Aktuelnosti

Da li su antibiotici povezani sa srčanim oboljenjima?

Zena uzima antibiotik

Postoji određena veza između konstantnog konzumiranja antibiotika i naglog porasta fatalnih ishoda, uzrokovanih problemima sa srcem.

Konstantan i neophodan razvoj medicine zahteva i neprastana istaživanja na tom polju. Prema najnovijim podacima, usled dugoročnog uzimanja antibiotika, žene starije od 60 godina imaju veću šansu da dožive infarkt.

Ipak, sprovedena studija koja je ispitivala preko 3700 žena, nije mogla dokazati da li su lekovi protiv bakterija bili krivci za ove smrtne ishode ili su oni uzrokovani bolestima koje su antibiotici prvobitno trebali da pobede (suzbiju, izleče).

Osnovane indicije

“Ispitanica koja je prijavila da uzima antibiotike, možda je patila i od neke druge bolesti koja nije bila u okvirima naših istraživanja.”

Izjavio je za magazine MedicineNet, Dr. Lu Qi professor epidemiologije na Tulane Univerzitetu u Nju Orleansu, koji je bio na čelu čitavog ovog istraživanja.

Rezultati sprovedenih studija otkrivaju da su žene u svojim šezdesetim godinama, kao i one strarije od toga u većoj opasnosti. Naime, one  imaju tri puta veće šanse da usled korišćenja antibiotika u periodu od najmanje dva meseca, u narednih osam godina preminu od raznih uzroka. No, oni uzroci koji su povezani srcem bili su u prednosti i to za 58 proceneta.

Ovo se pokazalo tačnim i nakon što su istraživači razmotrili druge potencijalne faktore koji mogu rezultirati smrtnim ishodom, poput preterane gojaznosti i upotrebe drugih lekova.

No, postavlja se pitanje da li su antibiotici ti koji povećavaju rizik od potencijalne smrti?

Studije su došle do zaključka da antibiotici mogu dovesti do trajnih promena u crevima. Preterana izloženost antibioticima utiče nacrevnu floru i narušava njenu ravnotežu. Nije strano da promene u crevnoj flori dođe i nakon što osoba prestane sa terapijom antibioticima. Zbog toga je važno da bolje razumemo kako, anibiotici mogu uticati na pogoršanje hroničnih bolesti.” Otkrio je Dr. Lu Qi za MedicineNet.

Žene koje su učestvovale u istraživanju sprovednom od 2004 do 2012 bile su podeljene u četiri grupe, na osnovu njihov prethodnog iskustva sa antibioticima. Tako su se u jednoj grupi našle ispitanice koje ih nikada nisu koristile. Drugu grupu činile su one žene koje su na terapiji bile nešto manje od petnaest dana.

Žene koje su konzumirale antibotike između 15 i 60 dana bile su u trećoj grupi, dok je četvrta grupa bila rezervisana za one koje su antibiotike koristile preko dva meseca.

Veza između upotreba leka protiv bakterija i povećanog rizika od smrti bila je primetnija među onim ženama koju su navele da su i ranijih godina lečene antibioticima, za razliku od onih koje u ih svojoj mlađoj dobi nisu koristile kao terapiju.

Međutim neki od doktora specijalista bili su nepoverljivi prema rezultatima u kojoj su glavni krivci antibiotici.

Dr. Rachel Bond iz Lenox Hill bolnice u Njujorku  smatra da:

“Ukoliko pacijenti zahtevaju lečenje antibioticima u periodu od preko dva meseca do godinu dana, onda se automatski radi o dosta bolešljivijoj populaciji  bolesnika. Zbog toga i ne čudi da žene koje spadaju u tu populaciju imaju i slabije srce.”

Dr. Cindy Grines, načelnica kardiologije Long Island Jewish Medical Center saglasna je sa mišljenjem dr Dr. Lu Qui da postoje brojna upozorenja o povezanosti pojedinih antibiotika iznenadnih slučajevima smrti usled srčane aritmije.

“Kada se radi o blagim infekcijama poput sinusitisa i bronhitisa, svojim pacijentima ne prepisujem terapije antibioticima, jer se opasnosti za srce uglavnom javljaju tokom terapije, a ne godina kasnije”, navodi Dr. Cindy Grines.

“Antibiotici sa produženim dejstovom davani su isključivo pacijentima sa ozbiljnim zdravstvenim problema koji su na kraju rezultirali su smrtnim ishodima dvadeset godina kasnije,” zaključuje  Dr. Cindy Grines.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *