Blog, Saveti

Simptomi visokog krvnog pritiska

simptomi visokog krvnog pritiska

Povišen krvni pritisak je veoma česta pojava, koja je odgovorna za brojne hronične zdravstvene probleme i razvoj kardiovaskularnih oboljenja.

Osim toga, visok pritisak, zajedno sa kardiovaskularnim bolestima, predstavlja jedan od najčešćih uzroka smrti u svetu.

Ovakvo stanje može biti asimtomatsko ili praćeno simptomima koji se lako prepoznaju i često remete svakodnevne aktivnosti pacijenata.

Ako primetite da ste često malaksali, da se pojačano znojite i brine Vas zujanje u ušima, to može upozoriti na povišen krvni pritisak.

Prvi znaci ili rezultati merenja tenzije koji pokazuju vrednosti iznad normalnih dovoljni su razlozi da počnete sa uzimanjem terapije i uvedete promene u svoj život.

OPŠTE INFORMACIJE O VISOKOM KRVNOM PRITISKU

Uloga krvnih sudova jeste cirkulisanje krvi kroz organizam i prenos hranljivih materija i kiseonika.

Visok krvni pritisak ili visoka tenzija ili hipertenzija predstavlja pojavu koja nastupa kada krv cirkuliše kroz telo uz stvaranje pojačane sile, odnosno pritiska na arterije.

Važnu ulogu u razvoju hipertenzuje imaju brojni faktori među kojima su pojačan unos natrijuma putem ishrane, konzumiranje alkohola, stres, gojaznost i genetske predispozicije.

Hipertenzija se javlja kao primarna ukoliko sekundarni pokretač nije definisan ili sekundarna ako je izaziva neko drugo stanje poput bolesti štitne žlezde, oboljenja bubrega ili apneja u spavanju opstruktivnog tipa.

Nivo krvnog pritiska utvrđuje se merenjem.

Tada se prepoznaju vrednosti tzv. gornjeg i donjeg pritiska.

Kada je tenzija povišena, gornji ili sistolni pritisak je jednak ili veći od 140mmHg, a donji ili dijastolni jednak ili veći od 90mgHg.

Na osnovu izmerenih rezultata definišu se tri stadijuma hipertenzije.

  • Prvi stadijum je blaga hipertenzija, odnosno izmerene vrednosti između 140/90 – 159/99mmHg.
  • Drugi stadijum predstavlja umerena hipertenzija koja iznosi 160/100 – 179/109mmHg.
  • Treći stadijum se opisuje kao teška hipertenzija čija je izmerena vrednost 180/110mmHg ili viša.

NAJČEŠĆI SIMPTOMI KOJI PRATE POVIŠEN KRVNI PRITISAK

GLAVOBOLJA se kod pacijenata sa hipertenzijom manifestuje uglavnom u jutarnjim časovima i njen intezitet i dužina trajanja variraju. Opisuje se kao neprijatno pulsiranje i to sa jedne ili obe strane glave. U slučaju preskakanja terapije ili naglog skoka tenzije, bolovi su jači.

MALAKSALOST se takođe javlja kao efekat visokog krvnog pritiska. Pacijenti se osećaju umorno, pospano i bez energije. Ako osoba spava noću kraće od 6 sati, remeti se čitav nervni sistem i pojačava uticaj stresa na organizam, što pojačava umor.

TINITUS predstavlja zujanje u ušima koje se opisuje kao žubor vode, pištanje ili cvrčanje. U svakom slučaju, javlja se zvuk koji je neobičan i neprijatan. Moguć je samo u jednom ili u oba uveta, a dešava se da tinitus može biti nepodnošljiv toliko da negativno utiče na san i raspoloženje osobe sa hipertenzijom.

ZAMAGLJEN VID je jedan od tipičnih simptoma hipertenzije i nastaje zbog ograničenja protoka krvi kroz retinu usled smanjenja i oštećenja krvnih sudova koji transportuju krv u smeru oba oka. Zamućenje vida tada prati diplopija, odnosno pojava duplih slika. Primetan je i otok u predelu očiju.

EPISTAKSA jeste pojava koja je poznatija kao krvarenje iz nosa. Nagli skok tenzije uzrokuje rascep krvnog suda i gubitak njegove elastičnosti, što je praćeno isticanjem krvi iz nozdrva. Vraćanje nivoa krvnog pritiska u normalu zaustavlja krvarenje.

OTEŽANO DISANJE javlja se kao rezultat povišenog pritiska u arterijama koje se nalaze u okviru respiratornog trakta. Kratkoća daha je česta pogotovo nakon fizičke aktivnosti ili fizičkog rada. Neretko, poteškoće sa disanjem ukazuju i na probleme sa srcem poput srčane insuficijencije, poremećaja srčanog ritma i mogućeg infarkta srca.

MUČNINA se smatra neprijatnim osećanjem koji može, a i ne mora da preraste u nagon za povraćanjem, odnosno izbacivanjem želudačnog sadržaja kroz usta. Takvu nelagodnost prate osećaj gađenja i pojačano lučenje pljuvačke. Pacijenti sa hipertenzijom često navode mučninu kao jedan od simptoma.

ANKSIOZNOST utiče na rast krvnog pritiska jer se tad događaju promene unutar nervnog sistema koje utiču na protok krvi kroz telo. Događa se da ova pojava dobije oblik paničnog napada – iznenadnog, jakog straha koji preplavljuje i parališe čitav organizam. Ukoliko su strahovi učestali, uvećavaju rizik od razvoja kardiovaskularnih oboljenja i drugih komplikacija.

HIPERTENZIJA BEZ SIMPTOMA

Nije neobično da povišen krvni pritisak postoji kod pacijenata kao asimptomatsko stanje, odnosno kao pojava bez ikakvih naznaka ili tegoba koje bi upozorile na ugroženo zdravlje.

Dešava se da ljudi imaju skokove tenzije i da to uopšte ne primećuju i nisu toga svesni.

Prema dosadašnjim istraživanjima, oko 20% pacijenata sa visokim krvnim pritiskom nemaju nikakve simptome koji bi ukazali na ovakav problem.

Zato hipertenzija neretko nosi nadimak ’’tihi ubica’’, jer njeno dugoročno zadržavanje itekako može da se završi smrtnim ishodom ukoliko se ne tretira na vreme.

PROBLEMI DUGOROČNE HIPERTENZIJE I MOGUĆE KOMPLIKACIJE

Nekontrolisan visok krvni pritisak ili pogrešna terapija mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Dugotrajne visoke vrednosti mogu pokrenuti razvoj kardiovaskularnih oboljenja, kao i mnogo ozbiljnije pojave poput infarkta miokarda i oštećenja na srčanom mišiću.

Trajne posledice javljaju se i u vidu bolesti bubrega i oka.

Od velike je važnosti pravovremeno utvrditi i pravilno tretirati hipertenziju kao preventivu da bi se sprečile ove komplikacije u budućnosti.

UBLAŽAVANJE SIMPTOMA VISOKOG KRVNOG PRITISKA PUTEM ISHRANE

Korekcija jelovnika održaće tenziju u granicama normale i uz fizičku aktivnost takođe pomoći u eliminisanju suvišne telesne težine.

Bazirajte se na svežem voću i povrću, kao i mahunarkama i namirnicama sa velikim količinama vlakana.

Pad krvnog pritiska za 5mmHg dogodiće se ukoliko iz ishrane izbacite so kao začin, kao i industrijske prerađevine i gotova jela.

Konzumirajte namirnice koje su bogate kalijumom i magnezijumom, nalik bananama i urmama, radi jednostavnijeg snižavanja dijastolnog krvnog pritiska.

Isti efekat ima i kvalitetna crna čokolada, sa što većim procentom kakaa.

Jedite ribu koja sadrži omega-3 masne kiseline i niskomasne mlečne proizvode.

Samostalno u svom domu pripremajte jela i kontrolišite doziranje svih sastojaka.

Radi poboljšanja ukusa, umesto soli okrenite se biljnim varijantama poput bibera, kardamoma i bosiljka.

Moguće je i korišćenje suplemenata kao što su oni na bazi koenzima Q10, fitosterola i ribljeg ulja, ali uvek uz prethodnu konsultaciju sa lekarom.

TRADICIONALNE METODE TRETIRANJA HIPERTENZIJE

Pored diuretika, beta blokatora i ACE inhibitora, koje pacijenti često moraju uzimati bez prekida, u terapiju je moguće uključiti prirodne lekove uz prethodno savetovanje sa lekarom.

Ovo su sredstva prirodnog porekla koja su mnogim pacijentima pomogla da snize povišen krvni pritisak:

1. JABUKOVO SIRĆE za regulaciju povišenog pritiska

Jabukovo sirće je prepuno kalijuma i enzima renina, neophodnog svim osobama sa hipertenzijom radi regulacije povišenih vrednosti.

Utvrđeno je da unos jabukovog sirćeta podstiče detoksikaciju krvotoka koja uključuje izbacivanje suvišnog natrijuma iz organizma.

Jednostavno pomešajte kašiku jabukovog sirćeta sa malo meda u čaši mlake vode i dobijen rastvor popijte svako jutro.

2. HIBISKUS smanjuje pritisak na zidove arterija

Hibiskus je potpuno prirodni diuretik koji smanjuje pritisak na zidove arterija i uklanja višak soli iz tela.

Cvetovi hibiskusa se smatraju i prirodnom varijantom ACE inhibitora jer opuštaju krvne sudove i umanjuju volumen krvi.

Kašičicu sušene biljke preliti sa 200ml ključale vode i procedite posle 5 minuta, a zatim dodajte malo kvalitetnog meda i popijte dok je toplo.

3. PISKAVICA spušta povišen krvni pritisak

Piskavica spušta povišen krvni pritisak i istovremeno sprečava deponovanje holesterola i glukoze u unutrašnjosti arterija.

Njeni sastojci poboljšavaju elastičnost krvnih sudova.

Dve kašičice semenki piskavice neophodno je prokuvati u ključaloj vodi 2-3 minute.

Izgnječiti seme da se dobije fina pasta.

Jednu kašičicu pojesti ujutru, a jednu uveče na prazan stomak.

4. CVEKLA za tretman hipertenzije

Cvekla je moćno prirodno sredstvo za tretiranje hipertenzije, a njena lekovitost postoji zahvaljujući prisustvu magnezijuma, kalijuma i nitratima koji se nakon unosa u telo pretvaraju u nitrite.

Ti nitriti pokreću stvaranje molekula koji imaju opuštajući efekat na krvne sudove, spuštajući povišen pritisak.

Jednu oljuštenu cveklu i dva limuna sa korom sameljite u blenderu uz dodatak male količine vode.

Procediti sok i zasladiti ga medom po ukusu.

KORISNI SAVETI

  • Redovno kontrolišite nivo krvnog pritiska.

Čak i kod kuće možete pomoću specijalnog aparata za merenje krvnog pritiska utvrditi trenutne vrednosti.

Radite ovo svakodnevno radi kontrole i kad se osećate dobro i ukoliko primećujete sumnjive simptome.

Ako u svom domu nemate aparat za merenje tenzije, posetite najbližu zdravstvenu ustanovu ili apoteku gde će vam osoblje proveriti nivo krvnog pritiska.

  • Morate znati koliko je često neophodno proveravati nivo tenzije.

Ako Vam je dijagnostikovana hipertenzija, merenje obavljajte po uputstvu lekara i redovno zapisujte izmerene vrednosti da bi se vaše stanje lakše pratilo i sprečile moguće komplikacije.

Ukoliko nemate dijagnozu i zdravi ste, dovoljno je da jednom ili dva puta godišnje izmerite nivo krvnog pritiska.

Imajte na umu da ćete vremenom ovo činiti češće, jer sa godinama se uvećava rizik od pojave hipertenzije.

  • Fizička aktivnost produžava život.

Ukoliko svakog dana odvojite minimum 30 minuta za fizičke vežbe ili sportske aktivnosti, lakše ćete kontrolisati nivo tenzije i sprečiti pogoršanje zdravlja u budućnosti.

Pacijentima sa hipertenzijom preporučuju se dinamične aerobik vežbe, džogiranje, vožnja bicikla i plivanje.

Nikada ne preterujte sa intezitetom vežbanja i nemojte preterano zamarati svoje telo.

ZAKLJUČAK

Ukoliko posumnjate da imate problem sa povišenim krvnim pritiskom i kod sebe prepoznajete simptome karakteristične za hipertenziju, neophodno je da zakažete pregled kod lekara specijaliste koji će postaviti tačnu dijagnozu.

Ponekad takvi znaci ukazuju na sasvim drugi zdravstveni problem i zato je pre određivanja terapije važno zatražiti stručnu pomoć i mišljenje.

Svakako, poštujte smernice lekara i doziranje propisanih medikamenata i isprobajte prirodna sredstva i metode u konsultaciji sa osobom koja prati vaše stanje i kretanje nivoa tenzije u vašem organizmu.

CurcuminPlus za  normalno funkcionisanje kardio-vaskularnog sistema

Reference:

https://www.webmd.com/hypertension-high-blood-pressure/guide/hypertension-symptoms-high-blood-pressure

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-pressure/symptoms-causes/syc-20373410

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *