Blog, Saveti

Heliko bakterija kao uzročnik gastritisa i peptičkog ulkusa

Heliko bakterija kao uzrocnik gastritisa i paptickog ulkusa

Ranije, smatralo se da su za gastritis i pojaču čireva na želucu i dvanaestopalačnom crevu odgovorni faktori kao što su pušenje i stres, da bi početkom osamdesetih godina prošlog veka Beri Maršal i Robin Waren otkrili pravog uzročnika.

U pitanju je heliko bakterija, jedan od brojnih mikroorganizama koji se iz spoljašnje sredine nastanjuje u čovekovom organizmu gde može da miruje čitav njegov životni vek ili da se aktivira.

Svojim ponašanjem heliko bakterija može ozbiljno da ugrozi čitav sistem organa za varenje, ali su ipak dostupna brojna sredstva za njeno tretiranje i mnoga od njih potiču iz prirode.

ŠTA JE HELIKO BAKTERIJA

Helicobacter Pylori ili heliko bakterija predstavlja gram negativnu bakteriju spiralnog oblika koja prodire u ljudski organizam iz spoljašnjosti, a nastanjuje se u sklopu digestivnog trakta.

Njoj uopšte ne smeta kisela sredina, jer se lako adaptira, a još lakše menja okruženje u kom obitava u svoju korist.

Ona ispušta toksične produkte kao što je citoksin i negativno utiče na sluzokožu želuca i creva.

Prelazak mikoroorganizma Helicobacter Pylori iz stanja mirovanja u aktivno razmnožavanje i delovanje uglavnom počinje stvaranjem upalnog procesa u sklopu digestivnog trakta.

Smatra se da čak dve trećine ljudske populacije u sebi nosi heliko bakteriju.

Deo zaraženih nije svestan prisustva ovog mikroogranizma u sebi, a ostali pak osećaju simptome infekcije i poremećaja rada organa zaduženih za varenje unete hrane.

KAKO ZDRAVA OSOBA MOŽE DA SE INFICIRA?

Smatra se da pacijenti sa Helicobacter Pylori infekcijom dolaze u dodir sa samom bakterijom u najranijem detinjstvu putem prljavih ruku.

Vaš digestivni trakt na nekoliko načina može postati novi dom heliko bakterije.

Život u nehigijenskim uslovima i kontakt sa kontaminiranom hranom i vodom predstavljaju najčešći vid kontakta sa ovim mikroorganizmom.

Moguć je i prenos sa osobe na osobu i to uglavnom putem pljuvačke i fekalija.

I izmet životinja može da sadrži heliko bakteriju.

HELIKO BAKTERIJA KAO UZROČNIK GASTRITISA I PEPTIČKOG ULKUSA

Helicobacter Pylori je odgovorna za postojanje 90% čireva na dvanaestopalačnom crevu i želucu, kao i 80% slučajeva gastritisa.

Pre nego što je ovaj mikroorganizam otkriven, medicinski stručnjaci su bili ubeđeni da hroničan stres, duvanski dim i loša ishrana uzrokuju ovakva oboljenja, da bi se na kraju utvrdilo da ovi faktori zapravo komplikuju bolest koja je već otpočela da se razvija delovanjem heliko bakterije.

Gastritis nastaje nakon upale ugrožene sluzokože. Dolazi do promena u sastavu tkiva koje čini sluzokožu i gube se ćelije koje imaju zaštitnu ulogu.

Netretiran gastritis može uticati da takve ćelije postanu kancerogene i da se vremenom pojavi rak.

U zavisnosti od uzročnika, postoje tri tipa gastritisa.

Tip B izaziva upravo Helicobacter Pylori i on je najdominantniji kod pacijenata.

Ostala dva tipa su gastritis u formi autoimunog oboljenja (tip A) i gastritis koji potiče usled delovanja hemijskih iritanata (tip C).

Javljanjem peptičkog ulkusa prethodi dugoročno stvaranje oštećenja na sluzokoži želuca i creva od strane heliko bakterije.

Ispuštaju se manje količine želudačne kiseline koja nagrizanjem osetljivog tkiva dovodi do formiranja otvorene rane, koja je poznata kao čir ili peptički ulkus.

Sluzokoža inače ima zaštitnu ulogu protiv kiseline i njeno probijanje dovodi do pojave oštećenja.

Bol koji prati čir može biti različitog inteziteta i trajati od nekoliko minuta do nekoliko sati.

Veoma je specifičan i širi se od abdomena ka vratu i nazad do pupka kroz kičmu.

SIMPTOMI KOJI UKAZUJU NA POSTOJANJE HELIKO BAKTERIJE

Ova bakterija ne mora da remeti zdravlje zaražene osobe i često je njeno prisustvo asimptomatsko.

Većina slučajeva je upravo ovakva, a heliko bakterija ne mora uopšte ni da izazove bilo kakve znakove infekcije i upale do kraja životnog veka organizma u kojem boravi.

Još uvek nije sa sigurnošću utvrđeno zbog čega se ovo dešava i zašto neki ljudi trpe tegobe, a neki ne.

Ukoliko su simptomi prisutni, kao najčešći izdvajaju se upravo promene vezane za rad sistema organa za varenje u vidu nadutosti, grčeva, abdominalnih bolova i gasova.

Neretko, dolazi do mučnine i povraćanja želudačnog sadržaja.

Tokom vremena, nastupaju malaksalost i smanjenje apetita.

Broj leukocita ima tendenciju opadanja.

Dolazi do promena u stolici, koja može biti ređa i tamnija nego inače.

Pacijenti imaju probleme i sa gorušicom i lošim zadahom.

TEST NA HELIKO BAKTERIJU

Ukoliko sumnjate da u Vašem slučaju poremećaj varenja, promene u stolici i neprijatan osećaj u predelu abdomena izaziva upravo heliko bakterija, možete se testirati i proveriti.

Vaš lekar će svakako, radi određivanja tačne dijagnoze, zatražiti test na heliko bakteriju.

Laboratorijska provera uzorka krvi i stolice utvrdiće moguće prisustvo bakterije.

Postoji još jedna opcija, a to je izdisajni test koji funkcioniše tako što pacijent pije ureu, ona se u telu razlaže na amonijak i ugljen-dioksid, a ugljen-dioksid se dalje izbacuje putem izdaha.

Izdahnuta količina tog ugljen-dioksida će se izmeriti i poslužiti kao dokaz postojanja heliko bakterije u organizmu.

 


U saradnji sa sajtom www.prirodnolecenje.com obezbedili smo Vam

BESPLATAN primerak E-knjige

7 prirodnih namirnica koje se preporučuju za borbu protiv Heliko bakterije

KLIKNITE OVDE ZA PREUZIMANJE

helikobakterija-baner-small


TRETIRANJE HELIKO BAKTERIJE PRIRODNIM PUTEM

Vaš lekar će Vam verovatno odrediti medikamente koje treba da koristite da bi se oporavili, a njih možete slobodno kombinovati sa darovima iz prirode koji su delotvorni u suzbijanju infekcije izazvane heliko bakterijom.

Svi oni provereno pomažu u ublažavanju simptoma koji se javljaju sa aktivnošću ovog mikroorganizma i mogu se naći u bilo kom supermarketu ili prodavnici zdrave hrane.

Kao vrlo efektivni pokazali su se:

1. ZELENI ČAJ je dragocen kod tretiranja heliko bakterije

Sadrži vrlo korisne hranljive materije i snažne antioksidante koji su dragoceni kod tretiranja heliko bakterije.

Unos ovog čaja ublažiće postojeću upalu i smanjiti količinu bakterija u digestivnom traktu.

Takođe, smanjuje se verovatnoća da će doći do hroničnog oblika gastritisa ili formiranja peptičkog ulcera.

Kašičicu mešavine čaja sipajte u cediljku koju ćete staviti na šolju. Preliti sa 200ml prokuvane, vruće vode. Nakon tri minute sklonite cediljku i konzumirajte topli napitak. Piti 2-3 doze dnevno.

2. RIBIZLA pomaže organizmu da se izbori protiv Heliko bakterije

Prepuna je vitamina C koji jača imunitet i pomaže organizmu da se izbori protiv postojeće infekcije.

Sprečava stvaranje većih oštećenja na sluzokoži creva i želuca za koje je odgovorna heliko bakterija, a takođe zaustavlja aktivnost samog mikroorganizma.

Efekti ribizle primećeni su i u slučajevima kada je bakterija postala otporna na antibiotike.

Svakog dana izmiksujte u blenderu čašu svežih ili zamrznutih plodova ribizle, pola jabuke i malo kurkume u prahu. Piti između dva obroka.

3. BELI LUK se često primenjuje za tretiranje heliko bakterije

Ima značajno antibakterijsko delovanje zahvaljujući aktivnom sastojku alicinu, a smatra se i najjačim prirodnim antibiotikom.

Zbog toga, često se primenjuje za tretiranje heliko bakterije.

Naučna istraživanja su dokazala da korišćenje čenova belog luka smanjuje verovatnoću da će se javiti čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu kod pacijenata sa heliko bakterijom, kao i druge komplikacije.

Koristite beli luk u svakodnevnoj ishrani kao dodatak jelima. Najbolje bi bilo da ga dodajete svežeg i ispasiranog u salate.

4. JABUKOVO SIRĆE održava kiselost sredine

Održava kiselost sredine u kojoj heliko bakterija neće moći normalno da se razmnožava, niti da funkcioniše.

Ne postoji još naučnih potvrda o efektima jabukovog sirćeta na heliko bakteriju, ali mnogi pacijenti su uvereni da im je upravo ovakav metod pružio olakšanje.

Njegovo antibakterijsko delovanje je, doduše, neosporno i može biti od velike koristi.

2-3 puta dnevno popijte rastvor koji ćete napraviti od 200ml mlake vode i kašičice kvalitetnog jabukovog sirćeta.

5 KOKOSOVO ULJE dokazano ubija heliko bakteriju

Dokazano ubija heliko bakteriju i pomaže pri borbi protiv uporne i neprijatne infekcije koju ona izaziva.

Masne kiseline koje se nalaze u sastavu ovog ulja uništavaju ćelijsku membranu mikroorganizma i tako ga uspešno eliminiše.

Pomažu u jačanju imunološkog sistema i sprečavaju dalja oštećenja na sluzokoži organa digestivnog trakta.

Kokosovo ulje smanjuje postojeću upalu, a sa njom i bolove i ostale neprijatnosti koje se mogu osetiti u predelu abdomena.

Svakog dana pojedite 3 kašike kokosovog ulja – po kašiku pola sata pre svakog glavnog obroka.

ISHRANA ZA OSOBE SA HELIKO BAKTERIJOM

Izvori probiotika, poput kefira i jogurta, vratiće normalan balans crevne flore i dosta pomoći u tretiranju heliko bakterije.

Varenje će ubrzati i olakšati hrana sa visokim sadržajem vlakana.

Preporučuju se sveže voće i povrće, čia semenke, proizvodi od integralnog brašna, živinsko i riblje meso i jaja.

Dodavanje velikih količina začina i šećera u hranu je nepoželjno.

Smanjite unos alkohola i gaziranih napitaka.

Kada je ishrana u pitanju, mnogo važnije od odabira namirnica jeste kako spremate i termički obrađujete hranu.

Poseban akcenat je na mesu, koje uvek mora biti dovoljno pečeno ili kuvano da bi se moglo bezbedno jesti.

Kupujte kod pouzdanih dobavljača, redovno čistite posuđe i podlogu za pripremu jela i takođe sprečite dodir sirove hrane sa gotovim namirnicama.

PREVENTIVNE MERE

  • Higijena je na prvom mestu. Redovno perite ruke toplom vodom i sapunom, posebno pre i nakon rukovanja hranom i posle kontakta sa životinjama.
  • Ukoliko neko iz Vaše porodice ima dijagnostikovanu infekciju, neophodno je da ima sopstveni pribor za jelo i svoju čašu. Ne zaboravite da je putem pljuvačke moguće preneti heliko bakteriju.
  • Pijte samo onu vodu koja je provereno čista. Filtrirana i kontrolisana voda ne nosi rizik od potencijalne zaraze heliko bakterijom.

ZAKLJUČAK

Borba protiv heliko bakterije nije laka, ali je pozitivan ishod nakon sprovedene terapije itekako moguć.

Neophodno je vreme da bi došlo do dobrih rezultata i da bi simptomi u potpunosti iščezli.

Ne zaboravite da redovno održavate higijenu svog tela i da pazite šta jedete i pijete.

Stručnjaci uveliko rade na vakcini koja će nas zaštiti od heliko bakterije, a do tada nam kao zaštita mogu poslužiti svest, oprez i briga o sebi.

Efikasan proizvod koji uklanja Heliko bakteriju i sve probleme koje ona izaziva, bez štetnih posledica.

Reference:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1486230/

https://academic.oup.com/jn/article/131/10/2789S/4686486

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *