Imunitet

Reumatoidni artritis – zapaljenje zglobova

Reumatoidni artritis bolovi u zglobovima

Artritis je zapaljenje zglobova. Može uticati na jedan spoj ili više zglobova. Postoji više od 100 različitih vrsta artritisa, sa različitim uzrocima i metodama lečenja. Dva  najčešća tipoa su osteoartritis (OA) i reumatoidni artritis (RA).

Šta je reumatoidni artritis?

Reumatoidni artritis (RA) je autoimuna bolest u kojoj imuni sistem greškom napada zglobove, umesto stranih tela poput bakterija i virusa od kojih ga u normalnim okolnostima štiti.

Ovo stvara zapaljenje koje izaziva tkivo, koje oblaže unutrašnjost zglobova (sinovijum), što dovodi do otoka i bola u i oko zglobova. Primarna funkcija sinoviuma je da pravi tečnost koja podmazuje zglobove i pomaže im da se kreću glatko. Međutim, nastala upala zgušnjava sinovium, koji na kraju može uništiti hrskavicu i kost u zglobu.

Ukoliko se upale ne leče može doći do oštetćenja hrskavice, elastičnog tkiva koje oblaže krajeve kostiju u zglobu, kao i same kosti. Tokom vremena hrskavica se gubi, a razmak između kostiju može postati manji. Zglobovi mogu postati labavi, nestabilni, bolni, mogu izgubiti pokretljivost, te može doći i do složenog deformiteta.

Uzrok RA još uvek nije u potpunosti razjašnjen, iako lekari znaju da abnormalni odziv imunološkog sistema ima vodeću ulogu u upali i oštećenjima zgloba koji se javljaju.

Ne zna se sa sigurnošcu zašto imuni sistem propada, ali postoje naučni dokazi da su u taj proces uključeni geni, hormoni i faktori životne sredine.

Delovi tela koje RA najčešće zahvata

Kada nastupi degeneracija, na prvom mestu pogađa manje zglobove, a kako bolest napreduje tako se može primetiti i na velikim zglobovima.

Reumatoidni artritis najčešće zahvata zglobove ruku, stopala, kolena, kolena i članaka i u većini slučajeva se razvija postepeno.  Ukoliko je artritisom pogođeno jedno koleno, stopalo,… skoro je uvek pogođeno i drugo. Budući da RA može uticati na sisteme tela, kao što je kardiovaskularni ili respiratorni sistem, RA je sistemska bolest.

Simptomi

Artritis se u početnoj fazi može manifestovati kao:

 • Crvenilo, osetljivost i otok u predelu zglobova koji traju 6 nedelje i duže,
 • Ukočenost
 • Umor
 • Gubitak energije
 • U nekim slučajevima se može javiti atrofija mišića nogu,
 • RA se odlikuje bolovima, umorom, temperaturom,
 • Gubitkom apetita i telesne težine
 • Simptomi i efekti RA mogu biti periodični.

Stalni visoki nivoi zapaljenja mogu izazvati probleme u celom telu te može doći do sledećih komplikacija:

 • Poremećaja gasteroenterološkog trakta
 • Upale pluća koje mogu dovesti do gubitka daha
 • Upale krvnih sudova koje mogu dovesti do oštecenja u živcima, koži i drugim organima
 • Upale limfnih čvorova
 • Srčanih problema
 • Suvoće, bola, osteljivosti i crvenila očiju
 • Nadržaja, infekcije u ustima

Faktori rizika:

Artritis se može javiti u bilo kom dobu života. Iako se uglavnom razvija kod osoba između 40 i 60 godina, ni deca nisu pošteđena ove bolesti. Pušenje cigareta povećava rizik od razvoja reumatoidnog artritisa, naročito ako imate genetsku predispoziciju za pojavu ove bolesti.

Preterano gojazne osobe sklonije su razvoju RA, a skoro 3 puta više žene od muškaraca, oboli od istog.

Lečenje

Kako bi se sprečilo dalje širenje simptoma i zapaljenja tkiva, te se bolest stavila u remisiju, neophodno je stručno lečenje. Lečenjem se mogu smanjiti dugoročne komplikacije. Iako RA nije izlečiva bolest, njene posledice se mogu izbeći.

Pravilnom ishranom, redovnim vežbanjem i odgovarajućom terapijom mogu se umanjiti simptomi RA.

Ako se bolest ne leči dolazi do razaranja kostiju, raznih deformiteta a zglobovi u potpunosti mogu izgubiti svoju funkciju.

Zglobna oštećenja se ne mogu sasvim oporaviti, a zbog toga što se mogu javiti rano, lekari preporučuju ranu dijagnozu i agresivan tretman.

 

BioBran tablete 250mg lv_pharm
Zatvori

BioBran 250mg

7.440,00 din.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *