Blog, Saveti

Kurkuma i đumbir za kardiovaskularni sistem

kurkuma i djumbir

Kada se govori o bolestima koje su najčešći uzročnik smrti na našoj planeti, prvo mesto bez sumnje zauzimaju kardiovaskularna oboljenja.

Mnoga od njih je moguće uspešno lečiti ukoliko se na vreme otkriju ili sprečiti da se dogode u budućnosti uz primenu jednostavnih metoda ili sredstava na prirodnoj bazi.

Moćni dodatak ishrani sa kurkumom i đumbirom će očuvati nesmetano funkcionisanje i zdravlje Vašeg kardiovaskularnog sistema.

FUNKCIJE KARDIOVASKULARNOG SISTEMA

Srce, krvni sudovi i krv delovi su kardiovaskularnog sistema pomoću kojih se vrši transport hranljivih materija, hormona i kiseonika do svih ćelija u telu.

Istovremeno, uklanja se metabolički otpad kao što je ugljen-dioksid.

Cirkulacijom krvi vrši se i prenos leukocita, antitela i komplementarnih proteina koji predstavljaju elemente imuniteta i kao takvi štite telo od negativnih uticaja iz spoljašnje sredine.

Kardiovaskularni sistem takođe reguliše telesnu temperaturu tela, koncentraciju vode u ćelijama i pH vrednost tečnosti u organizmu.

Medicinska stanja koja pogađaju kardiovaskularni sistem potrebno je shvatiti ozbiljno i lečiti na  vreme jer su u pitanju vitalni organi bez kojih je život nemoguć.

NAJČEŠĆE BOLESTI SRCA I KRVNIH SUDOVA

Aritmija predstavlja stanje srčanog mišića kod kog je ritam otkucaja neujednačen.

Kada srce ne dobija dovoljno kiseonika javlja se osećaj bola i stezanja u grudima koje je u medicini poznato kao angina.

Do razvoja ateroskleroze dolazi kada krvni sudovi postanu suženi i izgube elastičnost usled formiranja plaka na njihovim unutrašnjim zidovima.

Koronarna bolest nastaje zbog smanjenog protoka krvi kroz arterije srca.

Periferna arterijska bolest zahvata krvne sudove koji transportuju krv do nogu, ruku, bubrega i digestivnog trakta.

Srčana insuficijencija definiše se kao nemogućnost srca da pumpa dovoljno krvi da bi se čitavo telo snabdevalo.

Infarkt srca nastupa nakon naglog prekida dotoka krvi do određenog tkiva srca.

NAJČEŠĆI SIMPTOMI PROBLEMA SA RADOM KARDIOVASKULARNOG SISTEMA

Osobe sa zdravstvenim problemima koji ugrožavaju rad srca i krvne sudove su često umorne, dešava im se da osete nesvesticu i otežano dišu.

Primetna su odstupanja u srčanom ritmu i povremen bol u grudima.

Ruke i noge su bolne i otečene, uz osećaj slabosti i otežano kretanje.

DIJAGNOSTIKOVANJE KARDIOVASKULARNIH BOLESTI

Da bi se utvrdilo šta se tačno dešava sa radom srčanog mišića i krvnih sudova, neophodno je uraditi laboratorijski test uzorka krvi, EKG, ultrazvuk srca i rendgensko snimanje.

Po potrebi, pacijenti se šalju na magnetnu rezonancu da bi se izvršio detaljniji pregled.

TRADICIONALNA MEDICINA ZA ZDRAVLJE KARDIOVASKULARNOG SISTEMA

Kardiovaskularne bolesti su komplikovane i na njihov razvoj utiču brojni faktori poput povišenog nivoa holesterola u krvi, hipertenzije, dijabetesa, pušenja, gojaznosti i nedostatka fizičke aktivnosti.

U svakom slučaju, moguće je sprečiti njihov razvoj ili olakšati proces lečenja ukoliko su se već pojavile.

Za početak se menja način ishrane i životne navike, a mnoge lekovite biljke ispoljavaju blagotvorno dejstvo kada je u pitanju zdravlje srca i krvnih sudova.

Često se kao prirodna sredstva za tretiranje kardiovaskularnog sistema ili prevenciju opasnih oboljenja koriste kurkuma i đumbir.

LEKOVITOST KURKUME I ĐUMBIRA

Kurkuma i đumbir su aromatični začini i poznati su kao takvi.

Međutim, mnogo važnija činjenica je da sadrže aktivne sastojke koji su dragoceni i daju ovim biljkama lekovitost.

Koren kurkume i đumbira u svežem ili sušenom obliku veoma se cene u tradicionalnoj medicini mnogih naroda zbog pozitivnog dejstva na čitav organizam, a takođe se tu ubraja i kardiovaskularni sistem.

Kurkuma i đumbir su česti sastojci suplemenata namenjenih za zdravlje srca i krvnih sudova, ali i creva, kostiju, zglobova, mišića, nervnog sistema…

Glavni sastojci korena kurkume su kurkuminoidi i etarsko ulje.

Kurkuminoidi se ubrajaju u flavonoide, a tri se posebno izdvajaju: kurkumin, demetoksikurkumin i bisdemetoksikurkumin.

Najdominantniji je kurkumin i zahvaljujući njemu kurkuma ima prepoznatljivu intezivno žutu boju.

On je moćan antioksidant i takođe deluje antiinflamatorno.

Kao takav, efektivan je poput brojnih protivupalnih medikamenata, s tim što ne proizvodi neželjene efekte.

Neutrališe delovanje slobodnih radikala i istovremeno stimuliše enzime tela da se tako ponašaju.

Kurkumin utiče na porast neurotrofnog moždanog faktora koji ima uticaj na rast novih neurona i tretiranje degenerativnih bolesti nervnog sistema.

Putem medicinskih istraživanja dokazano je da kurkuminoidi zajednički učestvuju u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

Đumbir u svom sastavu ima aktivnu komponentu koja se naziva džindžerol.

Takođe se ponaša kao antioksidant i prirodno antiinflamatorno sredstvo.

Džindžerol je prirodno ulje iz đumbira koje mu daje jedinstven miris i ukus, a takođe pruža brojne benefite za zdravlje čoveka.

Pomaže u redukovanju telesne težine, što je korisno jer je gojaznost jedan od faktora za razvoj kardiovaskularnih i drugih bolesti.

Olakšava hodanje i smanjuje intenzitet bolova kod pacijenata sa osteoartritisom.

Džindžerol iz đumbira se preporučuje kod lečenja raznovrsnih poremećaja probave i smanjenja menstrualnih tegoba.

Ublažava različite oblike mučnine, kao što je jutarnja mučnina karakteristična za gestacijski period, ali i mučnina nakon hirurškog zahvata ili posle primljene hemoterapije.

Džinžerol pomaže u prevenciji srčanih oboljenja.

KURKUMA ZA KARDIOVASKULARNI SISTEM

Pre svega, kurkuminoidi iz kurkume održavaju funkcionisanje endotelijuma, sloja epitelnih ćelija kojim su obloženi unutrašnji zidovi krvnih sudova.

Disfunkcionalni endotelijum ima uticaj na pojavu različitih kardiovaskularnih bolesti i dovodi do nemogućnosti regulacije tenzije i zgrušavanja krvi.

S obzirom da oksidativni stres i upala takođe pokreću probleme sa radom kardiovaskularnih sistema, kurkuma sprečava njihov negativan uticaj.

Upotreba kurkumina ili dodataka ishrani na bazi kurkuminoida smanjuje rizik od angine pektoris i infarkta miokarda.

Oni deluju i kao prirodni aspirin, s tim što je šansa da će doći do neželjenih efekata daleko manja nego kod upotrebe pravog aspirina.

ĐUMBIR ZA SRCE I KRVNE SUDOVE

Postoje studije koje su pokazale da džindžerol iz đumbira predstavlja sjajno sredstvo za prevenciju kardiovaskularnih bolesti kod pacijenata sa dijabetesom.

Povišen nivo LDL holesterola vodi ka pojačanom riziku od razvoja takvih zdravstvenih problema, a džindžerol (gingerol) pomaže u održavanju normalnih vrednosti masnoća u krvotoku.

Isto tako utiče i na ukupan holesterol i nivo triglicerida u krvi.

Svakodnevni unos džindžerola iz đumbira ili putem suplementacije smanjuje rizik od pojave koronarne arterijske bolesti i održava vrednost krvnog pritiska u granicama tolerancije.

CURCUMINPLUS ZA ZDRAVLJE KARDIOVASKULARNOG SISTEMA

Ovaj dodatak ishrani baziran je na dva prirodna sastojka koja blagotvorno deluju na funkcionisanje kardiovaskularnog sistema.

Prvi je suvi ekstrakt rizoma kurkume, standardizovan na 95% ukupnih kurkuminoida, i suvi ekstrakt korena đumbira, standardizovan na 5% džindžerola.

Njihova kombinacija podstiče jače pojedinačno delovanje i pozitivne efekte koji se mogu odraziti na rad srca i krvotok.

CurcuminPlus održava normalan rad srčanog mišića i cirkulaciju, a takođe i normalne vrednosti holesterola, triglicerida i glukoze u krvi.

Pomaže kod hipertenzije i ubažava upalne procese u telu koji mogu da prate i pojedine bolesti kardiovaskularnog sistema.

Prema uputstvu za upotrebu, uzima se dva puta dnevno po dve kapsule i to najbolje u toku ili posle obroka.

CurcuminPlus je odobren od strane Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

ZA ŠTA JOŠ SLUŽI CURCUMINPLUS?

Pored toga što blagotvorno deluje na srce i krvne sudove, CurcuminPlus podstiče probavu i održava normalno funkcionisanje creva.

Zbog sposobnosti smanjenja vrednosti šećera u krvotoku uspešno drži pod kontrolom dijabetes melitus.

Sastojci dodatka ishrani CurcuminPlus ponašaju se i kao snažni antioksidansi i kao takvi neutrališu slobodne radikale i sprečavaju negativno dejstvo oksidativnog stresa na čitav organizam.

Utvrđeno je da ovi elementi zaustavljaju kognitivno propadanje kod Alchajmerove bolesti.

CurcuminPlus poseduje i dokazano antikancerogeno delovanje i takođe je koristan kod reumatskih oboljenja gde značajno ublažava postojeće tegobe.

KORISNI SAVETI ZA ZDRAVLJE KARDIOVASKULARNOG SISTEMA

  • Budite fizički aktivni.

Minimum 30 minuta dnevno možete da izdvojite za vežbe ili sport što će održati Vaše telo funkcionalnim, uključujući i kardiovaskularni sistem. Na ovaj način se možete rešiti suvišnih kilograma, jer činjenica je da gojaznost predstavlja veliki rizik kada se govori o bolestima srca i krvnih sudova.

  • Pazite na ishranu.

Jedite manje porcije koje će biti izbalansirane i bogate nutrijentima važnim za normalan rad srca i zdrave krvne sudove. Uzimajte dosta svežeg voća i povrća, kao i vlaknastih namirnica koje će održati krvni pritisak u granicama normale. Izbegavajte trans masti da bi se smanjio nivo holesterola i triglicerida u krvotoku i time smanjila verovatnoća da će se javiti ateroskleroza.

  • Prestanite da pušite.

Duvanski dim je jednako poguban i za srce i krvne sudove kao i za pluća. Negativan uticaj ima i pasivno pušenje, odnosno udisanje duvanskog dima u društvu drugih pušača.

  • Redovan san je jedan od uslova za zdrav kardiovaskularni sistem.

Ako ne spavate dovoljno, rizik da ćete se razboleti raste bez obzira koliko godina imate i kakvo je Vaše zdravlje uopšte. Osam sati noćnog sna u tihoj, provetrenoj i mračnoj prostoriji je nešto što treba da obezbedite sebi da bi sačuvali srce i krvne sudove.

  • Kontrolišite krvni pritisak pomoću kućnog aparata za merenje.

Ako imate problema sa naglim skokovima tenzije, preporučuje se da u bilo kojoj apoteci ili online kupite aparat za merenje krvnog pritiska. Jednostavni su za upotrebu i bezbedni, a pomoći će Vam da u svakom trenutku proverite da li je krvni pritisak u redu ili je van granica normale.

ZAKLJUČAK

Putem ishrane se unosi veoma mala količina kurkuminoida i džindžerola, a često se dešava i otežana apsorpcija ovih aktivnih komponenata od strane organizma.

Zbog toga, da bi održali normalan rad srca i krvnih sudova i dobro zdravlje organizma uopšte, potrebno je da uvedete suplementaciju, a odličan izbor je upravo CurcuminPlus.

Pre upotrebe se svakako konsultujte sa Vašim lekarom da bi se utvrdilo da li je moguće ovakav dodatak ishrani kombinovati sa Vašom terapijom i prilagoditi ga Vašem zdravstvenom stanju.

CurcuminPlus za  normalno funkcionisanje kardio-vaskularnog sistema

CurcuminPlus_za_normalno_funkcionisanje_kardiovaskularnog_sistema
Zatvori

CurcuminPlus

2.100,00 din.

Reference:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3083808/

https://www.irishexaminer.com/lifestyle/healthandwellbeing/arid-40072862.html

https://www.pukkaherbs.com/us/en/wellbeing-articles/benefits-of-turmeric.html

Jedna misao o “Kurkuma i đumbir za kardiovaskularni sistem

  1. josip šipek kaže:

    Veoma poučno i zdravstveno korisno. Potrebno primjeniti svakako. Imam 2 stenta , terapija lijekovima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *