Blog, Saveti

Jačanje imuniteta hranom

jacanje imunitet hranom

Kada se govori o zaštiti zdravlja, nezaobilazna i možda najvažnija tema je imunitet.

Ovaj složen mehanizam koji konstantno brani organizam od negativnog uticaja patogena, toksina i stresa zahteva svakodnevno korišćenje nutrijenata koji ga pokreću, a mnoge od njih ljudsko telo nije u mogućnosti da samostalno proizvede.

Najbolji način za nadoknadu potrebnih nutrijenata jeste hrana i njena uloga kod funkcionisanja imuniteta je veoma značajna.

Ono šta jedete može dosta osnažiti imunološki sistem, a isto tako nažalost poremetiti njegovo delovanje.

VAŽNOST PRAVILNE ISHRANE ZA IMUNITET

Da bi imunitet ojačao i pravilno funkcionisao najbitnije je voditi računa o svakodnevnoj ishrani.

Upravo tako organizam dobija nutrijente koji direktno deluju na svaki element imunološkog sistema, što dovodi do pojačane otpornosti na uticaj bakterija, virusa, gljivica i parazita.

Regulacijom jelovnika stvara se zaštita od infekcija, ubrzava se zarastanje rana i takođe smanjuje rizik od nekoliko tipova raka.

VOĆE I POVRĆE ZA IMUNOLOŠKI SISTEM

Od voća korisnog za imunitet, prva asocijacija su plodovi citrusa bogati vitaminom C, koji na više načina poboljšava rad imuniteta.

Između ostalog, ovaj element uvećava broj leukocita, zaduženih za detekciju i eliminisanje patogena i zato redovno uzimajte sveže ceđene sokove od limuna, limete, narandže i grejpfruta – po mogućstvu bez dodatka šećera.

Na spisak voća za jačanje imunološkog sistema potrebno je dodati i kivi koji obiluje vitaminima C i K, folnom kiselinom i kalijumom.

Svi ovi nutrijenti podržavaju funkcije odbrambenog mehanizma tela.

Rizik od infektivnih oboljenja će smanjiti često konzumiranje nara, čiji aktivni sastojci stimulišu imunitet i imaju takođe antikancerogeno delovanje.

Kada je u pitanju povrće, pre svega se preporučuje lisnato i uopšte svako koje sadrži zeleni pigment.

Iz ove kategorije se svakako ističu spanać i brokoli koji su bogati antioksidantima korisnim za borbu protiv infektivnih bolesti.

Ukoliko ovakvo povrće budete kuvali, pazite da ga ne prekuvate jer ćete tako izgubiti sve dragocene hranljive materije.

Kada je u pitanju C vitamin, neizostavna je crvena paprika koja ima duplo veću količinu ovog elementa od citrusnog voća.

Zbog toga je često dodajte u salate svežu, radi potpunog iskorišćavanja svih hranljivih materija koje se nalaze sakrivene u njenim plodovima.

Kad jedete sirove šargarepe ili ih dodajete u sok ili smuti, na taj način dobijate i neophodne doze vitamina A koji smanjuje upalne procese u telu.

ORAŠASTI PLODOVI – IZVOR ZNAČAJNIH NUTRIJENATA ZA IMUNITET

Ukoliko odlučite da svakog dana za užinu pojedete šaku oraha, lešnika, badema, indijskog oraha, brazilskog oraha ili pistaća, svom organizmu ćete obezbediti proteine, vitamin E i gvožđe koji su esencijalni za stabilnu odbranu od slobodnih radikala.

Pistaći u sebi sadrže vitamin B6 zaslužan za dobro zdravlje limfnog sistema.

Brazilski orasi poznati su po visokoj koncentraciji selena, minerala čija se korist ogleda u prevenciji oštećenja na ćelijama i nervima.

Uzimanje raznovrsnih orašastih plodova pomaže telu da bolje reaguje na stres.

Za visok nivo energije pomešajte orašaste plodove sa suvim voćem.

MLEKO I MLEČNI PROIZVODI KORISNI ZA IMUNOLOŠKI SISTEM

Mleko od krava koje su zdrave i hrane se prirodno značajano je za imunitet i dece i odraslih.

Uzimajte ga samo od proverenih prodavaca, jer kao takvo, u organskoj formi, sadrži mnogo više omega-3 masnih kiselina, vitamina E i beta karotena.

Takođe, pravo kvalitetno domaće mleko ima i veći procenat vitamina D ukoliko krave svakodnevno borave na sunčevoj svetlosti.

Prilikom odabira proizvoda na bazi mleka koji mogu u nekoj meri stabilizovati rad imuniteta, neka vaši prioriteti budu izvori probiotskih bakterija, poput kefira i jogurta sa niskim procentom mlečnih masnoća.

Probiotske bakterije regulišu crevnu floru i podstiču probavu što je usko povezano sa odbranom od uzročnika infekcija.

Možete ih dodati u svaki obrok, a neki od predloga su doručak sa voćem, priprema krem čorbe ili preliv za salatu. 

MESO I JELA OD MESA ZA JAČANJE IMUNITETA

Značajne proteine i aminokiseline za izgradnju antitela i otpornosti na napade štetnih mikroorganizama u budućnosti dobićete konzumiranjem živinskog mesa.

U slučaju da se vaš organizam bori protiv respiratornih infekcija, znate i sami koliko pomaže tanjir tople pileće supe.

Ona deluje kao prirodna infuzija, utiče na ublažavanje tegoba i podstiče oporavak tela.

Morska riba je prirodan izvor omega-3 masnih kiselina koje smanjuju jačinu upale koja prati infekciju bez obzira na lokaciju ili uzročnika.

Cink, dragocen mineral za rad imuniteta i stvaranje belih krvnih ćelija, nalazi se u morskim plodovima.

ODABIR SEMENKI I ŽITARICA ZA IMUNITET

Poznato je da su žitarice i semenke dragoceni izvori hranljivih materija neophodnih za pravilan rad čitavog imunološkog sistema.

Na primer, čia semenke obiluju raznovrsnim mineralima poput cinka, gvožđa, kalcijuma i magnezijuma.

Svaki od njih reguliše metaboličke procese u telu i proces varenja, što ima pozitivan uticaj i na sam imunitet.

Kao zdrav dodatak ishrani ističe se laneno seme, a stručnjaci preporučuju da se ono uzima samleveno da bi se što bolje apsorbovali nutrijenti iz njegovog sastava.

Laneno seme predstavlja biljni izvor omega-3 masnih kiselina i proteina koji deluju protivupalno i takođe smanjuju nivo holesterola i triglicerida u krvi.

Od žitarica, nećete pogrešiti šta god odaberete – pšenicu, kukuruz, raž, ječam, ovas, heljdu…

Proizvodi od integralnog brašna će obogatiti vašu ishranu i obezbediti vašem organizmu dovoljno lako svarljivih vlakana.

U toku su studije koje će dodatno utvrditi delotvornost žitarica u borbi protiv patogena i stvaranju otpornosti tela na iste.

ZAČINI KOJI BLAGOTVORNO DELUJU NA IMUNITET

  • Kada je u pitanju tradicionalna medicina domaćeg podneblja, beli luk se često spominje jer se koristi u različite svrhe, a na dugačkoj listi nalazi se i jačanje imuniteta.

Zahvaljujući sastojku alicinu, beli luk poseduje lekovitost, kao i specifičnu aromu.

Svakog dana dodajte makar čen belog luka u jelo da bi se zaštitili od infekcija i brže se oporavili od bolesti ukoliko do nje dođe. 

Sadrži snažne antioksidanse i antiinflamatorne sastojke zbog kojih se ubrzava odgovor imuniteta na prisustvo patogena.

Pored toga, đumbir je koristan i kod poteškoća sa varenjem hrane, viškom kilograma i regulacijom nivoa šećera u krvi.

  • Iako je poznata kao prirodan lek protiv upale, kurkuma ima pozitivan uticaj na rad oslabljenog imuniteta.

Lekovito delovanje ima zahvaljujući prisustvu aktivne komponente kurkumina zbog kojeg pomaže u modulaciji ćelija koje se nalaze u sastavu imunološkog sistema.

Kurkuma je efektna kod pacijenata sa različitim poremećajima rada odbrambenog sistema tela.

  • Svi koji uživaju u kuvanom vinu poznaju specifičnu, prijatnu aromu karanfilića, a važno je poznavati njegovo antibakterijsko i protivupalno delovanje zbog prisustva sastojka eugenola.

Kao takav, ovaj začin je dragocen za funkcionisanje slabog imuniteta.

Osim što ubija bakterije, utvrđeno je da karanfilić ubija i gljivice i parazite.

A ŠTA JE POŽELJNO PITI?

Naravno, čistu vodu je obavezno unositi svakoga dana u preporučenim količinama, jer će se samo hidriran organizam adekvatno izboriti protiv uzročnika infekcija.

Bez vode ne bi bio moguć transfer nutijenata i kiseonika putem krvotoka do svih ćelija u telu, niti uklanjanje patogena i toksina iz organizma.

8-10 čaša je dnevna doza koja je ljudskom telu neophodna, a da bi dodatno motivisali sebe u vodu možete dodati par kapi limuna ili nekoliko listića mente.

Takođe, eksperimentišite sa zdravim ceđenim sokovima i smutijima od voća, povrća, mleka, mlečnih proizvoda, orašastih plodova i semenki.

Ne zaboravite na čajeve od kojih se, konkretno za jačanje imuniteta, izdvajaju zeleni čaj, čaj od ehinacee i čaj od hibiskusa.

NEPOŽELJNA LISTA HRANE I PIĆA

  • PRERAĐENA HRANA odavno se smatra nezdravim izborom za jelo, jer je prepuna veštačkih aditiva. Kao takva, u velikoj meri ugrožava vaše zdravlje, kao i sam imunitet, pogotovo ako je konzumirate svakodnevno. U ovu grupu spadaju paštete, viršle, salame, kobasice, margarin, kokice za mikrotalasnu rernu.
  • RAFINISANI UGLJENI HIDRATI imaju itekako štetan uticaj na rad imunološkog sistema, a namirnice koje ih imaju u svom sastavu u velikim količinama su nutritivno siromašne. Učestalo uzimanje takve hrane vodi ka pojavi rekurentnih, hroničnih infekcija, dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti, oboljenja bubrega i raka. Zbog toga zaboravite na proizvode od belog brašna, beli pirinač, slatkiše, grickalice i gazirane napitke.
  • ALKOHOLNA PIĆA, pogotovo u većim količinama, čine ljudsko telo oseljivijim na napade patogena. Otežavaju lečenje postojećih infekcija jer jačaju upalne procese koji ih prate. Ukoliko želite da sačuvate svoj imunitet i da ga dodatno ojačate, savetuje se potpuno izbegavanje alkohola. 

KADA SU POTREBNI SUPLEMENTI?

Suplementi predstavljaju dodatke redovnoj ishrani u vidu tableta, kapsula, praškastih proizvoda i tečnosti.

Imaju pozitivan uticaj na imunitet i zdravlje uopšte i pomažu da telo nadoknadi deficijenciju pojedinih nutrijenata.

Dostupni su u svim apotekama i prodavnicama zdrave hrane, kao i u online shop-ovima.

Jedan proizvod može sadržati nekoliko hranljivih materija odjednom, a tipičan primer su multivitamini koji se najčešće koriste upravo u slučaju slabog imuniteta i organizma koji nije u mogućnosti da se samostalno izbori sa rekurentnim infekcijama.

Međutim, suplemente pacijenti nikada ne treba da uzimaju samostalnom odlukom, već samo uz prethodnu konsultaciju sa lekarom. 

ZAKLJUČAK

Kada birate šta ćete jesti za doručak, ručak, užinu ili večeru imajte na umu da će vaš izbor u velikoj meri uticati na rad vašeg imuniteta koji čuva vaše telo od bolesti.

Ukoliko do sada niste vodili računa o svojoj ishrani, vreme je da to učinite i time ojačate odbrambeni mehanizam organizma.

Uzimanje namirnica bogatih potrebnim nutrijentima, pravilna i kontrolisana priprema jela i redovne, raznovrsne porcije će dati snagu vašem imunološkom sistemu i pomoći će mu da obavlja funkcije za koje je stvoren.

LV Pharm proizvodi koji vam mogu pomoći u jačanju imuniteta:

Reference:

https://www.healthline.com/health/food-nutrition/foods-that-boost-the-immune-system

https://www.eatthis.com/immune-boosting-foods/

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *