Blog, Saveti

Prirodna sredstva u borbi protiv korona virusa

Prirodna sredstva u borbi protiv korona virusa

Stručne reference o ovoj temi možete pogledati na sledećim linkovima:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6509173/

https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-c-coronavirus

https://en.wikipedia.org/wiki/Coronavirus_disease_2019

Još odavno, u svim delovima naše planete, čovek je počeo da ceni darove prirode i da ih primenjuje radi borbe protiv različitih bolesti i poboljšanja zdravlja uopšte.

I pored inovacija koje vremenom nastaju u svetu medicine, alternativni načini lečenja i dalje se smatraju jednako delotvornim kao i u vreme naših predaka.

Štaviše, stručnjaci su otkrili, a i dalje otkrivaju, nove komponente prirodnih lekova i neke drugačije načine primene.

Pored tih otkrića dolaze i novi izazovi protiv kojih se čovek bori da bi zaštitio svoj organizam, a upravo među potencijalnim opasnostima i pretnjama nalazi se i aktuelni uzročnik respiratornih problema – COVID-19 poznat jednostavno kao korona virus.

PANDEMIJA KORONA VIRUSA

Prošle godine, u kineskom gradu Vuhan, pojavila se virusna infekcija čiji je pokretač mikroorganizam u potpunosti nepoznat naučnicima.

Nakon samo nekoliko meseci, infektivna bolest je prerasla u globalni problem, odnosno pandemiju sa konstantnom tendencijom rasta broja zaraženih i umrlih.

Zajedno sa ovom bolešću, život na koji smo do sad navikli se izmenio. Stanovništvo se izolovalo, a ekonomija i privreda trpe ogromnu štetu.

Neke države, poput SAD, Italije i Španije, suočavaju se sa preopterećenjem zdravstva i neverovatnim gubitkom ljudskih života.

COVID-19 je došao i u Srbiju, uglavnom iz područja Italije i Švajcarske, a naši stručnjaci i vlast daju sve od sebe da aktivnost virusa drže pod kontrolom.

DA LI POSTOJI LEK PROTIV KORONA VIRUSA?

Korona virus, tačnog naziva SARS-CoV-2, je mikroorganizam koji se trenutno izučava jer naučnici još uvek nisu upoznati sa njegovim ponašanjem i efektom koji dolazi nakon uticaja faktora spoljašnje sredine i određenih medikamenata.

Lek ne postoji baš zato što je virus potpuna nepoznanica i nemoguće je tačno predvideti dalji tok kretanja infekcije kod svakog pacijenta ponaosob.

Radi se i na vakcini, a prvi test na čoveku je urađen u SAD i to preskakanjem probe na životinjama koje se inače u praksi vrši pre pokušaja na ljudskom biću.

Čini se sve da se infekcija stabilizuje, a broj zaraženih i preminulih svede na minimum.

POMOĆ IZ PRIRODE

Svako ko sumnja na infekciju izazvanu virusom COVID-19 je obavezan da postupa po instrukcijama državnih organa i da se javi lekaru radi pružanja neophodne pomoći.

Takođe, propisuju se mere samoizolacije ili se pristupa bolničkom lečenju, u zavisnosti od napredovanja bolesti i generalnog zdravstvenog stanja obolelog.

U blažim slučajevima moguće je primeniti prirodne lekove, naravno uz prethodnu konsultaciju sa stručnim licem i poštovanje prepisane terapije za ublažavanje simptoma.

Uglavnom, sve se svodi na podsticaj imunološkog sistema čoveka da izdrži i odupre se napadima virusa.

Samo na taj način je moguće doći do izlečenja.

Darovi prirode i suplementi na bazi prirodni sastojak su samo mali aditiv i podsticaj telu da lakše prođe infektivni period i eliminiše opasne mikroorganizme bez obzira na brojnost.

AKTIVNI SASTOJCI IZ DAROVA PRIRODE ZA VIRUSNE INFEKCIJE

1. KURKUMIN

Ovo je biološki aktivna komponenta koja se vekovima koristi u alternativnoj medicini zahvaljujući pozitivnim efektima na celokupno zdravlje čoveka.

Tačnije, predstavlja polifenol, odnosno vrstu organske supstance i vrlo moćan antioksidans. Deluje protivupalno, antimikrobno i antikancerogeno.

Pomaže pri balansiranju nivoa ukupnog holesterola i glukoze u krvotoku.

Korišćenje kurkumina ublažiće simptome osteoporoze i osteoartritisa. Pruža efikasnu zaštitu od srčanih oboljenja.

Doprinos ove aktivne komponente je vidljiv i kod tretitanja psihičkih stanja poput anksioznosti i depresije.

Samostalno se izuzetno teško apsorbuje u organizmu i čitav proces se olakšava uz dodatak drugih komponenti poput vitamina C ili gingerola.

Izvor kurkumina jeste biljka Curcuma longa.

Od ove biljke, poznate i pod imenom kurkuma, izdvaja se koren čija primena je česta u ishrani u vidu začina.

U njegovom sastavu prisutni su proteini, vlakna i ugljeni hidrati, a tu su i vitamin C i minerali nalik manganu, kalijumu i gvožđu.

Kada je u pitanju priprema jela, kurkuma se može naći u sklopu gotovih začinskih smeša za meso. Dodaje se u marinade, dresing za salatu, umake i soseve.

Prisustvo kurkumina daje lekovitost, ali i prepoznatljivu žutu boju kurkumi.

Prilikom proizvodnje suplemenata za dodatak ishrani, kurkumin se iz kurkume izdvaja procesom ekstrakcije. Za 1kg kurkumina neophodno je preraditi 25kg kurkume.

Putem studija na životinjama dokazano je da kurkumin jača imunološki sistem i pomaže mu da se izbori od negativnog uticaja slobodnih radikala.

Učestvuje u ublažavanju upalnog procesa koji izaziva kijanje, kašljanje i curenje nosa.

Sprečava dalje repliciranje štetnih mikroba, među kojima su virusi, kao i stvaranje dodatne štete na zdravom tkivu ugroženih organa.

2. GINGEROL

Ovu lekovitu, bioaktivnu komponentu odlikuje protivupalno delovanje. U formi ulja, gingerol se nalazi u svežem đumbiru i daje mu specifičan ukus i aromu.

Ublažava osećaj mučnine i sprečava povraćanje. Poboljšava moždane funkcije, a posebno memoriju.

Poznat je značaj gingerola kod tretiranja poremećaja sistema organa za varenje. Ovde se misli na tretiranje neprijatnih grčeva i nadutosti, ali i na dijareju uzrokovanu aktivnošću bakterija.

Primena gingerola moguća je i kod bolova uzrokovanih artritisom.

Takođe, ova aktivna supstanca velikom brzinom rešava problem migrene, a redovno uzimanje pruža sjajnu preventivu i sprečava ponovnu pojavu neugodnih simptoma u budućnosti.

Đumbir je jedan od najznačajnih začina za ljudsko zdravlje, a primena kod različitih stanja dokazuje njegovu efektivnost. Poreklom je iz Kine i u srodstvu je sa kurkumom.

Koren đumbira prava je riznica vitamina C, A, E i B, kao i minerala među kojima su cink, fosfor, magnezijum, gvožđe i kalcijum.

Sastoji se od malog procenta vlakana, proteina, masnoća i ugljenih hidrata.

Đumbir se može kupiti na tržištu u svežem ili sušenom obliku, u vidu praha, konzerviranog proizvoda, kristalizovanog produkta ili ukiseljen (kao turšija).

Svakako, najefektivnijim smatra se upravo svež đumbirov koren.

Moguće je nabaviti i suplemente bazirane na đumbiru.

Gingerol se često koristi preventivno kod respiratornih, ali i drugih tipova infekcija.

Virusima ne dozvoljava da ugrožavaju sistem organa za disanje i ublažava postojeće simptome bolesti.

Isto tako, uspešno se bori protiv negativnog delovanja bakterija i gljivica.

Redukuje bolove koji se mogu pojaviti zbog kašlja i prisustva mukusa u plućima.

3. VITAMIN C

Poznat je i kao askorbinska kiselina i od velike je važnosti za pravilno funkcionisanje imunološkog sistema.

Štiti ćelije i tkiva od kojih su sačinjeni organi i pomaže pri zarastanju rana i uklanjanju oštećenja.

Tada se formira kolagen i regenerišu površina kože, ligamenti, koštano tkivo, krvni sudovi…

Blokiranjem štete nastale nakon uticaja slobodnih radikala istovremeno se sprečava i razvoj raka.

Vitamin C podstiče apsorpciju i deponovanje gvožđa iz sistema organa za varenje.

Deficijencija ovog veoma važnog elementa dovodi do narušavanja brojnih funkcija koje vrše organi u ljudskom telu, kao i do manjka energije i zaštite od negativnig spoljašnjih uticaja.

Odraslim osobama se preporučuje da na dnevnoj bazi unesu 40mg vitamina C.

Vitamin C je moguće pronaći u širokom spektru namirnica, a posebno u svežem voću i povrću.

Svima je poznato da citrusno voće u sebi sadrži obilje askorbinske kiseline, a posebno limun i narandže.

Takođe, ovaj element se u većim količinama nalazi i u paprikama, jagodama, krompiru i brokoliju.

Imajte na umu da termička obrada namirnica utiče na gubitak velikog procenta vitamina C i zato konzumirajte samo sveže.

Bogata i raznovrsna ishrana je najbolji način da svakodnevno obezbedite svom organizmu dovoljno vitamina C.

Ukoliko niste u mogućnosti da na taj način unesete potrebne količine, konsultujte se sa svojim lekarom o korišćenju suplemenata.

Pomoću C vitamina ojačaćete svoj organizam i pripremiti ga da se odbrani od opasnih virusnih infekcija.

Na taj način će se sprečiti ozbiljna šteta koju mikroorganizam svojom aktivnošću može izazvati, a takođe i moguće komplikacije među kojima je i pneumonija, odnosno ispunjavanje vazdušnih komora u plućima tečnošću, što se događa i sa pacijentima inficiranim korona virusom.

Redukuju se i simptomi nalik kratkoći daha, visokoj temperaturi, malaksalošću tela i bolovima nastalim zbog kijanja ili kašljanja.

SVE DRAGOCENE PRIRODNE KOMPONENTE U JEDNOM PAKOVANJU

CurcuminPlus predstavlja zdrav dodatak ishrani i prirodno sredstvo koje je od velike pomoći svakome ko želi da zaštiti svoj organizam od uticaja korona virusa, kao i drugih uzročnika infektivnih, zaraznih oboljenja.

Odobren od strane Ministarstva zdravlja Republike Srbije, doprinosi normalnom funkcionisanju odbrambenog mehanizma ljudskog tela, stvarajući jači otpor tokom napada i aktivnosti virusa.

Istovremeno, podržava se pravilan rad kardiovaskularnog sistema.

U sastavu ovog proizvoda nalaze se suvi ekstrat rizoma kurkume i đumbirovog korena.

Kombinovanjem ovih sastojaka jača se njihovo pojedinačno delovanje, što je dragoceno za svakog ko ovaj proizvod konzumira tokom procesa lečenje ili prevencije.

Efektivnost dodatka ishrani CurcuminPlus potvrđena je i kod osoba koje pate od hroničnih oboljenja pružajući im dodatnu zaštitu od komplikacija.

ZAŠTITE SEBE I DRUGE OSOBE U OKOLINI

  • Ostanite kod kuće i poštujte mere koje država donosi radi Vaše bezbednosti.

Izađite samo ako morate radi nabavke namirnica ili odlaska u apoteku. Tada obavezno nosite zaštitnu masku i rukavice.

  • Održavajte higijenu ruku.

Perite ih često uz pomoć sapuna i mlake vode. Koristite u pokretu i gelove za suvo pranje sa alkoholom.

  • Ne dodirujte lice rukama.

Posebno vodite računa o usnama, nosu i očima. Na taj način ćete pomoći virusu da dopre unutar Vašeg tela i započne razvoj infekcije.

  • Distancirajte se od drugih ljudi i u otvorenom i u zatvorenom prostoru.

Preporučena udaljenost između dve osobe, npr. dok čekaju u redu za kupovinu, je 2m. Ova razdaljina je određena da bi se sprečio prenos virusa kapljičnim putem nakon kijanja i kašljanja.

Reference:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6509173/

https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-c-coronavirus

https://en.wikipedia.org/wiki/Coronavirus_disease_2019

Jedna misao o “Prirodna sredstva u borbi protiv korona virusa

  1. Tanja R. kaže:

    Potpuno sam izbjegla koronavirus pijući puno limunade. Čak i kad su članovi moje obitelji, s kojima živim, dobili koronavirus, ja ga nisam dobila. Moja je obitelj sada zdrava jer su pili limunadu nakon što su se razboljeli. Koronavirus je prestao napredovati.
    Važno je piti limunadu nakon dolaska s bilo kojeg mjesta gdje ste mogli doći u kontakt s koronavirusom. Limunada mi je bila domaća, samo sam ponekad dodavala med. Trebali biste popiti sok od tri limuna da bi limunada djelovala i ubila koronavirus.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *