Ishrana, Saveti, Zdrav život

8 namirnica koje hitno treba da izbacite iz ishrane

Hrana koju treba uzbegavati

“Kaži mi šta jedeš i reći ću ti ko si!“ Izbor zdrave hrane osim što popravlja fizičko zdravlje, ima veliki uticaj i na našu psihu.

Šta je zapravo zdravo, a šta ne? Povrće, voće, riba i belo meso su poput Coco Chanel male crne haljine, i nikada ne izlaze iz mode. Nažalost, najrasprostranjenija, najdostupnija i najprimamljivija je nezdrava hrana i kao takva je najčešći izbor ljudima sa brzim životnim ritmom. Ipak, uprkos tome što nam zdrava hrana nije uvek dostupna, neke namirnice hitno treba izbaciti iz svakodnevnog jelovnika.

Obično svega 20% hrane koju unosimo stvara 80% neželjenih kilograma, te samo izbacivanjem ovih 8 namirnica već su vidljiviji svi ostali napori za postizanje idealne linije.

Alkohol

Osim što je izvor kalorija istovremeno utiče na sprečavanje gubljenja masnoća i viška kilograma. Naravno, čaša dobrog crnog vina ili piva neće preterano uticati niti naneti veliku štetu ali sve u granicama normale. Da li znate da u proseku jedan alkoholni koktel sadrži oko 750 kcal što odgovara jednom obilnom doručku?

Pomfrit

Za mnoge je pomfrit nezaobilazan prilog, naročito u restoranima brze hrane. Pa ipak, pored primamljivog ukusa ovako pripremljen krompir ima brojne štetne strane.

Pored toga što je izvor vitamina B, krompir je bogat i ugljenim hidratima. Ako se obradi termički sa velikom količinom ulja postaje prava kalorična bomba koja utiče na porast holesterola. Treba napomenuti da suncokreteovo ulje zagrejano na velikim tempreaturama nikako nije zdravo, a neke studije pokazuju da ima i kancerogeno dejstvo.

Majonez

Da li možete da zamislite sendvič bez majoneza? Glavni sastojak majoneza i to čak ¾, jeste ulje suncokreta. Ukoliko bismo poredili sa slaninom, porcija od 100 gr majoneza ima više kalorija od iste količine slanine.

Majonezi sa maslinovim uljem sadrže ulje suncokreta ili kukuruza, dok je udeo maslinovog ulja u njima samo 15%. Zbog toga stop majonezu ako želite da se oslobodite suvišnih kilograma.

Gazirani sokovi

Gazirani napici jedan su od uzroka nastanka karijesa, ali i viška kilograma. Osim toga, sadrže stimulanse koji utiču na povećanje krvnog pritiska i ubrzavaju rad srca. Dovode do dehidratacije organizma i sadrže velike količine šećera.

Pašteta

Poznato je da se za izradu pašteta koristi meso najlošijeg kvaliteta iz razloga jer je najjeftinije. Meso ne predstavlja toliki problem, jer njega ima najmanje u paštetama.Veći deo zazimaju kožice, iznutrice, papci, hrskavice, začini, aditivi, masnoća. Smislite nešto kvalitetnije i svakako zdravije od paštete.

Supe iz kesice

Instant supe, pogotovo krem supe i krem čorbe iz kesice, sadrže ogromne količine soli, aditiva, ali i kalorija. Jedna kašika instant supe u proseku sadrži oko 1200 mg natrijuma. Dozvoljena dnevna količina natrijuma je oko 400mg.

Grickalice

U grupu grickalica spada sve: čips, krekeri, slani štapići, smoki, perece… Sadrže previše natrijuma i utiču na povećanje krvnog pritiska. Osim toga sadrže veliku energetsku vrednost, a pri tome nisu ni hranljive.

Fast Food

Hamburgeri, pizze, topli sendviči, pljeskavice… Postoje razne zdravije alternative za doručak ili ručak umesto brze hrane. Ne dozvolite da ubrzani životni ritam diriguje kvalitet vaše ishrane. Uz vrlo malo truda možete se hraniti mnogo zdravije.

Za većinu ljudi ove namirnice imaju primamljiv ukus, ali su veliki neprijatelji zdravlja. Hitno ih izbacite iz ishrane!

 

***

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *