Blog, Saveti

Preporučena ishrana kod ešerihije koli

ishrana kod ešerihije koli

Nije neuobičajeno da brojni mikroorganizmi odaberu ljudsko telo kao novo okruženje za život.

Prilagođavaju se novim uslovima ili ih prilagođavaju u svoju korist da bi se lakše hranili, razmnožavali i opstali.

Jedan od takvih sitnih, živih organizama jeste i bakterija ešerihija koli, koja je uglavnom bezopasna za čoveka.

Njeno prisustvo poboljšava varenje. Međutim, pojedini sojevi izazivaju infektivno oboljenje, praćeno različitim simptomima.

Hrana može biti uzrok infekcije, ali i deo procesa lečenja, ukoliko se pravilno planiraju obroci, pripremaju jela i biraju namirnice.

ŠTA JE EŠERIHIJA KOLI?

Ešerihija coli (Escherichia coli) je vrsta gram negativne bakterije štapićastog oblika koja nakon ulaska u ljudski ogranizam u najvećem broju slučajeva ima korisnu ulogu u radu sistema organa za varenje.

Osim ljudskog, njeno prisustvo uočeno je i u telu toplokrvnih životinja.

Ipak, njen negativan uticaj nije iznenađujući i svojim ponašanjem može pokrenuti infektivni proces.

Kada je u pitanju narušavanje zdravlja čoveka, bakterija uglavnom remeti floru creva, izaziva infekciju urinarnog trakta ili uzrokuje pneumoniju.

Utvrđivanje verovatnoće postojanja bakterije kao uzročnika infektivnog procesa vrši se putem laboratorijskog testiranja uzorka krvi ili fecesa.

Ešerihija koli je najčešće odgovorna za akutnu renalnu insuficijenciju kod dece, odnosno iznenadan delimičan ili potpun prestanak rada bubrega.

HRANA KAO UZROČNIK INFEKCIJE EŠERIHIJOM KOLI

Najčešće, bakterija Escherichia coli ulazi u telo uz pomoć kontaminirane hrane ili vode.

Nakon konzumiranja zaraženog jela i pića, ešerihija dolazi do organa za varenje i svojom aktivnošću proizvodi simptome stvarajući otrovni produkt poznat kao šiga toksin.

Upravo zbog šiga toksina stvaraju se oštećenja na sluzokoži creva.

Tada se javljaju prve tegobe u vidu dijareje i abdominalnih bolova i grčeva, obično 2-5 dana nakon inficiranja bakterijom Escherichia coli.

U stolici moguće je prisustvo manje količine krvi.

Pacijenti osećaju konstantnu malaksalost i slabost koje mogu biti praćene i nesvesticom.

Mučnina i povraćanje takođe nisu retki znaci infekcije ešerihijom.

Osobe koje imaju slab imunitet i autoimune bolesti osećaju intezivnije tegobe.

Kada su u pitanju namirnice i napici koji su najčešće kontaminirani bakterijom Escherichia coli, ubedljivo najrizičniji su sirovo (u 80% slučajeva mleveno) meso i nepasterizovano i nekuvano mleko.

Na spisku se nalaze i nepasterizovani sokovi i mlečni proizvodi, ali i voće i povrće.

Voda koja nije filtrirana i prečišćena u sebi često sadrži bakteriju.

Čak i mala količina koja se pojede ili popije predstavlja opasnost po zdravlje i stvara uslove za razvoj infektivnog procesa.

Prisustvo bakterije ešerihije koli utvrđeno je i u vodi javnih i kućnih bazena, pa gutanjem ove vode moguće je uneti ovaj mikroorganizam u telo.

Ešerihija koli je zarazna i putem kontakta prenosiva je sa osobe na osobu.

Do kontaminacije dolazi i ukoliko se nakon pripreme jela ne očiste kuhinjske površine, posude i alati.

HRANA KAO DEO TERAPIJE ZA TRETIRANJE EŠERIHIJE KOLI

Svaki pacijent koji se suočava sa infekcijom uzrokovanom ponašanjem bakterije Escherichia coli dobiće preporuke od lekara kako da uvede promene u način ishrane da bi terapija bila uspešna.

Uzimanje medikamenata neće pomoći u eliminaciji mikroorganizma u slučaju nepravilnog odabira hrane.

Odmah nakon dijagnoze, važno je odmarati se i unositi dosta tečnosti radi ubrzane regeneracije tela i olakšanja imunitetu da se izbori sa bakterijom.

S obzirom da je jedan od simptoma retka stolica, odnosno dijareja, na početku se jelovnik formira od namirnica koje sadrže što manji procenat vlakana ili doprinose nadoknađivanju potrebne tečnosti jer se kroz defekaciju ona ubrzano gubi.

Normalizovanje fecesa i sprečavanje dehidratacije postiže se konzumiranjem čiste i filtrirane vode i supe od povrća u manjim gutljajima.

Pored toga, jesti zapečen tost hleb, krekere, kuvana jaja i baren beli pirinač.

Drugi tipovi namirnica se polako uvode ako pacijent oseti poboljšanje, a tek na kraju on sme jesti mlečne proizvode i masniju hranu.

Laganim tempom, uvećavati unos namirnica koje u svom sastavu imaju dosta vitamina A, koji igra vitalnu ulogu u održavanju prirodne odbrane od spoljašnjih uticaja i uzročnika infekcija nalik ešerihiji koli.

Ovaj vitamin nalazi se u jetri domaćih životinja, tuni, kozjem siru, lisnatom povrću, šargarepi i tvrdo kuvanim jajima.

Mineral selen se smatra takođe važnim elementom za tretiranje ešerihije koli jer se ponaša kao imunostimulator.

Selena najviše sadrže indijski i brazilski orah, pšenične klice, pivski kvasac, ovsena kaša i soja.

VAŽNOST PRAVILNE PRIPREME HRANE KOD BORBE PROTIV EŠERIHIJE KOLI

Pravilna higijena i priprema su dobra prevencija kada je u pitanju infekcija bakterijom Escherichia coli.

Bakterija je veoma osetljiva na visoku temperaturu i može se eliminisati iz kontaminirane hrane putem termičke obrade.

Namirnice poput nepasterizovanog mleka i sirovog mesa je veoma važno pripremiti zagrevanjem do potrebne temperature i na taj način ih učiniti bezbednim za konzumiranje.

Sveže voće i povrće, ukoliko se ne kuva i ne peče, potrebno je temeljno oprati toplom vodom pod jačim mlazom.

Sirova i skuvana hrana ne smeju doći u kontakt da se ne prenosi bakterija.

Kada se završi priprema jela, nikako ne treba zanemariti pranje kuhinjskog alata i posuđa, kao i površina na kojima su obrađivane namirnice, jer se i na njima zadržava bakterija.

Maloj deci ne davati nepasterizovane proizvode iako dolaze iz proverenih izvora.

NEKOLIKO KORISNIH RECEPATA

1. SOK OD BRUSNICE za ešerihiju koli

2kg samlevenih bobica kuvati u 400ml čiste vode 8 minuta.

Nakon toga, dobićete pire koji je potrebno procediti kroz čistu pamučnu gazu ili pelenu.

Ponovo kuvati dobijenu tečnost oko 5 minuta.

Sipati u staklene boce koje ćete zatvoriti i ostaviti da se ohlade sa sadržajem na sobnoj temperaturi.

Čuvati na hladnom i tamnom mestu.

Crveni plodovi brusnice su značajni za lečenje ešerihije koja je zahvatila urinarni trakt, a pozitivan uticaj ima i u slučaju infekcije sistema organa za varenja i oštećenja na sluzokoži creva.

2. ČAJ OD PERŠUNA za tretman ešerihije koli

15g svežih seckanih listova ili 1g suvih seckanih listova peršuna preliti sa 250ml vrele, prokuvane vode.

Procediti nakon 10 minuta stajanja, dodati kašičicu meda i par kapi limunovog soka.

Antioksidanti iz peršuna čuvaju ćelije od negativnog uticaja slobodnih radikala i pomažu u ublažavanju negativnih efekata infekcije.

Listovi biljke bogati su vitaminom C i time poboljšavaju funkcionisanje imuniteta.

Koristi se za pripremu čaja ili u ishrani kao začin – najčešće za supe i čorbe.

Pored toga, peršun je značajan i kod kontrole glukoze u krvi.

3. KAJGANA SA KOZJIM SIROM za borbu protiv infekcije ešerihijom koli

Umutiti viljuškom dva jajeta i dodati 30g kozjeg sira, a zatim začiniti sa malo soli i mlevenog crnog bibera.

Ispeći na pola kašike kvalitetnog putera i dodati malo seckanog vlašca.

Obilje vitamina A, kao i drugih korisnih elemenata za borbu protiv infekcije ešerihijom koli, čine kozji sir odličnom i veoma zdravom namirnicom za zaštitu i oporavak tela od bakterije.

Veoma se lako vari i nutrijeti se time brzo apsorbuju i koriste unutar organizma.

Može se dodavati i u glavna jela i u priloge.

4. NAMAZ OD BELOG LUKA ubrzava lečenje infekcije uzrokovanom ešerihijom koli

Ostaviti nekoliko glavica belog luka umotanih u aluminijsku foliju da se peku u rerni na 250 stepeni oko pola sata.

Izgnječiti čenove i pomešati ih sa dve supene kašike maslinovog ulja, kao i malo soli i bibera.

Čenovi belog luka pomažu u jačanju imuniteta i ubrzavaju lečenje infekcije uzrokovanom ešerihijom koli.

Delotvornost belog luka postoji zahvaljujući aktivnom sastojku alicinu.

Zbog alicina poseduje i specifičnu aromu.

Osim toga, beli luk čuva i zdravlje kardiovaskularnog sistema, normalizuje crevnu floru i jača kosti.

5. OBOGAĆENI JOGURT je sjajno sredstvo za eliminisanje ešerihije koli

U 200ml probiotskog jogurta dodati kašiku soka od limuna, kašiku meda i 10g rendanog korena đumbira.

Jogurt koji u sebi sadrži probiotske bakterije je sjajno sredstvo za eliminisanje ešerihije koli i ublažavanje postojećih simptoma bez obzira gde je u telu počeo razvoj infekcije.

Posebno je dobar kod zaraze nastale posle unosa kontaminirane hrane i pića.

Smanjuju se bolovi i grčevi u predelu abdomena, a pored toga i mučnina i uvećana produkcija želudačne kiseline.

Probiotske bakterije poboljšavaju i proces varenja unete hrane.

6. UKUSNA I ZDRAVA LIMUNADA za brz oporavak od infekcije izazvane bakterijom Escherichia coli

Sjediniti pola šolje sveže ceđenog limunovog soka, dve šolje soka od belog grožđa, šolju vode, pola kašičice limunove kore i prstohvat kurkume u prahu.

Poznato je da limun obiluje vitaminom C, koji je važan za rad imuniteta i brz oporavak od infekcije izazvane bakterijom Escherichia coli.

Miris i ukus limuna vraćaju telu izgubljenu energiju i smanjuju uticaj stresa.

Limun sprečava povraćanje i eliminiše osećaj mučnine.

Pomoću limuna može se dezinfikovati daska za sečenje ili bilo koja površina na kojoj je pripremana hrana da bi se sprečilo širenje infekcije.

7. OVSENA KAŠA SA BOROVNICAMA protiv ešerihije koli

Oko 5 minuta kuvati 200ml bademovog mleka, malo vode, kašičicu cimeta u prahu i posudicu ovsenih pahuljica. Na kraju dodati šaku borovnica.

Ovsena kaša je odličan doručak, ali i prava riznica selena koji olakšava imunološkom sistemu da detektuje i uništi bakteriju.

Lako se priprema i konzumira se kao vrlo zdrav doručak.

Takođe, u svom sastavu ima i mnoge druge značajne vitamine i minerale.

Redukuje holesterol u krvotoku i stabilizuje nivo glukoze u krvi.

Ovsena kaša pomaže i u regulaciji telesne težine, smanjujući suvišne kilograme.

ZAKLJUČAK

Svesnost od opasnosti koju pojedine namirnice nose sa sobom sprečiće zarazu ešerihijom koli, a prilagođen meni će pomoći da se izleči postojeća infekcija.

Pored toga je potrebno voditi računa i tokom pripreme hrane da se ne bi stvorio rizik od unosa bakterije u organizam, a samim tim i potencijalnog narušavanja zdravlja.

Pravilna higijena i odabir onoga što ćete pojesti i popiti sačuvaće vas od neprijatnosti koje sa sobom nosi ovaj mikroorganizam.

Za eliminaciju Ešerihije koli i zdrav urinarni trakt

Reference:

https://myhealth.alberta.ca/Health/aftercareinformation/pages/conditions.aspx?hwid=abk7127

http://blog.pnas.org/2013/05/high-fiber-diets-affect-e-coli-infections/

https://www.webmd.com/food-recipes/food-poisoning/qa/what-food-should-i-eat-after-e-coli-infection

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *