Blog, Saveti

Ešerihija koli u trudnoći

Ešerihija koli u trudnoći

Žensko telo u trudnoći prolazi kroz promene koje su uobičajene, igrajući veliku ulogu u zaštiti fetusa i stvaranju uslova za njegov normalan razvoj iz meseca u mesec, do samog porođaja.

Istovremeno, organizam tokom trudnoće, gestacijskog perioda, je podložniji uticajima iz spoljašnje sredine nego inače.

Ovde se misli i na učestalo javljanje infektivnih bolesti, koje pokreće prisustvo i aktivnost bakterija, virusa, gljivica i parazita.

Između ostalog, mikroorganizam poznat pod nazivom ešerihija koli takođe uzrokuje infekciju koja zahteva sasvim drugačiji pristup od standardnog kada je u pitanju njeno tretiranje.

OSNOVNE INFORMACIJE O EŠERIHIJI KOLI

Ešerihija koli (Escherichia coli) definiše se kao gram negativna bakterija štapićastog oblika koja u organizam toplokrvnih živih bića, poput ljudi i životinja, ulazi u sistem organa za varenje iz spoljašnje sredine.

Mahom, ešerihija koli podstiče proces varenja unete hrane i kao takva je korisna.

Međutim, nije uvek tako jer ponašanje ove bakterije može biti odgovorno za nastupanje infekcije.

Infektivni proces se u najvećem broju slučajeva javlja kao rezultat konzumiranje zaraženih namirnica ili vode, a takođe je njegovo razvijanje moguće i u vidu problema sa urinarnim traktom i pneumonije.

Zdravstveni problemi vezani za prisustvo i aktivnost ešerihije koli se najčešće u periodu gestacije pojavljuju u formi infekcije urinarnog trakta.

POJAVA INFEKCIJE U TRUDNOĆI

Uticaj bakterije Escherichia coli na urinarni trakt nastupa mahom kroz kontakt zaraženog fecesa i uretre, kanala koji veže bešiku sa otvorom na telu koji služi za izbacivanje urina u spoljašnju sredinu.

S obzirom da je kod žena uretra mnogo kraća nego kod muškaraca, one su pod većim rizikom od urinarnih infekcija, uključujući i onih koje potiču od ešerihije koli.

Takođe, kod trudnica je veća šansa za razvoj infektivnog procesa nego kod ostalih žena.

Ova pojava nastupa zbog hormonskih promena tokom sva tri trimestra i uvećanja materice koja pritiska bešiku i remeti njeno normalno pražnjenje.

Zadržavanje urina unutar bešike dolazi do intezivnijeg razmnožavanja bakterija i prvih simptoma infekcije.

Neretko, tretiranje infekcije je otežano jer urin trudnice sadrži nešto višu količinu glukoze od one koja se inače smatra tolerantnom.

Ta glukoza, ali i poremećaj pH vrednosti mokraće, stvaraju odlične uslove za dalje razmnožavanje bakterija.

DIJAGNOSTIKOVANJE INFEKCIJE

Utvrđivanje postojanja infektivnog procesa započetog aktivnošću ešerihije koli moguće je obaviti na više načina.

U laboratoriji se testira uzrok urina i proverava uvećan broj leukocita ili prisustvo nitrita koji ukazuju na infekciju ili se traže abnormalnosti putem pregleda mikroskopom.

Ako postoji sumnja na infekciju bubrega, lekar će verovatno zatražiti i analizu uzorka krvi.

FAKTORI RIZIKA

Postoje određene naznake koje mogu nagovestiti moguću pojavu infekcije u trudnoći izazvanu od strane bakterije Escherichia coli.

Na primer, ukoliko se trudnoća dogodila u kasnijim godinama, na primer između 40. i 45. godine života, rizik je itekako veći nego kod mlađih žena u periodu gestacije.

Istraživanja i dostupni statistički podaci jasno ukazuju da su infekcije urinarnog trakta ešerihijom koli vrlo česte kod budućih majki kod kojih je dijagnostikovan dijabetes, ženskih osoba koje frekventno uzimaju antibiotike i trudnica koje zanemaruju osnovnu ličnu higijenu.

Čak i polni odnosi bez ikakve zaštite predstavljaju svojevrsni rizik od zaraze.

SIMPTOMI KOJI UKAZUJU NA POSTOJANJE INFEKCIJE I AKTIVNOST EŠERIHIJE KOLI

Klinička slika infekcije nije u potpunosti ista kod svake trudnice, ali postoje znaci koji se najčešće javljaju i upozoravaju upravo na prisustvo ešerihije koli u urinarnom traktu.

Razlike u simptomima postoje uglavnom zbog same lokacije na kojoj se bakterija nalazi.

Ako se infektivni proces razvio nešto niže, odnosno u zoni bešike, pacijentkinje često izbacuju urin koji je taman i mutan, uz prisustvo osećaja bola i neprijatnog peckanja.

U višem delu, tačnije u bubrezima, postojanje ešerihije koli praćeno je povišenom telesnom temperaturom, groznicom, mučninom, povraćanjem i gubitkom apetita.

ZAŠTO JE POTREBNO ŠTO PRE TRETIRATI EŠERIHIJU KOLI U TRUDNOĆI?

Širenje infekcije na sve delove urinarnog trakta, a posebno na bubrege, sa sobom nosi opasnost od brojnih komplikacija koje se mogu odraziti i na trudnicu i na plod.

Nepravilno određena terapija ili njen potpun izostanak, uz ignorisanje tegoba, podstiče bakteriju da se što više aktivira i razmnožava.

U trudnoći, dugoročna i netretirana infekcija može biti uzrok prevremenog porođaja.

Ukoliko trudnica oseti bolne kontrakcije pre 37. nedelje gestacijskog perioda, neophodno je da odmah zatraži hitnu medicinsku pomoć.

Treba napomenuti i da infekcija bakterijom Escherichia coli ponekad sprečava normalan rast bebe i dovodi do male telesne težine na rođenju.

PRIRODNA SREDSTVA ZA EŠERIHIJU KOLI U TRUDNOĆI

1. Brusnica za borbu protiv ešerihije koli

Brusnica se smatra klasičnim sredstvom za infekcije urinarnog trakta, a preporučuje se i trudnicama koje se bore protiv ešerihije koli.

Unos brusnica će popraviti pH vrednost urina i učiniti ga kiselijim što ne dozvoljava bakteriji da opstane.

Elementi iz brusnice se ponašaju i protiv upalno, a takođe jačaju oslabljen imunitet.

Napravite nezaslađen sok od brusnice tako što ćete kuvati 3 šolje svežih bobica u 2l vode i to oko 45 minuta.

Procediti tečnost kad se ohladi i piti jednu čašu dnevno.

2. Paradajz je smrtonosan za opasne bakterije poput ešerihije koli

Paradajz je prepun vitamina C koji je smrtonosan za opasne bakterije poput ešerihije koli.

On takođe uvećava kiselost urina, stvarajući nepovoljne uslove za razmnožavanje i preživljavanje bakterije.

U paradajzu se takođe nalaze kalcijum, kalijum i fosfor.

Često u ishrani koristite paradajz sos koji ćete pripremiti kuvanjem 300ml pasiranog paradajza, ¼ sitno seckane manje glavice crnog luka, 2 kašike jabukovog sirćeta i prstohvata belog luka u prahu.

3. Šipak prirodno sredstvo za trudnice

Šipak je izuzetno korisno prirodno sredstvo za trudnice jer velikom brzinom čisti urinarni trakt od štetnih bakterija i ojačava imunološki sistem zahvaljujući obilju vitamina C.

Pored ovog značajnog elementa, kojeg količinski ima više nego u limunu, u plodu šipka nalaze se i aminokiseline, pektini, tanini i eterična ulja.

Preliti kašičicu osušenih plodova šipka sa 200ml proključale vode.

Posle 5-10 minuta stajanja procediti tečnost i piti dok je topla.

Konzumirati 1-2 šolje dnevno.

4. Beli luk za ešerihiju koli

Beli luk zasluženo nosi epitet najjačeg prirodnog antibiotika, a njegovo delovanje i efektivnost neosporni su i kada je u pitanju tretiranje bakterije Escherichia coli.

Osim toga, aktivni sastojak alicin, zbog kojeg beli luk ima karakterističnu aromu, podstiče produkciju leukocita i time stimuliše odbrambeni sistem tela.

Uveče pre spavanja izbockati čačkalicom jedan svež čen belog luka.

Preliti ga vodom i ostaviti da odstoji tokom noći, a ujutru dva sata pre doručka popiti dobijenu tečnost.

Ponavljati postupak najmanje sedam dana.

5. Đumbir protiv ešerihije koli

Đumbir je takođe prirodan antibiotik, potpuno bezbedan za trudnice.

Uspešno uništava mnoge vrste štetnih bakterija među kojima je i sama ešerihija koli.

U čitavom procesu daje doprinos i spuštanjem nivoa glukoze u krvi i ublažavanjem mučnine.

Pripremite sok od đumbira seckanjem oljuštenog korena i kuvanjem sitnih komadića u 2l vode na umerenoj temperaturi.

Kada se sve prohladi, procediti tečnost i dodati joj sok od 2 sveža limuna i 2 kašike meda.

Popiti u roku od 7 dana.

6. Banana ima pozitivan uticaj na protok urina

Banana ima vrlo pozitivan uticaj na protok urina i zahvaljujući brzom varenju podstiče izbacivanje opasnih bakterija iz tela.

Kalijum iz ploda banane sprečava formiranje kamena u bubrezima.

Od vitamina banane sadrže najviše vitamina B6 koji je sjajna podrška biohemijskim reakcijama u sklopu imuniteta i sprovođenju metaboličkih procesa u telu.

Isprobajte jednostavan smuti koji ćete ujutru pripremiti u blenderu miksanjem dve zrele banane i 230ml punomasnog mleka.

7. Jogurt kontroliše i najuporniju infekciju urinarnog trakta

Jogurt sa probiotskim bakterijama u svom sadržaju kontroliše i najuporniju infekciju urinarnog trakta ešerihijom koli i sprečava pojavu komplikacija.

Ublažavaju se postojeći simptomi i istovremeno poboljšava i crevna flora, zajedno sa procesom varenja unete hrane.

S obzirom da je trudnicama neophodan svakodnevni unos dovoljne količine kalcijuma, naći će ga upravo u jogurtu.

Konzumiranjem jedne litre probiotskog jogurta dnevno organizam će se lakše izboriti sa pretnjom po zdravlje kao što je bakterija Escherichia coli.

DODATNI SAVETI

  • Napravite manje izmene u jelovniku.

Nemojte unositi čokoladu i proizvode koji u sebi sadrže kofein (kafa, gazirani napici, energetska pića…) jer iritiraju bešiku i pojačavaju upalu. Izbacite slatkiše i jedite isključivo hranu koju samostalno i kontrolisano pripremate kod kuće.

  • Pijte što više tečnosti.

Unos provereno čiste i filtrirane vode sprečiće dehidriranje tela, eliminisati osećaj konstantnog umora i ubrzati izbacivanje bakterije putem urina. 8-10 čaša vode dnevno ubrzaće oporavak organizma i olakšati sprovođenje terapije.

  • Redovno kontrolišite urin da bi se lakše izborili sa infekcijom.

Ovo je potrebno raditi tokom čitavog perioda gestacije – čak i kad je nakon sprovedene terapije ešerihija koli eliminisana iz urinarnog trakta. Važno je pre uzimanja uzorka urina oprati i obrisati genitalije, a zatim zahvatiti srednji mlaz.

  • Često perite ruke.

Pravilna higijena je veoma važna, a posebno se naglašava pranje ruku svaki put posle korišćenja toaleta, mlakom vodom i najbolje tečnim sapunom. Ovo je i jedna od preventivnih mera koja uništava bakteriju na površini kože ruku pre nego što uopšte prodre unutar zdravog organizma.

  • Obratite pažnju na brisanje toalet papirom nakon defekacije.

Smer ’’od napred prema nazad’’ je pravilan i siguran. Ako činite suprotno, stvarate nesmetan prolaz bakteriji ka uretri i dalje do unutrašnjih organa u sklopu urinarnog trakta.

ZAKLJUČAK

Ciljevi terapije namenjene tretiranju infekcije nastale zbog bakterije Escherichia coli jesu eliminisanje mikroorganizma iz tela zaraženog pacijenta i sprečavanje mogućih komplikacija i kod majke i kod bebe.

Ako se infekcija dijagnostikuje na vreme, moguć je i brz oporavak uz tačno određenu terapiju.

Uključenje prirodnih sredstava za tretiranje bakterije i kombinovanje sa prepisanim medikamentima razmotrite sa lekarom koji prati Vaše zdravstveno stanje i tok trudnoće.

Za eliminaciju Ešerihije koli i zdrav urinarni trakt

Reference:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11148747/#:~:text=Urinary%20tract%20infections%20are%20very,to%20both%20mother%20and%20fetus.

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1198743X15600568

https://mothertobaby.org/fact-sheets/e-coli-pregnancy/

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *