Blog, Saveti

Heliko bakterija u trudnoći

Heliko bakterija u trudnoći

Heliko bakterija je samo jedan od brojnih patogena koji borave unutar ljudskog organizma.

Često nismo ni svesni njenog prisustva, ali slučajeva infekcije koju prate neugodne tegobe i moguće komplikacije ipak ima mnogo.

Infektivne bolesti koje uzrokuje heliko bakterija su veoma zastupljene i do kontakta sa patogenom dolazi već u ranom detinjstvu.

S obzirom da su oba pola pod rizikom, bez obzira na godine, među pacijentima se nalaze i trudnice.

Već neko vreme se istražuje uticaj heliko bakterije na organizam žena u gestacijskom periodu i na mnoga pitanja još uvek nema jasnih odgovora.

HELIKO BAKTERIJA KAO UZROČNIK INFEKTIVNIH OBOLJENJA

Helicobacter Pylori unosi se u telo iz spoljašnje sredine i to putem usne duplje najčešće pomoću prljavih ruku, zagađene hrane i nečiste vode.

Bakterija dospeva u digestivni trakt koji postaje njeno novo stanište.

Ona može da miruje i bude neprimetna godinama tako da zaražena osoba ne bude svesna njenog postojanja.

Nakon što heliko bakterija ošteti osetljivu sluzokožu organa za varenje dolazi do neprijatnih simptoma koje nikako ne treba ignorisati, već postojeći zdravstveni problem treba tretirati na vreme.

DIJAGNOSTIKOVANJE HELIKO BAKTERIJE KOD TRUDNICA

Ako postoji sumnja da postoji infekcija uzrokovana bakterijom Helicobacter Pylori, potrebno je uraditi testove koji će pokazati da li postojeće tegobe pokreće upravo taj mikroorganizam.

Laboratorijsko testiranje uzorka krvi ili fecesa sasvim je dovoljno da se kod trudnice utvrdi infekcija heliko bakterijom.

Test krvi pokazuje prisustvo antitela izgrađenih u borbi protiv patogena, dok stolica predstavlja pokazatelja trenutne infekcije.

Pregledi poput biopsije i testa daha se ne preporučuju  tokom trudnoće zbog izlaganja radijaciji i anesteziji.

TRUDNIČKA HIPERMEZA I HELIKO BAKTERIJA

Pojedine studije pokazale su da postoji jaka veza između aktivnosti mikroorganizma Helicobacter Pylori i intezivne jutarnje mučnine karakteristične za trudnoću i poznate pod nazivom trudnička hiperemeza.

Naučnici sa Univerziteta zdravstvenih nauka u Ponceu u Portoriku utvrdili su da 83% trudnica sa dijagnostikovanom trudničkom hiperemezom imaju pozitivan nalaz pri testiranju na heliko bakteriju.

Kod ovog stanja, trudnice gotovo svako jutro imaju problem sa mučninom i izbacivanjem želudačnog sadržaja putem povraćanja, a tu su i druge pojave nalik nutritivnoj deficijenciji, gubitku telesne težine i poremećaj metaboličkih procesa.

Ukoliko se ovo dešava i u vašem slučaju, potrebno je da što pre utvrdite da li ste pozitivni na heliko bakteriju i započnete terapiju.

ANEMIJA IZAZVANA DEFICIJENCIJOM GVOŽĐA I HELIKO BAKTERIJA

U svakom slučaju, nevezano da li je uopšte infekcija prisutna, trudnice su svakako pod visokim rizikom od deficijencije gvožđa u organizmu i anemije koja nastaje kao rezultat manjka ovog važnog minerala.

Dolazi do pada broja eritrocita koji transportuju kiseonik do svih ćelija u telu.

Simptomi ovog stanja su slabost tela, bleda koža, neujednačeni otkucaji srca, kratkoća daha, hladne šake i stopala i glavobolje.

Heliko bakterija sprečava normalnu apsorpciju gvožđa unetog putem ishrane ili suplementacije i zbog toga je neophodno što pre tretirati je da se ne bi još više pogoršalo zdravlje trudnice i ugrozio plod.

Takođe, sve vreme treba voditi računa o dnevnom unosu gvožđa koje je ženi u gestacijskom periodu potrebno u duplo većoj dozi nego ranije pre začeća.

PREEKLAMPSIJA I HELIKO BAKTERIJA

Stanje koje se naziva preeklampsija javlja se u drugoj polovini gestacijskog perioda i verovatnoća da će se razviti je 20% veća ukoliko je u telu prisutan mikroorganizam Helicobacter Pylori.

Dešava se da infekcija zahvata krvne sudove i usled pojačane upale koja je prati pojavljuju se simptomi poput hipertenzije, prisustva belančevina u mokraći i otoka.

Ukoliko se kod trudnice utvrdi preeklampsija, a uz to postoji i infekcija heliko bakterijom, potrebno je što pre otpočeti proces lečenja i pratiti stanje i majke i bebe.

RESTRIKCIJA FETALNOG RASTA I HELIKO BAKTERIJA

Jedna od studija svojim rezultatima potvrdila je povećan rizik od restrikcije fetalnog rasta za 7% kod trudnica sa heliko bakterijom.

Ova pojava podrazumeva formiranje fetusa sa visinom i težinom manjom od proseka u određenom periodu trudnoće.

Restrikcija fetalnog rasta može otpočeti u bilo kom mesecu trudnoće.

On ne utiče samo na uopšten rast, već i na razvoj ćelija, tkiva i organa.

Osim heliko bakterije, uzročnici restrikcije fetalnog rasta mogu biti i bolest krvnih sudova ili dijabetes kod majke, autoimune bolesti, dugoročni poremećaj rada bubrega, loša ishrana, pušenje, alkohol i problemi sa telesnom težinom.

Faktori kod fetusa koji mogu biti presudni za umanjen rast i razvoj su blizanačka trudnoća ili trudnoća gde majka nosi tri ili više plodova.

Isto tako, presudni su i genetski poremećaji i druge infekcije koje ne uključuju heliko bakteriju.

DA LI PLOD MOŽE BITI INFICIRAN HELIKO BAKTERIJOM?

Tokom trudnoće i dojenja postoji mali rizik od prenosa heliko bakterije na bebu.

U stvari, većina istraživanja pokazuju da organizam majke u gestacijskom periodu, ukoliko je bila inficirana bakterijom Helicobacter Pylori, stvara antitela koja prenosi na fetus i tako mu stvara zaštitu od infekcije.

TRETIRANJE HELIKO BAKTERIJE TOKOM GESTACIJSKOG PERIODA

Asimptomatske infekcije, kojih ima najviše kada je u pitanju heliko bakterija, obično se ne leče i kao takve retko predstavljaju opasnost za trudnicu ili plod.

Međutim, bilo kakve tegobe izazvane aktivnošću patogena ili poremećaj zdravstvenog stanja zahtevaju terapiju određenu od strane lekara specijaliste koji će pomno pratiti stanje majke i deteta tokom sprovođenja iste.

Za to vreme moguće je koristiti i prirodne metode, koje su bezbedne i efektne, a lekar će doneti odluku ukoliko su trudnici potrebne i da li će u njenom slučaju pružiti adekvatnu pomoć.

DELOTVORNI PRIRODNI RECEPTI

  • Prokuvati dve šolje vode i dodati komad đumbira debljine oko 2.5 cm. Kuvati 15 minuta, a zatim skloniti posudu i ostaviti da čaj stoji još 15 minuta. Procediti i popiti bez zaslađivača u dva puta. Đumbir otklanja neugodan osećaj mučnine, a poboljšava varenje i apsorpciju hranljivih materija. Koren đumbira se odlično pokazao i u borbi protiv heliko bakterije.
  • Sa 200ml ključale vode preliti kašiku mlevenih semenki lana. Nakon što smeša odstoji 2-3 sata, uzimati po jednu supenu kašiku pre svakog obroka. Lanene semenke su pune vlakana i lako svarljive, a uz to sadrže nutrijente značajne za trudnice. Pomažu u obnavljaju oštećene sluzokože i smanjuje bolove u predelu abdomena.
  • Isecite suve smokve na četvrtine, rasporedite ih u teglu i prelijte kvalitetnim maslinovim uljem. Nakon 40 dana stajanja svako jutro pojesti po jednu smokvu. Ova kombinacija je sjajna za ublažavanje tegoba koje prate infekciju heliko bakterijom i mogu je koristiti i trudnice. Korisna je za sve vrste crevnih oboljenja. Smokve su bogate hranljivim vlaknima kao i elementima koji su bitni za razvoj ploda poput magnezijuma i kalcijuma.
  • U blenderu izmiksajte 4 šargarepe, jednu zelenu jabuku i jedan krastavac uz malo vode. Svaki dan popiti dobijen napitak. Šargarepa je moćni antiseptik i takođe ima antibakterijsko delovanje. Osim toga, podstiče razvoj kostiju, kože, očiju i zuba kod fetusa. Vlaknasta jabuka smanjuje stvaranje želudačne kiseline i nadutust, a krastavac ima isti efekat i uz to reguliše krvni pritisak i sprečava abnormalnosti koje mogu nastati razvojem ploda.

ISHRANA ZA TRUDNICE SA HELIKO BAKTERIJOM

S obzirom na svoje stanje, potrebno je da birate namirnice koje neće dodatno stimulisati lučenje kiseline, a obezbediće hranljive materije koje su nepohodne za razvoj fetusa.

Prvi, važan korak jeste izbegavanje hrane koja podstiče produkciju želudačne kiseline i ugrožava oštećenu sluzokožu.

Dok se lečite od infekcije heliko bakterijom, a naročito tokom trudnoće, zaboravite na jake začine, masnu hranu, gotova jela i mesne prerađevine.

Jedite sveže voće i povrće koje u svom sastavu ne sadrži kiseline.

Ono se lako vari, a hranljive materije koje obezbeđuju se brzo apsorbuju i koriste od strane trudnice i ploda.

Izvori omega-3 i omega-6 zdravih masnih kiselina smanjiće postojeću upalu i sprečiti dalje širenje bakterije, a to su meso ribe, maslinovo ulje i seme lana.

Masne kiseline iz ove dve grupe važne su i za razvoj nervnog sistema fetusa.

Jačinu i učestalost pratećih simptoma infekcije značajno će redukovati i probiotici i vratiti normalnu i balansiranu crevnu floru.

KORISNI SAVETI

  • Vodite računa o ličnoj higijeni.

Na ovaj način ćete sprečiti nove infekcije i ubrzati tretiranje postojećih, uključujući i onu koju pokreće heliko bakterija. Posebno je bitno da redovno perete ruke mlakom vodom i sapunom.

  • Ukoliko ste pušač, što pre se rešite ove ružne navike.

Prekinite sa korišćenjem duvanskih proizvoda da bi izbegli dalja oštećenja na ugroženim organima digestivnog trakta i smanjili rizik od anomalija ploda. Takođe, izbegavajte i pasivno pušenje, odnosno udisanje duvanskog dima u prisustvu drugih pušača.

  • Alkohol takođe zaboravite.

Uzimanje alkoholnih pića, pogotovo u većim količinama, veoma je opasno za trudnicu i plod. Osim što će se pogoršati simptomi infekcije heliko bakterijom, postoji verovatnoća da će se desiti restrikcija fetalnog rasta, problemi sa pamćenjem i učenjem kod deteta u budućnosti ili čak spontani pobačaj.

  • Hronični stres utiče na pojačanu produkciju želudačne kiseline, a takođe je štetan za razvoj bebe.

Trudnoća je poseban period života svake žene i često je praćen stresom koji je moguće kontrolisati na više načina. Spavajte, budite odmorni i ne ustručavajte se da zatražite pomoć i podršku od najbližih.

ZAKLJUČAK

Uz praćenje stručne osobe, buduća majka će uspešno i bez posledica izneti trudnoću i osloboditi se neugodne heliko bakterije.

Lekarska pomoć je važna i nikako ne dolazi u obzir samostalno lečenje kod kuće bez prethodnog savetovanja sa licem koje je odgovorno za zdravlje vas i vaše bebe.

Rešenja iz prirode ima mnogo, a ona su u ovom posebnom slučaju potpuno sigurna samo nakon procene lekara.

Efikasan proizvod koji uklanja Heliko bakteriju i sve probleme koje ona izaziva, bez štetnih posledica.
Gastrolact-pakovanje
Zatvori

Gastrolact®

4.998,00 din.

Reference:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3921475/

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphys.2020.00575/full

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *