Blog, Saveti

Heliko bakterija u digestivnom traktu

Heliko bakterija u crevima

Ljudsko telo svakodnevno dolazi u kontakt sa brojnim mikroorganizmima.

Mnogi od njih biraju naš organizam za stalno utočište gde ostaju u stanju mirovanja ili svojim delovanjem dovode do pojave infekcije.

Svakako jedan od najčešćih primera jeste Helicobacter pylori, a smatra se da 8 od 10 osoba u svom telu nosi ovu gram negativnu bakteriju.

Ona uglavnom napada sluzokožu želuca, dovodeći do razvoja gastritisa, ali nije neobično ni njeno prisustvo u crevima.

Ovu pojavu mogu ili ne moraju pratiti simptomi, a u svakom slučaju se može primeniti neki od brojnih i efektnih tretmana da bi se infekcija tretirala sa uspehom.

ŠTA JE HELIKO BAKTERIJA?

Heliko bakterija, originalnog naziva Helicobacter pylori, jeste vrsta mikroorganizma koji živi i razvija se u digestivnom traktu čoveka.

Nakon što aktivnost bakterije izazove simptome i ona se nastani u digestivnom traktu dolazi do infekcije.

Bakterija može obitavati u telu čoveka tokom čitavog njegovog životnog veka bez pojave bilo kakvih smetnji po zdravlje i oštećenja na tkivima organa za varenje.

Mnogi ljudi zbog toga nisu ni svesni da su zaraženi.

Postoji nekoliko načina za dijagnostikovanje heliko bakterije, a to mogu biti laboratorijski test krvi i stolice, izdisajni test ili endoskopski pregled.

 


U saradnji sa sajtom www.prirodnolecenje.com obezbedili smo Vam

BESPLATAN primerak E-knjige

7 prirodnih namirnica koje se preporučuju za borbu protiv Heliko bakterije

KLIKNITE OVDE ZA PREUZIMANJE

helikobakterija-baner-small


ŠIRENJE INFEKCIJE

Situacije u kojima je praktično nemoguće odrediti kako je do infekcije došlo nisu neobične. Takođe, naučnici treba da utvrde zašto se uopšte kod pojedinaca javlja infekcija, a kod nekih osoba infekcija miruje.

Konzumiranje kontaminirane hrane i vode je jedan od najčešćih uzročnika unosa heliko bakterije u zdrav organizam.

Neretko, do kontakta sa ovim mikroorganizmom dolazi putem prljavih ruku još u ranom detinjstvu.

Ukoliko zdrava osoba dođe u dodir sa pljuvačkom zaraženog, njegovom stolicom ili sadržajem izbačenim povraćanjem, može u svoje telo uneti heliko bakteriju.

DEJSTVO HELIKO BAKTERIJE NA CREVA

Heliko bakterija se tokom razvoja infekcije ponaša prema crevima na sličan način kao prema želucu. Ona prodire u sloj sluzokože, što dovodi do upale.

Kada je u pitanju heliko bakterija u crevima, za tretiranje infekcije lekari određuju upotrebu posebnih antibiotika u tačno propisanim dozama.

Tokom terapije, moguće je koristiti i brojne preparate i sredstva prirodnog porekla, koji se slobodno kombinuju bez pojave neželjenih efekata.

NAJČEŠĆI SIMPTOMI

Kod velikog broja ljudi, prisustvo heliko bakterije u crevima je asimptomatsko. Ona može živeti i razmnožavati se potpuno neprimetno.

Ukoliko se razvije infekcija i bakterija prodre unutar sluzokože creva, moguća je pojava simptoma poput bola u predelu abdomena, mučnine, nadutosti i gubitka apetita.

Mučnina može biti toliko jaka da se kao prateći efekat može javiti povraćanje. Pacijenti mogu osetiti malaksalost i hroničan umor.

BOLESTI CREVA KOJE SE MOGU JAVITI NAKON RAZVOJA INFEKCIJE

Helicobacter pylori je mikroorganizam koji je odgovoran za pojavu gastritisa, čira na želucu, kao i raka želuca.

Međutim postoje i druga oboljenja koja su usko povezana sa infekcijom, a zahvataju creva:

  • DUODENALNI ULKUS

Ova bolest poznata je i kao čir na dvanaestopalačnom crevu.

Čir, odnosno peptički ulcer, predstavlja ranu na sluzokoži koja obuhvata crevo. On predstavlja najčešći produkt delovanja heliko bakterije i sama infekcija je jedan od glavnih uzroka nastanka čira.

Ranije se smatralo da je za pojavu duodenalnog ulkusa odgovoran stres ili pušenje, ali su novija istraživanja pokazala da su ovo zapravo samo faktori koji stvaraju komplikacije.

Zapravo, mikroorganizam Helicobacter pylori tokom prodiranja u sluzokožu, zajedno sa kiselinom, izaziva formiranje ulkusa.

  • SINDROM IRITABILNOG KOLONA

Ovo je uobičajen poremećaj koji zahvata debelo crevo. Predstavlja kombinaciju dugotrajnih simptoma kao što su bolovi u predelu abdomena, gasovi, promene u teksturi i gustini stolice i prisustvo mukusa u stolici.

Faktori koji dovode do pojave ovog sindroma su kontrakcije mišića unutar creva, abnormalnosti kod nerava koji su locirani unutar digestivnog trakta, ali i promene u crevnoj flori i prisustvo upale.

Infekcija nastala delovanjem heliko bakterije u naprednijoj fazi je često povezana sa ovakvim tipom poremećaja.

  • RAK DEBELOG CREVA

Novije studije su utvrdile da prisustvo heliko bakterije u organizmu može u velikoj meri uvećati rizik od pojave raka debelog creva.

Među najčešćim simptomima ove opasne bolesti jesu nagle promene u teksturi, boji i gustini stolice, prisustvo krvi u stolici, abdominalni grčevi, velik gubitak telesne težine i slabost tela.

ALTERNATIVNA MEDICINA ZA HELIKO BAKTERIJU U CREVIMA

1. Laneno seme za osobe sa heliko bakterijom u crevima

LANENO SEME je prepuno nutrijenata i lako svarljivih vlakana pa se često preporučuje svima da ga češće unose u telo, a posebno pacijentima koji imaju bilo kakav problem sa digestivnim traktom.

Osobe sa heliko bakterijom u crevima će nakon konzumiranja semenki lana vrlo brzo osetiti olakšanje, a važno je da ih pre toga samelju u blenderu.

Kašiku mlevenog lanenog semena treba preliti sa 200ml ključale vode. Nakon 2 sata stajanja, procediti i uzimati po jednu supenu kašiku pre svakog glavnog obroka.

2. Čuvarkuća je izuzetno zdrava za čitav digestivni trakt

ČUVARKUĆA je biljka koja se često može videti u našim krajevima, a pored toga što je vrlo otporna, takođe je izuzetno zdrava za čitav digestivni trakt.

Osim što poboljšava varenje, čuvarkuća ublažava i simptome infekcije u crevima izazvane aktivnošću heliko bakterije nalik bolovima u predelu abdomena.

300g listića biljke je potrebno samleti i pomešati sa dve kašike kvalitetnog meda. Svako jutro uzeti po jednu kašiku pre doručka.

3. Beli luk je odlično za tretiranje heliko bakterije u crevima

BELI LUK je veoma poznat kao prirodan antibiotik i njegovo konzumiranje je dragoceno tokom tretiranja heliko bakterije u crevima.

Može se uzimati i svež i termički obrađen, a najbolje je sirove čenove ispasirati i takve uneti u organizam jer se na taj način najbrže oslobađaju aktivni sastojci poput alicina.

Uzimati kroz ishranu 1-2 čena dnevno.

4. Limunova trava za suzbijanje infekcije koju izaziva Helicobacter pylori

LIMUNOVA TRAVA poseduje antibakterijska svojstva koja su korisna kod suzbijanja infekcije koju izaziva Helicobacter pylori.

Oslobodiće Vas bolova, mučnine i uspešno će tretirati dijareju, a takođe poslužiti i kao prevencija ulkusa.

Limunovu travu koristite u formi eteričnog ulja tako što ćete inhalirati njegov miris.

Takođe možete pomešati 2-3 kapi ulja limunove trave sa kašikom kokosovog ulja i naneti dobijeno sredstvo direktno na stomak pa isprati kožu posle pola sata delovanja.

5. Kurkuma u borbi protiv uporne heliko bakterije u crevima

KURKUMA je značajna u alternativnoj medicini zbog prisustva kurkumina, aktivnog sastojka koji pozitivno deluje na ljudsko zdravlje.

Kurkumin je koristan i u borbi protiv uporne heliko bakterije u crevima. Ublažava postojeću upalu i sprečava razvoj raka.

Kašičicu ovog žutog začina u prahu sipajte u čašu toplog mleka, promešajte i odmah popijte.

Ponavljajte postupak svaki dan, uzimajte po jednu dozu, a neka tretman traje nedelju dana.

6. Maslinovo ulje ublažava simptome infekcije

MASLINOVO ULJE sadrži polifenole koji sprečavaju heliko bakteriju da dalje stvara oštećenja na sluzokoži creva i ublažava simptome infekcije.

Ulje masline, kvalitetno i hladno ceđeno, dokazano uništava i bakterije koje su postale otporne na antibiotike.

Redovno konzumiranje maslinovog ulja sprečiće i stvaranje duodenalnog ulkusa.

Svakoga dana, dodajte po jednu kašiku maslinovog ulja u omiljena jela, a posebno u salate.

ISHRANA ZA PACIJENTE SA HELIKO BAKTERIJOM

Postoji nekoliko izmena koje treba da uvedete u jelovnik da bi ubrzali tretiranje postojeće infekcije čiji je pokretač Helicobacter pylori.

Za početak, izbegavajte namirnice koje mogu dodatno iritirati osetljiva creva.

Nemojte koristiti jake začine, a tokom terapije ne konzumirajte napitke sa kofeinom (kafa, energetska pića, koka-kola, zeleni čaj, crni čaj) i alkohol.

Neka Vam kao vodič posluži mediteranski način ishrane koji obiluje dragocenim izvorima antioksidanasa i zdravih masnoća.

Antioksidansi će zaštiti tkivo creva i ostatka digestivnog trakta od oštećenja izazvanih heliko bakterijom.

Zdrave masti, poput omega-3 grupe, deluju antibakterijski i nakon unosa deluju kao protivtumorni molekuli, drastično smanjujući rizik od nastanka raka.

Oporavak će dodatno ubrzati unos probiotika, a najpoznatiji primeri su jogurt i kefir.

DODATNI SAVETI

Svaki put pre i posle jela, kao i pre i nakon pripreme hrane, obavezno operite ruke. Koristite toplu vodu i sapun.

– Nemojte jesti sumnjive namirnice, niti piti nefiltriranu vodu. Takođe, ne konzumirajte meso koje je nedovoljno termički obrađeno.

– Prestanite da pušite, jer cigarete i duvanski dim remete crevnu floru, dopuštajući štetnim mikroorganizmima da negativno deluju na čitav digestivni trakt. Ukoliko niste u mogućnosti da to učinite sami, potražite stručnu pomoć u specijalizovanim klinikama za odvikavanje.

Ako želite da se testirate na heliko bakteriju putem ispitivanja stolice i izdisajnog testa, preskočite dozu antibiotika i medikamenata koji pomažu pri tretiranju peptičkog ulcera, ukoliko ih koristite. Njihovo prisustvo u organizmu tokom sprovođenja testa može dovesti do pogrešnih rezultata.

KADA TREBA ZATRAŽITI HITNU MEDICINSKU POMOĆ?

Važno je da odmah reagujete i posetite lekara ukoliko uočite krv u sadržaju izbačenom povraćanjem ili defekacijom.

Intezivni, dugoročni i neizdrživ bol takođe zahteva momentalnu stručnu pomoć, ali i velike poteškoće pri gutanju hrane.

Razlozi za zabrinutost jesu i gubljenje svesti i problemi sa disanjem.

Ako primetite bilo koju od ovih pojava, veoma je važno da odmah reagujete i obratite se lekaru, jer dalje odlaganje može ozbiljno ugroziti Vaše zdravstveno stanje.

ZAKLJUČAK

Odmah nakon detektovanja heliko bakterije u organizmu i prepoznavanja pratećih simptoma infekcije, neophodno je što pre pristupiti tretiranju iste.

Odgovarajuća sredstva postoje i dostupna su i u apotekama i u prodavnicama zdrave hrane.

Heliko bakterija može da se kontroliše, ali neophodno je njeno dodatno izučavanje i pronalazak rešenja vezanog za preventivu.

Medicinski stručnjaci su na dobrom putu do otkrivanja vakcine.

Do tada, uz povećanu svest o higijeni i oprez prilikom konzumiranja hrane i vode, procenat zaraženih će u budućnosti značajno opasti.

Efikasan proizvod koji uklanja Heliko bakteriju i sve probleme koje ona izaziva, bez štetnih posledica.
Gastrolact-pakovanje
Zatvori

Gastrolact®

4.998,00 din.

Reference:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11902583

https://www.nature.com/articles/s41419-018-0982-2

https://www.msdmanuals.com/home/digestive-disorders/gastritis-and-peptic-ulcer-disease/helicobacter-pylori-infection

https://www.healthline.com/health/digestive-health/h-pylori-natural-treatment

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *