Blog, Saveti

Lečenje jetre prirodnim putem

Prirodno lecenje jetre

Jetra je fundamentalni deo ljudskog tela i odgovorna je za mnoge procese u organizmu. Zbog toga, treba očuvati njeno zdravlje i voditi računa o njenom radu.

Svaki poremećaj treba ozbiljno shvatiti i pristupiti tretiranju. Bilo kakva bolest koja zahvati jetru negativno deluje na metabolizam i izaziva raznovrsne tegobe koje mogu ozbiljno poremetiti svakodnevni život pacijenta.

Ne čekajte dugo, već pomozite svojoj jetri da se oporavi na prirodan način i da ponovo funkcioniše normalno.

Na više načina, možete ubrzati njen rad, a tipični primeri su promene u ishrani i načinu života.

ULOGA I ZNAČAJ JETRE

Jetra predstavlja jedan od najznačajnijih vitalnih organa kod čoveka. Predstavlja deo digestivnog trakta i najveći je unutrašnji organ.

U potpunosti je sinhronizovana sa ostalim organima za varenje hrane, detektujući nivo potrebnih nutijenata i beskorisnih elemenata.

Poseduje mnoge funkcije koje održavaju čitav organizam stabilnim. Jedna od njih jeste uloga prirodnog filtera toksina, teških metala i štetnih hemikalija.

Sve ove potencijalno opasne materije eliminiše upravo jetra i ne dozvoljava da se šire kroz organizam i apsorbuju od strane drugih organa.

Uticaj jetre se ogleda i u transportu krvi kroz telo i sprovođenju hranljivih materija i kiseonika.

Jetra stvara žuč, deponuje vitamine i minerale i konvertuje određene elemente (npr. ugljene hidrate pretvara u glukozu, a višak čuva u rezervi za kasniju upotrebu).

Bez zdrave jetre, nema pravilnog metabolizma, balansiranih hormona i normalne cirkulacije krvi.

Osoba kog koje jetra pravilno funkcioniše ima dovoljno energije, čistu kožu i pozitivne misli.

Njen imunitet je jak, uspešno sprečavajući razvoj infekcija.

SPOSOBNOST REGENERACIJE

Verovali ili ne, jetra je jedini organ koji ima sposobnost da se regeneriše sam od sebe. Poseduje mogućnost da se fizički oporavi od oštećenja.

Ukoliko se ukloni 75% organa, on može deobom zdravih ćelija i izgradnjom novog tkiva da se vrati na staru veličinu, što je zaista fascinantno.

S obzirom da je jetra u konstantnom dodiru sa različitim toksinima i hemikalijama, oni joj tokom procesa filtriranja nanose određenu štetu.

Tada dolazi do prirodne regeneracije i organ sam sebe tretira uklanjajući oštećenja. 

 


U saradnji sa sajtom www.prirodnolecenje.com obezbedili smo Vam

BESPLATAN primerak E-knjige

25 prirodnih namirnica koje se preporučuju kod bolesti jetre

KLIKNITE OVDE ZA PREUZIMANJE

jetra-small


NAJČEŠĆA OBOLJENJA JETRE

Jetra deluje kao neuništiv organ, ali ipak u nekom trenutku može doći do njenog preopterećenja i razvoja bolesti koja može biti vrlo opasna.

Upravo takva je fibroza jetre, koja vremenom može da preraste u cirozu.

Unos velikih količina alkohola je jedan od tipičnih uzroka ove bolesti, a rezultat je stvaranje trajnih ožiljaka na organu i potpuno odumiranje tkiva.

Delovi jetre na kojima su formirani ožiljci više ne funkcionišu kao ranije i to remeti sve njene funkcije, izazivajući brojne tegobe.

Masna jetra smatra se ozbiljnim zdravstvenim problemom i javlja se često nakon deponovanja velikih količina masnoća u jetri.

Jetra se smatra masnom ukoliko 5-10% njene težine predstavljaju lipidi.

Hepatitis je bolest izazvana virusom hepatitis A, B ili C, a na njeno pogoršanje mogu uticati neki medikamenti, gojaznost, alkohol i alergijske reakcije.

Javlja se u akutnom ili hroničnom obliku.

Način širenja virusa je raznovrstan – putem prljavih ruku, zagađene hrane i vode, transfuzijom krvi, zaraženim iglama i polnim putem.

Svakako jedno od najopasnijih stanja jeste rak jetre.

Postoje i genetske bolesti koje mogu zahvatiti jetru, a to su uglavnom hemohromatoza, Vilsonova bolest i Gilbertova bolest.

Osobe koje pate od bilo kakve bolesti jetre su pod visokim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa.

SIMPTOMI KOJI UKAZUJU NA PROBLEME SA JETROM

Pacijenti sa poremećenim radom jetre često osećaju hroničan umor i malaksalost, bez obzira na svakodnevno odvajanje određenog vremena za odmor i san.

Bol u predelu abdomena može biti jedan od mogućih znakova, kao i nadutost.

Disbalans hormona neretko nastaje zbog poremećaja rada jetre.

Javljaju se i žuta nijansa kože, tamnija boja urina i stolica koja može biti vrlo bleda ili skoro crna. Otok u predelu nogu, prekomerno znojenje i konfuzija takođe mogu ukazati na nepravilnosti vezane za jetru.

DIJETA ZA DETOKSIKACIJU

Hrana sa velikom količinom soli, šećera i masnoća u velikoj meri šteti jetri. Uglavnom se preporučuju namirnice sa visokim procentom lako svarljivih vlakana.

Birajte organski proizvedeno voće, povrće, meso, orašaste plodove, mahunarke, mlečne proizvode i produkte od integralnog brašna – bez veštačkih aditiva i štetnih hemikalija kao što su pesticidi.

Uzimajte visokokvalitetne proteine i korisne lipide unosom jaja, živinskog mesa i morske ribe.

Neka se na Vašem jelovniku nađu kiseli kupus, zeleno lisnato povrće, aromatično začinsko bilje i voće prepuno antioksidanata.

Preporučuju se i prirodni probiotici, a tipični primeri su jogurt i kefir.

Zaboravite na alkohol, kofein, gazirane napitke, čips, hamburgere i picu. 

SUPLEMENTI ZA PACIJENTE SA BOLESNOM JETROM

  • Vitamin E u vidu suplementa se preporučuje osobama sa masnom jetrom. Njegovo redovno uzimanje vidno poboljšava funkcionisanje jetre. Takođe, vitamin E ublažava simptome kao što su upala i nadutost.
  • Berberin predstavlja vrstu soli koja se može naći u sastavu biljaka. Osim što ubrzava regulaciju jetre, uspešno normalizuje nivo šećera u krvotoku. Suplementi na bazi berberina se uzimaju nakon obroka u tačno određenim dozama.
  • Selen štiti ćelije jetre od trajnih oštećenja i može se, pored ishrane, unositi i kao suplement. Ovaj element je neophodan za zdravlje jetre i njeno normalno funkcionisanje. Koristan je i kod naprednijih oblika bolesti tako što usporava dalje napredovanje istih.

BILJNA MEDICINA

  • MED štiti jetru od oštećenja koja mogu izazvati toksične supstance, što su potvrdili medicinski stručnjaci putem brojnih istraživanja. Takođe, poboljšava sposobnost ovog ključnog organa da kontroliše glukozu u krvotoku. Med smanjuje i rizik od razvoja opasnih oboljenja jetre. Koristite isključivo med koji je kvalitetan i organski proizveden. Pomešajte jednu manju rendanu šargarepu sa dve kašike meda i dobijenu smešu pojedite svako jutro. Tri puta dnevno pojedite kašiku mešavine koju ćete pripremiti od 200ml soka od rena i 500g meda.
  • GUJINA TRAVA je puna moćnih organskih komponenti koje su vrlo značajne za rad jetre i njeno tretiranje. Može se slobodno koristiti za različite bolesti koje mogu zahvatiti ovaj organ, kao i ublažavanje pratećih simptoma. Silimarin u gujinoj travi doprinosi pročišćavanju toksina kroz stimulisanje rada jetre. Kašiku mlevenih semenki ove biljke prelijte sa 2 čaše prokuvane i filtrirane vode. Sačekajte 5 minuta i procedite čaj koji možete piti jednom dnevno nakon ručka.
  • KOKOSOVO ULJE ublažava oksidativni stres koji izaziva hronična stanja kod jetre. Sprečava nastajanje oštećenja na njoj koja mogu izazvati različiti toksini. Podstiče korišćenje masnoća u svrhu energije i služi kao prevencija raka jetre. Osim što štiti jetru, kokosovo ulje blagotvorno deluje i na srce i reguliše nivo holesterola u krvi. Uzimajte 1-2 kašike kokosovog ulja tako što ćete ga pojesti samostalno ili dodavati u jela.
  • MASLAČAK je biljka koja se nalazi svuda oko nas, a mnogi nisu svesni njenog značaja za jetru. Koren maslačka se tradicionalno koristi za tretiranje stanja kao što su hepatitis i povišen bilirubin u krvotoku. Reguliše i nivo glukoze, holesterola i triglicerida. Smanjuje postojeće upale u telu i pomaže u borbi protiv gojaznosti. Ispecite 4 i po kašičice usitnjenog korena maslačka dok ne dobije braon boju. Dodajte 400ml vode i sačekajte da tečnost proključa. Pustite da sve vri na nižoj temperaturi oko pola sata, a zatim procedite čaj. Dobićete potrebnu dozu za jedan dan koju ćete popiti u dva puta.
  • JABUKOVO SIRĆE služi kao prirodna podrška filtriranju krvi od toksina i pomaže jetri da što bolje obavi ovaj proces. Poboljšava varenje i pomaže u kontrolisanju apetita i regulaciji telesne težine. Svako jutro popijte 250ml mlake vode u koju ste dodali dve kašičice jabukovog sirćeta i malo meda.
  • SLADIĆ se takođe koristi za prirodno tretiranje jetre, a najznačajniji deo ove biljke jeste koren. Iz njega se dobija jedinjenje glicirhizin koje je korisno za tretiranje hepatitisa B. Pola kašičice korena sladića prelijte sa 200ml vode koja je prethodno proključala pa nakon 5 minuta procedite čaj. Uzimati tri puta dnevno, a tretman treba da traje od 4-6 nedelja.

DODATNI KORACI

U POTPUNOSTI PRESTANITE DA KONZUMIRATE ALKOHOL. Bilo kakvo piće koje sadrži alkohol makar u malom procentu može da utiče na daljnje uništavanje već ugrožene jetre. Ako niste u mogućnosti da sami prekinite sa unosom alkoholnih pića, potražite stručnu pomoć.

VODITE RAČUNA O UNOSU VODE. Što više čiste, filtrirane vode budete pili, brže će se pročistiti Vaš organizam, a sa njim i sama jetra. Telo će biti hidrirano, a opasni toksini uklonjeni.

FIZIČKA AKTIVNOST POMAŽE PACIJENTIMA KOJI IMAJU PROBLEME SA JETROM. Vežbanjem i sportom ublažićete postojeću upalu i oksidativni stres. Poboljšaćete cirkulaciju, protok korisnih materija, kao i filtriranje toksina od strane same jetre.

PRATITE NIVO HOLESTEROLA, TRIGLICERIDA I ŠEĆERA U KRVI. U održavanju normalnog nivoa masnoća i glukoze u krvotoku pomoći će Vam ishrana i vežbe. Ukoliko to nije dovoljno, zatražite od lekara terapiju koja Vam može vratiti narušen balans.

ZAKLJUČAK 

Mnogi ljudi čekaju predugo pre nego što započnu proces tretiranja svoje jetre, što ih dovodi u veliku opasnost od razvoja oboljenja koje mogu da se završe smrtnim ishodom.

Loša ishrana, unos alkohola, kao i drugi faktori mogu izazvati permanentnu štetu. Uvođenjem promena u način života možete pomoći Vašoj jetri da se lakše oporavi.

Krenite da radite na sebi pre nego što se stvore trajna oštećenja na ovom organu i komplikacije. Živećete dugo i zdravo.

Ako niste sigurni koje prirodne metode najviše odgovaraju Vašem zdravstvenom stanju, potražite dodatne savete kod Vašeg lekara ili nutricioniste.

Za normalnu funkciju i regeneraciju jetre:

LV-HepatoProtect preparat za obnavljanje jetre
Zatvori

LV-HepatoProtect

990,00 din.

Reference:

https://www.healthline.com/nutrition/11-foods-for-your-liver

https://www.healthline.com/health/fatty-liver-diet

Foods for your liver: 7 foods that naturally cleanse and clean your liver

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *