Blog, Saveti

Ešerihija koli kao uzročnih urinarne infekcije kod žena

eserihija kod zena

Infekcije urinarnog trakta su najčešće bakterijske infekcije, koje uglavnom pogađaju žene.

Prema istraživanjima, svaka žena po nekoliko puta tokom života ima upalnu infekciju donjeg urinarnog  trakta.

Većina ženske populacije smatra da naročito infekcija ešerihijom koli u urinarnom traktu stvara nelagodnost i nemogućnost u obavljanju svakodnevnih aktivnosti u privatnom i poslovnom životu.

Srećom, za ovakvo oboljenje postoje delotvorna, prirodna rešenja koja pomažu u brzoj eliminaciji bakterija i neprijatnih simptoma.

INFEKCIJE URINARNOG TRAKTA

Do inficiranja organa urinarnog trakta dolazi nakon što do urinarnog sistema prodiru mikroorganizmi uzročnici, u ovom slučaju bakterija ešerihija koli.

Bakterije su inače najčešći tip patogena koji može izazvati infektivno oboljenje sistema organa za izlučivanje, a vrsta koja se uglavnom otkrije kao uzročnik jeste upravo ešerihija.

Bilo koji deo sistema može biti inficiran, uključujući bešiku, bubrege i mokraćovod.

Urin čoveka prirodno ne sadrži bakterije, već one u njega dopiru isključivo iz spoljašnje sredine i izazivaju upalu praćenu drugim, prepoznatljivim simptomima.

ŠTA JE EŠERIHIJA KOLI?

Ešerihija koli mahom nastanjuje creva toplokrvnih živih organizama i predstavlja gram-negativnu, štapićastu bakteriju.

Većina sojeva ne predstavlja opasnost po zdravlje čoveka i kao takvi oni se smatraju normalnim delom crevne flore i neophodne su za pravilno varenje unete hrane i apsorpciju neophodnih hranljivih materija.

Podstiču produkciju vitamina K.

U genetskom inženjeringu su korisne u produkciji aminokiselina, proteina i insulina.

Patogene vrste uzrokuju infektivne bolesti.

Osim urinarnog trakta, infekcija ešerihijom koli može se manifestovati kao dijareja ili pneumonija.

ZAŠTO ŽENE ČEŠĆE OBOLEVAJU OD MUŠKARACA?

Zbog svoje anatomije, žene su podložnije infekcijama urinarnog trakta od muškaraca.

Uretra žena je kraća nego kod muškog pola, što dozvoljava ešerihiji koli ili bilo kojoj drugoj bakteriji da neometano dospe do bešike.

Ženska uretra je u neposrednoj blizini drugih izvora bakterija, tačnije vagine i anusa.

Faktori poput seksualne aktivnosti i neadekvatne higijene utiču na prenos bakterije kroz mokraćnu cev, do sistema organa za izlučivanje.

Verovatnoća da će se razviti infekcija povećava se usled nedostatka tečnosti, zadržavanja urina i korišćenja katetera.

RIZIČNE GRUPE ŽENA

Urinarna infekcija uzrokovana bakterijom Escherichia coli moguća je kod ženskih osoba bilo kog uzrasta, a pojedine su zbog svog narušenog zdravstvenog stanja ili loših navika pod većim rizikom.

Oboljenje je prisutno, neretko u rekurentnoj formi, kod pacijentkinja sa slabim imunitetom, autoimunim oboljenjima (dijabetes, reumatoidni artritis, multipla skleroza, lupus…), bolestima koje remete normalno izbacivanje urina (kamen u bubregu, tumor…), neurološkim i drugim fizičkim povredama zbog kojih je sprečeno uredno pražnjenje bešike.

Na listi se nalaze i trudnice, gojazne osobe i žene sa slabim mišićima u predelu karlice.

Rizik se dodatno povećava ukoliko organizam dehidrira, pacijent dugo zadržava urin, koristi kateter ili upražnjava seksualne odnose bez zaštite i pritom često menja partnere.

RAZVOJ URINARNE INFEKCIJE POD UTICAJEM EŠERIHIJE KOLI

Kroz uretru žene, u sistem organa za izlučivanje, bakterija ešerihija koli prodire na više načina.

Najčešći putevi su seksualni kontakt i nepravilna higijena (brisanje od nazad ka napred) kada se dešava migracija iz fecesa ka urinarnom traktu.

Bakterija se tu zadržava i formira kolonije što dovodi do upale.

Mikroorganizme je moguće postepeno izbacivati uriniranjem, pa zadržavanje mokraće ili bilo kakav poremećaj mokrenja podstiču dalje razmnožavanje ešerihije i napredovanje infekcije.

Slab imunitet nije u mogućnosti da se izbori sa infekcijom i lečenje protiče sporo i otežano.

SIMPTOMI INFEKCIJE

Pojedine žene imaju asimptomatsku formu infekcije, dok je kod drugih ova bolest teško podnošljiva i vrlo neprijatna.

Često se osećaju bolovi u donjem delu stomaka i gornjem delu leđa i pritisak u predelu karlice, a događa se i poremećaj kod mokrenja.

Izbacuje se mala količina urina koji ima jak miris i mutan je.

Retko se javljaju hematurija i groznica.

TRETIRANJE URINARNE INFEKCIJE IZAZVANE AKTIVNOŠĆU BAKTERIJE ESCHERICHIA COLI

Svako lečenje je individualno.

Biraju se lekovi, koji svojim farmakološkim svojstvima ciljano deluju na oslobađanje tkiva genitourinarnog sistema od patogenih bakterija.

Veoma je važno otkriti rane znake ove urinarne infekcije, kako bi se što pre započelo lečenje.

Konačnu dijagnozu daje lekar, na osnovu rezultata testa urina i simptoma upale.

Znajući da ima veliki broj vrsta ešerihije koli, moramo obratiti pažnju da upotrebimo one antibiotike koji deluju na osetljivost mikroorganizma  svojom aktivnom komponentom.

Nekad će lekar tražiti uzorak urina posle završetka terapije kako bi bio siguran da je infekcija iskorenjena.

PRIRODNA SREDSTVA ZA URINARNE INFEKCIJE UZROKOVANE EŠERIHIJOM KOLI

 • BRUSNICA se tradicionalno koristi kao prirodno sredstvo za urinarne bakterijske infekcije zbog prisustva proantocijanidina, hemikalije koja ne dozvoljava fimbrijama ešerihije da se zadržavaju na tkivu organa za izlučivanje. Brzo deluje i lako se apsorbuje, što je važno, jer se bakterija Escherichia coli veoma brzo razmnožava (količina bakterija može da se duplira u roku od sat vremena). Izblendirati dve šolje svežih ili smrznutih brusnica sa 400ml vode. Procediti kroz gustu cediljku ili čistu pamučnu krpu i popiti u dva puta, bez zaslađivača.
 • MASLAČAK, odnosno njegov koren, odličan je prirodni diuretik koji eliminiše bakterije i toksine iz urinarnog trakta. Pomaže u smanjenju upale i izbacivanju ešerihije koli u spoljašnu sredinu. 2 kašičice seckanog sušenog korena maslačka kuvati 5-10 minuta u 250ml vode. Procediti i odbaciti koren. Popiti dok je još toplo. Uzima se tri puta dnevno pre obroka.
 • UVA se veoma ceni u našem narodu kao delotvoran lek protiv urinarnih infekcija. Inače se standardno koristila u ovu svrhu još pre otkrića antibiotika. Primenljiva je i kod tretiranja ešerihije koli jer ima antibakterijsko delovanje. Supenu kašiku listova biljke preliti sa 250ml ključale vode, a zatim posle 15 minuta procediti i popiti. Konzumirati čaj od uve tri puta dnevno, bez šećera, narednih 5 dana.
 • TIMIJAN poseduje snažno antibakterijsko dejstvo i zbog toga se u formi ulja često koristi za tretiranje ešerihije koli u urinarnom traktu. Značajan i kod drugih tipova bakterija i gljivica. Osim urinarnih bakterijskih infekcija, ulje timijana se primenjuje i za infektivna bakterijska oboljenja koja zahvataju kožu i respiratorni sistem. 3 puta dnevno, 15 minuta pre jela potrebno je uzeti po tri kapi ulja pomešanih sa kašikom meda.
 • BELI LUK sa aktivnim sastojkom alicinom dokazano ubija bakteriju ešerihiju koli i od velike je koristi pri tretiranju infektivne bolesti urinarnog sistema koju izaziva ovaj mikroorganizam. Da bi bio efektan uzima se samo u svežem obliku, sitno seckan ili pasiran. Podstiče i rad imuniteta, tačnije leukocite u detekciji i eliminaciji patogena. Tri glavice belog luka sitno iseckati i dodati u jogurt. U nekoliko navrata piti dobijeno sredstvo, narednih par dana.
 • BREZA je poznata kao prirodan diuretik koji čisti krv, smanjuje upalu nastalu zbog aktivnosti ešerihije koli u urinarnom traktu. U sklopu terapije koristi se lišće i priprema se čaj. Šoljom vrele vode preliti kafenu kašičicu usitnjenih, sušenih listova breze. Procediti nakon 10 minuta stajanja. Piti četiri puta dnevno po jednu dozu i svaki put nakon konzumiranja čaja neophodno je popiti čašu čiste vode.
 • JABUKOVO SIRĆE nastaje fermentacijom soka od ploda jabuke i takođe pomaže pri izbacivanju bakterija iz organizma, čineći urin kiselim pa to ne dozvoljava infektivnim mikroorganizmima da opstanu i da se dalje razmnožavaju. Potrebno je da nabavite jabukovo sirće koje je nepasterizovano i nefiltrirano jer u toj formi ima lekovito delovanje. Svakog dana popiti dve supene kašike sirćeta koje možete razblažiti u čaši mlake vode.

DIJETA ZA UBRZANO TRETIRANJE INFEKCIJE

Jedite dosta voća i povrća koje će pojačati kiselost urina i sprečiti dalje razmnožavanje bakterija.

Unos fermentisanih mlečnih proizvoda pomaže u obnavljanju mikroflore koje čini korisne i zdrave bakterije u telu: jogurt, kefir, fermentisano pečeno mleko i pojedine vrste tvrdih i mekih sireva.

Proizvode treba konzumirati najmanje 2-3 puta dnevno, kao dodatke ili sastojke redovnih obroka.

Ubrzanu eliminaciju bakterija podstiče konzumiranje namirnica koje su bogate lako svarljivim vlaknima.

Na ovaj način će se regularno izbacivati feces i smanjiti pritisak na bešiku.

Preporučuje se riba bogata omega-3 masnim kiselinama koje smanjuju intezitet upale.

Izbegavajte preslatku hranu, prezačinjenu hranu, kafu, alkohol i gazirane napitke jer iritiraju osetljivu bešiku što pogoršava postojeće simptome.

KORISNI SAVETI

 • Pojačajte unos vode.  Čista voda u malo većim količinama od uobičajene podstiče čišćenje urinarnog trakta od ešerihije koli. Bakterije će se brže izbaciti iz organizma, a propisana terapija će efikasnije delovati.
 • Ne koristite proizvode za intimnu negu koji sadrže iritante i parfeme.  Potrebno je održavati balansiranu vaginalnu floru i sprečiti stvaranje uslova za ubrzano razmnožavanje ešerihije. Pored toga, izbacite iz upotrebe uloške i tampone sa mirisom, dezodoranse i sapune.
 • Izbegavajte zadržavanje urina i trudite se da regularno praznite bešiku. Čim osetite potrebu za odlaskom u toalet, ne trpite već idite odmah. Ne čekajte duže od 3-4 sata da mokrite i svaki put izbacite sve.
 • Mokrite pre i posle seksualnog odnosa. Žene su pod tad pod rizikom od infekcije i neophodno je da isprazne bešiku i izbace bakterije u spoljašnju sredinu ukoliko su prisutne u mokraćnim kanalima. Ne zaboravite i da se istuširate i sprečite ponovni prolaz bakterija kroz uretru.

ZAKLJUČAK

Ženska anatomija sama po sebi stvara rizik od čestih urinarnih infektivnih bolesti, a u kombinaciji sa odsustvom adekvatne higijene, lošim navikama i drugim prisutnim medicinskim stanjem uvećava se verovatnoća da će se nakon izlečenja ponovo javiti infekcije, a uz nju i komplikacije.

Neophodno je odmah nakon prvih simptoma zatražiti pregled i savete lekara.

Raspitajte se o uključenju prirodnih lekova u terapiju koji će itekako pozitivno uticati na zdravlje vašeg urinarnog trakta i pomoći u bržem uklanjanju bakterija.

Za eliminaciju Ešerihije koli i zdrav urinarni trakt

Reference:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/urinary-tract-infection/symptoms-causes/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2870479/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *