, postoje suplementi koji sadrže natrijum askorbat.

VITAMIN D ZA REGULACIJU OKSIDATIVNOG STRESA

Zahvaljujući vitaminu D, moguće je sprečiti razvoj hroničnih bolesti koje nastaju zbog izlaganja oksidativnom stresu.

Među njima su kardiovaskularna oboljenja, dijabetes i bolesti bubrega.

Vitamin D, koji je poznat i kao sunčev vitamin jer su sunčevi zraci jedan od njegovih prirodnih izvora, umanjuje štetu na ćelijama nastalu dejstvom slobodnih radikala.

Inače, jačinu i stabilnost kostiju održava upravo vitamin D jer bez njega organizam nije u mogućnosti da apsorbuje kalcijum.

Ovaj element je značajna podrška u radu imunološkog sistema, smanjenju postojećih upalnih procesa i funkcionisanju mišića i nervnog sistema. 

CINK – MOĆAN ANTIOKSIDANS

Mineral cink je važan za održavanje imuniteta jakim i redukciji štete koju mogu naneti slobodni radikali.

Zahvaljujući redovnom unosu cinka putem ishrane ili suplemenata prevenira se javljanje hipertenzije i dijabetesa tokom života.

Deficijencija ovog minerala vodi ka rekurentnim infekcijama.

Cink pomaže u regeneraciji kožnog tkiva i ubrzava zarastanje rana.

Odlaže progresiju degeneracije makule koja je povezana sa procesom starenja i čuva vid.

U medicinskom istraživanju iz 2017. godine na pacovima utvrđeno je pozitivno dejstvo cinka kod sposobnosti učenja i pamćenja što tek treba da se ispita na ljudima.

ROSPROTECT – NAJBOLJA ZAŠTITA OD OKSIDATIVNOG STRESA

ROSProtect je prirodan proizvod, odnosno dodatak ishrani u formi kapsula koji sadrži sve navedene komponente koje su prirodni antioksidansi i štite telo od destruktivnog dejstva oksidativnog stresa.

Potreban je za dobro zdravlje i funkcionisanje ćelija u čitavom telu i štiti ih od svih faktora koji mogu uzrokovati oštećenja ili njihovu smrt.

ROSProtect je koristan za održavanje jačine odbrambenog mehanizma tela, odnosno našeg imuniteta, a takođe se preporučuje za prevenciju mnogih hroničnih bolesti – posebno onih koje se razvijaju nakon dugoročnog izlaganja oksidativnom stresu.

Prema uputstvu za upotrebu, potrebno je uzimati dva puta dnevno po jednu kapsulu ili jednom dnevno po dve kapsule u bilo koje doba dana.

ŠTA JOŠ ČUVA ORGANIZAM OD OKSIDATIVNOG STRESA?

  • Jedite hranu bogatu antioksidansima.

Suplementi pomažu u nadoknadi važnih hranljivih materija, ali svakako treba voditi računa o ishrani i odabiru adekvatnih namirnica koje u sebi nemaju prazne kalorije, toksine i suvišne masnoće i ugljene hidrate. Za borbu protiv slobodnih radikala obezbedite sebi dovoljno svežeg voća i povrća i biljnih začina za jela kao što su đumbir i kurkuma.

  • Opustite telo i naučite da se oduprete bilo kakvom stresu.

Pronađite nešto što će vas relaksirati i pomoći da u stresnim situacijama uspostavite kontrolu nad sopstvenim telom i sprečite štetu koja može da nastane. Joga i meditacija su odlične ideje, a takođe i neki zanimljiv hobi, razgovor sa dragim ljudima, uživanje u prirodi, šetnja i slušanje lagane muzike.

  • Izbegavajte toksine.

Otrovne materije su svuda oko nas i to je činjenica, ali treba znati da od mnogih možemo da se zaštitimo u potpunosti. Npr. prestanite da pušite ili udišete dim u društvu pušača, da upotrebljavate jake hemikalije za čišćenje doma i da pijete vodu ili sokove iz plastične ambalaže.

ZAKLJUČAK

Otpornost organizma na uticaj oksidativnog stresa i prevencija hroničnih bolesti održavaju se pravilnom ishranom, zdravim životnim navikama i po potrebi korišćenjem suplemenata.

Važno je da znate da pre nego što probate ROSProtect ili bilo koji drugi sličan preparat neophodno je da se konsultujete sa vašim lekarom.

ROSProtect za zaštitu od oksidativnog stresa

Reference:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3488923/

https://www.hindawi.com/journals/omcl/2018/6576093/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *