Blog, Saveti

Jaka glavobolja i mučnina

jaka glavobolja i mucnina

Bolovi u predelu glave i vrata su problemi sa kojima se svako bar jednom u životu suočio.

Ukoliko su jaki i dugotrajni mogu da poremete obavljanje svakodnevnih poslova, ali i trenutke odmora.

Postoji više tipova glavobolja koje su često praćene drugim tegobama, a jedna od najčešćih pojava jeste mučnina.

Na sreću, ukoliko vam se desi da iskusite istovremeno i bolove u glavi i mučninu znajte da u najvećem broju slučajeva ove pojave nisu razlozi za zabrinutost i moguće je tretirati ih brzo i jednostavno.

MUČNINA I POVRAĆANJE

Mučnina se definiše kao neprijatna senzacija u gornjem delu abdomena praćena potrebom za izbacivanjem želudačnog sadržaja što predstavlja povraćanje ili vomitus.

Kod mučnine dolazi do gađenja u grlu i pritiska u želucu, a to može ili ne mora rezultirati refleksnim izbacivanjem svarene ili polusvarene hrane i želudačne kiseline kroz usta u spoljašnju sredinu.

I jedno i drugo predstavljaju simptome koji ukazuju na mnoga medicinska stanja koja su retko ozbiljna.

Mučnina je česta prateća pojava alergije na hranu, preterivanja sa alkoholom ili kofeinom, trudnoće, dehidriranja organizma ili jake prehlade i gripa.

Sa mučninom se povezuju visoka telesna temperatura, dijareja, malaksalost i nadutost. Isto tako, neugodan pritisak u abdomenu i nagon za povraćanjem događa se i kod različitih bolnih stanja u predelu stomaka ili glave.

MUČNINA KAO SIMPTOM MIGRENE

Vrsta glavobolje koja je karakteristična po tome što je kao čest simptom prati mučnina jeste migrena.

Uz intezivne, pulsirajuće bolove na jednoj strani glave i osetljivost na svetlost ili zvuk osoba oseća potrebu za izbacivanjem sadržaja iz želuca.

Do tačnog objašnjenja zbog čega se ovo događa medicinski stručnjaci još uvek nisu došli i postoje samo pretpostavke.

Smatra se da povezanost napada migrene i mučnine dolazi zbog stimulacije određenih nerava koji kontrolišu nagon za povraćanjem.

Sa druge strane postoje tvrdnje o tome da snižen nivo serotonina uzrokuje mučninu kod pacijenata sa migrenom.

Serotonin jeste hemijska supstanca locirana u mozgu koja utiče na pojavu osećaja mučnine, a takođe i na promenu ponašanja, proces varenja, sposobnost pamćenja, učenja i apetit.

Istraživanja iz 2012. godine pokazala su da je veliki broj osoba koje pate od migrene i mučnine imala nizak nivo serotonina u organizmu.

JOŠ RAZLOGA ZBOG KOJIH GLAVOBOLJE PRATI MUČNINA

Jaka glavobolja i mučnina ponekad ukazuju na pad nivoa glukoze u krvotoku.

Do toga dolazi jer osoba nije dovoljno količinski jela ili je preskakala obroke, došlo je do hormonskog disbalansa, razvija se oboljenje jetre ili bubrega ili je pacijent preterao sa dozama medikamenata namenjenih za tretiranje dijabetesa ili nekog drugog medicinskog stanja.

Stres, anksioznost i depresija neretko se razvijaju upravo uz jake glavobolje sa mučninom.

Osim migrene, mučnina se može javiti i kod klaster glavobolja, ali to je retkost.

Kada su u pitanju ozbiljniji zdravstveni poremećaji i bolesti, intezivni bolovi u glavi se zajedno sa mučninom mogu desiti osobama sa meningitisom, malarijom, hepatitisom A, traumatskom povredom mozga, frakturom lobanje ili tumorom mozga.

PRIRODNA SREDSTVA ZA JAKU GLAVOBOLJU PRAĆENU MUČNINOM

1. Ulje lavande pomaže u smanjenju inteziteta jakih glavobolja

ULJE LAVANDE poreklom sa Mediterana često se koristi kao sastojak za proizvodnju parfema, a svojom aromom umiruje telo i pomaže u smanjenju inteziteta jakih glavobolja i konkretno napada migrene.

Efektno je i kod osećaja mučnine koji nestaje udisanjem slatkastog mirisa ulja.

Koristi se samo topikalno u aromaterapiji.

Na gornju usnu ili čelo nakapajte 2-3 kapi eteričnog ulja na bazi lavande i inhalirajte miris.

2. Korijander je dobar u borbi protiv intezivnih i dugotrajnih glavobolja

KORIJANDER, tačnije semenke ove biljke, koriste se u ishrani kao začin i takođe u tradicionalnoj medicini za širok spektar zdravstvenih tegoba.

Snažno antiinflamatorno dejstvo korisno je u borbi protiv intezivnih i dugotrajnih glavobolja, a pozitivan uticaj na digestivni trakt podrazumeva i iščezavanje osećaja mučnine.

Kašičicu mlevenih semenki korijandera sipati u 400ml vode koja je prethodno proključala i procediti tečnost nakon 10 minuta stajanja.

Podeliti na dva dela i popiti u toku dana.

3. Valerijana uspešno eliminiše jake glavobolje zajedno sa mučninom

VALERIJANA je poznata po umirujućem i opuštajućem efektu na čitav organizam. Između ostalog, uspešno eliminiše jake glavobolje zajedno sa mučninom koja ih prati.

Sprečava negativan uticaj stresa na telo.

Kašičicu usitnjenog korena valerijane preliti sa 150ml vode koja je prethodno proključala.

Procediti posle deset minuta pa popiti toplo ili hladno.

Piti po potrebi kad nastupe bolovi.

4. Đumbir pomaže kod svih tipova glavobolja

ĐUMBIR je azijska biljka poznata po upotrebi u tradicionalnoj medicini naroda na ovoj teritoriji, ali je ubrzo postala popularna i u drugim delovima sveta zbog pozitivnog uticaja na ljudsko zdravlje.

Pomaže kod svih tipova glavobolja, a takođe rešava problem mučnine i povraćanja zbog blagotvornog dejstva na sistem organa za varenje.

Pola kašičice sitno rendanog korena đumbira sipati u 800ml vode koja je proključala.

Skloniti sud sa strane i procediti posle 10 minuta.

Dodati malo limunovog soka i piti u toku dana polako u gutljajima.

5. Menta

MENTA je poznata po karakterističnom ukusu i mirisu, ali i kao prirodno sredstvo za tretiranje različitih tipova glavobolja bez obzira na jačinu i učestalost javljanja.

Osim toga, menta je delotvorna i kod drugih vrsta bolova kao što su npr. stomačni bolovi i zubobolja.

Čak i neprijatna mučnina nestaje konzumiranjem toplog ili hladnog čaja od mente.

Dovoljno je da kafenu kašičicu sušenih listova biljke prelijete sa 200ml vrele, prokuvane vode.

Procediti posle desetak minuta stajanja.

Možete zasladiti sa vrlo malo meda ili dodati par kapi limunovog soka.

Piti 2-3 puta na dan.

DA LI POMAŽU PROMENE U NAČINU ISHRANE?

Odgovor na ovo pitanje je potvrdan.

Ukoliko vam je muka i borite se sa intezivnim glavoboljama, jedite hranu koja nije začinjena i unesite manje porcije da ne bi došlo do izbacivanja pojedenih namirnica u spoljašnju sredinu povraćanjem.

Uočite li da neka određena hrana pokreće tegobe u vašem slučaju, potpuno je izbacite iz upotrebe.

Najčešće, to su slatkiši, namirnice sa velikom količinom soli u svom sastavu, zamrznuta hrana, fermentisana hrana i mesne prerađevine poput salame, viršli i paštete.

Vodite računa o hidrataciji i unosite dovoljno čiste vode svakoga dana.

Ako primetite da kofein ili alkohol uzrokuju jake bolove i mučninu, prestanite sa unosom istog.

Postoje i suplementi, odnosno dodaci ishrani koji se uzimaju radi poboljšanja zdravlja i prevencije tegoba, a tu se misli i na glavobolje i mučninu koja nastaje uz njih.

Najčešće se koristi kompleks B vitamina, ali ga ne uzimajte bez prethodne konsultacije sa lekarom koji prati vaše stanje.

On će utvrditi da li vam je suplementacija uopšte neophodna ili je dovoljno da deficijenciju ovih vitamina nadoknadite putem regulisane ishrane.

AKUPUNKTURA ZA BOLOVE U GLAVI I MUČNINU

Ubadanje tankih igala u tačno određene tačke na telu pokreće stvaranje hemijskih supstanci unutar organizma koje blokiraju osećaj bola, poput endorfina.

Isto tako, stimulacija pojedinih tačaka će eliminisati nagon za povraćanjem.

Efekti su dugotrajni i kod hroničnih formi bolova koji nisu locirani samo u predelu glave, već i drugim delovima tela.

Pacijenti su zadovoljni akupunkturom i mesecima nisu osećali nove glavobolje i mučninu.

Ako želite da probate ovakav tretman, raspitajte se i potražite stručnu i obučenu osobu koja će ga sprovesti na najbolji način.

BIOFEEDBACK ZA BOLOVE U GLAVI PRAĆENE MUČNINOM

Ovakav tretman zasniva se na posmatranju telesnih parametara radi kontrole procesa kojima je do skoro nemoguće bilo samovoljno upravljati.

S obzirom da je medicina drastično napredovala, pomoću posebnih uređaja i elektroda prate se otkucaji srca, telesna temperatura, disanje, moždani talasi i znojenje, ali i bolovi koje osoba oseća i druge tegobe poput mučnine.

Kontrola i ublažavanje bolova svodi se mahom na opuštanje napetih mišića.

Trajanje glavobolje i jačina se smanjuju i takođe se sprečava pojava novih na duži vremenski period.

Takođe, nestaje i neprijatna mučnina.

DODATNI SAVETI

  • Kada se tegobe jave, lezite u zamračenu i tihu prostoriju.  Možete staviti topli peškir na bolni deo glave, što će pomoći da se organizam brže umiri i bolovi praćeni mučninom prođu u najkraćem roku.
  • Izađite napolje na svež vazduh.  Kratka šetnja će poboljšati dotok kiseonika do pluća i cirkulaciju pa će bolovi biti ublaženi, a ako vam smeta sunčeva svetlost stavite zaštitne naočare.
  • Prestanite da pušite.  Ovo je pravi trenutak da to učinite i ne zaboravite takođe da izbegavate pasivno pušenje, odnosno udisanje duvanskog dima u društvu drugih pušača.

KADA JE POTREBNA HITNA MEDICINSKA POMOĆ?

Ukoliko su glavobolja i mučnina nastupili naglo ili postojeće tegobe ne prestaju, što pre idite u najbližu lekarsku ordinaciju.

Momentalna reakcija i pomoć medicinskog osoblja su potrebni i u slučaju povišene telesne temperature, problema sa govorom, nesvestice, konfuzije i ukočenosti u predelu vrata.

Takođe, nikako ne treba ignorisati ni zamagljen vid i učestalo povraćanje želudačnog sadržaja.

Sve ovo su ozbiljni znaci nekog drugog medicinskog stanja koje je potrebno na vreme dijagnostikovati da bi pacijentu bilo bolje i da bi se pristupilo adekvatnom lečenju.

ZAKLJUČAK

Intezivni bolovi u glavi i mučnina su pojave koje su često povezane, a moguće ih je ublažiti pomoću proverenih metoda ili čak eliminisati u potpunosti, što zavisi od razloga zbog kojih se javljaju.

Bilo da tegobe nastaju zbog migrene, snižene glukoze u krvi ili možda dehidratacije, postoji pomoć iz prirode koja će delovati bez negativnih efekata.

Svakako pre nego što pokušate bilo koji od tih recepata i metoda potrebno je da se konsultujete sa lekarom i saznate zbog čega se događaju jake glavobolje praćene neprijatnim gađenjem u grlu i nagonom za izbacivanjem sadržaja iz želuca.

Time će tok lečenja proteći uz željene rezultate i doći će do potrebnog olakšanja.

DeMigra kapsule za prevenciju glavobolje i migrene

DeMigra za prevenciju glavobolje i migrene
Zatvori

DeMigra

960,00 din.

Reference:

https://www.healthline.com/health/headache-and-nausea

https://www.webmd.com/migraines-headaches/headaches-migraines-and-nausea

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *