Blog, Saveti

Heliko bakterija

Heliko bakterija

Ljudsko telo svakodnevno dolazi u kontakt sa brojnim mikroorganizmima na različite načine i postaje njihovo novo prebivalište.

Pojedine vrste ne predstavljaju pretnju za zdravlje, a neke mogu uzrokovati opasne infekcije.

Postoje i tipovi mikoroogranizama koji su u stanju da miruju dugo unutar tela čoveka i da u nekom momentu njihovo ponašanje postane destruktivno.

Upravo takva je heliko bakterija, koja predstavlja opasnost za čitav sistem organa za varenje.

Infekcija koju ona pokreće se mora lečiti na vreme da ne bi došlo do veoma opasnih komplikacija.

ŠTA JE HELIKO BAKTERIJA?

Heliko bakterija, poznata i pod njenim latinskim nazivom Helicobacter pylori, predstavlja mikroorganizam koji je veoma prisutan u organizmu ljudi, kao i u okolini sa kojom imamo svakodnevni kontakt.

Naime, smatra se da više od 50% ljudske populacije u nekom trenutku života dođe u dodir sa heliko bakterijom.

Termin ’’heliko’’ znači ’’spirala’’, jer sama bakterija ima spiralni oblik. Ova bakterija ne mora uvek da uzrokuje infekciju. Ona neretko boravi u telu čoveka, a da on uopšte nije svestan njene prisutnosti.

Zdrava osoba unosi u svoj organizam Helicobacter pylori putem oralnog kontakta sa zaraženim licem ili u dodiru sa fekalijama.

Postoje i drugi načini prenosa ove gram negativne bakterije, ali ovi su se pokazali kao najčešći.

 


U saradnji sa sajtom www.prirodnolecenje.com obezbedili smo Vam

BESPLATAN primerak E-knjige

7 prirodnih namirnica koje se preporučuju za borbu protiv Heliko bakterije

KLIKNITE OVDE ZA PREUZIMANJE

helikobakterija-baner-small


INFEKCIJA UZROKOVANA AKTIVNOŠĆU HELIKO BAKTERIJE

Helicobacter pylori se sa lakoćom prilagođava kiselom okruženju unutar abdomena čoveka i po potrebi ga menja. Njena sposobnost da umanji kiselost u digestivnom traktu radi preživljavanja pokreće infekciju, a sa njom i brojne simptome.

Stvara enzim poznat kao ureaza i uz pomoć njega menja nivo kiselosti u abromenu.

Zahvaljujući svom spiralnom obliku, heliko bakterija bez ikakvih poteškoća prolazi kroz mukus želuca, a istovremeno ne dozvoljavaju imunološkom sistemu da adekvatno odgovori na novonastale promene.

Heliko bakterija može da izazove akutnu ili hroničnu infekciju u telu pacijenta. Hroničan oblik infekcije može uzrokovani atforične promene u predelu abdomena i poznata je njena povezanost sa nastankom peptičkog ulkusa.

KO JE POD RIZIKOM?

Stepen rizika zavisi od okruženja u kom obitavate i uslova pod kojim živite. Stanovnici zemalja u razvoju su najčešći pacijenti sa infekcijom koju je izazvala upravo Helicobacter pylori.

Deca spadaju u rizičnu grupu, jer upravo u periodu detinjstva se heliko bakterija najčešće unosi u organizam. Razlozi su zanemarivanje higijene i kontakt sa zaraženim materijama.

Osobe koje konzumiraju meso u kome se nalazi heliko bakterija, kao i nečistu, nefiltriranu vodu, dovode sebe u direktnu opasnost.

Stres i pušenje nisu direktni uzročnici, ali mogu poslužiti kao podsticaj bakteriji da se brže razmnožava, što olakšava patogenezu.

SIMPTOMI HELIKO BAKTERIJE

U najvećem broju slučajeva, pacijenti sa heliko bakterijom su asimptomatični. Oni se osećaju dobro, bez ikakvih naznaka da u svom telu nose potencijalnog pokretača infekcije.

U slučaju da su simptomi ipak prisutni, oni se javljaju u formi mučnine koja može biti praćena povraćanjem.

Javlja se gastro-ezofagealni refluks, praćen bolovima i nadutošću u predelu abdomena različitog inteziteta.

Bol je jači tokom noći i nekoliko sati nakon obroka, kada se sva hrana obradi, a uneti sastojci apsorbuju. Dijareja i neprijatan zadah takođe nisu retkost.

Pacijenti mogu uočiti i neobjašnjiv i nagli gubitak telesne težine.

NAPREDOVANJE INFEKCIJE

Nakon određenog vremena i napretka postojeće infekcije, bez obzira na njen oblik, može doći do određenih promena u telu čoveka, kao i razvoja oboljenja.

Gastritis, u akutnoj i hroničnoj formi, jeste upala sluzokože abdomena i vrlo često nastaje pod uticajem aktivnosti heliko bakterije.

Odavno je utvrđena povezanost sa peptičkim ulkusom, za kojeg se ranije smatralo da ga uzrokuju faktori poput loše ishrane, pušenja i stresa.

Takođe i intestinalna metaplazija je jasno uzrokovana organizmom Helicobacter pylori.

Ovo stanje predstavlja promenu sluzokože želuca koje je neretko prekancerogeno.

DIJAGNOSTIKOVANJE HELIKO BAKTERIJE

Ukoliko lekar smatra da kod pacijenta postoji akutna ili hronična infekcija izazvana aktivnošću heliko bakterije, zatražiće laboratorijski test da bi se utvrdila tačna dijagnoza.

Pristupa se i korišćenju specijalnih metoda za otkrivanje komplikacija, u slučaju da je infekcija već duže vreme prisutna i nije lečena.

Postoji nekoliko vrsta testova koji bez sumnje mogu detektovati heliko bakteriju u organizmu čoveka.

1. Fekalni test za otkrivanje heliko bakterije

Fekalni test je svakako jedan od najefikasnijih i najčešćih. Njegova tačnost je od velike pomoći u opažanju početnog stadijuma infekcije. Uzorak stolice se nosi u laboratoriju, gde se utvrđuje prisustvo antigena heliko bakterije u istom.

2. Serološke analize

Serološke analize podrazumevaju dokazivanje zastupljenosti određenih antitela na raznovrsne bakterije, uključujući i Helicobacter pylori. Moguće je na ovaj način odrediti i da li je infekcija hronična ili akutna.

3. Izdisajni urea test kao pokazatelj prisutnosti Helicobacter pylori

Izdisajni urea test funkcioniše tako što se meri potencijalna povećana aktivnost ureaze, što je pokazatelj prisutnosti organizma Helicobacter pylori.

4. Biopsija želuca za otkrivanje heliko bakterije

Biopsija želuca se takođe vrši da bi se detektovala heliko bakterija, a ona predstavlja uzimanje uzorka želuca radi dalje analize. Takođe, može se na ovaj način ispitati i duodenum.

KONVENCIONALNI TRETMANI HELIKO BAKTERIJE

Terapije se prepisuju pacijentima od strane stručnog lica koje prati njihovo stanje i razvoj infekcije, a u ovom slučaju to je lekar specijalista.

Prilikom određivanja medikamenata za tretiranje heliko bakterije, utvrđuje se potencijalna antibiotska rezistencija, kao i moguća alergija na sastojke medicinskih sredstava.

Antibiotici su najčešći tip medikamenata, a koriste se zajedno sa probioticima da bi se sprečila neželjena dejstva.

Antibiotska terapija traje jednu ili dve nedelje, u zavisnosti od toga koliko je infekcija napredovala, kao i nastalih oštećenja.

Moguća je primena H2 blokatora za redukciju sekrecije želudačne kiseline.

PRIRODNI TRETMANI HELIKO BAKTERIJE

Sredstva prirodnog porekla ne mogu u potpunosti eliminisati Helicobacter pylori iz organizma.

Međutim, mogu ublažiti njenu koncentraciju, sprečiti dalji napredak infekcije i poboljšati dejstvo konvencionalnih tretmana.

Uvođenje prirodnih sredstava u tretiranje heliko bakterije razmotrite sa sa svojim lekarom koji prati Vaše stanje, a njegovi saveti pomoći će Vam da za sebe odaberete darove prirode koji mogu biti najdelotvorniji konkretno za Vaš slučaj.

Ovo su neki od predloga za prirodni tretman heliko bakterije:

ALOJA VERA uspešno ublažava simptome heliko bakterije. Delotvorna je u zaštiti digestivnog trakta i detoksikaciji organizma. Koristi se gel iz mesnatog lista biljke, koji se može rastvarati u mlakoj vodi i piti svakodnevno.

SLADIĆ i aktivni sastojci ove biljke utiču na ublažavanju efekata infekcije i aktivnosti heliko bakterije, a takođe služe i kao odlična preventiva. Od sladića se kuva čaj, koji se može piti najviše dva puta dnevno. Po želji, moguće je dodati malo đumbira ili kašičicu kvalitetnog, organskog meda.

MLEKO se preporučuje pacijentima sa heliko bakterijom zbog proteina laktoferina. Ovaj protein ima veoma jako antibakterijsko dejstvo i pomaže pri apsorbovanju antibiotika. Vaš lekar će Vam sigurno preporučiti da svaki dan popijete bar po jednu šolju mleka.

BELI LUK je dokazano efektan u borbi protiv mikroorganizma kao što je Helicobacter pylori. Ponovo, možemo zahvaliti prisustvu alicina u ovoj biljci, jer upravo zahvaljujući njemu je moguće sprečiti dalje napredovanje infekcije. Važno je uzimati sveže čenove belog luka i ispasirati ih pre konzumiranja, jer su u toj formi najdelotvorniji.

ISHRANOM PROTIV HELIKO BAKTERIJE

Kao i zdrave osobe, pacijenti sa heliko bakterijom moraju uzimati nutritivno bogate obroke, koji moraju biti redovni. Svakodnevna ishrana se mora sastojati od isplaniranog doručka, ručka, večere i dve užine.

Važno je pravilno oprati i termički obraditi namirnice pre nego što se serviraju na sto. Priuštite sebi visokokvalitetne proteine, koji se nalaze u ribi, kao i raznovrsno voće i povrće.

Osobama sa heliko bakterijom neophodna je i hrana bogata vlaknima, poput orašastih plodova, leguma i integralnih žitarica.

Pijte samo vodu koja je pročišćena i filtrirana – minimalno 8 čaša dnevno da bi telo bilo hidrirano.

HIRURŠKA INTERVENCIJA KAO JEDNA OD OPCIJA

Uglavnom, hirurška intervencija nije neophodna za uklanjanje heliko bakterije. Ona se preporučuje isključivo pacijentima sa teškim komplikacijama, poput raka abdomena.

U slučaju većih problema sa peptičkim ulkusom, hirurška intervencija se primenjuje kao krajnja mera.

Jedan od metoda je vagotomija, odnosno presecanje vagusnog živca radi ublažavanja simptoma koji prate ulkus.

Kao drugi metod, parcijalna gastrektomija jeste proced uklanjanja samog ulkusa zajedno sa delovima abdomena koji su inficirani heliko bakterijom.

KADA TREBA POTRAŽITI HITNU MEDICINSKU POMOĆ?

U slučaju pojave neizdrživih bolova u predelu abdomena, prisustva krvi u sadržaju izbačenom putem povraćanja ili defekacije, kao i nedostatka apetita, važno je odmah potražiti hitnu pomoć stručnog lica. Ne čekajte i posetite lekarsku ordinaciju i ukoliko osećate hroničan umor ili sinkopu, odnosno vrtoglavicu.

PREVENTIVNE MERE

Promene vezane za životne navike mogu pomoći u tretiranju heliko bakterije, kao i sprečavanju razvoja oboljenja i opasnih komplikacija.

Da bi onemogućili formiranje peptičkog ulkusa, prestanite da pušite. Takođe, smanjite unos alkohola ili u potpunosti prestanite sa konzumiranjem.

Ukoliko niste u mogućnosti da samostalno uvedete ove velike promene, potražite pomoć stručnog lica u klinici za odvikavanje ili se obratite svom psihologu.

Izbegavajte napitke koji sadrže kofein (kafa, gazirana pića, energetska pića…) da bi sprečili dalju eroziju sluzokože želuca.

Izbegavajte stresne situacije i prepustite se aktivnostima koje opuštaju telo i um, nalik joga vežbama ili slušanju ambijentalne muzike.

ZAKLJUČAK

Prisustvo heliko bakterije ne mora uvek u nekom trenutku postati opasno za čoveka, niti pokrenuti infekciju u bilo kojoj formi.

Pravovremena dijagnoza nakon uočavanja prvih simptoma će u velikoj meri olakšati tretiranje heliko bakterije i sprečiti potencijalne komplikacije i nastanak opasnih bolesti.

Kombinovanje konvencionalnih i prirodnih tretmana pokazalo se kao efektno rešenje.

Dalji napredak gastroenterologije teži ka dodatnom olakšanju kod tretiranje heliko bakterije, ali i prevencije infekcije u budućnosti.

Jedan od velikih poduhvata bilo bi otkriće adekvatne vakcine, na čemu se uveliko radi.

Efikasan proizvod koji uklanja Heliko bakteriju i sve probleme koje ona izaziva, bez štetnih posledica.
Gastrolact-pakovanje
Zatvori

Gastrolact®

4.998,00 din.

Reference:

https://www.webmd.com/digestive-disorders/h-pylori-helicobacter-pylori#1

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/h-pylori/symptoms-causes/syc-20356171

https://www.healthline.com/health/helicobacter-pylori

https://medlineplus.gov/helicobacterpyloriinfections.html

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *