Blog, Saveti

Prenos ešerihije koli

prenos eserihije koli

Ešerihija koli (Escherichia coli) predstavlja bakteriju koja normalno obitava u crevima toplokrvnih živih bića.

Većina tipova deluje pozitivno na probavu i uopšte ne izaziva nikakve tegobe, niti daje bilo kakav znak  da je prisutna u organizmu.

Većina pripadnika ljudske populacije nosi u sebi ešerihiju koli, potpuno nesvesno.

Međutim, nije retkost da ešerihija izazove zdravstvene probleme poput gastritisa i čira na želucu.

S obzirom da potiče iz spoljašnje sredine, postoji više načina na koje dospeva u telo čoveka i prenosi se dalje.

NEGATIVAN UTICAJ EŠERIHIJE KOLI NA ZDRAVLJE ČOVEKA

Nisu svi tipovi bakterije Escherichia coli opasni za ljudski organizam.

Kao takvi, čuvaju zdravlje digestivnog trakta, a proces varenja unete hrane postaje brži i lakši.

Međutim, prisustvo i aktivnost kolonija pojedinih vrsta ešerihije u zaraženom telu dovodi do pogoršanja zdravlja i razvoja bolesti.

Javlja se trovanje hranom i pićem u kome se nalazi bakterija, a takođe su moguće infekcije urinarnog trakta i pneumonija.

Šiga toksin proizveden od strane bakterija stvara oštećenja na sluzokoži creva.

U pojedinim slučajevima ešerihija koli je odgovorna za stanja kao što su akutna bubrežna insuficijencija, povišena telesna temperatura i konfuzija.

Tada je neophodna hitna medicinska pomoć.

EŠERIHIJA KOLI U KONTAMINIRANOJ HRANI

Najčešće, bakterija se može naći u produktima životinjskog porekla koji zahtevaju poseban način obrade i čuvanja.

Meso, naročito mleveno, nedovoljno termički obrađeno je rizično za konzumiranje.

Prilikom njegove obrade, dok je sveže i sirovo, postoji verovatnoća da se na njemu zadrže mikroorganizmi koji su boravili unutar creva.

Izdvaja se mleveno meso jer se ono obično priprema od više različitih životinja ili vrsta životinja.

Ukoliko je meso kontaminirano, toplota će ubiti bakterije i nakon toga je moguće pojesti ga bezbedno.

Isti slučaj je i sa mlekom.

Svaki put pre upotrebe, nepasterizovano mleko je potrebno prokuvati jer je moguće da u njemu boravi Escherichia coli koja je dospela sa vimena ili opreme za mužu.

I u pojedinim mlečnim proizvodima pripremljenim od nepasterizovanog mleka takođe je moguće prisustvo bakterije.

Među njima su sir i jogurt.

Događa se i da voće i povrće na svojoj površini sadrži ešerihiju jer je oprano kontaminiranom vodom.

Iz tog razloga važno je voće pre upotrebe, preventive radi, ponovo prati čistom, filtriranom vodom.

EŠERIHIJA KOLI U KONTAMINIRANOJ VODI

Osoba se može zaraziti ešerihijom i putem vode koja sadrži bakterije.

Mikroorganizmi u vodu dospevaju najčešće iz ljudskog ili životinjskog fecesa.

Konzumiranjem te tečnosti iz izvora, koji se ne proveravaju redovno ili uopšte nisu provereni, mikroorganizmi dolaze direktno u probavni trakt.

U njih se ubrajaju bunari i česme na privatnim posedima i u seoskim područjima.

Često se bakterija nalazi i u jezerima i bazenima.

Plivanjem se dešava da se voda proguta i tako dospe u organizam.

PRENOS SA ČOVEKA NA ČOVEKA

Između ljudi postoji fekalno-oralni put prenosa bakterije Escherichia coli.

Rizik od zaraze je najveći u velikim porodicama – pogotovo ako imaju malu decu.

Često se događa da zaražena osoba prenosi bakteriju na zdrave i da uopšte nije svesna da se u njenom organizmu nalazi ešerihija.

Ukoliko se ne poštuje osnovna higijena tela i okruženja u kome živimo raste verovatnoća da će doći do pojave infektivnih bolesti.

PRENOS SA ŽIVOTINJE NA ČOVEKA

Kao što je slučaj kod čoveka, ešerihija koli može da opstane u digestivnom traktu toplokrvnih životinja.

Životinje mogu biti prenosnici iako izgledaju čisto i zdravo.

Kontakt sa fecesom zaražene životinje dovodi do transmisije bakterije na čoveka.

Osim u stolici, mikroorganizam se zadržava i na koži životinje, krznu, perju, runu i zonama u kojima žive, spavaju, hrane se i piju vodu.

Konzumiranje zaraženog mesa ili namirnica životinjskog porekla je jedan od puteva prenosa na ljude.

Među vrstama koje najčešće prenose ešerihiju koli ističu se krava, ovca, koza i jelen.

FAKTORI RIZIKA

Ešerihija koli neće ugroziti svaku osobu koja dođe u kontakt sa njom.

Kod pojedinih grupa ljudi postoji veća verovatnoća da će doći do infekcije, neprijatnih simptoma i zdravstvenih komplikacija.

Mala deca i osobe starije od 60 godina čine većinu kad se govori o procenjenom broju zaraženih.

Kod njih postoji i veći rizik od komplikacija koje mogu pratiti postojeće infektivno oboljenje.

Ljudi koji pate od autoimunih bolesti ili generalno imaju slabiji imunitet podložniji su infekciji uzrokovanom delovanjem ešerihije koli.

Postoji i vremenski period u kom je povećan prenos zaraze i to od juna do septembra prema medicinskim istraživanjima sprovedenim na teritoriji Sjedinjenih Američkih Država.

Ukoliko osoba uzima medikamente za smanjenje produkcije želudačne kiseline pod većim je rizikom od infekcije.

PRVI ZNACI INFEKCIJE

Ukoliko ste na neki način dopustili ešerihiji koli da prodre u Vaš organizam, 3-4 dana nakon kontaminacije primećuju se prvi simptomi infekcije.

U najvećem broju slučajeva tegobe su vezane za sistem organa za varenje.

Među njima su promene u gustini i boji stolice koja postaje svetlije nijanse i tečna, a u njenom sadržaju se ponekad uočava i određena količina krvi.

Javljaju se bolovi u predelu abdomena, kao i druge nelagodnosti nalik grčevima.

Pojedini pacijenti osećaju mučninu koja može biti praćena povraćanjem.

DIJAGNOSTIKOVANJE EŠERIHIJE KOLI

Za početak, lekar vrši fizički pregled pacijenta putem merenja telesne temperature, krvnog pritiska i pulsa, a zatim pregleda kožu i ispituje palpiranje stomaka.

Postavlja pitanja vezana za to kako se pacijent oseća, koje tegobe ima, da li je bio u kontaktu sa zaraženim osobama ili životinjama…

Uzrok fecesa ili urina šalju se na laboratorijsko ispitivanje da bi se utvrdilo prisustvo bakterije.

Tada se vrši i identifikacija specifičnih toksina koje bakterija proizvodi.

Lekar određuje tretman posle uspostavljanja dijagnoze koji podrazumeva medikamente koji tretiraju dijareju, korekciju ishrane, unos tečnosti i odmor.

Antibiotici se ne preporučuju i ne primenjuju za lečenje bakterije kao što je ešerihija koli jer mogu stvoriti suprotan efekat i uvećati rizik od komplikacija.

U slučaju ozbiljnije kliničke slike dolazi do hospitalizacije zaraženog pacijenta.

PREVENTIVNE MERE ZA ZAŠTITU OD ZARAZE

Da bi ostali zdravi, zajedno sa članovima svoje porodice, potrebno je da preduzmete određene korake koji će sprečiti infekciju bakterijom Escherichia coli.

Metode koje pružaju zaštitu od zaraze se sprovode veoma jednostavno i uz njihovo poštovanje drastično će se smanjiti verovatnoća da će doći do kontakta sa mikroorganizmom, a samim tim i ugrožavanja zdravlja razvojem infektivnog oboljenja.

1. Pranje ruku

Prva i osnovna stvar koju ne smete zanemariti jeste pranje ruku.

Ruke se peru mlakom vodom i sapunom nekoliko puta dnevno, a posebno je važno dezinfikovati ih u situacijama povećanog rizika od pojave infekcije.

Budite oprezni pre i nakon pripreme hrane i operite ruke, kao i posuđe, kuhinjski alat i površine korišćene tokom spremanja obroka.

Nikako ne zaboravite higijenu ruku ukoliko imate bebu ili mlađe dete kojima se imunitet još uvek nije formirao u potpunosti.

Pre pripreme hrane za decu, pre nego što dodirnete flašicu i cuclu, ali i pre i posle menjanja pelena pranje ruku je obavezno.

Nakon korišćenja toaleta i maženja životinja, čak i vaših kućnih ljubimaca, dezinfikujte svoje ruke.

Ukoliko vam voda i sapun nisu pri ruci, potrebno je da nosite sa sobom neko praktično sredstvo koje će poslužiti kao zamena u tom momentu, nalik sredstvu za suvo pranje ruku.

2. Priprema hrane

Kada se govori o pripremi hrane, postoje važne stvari koje je bitno naglasiti kada se radi o zaštiti od zaraze ešerihijom koli.

Meso jedite samo ukoliko je potpuno termički obrađeno, odnosno skuvano ili ispečeno.

Pijte samo pasterizovano mleko i voćne sokove.

Pre nego što upotrebite ili pojedete sveže voće ili povrće, dobro ga operite čistom mlakom vodom.

Uz pomoć deterdženta i vruće vode operite posuđe, noževe, daske za sečenje, varjače i sav ostali kuhinjski pribor i površine korišćene tokom pripreme jela.

Važan je i način odlaganja i čuvanja hrane u prevenciji infekcije koju izaziva ešerihija koli.

Nikada nemojte zajedno držati sveže i skuvane namirnice.

Sve zasebno odvajajte u kese i kutije namenjene za čuvanje u frižiderima i zamrzivačima.

Naročito nemojte ređati termički obrađeno meso na tanjir koji je poslužio za odlaganje svežeg mesa bez prethodnog detaljnog pranja.

3. Konzumiranje vode

Pijte samo proverenu i pročišćenu vodu, koja se redovno kontroliše i proverava da bi se utvrdilo eventualno prisustvo ešerihije koli, nekih drugih bakterija ili štetnih materija.

Kupujte flaširanu vodu ili konzumirajte vodu iz vodovoda koja se dezinfikuje pomoću hlora, ozona ili ultraljubičastih zraka.

Izbegavajte izvorišta u ruralnim zonama – posebno ako su u kontaktu sa životinjama ili se koriste za navodnjavanje.

Dok plivate u bazenima ili stajaćim vodama poput jezera pazite da ne gutate vodu.

4. Kontak sa zaraženim osobama

Lični kontakt sa zaraženima izbegavajte.

Potrebno je da osoba kod koje je dijagnostikovana ešerihija koli vodi računa o higijeni tela više nego inače.

Ako je dete zaraženo, potrebno je skloniti ga od druge, zdrave dece dok se ne izleči od  prisutne bakterijske infekcije.

5. Kontakt sa životinjama

Vodite računa i ukoliko ste u kontaktu sa životinjama koje mogu biti prenosnici.

Bilo da su u pitanju kućni ljubimci, životinje na selu ili divlje vrste, nakon dodirivanja, maženja, čišćenja i boravka na mestima gde one jedu, piju i spavaju odmah operite ruke.

ZAKLJUČAK

Nakon 5-7 dana sprovođenja adekvatnog tretmana, dolazi do eliminisanja bakterija i oporavka organizma od infekcije.

S obzirom da vakcina koja će pružiti zaštitu od ešerihije koli trenutno ne postoji i na njoj se još uvek radi i vrše potrebna ispitivanja, jedina zaštita od zaraze i prenosa mikroorganizma jeste preventiva.

Ona se sprovodi jednostavno, uz oprez i odgovornost prema sebi i okolini.

Za eliminaciju Ešerihije koli i zdrav urinarni trakt

Reference:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4301210/

https://www.healthline.com/health/contagious-e-coli

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *