Blog, Saveti

Prirodne komponente za reumatske tegobe

reumatoidne tegobe

Bol je neugodan osećaj koji je nepoželjan bez obzira na jačinu i mesto javljanja.

Bol je simptom mnogih zdravstvenih problema među kojima su reumatske bolesti koje zahvataju skelet i mišiće.

Bez obzira na brojnost ovih oboljenja, postoje univerzalne terapije koje mogu da se primenjuju kod svakog i da deluju tako što će ublažiti ili čak eliminisati postojeće tegobe.

Mnoge od njih su prirodnog porekla, a tri elementa se naročito ističu.

DEFINISANJE REUMATIZMA

Pod terminom reumatizam podrazumevaju se bolna medicinska stanja koja zahvataju kosti, zglobove, mišiće i okolna vezivna tkiva.

Zbog mesta koja su ugrožena, često se nazivaju muskuloskeletnim oboljenjima.

U zavisnosti gde se bol nalazi, reumatizam može da se opiše kao lokalizovani (npr. ručni zglob), regionalni (npr. bol u grudima) ili generalni (više delova tela).

Sve muskuloskeletne, odnosno reumatske bolesti, kojih ima više od 200, karakterišu simptomi kao što su neprijatan bol različite jačine i dužine trajanja, otoci na bolnim mestima i otežana pokretljivost zahvaćenih delova tela.

NAJČEŠĆE REUMATSKE BOLESTI

 • REUMATOIDNI ARTRITIS  je autoimuno oboljenje gde odbrambeni mehanizam tela napada tkiva zglobova i izaziva jak bol, ukočenost i otok. Više zglobova u telu je zahvaćeno i to uglavnom isti sa obe strane tela (npr. oba ručna zgloba ili oba kolena). Ukočenost se javlja mahom u jutarnjim časovima, a pacijenti se osećaju malaksalo. Dolazi i do problema sa stanjem drugih delova tela poput pluća i očiju. Mnogi misle da je reumatoidni artritis deo normalnog procesa starenja, što je netačno.
 • OSTEOARTRITIS, sa druge strane, nije povezan sa delovanjem imunološkog sistema, već nastaje zbog oštećenja na hrskavici koja se ubrzano troši, što kao rezultat daje otežanu pokretljivost zglobova, bol i propadanje tkiva. Bolna mesta su otečena, crvena i topla na dodir. Pacijenti otežano hodaju i hvataju predmete, a izvršavanje nekih uobičajenih i svakodnevnih radnji postaje nemoguće (recimo češljanje ili oblačenje). Osteoartritis se uglavnom locira u predelu kolena, vrata i nižih delova kičme.
 • GIHT  je reumatsko oboljenje kod kojeg dolazi do nakupljanja urinske kiseline u zglobovima i tada dolazi do intezivnih i često teško podnošljivih bolova, upale, crvenila i otežanog kretanja. Giht najčešće zahvata cela stopala ili neki njihov deo (najčešće palac). Tegobe se javljaju naglo i često bude pacijente tokom noći. Čak i kada bol iščezne ostaju nelagodnost, osetljivost na dodir i toplota u zahvaćenom delu tela.
 • LUPUS  je kompleksna autoimuna bolest koja ima uticaj na čitav organizam i između ostalog karakteriše ga bol u zglobovima i problem sa pokretljivošću. Pacijenti imaju poteškoće i sa osetljivom kožom koja se često osipa, gubitkom kose, lošom krvnom slikom i bolovima u predelu grudi. Mogući su i epileptički napadi, poremećaj rada bubrega i plava nijansa kože na šakama i stopalima nakon izlaganja niskim temperaturama.
 • FIBROMIALGIJA  je poremećaj kod kojeg se javlja bol u čitavom muskuloskeletnom sistemu uz pospanost, umor, nagle promene raspoloženja i otežana memorija. Pacijenti takođe mogu imati i druge zdravstvene probleme nalik tenzionoj glavobolji, sindromu iritabilnog creva ili depresiji. Simptomi mogu ili ne moraju imati pokretače. U slučaju da uzrok postoji, to je uglavnom traumatska povreda, psihološki stres operativni zahvat ili infekcija.

REUMATIZAM I TRADICIONALNA MEDICINA

Postoji više prirodnih sredstava koja pružaju određenu pomoć kod reumatskih stanja.

Prvi zapisi o njima potiču još iz vremena starih Grka.

Većina je proučena od strane medicinskih stručnjaka i postoje verodostojni, naučni dokazi o njihovoj delotvornosti.

Pomoću njih pripremaju se čajevi, melemi, tinkture, obloge…

Recepti se prenose u narodu, a koriste ih i poznaju generacije.

Blagodeti prirode se i u modernom vremenu cene i pomoću modernih tehnoloških procesa odvajaju i prerađuju za korišćenje u medicinske svrhe.

Prirodne aktivne komponente iz lekovitog bilja se ekstrahuju i koriste u proizvodnji preparata koji se mogu uključiti u terapiju za tretiranje bilo koje reumatske bolesti.

Akcenat se ipak daje kod tri prirodna sastojka čija primena kod reumatizma daje izvanredne rezultate.

 1. KORA BELE VRBE ZA SIMPTOME REUMATSKIH BOLESTI

Bela vrba, naročito njena kora, nosi epitet prirodnog analgetika i antireumatika.

Zbog toga se vrednuje i rado primenjuje u okviru tradicionalne medicine mnogih naroda, a takođe se ceni i na našim prostorima.

Lekovitost kore bele vrbe potiče od prisustva salicina, jedinjenja koje je veoma slično acetilsalicilnoj kiselini iz aspirina.

Potrebno je napomenuti da salicin sporije deluje, ali dosta duže traje njegovo dejstvo od aspirina i takođe neće izavati nikakve gastrointestinalne nuspojave.

Naprotiv, tanini iz bele vrbe veoma povoljno utiču na proces varenja.

Kora bele vrbe smanjuje upalne procese i bolove u mišićima, kostima i zglobovima, kao i okolnim tkivima.

Odlična je i za smanjenje povišene telesne temperature, kao i glavobolju i groznicu.

 1. POVRATIĆ KAO POMOĆ KOD REUMATIZMA

Ova aromatična biljka se tradicionalno koristi kod bolova u zglobovima i kostima, kao i drugih bolnih stanja poput migrene i stomačnih problema.

U narodnoj medicini koriste se cvetovi i listovi biljke u kojima su prisutni seskviterpenski laktoni.

Među njima se posebno izdvaja partenolid, poznat po umirujućem, ali i antikancerogenom dejstvu.

Povratić je efikasan kod bolova, bez obzira na faktore kao što su jačina, uzrok i lokalizacija.

Zbog toga se često preporučuje pacijentima sa reumatizmom.

Umanjuje stvaranje prostaglandina zbog kojeg dolazi do upale bolnih delova skeleta.

Isto tako je delotvoran i kod prehlade i groznice.

Istraživanja su pokazala da je povratić efektniji u kontroli reumatskih stanja od mnogih nesteroidnih protivupalnih lekova koji se inače prepisuju kod konvencionalnog lečenja.

 1. SMOLA BILJKE BOSVELIJA ZA REUMATIZAM

Bosvelija jeste drvenasta biljka poznata i kao indijski tamjan čiji je pozitivan efekat kod tretiranja reumatskih bolesti neosporan.

Na granama i stabljikama biljke se prave rezovi odakle se izvlači gumasta smola i suši pre upotrebe u medicinske svrhe.

Sastojak ove smole koji je najvažniji i daje joj lekovitost jeste bosvelinska kiselina.

Ovo organsko jedinjenje smanjuje upale u organizmu i ublažava simptome bolesti kao što su osteoartritis i reumatoidni artritis.

Ajurvedska medicina poznaje i vrednuje delotvornost bosvelije kod reumatizma.

U mnogim slučajevima čak smanjuje gubitak hrskavice.

Osim toga, indijski tamjan poznat je i po upotrebi i delotvornosti u slučaju ulceroznog kolitisa, Kronove bolesti, povišenog nivoa holesterola i triglicerida u krvotoku i bronhijalne astme.

3-HOT – KOMBINACIJA TRI MOĆNA PRIRODNA SASTOJKA ZA REUMATSKE TEGOBE

Navedene tri prirodne komponente su iskombinovane i stvoren je dodatak ishrani poznat kao 3-HOT.

Na taj način je pojačano dejstvo svakog sastojka i u tretmanu reumatskih tegoba postižu najbolji mogući rezultati.

3-HOT sadrži suve ekstrakte kore bele vrbe, povratića i smole biljke bosvelija i preporučuje se svim pacijentima koji pate od bolnih reumatskih stanja.

Eliminiše bolove i smanjuje postojeću upalu.

Održava normalno funkcionisanje skeleta i nervno-mišićnog sistema.

Pakovanje sadrži 30 kapsula, a upotreba je veoma jednostavna.

Neophodno je uzeti dva puta dnevno po jednu kapsulu.

ZA ŠTA JOŠ MOŽE DA SE KORISTI 3-HOT?

Osim kod reumatskih bolesti, 3-HOT je našao primenu i kod drugih medicinskih stanja.

Sjajan je kod tretiranja gripa i prehlade, a naročito kod simptoma nalik povišenoj telesnoj temperaturi i groznici.

Smanjuje jačinu različitih vrsta glavobolja kao što je tenziona glavobolja i migrena.

Poboljšava rad srčanog mišića i sprečava formiranje trombova.

Pozitivno deluje na fizičke i mentalne sposobnosti.

Zbog antikancerogenog i hemoterapijskog delovanja preporučuje se i pacijentima obolelim od raka.

DODATNI SAVETI ZA PACIJENTE KOD KOJIH SU DIJAGNOSTIKOVANE MUSKULOSKELETNE BOLESTI

 • Ostanite fizički aktivni.  

Možda ćete pomisliti da je nemoguće praktikovati sport ili svakodnevno raditi vežbe sa reumatskim stanjem, ali se fizička aktivnost itekako preporučuje jer ublažava bol, uvećava pokretljivost tela i daje mu potrebnu snagu i energiju. Posebno se preporučuju duge šetnje, biciklizam, plivanje i ples i naravno ne prelazite sopstvene limite.

 • Vodite računa o ishrani.  

Ne postoji tačan dokaz da neka dijeta pomaže kod reumatizma, ali namirnice koje svakodnevno unosite mogu pružiti malu pomoć u kontroli bolesti. Fokusirajte se na antiinflamatorni način ishrane i unos antioksidanata koji sprečavaju uticaj slobodnih radikala na zdrave ćelije i izbegavajte alkohol jer može poremetiti delovanje mnogih antireumatika.

 • Rešite se viška telesne težine.  

Zanimljivo je da većina pacijenata pati od viška kilograma ili čak gojaznosti, što stvara dodatno opterećenje na ugrožen skelet i mišiće. Fizička aktivnost i balansirana, nutritivno bogata ishrana će pomoći u tome.

 • Održite pozitivne misli i budite uvek nasmejani i raspoloženi.  

Saznanje da imate osteoartritis, lupus ili reumatoidni artritis ne treba da Vas obeshrabri, poljulja vaše samopouzdanje i izazove stres jer psiha ima učinak u razvoju bolesti i intezitetu simptoma. Usmerite pažnju ka istraživanju novih tretmana koji vam mogu pružiti olakšanje, pronađite nove načine da uživate u aktivnostima koje volite i zapamtite da je sasvim u redu potražiti pomoć i podršku u svakom trenutku.

 • Pre upotrebe bilo kog medicinskog sredstva, suplementa ili prirodnog leka radi tretiranja reumatskih tegoba konsultujte se sa svojim lekarom.

Ovo je veoma važno i nikako se ne preporučuje da samostalno probate nove načine lečenja pre nego što ih odobri stručno lice koje prati vaše stanje. Isto tako, pre nego što počnete da koristite 3-HOT obavezno zatražite mišljenje svog lekara.

ZAKLJUČAK

Milioni ljudi u svetu boluju od reumatskih bolesti.

Mnoga od tih medicinskih stanja imaju hroničan oblik i nemoguće je izlečiti ih u potpunosti.

Iako lek ne postoji kontrola svih reumatskih oboljenja je itekako moguća, a posebno se naglašava važnost i efektnost prirodnih lekova i sredstava na bazi prirodnih sastojaka kao što je 3-HOT.

Uz njihovu primenu možete živeti normalno, bez bola i otežanog kretanja.

3-HOT za eliminaciju bola

3-HOT za eliminaciju bola
Zatvori

3-HOT

1.230,00 din.

Reference:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21220089/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6164747/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *