Ishrana, Zdrav život

5 namirnica koje pomažu u borbi protiv celulita

Zdrave namirnice za celulit

Jedan od najvećih problema pripadnica lepšeg pola je pomorandžina kora odnosno celulit, sa kojim se bore čak i one koje nemaju problema sa viškom kilograma.

Nije važno kako ga definišemo, celulit nikada nije pozitivna stvar. Nastaje kada se masne ćelije pojave odmah ispod tkiva kože, stvarajući teksturu koja je svima prava noćna mora. Neadekvatna ishrana bogata visokokaloričnim namirnicama jedan je od glavnih uzroka nastanka celulita.

Grčki filozof i lekar Hipokrat zaslužan je za širenje ideje o upotrebi zdravih namirnica. O tome govori i njegova poznata izreka: “Neka tvoja hrana bude tvoj lek, a tvoj lek neka bude tvoja hrana”.

Otkrivamo 5 namirnica koje pomažu u borbi protiv pomorandžine kore i uz pomoć kojih ćete se približiti svojoj idealnoj liniji.

1. Ovsena kaša

Jedna činija ovsene kaše odličan je izbor za početak dana. Istraživanja su pokazala da ovakav doručak pomaže da se kasnije tokom dana unese mnogo manja količina kalorija. Ovas je izvor proteina i vlakana koji su poznati po tome da stvaraju osećaj sitosti. Vlakna u ovsenoj kaši pomažu da se toksini eliminišu, kao i celulit. Ovas je, takođe, bogat vitaminom B i cinkom.

2. Borovnice

Jedna od najzdravijih namirnica jesu borovnice i preporučuju se svima koji se bore sa celulitom. Ovaj poznati antioksidant pomaže organizmu tako što neutrališe one enzime koji su poznati po tome što uništavaju vezivno tkivo. Borovnice su veoma bogate vitaminom C i imaju visok nivo vitamina E.

3. Čili papričice

Ukoliko ste ljubitelj ljute hrane, obradovaće vas činjenica da su ljute papričice koristan saveznik u borbi protiv celulita. One ubrzavaju metabolizam i do 25% nakon konzumiranja. Osim toga, papričice su bogate vitaminom B6 koji regeneriše vezivno tkivo.

4. Semenke suncokreta

Semenke suncokreta su pune hranljivih materija i uspešno eliminišu celulit. Imaju dosta vitamina E, a bogate su i kalijumom i cinkom. Dobar su izvor selena jer jedna šolja semenki suncokreta obezbeđuje više od trećine preporučenog dnevnog unosa ovog minerala. Ove semenke su bogate vitaminom B6 koji je dobar u borbi protiv celulita. Takođe, on je prirodan diuretik pa izbacuje višak vode. Zato, uključite semenke suncokreta, ali u umerenim količinama da ne biste uneli višak kalorija u organizam.

5. Crna cokolada

Ne morate više da žrtvujete omiljeni slatkiš kako biste bile mršave. Prirodni kakao pun je antioksidansa, koji pospešuje razgradnju celulita. Crna čokolada bogata je kalijumom, magnezijumom i gvožđem. Dnevna preporučena doza je jedno malo rebro cokolade sa 80% kakaa.

 

***

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *