Imunitet, Kardiologija, Stručni tekstovi

FDA upozorava: Posledice dugoročnog korišćenja antibiotika mogu biti fatalne

Srčane bolesti i posledice leka Clarithomycin

U istraživanju sprovedenom sa korisnicima poznatog antibiotika, zaključeno je da usled dugoročnog korišćenja može povećati probleme kod srčanih oboljenja i prouzrokovati smrtne ishode kod pacijenata obolelih od bolesti srca, saznaje U.S. health officials.

Na osnovu dobijenih saznanja u toku istraživanja, Federalna Administracija za Hranu i Lekove zaključila je da bi lekari pod čijim su nadzorom osobe sa kardiovaskularnim problemima, trebali što pažljivije da propisuju antibiotike, uzimajući u obzir njegove prednosti a posebno rizike koje ovaj lek može da nosi.

Agencija je iznela da je ovo upozorenje zasnovano na desetogodišnjem ispitivanju pacijenata sa bolestima koronarnih arterija, u kojem  je došlo do neočekivanih i neobjašnjivih zapažanja.

Naime, stopa smrtnosti pacijenta čija je terapija podrazumevala korišćenje poznatog antibiotika tokom dve nedelje, porasla je.

Ne postoji konkretno objašnjenje o tome kako dejstvo ovog leka može povećati rizik od smrti kod srčanih bolesnika.

Govoreći za Medicinenet, Kardiolog Specijalista, Dr. Marcin Kowalski istakao je sledeće:

“Ono što je za zdravstvene radnike i farmaceute od velike važnosti, jeste da prepoznaju potencijalne interakcije između medikamenata i izbegnu pogrešne preskripcije, kako bismo smanjili pomenute rizike.”

No, neophodno je istaći je da poverenje između pacijenata i lekara igra značajnu ulogu.

Poželjno je da pacijenti što detaljnije informišu lekare o svom zdravstvenom stanju, pogotovo ukoliko u organizmu postoji određena infekcija, koja se leči antibiotikom.

Bez konsultacije sa lekarom pacijent ne sme da prestane sa upotrebom propisanog antibiotika, a pogotovo ne sa medikamenatima za lečenje kardiovaskularnih problema. Ukoliko osete bilo kakve neprijatne i neuobičajene simptome  poput bola u grudima, otežanog disanja i govora, slabosti i malaksalosti, bol ili ukočenost jedne strane tela, pacijenti moraju hitno potražiti lekarsku pomoć.

Sa druge strane, ono što je odgovornost svakog lekara jeste da bolesniku pruži uvid u širu sliku clarithromycin-a i objasni njegove prednosti, indikacije kao i kontraindikacije. Ovo je posebno važno kada se radi o srčanim bolesnicima. Naravno, postoje i alternativni tretmani i metode, o kojima treba razmisliti, a koje se sasvim uspešno mogu koristiti u lečenju raznih infekcija.

U razgovoru za medicinenet, Kardiolog Dr. Satjit Bhusri rekao je da, iako ne postiji diretkna korelacija između antibiotika i naglog povećanja smrtnih ishoda, treba voditi računa.

“Ovo je nešto što bih istakao za sve antibiotike, generalno, čak i kratkotrajna terapija atibioticima trebala bi biti određena na osnovu ranijih terapija antibioticima”, zaključio je on.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *