Blog, Saveti

Imunitet u borbi protiv virusnih infekcija

Imunitet u borbi protiv virusnih infekcija

Živimo u svetu mikroba, sa kojima smo konstantno u kontaktu i često nesvesni njihovog prisustva.

U tu grupu ubrajaju se virusi koji živa bića biraju da bi se replicirali i opstali.

Većina virusa nije patogena za ljude, već igra veliku ulogu u održavanju ekosistema na planeti.

Tipovi koju uzrokuju infekcije na različite načine napadaju telo i izazivaju brojne simptome.

Stepen efikasnosti organizma u odbrani od patogena zavisi od jačine njegovog imuniteta.

Imunološki sistem moguće je ojačati na više načina i to prirodnim putem radi bržeg oporavka od bilo koje virusne infekcije ili zaštite od istih.

ŠTA SU VIRUSI?

Virus na latinskom znači otrov i pod tim nazivom obuhvataju se najmanji paraziti na svetu.

Male su veličine, manji od bakterija.

To su složeni organski molekuli napravljeni od proteina i nukleinskih kiselina koji se mogu brzo razmnožavati u zdravim ćelijama organizma.

Prisutni su i enzimi zaslužni za brzu replikaciju i mutaciju.

Najčešći su uzrok respiratornih infekcija.

Kada u organizmu dođe do sukoba između ćelija domaćina i virusa, on reguje u zavisnosti od vrste patogena različitim simptomima, pa zato tok infekcije nema uvek istu težinu.

Izvan tela svog domaćina vrlo kratko žive.

Različite vrste virusa napadaju različite organe u organizmu, ali je moguće sticanje imuniteta koji će biti od značajne pomoći prilikom odbrane u budućnosti.

Prenos virusa vrši se na više načina i to uglavnom direktnim fizičkim kontaktom, kapljičnim putem, hranom, vodom, igala i medicinskih instrumenata.

Još uvek postoji nedoumica među istraživačima kod jednog pitanja – da li je virus živ ili ne?

Pojedini smatraju da je virus živ organizam zbog sposobnosti razmnožavanja, tačnije replikacije, i prikupljanja energije od svog domaćina.

Sa druge strane, nastale su tvrdnje da virus nikako ne može biti živ jer u svojoj građi nema ćelije i nisu u mogućnosti samostalno da se reprodukuju, već samo uz prisustvo ćelija domaćina.

IMUNI SISTEM KAO ZAŠTITNI MEHANIZAM LJUDSKOG TELA

Otpornost na infekcije u vidu stabilnog imunološkog sistema je sposobnost organizma da identifikuje invazije patogena spolja i da ih neutrališe.

Ovaj složeni mehanizam kontroliše i uništavanje zastarelih vlastitih ćelija u organizmu.

Postoje dve vrste: prirodni ili urođeni (onaj koji steknemo rođenjem) ili veštački ili stečeni (gradi se nakon kontakta sa infektivnim mikroorganizmima i telo stvara antitela na duži vremenski period).

Imunološki sistem čine štitna žlezda, koštana srž, limfni čvorovi, slezina i limfoidni organi, koji su blizu digestivnog trakta, disajnih puteva i kože.

Tu su i ćelije imunog sistema napadaju i uništavaju patogene, ali nekada pogreše i napadaju sopstvene ćelije, tkiva i organe.

Primer je alergija, koja je zapravo imunološki odgovor na alergen.

Dešava se da imunitet oslabi usled delovanja određenih faktora, što se često može regulisati putem korišćenja lekovitog bilja, regulisanja ishrane, suplementacije i promene životnih navika.

UZROCI SMANJENJA IMUNITETA

Slabost tela u vidu fizičkog i mentalnog zamora, kao i konstantan negativan uticaj stresa i depresija utiču na nagli pad imuniteta.

Manjak sna, prejedanje i konzumiranje alkohola, cigareta i narkotika uvećavaju verovatnoću da će osoba biti inficirana.

Pasivan način života stvara visok rizik, a pored toga i nepravilna ishrana koja podrazumeva preveliki unos masti, šećera, soli, kao i hranu punu veštačkih boja i konzervanasa.

Dugo korišćenje antibiotika i pojedinih medikamenata ili tretmana poput hemoterapije smanjuju sposobnost tela da se brani od patogena.

Stanje kao što je trudnoća prirodno utiče na smanjenje stabilnosti imunološkog sistema.

ODGOVOR IMUNITETA NA NAPAD VIRUSA

Postoji klasifikacija virusnih infekcija prema responzivnosti imuniteta: akutna (grip, SARS, ebola), latentna (herpes), hronična (hepatitis C i B) i progresivna (HIV).

Kod akutnih virusnih infektivnih oboljenja zaražena osoba se potpuno oporavlja ili umire.

Latentna infekcija se može u početku manifestovati kao akutna, ali imunitet nije u mogućnosti da potpuno ukloni virus iz tela te je moguća njegova replikacija i prisustvo u organizmu do kraja života zaraženog.

Imunitet reaguje na dva načina u slučaju razvoja virusne infekcije.

Prvi predstavlja odgovor prirodnog ili urođenog imuniteta gde se vrši sinteza proteina poznatih pod nazivom interferoni i stimulacija limfocita.

Često je to dovoljno da dođe do potpunog oporavka, ali ako se infekcija nastavi uz konstantnu replikaciju virusa nastupa veštački ili stečeni imunološki odgovor.

Dolazi do sinteze specifičnih antitela pomoću B limfocita i sinteza citotoksičnih T limfocita koji eliminišu zaražene ćelije.

Stvara se dugoročno ’’pamćenje’’ kod odbrambenog mehanizma tela koje omogućavaju brži odgovor u budućnosti, u slučaju napada istog virusa.

Slab imunološki sistem nije u mogućnosti da pruži adekvatnu reakciju u oba slučaja i tad dolazi do izraženih simptoma i raste verovatnoća da virusna infekcija poprimi rekurentnu formu.

Zbog toga je potrebno konstantno raditi na podršci imunitetu kroz metode koje po preporuci stručnjaka treba da budu isključivo prirodne.

TRADICIONALNA MEDICINA ZA JAČANJE IMUNITETA I TRETIRANJE VIRUSNIH INFEKCIJA

  • BELI LUK pomaže organizmu u uništavanju virusa putem podsticaja imunološkog sistema. Ovu sposobnost poseduje zahvaljujući alicinu, dragocenom aktivnom sastojku koji belom luku inače daje specifičnu aromu. Konzumiranje belog luka je korisno kod prevencije prehlade i gripa. Preporučuje se uzimanje svežih, izgnječenih čenova.
  • EHINACEA ima uticaj na uvećanje broja leukocita, što imunitet čini stabilnijim prilikom odbrane od virusnih i drugih infekcija. Puna je antioksidanata i pomaže u sprečavanju razvoja hroničnih formi infektivnih bolesti, kao i ubrzanom oporavku tela od napada patogena. Ehinacea se uzima u formi čaja.
  • SLADIĆ je biljka čiji koren se preporučuje kod tretiranja virusnih infekcija, ali i drugih infektivnih oboljenja. Sadrži glicirizin koji je 50 puta slađi od šećera, ali za razliku od njega veoma lekovit. Ublažava tegobe sa disajnim putevima i stomačne probleme vezane za aktivnost virusa u organizmu.
  • ĐUMBIR ima moćno antivirusno delovanje i blagotvorno deluje na zdravlje kroz podršku normalnom radu imuniteta. Aktivan sastojak gingerol smanjuje postojeće upalne procese u telu. Potrebno je koren đumbira koristiti prilikom pripreme čaja ili kao dodatak svakodnevnoj ishrani.
  • RUZMARIN sa oleanoinskom kiselinom u svom sastavu pokazao se korisnim u borbi protiv virusa herpesa, gripa, hepatitisa i HIV-a putem medicinskih istraživanja. Pored toga, u sebi ima brojne antioksidante i antiinflamatorne sastojke koji su značajni za pravovremen odgovor imunološkog sistema na napad uzročnika infekcije.
  • BOSILJAK ima potentni učinak protiv enterovirusa i hepatitisa B i pokazao se kao odlično prirodno sredstvo za jačanje imuniteta. Korišćenje ove biljke pomaže u uvećanju T ćelija i prirodnih stanica namenjenih detekciji i eliminaciji patogena. Koristite bosiljak kao začin u svežem obliku.
  • CRNA ZOVA je odlična za tretiranje virusnih infekcija – naročito onih koje napadaju respiratorni sistem. Njene komponente sprečavaju vezivanje virusa za zdravo tkivo i sprečava njihovo dalje repliciranje. Jača imunitet i čini organizam otpornijim na napade uzročnika infektivnih bolesti.

ISHRANOM DO JAČEG IMUNOLOŠKOG SISTEMA

Za podršku zdravom imunitetu i jačanje slabog odbrambenog sistema važna je balansirana ishrana sačinjena od namirnica koje su bogate neophodnim nutrijentima.

Telu je potrebna energija svakog dana koju dobija iz hranljivih materija da bi se zaštitilo od virusa i drugih patogena.

Neuravnotežena ishrana ima suprotan efekat, odnosno ruši prirodni zaštitni mehanizam koji sprečava negativan uticaj uzročnika infekcija.

Pre svega, važna je podrška radu digestivnog trakta jer se značajan deo imuniteta nalazi upravo u ovom sistemu.

Balansirana crevna flora će se održati kroz konzumiranje fermentisane i vlaknaste hrane.

Na spisak korisnih namirnica dodajte voće i povrće, mahunarke, semenke, produkte od integralnog brašna i orašaste plodove.

Pijte jogurt ili kefir.

Vodite računa o unosu dovoljnih količina vitamina i minerala.

Vitamin C iz citrusnog voća, crvene paprike i kivija neutrališe nestabilne komponente u telu i pruža mu zaštitu od uticaja slobodnih radikala.

Redovna nadoknada vitamina D putem sunčeve svetlosti i namirnica nalik morskim plodovima obezbediće pravovremenu responzivnost imuniteta na napad virusa i drugih patogena.

Vitamin A podržava T ćelije u identifikaciji infektivnih mikroorganizama i možete ga pronaći u životinjskoj jetri ili mlečnim proizvodima.

Minerali cink i selen iz mesa, jaja, orašastih plodova i proizvoda od integralnog brašna podstiču stvaranje ćelija koje se nalaze u sastavu imunološkog sistema.

VAŽNE PREVENTIVNE MERE

Izbegavajte fizički kontakt sa zaraženom osobom. Ukoliko je osoba inficirana virusom i postoji rizik od transmisije putem poljupca, dodira ili polnog odnosa, održavajte sa njom distancu do daljnjeg.

Nosite zaštitnu masku. Na ovaj način se sprečava prenos virusa koji su odgovorni za pojavu respiratornih infektivnih oboljenja.

Redovno se vakcinišite. Dostupne su vakcine koje pomažu u sticanju imuniteta i borbi protiv virusa gripa, hepatitisa, morbila, varičela, zauški, tetanusa, virusa denga, humanog papiloma virusa, rotavirusa…

Pazite na redovnu ličnu higijenu. Posebno je važno naglasiti značaj pranja ruku nakon mogućeg kontakta sa zaraženom osobom, predmetima ili hranom i to mlakom vodom i sapunom.

Vodite računa o pravilnom skladištenju hrane i njenoj pripremi. Posle spremanja jela, temeljno operite sav kuhinjski alat, posuđe i površine i ne zaboravite da sveže voće i povrće temeljno operete, a meso dovoljno termički obradite pre konzumiranja.

ZAKLJUČAK

Svakodnevno vodeći računa o imunitetu, napravićemo odgovarajuću barijeru za patogene koji nas okružuju.

Na isti način stvaramo stabilan odbrambeni mehanizam radi prevencije virusnih infekcija.

Za dobar imunološki sistem u borbi protiv virusa najvažnija stvar je naša otpornost koju konstantno gradimo i održavamo.

Vrlo jednostavno, ojačaće se delovi organizma namenjeni za odbranu od pretnji iz spoljašnjosti, uključujući i viruse.

Svakako, ukoliko sumnjate da Vam je slab imunitet i da imate problem sa virusnom infekcijom neophodno je da posetite lekara i konsultujete se sa njim oko terapije koja može uključiti i brojna delotvorna prirodna sredstva.

LV Pharm proizvodi koji vam mogu pomoći u jačanju imuniteta:

Reference:

https://www.immunology.org/public-information/bitesized-immunology/pathogens-and-disease/immune-responses-viruses

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3899649/

Jedna misao o “Imunitet u borbi protiv virusnih infekcija

  1. Gordana kaže:

    Jacanje imuniteta je primarna stavka u ovim vremenima gde malo toga mozemo da uradimo da se zastitimo, fizicka aktivnost i suplementi koji su nam potrebni su kljucni. Posebno za trudnice, posebno za sportiste i rekreativce, posebno za starije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *