Kardiologija, Stručni tekstovi

Srčane bolesti i Natrijum Askorbat

Srcane bolesti i vitamin c

Vodeći ubica danas u svetu je „srčana bolest“ ili „okluzivna kardiovaskularna bolest“ – što je zapravo skorbut modernog doba nižeg stepena.

Bolest karakterišu krastolike tvorevine koje polako rastu na zidovima krvnih sudova. Ovaj  proces smanjuje dotok krvi u srce i druge organe, što dovodi do angine pectoris (srčanog grča), srčanog udara i moždanog udara.
Ispravan naziv za ovaj bolesni proces je „hronični skorbut“, subklinički oblik klasične bolesti nedostatka vitamina C.

Ateroskleroza i vitamin C

Pravu prirodu ove bolesti je početkom 1950-ih identifikovao kanadski tim pod vođstvom G. C. Willisa, dr.med. To otkriće je krajem 1980-ih potvrdio tadašnji vodeći svetski naučnik, dr.Linus Pauling (1901-1994), dvostruki dobitnik Nobelove nagrade.

Pauling je upoznavao svet o značaju ovog problema svojim predavanjima, pisanim radovima i video materijalima nakon što su on i njegovi saradnici sproveli eksperimente koji su potvrdili Willisova otkrića.

Kanadski lekari dokazali su da nedostatak vitamina C uzrokuje bolest poznatu pod imenom „arteroskleroza“. Oni su otkrili da se bolest javlja kod 100% životinjskih eksperimentalnih subjekata kojima je uskraćen vitamin C i koje ga same ne sintetišu. Nadalje, pokazali su da je sam vitamin C dovoljan za povlačenje arteroskleroze kod laboratorijskih životinja. (G.C.Willis, „The Reversibility of Atherosclerosis“, Canadian Medical Association Journal, sv.77, 15. juna 1957. str. 106-109). Tim je sproveo slična istraživanja na ljudima. Rezultati su pokazivali smanjenje aterosklerotskog plaka kod ljudskih subjekata. Treba istaći da se radilo o istraživanju malih doza vitamina C, ne većih od 1.500 mg dnevno.

Kada govorimo o najefektnijoj formi vitamina C podrazumevamo najaktivniju i najbezbedniju formu u obliku natrijum askorbata.

U predavanju iz 1992. , dr Linus Pauling objasnio je razlog zašto se ateroskleroza stvara na zidovima arterija u nedostatku vitamina C u obliku minerala natrijum ascorbata. Objasnio je kako specifičan oblik holesterola izaziva plak, nadoknađujući niske količne vitamina C, i zašto njegov brzi lek za hronični skorbut sadrži aminokiseline prolin i lizin.

Pulingova terapija koja se sastoji od visokih doza NATRIJUM ASKORBATA i aminokiselina LIZIN i PROLIN je zapravo lek za srčanu bolest.

Kako napraviti sok od Natrijum Askorbata:

Iscedite sok od 1-2 limuna, stavite u litar vode, dodajte 1 vrhom punu kafenu kašičicu natrijum askorbata i dodajte malo stevie da bi zasladili na prirodan način.
Dobro razmutite i popite tokom dana  5 x 200 ml.

L-LIZIN
Važan je za izgradnju najvažnijih belančevina u telu.
Važan je za rast, obnavljanje tkiva, stvaranje antitela, hormona i enzima
Sprečava ili smanjuje pojavu herpesa (3-6 gr /dan kod herpesa)
Sprečava stvaranje promrzlina i groznicu (0,5 – 1 gr na dan)
Poboljšava koncentraciju
Pomaže pravilno iskorišćavanje masnih kiselina u stvaranju energije
Pomaže protiv opadanja kose

L – PROLIN
Zajedno s Lizinom i Glicinom učestvuje u stvaranju prokolagena iz koga se stvara kolagen, ima ga više od 1000 vrsta u organizmu i neophodan je za obnovu i razvoj tkiva. Važan je uz lizin, natrijum ascorbat i nijacinamid za čišćenje i obnovu krvnih sudova od naslaga ateroma, plakova u krvnim sudovima koji su uzrok ateroskleroze koja dovodi do srčanog ili moždanog udara… ima i ogroman uticaj na izgled i zdravlje kože jer je važan u izgradnji i obnovi kolagena..

Kolagen igra ključnu ulogu u zdravlju i izgledu kože. Kolagen je protein koji se nalazi u mnogim srtrukturnim tkivima u ljudskom telu, od vezivnog tkiva, mišićnog tkiva….
Kolagen je takođe važan za zarastanje raznih vrsta rana. Slobodni radikali mogu oštetiti kolagen i druge stanice kože.
Kako se količina kolagena smanjuje, koža postaje mlitava (obešena ) ili naborana, dajući izgled starenja.

Najbolji prirodni izvor kolagena je bujon jer sadrži sve napred navedeno osim natrijum askorbata.

Redovnom upotrebom kombinacije L-lizina, L-prolina, nijacinamida i natrijum askorbata podstiče se sinteza i razvoj prirodnog kolagena, sprečava proces starenja kože i daje koži mladolikiji, svežiji i zdraviji izgled. To je zdraviji i sigurniji postupak od davanja kolagena injekcijom u tako zvanim „anti aging“ programima.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *