Jedno od rešenja za učestalu kandidijazu, kao i ostale oblike gljivičnih infekcija, jeste formiranje posebnog režima ishrane.
Ovaj korak za tretiranje uporne kandide je ključan jer postoji veliki broj namirnica koje sadrže dragocena, antifugalna svojstva.
Regulacijom jelovnika, koji podrazumeva uvođenje neke nove hrane i izbacivanje nepotrebnih i štetnih stavki, ubrzaće se oporavak pacijenta bez obzira sa kojim tipom kandidijaze se suočava.
Prirodnim metodama ćete izgladneti gljivicu, izvršiti direktan napad na nju i normalizovati njen balans.
KANDIDA KAO PRETNJA PO LJUDSKO ZDRAVLJE
Kandida predstavlja uzročnika jedne od najčešćih gljivičnih infekcija koja se može dogoditi u ljudskom organizmu, a uglavnom su to creva, usna duplja i vaginalna zona kod žena.
Postoji više tipova kandide, a Candida Albicans je najprepoznatljiviji i najučestaliji.
Kandida inače boravi unutar zdravog digestivnog trakta, a deo je i normalne vaginalne flore.
Međutim, kada dođe do njenog preteranog razmnožavanja, dolazi do pojave infekcije koja je praćena različitim simptomima.
Normalni balans kandide mogu poremetiti brojni faktori, a među njima su uglavnom dugoročna primena određenih medikamenata, uzročnici iz spoljašnjosti i loša ishrana.
U saradnji sa sajtom www.prirodnolecenje.com obezbedili smo Vam
BESPLATAN primerak E-knjige
8 prirodnih namirnica + 10 čajeva za eliminaciju Kandide
PREPOZNAJTE INFEKCIJU IZAZVANU AKTIVNOŠĆU KANDIDE
Prilikom pojave infekcije u ustima, primećuju se beli tragovi na jeziku praćeni upalom i ranice na uglovima usana.
Crevna kandidijaza je uglavnom praćena lošim varenjem, nadutošću, dijarejom i naglim gubitkom telesne težine.
Simptomi vaginalne infekcije su beli sekret, crvenilo, svrab i osećaj bola nakon polnog odnosa ili mokrenja.
Pacijenti sa kandidijazom su konstantno umorni i malaksali, bez obzira na količinu vremena koju odvoje za san i odmor.
ISHRANA KAO METOD ZA TRETIRANJE KANDIDE
Promene u ishrani predstavljaju efektan primer borbe protiv kandide na potpuno prirodan način.
Naime, prilikom njihovog uvođenja i sastavljanja nove dijete vodi se računa da se kandidi ne omogućavaju idealni uslovi za nekontrolisano napredovanje i umnožavanje.
Namirnice koje gljivici služe kao svojevrsno gorivo se izbacuju u potpunosti.
Postoje stroga pravila kojih se treba pridržavati da bi što pre došlo do željenih rezultata.
Rasporedite tri glavna obroka u tačno određenim delovima dana, kao i dve užine.
Preporučuju se organske namirnice i hrana bez konzervansa i veštačkih aditiva.
Između obroka pijte dosta vode – otprilike od 8 do 10 čaša dnevno.
NAMIRNICE KOJE SE PREPORUČUJU
Kada je u pitanju voće, odaberite ono koje sadrži što manji procenat fruktoze, a najbolji izbor je citrusno voće poput limuna i limete.
Bobičasto voće je dozvoljeno u minimalnim količinama, a tu spadaju jagode, maline, kupine i ribizle.
Prilikom odabira povrća, bazirajte se na vrstama koje u sebi nemaju skrob. Tipični primeri su karfiol, brokoli i paradajz. Avokado je dozvoljen, kao i masline i maslinovo ulje.
Kod mesa, neka se na Vašem meniju nađu piletina, ćuretina i riba poput sardine, haringe i lososa.
Možete slobodno jesti jaja i mlečne proizvode koji sadrže probiotske bakterije, kao što su jogurt i kefir. Na spisak dodajte bezglutenske žitarice i morsku travu.
Ako razmišljate o začinima koje smete dodavati u hranu, birajte veštačke zaslađivače (npr. stevija ili eritritol), kao i biljne dodatke (beli luk, đumbir, karanfilić, peršun, origano, ruzmarin, bosiljak).
Osim maslinovog, možete koristiti i kokosovo i susamovo ulje.
Prilikom odabira pića, odlučite se za neki od biljnih čajeva kao što su topli napici od kamilice, nane i cimeta.
ŠTA NIJE DOZVOLJENO TOKOM TRETIRANJA KANDIDIJAZE?
-
ŠEĆER
Bilo kakav oblik šećera treba izbaciti u potpunosti iz ishrane dok se ne vrati normalan balans kandide i dok se infekcija ne izleči. Naime, gljivica poput kandide koristi šećer kao hranu za sebe i kao sredstvo za dodatan razvoj i ubrzano razmnožavanje.
Unos šećera, a pogotovo u većim količinama, može pogoršati simptome infekcije i dovesti do komplikacija. Budite vrlo pažljivi prilikom odabira voća, jer i ono sadrži šećer, odnosno fruktozu.
Suvo voće je takođe nepoželjno. Izbegavajte i voćne sokove – pogotovo one sa polica supermarketa koji su puni aditiva i sadrže enormne količine šećera.
-
Gluten
Istraživanja su pokazala da postoji veza između osetljivosti organizma na gluten i gljivičnih infekcija poput kandide. Zbog toga, tokom terapije izostavite sve namirnice koje u sebi sadrže ovaj sastojak. Neki od primera jesu produkti od pšenice, raži, ječma, spelte i ovsa.
-
Crveno meso
Unos velikih količina crvenog mesa pogoršava postojeće upale u telu, remeti normalan proces varenja i slabi imunitet kod pacijenata sa kandidijazom. Upravo zato, eliminišite ga iz jelovnika. Pod crvenim mesom se podrazumeva svinjsko i juneće meso.
-
Punomasno mleko i sirevi
Ove namirnice su prepune laktoze, što uzrokuje otežano varenje i pogoršanje postojeće gljivične infekcije. Nemojte ih konzumirati bar dok traje terapija. Ne zaboravite da je i laktoza vrsta šećera.
-
Alkohol
Alkoholna pića se stvaraju fermentacijom u koju je uključena delimična degradacija glukoze. Učešće šećera u stvaranju alkohola čine ga nepoželjnim za pacijente sa kandidijazom. Kao takva, alkoholna pića podstiču napredovanje infekcije i povećavaju rizik od komplikacija.
-
Kofein
Pića koja sadrže kofein, kao što su kafa, energetski napici i zeleni i crni čaj, nisu dozvoljena ni u malim količinama. Ovaj sastojak pogoršava simptome infekcije i podstiče njeno konstantno ponavljanje. Kod nekih osoba kafein deluje vrlo stresno za organizam, što remeti balans kandide u telu.
NEKI OD RECEPATA ZA PACIJENTE SA KANDIDIJAZOM
Zdrava limunada: U 8 čaša vode sipajte pola šolje sveže ceđenog limunovog soka i četvrtinu kašičice stevije. Sve dobro promešajte da se sastojci rastvore i sjedine.
Mafini od heljde: U vodi potopiti šolju griza od heljde sa prstohvatom soli i ostaviti da stoji preko noći pa isprati ujutru. Podmažite 12 modli za mafine kokosovim uljem i zagrejte rernu na 200 stepeni.
U velikoj činiji pomešajti griz od heljde sa pola šolje kokosovog brašna, ¼ šolje lešnika, ¼ šolje semenki od bundeve, dve kašičice čia semenki, ¼ šolje lanenih semenki, pola kašičice cimeta i ¼ kašičice morske soli.
Ovoj smeši dodati dva umućena jajeta, šolju bademovog mleka, ¼ šolje putera od badema i dve kašičice stevije. Sve dobro sjediniti i puniti kalupe. Peći 15-20 minuta.
Pire od karfiola sa ruzmarinom: U 300ml pilećeg bujona obarite jednu veću glavicu karfiola dok ne postane mekana. Obaren karfiol izblendati sa kašičicom seckanog ruzmarina, tri fino seckana čena belog luka i malo soli i crnog bibera u prahu. Sve sastojke sjedinite tako da smeša bude ujednačena.
Ledeni čaj od nane i limete: Stavite 800ml vode da proključa. Tom vodom prelijte dve kesice čaja od nane. Nakon 5 minuta procedite čaj i sačekajte da se ohladi pre nego što mu dodate ceđen sok od jedne limete.
Grilovan losos: Začiniti 300g filea lososa sa malo soli i bibera pre pečenja. Zagrejte tiganj sa vrlo malom količinom maslinovog ulja i svako parče mesa ispeći ravnomerno.
Bezglutenske vafle: U jednoj posudi umutite četiri belanceta. U drugom sudu pomešajte 4 žumanceta, 1/3 konzerve kokosovog mleka, dve kašičice istopljenog kokosovog ulja, kašičicu ekstrata vanile bez alkohola i pola kašičice stevije.
U trećoj, najvećoj posudi spojite pola šolje kokosovog brašna, pola kašičice sode bikarbone i prstohvat soli, a zatim dodajte umućena belanca i smešu od žumanaca. Sjedinjenu smesu ostavite da odstoji par minuta pre pečenja u aparatu za vafle.
Ukusan ajvar: Zagrejte rernu na 250 stepeni. Ispecite jedan plavi patlidžan i dve crvene paprike dok njihova površina ne počne da crni. Pečeno povrće stavite u neki sud i pokrijte ga. Neka odstoji tako oko 10-15 minuta da omekša.
Oljuštite papriku i patlidžan i stavite ih u blender zajedno sa ispasiranim čenom belog luka, malo fino seckanog peršuna, dve kašičice limunovog soka i ¼ šolje ekstra devičanskog maslinovog ulja. Izmiksajte sve sastojke dok se ne dobije fina, ujednačena smeša. Začinite sa solju i crnim biberom u prahu.
KORISNI SAVETI
– Uz nov način ishrane, moguće je korišćenje i dodataka u vidu suplemenata.
Za gljivične infekcije se najčešće preporučuju kaprilna kiselina i berberin. Ako želite da koristite neki suplement za kandidijazu, konsultujte se sa lekarom pre upotrebe.
– Dijabetičarima se savetuje redovna kontrola glukoze u krvi.
Povećan šećer u krvotoku uvećava rizik od infekcije i njenog čestog ponavljanja pa je veoma važno održavati njegov normalan balans. Čak i najmanji porast glukoze će poslužiti kao podsticaj kandidi da se razmnožava.
– Pažljivo proučite meni ukoliko odlučite da jedete u restoranu.
Mnogi jelovnici sadrže detalje kao što su kalorije, sadržaj šećera, koncentracija zasićenih masti i procenat lako svarljivih vlakana. Ako ovi podaci nisu navedeni, slobodno pitajte nekoga od zaposlenih da Vam da neophodne informacije.
– U trudnoći se neke od restrikcija mogu zanemariti.
Ovo stanje je specifično jer majka svojoj bebi mora obezbediti sve nutrijente za normalan razvoj i rast. Korekcije dijete za kandidu izvršite uz pomoć lekara koji prati Vašu trudnoću.
– Jedan od razloga čestog ponavljanja infekcije je hronični stres.
Takođe, stres remeti i proces varenja hrane i slabi imunološki sistem, što dodatno pogoršava simptome kandidijaze. Naučite da se izborite sa stresom i radite sve ono što Vas opušta (npr. meditacija uz laganu muziku, joga vežbe, kontrola disanja).
ZAKLJUČAK
Ukoliko imate problem sa kandidom, već danas možete da pređete na dijetu koja će pomoći Vašem organizmu da se izbori protiv ove uporne gljivice.
Hrana koju budete svakodnevno jeli će ubrzati tretiranje kandidijaze, ali takođe i ojačati imunitet i poboljšati rad srca, jetre i bubrega.
Ako niste sigurni kako da prilagodite novu ishranu svojim godinama i zdravlju uopšte, svakako se konsultujte sa svojim lekarom ili nutricionistom za dodatnu stručnu pomoć.
Za neutralizaciju kandide (Candida) u organizmu.
Reference: