Blog, Saveti

Heliko bakterija – lečenje prirodnim putem

prirodni lekovi za heliko bakteriju

Kontakt čoveka sa mikroorganizmima iz spoljašnjeg sveta jeste uobičajena pojava.

Mnoge bakterije, virusi, gljivice i paraziti svoje novo utočište nalaze baš unutar ljudskog organizma, a neretko je njihovo postojanje potpuno neprimetno.

Prikriven u čoveku, taj vrlo mali organizam može da se aktivira na sebi svojstven način i izazove infekciju, odnosno pokrene razvoj određenog oboljenja.

Takva je upravo heliko bakterija, koja se ponekad veoma teško može lečiti.

Napredak medicine omogućio je olakšanu borbu protiv heliko bakterije, a brojni prirodni tretmani su se pokazali i dokazali kao sjajna sredstva u ovoj svrsi.

DEFINISANJE HELIKO BAKTERIJE

Helicobacter pylori, odnosno nama poznata i kao heliko bakterija. Do čovekovog organizma svoj put nalazi na nekoliko načina, a zadržava se u sistemu organa za varenje.

Produkcijom enzima, heliko bakterija stvara okruženje koje pogoduje njenom funkcionisanju i reprodukciji.

Čak i kisela sredina digestivnog trakta ne može da uništi ovaj mikroorganizam, a često i sam imunološki sistem zaražene osobe nije u mogućnosti da je prepozna kao pretnju zbog sposobnosti savršenog prilagođavanja.

KONTAKT SA HELIKO BAKTERIJOM

U najvećem broju slučajeva, zaraženi unose Helicobacter pylori već u ranom detinjstvu.

Smatra se da su pod najvećim rizikom stanovnici zemalja u razvoju, zbog nedostatka pijaće vode.

Ova bakterija je zarazna i može se preneti sa čoveka na čoveka, uglavnom putem sekrecije pljuvačnih žlezda i fekalija.

Kao jedan od faktora koji doprinosi širenju zaraze jeste i loša higijena.

Kontaminirana hrana i nečista voda veoma često su način prenosa heliko bakterije.

Do unosa ovog mikroorganizma može doći i u dodiru sa zaraženim životinjama.

SIMPTOMI KOJI UKAZUJU NA INFEKCIJU

Mnogi zaraženi mogu u svom sistemu organa za varenje nositi Helicobacter pylori i biti potpuno nesvesni njenog prisustva. Tada simptomi u potpunosti izostaju, jer bakterija miruje.

U 20% slučaja infekcije javljaju se različite tegobe.

Bolovi u predelu abdomena su često upozorenje na delovanje heliko bakterije, a njihov intezitet raste kada je prisutna glad ili tokom noći, što remeti san pacijenta.

Javlja se osećaj mučnine, a sa njim i povraćanje. Apetit opada, a sa njim naglo i telesna težina zaraženog. Primetna je nadutost, kao i otežano varenje unete hrane.

Zanimljivo je da zajedno sa infekcijom može da se javi i depresija kod pacijenata.

HELIKO BAKTERIJA KAO PRETNJA LJUDSKOM ZDRAVLJU

Veliki procenat ljudske populacije u sebi nosi heliko bakteriju, koja se nalazi u stanju mirovanja. Zbog toga, ne izaziva nikakve simptome i ljudi uopšte nisu svesni da je ona smeštena baš unutar njihovih tela.

Ona može, a i ne mora biti opasna i destruktivna. Događa se da Helicobacter pylori postane uzročnik brojnih tegoba vezanih za digestivni trakt tek nakon nekoliko godina neprimetnog boravka u stomaku.

Heliko bakterija uvećava rizik od javljanja gastritisa, peptičkog ulcera, raka abdomena i limfoma želuca.

Dijagnostikovanje bakterije na vreme znači i jednostavnije tretiranje iste, jer dugoročna infekcija može itekako da postane velika pretnja zdravlju pacijenta.

Ukoliko se delovanje heliko bakterije ignoriše, ona ostaje unutar zaraženog do kraja života.

 


U saradnji sa sajtom www.prirodnolecenje.com obezbedili smo Vam

BESPLATAN primerak E-knjige

7 prirodnih namirnica koje se preporučuju za borbu protiv Heliko bakterije

KLIKNITE OVDE ZA PREUZIMANJE

helikobakterija-baner-small


ALTERNATIVNA MEDICINA I HELICO BACTER PYLORI

Brojne studije su dokazale da se mnoge biljke, namirnice i suplementi mogu iskoristiti za tretman heliko bakterije čiji je ishod uglavnom vrlo uspešan.

Terapija prirodnog porekla može samostalno da se primenjuje na samom početku infekcije, a u kasnijem stadijumu, pogotovo u slučaju gastritisa ili stvaranja peptičkog ulkusa, neophodna je kombinacija sa standardnim medikamentima.

Najčešće, kada su u pitanju konvencionalni tretmani, biraju se antibiotici, koji se upotrebljavaju zajedno sa probioticima.

Antibiotike, kao i sve ostale medikamente namenjene za tretiranje heliko bakterije, pacijent ne sme da koristi samostalno, već samo uz preporuku stručnog lica i važeći lekarski recept.

ODABIR ALTERNATIVNIH TRETMANA

Svaki organizam se različito ponaša i odgovara na promene, kao i na infekciju izazvanu heliko bakterijom. Zbog toga je važno razmotriti moguće opcije za kućno tretiranje prirodnim sredstvima i prilagoditi ih stanju u kome se pacijent nalazi.

Lekar koji prati trenutnu situaciju i nutricionista mogu Vam pružiti dragocenu stručnu pomoć.

Mnogi sastojci prirodnih tretmana i korisne namirnice mogu se nabaviti u svim supermarketima i specijalizovanim prodavnicama zdrave hrane, kao i putem interneta.

Poštujte doze koje su prepisane za svaki recept ili primenu suplemenata.

PRIRODNI TRETMANI ZA HELIKO BAKTERIJU

1. Mleko i kurkuma za tretman Heliko bakterije

Mleko sa dodatkom kurkume u prahu se može konzumirati kao deo terapije za heliko bakteriju, a ovde je posebno značajno protivupalno dejstvo elementa kurkumina.

Zahvaljujući kurkuminu, ovaj začin ima prepoznatljivu žutu boju i efektno deluje protiv infekcije i njenog uzročnika.

U čašu toplog mleka dodajte kašičicu finog praha kurkume, promešajte da se sastojci sjedine i dobijeni napitak popijte odmah.

Piti svakodnevno po jednu čašu narednih nedelju dana.

2. Sok od sirovog kupusa u borbi protiv heliko bektarije

Sok od sirovog kupusa se odavno u našem narodu koristi za tretiranje peptičkog ulcera, a njegov pozitivan efekat je neosporan kod svakog oblika infekcije koju izaziva Helicobacter pylori.

Bogat je vitaminom C i korisnim antioksidantima.

Blendirajte 300g seckanog kupusa sa dve osrednje šargarepe i dve jabuke srednje veličine i svaki dan popijte ovako pripremljen napitak.

3. Sirovi med za brobu protiv heliko bakterije

Sirovi med ima antibakterijsko delovanje i može se primeniti kao sredstvo u borbi protiv mikroorganizma kao što je heliko bakterija. Mnogi ga nazivaju prirodnim antibiotikom.

Svaki dan pojedite jednu ili dve kašike kvalitetnog meda.

Možete uzimati med samostalno ili ga razrediti u čaju, mleku ili domaćem, sveže ceđenom voćnom soku.

4. Etarsko ulje limunove trave za tretiranje heliko bakterije

Etarsko ulje limunove trave sadrži esencijalne minerale i vitamine, a provereno deluje i protiv uporne heliko bakterije.

Uspešno ublažava mnoge simptome poput bolova u predelu abdomena i upale.

Pomešajte par kapi etarskog ulja na bazi limunove trave sa kašikom kokosovog ulja.

Namažite smešu na stomak i isperite je nakon pola sata delovanja. Ponavljati dva puta dnevno.

5. Izdanci brokolija kao prirodno sredstvo za borbu protiv heliko bakterije

Izdanci brokolija su prirodno sredstvo za borbu protiv heliko bakterije koje preporučuju mnogi medicinski stručnjaci.

Komponenta poznata kao sulforafan se nalazi u izdancima brokolija, a značajna je jer ublažava upalu sluzokože želuca, kao i mnoge prateće simptome infekcije.

Sprečava dalju kolonizaciju bakterije, a istovremeno sprečava i nastanak raka.

Nekoliko kašičica izdanaka možete dodavati u sendviče, salate ili musli sa probiotskim jogurtom.

6. Sok od ananasa za tretiranje mikroogranizma Helicobacter pylori

Sok od ananasa pokazuje odlične rezultate kod tretiranja mikroogranizma Helicobacter pylori i ublažavanja simptoma infekcije.

Plod ananasa i elementi koji se u njemu nalaze poboljšavaju protok krvi kroz digestivni trakt, olakšavaju varenje i smanjuju rizik od nastanka raka.

Svakodevno popijte po jednu čašu soka, a konzumirajte ga polako, u malim gutljajima.

DIJETA ZA HELICOBACTER PYLORI

Promenite svakodnevnu ishranu i ubrzajte oporavak. Izbegavajte prazne kalorije, a bazirajte se na hranljivim namirnicama koje će Vam obezbediti neophodne nutrijente.

Sveže voće i povrće karakteriše visok procenat vitamina i minerala, kao obilje lako svarljivih vlakana.

U vlaknastu hranu se takođe ubrajaju mahunarke, orašasti plodovi i produkti od integralnog brašna.

Obezbedite sebi kvalitetne proteine i omega-3 masne kiseline koje možete naći u mesu ribe.

Uključite prirodne probiotike u svakodnevni jelovnik, koji će pojačati dejstvo tretmana kojeg se pridržavate.

Konzumirajte jogurt, kefir i fermentisani kombuha čaj, koji obiluju korisnim probiotskim bakterijama. Svaki dan popijte po čašu kvalitetnog crnog vina, a izbacite pića koja sadrže kofein.

SUPLEMENTI ZA TRETIRANJE SIMPTOMA HELIKO BAKTERIJE

Probiotski suplementi se često preporučuju ukoliko pacijent uzima antibiotike kao deo terapije za Helicobacter pylori. Oni će olakšati proces varenja hrane i njenu apsorpciju i istovremeno zaustaviti širenje i aktivnost heliko bakterije. Konzumirajte probiotske suplemente u dogovoru sa svojim lekarom i poštujte doze navedene na pakovanju.

Glutamin deluje blagotvorno na celokupan digestivni trakt i može umiriti simptome koji prate infekciju izazvanu heliko bakterijom. Suplementi na bazi glutamina se nalaze u prodaji uglavnom u obliku praška. Radi pravilne i efektne primene, pratite uputstvo i doziranje koji su određeni od strane proizvođača.

Vitamin D je neophodan za ljudski organizam kao i svaki drugi u neophodnim količinama, a važno je znati da nedostatak ovog elementa može da podstakne razvoj infekcije i razmnožavanje heliko bakterije. Izvori vitamina D su sunčevi zraci i pojedine namirnice, a dodatak možete obezbediti sebi suplementacijom. Pratite uputstva sa pakovanja pre nego što započnete primenu suplementa na bazi vitamina D.

PREVENCIJA JE NAJBOLJI LEK

 • Vodite računa o higijeni. Redovno koristite mlaku vodu i sapun, a posebno obratite pažnju na ruke, jer se uglavnom preko njih unosi bakterija.
 • Obratite pažnju na pripremu hrane. Namirnice kupujte na proverenim mestima, a pre upotrebe ih temeljno operite i termički obradite. Kada je u pitanju voda za piće, konzumirajte samo onu koja je sigurno bezbedna i fitrirana.
 • Prestanite da pušite. Smatra se da ovaj korak može sprečiti infekciju u budućnosti. Ukoliko ne možete sami da ostavite cigarete, potražite stručnu pomoć u klinikama za odvikavanje.
 • Izbegavajte bliski kontakt sa zaraženima. Nemojte koristiti njihovo posuđe i pribor za jelo. Nemojte deliti peškire za umivanje i kupanje.

ZAKLJUČAK

Određene supstance u darovima prirode svakako mogu zaustaviti dalje delovanje i širenje bakterije, ali je ne mogu u potpunosti ukloniti iz zaraženog organizma.

Kombinacija sa medikamentima koje je odredio lekar specijalista će dati najefektnije rezultate, a redovna primena date terapije će dovesti do ozdravljenja pacijenta.

Za dodatnu pomoć, neophodno je uvesti promene u režim ishrane, uz obogaćenje iste suplementima na bazi prirodnih sastojaka.

Svaka pozitivna promena će se pozitivno i odraziti na zdravlje zaražene osobe, što će rezultirati u vidu uspešne borbe protiv uporne heliko bakterije.

Efikasan proizvod koji uklanja Heliko bakteriju i sve probleme koje ona izaziva, bez štetnih posledica.
Gastrolact-pakovanje
Zatvori

Gastrolact®

4.998,00 din.

Reference:

https://www.stylecraze.com/articles/helicobacter-pylori-natural-treatment/#gref

https://www.healthline.com/health/digestive-health/h-pylori-natural-treatment

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3925854/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/322627.php

6 misli o “Heliko bakterija – lečenje prirodnim putem

 1. Nice post. I learn something new and challenging on sites I stumbleupon every day. It’s always useful to read content from other writers and use something from other web sites.

 2. Ashley Jones kaže:

  These are in fact fantastic ideas in on the topic of blogging. You have touched some nice factors here. Any way keep up wrinting.

 3. This is the right blog for anyone who wants to find out about this topic. You realize so much its almost hard to argue with you (not that I actually would want…HaHa). You definitely put a new spin on a topic thats been written about for years. Great stuff, just great!

 4. Thank you for sharing excellent informations. Your web-site is so cool. I’m impressed by the details that you have on this blog. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this website page, will come back for more articles. You, my pal, ROCK! I found simply the information I already searched everywhere and simply could not come across. What a great site

 5. Paul Brown kaže:

  Wow, fantastic blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your website is excellent, let alone the content.

 6. Paul Brown kaže:

  I really appreciate this post. I¡¦ve been looking all over for this! Thank goodness I found it on Bing. You have made my day! Thank you again.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *