Blog, Saveti

Kako rešiti problem manjka želudačne kiseline

manjak zeludacne kiseline

Ako se ne leči, Hipohlorhidrija može uzrokovati vrlo ozbiljne zdravstvene probleme, stoga je veoma važno da na vreme potražite lekarsku pomoć.

Rešavanje problema ne samo da će povećati i normalizovati nivo želudačne kiseline, nego i poboljšati zdravlje vašeg probavnog sistema i smanjiti stres u organizmu.

Više od polovine ljudi s bolestima gastrointestinalnog trakta nije ih ni svesno, iz razloga što se većina bolesti ne oseti do određenog vremena, a kad telo postane nesposobno nositi se s bolešću koja se razvija, počinju se pojavljivati ​​prvi simptomi.

ŠTA JE HIPOHLORHIDRIJA?

Hipohlorhidrija je medicinski izraz za nizak nivo želudačne kiseline.

Želudačna kiselina, zajedno s nekoliko enzima, pomaže u razgradnji hrane, ubija bakterije kako bi sprečila infekciju i pomaže telu da apsorbuje određene hranjive sastojke, poput vitamina B-12, gvožđa, cinka, kalcijuma i proteina.

Da bi želudac proizvodio HCl, telo treba apsorbovati cink iz ishrane, a hrana koja je bogata cinkom:

  • semenke bundeve,
  • rakovi,
  • govedina i svinjetina,
  • pasulj,
  • indijski oraščići, i dr.

Kućni lek za povećanje nivoa želudačne kiseline je svakako hrana bogata cinkom.

Bolje je započeti s nemasnim izvorima hrane koji su bogati cinkom, semenke bundeve su najbolje u tom pogledu.

Nizak nivo želudačne kiseline može rezultirati i drugim nedostacima, poput nedostatka gvožđa, vitamina B-12 i kalcijuma, stoga vam lekar može preporučiti uzimanje suplemenata ili povećati prehrambeni unos ovih hranjivih sastojaka.

Jednom, kada vam lekar utvrdi zašto je nivo želudačne kiseline nizak, preporučiće adekvatne načine za ublažavanje ili prevenciju simptoma.

Pravovremeno lečenje smanjiće rizik od komplikacija.

Želucu je potrebna kisela sredina iz nekoliko razloga:

  • Želudačna kiselina je prva barijera koja sprečava prolaz različitih mikroorganizama.
  • Želudačna kiselina pomaže u probavi proteina stimulišući aktivaciju enzima pepsina. Ako u želucu nema dovoljno kiseline, mogu se adekvatno razgraditi proteini uneti hranom.
  • Stimuliše pankreas i tanko crevo da proizvode probavne enzime i žuč za razgradnju proteina, masti i ugljenih hidrata. Hipohlorhidrija narušava apsorpciju masti i ugljenih hidrata, što dovodi do nadutosti, probavnih smetnji i nedostatka vitamina topivih u mastima kao što su A, D, E i K.
  • Želudačna kiselina inicira peristaltičko kretanje, odnosno ritmičko stezanje creva, za prenos hrane kroz gastrointestinalni trakt.
  • Želudačna kiselina je neophodna za apsorpciju vitamina B12, koji je ključ za normalno funkcioniranje eritrocita mozga i nervnog sistema.
  • Želudačna kiselina je neophodna za pravilnu apsorpciju elemenata u tragovima kao što su kalcijum, magnezijum, cink, bakar, gvožđe, selen, bor i dr.

Ko je pod rizikom?

Iako se simptomi počinju javljati već posle 35 godine, najveći rizik od hipohlorhidrije je kod osoba starijih od 65 godina.

Određeni faktori mogu povećati rizik od razvoja bolesti, kao što je: uzimanje lekova za smanjenje proizvodnje želudačne kiseline, stres, ishrana u kojoj nedostaje cink, koji imaju infekciju H. pylori, i dr.

SIMPTOMI HIPOHLORHIDRIJE

Simptomi hipohlorhidrije mogu uključivati:

  • podrigivanje
  • nadimanje
  • proliv
  • gasove
  • gorušica
  • crevne infekcije
  • nedostatak hranjivih sastojaka
  • neprobavljena hrana u stolici
  • nervozan želudac
  • gubitak kose
  • lomljivi nokti
  • problem sa vidom

Takođe, postoji veza između hipohlorhidrije i nekoliko drugih medicinskih problema, kao što su:

  • anemija
  • astma
  • alergije
  • autoimuni poremećaji (lupus)
  • problemi s kožom, uključujući akne i psorijazu

DIJAGNOZA BOLESTI

Da bi dijagnostifikovao hipohlorhidriju, lekar će pregledati vašu istoriju bolesti i obaviti fizički pregled, odnosno proveriti krvnu sliku i nivo kiselosti vašeg želuca, pomoću pH skale.

Vrednost pH 3–5 ukazuje na hipohlorhidriju, dok nivo pH manji od 3 ukazuje na normalan nivo želudačne kiseline.

Ako je pH vrednost veća od 5, to ukazuje na gotovo potpuno odsustvo želudačne kiseline, koja se naziva aklorhidrijom.

Da bi sami potvrdili da li imate nizak nivo želudačne kiseline uradite jedan test koji daje približno tačne rezultate, a sve što vam je potrebno je soda bikarbona i malo vode.

Budući da je test i jeftin i siguran, možete češće da proverite nivo želudačne kiseline.

Pomešajte kašičicu sode bikarbone sa malo hladne vode i prvo popijte mešavinu ujutro pre nego što pojedete ili popijete bilo šta drugo.

Izmerite vreme koliko vam treba da podrignete; ako vam treba više od pet minuta ili ukoliko uopšte ne podrignete, to je znak slabe želudačne kiseline.

Test deluje pokretanjem hemijske reakcije u želucu mešanjem osnovne sode bikarbone sa želudačnom kiselinom.

Prirodni odgovor ako imate dovoljno želučane kiseline je gas ugljen dioksid koji uzrokuje podrigivanje.

LEČENJE HIPOHLORHIDRIJE

Lečenje hipohlorhidrije zavisiće od uzroka i težine simptoma.

Neki lekari preporučuju pristup koji se prvenstveno zasniva na promenama u ishrani i suplementima.

Korisna hrana:

  • Ananas, zbog svog enzima bromelaina, kao i papaja i njegov enzim papain, smatraju se korisnom hranom, budući da njihovi enzimi podstiču probavu.
  • Gorka hrana, poput rukole, radiča, limunovog soka i dr., dokazano podstiču probavu.
  • Povećavanje unosa omega 3, koja se nalazi u lososu, skuši, haringi tuni i lanenom semenu, pomaže kod smanjenja upale.

Obavezno treba isključiti:

  • Soju, budući da je bogata belančevinama, pa se teško probavlja,
  • Kikiriki,
  • Alkohol i pušenje, jer podstiču upalu,
  • Antacide, jer oni neutrališu želudačnu kiselinu.

Takođe, preporučuje se:

  • Češći, a smanjeni obroci, kako bi maksimalno smanjili opterećenje želuca.
  • Održavanje hidratacije.
  • Prestanak uzimanja bilo kakvih lekova koji umanjuju lučenje Hlorovodične kiseline (HCl).

PRIRODNI LEKOVI ZA HIPOKLORHIDRIJU

Dobra vest je da prirodnim putem možete povećati proizvodnju ili količinu želudačne kiseline pomoću nekih jednostavnih kućnih lekova.

  • Razmislite o uzimanju gorkog bilja.

Artičoka, encijan, koren maslačka, hmelj, lovor itd., gorko je bilje i povrće koje je vrlo efikasno u podsticanju proizvodnje želudačnih kiselina.

Još jedan sastojak hrane koji pomaže u proizvodnji probavnih sokova je đumbir.

Neki alternativni stručnjaci kažu da gorko bilje uzeto pre jela može podstaći lučenje želudačne kiseline i probavnih enzima, a gorke biljke kao što su encijan, artičoka, hmelj i korijen maslačka neke su od najsigurnijih i najefikasnijih biljaka u podsticanju želudačne kiseline.

Gorke namirnice su korisne ne samo da podstiču probavu, već sprečavaju gomilanje toksina u organizmu, bore se protiv virusa, gljivica i bakterija, podstiču rad jetre, jačaju imunitet, pomažu u slučaju umora i iscrpljenosti, podstiču rad nerava, i dr.

Jednostavan ayurvedski lek je polako žvakati tanku krišku svežeg đumbira s prstohvatom kamene soli 5-10 minuta pre jela.

  • Manuka med

Manuka med ima antimikrobna svojstva.

Manuka med se proizvodi na Novom Zelandu i u Australiji od pčela koje oprašuju stablo manuka i sadrži prirodni sadržaj peroksida što ga čini snažnim antibakterijskim sredstvom.

Važno je napomenuti da med treba kupovati od proverenih proizvođača.

  • So kao kućni lek

Nerafinisana morska so, himalajska.

  • Beli luk i ulje origana

Razmotrite određene biljke, poput belog luka i origano ulja, jer su to dodaci koji pomažu ukoliko dođe do bakterijskog rasta.

  • Pijte čaj od đumbira

Smatra se da đumbir pomaže probavi i smanjuje nadutost. U ayurvedskoj medicini i tradicionalnoj kineskoj medicini, đumbir se smatra tonikom za probavu.

  • Limun i limunov sok

Limun i limunov sok mogu pomoći u povećanju proizvodnje HCl, uravnotežiti pH u želucu i regulisati probavne enzime.

  • Uzmimanje multivitamina

Mnogi ljudi širom sveta uzimaju neke vitaminske suplemente svakog dana, da bi poboljšali svoje zdravlje.

Budući da hipohlorhidrija može dovesti do nedostatka određenih vitamina i minerala, može se preporučiti multivitaminski i mineralni dodatak.

Imajte u vidu da neki vitamini i minerali bolje rade svoj posao u kombinaciji, dok neke druge kombinacije mogu umanjiti apsorpciju.

Gvožđe se, na primer, bolje apsorbuje ako se uzima u kombinaciji sa vitaminom C.

  • Uzimanje vitamina B kompleksa

Neki stručnjaci predlažu dodatni vitamin B kompleks.

Iako to nije lečenje hipoklorhidrije, može se preporučiti da se nadoknadi potencijalni nedostatak B12 i drugih vitamina B.

B12 je najznačajniji nedostatak vitamina s niskim nivoom HCl.

  • Uzmite probiotike

Oni mogu podržati probavni sistem i pomoći u zaceljivanju i obnavljanju pozitivne GI mikrobiote, kao i sprečiti rast neželjene patogene mikroflore.

  • Uzmite probavne enzime

Enzimi su od velike koristi za vaše zdravlje. Njihov manjak ili nedostatak može ozbiljno smetati zdravlju i znatno umanjiti kvalitet života, dok bez nekih život ne bi bio moguć.

  • Pokušajte sa uzimanjem kapsula sa betain hidrohloridom

To nadopunjuje ono što vaš sistem prirodno proizvodi za poboljšanje probave i apsorpciju hranjivih sastojaka; uzmite ga sa proteinima kako bi osigurali dobre rezultate.

Ništa manje nije važno da:

  • Temeljno žvačite hranu.

Kvalitet vaše ishrane bitno utiče na stvaranje želudačne kiseline, pa tako i na način na koji je jedete.

Temeljitim žvakanjem hrane pomažemo hrani da se dobro probavi u želucu, jer enzimi velike komade ne mogu razgraditi i mogu izazvati nelagodu, bol i grčeve. Dobra probava je ključ zdravlja.

I na kraju, treba zapamtiti, da je vašem organizmu potrebna želudačna kiselina, i da je vaš cilj da dođete do uravnoteženog nivoa.

Takođe, preparat HCl-Balans, postaje formula za balans želudačne kiseline, nastao stručno odabranom kombinacijom betain hidrohlorida, enzima pepsina i bromelaina visoke proteolitičke aktivnosti, čime se postiže optimalan proces varenja hrane u želucu.

HCl-Balans povećava svarljivost i iskoristljivost proteina i amino-kiselina iz hrane što je posebno važno za ljude koji su fizički aktivni (sport, teretana…).

HCl-Balans

HCl-Balans, formula za balans želudačne kiseline.

Reference:

https://www.healthline.com/health/how-to-increase-stomach-acid

https://www.medicalnewstoday.com/articles/322491

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *