Ishrana

Namirnice koje sprečavaju razvoj kancerogenih ćelija

Namirnice koje sprecavaju kancer

Majka priroda dala nam je sve potrebno kako bismo živeli zdravo i dugovečno. Osim prevencije za mnoge bolesti u prirodi možemo naći najbolje lekove protiv njih.

Pravi izbor namirnica značajno povećava šanse u borbi protiv kancera.

Predstavljamo vam neke od namirnica koje sadrže najveću količinu antikancerogenih materija i smatraju se uspešnim saborcima u očuvanju zdravlja.

Krstašice

Brokoli, kupus, karfiol, kelj spadaju među najbolje i najmoćnije namirnice u ovoj borbi,  zahvaljujući visokoj koncentraciji vlakna, vitamina, I3C jedinjenja, minerala i antioksidanata. Ova vrsta povrća obiluje izotiocijanatima, fitohemikalije koje uništavaju potencijalne kancerogone ćelije.

Kurkuma

Brojne studije zabeležile su magične sposobnostu ovog indijskog začina kada je reč o suzbijanju kancera. Kurkumin, koji je glavni sastojak kurkume poslednjih godina se sve više koristi u ove svrhe, a smatra se i da čuveni drevni začin sprečava nastanak raka pluća, kod osoba koje konzumiraju duvan.

Pečurke

Brojne vrste ove čudotvorne biljke koriste se u medincske svrhe te i nose naziv medicinske pečurke. U njih ubrajamo  coriolus versicolor shitake, reishi, maitake, cordyceps oglossoides andphellinus linteus.

Lekovita svojstva ogledaju se mnoštvu komponetni koje podižu imunitet i sprečavaju nastanak kancera.

Beta lentinan, beta glucan, lectin and thioproline koje napadaju ćelije raka sprečavajuči njihovo dalje širenje, stimulisanjem imunog sistema.

Crni Luk

Više od 30 antikancerogenih svojstava, poput sulfida, kvercetina i aojena, otkriveno je u luku.

Smatra se da smanjuju rast tumora i štite od slobodnih radikala. Posebno se preporučuje kod raka jednjaka, želuca, creva i prostate jer se u studijama pokazalo da česta konzumacija luka povezana sa smanjenom stopom ovih tipova raka.

Lan

Semenke lana najpoznatije su po svojim antikancerogenim svojstvima. Bogate su zdravim masnim kiselinama, posebno omega 3 masnim kiselinama  koje smanjuju rizik upala u telu i antioksidansom ligninom.

Čuvena Budvig dijeta koje se prepisuje obolelima od ove bolesti, zasnovana je upravo na lanu.

Doktorka Budvig je analizirala sve prirodne masnoće i ulja i otkrila da se u lanenom ulju nalazi najveći procenat nezasićenih masnih kiselina (preko 25 posto).

Papričice

Ljute papričice poput čili papričica i halapenja paprika sadrže kapsein, hemijsko jedinjenje koji neutrališe i uništava određene kancerogene ćelije. Ljute papričice se posebno ističu kada se radi o raku creva.

Zeleno povrće

Spanać i drugo zeleno-lisnato povrće obiluje folnim kiselinama koje održavaju i regulišu genetički kod ćelija.

Šargarepa

Sveža šargarepa sadrži i određenu količinu vitamina C, odnosno oko devet posto preporučenog dnevnog unosa. Vitamin C je antioksidans topiv u vodi, koji pomaže telu da održi zdravlje vezivnog tkiva, zuba i desni. Njegova antioksidativna svojstva pomažu telu da se zaštiti od bolesti i raka.

Grožđe

Kao izvor resveratrola usporava razvoj tumora, tako što blokira enzime neophodne za njihov razvoj.

Osim toga, bioflavonoid koga ima u tamnom grožđu snažan je antioksidant, a samim tim i prevencija protiv raka.

 

Osim hrane koje smo naveli u prethodnim redovima, postoji i niz drugih namirnica koje zahvaljući svojim blagodetima imaju pozitivan učinak na tumore, a neka od njih su:

  • Jabuke,
  • slatki krompir,
  • orasi,
  • maslinovo ulje,
  • zeleni čaj,
  • crni čaj.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *