Ugljeni hidrati su jedni od gradivnih elemenata ćelija i neophodni su za pravilno funkcionisanje organizma. Dakle, kada govorimo o šećerima koje unosimo u organizam, treba da napravimo razliku između prirodnih šećera tj. onih koji se nalaze u voću, mleku i ostalim prirodnim namirnicama od onih koji su industrijski proizvedeni i koji predstavljaju pravu opasnost za naše zdravlje.
Ukoliko već niste znali, šećera ima u skoro svakom kupovnom proizvodu. Konzumiranjem ovih proizvoda, manje više bespotrebno, unosimo ogromne količine ugljenih hidrata. Naravno, to donosi određene posledice a prekomerno i dugoročno konzumiranje ovakvih namirnica može prouzrokovati i brojne zdravstvene probleme.
Ukoliko ste sladokusac, savetujemo vam da industrijski prerađene i rafinirane šećere zamenite medom, stevijom, javorovim sirupom i na taj način poboljšate zdravlje. Ukoliko ste odlučni u tome da izbacite industrijski šećer i učinite nešto zaista dobro za vaše zdravlje preporučujemo vam da pročitate ovaj tekst do kraja.
Ovde navodimo samo neke od brojnih pozitivnih efekata koje ćete ubrzo osetiti ukoliko izbacite nepotrebne šećere iz organizma.
1. Stabilna težina
Verovali ili ne, šećer izaziva zavisnost. Većim unosom, vaš organizam ga više traži. Najveće količine šećera se nalaze u brzoj hrani, koje osim velike količine ugljenih hidrata sadrži i ogromnu količinu masti.
U samom početku, kada izbacite šećer iz vašeg jelovnika, imaćete povećanu želju za slatkišima. Međutim, ubrzo nakon toga, kada se organizam prečisti od veštačkih šećera prestaćete da osećate glad i želju za slatkim, a u isto vreme počećete da gubite i kilograme. Organizam će početi da se oslobađa dodatnih kalorija a vaša težina će se postepeno stabilizovati.
2. Više energije
Kada nam ponestane energije, većina ljudi odmah posegne za energetskim napicima ili hranom koja sadrži ogromne količine šećera, jer žele da za kratko vreme dobiju energiju.
Ipak, to izaziva suprotan efekat jer se na taj način uskraćuje potrebna doza energije. Unosom šećera, slabi mogućnost da se energija očuva na visokom nivou.
U trenucima umora, nemojte unosite energetske napitke i ostale namirnice bogate šećerom, jer ćete izbeći velika variranja šećera u krvi. Na taj način smanjićete osećaj umora koji se povećava sa povišenim šećerom u krvi.
3. Bolje varenje
Saveti lekara ukazuju da dnevno treba da unosimo što je više moguće namirnica koje su bogate vlaknima. Istovremeno, hrana koja je teška za stomak i varenje treba da se svede na minimum. Prestankom unosa veštačkog šećera, organi za varenje će funkcionisati bez problema.
4. Vremenom se smanjuje želja za ugljenim hidratima
Kao što smo već napomenuli veštački šećer stvara zavisnost. Što ga više unosimo to će ga organizam više tražiti. Kada prestanemo da unosimo indstrijske šećere, smanjuje se i želja za njima.
Nakon određenog vremena kada ponovo budete probali čokoladicu bićete iznenađeni koliko je zapravo slatka.
5. Blistava i zdrava koža
Koristite skupe kozmetičke proizvode, i mnogo vremena provodite brinući o svojoj koži, a i dalje imate bubuljice, akne… Velika je mogućnost da je uzrok tome šećer. Većina ljudi je rešila problem kože kada su se rešili veštačkog šećera a to su potvrdile i brojne naučne studije. Lekari savetuju da unos šećera na dnevnom nivou treba da bude samo 5% ukupne količine kalorija.
Svaki početak je težak, ali ukoliko ste uporni i imate čvrstu želju da doprinesete svom zdravlju sigurni smo da ćete izdržati. Da biste se navikli na jelovnik bez industrijskog šećera, potrebno je oko mesec dana. Mada to nekome može izgledati kao čitava večnost to i nije toliko veliko odricanje kada uzmete u obzir sve blagotvorne posledice koje će ovakva promena ishrane imati po vaš organizam i po vaše zdravlje. Srećno!