Gastroenterologija, Imunitet

Gastrolact i Helicobacter Pylori

Stomacni problemi zbog helikobakter piroli

Helicobacter pylori je gram-negativna bakterija spiralnog oblika obložena trepljama, sa bičem na jednom kraju koja ima izraženu ureaznu aktivnost. Smatra se da je oko dve trećine svetske populacije inficirano ovom bakterijom. Prvobitna infekcija se dešava u ranom detinjstvu. Što su uslovi života lošiji to je veća mogućnost infekcije i obrnuto. Čak 80-90% stanovnistva do dvadesete godine života u zemljama u razvoju je inficirano Helicobacter pylori bakterijom. Nasuprot tome, svega 20% stanovnika razvijenih zemalja inficira se ovom bakterijom do svoje dvadeset pete godine. Helicobacter pylori u naš oranizam ulazi putem vode, hrane, ali i u kontaktu sa ljudima i životinjama (psi, mačke…).

Helicobacter pylori ne može da opstane u kiseloj sredini i zato je neophodno da najpre prodre u mukusni sloj želuca gde je pH viši što joj omogućava da opstane i razmnožava se. Infekcija pokreće imunološki odgovor domaćina koji dovodi do niza događaja počev od upale sluznice želuca pa do razvoja adenokarcinoma ili posebne vrste limfoma želuca. Zapaljenje želuca ili stručno gastritis može da se ispolji pojavom bolova u celom stomaku, bolovima visoko u stomaku (epigastrijum) , gorušicom, osećajem nadutosti, gasovima i karakterističnim „krčanjem“ u stomaku. Pored ovih tegoba mogu se javiti umor i glavobolja. Ishrana bogata azotnim jedinjenjima sa dosta urata (mokraćne kiseline u urei) pogoduje razmnožavanju Helicobacter pylori.

To su namirnice kao što su mesne prerađevine, konzervisana hrana, brza hrana, gazirana pića, hrana koja sarži neke veštačke dodatke koji održavaju ili poboljšavaju ukus hrane. Naime, navedene namirnice i supstance bogate uratima doprinose tome da Helicobacter pylori dejstvom ureaze razloži urate na CO2 (ugljen dioksid) i NH3 (amonijak), što dovodi do povećanja pH koji pogoduje opstanku i razmnožavanju Helicobacter pylori.

Ugljen dioksid se uklanja preko pluća izdahnutim vazduhom, a amonijak direktno dovodi do povišenja pH. Deo ovih produkata ureaze Helicobacter pylori prelazi u krv i dovodi do smanjenja pH krvi (zakiseljavanje krvi), zbog čega se natrijum (iz želuca i creva) i kalcijum (iz kostiju) mobilišu da bi se ponovo uspostavila ravnoteža i normalizovao pH. Rezultat je poremećan metabolizam hlorovodonične kiseline u želucu, a remeti se i aktivnost gastrina i pepsina, pa se ne vare pravilno veliki molekuli proteina, što dodatno dovodi do poremećaja rada organa za varenje.

S obzirom da se kao odgovor na infekciju Helicobacter pylori u početku razvija gastritis, stvara se dosta histamina koji najpre dovodi do pojačanog lučenja hlorovodonične kiseline (zbog porasta gastrina) i povećanja kontraktilnosti želuca. Histamin u crevima neutrališe enzim diaminoksidaza (DAO) koja se stvara duž čitavog tankog creva. Pored DAO, bakterije saprofitske mikroflore uz pomoć vitamina C i B6 takođe uklanjaju histamin. Odlični biljni ekstrakti za neutralizaciju histamina iz hrane ali i inflamatornog (zapaljenskog) histamina su deglicerizovani ekstrakt korena sladića, ekstrakt lista koprive i enzim bromelain poreklom iz ananasa. Ovi biljni extrakti po kliničkim iskustvima daju isti a za nijansu i bolji efekat kao i DAO-enzim, uneti kroz usta u organizam kao suplement.

Kako infekcija Helicobacter pylori bakterijom napreduje, nastaju produkti zapaljenja i nastaju hronični gastritis, erozije i uklusi želuca i dvanaestopalačnog creva, gastroezofagealni refluks, želudačna kila (dijafragmalna hernija)… Često nastaju poremećeni metabolizam gvožđa, vitamina B12 i homocisteina. Posledično mogu nastati anemija i neuropsihijatrisjki poremećaji (razdražljivost, depresivnost, napetost, bezvoljnost). Pored tipično gastrointestinalnih simptoma mogu se javiti i rozacea, učestalo mokrenje, poremećaj sna, problemi sa sinusima i drugo.

Iz gore navedenog proizilazi da Helicobacter pylori u velikoj meri može narušiti mukoznu barijeru želuca, najpre povećavajući produkciju hlorovodonične kiseline, zatim dovodeći do uključivanja imunoloških faktora, izazivajući hroničnu upalu. Sve različite kombinacije antibiotika i blokatora protonske pumpe nisu u mogućnosti da postignu maksimalni očekivani učinak. To je rezultat otpornosti Helicobacter pylori na antibiotike koja se u nekim sredinama kreće za pojedine antibiotike i preko 80%. Tragajući za efikasnijim terapijama za uništavnje Helicobacter pylori u poslednjih desetak godina uvode se različiti biljni preparati, prebiotici i probiotici.

Gastrolact je preparat koji je smišljen da deluje ne samo na Helicobacter pylori već i da popravi štetu koju je njeno prisustvo proizvelo kod bolesnika. Njegov glavni sastojak koji treba da neutrališe Helicobacter pylori je Lactobacilus Reuteri (LbR) koji je u studijama in vitro (u laboratoriji) i in vivo (na živom) pokazao delotvornost. U ispitivanjima koja su bila nasumična, duplo slepa i kontrolisana pokazano je da su bolesnici koji su dobjali LbR samostalno ili uz standatnu terapiju imali bolje rezultate u uništavanju bakterije Helicobacter pylori i u kontrolisanju tegoba koje su rezultat Helicobacter pylori infekcije.

Gastrolact ima više komponenti:

 • inulin(vlakno cikorije) ima zadatak da omogući što bolji kontakt sa HP i istovremeno da ukloni višak mukusa.
 • ekstrakt deglicerizovanog sladića, ekstrakt lista koprive i bromelain iz ananasa – neutrališe histamin
 • vitamin B6 koji sprečavajući sintezu homocisteina zamenjuju ulogu vitamina B12
 • natrijum ascorbat – jača imunitet
 • folna kiselina smanjuje simptome depresije

Komponente Gastrolacta su, sem u slučaju alergije, apsolutno neškodljive, što se za trostruku i četvorostiku kombinaciju antibiotika i blokatora protonske pumpe ne može reći. Naime, ove kombinacije lekova (antibiotika i blokatora protonske pumpe) remete normalnu crevnu floru praveći disbaketriozu, a nekada infekciju c.difficile (poslebno kod starih i iznemoglih bolesnika).

Polazeći od tvrdnje nekih istraživača da osobe koje imaju manju količinu HP (10-15%) u želucu nikada ne dobiju adenokarcinom kardijalne regije, Gastrolact je idealan proizvod jer eliminiše oko 90% bakterije Helicobacter pylori. S obzirom na odličan profil podnošljivosti preprat se može ponovljeno uzimati bez ograničenja koliko je puta potrebno. Ono što je još jedna prednost je da nije potrebno određivati prisustvo Helicobacter pylori bakterije pre terapije. Takođe, Gatsrolact mogu uzimati i zdrave osobe u cilju prevencije eventualnih infekcija koje prolaze bez simptoma i da bi se ojačala odbrambena sposobnost organizma kroz ojačanje mukozne barijere i eventulanih posledica nepravilne ishrane (bogate histaminom, ureom).

Tretman bolesnika i zdravih osoba sprovodi se 14 dana, a preprat se uzima u 100-200ml vode posle najobilnijeg obroka. Eventualna provera efikasnosti Gastrolacta može se obaviti odmah po prekidu tretmana Gastrolact-om jer nema upotrebe lekova koji ometaju izvođenje ureaza izdisajnog testa, testiranje Antigena Helicobacter pylori u stolici, ili brzi ureaza test tokom gastroskopije.

 

Autor stručnog mišljenja:

prof. dr sci. med. Jasna Jović

Internista, Gastroenterolog-Hepatolog

***

Gastrolact-pakovanje
Zatvori

Gastrolact®

4.998,00 din.

2 misli o “Gastrolact i Helicobacter Pylori

 1. Ranka kaže:

  Postovani,

  Testirala sam se i pozitivna sam na helikobakteriju,inače imam zaliječeni gastritis od studentskih dana(prije 15godina).Dobila sam trojnu terapiju.Promijenila ishranu tj.mijenjam,bez przene hrane,preradjevina…Zanima me da li Gastolact moze da se kupi negdje u Bih-Rs ja zivim u Doboju?

  1. Siniša Jevrić kaže:

   Poštovana,
   Naše proizvode u Bosni i Hercegovini prodaje B Medik Banja Luka. Informaciju u kojoj apoteci u Doboju ima Gastrolacta možete dobiti na telefon +387 65 733 751.
   Srdačan pozdrav

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *