Blog, Saveti

Uticaj ishrane na kandidu

Uticaj ishrane na kandidu

Ljudsko telo svakodnevno trpi uticaj štetnih mikroorganizama, a prvi simptomi zahtevaju proveru i utvrđivanje tačnog pokretača infektivnog procesa.

Odmah nakon što se dijagnostikuje kandida, važno je što pre krenuti sa lečenjem jer može doći do pojave hroničnih stanja kao što su opasne autoimune bolesti.

Neretko, kandida može putem krvotoka da se širi kroz celo telo, dodatno ga ugrožavajući i otežavajući tretiranje.

Kada je u pitanju lečenje i prevencija gljivične infekcije koju izaziva kandida, ishrana ima veoma veliku i značajnu ulogu.

Pravilno formiranje jelovnika će normalizovati količinu gljivica u telu i u velikoj meri doprineti tretiranju postojeće infekcije.

Ovo ćete postići uvođenjem namirnica koje će zaustaviiti napredovanje kandidijaze i ne dozvoliti stvaranje uslova koji su idealni za njeno širenje i javljanje komplikacija.

OPŠTE INFORMACIJE O KANDIDI I KANDIDIJAZI

Kandida predstavlja vrstu gljivice koja boravi u digestivnom traktu čoveka, ali i mukoznim membranama varine i usne duplje i na površinskom sloju kože.

U zdravom organizmu, njen uticaj na proces varenja je veoma značajan jer ona može da pomogne pri razlaganju određenih materija.

Osim toga, kada je pod kontrolom, ona pozitivno utiče i na apsorpciju nutrijenata.

Kao što je njeno prisustvo značajno, isto tako u određenim uslovima može postati pretnja po zdravlje čoveka.

Postoji više od 100 vrsta kandide, a oko 20 ima sposobnost da pokrene infektivni proces.

Kada dođe do nekontrolisanog razmnožavanja kandide dolazi do razvoja gljivične infekcije koja je poznata kao kandidijaza.

Infekcija može da zahvati određen deo tela (npr. grlo ili creva) ili da bude sistemska (ima tendenciju širenja na druge organe).

Sistemska kandidijaza se teže dijagnostikuje od one koja je koncentrisana na određeni region u organizmu.

Infekciju prate različiti simptomi koji variraju u zavisnosti od njene lokacije i generalnog zdravstvenog stanja pacijenta.

SIMPTOMI KARAKTERISTIČNI ZA KANDIDIJAZU

Crevna kandidijaza najčešće je praćena bolovima u predelu abdomena, gasovima i mučninom.

Osobe sa kandidom u usnoj duplji mogu primetiti na jeziku i desnima fleke bele boje, bol i upalu grla i problem sa žvakanjem i gutanjem hrane.

Vaginalnu kandidijazu karakterišu znaci poput osećaja bola nakon uriniranja ili polnog odnosa, gustog belog sekreta i iritirane sluzokože.

Ukoliko se kandida nalazi na koži, uočljive su promene kao što su osip, crvenilo i perutanje površinskog sloja.

ŠTA UZROKUJE INFEKCIJU?

Postoji nekoliko faktora koji izazivaju preterano razmnožavanje kandide i direktno podstiču razvoj infekcije.

Među njima su zloupotreba antibiotika i negativni efekti koje proizvodi hroničan stres.

Trudnice i dijabetičari koji neredovno kontrolišu glukozu se često suočavaju sa kandidijazom.

Rizik dodatno povećavaju manjak sna i nepravilna ishrana.

Prisustvo kandide u crevima i njena uloga u procesu varenja mogu da se kontrolišu odabirom namirnica koje će se svakodnevno unositi u organizam.

Takođe, unos pogrešne hrane koja sadrži štetne sastojke može samo stvoriti odlične uslove za pojavu infekcije.


U saradnji sa sajtom www.prirodnolecenje.com obezbedili smo Vam

BESPLATAN primerak E-knjige

8 prirodnih namirnica + 10 čajeva za eliminaciju Kandide

KLIKNITE OVDE ZA PREUZIMANJE

e-knjiga-kandida-small


ŠEĆER PODSTIČE NAPREDOVANJE INFEKCIJE

Da bi gljivica napredovala i širila se kroz ljudski organizam, neophodna joj je neka vrsta ’’goriva’’ koje će podsticati njen razvoj.

Idealnom hranom za samu kandidu smatra se šećer i preteran unos šećera nije dozvoljen tokom lečenja infekcije.

Takođe, ovaj sastojak čini situaciju još gorom jer pogoršava postojeće upalne procese.

Sasvim očigledne izvore šećera treba maksimalno izbegavati, a tu su svakako slatkiši i industrijski napici.

Treba voditi računa i o odabiru voća, koje u svojim plodovima sadrži visoku koncentraciju fruktoze.

Posebno su rizične banane, grožđe, mango i urme.

Zaboravite na sušeno voće jer je bogatije šećerom od svežeg.

Za pacijente sa kandidijazom se uglavnom preporučuju citrusi kao što su limun, narandža, grejpfrut i limeta.

Ukoliko se plašite da ćete izbegavanjem voća prestati sa unosom važnih minerala i vitamina, koncentrišite se na povrće koje će Vam pružiti sve to bez prisustva šećera.

ZABORAVITE NA HRANU KOJA U SEBI SARŽI GLUTEN

Gluten često kod ljudi izaziva alergijske reakcije, ali takođe komplikuje kandidijazu i podstiče širenje upale koja prati aktivnost gljivice.

Nakon što se unese u organizam, gluten se putem varenja razlaže u jednostavne ugljene hidrate kojima se kandida hrani.

Gluten pogubno deluje i na imunitet.

U namirnice sa glutenom spadaju žitarice poput pšenice, ječma i raža.

Izbegavajte hleb, pite, kolače, pivo, testenine, pomfrit i gotove umake.

Takođe, glutena ima i u instant kafi i sladoledu.

IDEALNO POVRĆE ZA PACIJENTE SA KANDIDIJAZOM

Jedite sveže ili kuvano povrće, a najbolje je ono koje u svom sastavu uopšte nema skroba ili ga ima u vrlo malim količinama.

Sjajni primeri su karfiol i brokoli zbog ogromne količine antioksidanata i vlakana.

Zeleno lisnato povrće, nalik spanaću, kelju i prokelju, je prepuno aktivnih sastojaka koji stimulišu imunitet i poboljšavaju metabolizam.

Slobodno možete uzimati i paradajz, papriku, krastavac, tikvice ili crni luk kroz redovne obroke ako patite od kandidijaze.

DISKUTABILNA FERMETNISANA HRANA

Brojni stručnjaci još uvek ispituju uticaj fermentisane hrane na uzročnike infekcija.

Utvrđuje se u kakvim uslovima sastojci fermentisanih namirnica deluju pozitivno, a kada negativno, uključujući i one u kojima je kandida naglo uznapredovala i pokrenula infektivni proces.

Za sada, većina istraživača na polju medicine se slaže da u slučaju kandidijaze treba smanjiti unos ovakve hrane, jer pored korisnih bakterija sadrži i kvasac koji doprinosti daljem razvoju gljivične infekcije.

Vraćanje nivoa značajnih bakterija u sklopu digestivnog trakta putem konzumiranja fermentisanih namirnica (jogurt, kefir, kombuha čaj, kiseli kupus) moguće je isključivo kada se ponovo uspostavi kontrola nad kandidom.

NAJBOLJI ZAČINI ZA KANDIDU

  • Cimet

Cimet ne dozvoljava kandidi da se dalje razmnožava i eliminiše postojeće simptome.

Cejlonski cimet u štapićima je odličan izbor jer druge vrste zbog dugoročne upotrebe mogu naškoditi jetri.

  • Beli luk

Beli luk daje specifičnu aromu hrani, a aktivni sastojak alicin iz njegovih čenova može biti koristan tokom tretiranja kandidijaze.

Najbolje koristite sveže, ispasirane čenove.

  • Karanfilić

Karanfilić u sebi sadrži aktivni sastojak eugenol koji ima antifugalno dejstvo. On podstiče imunološki sistem da se efikasnije bori protiv infektivnog procesa kojeg je pokrenula kandida.

JOŠ KORISNIH NAMIRNICA

  • MESO RIBE je značajno zbog prisustva korisnih lipida koji ublažavaju upalu i sve prateće simptome infekcije.
  • KOKOSOVO ULJE dokazano ubija suvišne gljivice zahvaljujući antifugalnom delovanju.
  • IZVORI KVALITETNIH PROTEINA poput živinskog mesa i jaja pomažu pri balansu nivoa šećera u krvi.

JOŠ NEPOŽELJNIH NAMIRNICA

  • MLEKO I MLEČNI PROIZVODI otežavaju lečenje postojeće upale i stvaraju uslove za dalji razvoj infekcije.
  • GMO HRANA sadrži hemikalije koje remete nivo korisnih bakterija u digestivnom traktu i pokreću gljivičnu infekciju koja potiče od preterane aktivnosti i nekontrolisanog razmnožavanja kandide.
  • ALKOHOL nije dozvoljen jer narušava funkcionisanje imuniteta i stvara se fermentacijom u koju je uključen šećer.

RECEPTI ZA PACIJENTE SA KANDIDIJAZOM

ČORBA OD TIKVICA I CRNOG LUKA – Obariti dve manje tikvice i jednu osrednju glavicu crnog luka. Napraviti pire od gotovog povrća i dodajte mu dva ispasirana čena belog luka, dve kašičice maslinovog ulja, prstohvat morske soli i vode po potrebi.

OMLET SA POVRĆEM – Umutite dva jajeta sa malo morske soli. Dodati šaku seckanih listova spanaća, pola seckane crvene paprike i pola male glavice crnog luka. Peći u tiganju uz par kapi maslinovog ulja.

BROKOLI SA BELIM LUKOM – 4 šolje obarenih cvetova brokolija začiniti sa dva pasirana čena belog luka, prstohvatom morske soli i pola kašičice aleve paprike. Dodati i dve kašičice maslinovog ulja.

KINOA SALATA SA PILEĆIM BELIM MESOM – Iseckati jedan veći komad obarenog pilećeg belog mesa. Pomešati sa ¼ šolje skuvane i ohlađene kinoe. Dodati seckani štapić celera, malo svežeg bosiljka, prstohvat soli i bibera i kašičicu lajt majoneza.

JEDNOSTAVNI ZELENI NAPITAK – U blender dodati dva manja iseckana krastavca, jedan seckan limun bez kore i šaku peršunovog lišća. Sve sastojke dobro izmiksati da se dobije ujednačena smeša. Po potrebi dodati malo vode.

BEZGLUTENSKI KREKERI – Pomešajte četiri šoljice bademovog brašna sa dva jajeta, kašičicom himalajske soli i malo mlevenog crnog bibera. Ostavite testo da malo miruje i zatim ga razvaljajte što tanje između dva papira za pečenje. Skinite gornji papir i izrežite krekere nožem u obliku kvadratića. Peći na 180 stepeni oko 15 minuta.

PALAČINKE OD KOKOSOVOG BRAŠNA – Umutiti tri jajeta sa prstohvatom soli. Dodati im dve izlišne kašike kokosovog brašna. Staviti komadić putera u tiganj da se otopi pa peći palačinke od pripremljene smese.

DODATNI SAVETI

– Kada kupujete gotove namirnice u supermarketima obavezno čitajte šta piše na pakovanju. Ovako ćete saznati da li je i u kojoj meri prisutan šećer. Verovali ili ne, ali se šećer može naći i prelivima za salate, proteinskim barovima i mesnim prerađevinama, zato pazite šta ćete staviti u korpu.

Pijte dosta vode da bi hidrirali organizam i pomogli mu da se oporavi od kandidijaze. Poboljšaće se varenje, a telo očistiti od toksina i istovremeno ubrzati izlečenje od infekcije. 8 čaša dnevno će pozitivno delovati i na Vašu psihu, nivo energije i sposobnost kontrole telesne temperature.

Brinite se o sebi i svom telu. Osim što ćete uvesti promene u načinu ishrane, potrudite se da više spavate i da se oduprete svakodnevnom stresu. Svakoga dana odvojte dovoljno vremena za fizičke aktivnosti, kao i za relaksaciju.

KORIGUJTE SVOJU ISHRANU I BRZO ĆETE IZLEČITI KANDIDIJAZU

Kandida ugrožava Vaše telo i iznutra i spolja.

Eliminacijom postojećih simptoma i zaustavljanjem potencijalnog širenja kandidijaze na ostale delove organizma ponovo će Vašem telu vratiti energiju i dati olakšanje.

Težite ka tome da i budete zdravi i siti, a da istovremeno ’’izgladnite’’ gljivicu i uspešno je držite pod kontrolom.

Za neutralizaciju kandide (Candida) u organizmu.

Reference:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/326795.php

https://www.healthline.com/nutrition/candida-diet

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *