Kontakt ljudskog tela sa mikroorganizmima dešava se svakodnevno.
Oni mogu boraviti unutra potpuno neprimetno ili uzrokovati infektivne bolesti.
U najčešće se svakako ubraja heliko bakterija.
U industrijalizovanim državama smatra se da je 50% odraslog stanovništva zaraženo heliko bakterijom, dok se u zemljama u razvoju nalazi čak 90% inficiranih ljudi.
Postavlja se pitanje zbog čega je ovaj mikroorganizam toliko zastupljen u ljudskoj populaciji.
Naučnici su se zapitali i kako dolazi do transmisije i došli su do nekih mogućih odgovora.
ŠTA JE HELIKO BAKTERIJA?
Heliko bakterija (Helicobacter Pylori) predstavlja gram-negativnu bakteriju spiralnog oblika.
Opstaje na temperaturi između 30-37 °C i zato je organizam bilo kog toplokrvnog organizma, poput životinja ili čoveka, idealno okruženje za njeno preživljavanje i razmnožavanje.
Nakon što dospe unutar ljudskog tela, uglavnom putem usne duplje, ovaj mikroorganizam formira svoje kolonije u sklopu sluzokože organa za varenje i drugih tkiva koja pripadaju ovom sistemu.
Prvi deo digestivnog trakta koji postaje inficiran jeste tanko crevo, a bakterija koristi svoj bič da bi se pokretala i smestila unutar sluzokože koja obavija organe za varenje i tako pokrenula upalni proces.
Zajedno sa upalom javlja se infekcija.
Heliko bakterija uspešno opstaje u kiseloj sredini digestivnog trakta jer stvara supstance koje je neutralizuju.
One su toksične za ćelije našeg tela.
Na sličan način, Helicobacter Pylori može da podstiče preteranu produkciju želudačne kiseline.
FAKTORI RIZIKA
Heliko bakterija je zastupljena u svim delovima sveta, a naročito u zemljama u razvoju.
Infekcija nije sezonskog karaktera i do prodiranja u zdrav organizam može doći bilo kad, u bilo koje doba godine.
Istraživanja su pokazala da do infekcije dolazi već u ranom detinjstvu.
Život u nehigijenskom okruženju ili višečlanoj porodici, kao i konzumiranje neproverene i nepouzdane hrane i vode, smatraju se čestim faktorima rizika.
Smatra se i da genetika ima određen uticaj.
TRANSMISIJA
Heliko bakterija smatra se mikroorganizmom koji je zarazan, odnosno može se preneti kontaktom između dve osobe ili sa životinje na čoveka.
Pacijenti mogu širiti infekciju bez obzira da li imaju simptome ili ne.
Do nedavno je ispitivano kako se heliko bakterija prenosi među ljudima, a neka od njih i dalje traju da bi se preciznije utvrdile neke od teorija.
Postoji više načina za koje se smatra da su mogući za dalje širenje infekcije:
- PLJUVAČKA inficiranog pacijenta sadrži bakterije Helicobacter Pylori te je on putem poljupca ili oralnog seksa može preneti drugoj, zdravoj osobi. Putem usne duplje bakterija ulazi u organizam i u njoj se takođe dugo zadržava i opstaje. 90% zaraženih osoba prenosi infekciju dalje upravo putem pljuvačke. Usta se smatraju rezervoarom bakterija i tokom ispitivanja stručnjaci su uzimali upravo uzorke pljuvačke od pacijenata da bi kultivisali i detaljno proučavali mikroorganizam.
- ZAGAĐENA HRANA predstavlja put prenosa infekcije ukoliko se ne upotrebljava ili čuva na pravilan način. Tu se između ostalog misli na nedovoljno termički obrađenu hranu, neadekvatno odlaganje i neoprano sveže voće i povrće. Nekoliko studija je utvrdilo transmisiju heliko bakterije upravo putem kontakta sa zaraženim namirnicama i njihovim konzumiranjem. Najviše je analizirano mleko da bi se otkrio uzrok čestih slučajeva zaraze u detinjstvu, a zatim i meso i povrće.
- ZAGAĐENA VODA je jedan od spoljnih faktora koji u mnogim slučajevima utiče na prenos heliko bakterije. Naime, mikroorganizam je putem epidemioloških studija detektovan u neproverenim izvorima vode koju ljudi koriste za konzumiranje i ličnu higijenu. Usled nedostatka informacija ili nepromišljenosti, osobe koje su tu vodu koristile postaju prenosnici zaraze. Čak 85% ispitanih izvora u svom sastavu imalo je upravo heliko bakteriju.
- ODSUSTVO LIČNE HIGIJENE takođe se smatra razlogom zbog kojeg se javlja infekcija heliko bakterijom. Primera ima zaista mnogo – kontakt prljavim rukama sa ustima, neredovno pranje zaprljanih ruku, korišćenje nepouzdanih izvora vode za kupanje… Nehigijenski uslovi za život generalno drastično uvećavaju verovatnoću da će doći do zaraze. U siromašnim državama i zemljama u razvoju se često dešava da je higijena kod stanovnika na niskom nivou i zbog toga se stvaraju uslovi za širenje zaraze.
SIMPTOMI INFEKCIJE
Ne reaguje svaki organizam isto na prisustvo i aktivnost mikroorganizma Helicobacter Pylori.
Mnogi ljudi neće osetiti bilo kakve znakove postojanja patogena (oko 35% pacijenata), niti će zbog njih trpeti bilo kakve posledice ili zdravstvene poremećaje.
Drugi će se ipak suočiti sa ozbiljnim komplikacijama među kojima su upala sluzokože abdomena, smanjen nivo trombocita u krvotoku i čir na želucu.
Ukoliko simptomi postoje, najčešće su oni povezani sa problemima digestivnog trakta.
Pacijenti primećuju nelagodnost i bol u gornjem delu abdomena i to uglavnom u jutarnjim časovima.
Dolazi do mučnine koja može biti praćena povraćanjem, kao i nadutosti usled prekomernog stvaranja gasova.
Javljaju se gubitak apetita i nagli pad telesne težine.
Pojedini simptomi zahtevaju hitnu medicinsku pomoć, a to su povraćanje želudačnog sadržaja uz prisustvo krvi i feces crne boje.
DIJAGNOSTIKOVANJE
Postoje procedure i testovi koji se obavljaju da bi se utvrdilo prisustvo mikroorganizma Helicobacter Pylori kod pacijenata.
Mahom, laboratorijski pregled uzorka krvi ili fecesa će utvrditi da li je ova bakterija odgovorna za tegobe koje pacijent oseća.
Tada je moguće ustanoviti postojeću infekciju ili postojanje antitela formiranih nakon izlečenja.
Analiza fecesa daje nešto preciznije rezultate od testa uzorka krvi i sa njom se otkrivaju antigeni povezani sa aktivnošću bakterije.
Jedna od metoda koja se primenjuje i kod dece i kod odraslih jeste test daha.
Pre nego što on počne, pacijent guta smešu u obliku pilule ili tečnost koja sadrži ureu sa ugljenikom.
Ako postoji infekcija, izdisanjem vazduha ugljenik se oslobađa iz pluća.
Ređe, radi se endoskopija kod koje doktor koristi cevasti instrument endoskop i pomoću njega proverava nepravilnosti u radu gornjeg digestivnog trakta.
KOLIKO JE HELIKO BAKTERIJA OPASNA?
Novija istraživanja povezala su razvoj gastritisa i čira na želucu ili dvanestopalačnom crevu sa prisustvom i aktivnošću heliko bakterije.
Svetska zdravstvena organizacija je 1994. godine klasifikovala Helicobacter Pylori kao kancerogen prvog reda.
Ova odluka je doneta nakon potvrde da hronični gastritis uzrokovan razvojem infekcije heliko bakterijom može da bude praćen opasnom komplikacijom poput raka želuca.
Helicobacter Pylori može biti i jedan od pokretača razvoja raka jednjaka.
POMOĆ IZ PRIRODE U BORBI PROTIV HELIKO BAKTERIJE
1. MASLINOVO ULJE
Maslinovo ulje ima veoma jako antibakterijsko delovanje što je dokazano u studiji iz 2007. godine.
Od velikog je značaja kod lečenja čak 8 tipova ove bakterije od kojih su 3 rezistentni na antibiotike.
Bitna osobina maslinovog ulja jeste sposobnost smanjenja inteziteta postojeće upale, ali i očuvanja stabilnosti u kiseloj sredini sistema organa za varenje.
Osim toga, ova vrsta ulja je bogata antioksidansima i zbog toga ima pozitivan uticaj na rad imuniteta, što je važno za brži oporavak organizma od infekcije.
2. MED je prirodno sredstvo za tretiranje bakterijskih infekcija
Med je poznat pčelinji proizvod i prirodno sredstvo za tretiranje bakterijskih infekcija.
Vekovima se koristi kao lek iz prirode protiv tegoba vezanih za probavu.
Sprečava dalji razvoj bakterija u epitelnim ćelijama sluzokože abdomena.
Smanjuje upalne procese u organizmu i podstiče regeneraciju oštećenog tkiva.
Industrijski med vam neće biti od pomoći i zato tražite kvalitetan, sirov proizvod kod pouzdanih pčelara.
Industrijski med sadrži dodate šećere i u toj formi je potpuno beskoristan.
3. BELI LUK
Beli luk je u našem narodu dobro poznat kao delotvoran prirodni antibiotik koji je od velikog značaja kod lečenja i hroničnih oblika bakterijskih infekcija, a ni infektivna oboljenja izazvana prisustvom heliko bakterije nisu izuzetak.
Aktivni sastojci čenova belog luka ciljno deluju na bakterije i eliminišu ih.
Primećuje se smanjenje tegoba koje prate infekciju poput formiranja gasova, što se primetno redukuje konzumiranjem svežeg, izgnječenog belog luka.
Beli luk jača i stabilizuje imunološki sistem, a uz to podstiče uklanjanje toksina iz tela.
4. KURKUMA
Kurkuma je začin intezivne žute nijanse i vredan, univerzalni sastojak mnogih recepata tradicionalne medicine za raznovrsne bakterije.
Najvažnija komponenta zbog koje se kurkuma toliko vrednuje jeste kurkumin.
On se ponaša kao imunomodulator i prirodno antibakterijsko sredstvo i zato je poželjan u tretiranju infekcije koja uključuje Helicobacter Pylori.
Ne dozvoljava bakterijama da se dalje razvijaju i razmnožavaju, olakšava varenje unete hrane i ubrzava metabolizam.
Reguliše rad jetre i stimuliše oslobađanje žuči, istovremeno smanjujući rizik od pojave raka.
PREVENTIVA JE NAJBOLJA ZAŠTITA
- Vodite računa o ličnoj higijeni. Posebno se naglašava važnost redovnog pranja ruku mlakom vodom i sapunom, a ukoliko ova sredstva nemate u blizini preporučuje se da koristite i sa sobom nosite antibakterijski gel za suvo pranje.
- Takođe redovno čistite okruženje u kome živite, radite i spavate. Naravno, nema potrebe da preterujete jer bakterija ne može da preživi u vazduhu.
- Posvetite pažnju ishrani i pripemi jela. Nemojte unositi hranu koja će još više iritirati osetljivu sluzokožu (suvišna masnoća i jaki začini) i pravilno postupajte sa namirnicama prilikom obrade i čuvanja.
- Pijte samo filtriranu, pročišćenu vodu. Samo u tom obliku ona je bezbedna za konzumiranje i korišćenje u druge svrhe.
ZAKLJUČAK
U pripremi su vakcine koje su trenutno u fazi ranog testiranja.
Dok one ne postanu dostupne svima, preventiva ostaje najbolja mera zaštite.
Kada je u pitanju sam proces lečenja, on u proseku traje oko 14 dana i nakon tog perioda organizam je regenerisan i oslobođen od bakterija.
Pored standardne terapije, razgovarajte sa svojim lekarom o primeni prirodnih metoda radi što boljih rezultata i bržeg oporavka.
Čak i kad primetite da su tegobe ublažene ili su iščezle, vi i dalje možete da prenosite zarazu dok se odgovarajućim testovima ne dokaže da ste negativni na heliko bakteriju.
Efikasan proizvod koji uklanja Heliko bakteriju i sve probleme koje ona izaziva, bez štetnih posledica.
Reference:
https://www.medicinenet.com/is_h_pylori_contagious/article.htm