Blog, Saveti

Značaj vitamina i minerala u jačanju imuniteta

vitamini i minerali za imunitet

Pod imunitetom smatra se sposobnost organizma da postane rezistentan na negativne uticaje iz spoljašnje sredine, uključujući uzročnike infekcija i toksine.

Imuni sistem nije kao i ostali sistemi organa, sačinjen od više drugih organa, već su njegovi elementi rasprostranjeni po celom telu.

Tu su organi, ali i krvne ćelije, tkiva i tečnosti, a sve ovo čini specifičan odbrambeni mehanizam koji harmonično radi da bi se na vreme detektovala i uklonila pretnja.

Često se desi da funkcije imuniteta postanu poremećene, a među uzrocima su deficijencije vitamina i minerala.

ŠTA SLABI IMUNOLOŠKI SISTEM?

Brojni faktori smanjuju jačinu odbrane našeg tela od patogena i štetnih materija, čineći ga osetljivim na različite bolesti koje su mahom infektivne.

Neredovna ishrana i unos namirnica koje obiluju praznim kalorijama ugrožava zdravlje čoveka na više načina, a između ostalog remeti rad imunološkog sistema.

Ukoliko niste fizički aktivni i slabo izlazite van kuće to ostavlja brojne posledice na organizam, kao što je nemogućnost odbrane od infektivnih oboljenja.

Medicinska stanja poput leukemije i dijabetesa direktno utiču na slabljenje imuniteta i ugrožen organizam postaje još podložniji napadima štetnih mikroorganizama i negativnom uticaju toksina.

Lekovi za tretiranje autoimunih oboljenja i hemoterapija takođe blokiranju funkcije imuniteta i smanjuju jačinu odbrane.

Među čestim uzrocima nalaze se i neredovan san, pušenje i stres.

ZNACI KOJI UKAZUJU NA SLABLJENJE IMUNITETA

Jedan od osnovnih pokazatelja slabog imunološkog sistema jeste pojava rekurentnih infekcija koje se otežano leče.

Dolazi do problema sa varenjem i gasova, kao i dijareje ili zatvora.

Rane u formi opekotine, ogrebotine ili posekotine zarastaju usporeno jer problemi sa imunitetom sprečavaju normalan proces regeneracije kože.

Ozbiljno se narušava i balans energije pa se zato mnogi pacijenti žale da su umorni, malaksali i pospani bez obzira koliko spavaju noću i da li tokom dana odvajaju češće pauze radi odmora od obavljanja radnih zadataka.

Ljudi sa slabim imunitetom često pate i od gojaznosti koja sama po sebi predstavlja opasnost po zdravlje, a posebno kada su u pitanju odbrana od infektivnih bolesti, rad kardiovaskularnog sistema i nivo masnoća i glukoze u krvotoku.

Ukoliko ste kod sebe prepoznali bar većinu ovih znakova, nemojte brinuti, jer se imunitet sa lakoćom može ojačati pojačanim unosom potrebnih hranljivih materija.

SVAKODNEVNO UNOSITE POTREBNE KOLIČINE TAČNO ODREĐENIH NUTRIJENATA

Putem ishrane organizam dobija neophodne hranljive materije bez kojih ne može biti funkcionalan, zdrav i zaštićen od bolesti.

Činjenica je da ono što jedemo svakoga dana direktno utiče na rad imuniteta, a da bi ga održali jakim neophodno je birati namirnice koje su bogate korisnim vitaminima i mineralima.

Upravo ti vitamini i minerali podstiču telo da se brani od negativnih uticaja iz spoljašnje sredine i u velikoj meri jačaju čitav odbrambeni mehanizam.

Preporuka medicinskih stručnjaka jeste da se vitamini i minerali radi stabilizovanja imuniteta unose isključivo putem pravilno regulisane ishrane, a po potrebi i preporuci lekara u formi suplemenata.

VITAMIN C KAO NAJPOZNATIJI I NAJZNAČAJNIJI VITAMIN ZA IMUNITET

Bez dovoljnih količina vitamina C, imunitet ne može na vreme da se suprotstavi negativnim uticajima štetnih mikroorganizama, toksina i stresa.

Podstiče produkciju antitela, ali i važnih elemenata kao što su interferoni, glikoproteini koji iniciraju odbranu zdravih ćelija od patogena.

Vitamin C pomaže u funkcionisanju fagocita, tipa leukocita koji neutrališe pretnje.

Smanjuje oksidativni stres i ima velik značaj u tretiranju prehlade i gripa.

Vitaminom C obiluju citrusno voće, jagode, crvena paprika, paradajz, brokoli, kelj…

CINK DRŽI UPALNE PROCESE POD KONTROLOM

Cink se smatra veoma važnim mineralom za rad imunološkog sistema jer se ponaša antiinflamatorno i ima pozitivan uticaj na delovanje ćelija koje eliminišu patogene.

Aktivira enzime koji razlažu proteine unutar bakterija i virusa, sprečavajući njihovo dalje razmnožavanje i istovremeno širenje infekcije.

Redovno uzimanje cinka skratiće trajanje prehlade ili gripa.

Takođe, simptomi poput poteškoća sa varenjem i umora će nestati.

Kada su u pitanju prirodni izvori cinka, oni obuhvataju mlečne proizvode, mahunarke, produkte od integralnog brašna i morske plodove.

POSEBAN I NEOPHODAN – VITAMIN D

Da bi pravilno funkcionisao, rad imuniteta mora biti savršeno balansiran, u čemu pomaže vitamin D.

Njegova primarna uloga odnosi se na zdravlje kostiju i mišića, ali nikako ne treba zanemariti njegovu efektivnost tokom odbrane od uzročnika infekcija.

Deficijencija vitamina D ostavlja ozbiljne posledice na zdravlje, uključujući i učestale respiratorne tegobe i alergijske reakcije.

Specifičnost vitamina D ogleda se u njegovom glavnom izvoru i to je sunčeva svetlost.

Kada je u pitanju hrana možete ga dobiti konzumiranjem ribljeg mesa, jaja, pečuraka,  obogaćenog mleka i organskog soka od pomorandže.

SELEN JE MOĆNI ANTIOKSIDANT

Mineral selen sprečava oštećenja na ćelijama do kojih dolazi zbog uticaja slobodnih radikala, što ga čini prirodnim antioksidantom i imunomodulatorom.

U dovoljnim količinama smanjuje rizik od infektivnih oboljenja i pojedinih tipova raka.

Pomaže telu u detekciji i uništavanju opasnih patogena.

Smanjuje upalne procese u telu i ubrzava ozdravljenje.

Selen je moguće naći u mesu, morskim plodovima, orašastim plodovima, tofu siru, proizvodima od integralnog brašna…

VAŽNOST REDOVNOG UNOSA VITAMINA E

U borbi protiv infekcija od velike je koristi vitamin E koji vezuje mikrobe, što izaziva oksidaciju i eliminisanje uzročnika bolesti.

Zato zasluženo nosi epitet snažnog antioksidansa i elementa koji stimuliše oslabljen imunitet u borbi protiv raznovrsnih opasnosti.

Sprečava nastanak hroničnih bolesti.

Osim toga, vitamin E je značajan za zdravlje krvotoka, kože, organa za vid i reproduktivnog sistema.

Hrana bogata vitaminom E uključuje mahom semenke i orašaste plodove.

UNOS VITAMINA I MINERALA PUTEM HRANE

Kao što je već rečeno, poželjno je putem hrane uzimati sve potrebne doze nutrijenata, uključujući i one koji su od velike važnosti za imunitet.

Na taj način, svi uneti elementi se brže apsorbuju i koriste od strane organizma.

Birajte sveže namirnice, a najbolje bi bilo da ih uzgajate sami ili uzimate od proverenih izvora.

Najbolje rešenje su takozvani ’’organski’’ proizvodi koji su najzdraviji i najsigurniji za upotrebu.

Tokom pripreme, pojedini koraci će uticati na brže oslobađanje vitamina i minerala.

Na primer, potapanje mahunarki u vodu pre termičke obrade smanjuje količine fitinske kiseline koja se u njima nalazi, a sprečava normalno iskorišćavanje minerala poput cinka i gvožđa.

Često je bolje jesti sirovo voće i povrće nego ga kuvati ili peći.

Visoke temperature u tom slučaju neretko eliminišu velik procenat minerala i vitamina.

Pojačana apsorpcija postiže se pravilnim kombinovanjem elemenata.

Recimo, namirnice koje sadrže zdrave masne kiseline jedite zajedno sa hranom koja u svom sastavu ima vitamine rastvorljive u masnoćama (A, D, E i K).

Takođe, vitamin C se lakše koristi uz gvožđe.

PLANIRANJE OBROKA ZA BOLJU APSORPCIJU NUTRIJENATA VAŽNIH ZA RAD IMUNITETA

Raspored svakog obroka u toku dana je od velike važnosti za dobro korišćenje potrebnih vitamina i minerala i održavanje jakog imuniteta.

Nijedan od njih ne smete preskočiti, niti se prejedati.

Svaka porcija treba da sadrži raznovrsne sastojke koji će pokrenuti Vaš odbrambeni mehanizam i pomoći mu da spreči razvoj infektivnih bolesti.

  • Savršen DORUČAK  predstavlja činija cerealija koje su često obogaćene vitaminima i mineralima neophodnim za rad imuniteta. Birajte one koje su proizvedene od integralnog brašna. Ujutru možete popiti i svež sok od voća i povrća ili smuti. Pripremite domaći voćni jogurt za podršku elementima imuniteta koji su locirani unutar digestivnog trakta.
  • RUČAK  pripremajte sami i zaboravite na restorane i brzu hranu da bi lakše kontrolisali unos bitnih hranljivih materija. Sjajan predlog je živinsko meso ili riba u kombinaciji sa svežom salatom, uz ograničeno korišćenje soli i masnoća. Ako jedete hleb, počnite da umesto belog kupujete integralni.
  • UŽINA  može biti šaka orašastih plodova, kao što su lešnici, bademi ili orasi. Umesto toga, pojedite parče integralnog hleba na koji ste namazali humus sa sirovim povrćem ili voćnu salatu bez dodatog šećera. Uzmite jednu-dve kockice kvalitetne crne čokolade.
  • VEČERA  treba da bude lagana i da sa njom završite dva sata pre nego što odete na spavanje. To može biti salata sa komadićima pilećeg ili ćurećeg mesa, povrćem po želji i krem sirom. Pripremite integralne testenine sa nekim zanimljivim sosom.

UNOS VITAMINA I MINERALA PUTEM SUPLEMENATA

Tržište je puno različitih proizvoda pomoću kojih je moguće tretirati deficijencije vitamina i minerala.

Danas u svakoj apoteci, prodavnici zdrave hrane, pa čak i dobro snabdevenim supermarketima, dostupni su brojni dodaci ishrani, odnosno suplementi.

Nude se u formi tableta, kapsula, praška ili tečnosti i sadrže hranljive materije koje su u najvećem broju slučajeva ekstraktovane iz biljaka ili životinja.

Suplementi se uzimaju zbog različitih razloga i, ukoliko se uzimaju u tačno određenim dozama, od velike su pomoći.

Međutim, pre nego što odlučite da koristite suplemente, savetuje se da to ne činite pre konsultacije sa lekarom koji prati vaše zdravstveno stanje.

On će najbolje proceniti da li vam je suplementacija uopšte neophodna i ako jeste dobićete preporuke o korišćenju iste u skladu sa ponašanjem vašeg organizma, godinama, telesnoj težini i drugim bitnim faktorima.

ZAKLJUČAK

Stabilan i jak imunološki sistem osiguraće dobro zdravlje i normalan i nesmetan rad svih sistema organa u telu.

Što više možete da učinite da bi ga održali u tom stanju, manje ćete biti bolesni i sigurno ćete se osećati dobro.

Prvi i osnovni korak jeste uvođenje izmena u ishranu, a nakon toga i u svakodnevne navike da bi se velikom brzinom dobili pozitivni rezultati.

Više nećete imati problem sa učestalim infekcijama jer će na vreme biti detektovane i eliminisane sve moguće pretnje po zdravlje.

LV Pharm proizvodi koji vam mogu pomoći u jačanju imuniteta:

Reference:

https://www.copemanhealthcare.com/resources/top-5-vitamins-minerals-healthy-immune-system

https://health.clevelandclinic.org/eat-these-foods-to-boost-your-immune-system/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *