Blog, Saveti

Helikobakterija i gastritis

heliko bakterija i gastritis

Ljudsko telo je konstantno izloženo uticajima spoljašnje sredine koji uključuju i aktivnost raznovrsnih mikroorganizama.

Pojedine vrste su vrlo zastupljene, a među njima je heliko bakterija (Helicobacter pylori) kojom se smatra da je zaraženo čak 2/3 ljudske populacije.

U većini slučajeva, osobe koje u svom organizmu nose ovu bakteriju nisu svesne njenog prisustva i ne osećaju nikakve simptome ili poteškoće sa zdravljem.

Sa druge strane, heliko bakterija pokreće razvoj oboljenja digestivnog trakta među kojima je gastritis.

ŠTA PREDSTAVLJA GASTRITIS?

Gastritis predstavlja medicinsko stanje koje obuhvata eroziju i upalu sluzokože abdomena, uz moguće simptome poput bolova, nelagodnosti pre i nakon jela, nadutosti, sitosti posle unosa vrlo male količine hrane i usporenog procesa varenja iste.

Postoji akutni i hronični gastritis.

Akutni oblik traje imeđu 2-10 dana, a hronični nedeljama ili čak godinama.

Kada je u pitanju rizična grupa koja najčešće pati od gastritisa, ona u najvećem procentu obuhvata pacijente starije od 50 godina.

Bolest se dijagnostifikuje putem laboratorijskog testiranja uzorka krvi i stolice, testa daha ili endoskopije što zavisi od slučaja do slučaja.

Najčešće, gastritis se razvija pod uticajem heliko bakterije.

HELIKO BAKTERIJA KAO UZROČNIK GASTRITISA

Dugo se smatralo da je gastritis zdravstveni poremećaj izazvan uglavnom nezdravim načinom života, pušenjem, alkoholom i stresom.

Međutim, ispostavilo se da je ova bolest izazvana aktivnošću bakterije Helicobacter pylori u najvećem broju slučajeva, a da navedeni faktori samo pogoršavaju stanje u kome se pacijent nalazi i uvećavaju rizik od komplikacija.

Bez odgovarajuće terapije, infekcija može dalje da izazove formiranje peptičkog ulcera, odnosno čira i kod pojedinaca rak abdomena.

PRENOS BAKTERIJE

Konzumiranjem kontaminirane hrane ili vode najčešće se stvara put prenosa bakterije do zdravog ljudskog organizma i to mahom u periodu ranog detinjstva.

Među namirnicama koje su visokorizične ističe se sveže meso, naročito mleveno, a zatim nepasterizovani mlečni proizvodi i neoprano sveže voće i povrće.

Neadekvatna termička obrada mesa dovodi do infekcije.

Ako pijete vodu koja je neproverena i nepouzdana, rizikujete da unesete bakteriju u svoj organizam.

Takođe, moguć je i prenos patogena sa čoveka na čoveka i to u nehigijenskom životnom prostoru ili višečlanim porodicama.

Kod ovakve transmisije, glavnu ulogu imaju roditelji i bliski rođaci koji bakteriju prenose na mlađe članove, odnosno decu.

Osim u digestivnom traktu, Helicobacter pylori se zadržava i u pljuvačci i fecesu zaražene osobe ili životinje.

RAZVOJ GASTRITISA

Dugotrajna infekcija heliko bakterijom prerasta u gastritis tako što se kolonija bakterija smešta u sluzokožu koja obavija želudac ili creva i tako narušava njenu zaštitnu ulogu.

Tada stvara enzim poznat kao ureaza, koji neutrališe prirodno kiselu sredinu i stvara oštećenja na sluzokoži.

Istovremeno, bakterija podstiče pojačanu produkciju želudačne kiseline koju nauka još uvek nije objasnila.

Na ugroženim delovima dolazi do razvoja upale, tipičnog pratećeg efekta infektivnog procesa, a potom i ostalih tegoba karakterističnih za gastritis.

NAJČEŠĆI SIMPTOMI

Kod brojnih pacijenata gastritis se manifestuje kao asimptomatsko stanje.

Ukoliko su tegobe prisutne, one uključuju bolove različitog inteziteta u predelu abdomena, kao i druge nelagodnosti nalik grčevima i prekomernoj produkciji gasova koja se manifestuje kao nadutost.

Pacijenti osećaju mučninu koja je ponekad praćena povraćanjem.

Prisutan je gubitak apetita, poremećaj varenja unete hrane, kao i dijareja.

Između obroka ili tokom noći mogući su problemi sa pirozom.

Kod ozbiljnih slučajeva mogući su simptomi koji zahtevaju hitnu medicinsku pomoć i nikako se ne smeju ignorisati, a to su prisustvo krvi u sadržaju izbačenom povraćanjem ili defekacijom i anemija.

TRETIRANJE GASTRITISA

Otkriće heliko bakterije značajno je olakšalo određivanje i sprovođenje odgovarajuće terapije, a uz to i brže postizanje željenih rezultata.

Konvencionalna medicina određuje antibiotike i antacide za eliminaciju heliko bakterije i regulisanje stvaranja želudačne kiseline.

Međutim, postoje prirodna sredstva koja su jednako efektna i mogu zameniti ovakve medikamente ili služiti kao dopuna, naravno uz prethodnu konsultaciju sa lekarom.

PRIRODNA REŠENJA ZA GASTRITIS I HELIKO BAKTERIJU

 • ĐUMBIR  u formi svežeg korena poznat je po sposobnosti ublažavanja mučnine i sprečavanja povraćanja i to je korisno pacijentima sa heliko bakterijom i gastritisom. U okviru jedne studije, utvrđeno je da aktivni sastojak gingerol ubija čak 19 različitih tipova ove bakterije. Pripremite čaj tako što ćete kuvati 10 minuta kašičicu tanko sečenog đumbirovog korena u 500ml vode. Procediti, sačekati malo da se prohladi i dodati pola kašičice meda. Popiti dobijenu količinu čaja u dva puta.
 • KAMILICA  smiruje postojeću upalu i uopšte poboljšava rad digestivnog trakta. Istovremeno, ova lekovita biljka redukuje bolove i grčeve bez obzira na jačinu i eliminiše neprijatan osećaj mučnine. Polisaharidi iz kamilice stimulišu rad imunološkog sistema, olakšavaju proces varenja hrane i pomažu u prevenciji čireva. Stavite 250ml vode da proključa pa sklonite sud sa strane i u njega dodajte šaku svežih ili sušenih cvetova kamilice. Nakon 10 minuta procedite čaj i popijte ga. Piti 2-3 puta dnevno.
 • JOGURT  je mlečni proizvod nastao fermentacijom, odnosno mlečnim vrenjem. U njegovom sadržaju nalaze se probiotske bakterije koje povoljno deluju na čitav sistem organa za varenje i pomažu u tretiranju infekcije koju izaziva heliko bakterija, kao i srodnih stanja poput gastritisa. Pomaže u održavanju zdrave crevne flore i samim tim neometane probave. Što je proizvod svežiji sadrži veći procenat korisnih bakterija. Možete ujutru za doručak ili uveče pojesti jednu čašu probiotskog jogurta sa ovsenim pahuljicama.
 • ŠARGAREPA  sadrži dosta vitamina A zbog kojeg sprečava stvaranje peptičkog ulcera i raka abdomena kod pacijenata sa gastritisom. Svež koren šargarepe u svom sastavu ima mnoštvo protivupalnih sastojaka koji takođe smanjuju jačinu bolova i nadutost. Pomešati 200ml soka od šargarepe, 200ml gela iz lista aloe vera i 200g meda. Uzimati svakodnevno tri puta po jednu malu kašičicu smeše i to narednih 30 dana. Ukoliko želite da ponovite tretman, morate pre toga napraviti pauzu u trajanju od 14 dana.
 • KOKOSOVA VODA  je bogata vitaminima i mineralima koji blagotvorno deluju na digestivni trakt i pomažu pri tretiranju gastritisa. Reguliše stvaranje želudačne kiseline, eliminiše heliko bakteriju i hidrira čitav organizam pružajući mu neophodnu dozu elektrolita. Pacijentima sa heliko bakterijom i gastritisom se često za piće preporučuje upravo kokosova voda. Prepolovite kokos i izvadite belo kokosovo meso iz kore. Odmerite pola čaše i izblendajte sa 400ml filtrirane vode. Podeliti u dve doze u toku dana i popiti.
 • TIMIJAN  je koristan kod snažnih abdominalnih bolova, stvaranja suvišnih gasova i poremećaja varenja kod osoba sa gastritisom uzrokovanim aktivnošću mikroorganizma Helicobacter pylori. Opušta napete stomačne mišiće i smanjuje produkciju kiseline. Takođe je dobar za borbu protiv dijareje koja je takođe jedan od simptoma upale sluzokože creva ili želuca. Antiinflamatorno i antibakterijsko delovanje timijana značajno je kod tretiranja heliko bakterije. Kašičicu sušene biljke preliti sa 200ml proključale vode. Poklopiti sud i ostaviti deset minuta da odstoji. Nakon toga, procediti čaj i popiti. Uzimati tri puta dnevno.
 • MENTA, i to u formi čaja, često se koristi za gastritis i heliko bakteriju. U svom sastavu ima aktivnu komponentu poznatu kao mentol i upravo ona joj daje specifičnu aromu i lekovitost. Menta će pacijente osloboditi nadutosti i bolova. 10 svežih listića biljke preliti sa 200ml vrele, prethodno prokuvane vode. Posle 15 minuta stajanja procediti i popiti. Piti jednom ili dva puta dnevno.

ISHRANA OSOBA SA GASTRITISOM

Dijeta pacijenata sa gastritisom i heliko bakterijom koja ga pokreće zasniva se na eliminaciji namirnica koje pogoršavaju tegobe i dodatno remete rad organa za varenje.

Zato zaboravite na prženu hranu, ljutu hranu, jake začine, kafu, energetska pića i alkohol.

Kada su u pitanju opcije koje su bezbedne ili blagotvorno deluju na osetljiv digestivni trakt, pre svega imajte na umu da morate redovno jesti, uzimati manje porcije i pažljivo žvakati svaki zalogaj pre gutanja.

Od voća se preporučuju jabuke i bobičasti plodovi, a od povrća spanać, kelj, celer i crni luk.

U jelovnik uključite i proizvode od soje i mahunarke.

VAŽNE PREVENTIVNE MERE

Svakako, da bi izbegli zdravstveni problem kao što je gastritis neophodno je da izbegnete kontakt sa uzročnikom, odnosno mikroorganizmom Helicobacter pylori.

Promene u svakodnevnim navikama i jednostavni koraci ključni su za uspešnu prevenciju i zato se posebno ističe sledeće:

 • Perite ruke mlakom vodom i sapunom pre i posle pripreme jela, pre i posle konzumiranja jela, nakon korišćenja toaleta, posle kontakta sa životinjama, nakon menjanja pelena..
 • Vodite računa da tokom pripreme jela temeljno operete voće i povrće i pravilno termički obradite meso da bi ubili bakterije, a takođe je važno kad završite pripremu jela detaljno očistiti korišćeno posuđe, kuhinjski pribor i površine u kuhinji.
 • Pijte samo vodu čija se čistoća redovno kontroliše i koja je garantovano bezbedna za piće.
 • Prestanite da pušite jer toksini iz duvanskog dima dodatno iritiraju upaljenu sluzokožu želuca i creva.
 • Naučite da se izborite sa stresom, jer on takođe pogoršava vaše trenutno stanje i putem pozitivnih misli, fizičke aktivnosti i hobija rasteretite svoje telo i um.

ZAKLJUČAK

Još uvek je nejasno zbog čega kod nekih ljudi uopšte nema zdravstvenih smetnji zbog prisustva mikroorganizma Helicobacter pylori, a zašto se pojedini zaraženi suočavaju sa gastritisom i drugim medicinskim stanjima kao što je npr. peptički ulcer ili rak želuca.

Čak i ako nemate simptome, a utvrđeno je da ste nosilac bakterije, potrebna vam je terapija da u budućnosti ne dođe do pogoršanja zdravlja i potencijalnih komplikacija.

Ubrzo nakon uzimanja prepisanih medikamenata, posebno u kombinaciji sa prirodnim sredstvima i metodama, primetni su pozitivni rezultati i dolazi do olakšanja.

Efikasan proizvod koji uklanja Heliko bakteriju i sve probleme koje ona izaziva, bez štetnih posledica.
Gastrolact-pakovanje
Zatvori

Gastrolact®

4.998,00 din.

Reference:

https://www.msdmanuals.com/professional/gastrointestinal-disorders/gastritis-and-peptic-ulcer-disease/

https://wexnermedical.osu.edu/digestive-diseases/h-pylori-gastritis

https://www.rileychildrens.org/health-info/peptic-ulcers-gastritis-helicobacter-pylori

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *