Blog, Saveti

Prirodna sredstva za oralnu kandidijazu

Prirodna sredstva za oralnu kandidijazu

Kandidijaza je infekcija izazvana prisustvom gljivice kandide koja je u malom broju prirodno nastanjena u našem telu i ustima.

Ove gljivice su obično bezopasne, ali mogu izazvati infekciju kada se u organizmu stvore promene u vidu odgovarajućeg okruženja u kome one mogu brže da se razmnožavaju.

Kada se kandidijaza ne leči može zahvatiti celo telo.

Kod većine slučajeva ove infekcije nisu ozbiljne i lako se neutrališu, ali neke mogu dovesti do ozbiljnih medicinskih problema.

Jedna od najčešćih formi kandidijaze jeste oralna kandidijaza i za nju postoje brojna prirodna rešenja.

ŠTA JE ORALNA KANDIDIJAZA?

Gljivičnu infekciju u ustima koja je uzrokovana gljivicom poznatom kao kandida nazivamo oralna kandidijaza.

Dolazi do akumulacije gljivica unutar usne duplje.

Ona se tu inače nalazi u malom broju, ali nekontrolisano razmnožavanje dovodi do infektivne bolesti i karakterističnih simptoma.

Sa zdravstvenim problemom kao što je oralna kandidijaza može se suočiti bilo ko, a među pacijentima su naročito zastupljene bebe i ljudi stariji od 60 godina zbog slabijeg imunološkog sistema.

Inače, ovaj oblik gljivične infekcije koju izaziva kandida nije neobičan kod majki koje doje svoje bebe, ali i kod samih beba.

Osobe sa autoimunim oboljenjima, dijabetesom i težim bolestima kao što je rak često se bore sa problemom kao što je oralna kandidijaza i to uz izraženije simptome.

NAJČEŠĆI UZROCI

Mnogi razlozi podstiču razmnožavanje kandide što dovodi do oralne kandidijaze.

Neki od njih mogu biti:

  • dugotrajno uzimanje antibiotika,
  • korišćenje inhalatora za astmu ili zubne proteze,
  • loša oralna higijena,
  • pušenje,
  • kao i izloženost organizma hemoterapiji ili radioterapiji.

Dovoljan je pad imuniteta da bi se stvorili uslovi za pojačanu aktivnost gljivice unutar usne duplje ili u bilo kom drugom delu organizma.

SIMPTOMI

Znaci koji ukazuju na razvoj oralne kandidijaze su lako uočljivi i prepoznatljivi.

Prvo što skreće pažnju jesu lezije u formi belog plaka koji podseća na kreč i taloži se mahom na jeziku i desnima, uz moguće širenje na ostale delove usne duplje.

U slučaju trljanja ili grebanja lezija moguće je krvarenje, pogotovo ukoliko je stvoren debeo sloj na zahvaćenom tkivu.

Uglovi usana pucaju i postaju crveni, a desni takođe postaju crvene, iritirane i osetljive.

Osoba sa oralnom kandidijazom se suočava i sa poremećajem ili privremenim gubitkom čula ukusa.

Kod težih slučajeva, posebno osoba koje boluju od autoimunih bolesti ili raka, dolazi do otežanog gutanja jer se tad gljivice spuštaju duboko niz grlo do jednjaka.

Kada su u pitanju majke dojilje i njihove bebe, tu je potrebno spomenuti nekoliko važnih, specifičnih simptoma.

Kod majki se uočavaju crvene bradavice koje pucaju i svrbe.

Proces dojenja je bolan, a bol je moguće osetiti u predelu bradavica ili duboko unutar dojki. Bebe u ustima imaju bele lezije i često su tokom podoja nervozne i plačljive.

DIJAGNOSTIKOVANJE INFEKCIJE

Oralna kandidijaza potvrđuje se jednostavnim vizuelnim pregledom i uočavanjem belog plaka kao specifičnog znaka ove infektivne bolesti.

Da bi se detaljnije istražile gljivice zbog npr. uzroka infekcije uzimaju se uzorci krvi ili lezije i proučavaju pod mikroskopom.

U slučaju da se kandida spustila do jednjaka, neophodno je uraditi detaljniji pregled koji uključuje biopsiju ili endoskopiju.

Na kraju, lekar određuje antifugalne medikamente koji će se koristiti za tretiranje kandide, a uz njih je moguće primeniti i brojna prirodna rešenja koja su sigurna i delotvorna.

PRIRODNA REŠENJA ZA TRETIRANJE ORALNE KANDIDIJAZE

1. Soda bikarbona za eliminisanje kandide

SODA BIKARBONA  je sjajna za dezinfekciju usne duplje i eliminisanje kandide. Stvara alkalnu sredinu u kojoj gljivice ne mogu da opstanu i samim tim nestaju sve neprijatnosti koje izazivaju svojom aktivnošću. Pomoću sode bikarbone moguće je tretirati i druge tipove kandidijaze kao što je vaginalna gljivična infekcija. U čaši mlake vode rastvorite pola kafene kašičice sode bikarbone. Promućkajte nekoliko puta ovaj rastvor i ispljunite.

2. Ulje čajevca je korisno kod infekcije izazvane kandidom

ULJE ČAJEVCA  ima snažno antifugalno dejstvo koje je korisno kod infekcije izazvane kandidom. Proizvodi se od australijske biljke poznate kao čajevac ili čajno drvo. Odlično je i za različite kožne infekcije, rane i opekotine. Sipati nekoliko kapi eteričnog ulja na bazi čajnog drveta u 2dl vode. Koristiti ga samo za ispiranje, jer je toksično ako se proguta. Može se koristiti i za tretiranje dojki kod kandidijaze.

3. Neven za kandidu

NEVEN  svojim sastavom blagotvorno deluje na kožu i sluzokožu, uništavajući patogene među kojima je i sama kandida. Pomoću ove lekovite biljke moguće je ojačati imunitet i ubrzati process lečenja infekcije. Redukuje postojeću upalu i bolove. Može se slobodno koristiti za tretiranje gljivičnog infektivnog oboljenja kod beba. Sredstvo za oralnu kandidijazu pravi se od 2 kašike cvetova, koje se sipaju u 1l ključale vode. Stoji tako sat vremena. Proceđeno koristiti za ispiranje usne duplje kod oralne kandidijaze.

4. Kurkuma za tretiranje oralne kandidijaze

KURKUMA je zlatan začin i tu se ne misli samo na njegovu upečatljivu boju. Višenamenska upotreba kurkume u tradicionalnoj medicini podrazumeva i tretiranje oralne kandidijaze. Koristan je zahvaljujući prisustvu antifugalnog, aktivnog sastojka, kurkumina. Pripremite zlatno mleko tako što ćete pomešati pola kašičice kurkume u prahu sa prstohvatom bibera u šolji mleka. Zagrevati smešu dok ne provri. Piti polako tako što ćete uzimati manje količine, promućkati u ustima, a zatim gutati.

5. Šargarepa uništava gljivice

ŠARGAREPA je vrsta korenastog povrća bogatog beta-karotenom koje uništava gljivice i jača imuni sistem. Antifugalni sastojci prisutni su isključivo kod tek ubranih, svežih šargarepa pa se takve i koriste u ovu svrhu. Pije se 1-2 čaše svežeg soka od šargarepe dnevno pre konzumiranja hrane što je korisno za sve forme kandidijaze, a ne samo za oralnu. Za ispiranje usta, sok se razblaži prokuvanom vodom u razmeri 1:1.

6. Jabukovo sirće za oralnu kandidijazu

JABUKOVO SIRĆE  mnogi eksperti preporučuju za oralnu kandidijazu jer efikasno uklanja gljivice locirane u usnoj duplji. Naime, acetatna kiselina prodire kroz ćelijske membrane kandide i tako je ubija. Na isti način se sirće ponaša i prilikom eliminisanja štetnih bakterija. Posebno je korisno za desni koje često zahvata infekcija. Koristite kvalitetno, nefiltrirano jabukovo sirće jer je u takvom obliku najdelotvornije. Pripremite rastvor od kašičice jabukovog sirćeta i čaše mlake vode. Mućkati 15 sekundi pa ispljunuti dok se pripremljeno sredstvo ne potroši.

7. Limun

LIMUN  ima antiseptičko i antifugalno delovanje, a pored toga je bogat vitaminom C. Postoji studija koja je potvrdila dejstvo limuna u tretiranju oralne kandidijaze kod osoba sa HIV-om. S obzirom da mnoge vrste voća nisu poželjne za kozumiranje dok je kandidijaza prisutna, limun i drugo srodno citrusno voće se itekako preporučuju. Iscediti sok iz polovine limuna u čašu mlake ili hladne vode. Popiti rastvor ili ga koristiti za ispiranje usta.

PAZITE ŠTA JEDETE

Kod infekcije kandidom veoma je bitno voditi računa o ishrani jer je hrana faktor koji u velikoj meri može pogoršati postojeće znakove bolesti.

Naročito je neophodno prekinuti sa konzumiranjem namirnica koje u sebi sadrže visoku koncentraciju šećera i sa dodavanjem šećera u hranu.

Gljivice koriste šećer kao hranu i uz pomoć njega infekcija brže napreduje i raste rizik od mogućih komplikacija i širenja infekcije na druge delove organizma.

Takođe, ne preporučuje se konzumiranje hrane koja je nastala fermentacijom: turšija, pivo, vino, pojedini sirevi, kvasac…

Osigurajte dovoljno zdravih masnoća i kvalitetnih izvora proteina svakog dana da bi se organizam brže oporavio od oralne kandidijaze.

Savetuje se pojačan unos svežeg zelenog, lisnatog povrća.

Antioksidanti jačaju imunološki sistem tokom tretiranja infekcije i dovode do bržeg oporavka.

PREVENTIVNE MERE

  • Tokom tretiranja gljivične infekcije i nakon izlečenja obratite pažnju više nego inače na LIČNU HIGIJENU. Za eliminaciju gljivica i sprečavanje ponovnog javljanja oralne kandidijaze važno je dva puta dnevno prati zube uz korišćenje konca za zube. Stvorićete okruženje u kom neće biti moguće nekontrolisano razmnožavanje kandide i uz to razvoj nove infekcije.
  • Redovno idite na KONTROLU KOD SVOG ZUBARA jer ćete tako pravovremeno otkriti bilo kakav problem vezan za zdravlje vaših zuba i desni i istovremeno sprečiti pojavu kandidijaze. Češće posete su neophodne ako nosite protezu ili imate dijabetes. Kad se govori o protezi, čistite ih svakodnevno i skidajte noću.
  • Ako ste dijabetičar, KONTROLA GLUKOZE U KRVOTOKU  je obavezna uvek, bez obzira da li imate ili nemate oralnu kandidijazu. Balansiran nivo šećera u krvi smanjuje njegovo prisustvo u pljuvački i ne dozvoljava kandidi da dobija uslove za nekotrolisano razmnožavanje. Niži šećer u krvotoku postiže se na više načina: kontrolom unosa ugljenih hidrata putem ishrane, hidratacijom, fizičkom aktivnošću, redovnim snom, borbom protiv stresa, redukcijom telesne težine…
  • Kod prenosa kandide između majke dojilje i bebe potrebno je uvesti  KORIŠĆENJE SILIKONSKIH KAPICA ZA BRADAVICE. Na ovaj način će se sprečiti direktan kontakt bebinih usana sa dojkom i dalja transmisija gljivica. Uz to, nestaju i bolovi u dojkama, a beba postaje smirena i dovoljno nahranjena.
  • Ukoliko niste do sad, vreme je da PRESTANETE DA PUŠITE. Duvanski dim ima uticaj na koncentraciju mikroorganizama koji se nalaze u usnoj duplji i može poslužiti kao podsticaj gljivicama da se brže razmnožavaju i uzrokuju infekciju. Ako ne možete sami da se izborite sa ovom ružnom navikom, zatražite stručnu pomoć.

ZAKLJUČAK

U polju tradicionalne medicine postoji ogroman broj prirodnih sredstava i metoda koji pomažu u borbi protiv oralne kandidijaze.

Mogu se upotrebljavati samo uz lekarsku konsultaciju, kako bi se izbegli neželjeni efekti i ozbiljne posledice.

Kako bi smanjili unošenje hemijskih sredstava u organizam, sve više lekara preporučuje određene narodne lekove.

Narodni recepti su veoma efikasni u praksi rešavanja problema oralne kandidijaze, naravno uz pravilnu primenu i nador stručne osobe.

Za neutralizaciju kandide (Candida) u organizmu.

Kandifit za_gljivicne_infekcije kandidom
Zatvori

Kandifit

3.600,00 din.

Reference:

https://www.healthline.com/health/home-remedies-for-thrush

https://www.thehealthy.com/home-remedies/thrush-in-mouth/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *