Imunitet, Stručni tekstovi

Pentosidin i Candida

Pentosidin i Candida

Značaj Pentozoida (pentosoidine), infekcije Candidom, Clostridijom i L-Dopa

Pentozoidnu formaciju čine amin. kis. lizin, arginin i arabinoza kao šećer sa aldehidnom grupom tkzv. šećerni aldehid.

Formiranje pentozoida razlog je, kasnije ćemo videti, starenju, lošim strukturama krvnih sudova, ometenosti u razvoju i nastanku mnogih oboljenja.

Neka od oboljenja su autizam, alchajmerova bolest, fibromijalgija, mnoga autoimuna oboljenja, oboljenja kostiju i zglobova pa i različita psihijtrijska oboljenja kao sto su psihoze, nervoze, depresije, šizofrenija i sl.

Ne tako retko dešava se da su ova oboljenja kombinovana i da se javljaju istovremeno.

Arabinozu stvaraju neke bakterije iz glukoze kao npr. E.coli u industrijskim uslovima, ali mi ćemo se ovde baviti vezom arabinoze i Candide albicans kao i Clostridiom difficile. I candida i klostridija produkuju ovaj šećerni aldehid.

Medjutim kandida je mnogo značajnija jer predstavlja hroničnu, latentnu, podmuklu i skrivenu infekciju za razliku od klostridije koja je obično akutna i reaguje na antibiotsku terapiju, ali, svakako nije zanemarljiva.

Pored toga prekomerni rast klostridije uvek je uslovljen prekomernim rastom kandide u digestivnom traktu.

Utoliko je bitnost kandide veća.

Pod normalnim uslovima arabinoza bi trebalo da se razloži do acetil-aldehida i kao takva završi svoj metabolizam i sa krajnjim produktima eliminiše iz organizma.

Acetil aldehid inače kao jedinjenje nastaje i iz alkohola ali i iz šećera tj. glukoze.

Ovo jedinjenje pojačano stvara kandida kvasac prilikom ishrane bogate šećerima, a naročito rafinisanim-prerađenim šećerima-saharozom.

Saharoza se  sastoji iz fruktoze i glukoze.

Fruktoza ima keto, a glukoza aldehidnu grupu.

Pri ovakvoj ishrani menja se i saprofitska mikroflora u pravcu razvoja i dominacije bakterija koje preferiraju tj. njihov metabolizam je više vezan za ishranu ugljenim hidratima.

Tom prilikom ove bakterije u zid creva luče aminokiseline tirozin i triptofan.

Triptofan je amino kiselina iz koje se sintetiše serotonin tkzv. hormon zadovoljstva.

Otuda osobama koje pojačano konzumiraju slatkiše i testenine prijatan osećaj.

Kandida pak ove šećere metaboliše do arabinoze.

Kako nastaje pentozoid?

Već smo pomenuli da se sastoji od amino kiselina i arabinoze.

Naime, lizin ima jednu specifičnu epsilon amino grupu koja je inače jako važna i predstavlja kritičnu funkcionalnu grupu mnogih enzima za koju su vit. B6, Biotin i Lipoična kiselina (ALA) vezani kovalentnim vezama tokom mnogih koenzimatičnih reakcija.

Ove reakcije za koje su neophodni navedeni vitamini kao nutrijenti nadalje su važni za reakcije sinteze složenih proteinskih struktura kao sto su enzimi, hormoni, kolagene strukture i sl.

Pentozoid, medjutim dovodi do blokade ovih amino grupa lizina pa samim tim dolazi do funkcionalnog nedostatka vitamina o kojima govorimo čak i onda kada je njihov unos adekvatan.

Posledično, nema ni pokretanja odgovarajućih reakcija koje su važne za normalno funkcionisanje svih metaboličkih procesa u celom organizmu, pa tako ni sinteze odgovarajućih proteina jer ih pentozoid čini degenerativnim i drugačije funkcionalnim.

Epsilon grupa lizina takođe je važna i u aktivaciji katalitičkih mesta mnogih enzima.

Mehanizam ove blokade se odvija tako što se arabinoza preko svoje aldehidne grupe veze za epsilon amino grupu lizina sa jedne strane, a sa druge vezuje drugu amino kiselinu l-arginin i to dva molekula.

Tako se dobija faktički ne funkcionalno jedinjenje koje je vezalo ukupno tri molekula amino kiselina tj. proteinskih struktura.

Starenjem nivo pentozoida se povećava.

Nalaz povišenog nivoa pentozoida u serumu može se detektovati i ukazuje na povećani rizik od srčanog udara, te se može koristiti kao marker kod ovih vrsta zdravstvenih problema.

Arabinoza može da ometa pravilnu glukoneogenezu i preko pentozoida koji sada menja strukturu proteina utiče na transport, rastvorljivost, aktivnost enzima i hormona, a to su trigeri-okidači nastanku autoimunih reakcija i autoimunih oboljenja od upravo tih modifikovanih proteina.

Otuda je čest nalaz manjak lizina kod mnogih autoimunih oboljenja.

Dakle: Candida—Arabinoza—Pentozoid—Starenje—Problemi u razvoju—Različita oboljenja.

Pored arabinoze kandida stvara još jedan produkt svog metabolizma.

To je vinska kiselina.

Povećani nivoi vinske kiseline i arabinoze nalaze se kod autizma, Alchajmerove bolesti, fibromijalgije, sindroma poremećene pažnje, hiperaktivnosti, problema dece sa govorom, komunikacijom i reakcijom na mimične znake, sindroma hroničnog umora i sl.

Nalaz pentozoida u neurofibrilarnim čvorovima mozga kod Alchajmera i njegovo odsustvo u normalnim regijama mozga ukazuju na direktnu ulogu ovih metaboličkih produkata kandide na proces ubrzanja starenja mozga.

Takodje primećeno je da visok nivo vinske kiseline deluje toxično na mišićno tkivo jer je vinska kis. inhibitor ključnog enzima Krebsovog ciklusa snabdevača-donosi materijal za procese glukoneogeneze, a što kao posledicu ima oboljenje fibromijalgiju.

Clostridia i Candida

Već smo pomenuli međusobnu povezanost ova dva mikroorganizma.

Rekli smo da rast broja kandide utiče na rast broja klostridije.

Dokazano je da je povećan broj klostridije odgovoran za nastanak pseudomembranoznog kolitisa.

Znači paralelno kod infekcije klostridije imamo i infekciju kandidom. Kandida + Klostridija!

Tom prilikom zapaženo je stvaranje jednog jedinjenja koje se zove dihydroxyphenylpropionic acid.

Skraćeni naziv za ovo jedinjenje je DHPPA.

DHPPA je zapravo derivat tirozina.

Već smo u prethodnim redovima ovog teksta rekli da tirozin sintetišu i luče u zid creva bakterije koje tu žive.

Tirozin je odgovoran za sintezu neurotransmitera L-dopa tj., L-dopa nastaje iz tirozina.

Iz L-dope sintetisaće se dopamin, a iz njega norepinefrin i epinefrin.

Ove reakcije izgledaju ovako:

Tirozin (tirozin hidroxilasa) – dihidrofenilalanin je L-dopa (dopa dekarboxilaza)-Dopamin (dopamin beta hidroxilaza) – Norepinefrin (fenetanolamin N metiltransferaza) – Epinefrin.

Klostridija (kao i kandida) stvara i luči DHPPA, a ovaj inhibiše enzim dekarboxilazu i inhibiše konverziju dope u dopamin.

Tom prilikom stvaraju se izomeri tirozina koji su ustvari lažni neurotransmiteri.

Oni uvek nastaju iz mikroorganizama GITa i uvek su metabolički proizvodi mikroorganizama GITa.

Ti lažni neurotransmiteri su abnormalna jedinjenja fenilalanina i nisu pravi dopa vec lažni-nefunkcionalni.

Ta jedinjenja su 3-hidroxifenilalanin i 2-hidroxifenilalanin.

Ovi abnormalni produkti amino kiseline tirozin iz bakterija i kvasaca su uvek povišeni kod neuroza, tikova, psihoza, depresije, kolitisa, drugih poremećaja GiTa, kod autizma, neuroloških poremećaja, psihijatrijskih poremećaja, mišićnih pareza i paraliza kao i kod šizofrenije.

Najčešće su ovi poremećaji i njihovi simptomi kombinovani.

Kod šizofrenije povećani nivo DHPPA redovan je nalaz u urinu.

Iz izloženog sledi da uvek kada tretiramo bakteriju klostridiju ne smemo zaboraviti i na kandidu.

Primećeno je da prilikom antibiotskog tretmana na klostridiju vankomicinom i metronidazolom dolazi do popravljanja opšteg stanja ali, da ubrzo nakon prestanka terapije simptomi i infekcija se vraćaju.

Neki naučnici to pripisuju rekolinizaciji klostridije zahvaljujući sopstvenim sporama na koje terapija ne deluje, a neki pak zaštitnoj ulozi kandide koja zadržava uslove povoljne za razvoj klostridije.

Lactobacilus acidofilus takođe pomaže puno u sprečavanju rekolonizacije.

Tretman i terapija

1. Antifungalna terapija-Kandifit, soft capsule

Autori ovih redova smatraju da je izuzetno važno glavni akcenat baciti na tretman kandide- antifungalna th., najbolje efikasnim prirodnim dodacima kao što je naš Kandifit.

Ukoliko je pak potrebno primeniti antifungalne lekove koji imaju jači efekat (ali na žalost često su vrlo toxični za jetru) preporuka je da se uvek ide paralelno i sa prirodnim antifungalnim proizvodima, a da se nakon prestanka davanja lekova nastavi još najmanje 6 meseci sa tretmanom Kandifitom (sprečava recidive).

Ipak, tretman Kandifitom je dovoljan, bezbedan ali se mora provoditi duže vreme (1 mesec do 3 meseca a u nekim slucajevima čak i 6 meseci).

2. Probiotici

Treba davati uvek visoke doze probiotika.

Probiotici moraju se koristiti i paralelno sa antibiotskom terapijom, a i nakon prestanka antibiotske th, nastaviti najmanje još 4 nedelje svakodnevno.

Uzimanje probiotika manje od 4 nedelje nema efekta.

Nakon 4 nedelje može se doza probiotika smanjiti ili prorediti, ali se preporučuje duže uzimanje.

Probiotske bakterije mogu se unositi i svakodnevnim konzumiranje jogurta, kefira ili kiselog mleka.

Zavisno od individualne osetljivosti na ove namirnice (kazein) treba ih uzimati razblažene sa vodom u razmeri od pola-pola do 1:6 u korist vode.

Količina 200ml. dnevno čistog napitka, to je dovoljno.

3. Antioxidanti

Iz svih navedenih biohemijskih procesa može se zaključiti da se tom prilikom oslobadja velika količina slobodnih radikala pa treba primeniti terapiju intra i extracelularnim antioxidantima.

Najbolji su preparati na bazi SODa i Na askorbata.

Kandida, Helicobacter pilory i mnoge druge patogene bakterije kao Klostridija, E.Coli, Klebsijela, Mikoplazma i sl. vrše destrukciju SODa zdrave ćelije domaćina.

4. Vitaminski dodaci

Primeniti oralnu nadohnadu Vit.B6, Biotina i alfalipoične kiseline, zbog mogućnosti formiranja pentozoida i njegove pomenute blokade za ove nutrijente.

Dodati i saplementaciju folnom kiselinom kao antidepresivnog vitamina.

Naročiti značaj autori pridaju organskom, originalnom ulju biljke Nigella sativa.

5. L-Dopa, prirodna nadoknada

Natural twist Fave u kapsuama je dijetetski saplement koji se dobija tehnološkom pripremom biljke vicia fave, a kod nas poznata kao bob.

Registrovan proizvod u Srbiji koji daje jako dobre rezultate kao pomoćno sredstvo kod stanja koja smo probali da opišemo.

Takođe, dobre efekte pokazuje i kod problema vezanih za estrogene hormone kako kod žena tako i kod muškog pola.

6. Povezanost HP sa Kandidom

Ne treba smetnuti iz vida ni povezanost infekcija HP (helicobacter pyporijem) i kandide pa treba uvek i preventivno i u sklopu terapije primeniti i tretman protiv HP.

Najbezbedniji, a pri tome izuzetno efikasan proizvod koji ne remeti saprofitsku mikrofloru je Gastrolact.

7. Terapija čajnim mešavinama

Odličan biljni lek u obliku čaja je čaj od divljeg origana tkzv. Vranilova trava ili čaj od nevena.

Čaj od hajdučke trave je takođe dobar.

U tretmanu ne treba zanemariti ni značaj pravilne ishrane.

Obratiti pažnju na osetljivost na gluten i kazein.

Bujon (goveđi, kokošiji, riblji) obavezno uvesti u svakodnevnu ishranu kao odličan izvor kolagena i drugih hranljivih nutrijenata.

Lab. dijagnostika.

Pored klasičnih parametara lab. analiza treba urediti analizu mokraće na organske kiseline COMBO organic acid test i test rezistencije-otpornosti kvasca u fecesu.

Izvori: Stručni časopisi, članci, radovi zapadne, naturopatske, ajurvedske medicine i fitoterapije.

Text sredio i uobličio:

Medicinski tim LV-Pharma

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *